Hír archívum: 2007. január

Más hónap

Az EU elhalasztotta a gépkocsik széndioxid kibocsátásáról szóló javaslat közzétételét

2007.01.24.

Az Európai Bizottság elhalasztotta a gépkocsik széndioxid kibocsátásáról szóló javaslat nyilvánosságra hozatalát, miután az ipari és a környezetvédelmi biztos vitába keveredett az ügyben.

EU-tagállamok szemet hunytak az illegális fogolyszállítás felett

2007.01.24.

Több mint ezer titkos CIA-repülésre használták 2001 és 2005 között Európa légterét és nem kizárt, hogy a kontinensen lévő amerikai katonai támaszpontokon ideiglenesen törvénytelenül tartottak fogva terroristagyanús személyeket – állapítja meg kedden közzétett végleges jelentésében az Európai Parlament különbizottsága.

Problémás kínai „gyógyszerszabadalmak”

2007.01.23.

A hagyományos, tisztán természetes alkotóelemeket használó kínai orvoslás sajátos iparjogvédelmi szabályozási problémákkal küzd.

Ezentúl már nem kell gyártói jóváhagyás a patikán kívüli forgalmazáshoz

2007.01.23.

A Egészségügyi Minisztériumhoz is több forrásból eljutott az a hír, hogy egyes gyógyszertárak szeretnék megakadályozni a patikán kívüli gyógyszerforgalmazást.

Bizottsági vita az autók emissziós szabályozásáról

2007.01.23.

Nézeteltérések támadtak a Bizottságban arról, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében kötelező érvényű határértékeket állapítsanak-e meg az autógyártók számára.

Új zöldadók jönnek?

2007.01.23.

Külföldi példákat is alapul véve az ökológiai adózás kiterjesztésén dolgozik idehaza a környezetvédelmi tárca.

Dombóvár: közterületen is csak a kijelölt helyen lehet rágyújtani

2007.01.23.

Tovább szigorította a közterületi dohányzásra vonatkozó helyi rendeletét a dombóvári önkormányzat. Eddig csak azt büntették 30 ezer forintra, aki eldobott egy cigarettacsikket az utcán, mostantól viszont azt is, aki közterületen nem a kijelölt helyen gyújt rá. Jogászok az emberi szabadságjogok korlátozásának tartják az intézkedést.

A Miniszterelnöki Hivatal válasza az országgyűlési biztosok augusztus 20-i eseményekkel kapcsolatos jelentésére

2007.01.23.

A Miniszterelnöki Hivatal ma eljuttatta válaszát az állampolgári jogok országgyűlési biztosának és általános helyettesének a 2006. augusztus 20-i eseményekkel kapcsolatban írt jelentésére. Mint arról a válaszlevél is tájékoztatást ad, a biztosok jelentésében javasolt intézkedések többsége megegyezik a kormány tervezett, illetve részben már megvalósított lépéseivel, amelyeknek az a célja, hogy növelje a tömegrendezvények résztvevőinek biztonságát.

Alkotmánybíróság: marad a kamatadó

2007.01.23.

Az Alkotmánybíróság 2007. január 22-én tartott teljes ülésén a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvénynek az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2006. évi LXI. törvény által módosított egyes rendelkezései alkotmányellenességét vizsgálta.

Emelkedett a szabályosan foglalkoztató munkáltatók száma

2007.01.23.

Papp István, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség elnöke és Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter január 22-én sajtótájékoztatón számolt be a 2006-os munkabiztonsági és munkáltatói vizsgálatokról.

Emberölés bűntette - ítélet a Pécsi Ítélőtáblán

2007.01.22.

Az első fokon eljáró Baranya Megyei Bíróság megállapítása szerint a büntetett előéletű vádlott (48 éves komlói férfi) és a sértett mintegy 30 éve ismerték egymást, viszonyuk barátiként volt jellemezhető. A Pécsi Ítélőtábla Dr. Krémer László vezette büntető tanácsa a vádlott büntetését 12 év fegyházra enyhítette, egyebekben az első fokú bíróság ítéletét helybenhagyta. Az ítélet jogerős.

Az EU bíróságainak munkaprogramja (2007. január 22. – 2007. február 2.)

2007.01.22.

Az elkövetkező két hétben számos érdekes és jelentős ügyben tartanak tárgyalást vagy hoznak ítéletet a Luxembourgban székelő bírói testületek.

Egységes korhatári besorolást kapnak az Európában forgalmazott videojátékok

2007.01.22.

