Hír archívum: 2007. március

Más hónap

Pozitív lista a FEOSZ-tól

2007.03.30.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége 2007. április 1-től honlapján egy pozitív lista vezetését kezdi meg.

Megtévesztő Malév reklámok

2007.03.30.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 2007. március 27-i tárgyalásán megállapította, hogy a Malév Zrt. a 2004 és 2006 közötti időszakban marketingkommunikációs tevékenysége során többször megtévesztette a fogyasztókat. A légitársaság nem megfelelő módon tájékoztatott az általa kínált utazási szolgáltatások ellenértékeként fizetendő összegről, az alapdíjhoz kapcsolódó díjtételekről. A jogsértés miatt a Malév 30 millió forint bírság megfizetésére köteles.

Indul az ötpárti egyeztetés a gyülekezési törvény módosításáról

2007.03.30.

Holnap kezdődik az ötpárti egyeztetés a gyülekezési törvény módosításáról. A kormánynak nem célja a szabályok szigorítása, ugyanakkor az elmúlt félév eseményei, illetve a törvény megalkotása óta eltelt csaknem két évtized tapasztalatai alapján szükségesnek látszik a pontosítás. A vitára bocsátott tervezet kedd óta elolvasható az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium honlapján (www.irm.hu).

Az uniós saját források új rendszere 2014-től

2007.03.30.

Két fázisban teljesen újraszabályozná az Európai Unió forrásait egy 2014-től bevezetendő új mechanizmus - olvasható az EP által elfogadott jelentésben. A fő cél: visszatérni a saját EU-forrásokhoz - a tagállami befizetések helyett. Egyelőre nincs szó EU-adó bevezetéséről. Eltörölnék viszont a briteknek járó visszatérítést és az egyéb „különalkukat”.

Ökológiai termékek: az EP visszautalta a jelentést a szakbizottságba

2007.03.30.

Az ökológiai termelésről szóló rendeletjavaslat szigorú feltételekhez kötné, mit szabad ökológiai terméknek nevezni. Így például az ilyen élelmiszer legfeljebb 0,1 százalékban tartalmazhatna genetikailag módosított szervezetet (GMO). A képviselők módosították a rendelet szövegét, azonban a teljes jelentés elfogadása helyett visszaküldték azt a szakbizottságba, mivel véleményük szerint az Európai Bizottság nem tartja tiszteletben az EP együttdöntési jogát ebben a kérdésben.

Vita az EU külpolitikájáról

2007.03.30.

Javier Solana, az uniós kül- és biztonságpolitika főképviselője is részt vett azon a plenáris ülésen, amelyen az EP a terület 2007-es kilátásait vitatta meg.

Elfogadták a Tabajdi-jelentést az új tagállamok agrárpolitikai integrációjáról

2007.03.30.

Az új tagállamok közös agrárpolitikába történő integrációjáról címmel készített véleményadó jelentést Tabajdi Csaba. A módosítás elfogadott szöveg szerint mind az új, mind a régi tagállamok nyertek a 2004-es bővítéssel, viszont továbbra sem kiegyenlítettek a versenyfeltételek és az új tagállami termelők jelentős nehézségekkel kénytelenek szembenézni

Távközlés: A fogyasztók nagyobb kínálatból választhatnak, de az EU belső piaca továbbra is kiaknázatlan

2007.03.30.

Európa távközlési szabályainak jól haladó végrehajtásából adódóan az európai fogyasztók egyre alacsonyabb árakat és mind újabb szolgáltatásokat élvezhetnek. Mégis, az Európai Bizottság az uniós távközlési piacokról készült és ma bemutatott 12. jelentésének tanulsága szerint nagyobb versenyre, a jogorvoslatok gyorsabb alkalmazására és függetlenebb szabályozókra van szükség ahhoz, hogy a fogyasztók és a szolgáltatók teljes mértékben élhessenek Európa belső piacának előnyeivel.

Javaslatcsomag a körbetartozások mértékének csökkentésére

2007.03.30.

A körbetartozások mérséklése érdekében szükséges intézkedéseket tartalmazza az a javaslatcsomag, amelyet hamarosan az Országgyűlés elé terjeszt a kormány. A legfontosabb cél, hogy védelmet kapjanak a vállalkozói láncolatban hátrébb lévő magyar kis- és középvállalkozások is, és biztosan hozzájussanak pénzükhöz a fővállalkozótól.

Az Alkotmánybíróság a parlamenti tévéközvetítésről

2007.03.30.

Az Alkotmánybíróság (Ab) március 27-én elutasította a rádiózásról és televíziózás­ról szóló 1996. évi I. törvény 138. §-a (3) bekezdésében szereplő „az Országgyűlés épületének kijelölt helyéről” szövegrész alkotmányosságát támadó indítványokat.

