Hír archívum: 2007. január

Más hónap

Megjelent az Alkotmánybíróság első évkönyve

2007.01.31.

A magyar Alkotmánybíróság első évkönyvét Bihari Mihály, az alkotmánybíróság elnöke mutatta be kedden a nyilvánosságnak.

Az Európai Bizottság vitát indít a dohányzás betiltásáról

2007.01.31.

Az Európai Bizottság az egész EU-ra kiterjedő a középületekben történő dohányzás elleni tilalom bevezetéséről indít vitát. A ma megjelenő zöld könyv több lehetőséget is felvázol, az egész EU-ban kötelező, teljes tilalom bevezetésétől a kevésbé szigorú szabályozásig.

Az EU nem engedne a légiutas-vitában

2007.01.31.

A Bizottság álláspontja szerint az amerikaiak továbbra is csak a jelenlegi korlátozásokkal használhatnák fel a légiutasok adatait. Washington azonban nagyobb rugalmasságot sürget.

Törvény a nemzeti parkokról

2007.01.31.

Még az idén, az első fél évben a kormány elé kerülhet a nemzeti parkokról szóló törvény, amely szabályozza a parkok tevékenységét, a területükön fekvő önkormányzatokkal való kapcsolatot.

Az első kötelezettségszegési eljárást a Magyar Köztársasággal szemben

2007.01.31.

Az Európai Bizottság megindította az Európai Bíróságon az első kötelezettségszegési eljárást a Magyar Köztársasággal szemben. Ilyen eljárást a Bizottság akkor indíthat, ha azt tapasztalja, hogy egy tagállam nem teljesítette az Európai Közösség létrehozásáról szóló szerződésből eredő valamely kötelezettségét.

Kinevezték az Egészségbiztosítási Felügyelet elnökét

2007.01.31.

Gyurcsány Ferenc január 20-i hatállyal kinevezte Dr. Kovácsy Zsombort, az Egészségügyi Minisztérium jogi és nemzetközi szakállamtitkárát az Egészségbiztosítási Felügyelet élére. Kovácsy Zsombor kiemelkedően fontos szerepet játszott az ősszel elfogadott öt reformtörvény megalkotásában.

Kedvezőtlen feltételek?

2007.01.30.

Heves viták kísérik az Általános Közreadási Feltételek (GNU General Public Licence) harmadik változatának bevezetését.

Megjelennek az első uniós pályázati kiírások

2007.01.30.

Több mint 100 milliárd forint befektetését teszik lehetővé hazánkban azok a pályázati kiírások, amelyeket technológiafejlesztésre és a hátrányos helyzetű kistérségekben megvalósuló munkahelyteremtő beruházásokra ír ki a kormány több mint 30 milliárd forint értékben január végén és február elején.

A rabokkal is fizettetne vizitdíjat a minisztérium

2007.01.30.

Az Egészségügyi Minisztérium eredeti tervei szerint a fogva tartottaknak is fizetniük kellene vizitdíjat. Az igazságügyi tárca értetlenül állt az elképzelés előtt, mivel a büntetés-végrehajtási intézetekben lévők egészségügyi ellátása, illetve a finanszírozása állami kötelezettség.

Újra össztűz alatt a Microsoft

2007.01.30.

A Microsoft versenytársai pénteken megismételték kifogásaikat a redmondi cég szerintük „törvénytelen gyakorlata” ellen, azt állítván, hogy a szoftveróriás új operációs rendszerének célja nem más, mint hogy kiterjessze a vállalat monopóliumát az interneten.

Obudsmani vizsgálat a közütak káros mellékhatásai miatt

2007.01.30.

Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa felkérte a gazdasági és közlekedési minisztert, hogy a díjfizetéssel érintett országos közutak kijelölése, valamint a díj mértékének megállapítása úgy történjen, hogy a lakossági panaszokat előidéző teherforgalmat az autópályák használatára kényszerítse, valamint akadályozza meg a teherforgalom alacsonyabb rendű utakra terelődését. Az ombudsman szorgalmazza, hogy a miniszter éljen a korlátozás lehetőségével az átmeneti időszakban, továbbá azokon az utakon, ahol nem vezetik be a díjat.

