Hír archívum: 2007. február

Más hónap

Február 12-15., Strasbourg: az ülésszak legfontosbb eseményei

2007.02.12.

A következő, strasbourgi plenáris ülésen, Angela Merkel kancellár jelenlétében tartja programbeszédét az új EP-elnök, Hans-Gert Pöttering. A képviselők megvitatják a hulladékkezeléssel foglalkozó irányelvet, és szavaznak a CIA európai tevékenységét elemző jelentésről. Napirenden szerepel a borreform, a SWIFT-ügy és a következő európai tanácsi ülés is. Az EP voksol Glattfelder Béla Moldováról szóló jelentéséről is.

Kóka visszaküldi az új EHT tervezetet

2007.02.12.

A gazdasági és közlekedési miniszter elfogadhatatlannak tartja, ezért visszaküldi az előkészítő szakmai szerveknek az elektronikus hírközlési törvény (Eht.) módosításának tervezetét. Kóka János az MTI-nek nyilatkozva szombaton azt mondta: "a jelen formájában liberális politikusként elfogadhatatlannak tartom a tervezetet".

Börtönbüntetés járna a "zöldbűnözőknek"

2007.02.12.

Az illegális szemétlerakás, veszélyes anyagok földbe, vízbe, levegőbe való kibocsátása és egyéb tevékenységek a jövőben minden tagállamban büntetendőek legyenek, különösen súlyos vétségek esetén pedig legalább 5 éves szabadságvesztés legyen a szankció – javasolta pénteken az Európai Bizottság a tagállamoknak.

Barroso kritikus a holland kormány Európai Alkotmánnyal kapcsolatos terveivel

2007.02.12.

A héten tették közzé az új holland koalíciós megállapodást, mely szerint Hollandia jelentősebb változtatásokat kíván elérni a 2005-ös népszavazáson a holland állampolgárok által elutasított Alkotmányszerződésben. A balközép koalíció olyan új alkotmányt akar, mely tartalmában, terjedelmében és nevében is jelentősen eltér a korábban elutasított alkotmányos szerződéstől.

Több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete - ítélet a Pécsi Ítélőtáblán

2007.02.12.

Az első fokon eljáró Somogy Megyei Bíróság megállapítása szerint a vádlott (42 éves patcai férfi) 2005. szeptemberében vált el feleségétől, azonban a válásba nem nyugodott bele és emiatt rendszeresen szidta volt feleségét, illetve annak szüleit, akiknek szennai házába költözött a nő a válást követően. 2006. március 6-án a közepes fokban ittas vádlott elment a sértettek házához, nála volt a mindig tokban magával hordott 9,4 cm pengehosszúságú kése is.

Szabadalmak 2006-ban

2007.02.09.

A legnagyobb és a feltörekvő gazdaságú országok tavaly soha nem látott mennyiségű nemzetközi szabadalmi igényt terjesztettek a Szellemi Tulajdon Világszervezete elé a Szabadalmi Együttműködési Megállapodás keretében. A magyarországi kérelmek száma viszont csökkent.

Az energiaipari „szétválasztást” támadja Párizs

2007.02.09.

Azok a javaslatok, melyek a hálózatokat tulajdonló, valamint az ellátásért és energiatermelésért felelős cégek egymástól való szétválasztását célozzák, Európa stratégiai energiaérdekeit veszélyeztetik – figyelmeztetett François Loos francia ipari miniszter.

Első fokon közszereplők, de ez nem az utolsó ítélet

2007.02.09.

A Fővárosi Bíróság – nem jogerősen – kimondta, hogy kiadhatók hat egyházi vezető aktái az állambiztonsági levéltárból. Arról, hogy ez megtörténhet-e, minden bizonnyal magasabb fórumon születik döntés.

(Táv)munkaerő ott, szabályozás itt (is)

2007.02.09.

A távmunkaerő-piac - ha van egyáltalán ilyen -, amennyiben van jelentősége a magyar munkanyelvnek, jelentékenyen bővült az EU-s Romániával.