Az európai igazságügyi miniszterek múlt héten tartott ülésükön áldásukat adták a számítógépes játékokra alkalmazandó egységes európai korhatári követelmények kidolgozására.

A hollandok még mindig elutasítják az alkotmányt

2007.01.22.

Bár a holland szavazók nyitottak az európai alkotmány felülvizsgált változatára, többségük elutasítaná a jelenlegi szerződést.

Százak perlik az államot kártalanításért

2007.01.22.

Kétszáznyolcvan kártalanítási per van folyamatban az állam ellen. Az ártatlanul elítélteknek az elmúlt öt évben összességében hatszázmillió forintot fizettek ki, az eddigi rekord a Burka Ferencnek és fiának megítélt 45 millió forint.

A behajtási jogsegély tapasztalatai

2007.01.22.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 60-70. §-ai alapján az APEH Központi Kapcsolattartó Irodája adóigazgatási együttműködést folytat az Európai Közösség illetékes hatóságaival annak érdekében, hogy a magyar költségvetést megillető követelések behajtását elősegítse.

EKB: Valamely városrész területfejlesztésére kötött szerződés közbeszerzésnek minősül

2007.01.22.

Az ilyen szerződés, melynek piaci értékét a területfejlesztési munkálatok összértékének figyelembevételével kell megállapítani, a közbeszerzésről szóló közösségi rendelkezések hatálya alá tartozik, ha értéke meghaladja a vonatkozó küszöbértéket.

Róma II.: szerződésen kívüli kötelmi jogviszonyok

2007.01.19.

Második olvasatban elfogadta a parlament a szerződésen kívüli kötelmi viszonyokra alkalmazandó jogról szóló irányelvet. A képviselők elsősorban a közúti balesetekkel, valamint a személyiségi és magánélethez fűződő jogok megsértésével, az internettel kapcsolatos rendelkezésekre koncentráltak.

Továbbra is fenntartaná a fegyverembargót Kínával szemben az EP

2007.01.19.

A képviselők szerint a fegyverkivitelt szabályozó kódexet közös állásponttá kellene alakítani, valamint nagyobb figyelmet kéne fordítani a fegyvereket importáló országok hátterére és az emberi jogok tiszteletben tartására. Kínával szemben továbbra is fenntartanák a fegyverembargót. A jelentés szerint Magyarország példamutató.

Az EP elítéli Líbiát a bolgár ápolónők halálos ítélete miatt

2007.01.19.

Állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament csütörtökön, amelyben a képviselők a Líbiában halálra ítélt palesztin orvos és öt bolgár ápolónő halálos ítéletének megsemmisítését követelik, és figyelmeztetnek: az ügynek hatása lesz az EU-líbiai kapcsolatokra is.

A közösségi joggal ellentétes a lengyel jövedéki

2007.01.19.

AZ EKB döntése szerint a közösségi joggal ellentétes a lengyel jövedéki adó annyiban, amennyiben az jobban terheli a két évnél idősebb, valamely másik tagállamból behozott használt gépjárműveket, mint azokat, amelyeket Lengyelországban helyeztek forgalomba.

Az elsőfokú bíróságnak újra meg kell vizsgálnia a PKK felvételét a terroristaszervezetek listájára

2007.01.19.

A fellebbezési eljárás keretében az Európai Közösségek Bírósága részben hatályon kívül helyezi az Elsőfokú Bíróság elfogadhatatlanságot megállapító végzését és a PKK nevében az Elsőfokú Bírósághoz benyújtott keresetet részben elfogadhatónak nyilvánítja.

Szemérem elleni erőszak Gyulán - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2007.01.19.

Helybenhagyta a Békés Megyei Bíróság I. fokú ítéletét a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa, így jogerősen 9 év fegyházbüntetést kapott az a gyulai férfi, K.M.M., akit nevelése alatt álló személy sérelmére, folytatólagosan elkövetett szemérem elleni erőszak bűntettében mondtak ki bűnösnek.

Az Alkotmánybíróság 2007. január 22-23 -i teljes ülésének napirendje

2007.01.19.

Az Alkotmánybíróság hétfőn ismét napirendjére tűzi a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvénynek az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2006. évi LXI. törvény 14. §-ával módosított 65. §-a alkotmányosságát megkérdőjelező indítványokat. Az érintett rendelkezés, amelyet az Országgyűlés tavaly nyáron az úgynevezett Gyurcsány-csomag keretében fogadott el, a kamatadó szabályait részletezi.

A nagy könyvvizsgálókat védené a Bizottság

2007.01.19.