Ismét megtévesztette fogyasztóit a Danone

2007.01.30.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 2007. január 25-én tartott tárgyalásán megállapította, hogy a Danone Tejtermékgyártó és Forgalmazó Kft. 2006. első felében a fogyasztók megtévesztésére alkalmas módon népszerűsítette „Könnyű és Finom” joghurtjait. A vállalkozás a jogsértés miatt tízmillió forintos bírság megfizetésére köteles.

Állami támogatások a digitális átállás körében: csak mértékkel

2007.01.29.

A Bizottság múlt héten hozott döntést a digitális dekóderek beszerzésére nyújtott olasz állami támogatások tekintetében.

Madrid orrára koppint a Bizottság az alacsony áramárak miatt

2007.01.29.

Azok a spanyol cégek, melyek eddig a kormányzati beavatkozások miatt mesterségesen alacsonyan tartott áramárakból profitáltak, a jövőben magasabb számlára számíthatnak, miután a Bizottság szerint az effajta rezsimek jogtalan állami támogatást képeznek.

Brüsszel: a január 31-február 1. közti ülésszak legfontosabb eseményei

2007.01.29.

Az Európai Parlament következő, kétnapos plenáris ülésén többek között felszólal a két újonnan csatlakozott tagállam, Románia és Bulgária államfője. A képviselők jóváhagyják a parlamenti szakbizottságok tagjainak névsorát, és szavaznak az elhízással szembeni intézkedéseket taglaló jelentésről. Az EP vitát tart a klímaváltozásról és a halálbüntetés eltörléséről is.

Az szja 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatok benyújtásának határidejéről

2007.01.29.

Az önadózó 2007. évben is a személyi jövedelemadó bevallásával együtt nyújthatja be - a szokásos módon, zárt borítékban - az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatát.

Bírságolt a GVH: mégsem fogyaszt a NorbiFit

2007.01.29.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 2006. december 11-én hozott határozatában megállapította, hogy a Bio Time Kft., valamint a Norbi.hu Kft. 2005-ben a Norbifit nevű étrend-kiegészítő termék reklámozásakor megtéveszették a fogyasztókat. Emiatt a Bio Time Kft. 14 millió, a Norbi.hu Kft. pedig 3 millió forint bírság megfizetésére köteles.

Állásfoglalás a Magyar Posta Zrt. által kiküldött kérdőívekkel kapcsolatos adatkezelésről

2007.01.29.

Az elmúlt hetekben több állampolgár is beadvánnyal fordult az Adatvédelmi Biztoshoz és a Magyar Posta Zrt. kérdőívével kapcsolatosan fogalmaztak meg kérdéseket illetve panaszt. A kifogásolt kérdőíveket a Magyar Posta Zrt. állította össze és küldte ki szinte minden magyar háztartásba, kitöltéséért és visszaküldéséért cserébe sorsoláson való részvételt illetve különböző ajándékok megnyerésének lehetőségét ajánlotta fel.

Diszkriminált Linux?

2007.01.29.

Az Alkotmánybírósághoz és az adatvédelmi biztoshoz fordult a BlackPanther informatikai rendszer gazdája az elektronikus adóbevallás feltételrendszere miatt.

Alkotmánybírók a startvonalon

2007.01.29.

Áprilisig négy új alkotmánybírót kell megválasztania a parlamentnek, máskülönben határozatképtelenné válik a testület. A jelöltek között szerepel Trócsányi László, Kiss László, Lévay Miklós és Lenkovics Barnabás.

Féltek a vagyonosodási vizsgálattól: már 24 milliárdot fizettek be

2007.01.29.