Regisztrációs adó részleges visszatérítés

2007.02.09.

A regisztrációs adó részleges visszatérítéséről szóló törvény 2007. február 15-én lép hatályba. A törvény alapján a 2004. május 01. és 2005. december 31. között regisztrációs adóigazgatási eljárás alá vont használt gépjárművek után megfizetett regisztrációs adó kérelemre részlegesen visszatéríthető.

A Bizottság fellép a digitális környezet iránti bizalom erősítése érdekében

2007.02.09.

A meglévő szabályokat felülvizsgáló európai bizottsági zöld könyv elfogadásával a mai napon új lendületet kapott a legfontosabb uniós fogyasztóvédelmi szabályoknak – beleértve a garanciákat, a visszatérítéseket és a gondolkodási időt – a gyorsan változó digiális környezethez való hozzáigazítása céljából történő alapos felülvizsgálata.

A civilek aktívabb szerepvállalását ösztönzi a kormány a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében

2007.02.09.

A kormány kiemelt feladatként kezeli a kábítószer-probléma visszaszorítását. Az állami szervek és a civil szervezetek közti eredményes és összehangolt együttműködés érdekében döntött a kabinet a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság átalakításáról. 2007-ben 1,125 milliárd forintos forrást biztosít a kormány a kábítószer-fogyasztás visszaszorítására.

Az Alkotmánybíróság 2007. február 12-13 -i teljes ülésének napirendje

2007.02.09.

Az Alkotmánybíróság folytatja a Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezését érintő OVB határozatok elleni kifogások tárgyalását. A testület kedden második fordulóban foglalkozik a képzési hozzájárulást, a nyugdíjasok munkavállalását és a családi gazdálkodók elővásárlási jogát érintő népszavazási kérdésekkel.

Rendőröknek tilos a behatolás

2007.02.08.

A német szövetségi bíróság döntése értelmében a német rendőrség a számítógépek merevlemezén tárolt adatokat csak a gép tényleges birtokba vétele után ismerheti meg, az információ titkos kifürkészésével (hackelésével) nem.

Safer Internet Day 2007 Konferencia

2007.02.08.

59 országban ünnepelték a „Biztonságosabb Internet Napját”, amely a biztonságosabb internet-használatot népszerűsíti a felhasználók, elsősorban a fiatalok körében. Az Európai Safer Internet Day ebből az alkalomból megrendezett 2007. február 6-i magyarországi rendezvényén a szervezők bemutatták a Gyermekbarát internet éve programot, amelynek célja a gyermekbarát tartalomfejlesztés támogatása.

Ágazati vizsgálat a magyar bankszektorban

2007.02.08.

A Gazdasági Versenyhivatal 2007. február 7-én ágazati vizsgálatot indított a lakossági és kisvállalati bankpiacon, hogy megismerje és értékelje a bankváltással kapcsolatos folyamatokat.

A Kossuth téren jelentősen nőtt a biztonsági kockázat

2007.02.08.

A rendőrség illetékesei a nemzetbiztonsági szolgálatokkal közösen végzett kockázatelemzés alapján hozzák meg a Kossuth téri védelmi zónával kapcsolatos szakmai döntéseket. A rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok egybehangzó megállapítása szerint 2006. szeptembere óta a biztonsági kockázat a Kossuth téren jelentősen nőtt és állandósult. Tájékoztató a Nemzetbiztonsági Kabinet üléséről.

Jogerős ítélet a Kendermag Egyesület szóvivőjének ügyében

2007.02.08.

A Fővárosi Bíróság helybenhagyta a TASZ által képviselt Juhász Péter önfeljelentő, a Kendermag Egyesület szóvivőjének ügyében született első fokú ítéletet. Juhász Péter jogerősen 70.000,-Ft pénzbírságot kapott azért, mert saját használatára kis mennyiségű marihuánát termesztett otthonában.

