Hír archívum: 2007. április

Más hónap

Közösségi szabadalom öt éven belül?

2007.04.30.

Ha a hétvégi elnökválasztás eredményeként megváltozna a nyelvi kérdésben eddig hajthatatlan Franciaország álláspontja, akkor öt éven belül megvalósulhat az egységes európai szabadalmi rendszer.

Jogász kerestetik - sikeres állásbörze az ELTE jogi karán

2007.04.30.

Eredményesnek ítélték a szervezők a 2007. április 18-19. között megtartott JOGERÕ - Országos Jogász Állás- és Ösztöndíjbörzét. Az ország összes jogi karának hallgatóit vonzotta az esemény, melynek médiatámogatója a Jogi Fórum volt.

Emberi jogok: sok a probléma Kínában, Oroszországban és Törökországban

2007.04.26.

A legtöbb halálos ítéletet Kínában hajtják végre, Oroszországban továbbra is komoly gondok vannak az emberi jogokkal, Guantánamo léte pedig negatív üzenet - olvasható az EP 2006-os emberi jogi jelentésben. A parlament továbbra is elfogadhatatlannak tartja a halálbüntetést. A képviselők aggodalommal figyelik az oroszországi finnugor kisebbségek helyzetét.

EP: halálbüntetés-moratóriumot az egész világon

2007.04.26.

Az EP csütörtökön állásfoglalást fogadott el, melyben támogatja a halálbüntetés egyetemes moratóriumát szorgalmazó kezdeményezést.

Alkotmányellenessé tenné a „nem fenntartható” államadósságot az EP

2007.04.26.

Korai még az átdolgozott stabilitási paktum értékelése, viszont tűrhetetlen, hogy a tagállamok rendszeresen fittyet hánynak az előírásokra - áll egy az EP által megszavazott jelentésben. A képviselők felszólítják a tagállamokat, ne vezessék félre az EU-t manipulált vagy pontatlan államháztartási adatok közzétételével.

Az EP elítéli a homofóbiát - éles kritika a lengyel kormánynak

2007.04.26.

A homoszexuálisok elleni atrocitások kapcsán fogadott el állásfoglalást az EP csütörtökön. A képviselők főleg a lengyel helyzetet kritizálják, és élesen bírálják a kormányt homofóbnak tekintett nyilatkozataiért. Sőt tényfeltáró küldöttséget is küldenének Lengyelországba.

Büntetőjogi intézkedésekkel védenék a szellemi tulajdonjogokat a termékhamisítóktól és a „kalózoktól”

2007.04.26.

Az EP elfogadta az első olyan EU-irányelvet, amely a szellemi tulajdonjogok megsértése esetén alkalmazandó szankciók kapcsán harmonizálná a nemzeti büntetőjogi intézkedéseket. Az unió és az európai cégek évi sokmilliárd eurós bevételtől esnek el a termékhamisítások miatt. A jövőben akár 300 ezer eurós bírság, vagy négy év börtön is várhat a kalózkodókra.

Kiterjesztenék az Európai Bíróság előzetes döntéshozatali jogkörét

2007.04.26.

Támogatta az EP az Európai Bizottság javaslatát, amely kiterjesztené az Európai Bíróság előzetes döntéshozatali jogkörét az EK-szerződés IV. címén (vízumok, menekültügy, bevándorlás és a személyek szabad mozgására vonatkozó egyéb politikák) alapuló intézkedések kapcsán.

Jogvédők ünnepelték az alkotókat

2007.04.26.

A Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából Az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány), a BSA (Business Software Alliance) és a ProArt (Szövetség a Szerzői Jogokért) ünnepséget tartott az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol a jogalkotók, a jogvédők, a filmes és zenei élet hazai képviselői – forgalmazók, szerzők és előadóművészek – együtt emlékeztek meg az emberi alkotó tevékenység jelentőségéről.

A multik is érintettek az OEP-botrányban

2007.04.26.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár leveleinek kiküldése óta kiderült, hogy az értesítés a címzettek több mint felénél hibás adatokat tartalmaz. A rendőrök és a tűzoltók után most a multinacionális cégek is jelezték: munkavállalóik után rendszeresen fizetik az egészségügyi hozzájárulást, mégis megkapják a potyautasoknak szóló levelet; némelyik dolgozónak a háziorvosa szólt, hogy nem szerepel a biztosítási rendszerben.

Kábítószerrel visszaélés Békéscsabán - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2007.04.26.

Megváltoztatta a Békés Megyei Bíróság I. fokon meghozott döntését a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben három békéscsabai férfit vádoltak meg kábítószerrel visszaéléssel.

Másfélmilliárdos kártérítéssel fenyegetik a Bizottságot

2007.04.26.