Több mint 24 milliárd forintot fizettek be azok az adózók, akik vagyonosodási vizsgálat helyett az önellenőrzést választották - derül ki a Kormányszóvivői Iroda közleményéből.

Madridban találkoznak az alkotmány barátai

2007.01.29.

Az alkotmányt ratifikáló 18 tagállam, valamint Írország és Portugália képviselői Madridban találkoznak, hogy kiutat keressenek a dokumentum körül kialakult válságból. A német elnökségnek és az alkotmányt jegelő tagállamoknak azonban, nem tetszik a megosztottság.

Az Állami Főépítészeti Iroda létrehozása

2007.01.29.

Dr. Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter kezdeményezésére – a közigazgatási reform részeként – a korábbi területi főépítészi irodák 2007. január 1-jétől állami főépítészi iroda elnevezéssel az újonnan létrehozott regionális közigazgatási hivatalokban, azok szervezeti egységeként, a regionális közigazgatási hivatalvezetők alárendeltségében működnek. Az irodák vezetőit a regionális közigazgatási hivatalok vezetői – a miniszterrel egyetértésben – nevezik ki.

Amit nem szabad elvenni azt meg sem adták?

2007.01.26.

Az Egyesült Államok főügyésze az Egyesült Államok alkotmányának sajátos értelmezésével borzolja a kedélyeket.

Kábítószerrel visszaélés Bács-Kiskun megyében - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2007.01.26.

Részben megváltoztatta a Bács-Kiskun Megyei Bíróság I. fokon meghozott döntését a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben kábítószerrel visszaélés miatt megvádolt fiatalok álltak a bíróság előtt. Az eredetileg 11 vádlottas perben I. fokon 5 ítélet jogerőssé vált, a fellebbezések után a további 6 vádlott ügyében született jogerős ítélet.

Nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette - ítélet a Pécsi ítélőtáblán

2007.01.26.

Az első fokon eljáró Somogy Megyei Bíróság megállapítása szerint a büntetett előéletű vádlott ( 42 éves férfi) 2006. március 24-én napközben járt a 93 éves sértettnél Nagyszakácsiban. Tűzifát hasogatott, majd bement a házba a fizetségét kérve. Ekkor figyelte meg, hogy az idős asszony a konyhában lévő, üzemen kívül helyezett hűtőszekrényből vette elő a pénzét és elhatározta, hogy az esti órákban visszamegy és ellopja azt.

Emberölés bűntettének kísérlete - ítélet a Pécsi ítélőtáblán

2007.01.26.

Az első fokon eljáró Baranya Megyei Bíróság megállapítása szerint a büntetett előéletű vádlott ( 29 éves férfi) Pécsett lakott bátyjával és annak családjával. 2005. október 23-án délelőtt a vádlott a közeli élelmiszerboltba indult, amely előtt kisebb csoport italozott és beszélgetett. Köztük volt a vádlott testvére és a sértett is, akivel a vádlott bátyja összevitatkozott, azonban a vita ekkor még nem fajult tettlegességig.

Márciustól Paczolay Péter az AB helyettes elnöke

2007.01.26.

Az Alkotmánybíróság január 22-i teljes ülésén titkos szavazással Paczolay Pétert vá­lasztotta meg három esztendőre a testület helyettes elnökének. A döntés értelmében Paczolay Péter március 11-től foglalja el új tisztségét, miután elődjének, Erdei Ár­pádnak március 10-én jár le a kilencéves alkotmánybírói mandátuma. Az Alkot­mánybíróságról szóló 1989. évi XXXII. törvény 17. § (2) bekezdése szerint „az Alkot­mánybíróság elnökét akadályoztatása esetén a helyettes elnök helyettesíti”.

Az Alkotmánybíróság 2007. január 29-30-i teljes ülésének napirendje

2007.01.26.

Az alkotmánybírák hétfőn megkezdik a Fidesz és a KDNP népszavazási kezdemé­nyezését érintő OVB határozatok elleni kifogások tárgyalását. Az Alkotmánybíróság elsőként az Országos Választási Bizottság 567/2006. (XI. 20.) OVB határozata elleni kifogást tűzi napirendjére.

