Hír archívum: 2007. január

Más hónap

Az Európai Parlament tevékenységének félidős áttekintése 2004-2006

2007.01.15.

Az Európai Parlament jelenlegi ciklusa 2004-től 2009-ig tart. Most, 2007 januárjában a félidőnél járunk. Ilyenkor választják újra a parlament tisztségviselőit, így elnökét is. A Josep Borrell házelnök nevével fémjelzett első időszak összefoglalásaként címszavakban összegezzük az EP elmúlt két és fél éves tevékenységét.

Elkobozták a B-52-t!

2007.01.15.

A cím nem bombázót, hanem egy un. topsite FTP szerver-t takar, melyet olyan nemzetközi szinten működő, jól szervezett, kalóz tartalmakat on-line közlő csoportok használtak, mint a LRC és az RNS - adta hírül az ASVA és a ProArt.

Szilvásy György kancelláriaminiszter jogerősen személyiségi jogi pert nyert Szijjártó Péter fideszes képviselő ellen

2007.01.15.

Jogerősen pert nyert Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter Szijjártó Péter fideszes országgyűlési képviselővel szemben a Fővárosi Ítélőtábla 2007. január 11-én kihirdetett ítélete szerint.

Egyszerűsödik az ausztrál vízum a magyarok számára

2007.01.15.

Az Ausztrál Nagykövetség örömmel jelenti be, hogy hamarosan sok magyar állampolgár gyorsabban juthat ausztrál vízumhoz. 2007. július 1-től a magyarok számára lehetővé válik, hogy elektronikus úton és ingyenesen szerezhessenek ausztrál turistavízumot, vagy rövid távú, maximum 3 hónapra szóló, üzleti célú vízumot.

Szemérem elleni erőszak bűntette - ítélet a Pécsi Ítélőtáblán

2007.01.15.

1999. év körül a vádlott az akkor 8 éves lányához szexuálisan közeledett, ez később havonta három-négy alkalommal ismét előfordult. A gyermekben mindez ellenkezést és rossz érzéseket keltett, azonban a vádlott megfenyegette arra az esetre nézve, hogyha szólni mer valakinek. A Pécsi Ítélőtábla Dr. Krémer László vezette büntető tanácsa a vádlott terhére a szemérem elleni erőszak legsúlyosabban minősülő esetét állapította meg, büntetését 9 év fegyházra és 9 év közügyektől eltiltásra súlyosította. Az ítélet jogerős.

Olcsón megússzák az átcímkézők?

2007.01.15.

Aligha lehet bírságot behajtani a törökbálinti élelmiszerbotrányban elhíresült M.E.G.A. Trade-en - tudta meg a Népszabadság.

Évi 40 ezer halott az európai utakon

2007.01.15.

A közúti balesetek számának csökkentése érdekében számos javaslattal áll elő az EP szakbizottsága. A közúti közlekedés biztonságát célzó cselekvési program félidős értékelésében a képviselők például a közúti jelzések uniós egységesítését, a fényvisszaverők, záróvonalak fokozottabb alkalmazását szeretnék, és sehol nem engednék meg, hogy kezdő vezetők alkoholt fogyasszanak.

Harmadik uniós vasúti csomag: szabad verseny a belföldi forgalomban 2017-re

2007.01.15.

Második olvasatban szavaz az EP a harmadik vasúti csomagról. A parlamenti szakbizottság elégedetlen volt a tagállamok közös álláspontjával, ezért számos helyen módosítaná a jogszabályokat. A képviselők 2010-re megnyitnák a verseny előtt a nemzetközi személyforgalmat, 2017-re pedig a belföldi személyszállítást is, és erősítenék az utasok jogait.

EP-képviselők Romániából és Bulgáriából – Módosul az Európai Parlament összetétele

2007.01.15.

Románia és Bulgária csatlakozásával 53 új képviselő kezdte meg munkáját az Európai Parlamentben. Õket hivatalosan január 15-én, hétfőn köszönti az EP elnöke Strasbourgban. A 27 tagú unió parlamentje 2009-ig 785 fős lesz. Új EP-frakció megalakítását kezdeményezték.

Olcsóbbak lettek a határon átnyúló eurókifizetések

2007.01.15.

A határokon átnyúló eurókifizetésekre vonatkozó uniós szabályozás jelentős megtakarításokat eredményezett az ügyfelek számára, anélkül, hogy árnövekedést okozott volna a hazai átutalásoknál – derül ki egy bizottsági jelentésből.

A roamingdíjak nyártól akár 50 százalékkal is csökkenhetnek

2007.01.15.