A négy nagy könyvvizsgáló cégnek jogi védelmet kell biztosítani az akár bedőlésüket is okozható esetleges kártérítési igényekkel szemben – derül ki egy csütörtökön ismertetendő bizottsági állásfoglalásból.

Lekerült a napirendről a belföldi vasúti személyszállítás liberalizálása

2007.01.19.

Az Európai Parlament elfogadta a harmadik vasúti csomagot, amely szerint a belföldi utasok új jogokat kapnának, egységes jogosítványa lehet a vonatvezetőknek, ám a belföldi személyszállítás liberalizálását a képviselők többsége nem támogatta.

Szervezett dolgozó-e az "online munkás"?

2007.01.19.

Lehet-e otthonról sztrájkolni? Igen, ha valaki távmunkás. Vagy talán mégsem? Simon Gábor egyelőre a nem virtuális szabályozást sürgeti.

Megháromszorozódott Budapesten egy év alatt a pedofil bűnesetek száma

2007.01.19.

Aggasztóan növekszik a gyermekeket ábrázoló pornográf képekkel kapcsolatos bűncselekmények száma hazánkban. Csak a fővárosban 8800 bűncselekményt derítettek fel tavaly, ami csaknem háromszorosa az egy évvel korábbinak.

Egy kilogramm dvd másolása nagyobb üzlet, mint a marihuána

2007.01.19.

Ma már nagyobb üzlet egy kilogramm dvd-t lemásolni, mint ugyanennyi marihuánát az országba csempészni - így értékelte a Napi Gazdaságnak a Vám- és Pénzügyőrséggel kötött megállapodást Deák Ferenc, a Magyar Márkaszövetség elnöke.

A Parlamentnek nem tetszik a tagállamok vasút liberalizációs terve

2007.01.18.

A tagállamok nem értenek egyet az EP képviselők által követelt határidőkkel, amelyek a vasútliberalizációra, az utas jogok kialakítására, valamint a vasúti személyzet képesítésére vonatkoznak. Az EP ma tárgyalja az ún. harmadik vasúti csomagot.

Esőadót vezettek be Szegeden

2007.01.18.

A szegedi vízmű ezt csapadék-elvezetési díjnak nevezi, amelynek beszedéséről az önkormányzat döntött. A díjat azoknak a vállalkozóknak kell fizetni, akik a telephelyükről csatornába vezetik az esővizet.

Erőteljesebb globális befolyásra törekszik Európa

2007.01.18.

Jóllehet az alkotmánytól kezdve egészen a bővítésig sok minden gátolja egy valóban egységes Európa létrejöttét, az ötvenedik születésnap közeledtével azonban az immáron 27 tagú közösség egyre erőteljesebben hallatja hangját a nemzetközi porondon.

GVH: Tények a „Hild Örökjáradék programról”

2007.01.18.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2007. január 4-én megállapította, hogy a Hild Ingatlanbefektető Kft., illetve az Örökjáradék Ingatlanbefektető Zrt. a „Hild Örökjáradék Programról” kiadott tájékoztatásaival megtévesztette a fogyasztókat. Emiatt a két vállalkozásnak összesen 13,5 millió forint bírságot kell fizetnie. A döntés nyilvánosságra hozatalát követően az érintettek a GVH döntésével kapcsolatban közleményt adtak ki, amelyben több pontatlan megállapítás is szerepel.

Adatvédelmi biztosi állásfoglalása a megvásárolható email címlistákról

2007.01.17.

Az elmúlt napokban ugrásszerűen megnőtt azoknak az állampolgári beadványoknak a száma, amelyek magánszemélyek e-mail címeit tartalmazó adatállományok áruba bocsátásáról szólnak. A vételre felkínált adatállomány terjedelmes, hét-nyolcszázezer elektronikus levélcímet foglal magába.

Megválasztották az EP alelnökeit és kvesztorait

2007.01.17.

Az új elnök után új alelnökeit és kvesztorait is megválasztotta az Európai Parlament kedden. Az egyik új tisztségviselő Fazakas Szabolcs.

Médiatörvény: alkotmánybírósági "korrekció"

2007.01.17.

A testület a Médiatörvény 48. § (3) bekezdését alkotmányellenesnek nyilvánította, valamint állást foglalt a tájékoztatás kiegyensúlyozottságra vonatkozó passzusról.

Lomnici Washingtonban látogat

2007.01.17.

Lomnici Zoltán főbírót a közeljövőben Washingtonban fogadja John Roberts, az Egyesült Államok Szövetségi Legfelsőbb Bíróságának elnöke.