Tagiskolává válnak a nyolc évfolyamnál kevesebb évfolyammal működő általános iskolák

2007.01.26.

A közoktatási törvény (továbbiakban: Kt.) 26. § (3) bekezdése kimondja: „Az alapító okirat szerint nyolc évfolyamnál kevesebb évfolyammal működő általános iskola, másik nyolc évfolyammal működő általános iskola vagy legalább hat évfolyammal működő gimnázium tagiskolájaként látja el feladatait. E rendelkezések alkalmazásában nyolc évfolyamnál kevesebb évfolyammal működő általános iskolának kell tekinteni azt az iskolát is, amelyikben – az alapító okiratban meghatározottak ellenére – egymást követő két tanítási évben nem indult osztály a hetedik és a nyolcadik évfolyamon”.

Kései igazságszolgáltatás Mississippiben

2007.01.26.

Negyvenhárom évet késett az igazságszolgáltatás. James Ford Seale-t, Roxie város egykori seriffhelyettesét – a Ku Klux Klan fehér "felsőbbrendű" fajvédő mozgalom tagját – a hét közepén őrizetbe vették. A most 71 éves volt rendőrt emberrablással vádolják.

Ausztria és Belgium ellen is eljárás indulhat a külföldi diákok megkülönböztetése miatt

2007.01.26.

Az Európai Bizottság jogi lépéseket tett Ausztria és Belgium ellen, mert korlátozzák a más tagállamokból érkező diákok, az oktatáshoz való hozzáférését.

Berlinnek nem tetszik az alkotmányos különtalálkozó

2007.01.26.

Húsz tagállam miniszterei találkoznak ma Madridban, akik az EU-alkomány megmentését tűzték zászlajukra. Berlin azonban attól tart, hogy a találkozó megoszthatja az Uniót, és csak megnehezíti a konszenzus kialakítását.

Kiaknázandó lehetőség Európa számára

2007.01.26.

Az internetes kreatív tartalmak mennyisége több mint négyszeresére nő, áll egy bizottsági tanulmány előrejelzésében.

A tagállamok nem kell, hogy helytálljanak a kieső vállallati ellátásokért

2007.01.26.

A munkáltató fizetésképtelensége esetén a kiegészítő ellátórendszerek alapján öregségi ellátásokra vonatkozó jogosultságokat nem kötelesek maguk a tagállamok finanszírozni. E jogosultságok védelmének a brit rendszer által biztosított szintje azonban nem elégséges.

EKB: ítélet az Opell modellekről

2007.01.26.

Valamely, játékok tekintetében is lajstromozott járművédjegy engedély nélküli elhelyezése különösen akkor tiltható meg, ha az sértheti e védjegy mint játékok tekintetében lajstromozott védjegy funkcióit.

Visszatartják a bankok az adósokra vonatkozó adatokat?

2007.01.26.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének tapasztalata, hogy ha a hitelkérelmet azért utasítják el, mert a hitelkérő szerepel a központi hitelinformációs rendszerben (KHR), ezt a tényt nem hajlandók közölni a hitelkérővel banktitokra hivatkozva. Tehát annak sem adják ki az adatokat, akire az vonatkozik.

Emberölési kísérlet és erőszakos közösülés Vésztőn - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2007.01.26.

Helybenhagyta a Békés Megyei Bíróság I. fokon meghozott döntését a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa, így jogerősen 10 év fegyházbüntetést kapott az a vésztői férfi, D.L., aki megerőszakolta volt feleségét, akit meg is akart ölni.

Nyomon vannak

2007.01.25.

Amerikai kutatók és törvényszéki szakértők eredményesen kutatják a szagminták nyomozati eljárásban történő felhasználását.

Hiányzott az egyértelmű normatartalom: titkos információgyűjtési szabályokat semmisített meg az AB

2007.01.25.