Összesen 1,6 milliárd euró kártérítésre tart igényt a Schneider Electric, amiért az Európai Bizottság hat évvel ezelőtt megakadályozta a Legrand céggel való egyesülését.

Megállapodás a médiaügyeket érintő jogalkotási feladatokról

2007.04.26.

A kormány a tegnapi ülésén elfogadta A rádiózásról és a televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény jogharmonizációs célú módosításáról, valamint a műsorterjesztés és digitális átállás szabályairól szóló törvényjavaslatokat.

Létszámstop a jövőért?

2007.04.26.

Eltelt ötven év azóta, hogy hat állam - Franciaország, az akkori NSZK, Belgium, Luxemburg, Hollandia és Olaszország - 1957. március 25-én az olasz fővárosban aláírta a Római Szerződést. Az Európai Gazdasági Közösség létrehozását kimondó dokumentum rögzítette először, hogy az öreg kontinens országainak közös politikát kellene folytatniuk.

Az Európai Közösségek Bíróságának munkaprogramja (2007. április 27. – május 4.)

2007.04.25.

Megszokott összeállításunkban ezúttal három olyan ügyet mutatunk be, melyek tekintetében az elkövetkező másfél hét során a luxemburgi bíróságok előtt eljárási cselekmény zajlik.

Egyszerűbb, olcsóbb nemzetközi pénzforgalmat akar az EP

2007.04.25.

A készpénzkímélő fizetési módok új, egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb nemzetközi rendszeréről fogadtak el jogszabályt az EP-képviselők. A külföldön végzett kártyaműveletek és a nemzetközi bankközi átutalások is könnyebbé válhatnak az új, EU-szintű keretrendszernek köszönhetően. A bankszektornak 2010-ig lesz ideje felkészülni a rendszer bevezetésére.

Reformra szorul az uniós strukturális politika, ha csatlakozik Törökország

2007.04.25.

Tarthatatlan a mostani uniós strukturális politika, ha tovább bővül az unió. Törökország óriási, ám szegény területeinek a mostani szabályok alapján történő támogatása például csökkenthetné a 2004 óta csatlakozott országok fejlesztésére jutó forrásokat is - olvasható egy az EP által megszavazott jelentésben.

Pert vesztett a TASZ a miniszterelnök ellen - nem létezik a Tölgyessy-bizottság

2007.04.25.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet 2006. december 13-án kelt levelében arra kérte Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy a sajtóban korábban csak Tölgyessy-bizottságként emlegetett szakértői bizottság jelentését számára adja ki, tekintettel arra, hogy korábban a sajtóban és egyes internetes oldalakon olyan információk láttak napvilágot, hogy a fenti bizottság elkészítette jelentését, és azt a Miniszterelnök úr számára átadta.

Lejárt Harmathy Attila mandátuma

2007.04.25.

"Egészen új impulzusokat, szempontokat kaptam az alkotmányjog és a többi jogág viszonyának vizsgálatához, ezen kívül sokkal hangsúlyo­sabbnak érzem ma az em­beri jogokat az egyes jogviszonyok­ban, köztük a polgári jogiakban is, mint néhány éve."

A MiFID-re készül Európa

2007.04.25.

Novemberétől hatályos az EU direktívája, amely egységes tőkepiaci szabályozás bevezetését célozza, átalakítva a piaci szereplők működési kereteit.

Merkel csak a legszükségesebb változtatásokat végezné el az alkotmányon

2007.04.25.

Angela Merkel német kancellár egy levélben úgy fogalmazott, hogy Berlin csak annyi változtatást szeretne az alkotmányon, amely ahhoz kell, hogy a szkeptikus tagállamokat meggyőzze az alapszerződés elfogadásáról. Az elnökség tagadja a levél létezését.

Emberölési kísérlet Helvécián - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2007.04.25.

Helybenhagyta az I. fokon meghozott döntést a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben egy helvéciai férfit, F.F.-et a különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és a rongálás bűntettének vádja alól mentett fel a Bács-Kiskun Megyei Bíróság.

Lezárult a külkapcsolati stratégiát megalapozó szakértői munka első szakasza

2007.04.25.

Április közepére lezárult a külkapcsolati stratégiát megalapozó szakértői munka első szakasza, melynek során 45 szakmai résztanulmány készült el, és lezajlott ezek vitája is.

Lenkovics Barnabás az egészségügy reformjáról

2007.04.24.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az egészségbiztosítás reformjával kapcsolatban is kiadta állásfoglalását, melyben a kialakult helyzet emberi jogi és alkotmányos alapjogi értékelését végzi el.

Hiteles elektronikus cégeljárás a NetLock-kal

2007.04.24.