Kizöldülő közbeszerzések

2007.01.17.

Javaslatcsomagot állít össze a közbeszerzési eljárások kizöldítése érdekében a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM). A tárca vezetése tárgyalásokat kezdeményezett a közlekedési vállalatokkal is a hibridmeghajtású vagy bioüzemanyaggal működő gépjárművek elterjesztésére.

Pöttering már nem akarja megemlíteni a kereszténységet az EU alkotmányban

2007.01.17.

Az Európai Parlament újonnan megválasztott elnöke, Hans-Gert Pöttering kijelentette: igazságos és elfogulatlan elnök szeretne lenni és személyes meggyőződése ellenére ezentúl nem kardoskodik amellett, hogy Istent és a kereszténységet említsék meg az Európai Alkotmányszerződésben.

Az ITU nem akarja az internet felügyeletét

2007.01.17.

Az International Telecommunications Union 2006 végén megválasztott új főtitkára a közelmúltban egyértelműen leszögezte: az általa vezetett szervezet nem kíván nagyobb részt vállalni az internet felügyeletéből, inkább a már most is a szervezet hatáskörébe tartozó feladatok megvalósítására koncentrál.

Médiapluralizmus: Bizottság a médiavilág sokszínűségéért

2007.01.17.

Viviane Reding biztos és Margot Wallström alelnök az Európai Unió médiavilágának sokszínűségét érintő háromlépéses stratégiát mutatott be a Bizottságnak, válaszul az Európai Parlamentnek és a civil szervezeteknek a média koncentrálódásával és annak a pluralizmusra és a szólásszabadságra gyakorolt lehetséges hatásaival kapcsolatban hangoztatott folyamatos aggályaira.

Hans-Gert Pöttering az Európai Parlament új elnöke

2007.01.17.

450 szavazattal az első fordulóban az Európai Parlament új elnökévé választották a német, néppárti Hans-Gert Pötteringet kedden, Strasbourgban.

Emberölés bűntette - ítélet a Pécsi Ítélőtáblán

2007.01.17.

A Pécsi Ítélőtábla 15 év fegyházbüntetésre és 8 évi közügyektől eltiltásra ítélte azt a férfit, aki Alsónánáson ölte meg volt ismerősét.

Költséghatékony megoldás a nyílt forráskódú szoftverek használata

2007.01.16.

Az Európai Bizottság nemrég hozta nyilvánosságra a nyílt forráskódú szoftverek gazdasági, üzleti aspektusait vizsgáló tanulmányát, amely szerint az ilyen alkalmazásokra való átállás hosszú távon kevesebbe kerül, mint a hagyományos, jogdíjas programok használata.

105.000 és 150.000 forint lesz az éves tandíj

2007.01.16.

A felsőoktatási intézményektől eddig beérkezett adatok azt támasztják alá, hogy az intézmények elfogadják az Magyar Rektori Konferencia ajánlását és nem kívánnak eltérni az éves tandíj megajánlott mértékétől, amely így a 2008/2009-es tanévben alapképzésben 105.000 forint, mesterképzésben 150.000 forint lesz.

Szigorodik a kanadai szerzői jog?

2007.01.16.

Sajtóértesülések szerint már elkészült az új kanadai szerzői jogi törvény tervezete, amely a digitális többszörözés eseteire várhatóan minden korábbinál merevebb szabályozási környezetet hoz létre.

Konkrét segítséget vár Frattini az illegális bevándorlás elleni harcban

2007.01.16.

A Bizottság arra kívánja rávenni a bel- és igazságügyi minisztereket, hogy hajók és repülőgépek felajánlásával segítsék a közösség déli tagjait az illegális bevándorlás elleni küzdelemben.

Nem adnak életjáradékot elmaradt halálért

2007.01.16.

A másodfokú bíróság sem ítélt meg életjáradékot a hiányos végtagokkal született mezőkovácsházi kislánynak. A Szegedi Ítélőtábla egyetértett az első fokú bírósággal abban, hogy az életjáradék megítélése valójában azt jelentené, hogy a gyermek az elmaradt haláláért kap kártérítést.

Levelekkel a habok ellen

2007.01.16.

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Rába habtalanításáért határidőt szabva írt levelet régi-új osztrák kollégájának.

Guantánamón öt éve tartanak fogva "terroristákat" per nélkül

2007.01.16.

Öt éve létezik, és megalapítása óta vihart kavar Guantánamo, az Egyesült Államok kubai fogolytábora. Washingtonnak a terror elleni harcot, a muszlimoknak azonban az amerikai megszállást jelképezi.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000