Hír archívum: 2007. április

Más hónap

Doppingellenes intézkedéseket fogadott el a Kormány

2007.04.20.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium javaslatára a Kormány legutóbbi ülésén vita nélkül elfogadta a doppingellenes tevékenység szabályairól szóló kormányrendelet módosítását, valamint egyes, a doppingellenes nemzetközi együttműködésben való részvétellel kapcsolatos intézkedéseket.

Vasútmegszüntetés és alapjogok

2007.04.19.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa 2007. április 12-én adta ki jelentését a vasúti szárnyvonalak megszüntetéséről, amely a kormány intézkedéseit súlyosan alkotmányellenesnek találja.

Médiaegyensúlyt hozhat a digitális televíziózás

2007.04.19.

Javulhat a médiaegyensúly, és sokszínű tartalomkínálat alakulhat ki a digitális tévézésre való átállással - állítja Farkas Attila Erik médiaszakértő. A folyamat 2008-as megindítása és 2012-es lezárása miatt legalább három új médiaszabályozási jogszabályt kell elfogadni a mostani médiatörvény helyett.

Magyar munkaerőpiac: bevált az új szabályozás

2007.04.19.

A Románia és Bulgária uniós csatlakozása óta eltelt három hónap meglehetősen kevés tapasztalatszerzésre adott lehetőséget. Annyi azonban biztosan állítható: a magyar szabályozás a közösségi jog által előírt feltételek keretei közt elégíti ki a gazdaság igényeit és biztosítja a magyar munkaerőpiac, a munkavállalók érdekeinek védelmét.

Lehet népszavazást tartani a több-biztosítós rendszerről

2007.04.19.

Lehet népszavazást tartani arról, hogy ne vezessék be az üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítási rendszert. Legalább is az Országos Választási Bizottság nem találta ennek elvi akadályát.

Szabadságvesztéssel büntethetik a holokauszt-tagadást Európában

2007.04.19.

Hat évnyi vita után a bel- és igazságügyi miniszterek csütörtöki (2007. április 19.) találkozójukon megállapodhatnak a közös rasszizmus elleni szabályozásban, amely három éves szabadságvesztéssel büntethetné a faji gyűlöletkeltést vagy a népirtások - mint a holokauszt - tagadását.

Kaczinsky új szavazási rendszert akar

2007.04.19.

Varsó továbbra is ragaszkodik az alkotmányos szerződésben rögzített szavazati rendszer módosításához, aminek jelenlegi formájában ő a fő kárvallottja – közölte szerdai brüsszeli tárgyalásait követően Jaroslaw Kaczinsky lengyel miniszterelnök.

Joghatás nélkül az "APEH Értesítő"

2007.04.18.

Az Alkotmánybíróság 2007. április 16-án döntést hozott a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény korábbi rendelkezésein alapuló, úgynevezett Sulinet-kedvezmény kérdéskörében.

Nem alkotmányellenes a Ptké elévülési szabálya

2007.04.18.

Az Alkotmánybíróság 2007. április 16-i ülésén hozott határozatával elutasította a Polgári törvénykönyv életbeléptetéséről szóló 1960. évi 11. törvényerejű rendeletnek az 1960. május 1-je előtt keletkezett jogviszonyokból származó jogokról és kötelezettségekről szóló 75. § (1) bekezdése és a folyamatban lévő elévülésről szóló 85. § (1) bekezdése alkotmányellenességének megállapítására irányuló indítványokat.

Aggasztó helyzet

2007.04.18.

Az Internet Watch Foundation nevű független szervezet jelentése szerint egyre több és erőszakosabb gyermekeket érintő pornográf tartalom található az interneten.

Kozmetikázott Avon reklámok

2007.04.18.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 2007. április 12-én megállapította, hogy az AVON Cosmetics Hungary Kft. 2006. év első félévében több termék hatékonyságával kapcsolatban a fogyasztók megtévesztésére alkalmas tájékoztatásokat tett közzé. A GVH az AVON-t jogsértő magatartásáért 20 millió forint versenyfelügyeleti bírsággal sújtotta.

A diszkrimináció titkos meséje nyerte el az EU sajtódíját

2007.04.18.