A NetLock Kft., Magyarország vezető PKI rendszerintegrátor vállalata együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Ügyvédi Kamarával. A megállapodás keretében a NetLock Kft. biztosítja a vele egyedi szerződést kötő ügyvédek, ügyvédi irodák részére az elektronikus cégeljárásban való közreműködés technikai feltételeit, így jelentős költség- és idő-megtakarítást érhetnek el.

A vízummentességet hangsúlyoznák az új tagok az EU-USA csúcson

2007.04.24.

Az uniós külügyminiszterek hétfői találkozóján az új tagállamok azért szálltak síkra, hogy a vízummentesség megadásának kilátásba helyezése minél fajsúlyosabban szerepeljen a jövő heti EU-amerikai csúcstalálkozón elfogadandó közös nyilatkozatban.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2007.04.24.

Az EU ezen a héten indítja el űrkutatási politikáját, míg a külügyminiszterek az EU-amerikai kapcsolatokról vitáznak. Az EU-orosz találkozón a lengyel húsvitáról lesz szó, míg az Európai Parlament képviselői a transzatlanti kapcsolatokról, az ukrajnai helyzetről, a halálbüntetés eltörléséről, a homofóbiáról tartanak megbeszélést, szóba kerül a terápiás gyógyszerkészítmények ügye, valamint Horvátország EU-csatlakozása is.

Védelem a hazai fuvarozóknak

2007.04.24.

Magyarország 2009. április 30-ig élni kíván a kabotázs tilalmával, amely a külföldi fuvarozókat zárja ki a belföldi szállításból. A fuvarozói érdekképviseletek kezdeményezik, hogy a tizenöt régebbi uniós tagországgal kétoldalú megállapodások szabályozzák a belföldi forgalmat.

A közszolgáltatások fontosságát hangsúlyozzák

2007.04.23.

Szocialista európai parlamenti képviselők és civil szervezetek egy közszolgáltatásokról szóló irányelv kidolgozására szólították fel az Európai Bizottságot annak érdekében, hogy biztosítva lássák a közfeladatok elsőbbségét a piaci alapú szemlélettel szemben.

Közeleg a fordított adózás

2007.04.23.

Elsősorban a fordított adózásról zajlott részletes eszmecsere az EU- tagállamok pénzügyminisztereinek hétvégi nem hivatalos berlini tanácskozásán.

Katonai lokátor: kiadták az építési engedélyt a Tubesre

2007.04.23.

Kiadta az építési engedélyt a Tubes-hegyre tervezett katonai lokátorra a Honvédelmi Minisztérium. A döntés ellen 15 napon belül lehet fellebbezni. A minisztérium szerint a szakhatóságok nem tettek olyan észrevételt, amely gátolná a beruházás megvalósítását.

Rugalmassá és biztonságossá kell tenni a munkaerőpiacot

2007.04.23.

A Bizottság „Flexicurity” címmel rendezett konferenciáján mintegy négyszáz résztvevő vitázott arról, hogy hogyan lehet a munkavállalók rugalmasságát és mobilitását a megfelelő biztonsággal ötvözni.

Hatályba lépnek a közúti szállítás biztonságát célzó rendeletek

2007.04.23.

A május elsején hatályba lépő, a közlekedés biztonságosabbá tételét szolgáló rendeletcsomagban foglaltak részben a közúti szállítást végző járművek személyzete vezetési és pihenőidejének ellenőrzését szabályozó előírásokat egységesítik, pontosítják. Változik a közúti árufuvarozási és személyszállítási tevékenységekre vonatkozó rendelkezések megsértőire kiszabható bírságok rendszere is.

2007. május 22. tárgyalja az EKB a "kukorica" ügyet

2007.04.23.

A T-310/06. sz. Magyarország kontra Bizottság ügyben Magyarország szerint a kukoricára vonatkozó fajsúlykövetelmény évközi bevezetésével (azaz az intervencióra való felajánláshoz szükséges minőségi követelmények szigorításával) a Bizottság megsértette a termelők jogos várakozásait.

Az NHH megkönnyíti a hűségszerződések felmondását

2007.04.23.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa közzétette a piacelemzési folyamat második körében, a vezetékestelefon-hálózathoz való hozzáférés kiskereskedelmi piacaira vonatkozó határozattervezetét, amelyben új elemként szabályozza a fogyasztók választási szabadságát korlátozó úgynevezett hűségszerződések felmondását is.

Nem "tök jók" az Opel reklámok

2007.04.23.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 2007. április 16-i tárgyalásán megállapította, hogy a General Motors Southeast Europe Kft. tavaly ősszel sugárzott rádiós reklámjaival a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított. A jogsértés miatt a vállalkozásnak 20 millió forint büntetést kell fizetnie.