Már nyáron életbe léphet az az európai uniós rendelet, amely lehetővé teszi a nemzetközi mobiltelefonálási díjak csökkenését - vélték annak a tanácskozásnak a résztvevői, amelyet január 11-én, csütörtökön Brüsszelben, az Európai Parlamentben szerveztek a témáról.

Emberi méltóság és nagy pénzek

2007.01.12.

A hátrányos megkülönböztetés tilalmából fakadó jogviták szinte külön jogi iparággá növik ki magukat az Egyesült Királyságban.

Áht 41. §: tíz alkotmánybíróból öten különvéleményen

2007.01.12.

Az Alkotmánybíróság hét elején aláírt határozata szerint nem alkotmányellenes az államháztartási törvény 41. §-a, amely a költségvetési törvény év közbeni módosí­tásának, valamint a pótköltségvetési törvényjavaslat benyújtásának feltételeit ha­tározza meg. Miután a tíz alkotmánybíróból öten az indítvány elutasítására, öten a támadott rendelkezés megsemmisítésére szavaztak, az elnök szava­zata döntött.

Az Alkotmánybíróság 2007. január 15-16-i teljes ülésének napirendje

2007.01.12.

Az Alkotmánybíróság a jövő héten folytatja az úgynevezett Gyurcsány-csomagot támadó indítványok tárgyalását. Kedden két ilyen határozattervezet is napi­rendre kerül: az egyik az élet- és nyugdíjbiztosítások adóked­vez­ményével kapcsolatos szabályozást, míg a másik a kamatadó alkotmányosságát vizsgálja.

Emberölés Kunbaján - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2007.01.12.

Helybenhagyta az I. fokú ítélet büntetési tételre vonatkozó részét a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa, így jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték azt a kunbajai asszonyt, F.H.-t, akit több emberen, nyereségvágyból, előre kitervelten és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádoltak meg. Az elítélt nő a fegyházból legkorábban 30 év letöltése után szabadulhat.

Francia össztűz alatt az euró

2007.01.12.

A francia elnökválasztás közeledtével mind többen veszik össztűz alá az eurót, valamint az Európai Központi Bankot és annak első emberét.

Az új alkotmány még mindig titok

2007.01.12.

Tegnap tárgyalta másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Petrétei József igazságügyi miniszter között zajló ügyet. A civil szervezet azért perelte be Petréteit, mert a tárca vezetője megtagadta, hogy a TASZ szakértői betekintsenek az új alkotmánytervezetbe.

Trükkösek az online utak

2007.01.12.

Nehéz a fogyasztói jogok érvényesítése az interneten foglalt utazásokkal kapcsolatban - hívja fel a figyelmet közleményében a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége.

A Bizottság új energiapolitikát javasol

2007.01.12.

Az Európai Bizottság új, átfogó európai energiapolitikai intézkedéscsomagot terjesztett elő, amellyel az éghajlatváltozás megfékezését, az uniós energiabiztonság növelését és az uniós versenyképesség fokozását szeretné elérni. A javaslatcsomag szigorú célértékeket határoz meg az üvegházhatást okozó gázkibocsátás és a megújuló energiák tekintetében, meg kívánja teremteni az energia tényleges belső piacát, és igyekszik szigorítani a hatályos szabályozást.

Ismét utcán lesznek az ütlegelők

2007.01.11.

Részt vehetnek a márciusi demonstrációk biztosításában azok a rendőrök, akiket az ügyészség napokon belül gyanúsítottként hallgat ki az október 23-i túlkapások miatt. Intézkedéseikben azonban lesz eltérés, mert pszichológusok vezetésével kis csoportos foglalkozásokon vettek részt, és azonosító jel lesz a sisakjukon.

A Bizottság a nagy energiavállalatok széttörését javasolja

2007.01.11.

Az Európai Bizottság a nagy energiavállalatok kisebb vállaltcsoportokra való szétszabdalását javasolja 2009-re. A cél az energiatermelés és elosztás elhatárolásával a verseny növelése.

Az adattárolás túl költséges a távközlési cégeknek

2007.01.11.

Óriási terheket ró a távközlési cégekre az az adattárolási rendelet, melynek értelmében – az esetleges bűnügyi vizsgálatok támogatására – kommunikációs adatokat kell visszatartaniuk.

Az Adatvédelem Napja hazai eseményei

2007.01.11.

Az adatvédelmi biztos 2006. decemberi közleményében tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy az Európa Tanács 2007. január 28. napját az Adatvédelem Napjává nyilvánította. Az alábbiakban ismertetjük ennek hazai eseményeit, programját.

Emberölési kísérlet Pálmonostorán - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2007.01.11.

Helybehagyta az I. fokon eljáró bíróság döntését a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa, így jogerősen 8 év szabadságvesztés büntetést kapott az a pálmonostori férfi, L.J., aki ellen nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelte vádat.

