Hír archívum: 2007. február

Más hónap

Kivándorlás az adóprés elől

2007.02.20.

A napokban kapta meg a Cartesio Bt. azt a brüsszeli állásfoglalást, amelyik megkönnyítheti székhelyének áttelepítését más uniós tagországba. Ha az Európai Bíróság fél éven belül hasonlóképpen dönt a bajai vállalkozás ügyében, akkor jóval egyszerűbben vádorolhatnak majd más hazai cégek is külföldre, elmenekülve az egyre szorosabb hazai adóprés és a túlbonyolított bürokratikus eljárások elől.

Keményebben büntetik a rasszizmust a lelátókon

2007.02.20.

Szigorúbban bünteti a lelátón tapasztalható rasszizmust a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ). A tervek szerint a következő szezontól kezdve pontlevonással sújtják azt a csapatot, melynek szurkolói fajgyűlölő rigmusokat kiabálnak, vagy ilyen tartalmú transzparenseket tesznek ki a mérkőzéseken.

Norvégiának meg kell fizetnie a 2007-es bővítés árát is

2007.02.20.

Az Európai Unió újabb pénzösszegeket kért az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaitól, amiért 2007-től a román és a bolgár piac is nyitva áll vállalataik előtt. Az összeg legnagyobb részét Norvégiának kell kifizetnie.

Negyedével csökkentenék 2012-ig az üzleti vállalkozások terheit

2007.02.20.

Negyedével csökkentik 2012-re a vállalkozások terheit – állapodtak meg hétfőn a versenyképességi tanács ülésének keretében az Európai Unió tagállamai. Az EU-27-ek az ellen a terv ellen sem emeltek kifogást, amelynek rételmében a 2012-re kilométerenként 130 grammban szabnák meg az újonnan gyártott gépkocsik CO2-kibocsátását.

Armageddon

2007.02.19.

A világűrben járt űrhajósok nemzetközi szervezete (Association of Space Explorers, ASE) egy olyan nemzetközi szerződés kidolgozásán fáradozik, melynek alapján az ENSZ tagállamai egységesen léphetnének fel a Földet fenyegető aszteroidák ellen.

Fidesz-népszavazás: március végéig dönt az Alkotmánybíróság

2007.02.19.

Március végéig dönt az Alkotmánybíróság a Fidesz-KDNP népszavazási kezdeményezéseiről.

A közép-európai utak a legveszélyesebbek

2007.02.19.

A legveszélyesebb utak Közép-Európában, míg a legbiztonságosabbak az EU északi tagállamaiban, valamint Máltán találhatóak - áll egy most megjelent Eurostat jelentésben. A dokumentum szerint 2004-ben 1,8 millió ember sérült meg az európai utakon.

Takaréklángon az Európai Technológiai Intézet ügye

2007.02.19.

Egyelőre a háttérbe szorulni látszik az Európai Technológiai Intézet ügye, miután mind több kétség merül fel a majdani szervezet finanszírozásával és struktúrájával kapcsolatban. Mindez rossz hír Magyarországnak, mely régóta pályázik az intézet befogadására.

Gazdaságpolitikai iránymutatások: az EP a belső piac kiteljesítéséért

2007.02.19.

A parlament szerint a gazdaság fellendülését ki kell használni, és létre kell hozni a teljes belső piacot a pénzügyi szolgáltatások és az energia terén. A képviselők nagyobb támogatást nyújtanának a kisvállalkozásoknak is.

Megelőző fellépés a terrorizmus ellen

2007.02.19.

A terrorizmus elleni küzdelemről szóló jelentés szerdán kerül a parlament plénuma elé. A proaktív fellépés fontossága mellett a képviselők megerősítenék az unión belüli és kívüli együttműködést, valamint az „euro-mediterrán állampolgárság” bevezetését is elképzelhetőnek tartják.

Kritizálja a bizottság borreformtervét az EP

2007.02.19.

Jelentősen átalakítaná a világtermelés 60 százalékát adó európai borászatot az Európai Bizottság tervezete.