A 2006. évi „A sokszínűségért. A diszkrimináció ellen” EU újságíródíj első helyezését egy megrázó beszámoló kapta, amely a külföldi munkások kizsákmányolását mutatja be a dél-olaszországi Puglia tartományban. A második helyezés Magyarországé, a harmadik Belgiumé, a fiatal újságírás különdíját pedig egy finn pályázat kapta. A brüsszeli ünnepségen Vladimír ©pidla foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztos adta át a díjakat, amelyeket idén harmadik alkalommal ítéltek oda.

Tisztújítás a közjegyzőknél: Dr. Tóth Ádám a kamara új elnöke

2007.04.18.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara hétvégi tisztújításán a testület egyhangúlag Dr. Tóth Ádámot választotta elnökévé. A vezetőségben történt változások nem befolyásolják a kamara eddigi szerepvállalását: a közjegyzőség célja ezután is a jogbiztonság elősegítése, szem előtt tartva a jogszabályok társadalmi igényeknek megfelelő ésszerűsítését. Ugyanakkor a MOKK aktívabban kíván részt vállalni a jogalkotási munkában, különös tekintettel az új Ptk. tervezetére, és a jogi hivatások közötti együttműködés erősítésére.

Kábítószerrel visszaélés - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2007.04.18.

Megváltoztatta az I. fokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság ítélet a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben két szerbiai férfit kábítószerrel visszaéléssel vádoltak meg, amit Magyarországon követettek el.

Halált okozó testi sértés bűntette - ítélet a Pécsi Ítélőtáblán

2007.04.18.

Az első fokon eljárt Baranya Megyei Bíróság megállapítása szerint a vádlott ( 31 éves pécs- somogyi férfi) házassága 2006-ban megromlott, felesége elköltözött otthonról, két gyermekük azonban a vádlott gondozásában maradt. A vádlott felesége kapcsolatot létesített egy másik férfival, a sértettel, ami a vádlott tudomására jutott, ezt erősen kifogásolta, ugyanis azt szerette volna, ha az asszony visszatér a családhoz.

On-line fogadóórát tartott a budapesti rendőrfőkapitány

2007.04.18.

Leginkább a rendőri intézkedésekről és a főváros közlekedési helyzetéről faggatták az érdeklődők Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt, aki kedden on-line fogadóórát tartott a Kormányzati Portálon.

Nem egyértelmű a szabályozás - haladékot kérnek a gyógyszergyártók az APEH-tól

2007.04.18.

Haladékot kértek az adóhatóságtól a gyógyszergyártók. Pénteken kellene először teljesíteniük a gyógyszer-gazdaságossági törvényben előírt új fizetési kötelezettségüket.

Olcsóbb EU-vízum a balkáni országoknak

2007.04.18.

Négy balkáni állam írta alá azt a megállapodást, amely szerint az aláíró államok polgárai olcsóbban juthatnak hozzá a schengeni vízumhoz. Szerbiával egyelőre nem fejeződtek be a tárgyalások.

Elmarasztalta Magyarországot a Srasbourgi Bíróság egy rendőri bántalmazás ügyében

2007.04.17.

Elmarasztalta Magyarországot április 10-én az Emberi Jogok Európai Bírósága egy vélelmezett rendőri bántalmazás kapcsán. A strasbourgi testület megállapította, hogy a magyar hatóságok nem folytattak érdemi vizsgálatot egy, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédei által képviselt angol állampolgárnak a rendőri eljárás során elszenvedett sérülései miatt tett feljelentése nyomán, és ezzel megsértették az Európai Emberi Jogi Egyezmény kínzást és megalázó, embertelen bánásmódot tilalmazó cikkét.

Hol vannak a kínaiak?

2007.04.17.

Egy friss informatikai biztonsági felmérés szerint a Kínából származó kéretlen levélszemét drámaian csökkent 2007 első negyedévében.

Aranyrészvény: szavazati jog már nem jár vele

2007.04.17.

A szocialisták szerint az aranyrészvényről szóló jogszabály módosításával az állam továbbra is ellenőrizheti a stratégiai társaságokat. A Fidesz szerint ezzel ajándékot kapnak a multik.

Népszavazás: törvénymódosítást kezdeményez a Fidesz és a KDNP

2007.04.17.