Megtévesztő lehet a Datasoft-Média Kft. tevékenysége

2007.01.11.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2006. október 18-án, panasz alapján versenyfelügyeleti eljárást indított a Datasoft-Média Kft. ellen. A hatóság feltételezése szerint a vállalkozás a versenytörvénybe ütköző módon tisztességtelenül befolyásolja a fogyasztók döntéseit.

Megjelent a Nemzeti Audiovizuális Média Stratégia közbeszerzési felhívása

2007.01.11.

A Miniszterelnöki Hivatal a Kormányprogramnak megfelelően megjelentette a Nemzeti Audiovizuális Média Stratégia (NAMS) közbeszerzési felhívását az Európai Unió közbeszerzési pályázatokat közzétevő honlapján.

Éjjeli műszak - Indiában 25 millió ügy vár feldolgozásra

2007.01.10.

India egyes tartományaiban „éjszakai bíróságok” felállításával igyekeznek ledolgozni a felhalmozódott ügyhátralékot.

Újabb bankoknál vizsgálódik a GVH

2007.01.10.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2006. december 14-én fogyasztók megtévesztésének gyanújával versenyfelügyeleti eljárást indított a CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank Zrt.-vel, valamint az MKB Bank Nyrt-vel szemben. A hatóság a két bank hitelkártya termékekre vonatkozó tájékoztatásait vizsgálja, amelyekben akár 45 napig kamatmentes költést ígérnek az ügyfeleknek, miközben a kamatmentesség számos további lényeges feltételtől függhet.

Emberölés Kecskeméten - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2007.01.10.

A Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa úgy ítélte meg, hogy az első fokon kiszabott büntetés a cselekmény súlyához képest túlságos enyhe, ezért öt évről 6 évre súlyosbította annak a kecskeméti nőnek, M.E.-nek a büntetését, akit tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés miatt ítélt el a Bács-Kiskun Megyei Bíróság. Az ítélőtábla döntése jogerős, ellene fellebbezésnek helye nincs.

Berlin egységes büntetést vezetne be a rasszizmussal szemben

2007.01.10.

Uniós szintű fellépést sürget a rasszista megnyilvánulásokkal szemben a soros elnökséget a következő félévben ellátó Németország.

ÁSZ: 1,1 millió potyautas az egészségügyben

2007.01.10.

Tavaly 1,1 millió embernek nem volt semmilyen egészségügyi biztosítása, ennek ellenére valószínűleg igénybe vették az egészségügy szolgáltatásait – olvasható az Állami Számvevőszék jelentésében.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2007.01.10.

Ezen a héten az Európai Bizottság elnöke Washingtonba utazik, ahol George Bush-al találkozik. A testület szerdán teszi közzé az energiapolitikáról szóló átfogó jelentését és bemutatkozik a német elnökség is.

Állásfoglalás a zarcentrum.hu domain név regisztrációjával kapcsolatosan

2007.01.10.

Nem megtévesztő és jogellenes a domain név, míg használata nem sérti a más földrajzi területen működő versenytársak jogos érdekeit.

A zeneipar örül az európai kalózrajtaütésnek

2007.01.10.

A lemezipar örömmel fogadta a cseh vám- és rendőrség legutóbbi akcióját Európa legnagyobb kalózhelyszíne ellen, és szeretné, ha a cseh határokon működő illegális központok ellen a jövőben is kitartóan küzdenének és vádat emelnének a felelősök ellen.

Megtévesztő és jogellenes a citromali.hu domain név

2007.01.09.

Más, közismert szolgáltatók nevéhez hasonlító domain nevet is igényelt már az a személy, aki még 2006 szeptemberében próbálta bejegyeztetni a CitroMail-hez nagyon hasonló citromali.hu nevet. Az ISZT TT tegnapi ülésén döntött az ügyben.

Az EU bíróságainak munkaprogramja

2007.01.09.

Idei első összeállításunkban 2007. január 19-ig bezárólag számolunk be a luxemburgi jogszolgáltató testületek által tárgyalt fontosabb és érdekesebb ügyekről

Verésre kötelez a mostani törvény

2007.01.09.

A jelenlegi jogszabályok brutalitásra kényszerítik a rendőrt a be nem jelentett rendezvények békés demonstrálóival szemben. Arra ugyanis nincs törvényi lehetőség, hogy előállítással megússza, aki résztvevőként jelenik meg. Bár a rendőrök nem akarnak erőszakot alkalmazni, egyelőre marad a vízágyú és a gumibot.

Hamarosan Hollandiában is szabadon vállalhatunk munkát

2007.01.09.