Dimas Kiotó helyett új megállapodást szorgalmaz

2007.02.19.

A Kiotói Jegyzőkönyv hatályba lépésének holnap esedékes kétéves évfordulója alkalmából Stavros Dimas, az európai környezetvédelmi biztos felszólította a nemzetközi közösséget, hogy sürgősen kezdjen tárgyalásokat egy olyan világszintű, átfogó éghajlat-változási megállapodásról, amely a Kiotói Jegyzőkönyv helyébe lép, ha annak célkitűzései 2012-ben lejárnak.

100 milliárdos pert nyert a TASZ

2007.02.19.

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet 2006 szeptemberében perelte be a Pénzügyminisztériumot, mivel az megtagadta annak a ténynek a nyilvánosságra hozatalát, hogy a 2006-os költségvetés féléves adataiban milyen tétel növeli 100 milliárd forinttal a hiányt. A Fővárosi Bíróság tavaly októberben a TASZ-nak adott igazat az ügyben, és első fokon a kért adatok közérdekű volta mellett döntött.

Bihari: Hiányoznak az adókivetés garanciális szabályai

2007.02.19.

Nincs alkotmányossági szükséghelyzet, de a jelenlegi alaptörvénynél lehetne job­bat is alkotni – jelentette ki szerda este a Budapest TV Vendégünk című műsorá­ban Bihari Mihály. Az Alkotmánybíróság (Ab) elnökét Ilkei Csaba kérdezte.

Az Alkotmánybíróság 2007. február 19-20 -i teljes ülésének napirendje

2007.02.19.

Az Alkotmánybíróság folytatja a Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezését érintő OVB határozatok elleni kifogások tárgyalását. A testület kedden a kórházak állami és önkormányzati kézben maradásáról, a képzési hozzájárulásról, a családi gazdálkodók elővásárlási jogáról, a gyógyszerek patikán belüli árusításáról és a kormánytagok költségvetési hiányért viselt felelősségéről szóló kérdésekkel foglalkozik. Harmadszor tárgyalnak az elvárt társasági adóról.

A Magyar Büntetőjogi Társaság tagfelvételt hirdet

2007.02.19.

A Magyar Büntetőjogi Társaság alakuló közgyűlését 130 alapító tag,- köztük több gyakorló ügyvéd- részvételével 2006. december 12-én tartotta a Budapesti Ügyvédi Kamara dísztermében. Az egyesület tagfelvételt hirdet.

2008-ban Pataki Dániel lesz az európai hírközlési hatóságok szervezeteinek elnöke

2007.02.19.

A tavalyi döntésnek megfelelően pénteken Brüsszelben az európai hírközlési hatóságokat tömörítő ERG/IRG szervezetek Pataki Dánielt, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnökét választották 2008-ra a szervezetek elnökének, közölte az NHH pénteken. Pataki az idei évben a szervezetek alelnöke lesz. Személyében első ízben kerül az európai hírközlési szabályozás legfontosabb szervezeteinek élére kelet-európai vezető.

Nyilvános a digitális átállás stratégiája

2007.02.19.

A Miniszterelnöki Hivatal elkészítette, és honlapján (www.meh.hu) megjelentette a televíziózás és rádiózás digitális átállásának stratégiai célkitűzéseiről és kormányzati feladatairól szóló kormányhatározat tervezetét, valamint az ennek mellékletét képező, szakmai véleményeket magába foglaló stratégiát.

Szigorodó szankciórendszer az utazásszervezésben

2007.02.19.

A Kormány szerdán fogadta el az utazásszervező és -közvetítő tevékenységről szóló 213/1996. (XII. 23.) Korm. rendelet módosításáról szóló előterjesztést. A hatályos jogszabály módosítását a fogyasztói érdekvédelem erősítése, a hazai utazási vállalkozók működési feltételeinek javítása, illetőleg a végrehajtás megkönnyítése indokolta

Fegyveres rablás Makón - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2007.02.18.