Az EU szigort ígér a környezetrongáló bűnözőkkel szemben

2007.02.08.

Börtönnel vagy akár súlyos pénzbüntetéssel is sújthatják a jövőben azt, aki valamilyen környezetet rongáló bűncselekményt követ el – derül ki egy bizottsági jogszabály-tervezetből.

Kalózmásolatok és joghézagok: megalapozatlan vádak

2007.02.07.

Michael Geist internet- és szerzői jogi szakértő saját honlapján cáfolta azokat a vádakat, melyek szerint Kanada a kalóz filmek egyik fő forrása és ez többek között a szabályozási környezet hiányosságaira vezethető vissza.

Bűnszövetségben elkövetett pénzhamisítás bűntette - ítélet a Pécsi Ítélőtáblán

2007.02.07.

Az első fokon eljáró Somogy Megyei Bíróság megállapítása szerint a II.r. vádlottnak (B.P. 22 éves kaposvári férfi) anyagi gondjai támadtak és felkereste az I.r. vádlottat (T. K. 32 éves kaposvári férfi), aki felajánlotta neki, hogy segít pénzhez jutni, ha bevált neki néhány hamis 20.000,- Ft-ost.

Polgári engedetlenség volt-e a Fidesz akciója?

2007.02.07.

A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint az akció nem tekinthető polgári engedetlenségnek. A polgári engedetlenség célja, hogy valamilyen formálisan jogellenes – de mások szabadságjogait jelentősen nem csorbító – cselekménnyel a jogszabályokat egyébként tiszteletben tartó személy vagy csoport felhívja a figyelmet arra, hogy az adott jogrend valamely normája – vagy intézményének aktusa – nem felel meg a jogrend alapját képező erkölcsi, jogi elveknek.

Hivatali befolyással üzérkedés Csongrád megyében - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2007.02.07.

Megváltoztatta a I. fokon eljáró bíróság ítéletét a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben egy szegedi férfit, P.J.-t harmincegy rendbeli, vesztegetést állítva, üzletszerűen elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntettében, szerzői jogok megsértésnek és folytatólagosan elkövetett szerzői jogok megsértésének vétségében találtak bűnösnek.

Kiss és Trócsányi a két új alkotmánybíró-jelölt

2007.02.07.

Kiss Lászlót és Trócsányi Lászlót választja meg az Országgyűlés február 19-én új alkotmánybírónak, a további két jelöltről márciusig egyeztethetnek.

Csökken a bűncselekmények száma az EU-ban

2007.02.07.

Egy most közzétett felmérés szerint az elmúlt tíz évben az "általános" bűnügyek, mint az autólopások, rablások, betörések, szexuális bűncselekmények száma a legtöbb európai országban csökkent. Kivételt képez ez alól Belgium, ahol a felmérés meredek emelkedést jelez a rablások és lopások számában.

Kuneva aktív részvételre ösztönzi a magyarokat

2007.02.07.

A fogyasztók hétköznapi biztonságát a civil önszerveződések, a jogalkotás és az ellenőrzés együtt garantálhatja – hangzott el Kiss Péter és Meglena Kuneva budapesti sajtótájékoztatóján. Kedden a magyar főváros vendége volt Charlie McCreevy is.

Per a gyülekezési törvény módosítási tanulmányáért

2007.02.07.

Pert indított a mai napon a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet a miniszterelnök ellen, mert Gyurcsány Ferenc megtagadta, hogy az őszi események után az általa felkért alkotmányjogászokból álló bizottság jelentését kiadja.

Letölthető a munkáltatói adómegállapítás nyomtatványa

2007.02.07.

Az adóhatóság közzétette honlapján a 06NY29-es űrlapot, amelyen a munkáltatói adómegallapítást kérhetik a munkavállalók.

Razzia a Miskolci Egyetemen: lebukott a "DVD-labor"

2007.02.06.

2006 decemberében eljárás indult egy emődi fiatalember ellen, aki filmekkel üzletelt. A Miskolci Városi Kapitányság nyomozása fényt derített egy sokszorosító hálózatra.