Az Alkotmánybíróság 2007. április 2-3-i teljes ülésének napirendje

2007.03.30.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén tárgyalja az országos népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló 1998. évi III. törvény 8. § (1) bekezdésének alkotmá­nyosságát támadó indítványt. Az érintett rendelkezés kimondja: „Az eredményes ügydöntő népszavazással hozott döntés az Országgyűlésre kötelező.”

Kezdődik a XXVIII. OTDK

2007.03.30.

2007. április 2-27. között rendezik meg az ország 10 városában a XXVIII.Országos Tudományos Diákköri Konferenciát (OTDK). Az OTDK az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia fővédnökségével, továbbá a felsőoktatásban érintett minisztériumok és országos hatáskörű intézmények, szervezetek, alapítványok, valamint magánszemélyek erkölcsi, szakmai és anyagi támogatásával kerül megrendezésre.

Nyilvánosak a budapesti térfigyelő kamerák adatai

2007.03.30.

2007. március 28-án a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati eljárásban az információszabadság és az információs önrendelkezési jog javára döntött. A TASZ 2004-ben indított pert a Budapesti Rendőr-főkapitányság ellen, mivel az a rendőrség által működtetett térfigyelő kamerákra vonatkozó adatokat nem adta ki.

Ötpárti konszenzus a jövő nemzedékek ombudsmanjáról

2007.03.30.

Március 29-én a Védegylet kezdeményezésére az öt parlamenti párt képviselői egyeztetést tartottak az egyesület által 2000 óta szorgalmazott jövő nemzedékek országgyűlési biztosa intézményfelállításáról.

Értékelték az e-közigazgatás 2006-os eredményeit

2007.03.29.

A tavalyi év végére kiépült az e-közigazgatás alap infrastruktúrája Magyarországon, de a szolgáltatások szélesebb körben való elterjedéséhez a felhasználók aktívabb bevonása és a közigazgatás folyamatainak modernizációja is szükséges - derül ki az Információs Társadalom és Trendkutató központ tanulmányából.

ÖCO: meg kell ismételni elnökválasztást

2007.03.29.

Törvényt sértett az Országos Cigány Önkormányzat, ezért meg kell ismételni a közgyűlést és az elnökválasztást. Az közigazgatási eljárást a közgyűlésben többséget szerzett Lungo Drom kezdeményezte.

Bíróság elé kerül Spanyolország az Endesa miatt

2007.03.29.

A Bizottság az Európai Bíróság elé citálja Spanyolországot, amiért Madrid a testület kérése ellenére sem vonta vissza az Endesa felvásárlása útjában álló (brüsszeli megítélés szerint jogtalan) feltételeket.

London óvatos, de együttműködő az EU-alkotmány ügyében

2007.03.29.

Nagy-Britannia óvatosan, de együttműködően áll hozzá az európai alkotmányszerződés ügyéhez, és támogatja a német uniós elnökség erőfeszítéseit a kérdésben, ám jelenlegi formájában nem tartja valószínűnek az alkotmány elfogadását- derült ki Göncz Kinga külügyminiszter és Geoff Hoon brit Európa-ügyi miniszter megbeszélésén.

Emberölés Hódmezővásárhelyen - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2007.03.28.

Helybenhagyta az I. fokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság döntését a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa, így jogerősen 8 év börtönbüntetést kapott az a vásárhelyi férfi, Á. Z., aki lakótársát ölte meg.

A Helsinki Bizottság az Alkotmánybírósághoz fordul a kordon ügyében

2007.03.28.

A Magyar Helsinki Bizottság alkotmányellenesnek tartja a rendőrségi törvény azon szakaszát, amely alapján lehetséges volt közel öt hónapon keresztül lezárni a Kossuth teret. Ezért a Helsinki Bizottság az Alkotmánybírósághoz fordult. A szervezet indítványa szerint alkotmányos alapjogokat sért, hogy a rendőrség időhatár nélkül úgy zárhat le területeket, hogy a rendőrségi törvény nem határozza meg azokat a szempontokat, amelyek alapján meg lehetne ítélni az intézkedés szükségességét és arányosságát.

Szemérem elleni erőszak bűntette - hatályon kívül helyezés a Pécsi Ítélőtáblán

2007.03.28.

Az első fokon eljáró Tolna Megyei Bíróság megállapítása szerint a vádlott (34 éves kurdi férfi) 2001 decemberében házasságot kötött élettársával, kapcsolatukból korábban 4 gyermek született. A vádlott a gyermekekkel szemben fennálló kötelezettségét sorozatosan megszegte, magatartásával értelmi, erkölcsi fejlődésüket veszélyeztette. Ez nyilvánvalóvá vált a gyermekvédelmi hatóságok számára is, ezért figyelemmel kísérték a gyermek sorsát, majd őket védelembe vették.

Változások az útdíj-fizetésben április elsejétől

2007.03.28.