A holland kormány döntése értelmében 2007. január 1-jétől Hollandia is megnyitja munkaerőpiacát a 2004. május 1-jén csatlakozott országok számára. A döntés tényleges hatályba lépéséhez azonban szükség van a holland parlament hozzájárulására, amely egyelőre várat magára.

Esély a dohai forduló megmentésére?

2007.01.09.

Az Egyesült Államok és az EU közti tárgyalások ismét felvillantották a reményt, hogy még ebben a hónapban megállapodást lehet elérni a megrekedt dohai tárgyalási forduló ügyében.

Az Egységes Munkaügyi Nyilvántartás az APEH rendszeréhez kapcsolódik 2007. január elsejétől.

2007.01.08.

A munkavállalók és a munkáltatók az EMMÁ-ba bejelentett munkaviszony-adatokat továbbra is lekérdezhetik. Saját adataikhoz az eddig kiadott PIN-kód segítségével interneten juthatnak hozzá, vagy megfelelő azonosítást követően személyesen a munkaügyi kirendeltségeken érdeklődhetnek.

Debreceni Jogi Műhely

2007.01.08.

Az év elején megjelent az Alapítvány a jogközelítésért és jogharmonizációért által kiadott Debreceni Jogi Mûhely új száma.

Megbízhatatlan az amerikai választási rendszer?

2007.01.08.

Beigazolódtak azok a sejtelmek, miszerint baj lehet az Egyesült Államok elektronikus szavazatgyűjtő és -összesítő rendszerével, mert egy hatósági döntés értelmében a szoftverek előzetes tesztelését végző vállalat ideiglenesen szüneteltetni kényszerül tevékenységét.

Alkotmánybírósághoz fordulnak az extrém sportolók

2007.01.08.

Alkotmánybíróságon támadják meg az extrém sportolók baleseti ellátásuk szigorítását. 2007-től kizárólag az életmentő műtéteiket állja az egészségbiztosító a kormány döntése értelmében.

DNS-minta alapján azonosítják a meggyilkolt házaspárt

2007.01.08.

DNS-minta alapján, Budapesten azonosítják a Prikkel Tamás és feleségének maradványait, melyekre kiégett autójukban csütörtök este bukkantak a rendőrök. Eddig hat gyanúsítottat vettek őrizetbe, de további embereket keresnek.

Hübner elutasítja a másodosztályú biztosokat

2007.01.08.

Heves vitát váltott ki Günter Verheugen legutóbbi javaslata, melynek értelmében a kisebb méretű országoknak helyettesi poszttal kellene beérniük a biztosok kollégiumában.

A Hild Csoport bírósághoz fordul a GVH határozata miatt

2007.01.08.

Bírságolt, de a Hild Csoporthoz tartozó Örökjáradék Zrt. szerződéseiben nem talált kivetnivalót a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa. A főként néhány sajtónyilatkozatra és újságírói félinformációra alapozott elmarasztaló döntést és a kiszabott bírságot azonban megalapozatlannak és igazságtalannak tartja a cég. A Társaság bírósághoz fordul, mihelyt megérkezik a döntés írásos indoklása.

Az Alkotmánybíróság 2007. január 8-9-i teljes ülésének napirendje

2007.01.05.

Az Alkotmánybíróság idei első teljes ülésén tárgyalja az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 109. §-a első mondatának alkotmányosságával összefüggő hatá­rozattervezetet.

A patikán kívüli gyógyszerforgalmazás: elkészült a rendelet és a gyógyszerlista

2007.01.05.

Csütörtökön Horváth Ágnes államtitkár sajtótájékoztatót tartott a patikán kívüli gyógyszerforgalmazásról. Az egészségügyi miniszteriumban időközben elkészült a gyógyszerforgalmazás új szabályairól szóló rendelet tervezete.

A versenytörvénybe ütköztek a „Hild Örökjáradék”-ról adott egyes tájékoztatások

2007.01.05.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a 2007. január 4-én tartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy az Örökjáradék Ingatlanbefektető Zrt. és a Hild Ingatlanbefektető Kft. 2005-ben és a 2006-ban a „Hild Örökjáradék program”-ról adott piaci tájékoztatásukkal megtévesztették a fogyasztókat. A jogsértés miatt az Örökjáradék Ingatlanbefektető Zrt. 500 ezer, a Hild Ingatlanbefektető Kft. 13 millió forint versenyfelügyeleti bírság megfizetésére köteles.

Transzferárak: szinte biztos, hogy az adóhatóság ellenőriz

2007.01.05.

A megkérdezettek szerint legalább 75 százalék valószínűséggel emel kifogást az adóhatóság a az árképzés módszerével szemben a következő két évben.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000