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa a Csongrád Megyei Bíróság I. fokon meghozott döntésének legfontosabb rendelkezéseit abban az ügyben, amelyben egy mezőberényi őstermelőt, Cs.Cs.-t jelentős értékre, fegyveresen elkövetett rablással, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértéssel és lőszerrel való visszaéléssel vádoltak meg.

Elbukott a közösségi szabadalom terve

2007.02.16.

Az Európai Parlament Jogi Osztályának döntése fényében most már szinte biztos, hogy jelenlegi formájában nem hatályosul a közösségi szabadalomra és az európai szabadalmi perekre vonatkozó egyezmény.

A brókerperben csak jövőre várható ítélet

2007.02.16.

A pénzintézet és brókercége egykori vezetőinek meghallgatásával folytatódott tegnap a K&H-per tárgyalása a Fővárosi Bíróságon. A szereplők arra számítanak, hogy az eljárás bírája csak jövőre hirdet elsőfokú ítéletet.

Két éve lépett életbe a Kiotói Jegyzőkönyv

2007.02.16.

A Kiotói Jegyzőkönyv hatályba lépésének kétéves évfordulója alkalmából Stavros Dimas, európai környezetvédelmi biztos felszólította a nemzetközi közösséget, hogy sürgősen kezdjen tárgyalásokat egy olyan világszintű, átfogó éghajlat-változási megállapodásról, amely a Kiotói Jegyzőkönyv helyébe lép, ha annak célkitűzései 2012-ben lejárnak.

Büntetőjogilag szankcionálnák az EU-ban a holokauszt tagadását

2007.02.16.

Egy lépéssel közelebb jutott csütörtökön az Európai Unió egy olyan, mindenki által elfogadható kerethatározat elfogadásához, amely büntetőjogilag mindenhol szankcionálná a népirtás és a háborús bűnök tagadását, valamint a közösség elleni izgatást.

Szerzői jog és emailek

2007.02.15.

A brit Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében az üzleti levelezés szerzői jogvédelem alatt áll, és a levelek engedély nélküli továbbküldése a vonatkozó jogszabályok megsértését jelentheti. A döntés alapvetően átalakíthatja az emailforgalomról alkotott jogi elképzeléseinket.

Több mint 1200-szer szállt le CIA-repülőgép Európában 2001 és 2005 között

2007.02.15.

Több mint 1200-szer szállt le CIA-repülőgép Európában 2001 és 2005 között, és titkos fogva tartásra alkalmas létesítmények lehettek amerikai katonai bázisokon - áll a CIA állítólagos illegális európai tevékenységét vizsgáló ideiglenes EP-bizottság jelentésében, amelyet elfogadott a parlament. A szöveg elítéli bizonyos tagállamok passzivitását, és elégtelennek tartja az EU Tanács együttműködési hajlandóságát is.

SWIFT és légiutas-adatok: az uniós polgárok személyes adatainak fokozottabb védelmét kéri az EP

2007.02.15.

Az EP állásfoglalást fogadott el a banki átutalási adatokat kezelő SWIFT-ről és a légi utasok adatainak kiadásáról szóló megállapodásokról. A képviselők szerint ezek nem védik kellőképpen az uniós polgárok személyes adatait.

Állásfoglalás a lisszaboni stratégiáról

2007.02.15.

A március 8-9-ei uniós csúcstalálkozó témái között szerepel a versenyképesség javítását célul tűző lisszaboni stratégia kérdése is. Ezzel kapcsolatban fogadott el állásfoglalást az EP. A parlament biztosítaná, hogy minden „a tanulmányait befejező fiatal hat hónapon belül kapjon állásajánlatot vagy részesüljön továbbképzésben”, és hogy a vállalkozások beindításához szükséges időt csökkentsék egy hétre. A képviselők ösztönöznék a magasan képzettek bevándorlását.

Jelentés az európai rádiófrekvencia-politikáról

2007.02.15.

Tagállamonként változnak a rádiófrekvencia-kiosztás szabályai, ez pedig akadályozza az egységes piac létrejöttét. Eközben az új technológiáknak köszönhetően több száz megahertznyi frekvencia szabadul fel, ami új lehetőségeket teremt. A képviselők uniós szintű technológiai harmonizációt szeretnének.