Adatvisszatartás immár Magyarországon is

2007.02.06.

Hazánkba is megérkezett az adatvisszatartási irányelv keltette kodifikációs hullám. A három minisztérium (GKM, IRM és MeH) által készített törvénymódosítást viszont a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezet súlyosan alkotmánysértőnek tartja.

Érvényes az új regisztrációs adó

2007.02.06.

Hétfőn lépett hatályba a regisztrációs adót módosító szabályozás, amelynek értelmében az új autók tulajdonosainak több, a használt autót vásárlóknak kevesebb regisztrációs adót kell fizetniük. Az EUvonal regisztrációsadó-kalkulátorával már az új szabályok szerint számolható ki a gépkocsira kivetett adó.

Jogi vita a fideszesek mentelmi jogáról

2007.02.06.

Precedensértékű jogi eljárást vonhat maga után a fideszes képviselők pénteki kordonbontása. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tegnap szabálysértési feljelentést tett a képviselők ellen. A BRFK a Pesti Központi Kerületi Bíróságnak küldte meg a feljelentést, a bíróság majd eldönti, hogy lefolytatja-e az eljárást. A rendőrségtől származó információk szerint a feljelentésben név szerint említik a képviselőket.

Káosz a vizitdíjbeszedés körül

2007.02.06.

A kórházigazgatók szerint február 15-től nem tudnak szabályosan vizitdíjat szedni, mert a tulajdonos önkormányzatoknak jóvá kell hagyni az egészségügyi intézmények belső szabályzatát. Az egészségügyi minisztérium szerint viszont nincs akadálya a vizitdíj bevezetésének, ehhez ugyanis nem kell szabályzatot módosítani a fenntartó önkormányzatoknak.

Svájc visszautasította az EU adóvádjait

2007.02.06.

Svájc ismételten elutasította azokat az uniós kritikákat, melyek azt kifogásolják, hogy az alpesi ország adórendszerének egyes elemei nem kompatibilisek az EU-val kötött kereskedelmi egyezménnyel.

Orvosi ügyelet: újra

2007.02.05.

Az Európai Bíróság 2007. január 11-én végzéssel lezárta a C-437/05. sz., a Cseh Köztársaságból érkezett, előzetes döntéshozatali ügyet (ismertebb nevén az ún. Vorel-ügy). Az ügy tárgya az orvosok ügyeleti idejének díjazása volt, a meghozott döntés pedig egyértelműsítette az ügyeleti idő díjazására vonatkozó szabályokat.

Az Alkotmánybíróság 2007. február 5-6-i teljes ülésének napirendje

2007.02.05.

Az Alkotmánybíróság folytatja a Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezését érintő OVB határozatok elleni kifogások tárgyalását. A testület kedden foglalkozik a képzési hozzájárulást, a vizitdíjat, a nyugdíjasok munkavállalását és a családi gaz­dálkodók elővásárlási jogát érintő négy népszavazási kérdéssel.

Súlyos versenykorlátozás a lakossági bankügyletek terén

2007.02.05.

Az Európai Bizottság közzétette végleges jelentését a lakossági banki üzletágban végbemenő versenyről végzett vizsgálatáról. A vizsgálat számos versenyt érintő aggályt tárt fel a bankkártyák, a fizetési rendszerek és a lakossági banki termékek piacain.

Kartellező valutaváltók

2007.02.05.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 2007. január 25-én tartott tárgyalásán megállapította, hogy a Northline Kft., valamint az And Now Kft. versenyt torzító módon összehangolták piaci tevékenységüket. A két vállalkozás rendszeresen egyeztetett egymással és Budapesten a Váci utca környéki pénzváltó üzleteikben hasonló valutaárfolyamokat alkalmaztak. A jogsértés miatt a Northline Kft. 3,6 millió forintos, az And Now Kft. pedig 1 millió forintos bírság megfizetésére köteles.