Az Alkotmánybíróság 2007. április 23-24-i teljes ülésének napirendje

2007.04.23.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén másodszor tárgyalja az országos nép­szavazásról és népi kezdeményezésről szóló 1998. évi III. törvény 8. § (1) bekezdé­sének alkotmá­nyosságát támadó indítványt. Az érintett rendelkezés kimondja: „Az eredményes ügydöntő népszavazással hozott döntés az Országgyűlésre köte­lező.”

EP-előzetes, 2007. április 23-26., Strasbourg

2007.04.23.

Eseménydús strasbourgi hét elé néz az Európai Parlament. A képviselők többek között a transzatlanti kapcsolatokról, az ukrajnai helyzetről, a halálbüntetés eltörléséről, a homofóbiáról vitáznak, szóba kerül a fejlett terápiás gyógyszerkészítmények ügye, valamint az Európai Bíróság hatásköre is.

Civil kritika az új fogyasztóvédelmi koncepcióhoz

2007.04.23.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján közzétett III. (2007-2013) középtávú fogyasztóvédelmi politikára vonatkozó módosított koncepció-tervezettel kapcsolatban eljuttatta észrevételeit a jogalkotóhoz, amelyben az elmúlt évek tapasztalatait értékelte.

Rablás Békéscsabán - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2007.04.23.

Megváltoztatta az I. fokon eljáró Békés Megyei Bíróság ítéletét a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben egy békéscsabai férfit, P.T.-t rablással vádoltak meg.

Az eredetmegjelöléssel nem rendelkező és az eredetmegjelöléssel rendelkező termékek közötti összehasonlító reklám bizonyos esetekben megengedett

2007.04.23.

A Európai Bíróság megállapította, hogy a vonatkozó irányelvben előírt feltételek értelmében az összehasonlító reklám akkor megengedett, ha nem használja ki tisztességtelen módon valamely versenytárs védjegyének, kereskedelmi nevének vagy egyéb megkülönböztető jelzésének vagy versenytárs termékek eredetmegjelölésének közismertségét.

Szorosabb együttműködést javasol a Bizottság az uniós vállalkozások külföldi piacra jutásának elősegítésére

2007.04.23.

Az Európai Bizottság a elfogadta „Globális Európa: szorosabb együttműködés az európai exportőrök piacra jutásának elősegítése érdekében” című közleményét. A külföldi kereskedelmi akadályok megszüntetésére és új kiviteli lehetőségek megteremtésére irányuló stratégia részét képezi a Bizottság új, Európát a világpiaci folyamatokba integráló kereskedelempolitikájának.

Az Európai Bizottság javítani kívánja az uniós intézmények dokumentumaihoz való nyilvános hozzáférést

2007.04.23.

Zöld könyvének elfogadásával a Bizottság nyilvános konzultációt indított az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság dokumentumaihoz való nyilvános hozzáférésről szóló rendeletről (1049/2001/EK rendelet).

Lenkovics: vízforgató helyett elég lehet a figyelmeztetés

2007.04.20.

Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hivatalból vizsgálatot folyatott a köz- és gyógyfürdőkben a vízforgató berendezések kötelező kiépítésével kapcsolatban.

Az Európai Közösségek Bíróságának munkaprogramja (2007. április 16. – április 27.)

2007.04.20.

Április végén rendkívül sokféle és érdekes ügyben kerül sor valamilyen eljárási cselekményre a luxemburgi bíróságokon. Rövid összeállításunkban ezeket ismertetjük.

Új költségvetési hivatal, amerikai mintára

2007.04.20.

Úgy tűnik, mégis lesz a költségvetés költekezését felügyelő testület. A kormány elképzelései szerint az új hivatal amerikai mintára működne.

A GKM folytatja a vasúti reformot

2007.04.20.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) tiszteletben tartja Lenkovics Barnabásnak, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának állásfoglalását, de eltérő álláspontot képvisel.

Magyarország az egyik legaktívabb a veszélyes termékek bejelentésében

2007.04.20.

Az EU-ban tavaly ezer veszélyes terméket vontak be a forgalomból a RAPEX figyelmeztetési rendszer segítségével. A visszahívott termékek legnagyobb részét a játékok és elektromos termékek tették ki.

Egy emberjogi harcos perelte be a Yahoo-t

2007.04.20.

Egy 10 évre börtönbe zárt kínai emberjogi harcos felesége beperelte a Yahoo amerikai internetes céget. A csütörtökön San Franciscóban megindított eljárásban a nő azt állítja, férjét azon adatok alapján azonosították be, majd fogták el, amelyeket az amerikai cég kínai leányvállalata adott át a kínai hatóságoknak.

Szabad az út az európai digitális könyvtárak előtt?

2007.04.20.

Elhárulni látszik a legfőbb akadály is az európai digitális könyvtárak megteremtése előtt, miután egy szakértői csoport a héten megállapodásra jutott a szerzői jogok kezeléséről.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000