A választási eljárásról szóló törvény népszavazásra vonatkozó szabályainak módosítását kezdeményezi a Fidesz és a KDNP - jelentette be Orbán Viktor.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2007.04.17.

A héten összeülnek a mezőgazdasági-, az egészségügyi- és a pénzügyminiszterek, az EU soros elnöksége pedig több latin-amerikai ország vezetőjével is találkozik. Vasárnap kerül sor a francia elnökválasztás első fordulójára.

Feltételes bizottsági igen a magyar allokációs tervre

2007.04.17.

A Bizottság hétfőn egyelőre feltételesen fogadta el a magyar allokációs tervet, azon ugyanis még módosításokat kell végrehajtani, így csökkenteni kell a kiosztandó kibocsátási egységek összmennyiségét.

A Malév Zrt.-t 30 millió forint bírsággal sújtották

2007.04.17.

A fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek az elmúlt években többször jelezték a Malév Zrt.-vel szemben felmerült árképzéssel, reklámozással kapcsolatos kifogásaikat, több közérdekű keresetet indítottak ezek kapcsán. A Fővárosi Bíróság 2005-ben jogerős ítéletében meg is állapította, hogy a Malév Zrt. által 2004.február 1-től alkalmazott „jegykiállítási díj” fizetésére vonatkozó szerződési feltétel tisztességtelen feltétel, amely valamennyi szerződő félre kiterjedő hatállyal érvénytelen.

A Legfőbb Ügyészség közleménye az "Altus" perben

2007.04.17.

A Legfőbb Ügyészség felperes 2006-ban peres eljárást indított az ALTUS Rt. I. r. és a HUMÁN-JÖVÕ 2000 Kht. II. r. alperesek ellen a budapesti Szalay utcai (a későbbiekben az Országgyűlési Képviselők Klubjaként üzemeltetett) ingatlanra kötött bérleti szerződés részbeni érvénytelenségének megállapítása iránt.

Az egészségügyi reformról nyit vitát a GVH

2007.04.17.

Hónapok óta heves vita folyik az egészségügyi reformról. Ha a viták során felvetődött, hogy esetleg ebben az ágazatban is lehetőséget kéne adni a versengésre, az mindannyiszor heves reakciókat váltott ki az érintettekből. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ezt tapasztalva vitaanyagot készített a témában.

Eléri-e a korhatáros besorolás az internetet?

2007.04.16.

Az Egyesült Államok Szenátusában ismét felbukkant egy olyan javaslat, amely a felnőtteknek szánt tartalom azonosítását lehetővé tevő meta tag-ek alkalmazását tenné kötelezővé a honlapok működtetői számára.

Prüm Szerződés a kapuk előtt

2007.04.16.

Már tizenöt európai uniós tagállam támogatja Prüm Szerződés beemelését az Európai Unió jogába, melynek eredményeként egy határokon átnyúló DNS-adatbázis állna az uniós tagállamok bűnüldöző hatóságok rendelkezésére.

Ingatlanadó: tovább tart a bizonytalanság

2007.04.16.

Egyre inkább körmére ég a kormánynak az ingatlanadó. Lapértesülések szerint a kabinet százmilliárd forintra számít már jövőre ebből a tételből, de egyelőre nincs megállapodás a tartalmáról, és az sem világos, hogy mikor fogják beterjeszteni a törvényhozásba a jogszabály tervezetét.

Az Ön cége nem diszkriminál?

2007.04.16.

Az ENSZ Munkaügyi Szervezetének (ILO) regionális irodája 2005 óta foglalkozik a diszkriminációmentes munkahelyek megvalósításának kérdésével Magyarországon.

A kisinyovi Közös Vízumkérelem Átvevő Központ megnyitása

2007.04.16.

Kisinyovban április 12-én megnyílt a Magyar Köztársaság nagykövetségén felállított Közös Vízumkérelem Átvevő Központ. A Központ az érintett országokkal kötött megállapodás értelmében Magyarországra, Ausztriába, Szlovéniába és Lettországba irányuló vízumkérelmeket vesz át.

Nyárra akár 70 százalékkal is csökkenhetnek a nemzetközi mobilhívások díjai

2007.04.16.