Az Alkotmánybíróság 2007. január 23-án elfogadott határozatában alkotmányellenesnek nyilvánította a rendőrségi törvény, a büntetőeljárási törvény, valamint a jövedéki törvény több, a titkos információgyűjtésre és adatszerzésre vonatkozó rendelkezését.

Dr. Paczolay Péter az Alkotmánybíróság helyettes elnöke

2007.01.25.

Az Alkotmánybíróság 2007. január 22-én tartott teljes ülésén titkos szavazással március 11-i hatállyal Dr. Paczolay Pétert választotta meg három évre a testület helyettes elnökének. A jelenlegi helyettes elnöknek, Dr. Erdei Árpádnak március 10-én jár le a kilencéves alkotmánybírói mandátuma.

Keresztbe tesz az Európai Unió az e-kereskedelemnek?

2007.01.25.

Ha jelenlegi formájában szavazza meg az uniós parlament az üzleti környezet egységesítéséről szóló, még készülő jogszabályt, ellehetetlenülhet a határokon átnyúló elektronikus kereskedelem, illetve postai rendelés – vélik szakértők. Ezek a cégek ugyanis úgy dönthetnek, a jogi macera helyett inkább nem szállítanak külföldre, így például Magyarországra.

Bizottsági javaslat a repülőtéri illetékekről

2007.01.25.

Az Európai Bizottság ma teszi közzé repülőterekről szóló jelentését, amellyel a torlódások csökkentését, az illetékek egységes kiszabását és a szolgáltatások minőségének javítását szeretné elérni.

Elindult a gyümölcsökre és zöldségekre vonatkozó KAP-reform

2007.01.25.

Az Európai Bizottság a gyümölcs- és zöldségpiac közös szervezéséről szóló átfogó reformjavaslatot nyújtott be a annak érdekében, hogy jobban összhangba hozza ezeket az ágazatokat a megreformált közös agrárpolitika többi részével.

Nem regisztrálható a szuperinfok.hu és a szuperonline.hu

2007.01.25.

Igénylő kifejezetten elismerte, hogy a web oldalon a Panaszos által kiadott hirdetési újságot kívánja népszerűsíteni. Ebből következően egyértelmű, hogy olyan tartalmat kíván elhelyezni az igényelt domain név alatt, amely a Panaszos tevékenységére utal (így megtévesztő).

Online tartalmak védelme: egyelőre nincs megoldás

2007.01.24.

A WIPO egyre inkább szabályozni szeretné az interneten és más médiumok segítségével továbbközvetített jogvédett tartalmakat, de a szervezet tagországai még messze állnak a kompromisszumtól.

Az esélyegyenlőség európai éve lendületet adhat a sokféleségről szóló vitának

2007.01.24.

Mától már honlappal is rendelkezik az esélyegyenlőség európai éve („Esélyegyenlőség Mindenki Számára” Európai Év 2007), melyet január 30-án Berlinben az idén először megrendezésre kerülő „egyenlőség csúcstalálkozó” keretében indítanak útjára.

A kormány támogatja a kalózkodás elleni küzdelmet

2007.01.24.

A 2006 júniusában alakult Zene- Film- és Software-ipar Kalózellenes Koalíciója január 17-én találkozót szervezett a kormány és a jogérvényesítő hatóságok képviselőivel.

Felmérés a jogászi éthoszról

2007.01.24.

A PPKE-JÁK egy hallgatója ügyvédek körében kutatást végez a jogászi éthosszal kapcsolatban, melynek eredményeit hamarosan a Magyar Ügyvédi Kamara is megkapja.

Alkotmányba ütközött volna az adóamnesztia

2007.01.24.

Egyelőre lekerült a napirendről a külföldre mentett adózatlan jövedelmek amnesztiája. Az illetékes szaktárcák szerint az alkotmánnyal nem összeegyeztethető az adóelkerülőkkel való kivételezés.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000