Az EP a közvetlen agrárkifizetések reformjának bizottsági tervével szemben

2007.02.15.

Az EP három hónapon belül immár másodszor utasította el az Európai Bizottság javaslatát a közös agrárpolitikai közvetlen kifizetések önkéntes modulációjára vonatkozó részletes szabályokról. A parlament ezen a területen csak konzultációs jogkörrel bír.

Ötpárti egyeztetést tartanak a közéletről és a pártfinanszírozásról

2007.02.15.

A közélet tisztaságáról, a kampánypénzről tárgyalnak ma azon az ötpárti egyeztetésen, melynek házigazdája az MDF. A parlament tárgyalt, de nem szavazott a pártfinanszírozásról, és most sem várható megegyezés, bár mindenki elismeri, hogy a törvény elavult.

Ma megkezdődik az egyik legnagyobb európai terroristaper

2007.02.15.

Ma megkezdődik az egyik legnagyobb európai terroristaper, a 2004-es madridi merénylők büntetőeljárása. 29 gyanúsított áll a bíróság elé, közülük heten gyilkosság és terrorizmus vádjával.

Az Európai Közösségek Bíróságának munkaprogramja (2006. február 12. - február 23.)

2007.02.14.

A Bíróság az elkövetkező két hétben több Németországot érintő ügyet is tárgyal, így például a VW gyárban élvezett állami többletjogosítványokat vagy a Görögországban a második világháborúban okozott károk kérdését.

Adatvédelmi biztosi állásfoglalás az EHT módosításával kapcsolatban

2007.02.14.

Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény (Eht.) módosításáról szóló kormány-előterjesztés tervezetét január végén az Adatvédelmi biztos is véleményezte, megállapításait teljes teredejlemben közöljük.

EKB: a Volkswagen-törvény korlátozza a tőke szabad mozgását

2007.02.14.

Ruiz-Jarabo főtanácsnok álláspontja szerint a német szabályozás a szövetségi kormány és Alsószászországi tartomány (Land Niedersachsen) kormányának helyzetét erősíti, megakadályozva bármilyen beavatkozást a társaság ügyvitelébe.

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a gyülekezési jog gyakorlását korlátozó fővárosi rendeletet

2007.02.14.

Az Alkotmánybíróság (Ab) háromtagú tanácsa február 12-én döntést hozott arról az indítványról, amelyben azt kifogásolták, hogy a Fővárosi Önkormányzat rendelete közterület-használati engedélyhez köti építmények, berendezések, valamint járművek – parkolásnak nem minősülő – elhelyezését politikai rendezvényeken. Az Ab a rendelet kifogásolt szabályait alkotmányellenessé nyilvánította és megsemmisítette.

Új hulladékirányelv a szeméthegyek növekedése ellen

2007.02.14.

2012 után nem növekedhet a tagállamokban keletkezett hulladék mennyisége, 2010-re pedig „öko-terméktervezési politikát” kell kialakítani – áll az EP által - egyelőre csak első olvasatban - kedden elfogadott hulladékgazdálkodási irányelvben. Egy másik, nem kötelező érvényű jelentés szerint a képviselők 2020-tól az összes újrafelhasználható anyag hulladéklerakókba történő helyezését betiltanák.

Miért fizetjük ki a jogdíj nyolcszorosát?

2007.02.14.

A Szerzői Jogdíjakkal Kapcsolatos Reform Szövetség (CLRA) tagjai az Európai Bizottság elnökéhez, José Manuel Barrosohoz szóló nyílt levélben sürgetik az Európai Unión belül a szerzői jogok mielőbbi szabályozását.

INSPIRE: területi információs infrastruktúra

2007.02.14.

Harmadik, utolsó olvasatban fogadta el az EP az INSPIRE nevű térinformációs projektet létrehozó jogszabályt, miután arról sikerült megegyezni a tagállamok képviselőivel.