Hazánk már elfogadta a Brüsszel által hiányolt jogszabályt

2007.02.05.

Valószínűleg nem lesz hosszú életű a Magyarország ellen az Európai Bíróságon szerdán indult kötelezettségszegési eljárás, miután a Budapesten számonkért jogszabályt már tavaly év végén átvette az Országgyűlés, csak a kormány mindeddig nem értesítette erről Brüsszelt.

Adózási határidők februárban

2007.02.05.

Januárban és februárban kell teljesíteni először elektronikusan az arra kötelezetteknek az adó- és járulékbefizetést, valamint adatszolgáltatást. Az összeállítás a februári adózási határnapokat és befizetési kötelezettségeket gyűjti össze.

Borbajok az EU-ban

2007.02.05.

Már ma is 100 ezer hektó olasz bor jön be illegálisan és alföldiként adják el - állítja a Szent Gaál Pincészet a kártékony EU-s szabályozásra utalva.

A világkereskedelem csapdái

2007.02.05.

Davos talán megmentette Dohát: a múlt héten véget érő világgazdasági fórumon összegyűlt harminc gazdasági miniszter úgy döntött, újra asztalhoz ül, hogy megegyezzen a kereskedelem feltételeiről a világ élelmiszerpiacán.

Nézetkülönbségek az 50 éves évfordulóra kiadandó nyilatkozat kapcsán

2007.02.05.

Politikai megosztottság jellemzi az EU-t a Római Szerződés 50 éves évfordulójára kiadandó nyilatkozat kapcsán. Míg az Európai Bizottság konkrét utalást tenne az alkotmányra és ragaszkodik a Barroso által kifundált öt ponthoz is, a tagállamok kívánságlistája is egyre hosszabb.

Belső piaci eredménytábla: Az eddigi legjobb eredmény

2007.02.02.

Az Európai Bizottság legújabb belső piaci eredménytáblája alapján a tagállamok még soha nem teljesítettek ilyen jól a belső piaci szabályok nemzeti jogba történő átültetése terén.

Feketelista - elmarasztalt gazdálkodó szervezetek

2007.02.02.

A tavalyi évtől a fogyasztóvédelmi felügyelőségekkel kötött együttműködési megállapodások eredményeként a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének honlapján is olvashatóak azok a békéltető testületi ajánlások, ahol a gazdálkodó szervezetek nem tettek eleget a határozatban foglaltaknak.

Az EU bíróságainak munkaprogramja (2007. február 5–9.)

2007.02.01.

Csendesen indul a február az EU luxemburgi bíróságai számára: a február 5-től február 9-ig tartó munkahéten két fontosabb ügyben kerül sor tárgyalásra.

Unalmas év elé néz az Európai Parlament

2007.02.01.

Az Európai Parlamentnek 2007-ben egyetlen nagy horderejű jogszabályról sem kell döntenie, s az Európai Bizottság által előterjesztett jogszabály-javaslatok száma is drasztikusan csökken.

Mégsem lesznek titkos ügynökök a társaikat figyelő rendőrök?

2007.02.01.

Várhatóan február 28-ig eldől, hogy a titkosszolgálatok tervezett összevonása érinti-e a rendvédelmi szervek, így például a rendőrök munkáját ellenőrző belbiztonsági szolgálatot.

Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal

2007.02.01.

A készpénzállomány csökkenésével összefüggő egyszeri kedvező osztalékadózási szabályok alkalmazhatóságának határideje közeledtével gyakori adózói kérdés, hogy a 2006. évre jóváhagyott osztalék egészét a megállapítás évében (gyakorlatilag 2007-ben) ki kell-e fizetni (bevételként igazolni kell-e)

A szomszédokkal is erősítené a közlekedési együttműködést az EU

2007.02.01.

Egy olyan hatékony közlekedési piacot hozna létre a Bizottság, mely a tagállamokon kívül magában foglalná a közösséggel szomszédos országokat is – derült ki a testület szerdán közzétett közleményéből.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000