A motorosok 2007. május 1. és szeptember 30. között a D1 kategória 4 napos matrica árának feléért vásárolhatnak elektronikus úton úthasználati jogosultságot. Bevezetésre kerül 2007. április 1-jétől az egy napos matrica a D2 és a D3 kategória számára is, folyamatos jelleggel

Gyülekezés: koalíciós ellentétek

2007.03.28.

Nem egyezik a koalíciós pártok véleménye a gyülekezési törvény módosításáról. A szocialisták támogatják a kormány erről szóló tervezetét, de a szabad demokrata Fodor Gábor szerint egyelőre a jelenlegi szabályok mellett is kezelhetők a demonstrációk.

Mikor mehetünk szabadságra?

2007.03.28.

Parlament elfogadta azt a törvényjavaslatot, amiben meghatározták, hogy a rendes szabadság egynegyede vihető át a következő esztendőre.

Megállapodás az egységes európai fizetési térségről

2007.03.28.

Az EU pénzügyminiszterei egyhangúlag támogatták az egységes európai fizetési térség létrehozását, amely lehetővé teszi, hogy a fogyasztók ugyanolyan feltételekkel utaljanak külföldre, mint belföldre.

Háromra olvadt a „tokaji” ügyek száma

2007.03.28.

Öt helyett már csak három „tokaji” ügy van az európai taláros testületek előtt, miután kettőben az Elsőfokú Bíróság végzéssel lezárta az eljárást.

Az Amerikai Szabadalmi Hivatal szerint a fájlcserélő oldalak veszélyeztetik a nemzetbiztonságot

2007.03.27.

Az Amerikai Szabadalmi Hivatal szerint a fájlcserélõ oldalak veszélyeztetik a nemzetbiztonságot és ráadásul a gyerekeket is a bûnözés irányába lökik.

Ismét szervezett kalózcsoport bukott le Zuglóban

2007.03.27.

2007. március 10-én sikeres elfogást hajtottak végre egy zuglói bolhapiacon a Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. kerületi Rendőrkapitányságának munkatársai.

Versenyjogot sértett a Euronics akciós reklámkampánya

2007.03.26.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa határozatában megállapította, hogy a 2006. április 10. és 2006. augusztus 9. közötti időszakban a "Euronics Műszaki Áruházlánc" néven az Euronics Kft. által megjelentetett reklámújságok az akciós árakhoz kapcsolódó árkedvezményekről a fogyasztók megtévesztésére alkalmas módon tájékoztattak.

Az Alkotmánybíróság 2007. március 26-27-i teljes ülésének napirendje

2007.03.26.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén megtárgyalják a rádiózásról és televíziózás­ról szóló 1996. évi I. törvény 138. §-a (3) bekezdésében szereplő „az Országgyűlés épületének kijelölt helyéről” szövegrésze alkotmányellenességének vizsgálata tárgyában készült határozattervezetet.

Módosul a 07T1011. és a 07T1021. számú nyomtatvány

2007.03.26.

A fizetési kötelezettséget a 07T1011. számú adatlapon, annak megszűnését a 07T1021. számú adatlapon kell bejelenteni az állami adóhatósághoz.

Személyre szóló tájékoztatót küld áprilistól az OEP

2007.03.26.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár várhatóan áprilistól küld tájékoztató leveleket azoknak, akiknek a nyilvántartás szerint nincs biztosításuk. Vannak, akik már megkapták a küldeményt.

Visszafogná az állami kiadásokat az EKB

2007.03.26.

Több európai kormány a minőségi közszolgáltatások fenntartása mellett negyedével vagy akár ennél is nagyobb arányban tudná csökkenteni állami kiadásait – vélekedett az EKB egyik vezető tisztségviselője.

Ötpárti egyeztetés a gyülekezési törvény módosításáról

2007.03.23.

A gyülekezési törvény módosításáról kezdeményez ötpárti egyeztetést jövő héten a kormány. A módosítás célja nem a gyülekezési jog korlátozása, hanem a hiányzó részletszabályok megalkotása – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

A képviselők megszavazták a hamisítók elleni büntetőszankciókat

2007.03.23.

Az Európai Parlament jogi bizottsága elfogadta azt a jelentést, amely a hamisítókkal szemben egységes büntetőszankciókat szabna ki. A szabályozás azonban nem büntetné azokat, akik magánhasználatra hamisítanak.

Uniós igen a Nyitott Égbolt megállapodásra

2007.03.23.

Az Európai Unió tagállamai csütörtökön áldásukat adták az EU és az Egyesült Államok közötti légiközlekedést liberalizáló Nyitott Égbolt megállapodásra, amely jövő év március 31-vel lép hatályba.