Kísérlet a kereskedelmi korlátok lebontására

2007.02.14.

Mentőövet jelenthet a közép-európai kis- és középvállalkozásoknak az Európai Bizottság ma nyilvánosságra kerülő javaslata, amely átértékeli az unión belüli kereskedelem alapszabályait. Ez után nem a gyártónak kell majd igazolnia, hogy terméke megfelel az adott ország szabványainak, hanem az adott hivatalnak, miért is akarja az árut távol tartani a piacától.

Francia javaslat az alkotmányos válság megoldására

2007.02.14.

Miközben az alkotmányos válság megoldására immáron számtalan megoldási javaslat kering a köztudatban, egy francia EP-képviselő változatlan formában mentené meg a dokumentumot, igaz, a ratifikációs folyamatot radikálisan megváltoztatná.

Halált okozó testi sértés Petőfiszálláson - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2007.02.14.

Helybenhagyta az I. fokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság döntését a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben két petőfiszállási férfit, Sz.L.-t és J.Á.-t halált okozó testi sértés bűntettével vádoltak meg. Így az I. rendű vádlott, Sz.L. jogerősen 4 év 6 hónap, míg a II. rendű vádlott, J.Á. 5 év szabadságvesztés büntetést kapott. Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs.

Media 2007: 755 millió € az európai filmipar fellendítésére

2007.02.13.

Az Európai Unió új MEDIA 2007 programja keretében az elkövetkező hét évben 755 millió eurót biztosít az európai filmipar fellendítésére, jelentették be tegnap este Berlinben. A teljes költségvetés közel 65%-a segíti az európai alkotások szélesebb körben való terjesztését Európa- és világszerte.

Csak az igazat!

2007.02.13.

Néhány európai országban a jövő évtől kezdődően könnyen pórul járhatnak azok, akik saját terméküket vagy szolgáltatásukat álnéven dicsérik az interneten. Így például az Egyesült Királyságban akár büntetőeljárás is indulhat a fogyasztókat ilyen módon félrevezető személyek ellen.

Letét lehet a biztosíték az illegális hulladék ellen

2007.02.13.

Az ellenőrzés szigorításával és a biztosítékadási kötelezettség bevezetésével próbálják megakadályozni az illegális szemétimportot.

Mizsei Kálmán kinevezése az EU új moldovai különleges képviselőjének

2007.02.13.

Az Európai Unió külügyminiszteri tanácsa február 12-i ülésén - Javier Solana főképviselő javaslatára - egyhangúan jóváhagyta, hogy az EU új moldovai különleges képviselője 2007. márciusától Mizsei Kálmán, Magyarország jelöltje legyen.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2007.02.13.

Ezen a héten három a külügyminiszterek a Szerbiával kapcsolatos stratégiáról döntenek és összeülnek az energia és a bel-és igazságügyi miniszterek is. A Parlament a CIA tevékenyéségől szóló jelentésről szavaz, míg a Bizottság a növekvő energiaárak a gazdaságra tett hatásáról tesz közzé jelentést.

Új távközlési felügyeletet hozna létre a Bizottság

2007.02.13.

Az amerikai Szövetségi Távközlési Bizottság mintájára egy európai felügyeleti szervet hozna létre az Európai Bizottság, mely a tervek szerint az eddigieknél alaposabban a távközlési cégek körmére nézne.

Tömegkeresetek Európában?

2007.02.12.

Sokak szerint nem sok választ el minket az amerikai pereskedési stílus európai megjelenésétől.

Versenyszabályozást vezet be az NHH a műsorterjesztési piacon

2007.02.12.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa a hazai és uniós jogszabályok alapján elvégezte a műsorterjesztési szolgáltatások piacának átfogó versenyjogi elemzését, és nyilvánosságra hozta az érintett piacra vonatkozó (határozattervezetét|0). A tanács a piacon az Antenna Hungária (AH) Zrt-t jelentős piaci erejű (JPE) szolgáltatóként azonosította és ezért a korábbi monopol szolgáltatóra kötelezettségeket rótt ki.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000