Megtévesztő ásványvíz reklám

2007.03.22.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa határozatában megállapította, hogy az Aquarius-Aqua Kft. Veritas Gold ásványvízének reklámozásával megtévesztette a fogyasztókat. A társaság emiatt kétmillió forint bírság megfizetésére köteles.

Új hitelesítési csomag a NetLocktól: elektronikus tőkepiaci közzétételekhez

2007.03.22.

A PSZÁF egy olyan elektronikus nyilvánosságra hozatali rendszert indított el, amely lehetőséget biztosít a tőkepiacról szóló törvény alapján bejelentésre kötelezettek számára, a Tőkepiaci törvényben meghatározott közzétételeik interneten keresztül történő hiteles és biztonságos feltöltésére, valamint a PSZÁF által működtetett honlapon való ingyenes megjelenésre.

Magyarország sok pénzt kér az EU-tól géptámogatásra

2007.03.22.

Az uniós tagállamok az Európai Parlament zsarolásának engedve hétfőn lényegében visszatáncoltak attól a javaslattól, amely lehetővé tette volna a közvetlen jövedelemtámogatások egy részének vidékfejlesztésre történő önkéntes átcsoportosítását.

Sportfogadás: a magyar korlátozás ellen is fellép a Bizottság

2007.03.22.

A szolgáltatások szabad mozgása: a Bizottság fellép a Dániában, Finnországban és Magyarországon a sportfogadási szolgáltatások nyújtását megnehezítő akadályok ellen

Az Európai Közösségek Bíróságának munkaprogramja (2007. március 26. – március 30.)

2007.03.22.

A Bíróság március végén egyetlen ügyben, a Rewe Zentralfinanz adójogi vonatkozású ügyben folytat eljárási cselekményeket.

Új kórházi beutalási rend lép életbe április 1-jén

2007.03.22.

A kórházak intézményvezetői, fenntartói hétfőig jelezhették, ha valami hibát találtak a területi ellátási listában. Százötven visszajelzés érkezett, a főváros mint intézményfenntartó csaknem teljesen átírta a beutalási rendet.

Bírósági ügy lehet a nyugellátást szolgáltató intézmények tevékenységéből

2007.03.22.

Az Európai Bizottság a Bíróság elé citálhatja Magyarországot, mert az nem ültette át maradéktalanul jogrendjébe a nyugellátást szolgáltató intézmények felügyeletéről és tevékenységéről szóló irányelvet. A bökkenő csak az, hogy ilyen intézmény nincs is Magyarországon.

Állami támogatás: A Bizottság részletes vizsgálatot indít a csoporton belüli kamat magyarországi adóztatásával kapcsolatban

2007.03.22.

A Bizottság a jelenlegi szakaszban kétségbe vonja, hogy a rendszer valóban általános intézkedést képez-e és további vizsgálatnak kívánja alávetni, vajon összhangban áll-e az állami támogatási szabályokkal, illetve torzíthatja-e a versenyt.

Megállapodás az internetes rádiók helyzetéről

2007.03.21.

Franciaországban az internetes rádiók és a lemezkiadók szervezetei megállapodtak az interneten sugárzott tartalom közreadási feltételeiről.

Elkészült a 2006-os EKB statisztika: jelentős csökkenés az eljárások időtartamában

2007.03.21.

Az Európai Közösségek Bíróságának 2006. évi igazságügyi statisztikájából kiderül: a Bíróság előtti eljárások időtartama jelentősen csökkent, míg a Bíróságra és az Elsőfokú Bíróságra érkezett ügyek száma érezhetően növekedett

116: A Bizottság nyilvános konzultációja az Európa-szerte ingyenesen hívható telefonszolgáltatások meghatározásáról

2007.03.21.

A Bizottság nyilvános konzultációt indított a 116-tal kezdődő egységes európai ingyenes hívószámokon elérhető, Európa-szerte közös közérdekű telefonszolgáltatások meghatározása céljából.

Áruházláncokat marasztalt el a GVH

2007.03.21.

Az elmúlt egy hónapban három hipermarketláncot érintő határozatot is hozott a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A három eljárás közül kettőnek a Tesco, egynek pedig az Auchan volt a „főszereplője”. Két eljárásban összesen 80 millió forint bírság kiszabására került sor.

Bátortalan lépések a modern öröklési jog megteremtésében

2007.03.21.

Az öröklésjogi könyv tervezett módosítása mélyreható változásokat hoz a hatályos öröklésjogi rendben is. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) számos javaslattal támogatja a törvényalkotás folyamatát, szem előtt tartva a törvényjavaslat társadalmi igényeknek megfelelő ésszerűsítését.

Péterfalvi alkotmányellenesnek tartja a vizitdíj visszatérítési rendszerét

2007.03.21.

Az ombudsman szerint a vizitdíj visszatérítéséhez szükséges admninisztráció, illetve az abban résztvevő szervek összességében alkotmányellenes adatkezelést valósítanak meg.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000