Az Európai Bizottság szerint a most nyáron külföldi üdülésre induló európaiak már élvezhetik az alacsonyabb mobildíjakat, miután az Európai Parlament ipari bizottsága elfogadta a szabályozást.

Európában ezentúl többet kell pihenniük a teherautósofőröknek

2007.04.16.

Szerdán léptek életbe azok az új uniós szabályok, melyek kevesebb munkavégzést engednek, és több pihenőidőt írnak elő a teherautósofőröknek.

Pert nyert a manager magazin az ÁPV Rt. ellen

2007.04.13.

A kért szerződések és a kapcsolódó dokumentáció kiadására kötelezte az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Zrt-t a Fővárosi Bíróság a mai napon hozott első fokú ítéletében. A keresetet Moskovits Ákos, a manager magazin újságírója nyújtotta be tavaly novemberben, a jogi képviseletet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nyújtotta jogsegélyszolgálata keretében.

Az Alkotmánybíróság 2007. április 16-17-i teljes ülésének napirendje

2007.04.13.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén foglalkozik a Polgári törvénykönyv hatály­balépéséről és végrehajtásáról szóló 1960. évi 11. törvényerejű rendelet 75. § (1) be­kezdése alkotmányellenességének vizsgálata tárgyában készült határozattervezettel.

Csalás Csongrád megyében - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2007.04.13.

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa az I. fokon meghozott ítéleteket a különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt R.L.és társai ellen indított büntetőügyben. A táblabíróság emellett kimondta: az I.-II.-III rendű vádlottakkal szemben a büntetést bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények miatt szabja ki.

Az oktatási tárca nem nyit utat a felsőoktatás magánosítása előtt

2007.04.12.

A felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvényt módosító tervezetnek sem az indokló részében, sem pedig a normaszövegében nincs szó az állami felsőoktatási intézmények magánosításáról. A Felsőoktatási és Tudományos Tanács április 11-i ülésének napirendjén az Oktatási és Kulturális Minisztérium előterjesztésében az államigazgatási eljárás keretében egyeztetésre megküldött felsőoktatási törvényt módosító tervezet szerepelt. A minisztérium erről kérte a Tanács véleményét és állásfoglalását.

1% oldal a Jogi Fórumon

2007.04.12.

A 2007-ben esedékes SZJA felajánlásokkal kapcsolatban szeretnénk a jog világához kötődő szervezetek számára nagyobb nyilvánosságot biztosítani. Ennek érdekében egy aloldal összeállításába kezdtünk, mely az adófelajánlások fogadására képes szervezetek adatait gyűjti össze.

Igazolja magát!

2007.04.12.

Az Egyesült Királyságban folyamatos ellenállás kíséri a személyi igazolványok bevezetését – a közelmúltban a kormány által eddig titkosan kezelt statisztikák nyilvánosságra hozatala váltott ki komoly visszhangot.

Felmentette a Legfelsőbb Bíróság a Szabad Magyarországért Mozgalom EU csatlakozás elleni, 2003-as kampány-plakátjának terjesztőit

2007.04.12.

A Legfelsőbb Bíróság 2007. április 11-én hozott felülvizsgálati ítéletében felmentette Tóth Áront és társát tiltott önkényuralmi jelkép használata vétségének vádja alól. Amint emlékezetes, a fiatalemberek a 2003. áprilisi, európai uniós csatlakozás tárgyában folyó népszavazási kampány időszaka alatt, a Szabad Magyarországért Mozgalom EU csatlakozás ellen buzdító plakátját ragasztották ki Budapest több pontján, több társukkal együtt.

Bűnmegelőzési programok is támogathatók a második 1 százalékból

2007.04.12.

A személyi jövedelemadó második 1 százalékából bűnmegelőzési pályázatok is támogathatók – hívta fel a figyelmet az Országos Bűnmegelőzési Bizottság. A felajánlásokat a 1294-es technikai számon lehet megtenni.

Szigorodó büntetőpontok

2007.04.12.

A jelenleginél jóval szigorúbb, az EU-normákhoz közelítő közlekedési büntetőpont rendszert szeretne a rendőrség.

Népszavazás a vizitdíjról: az OVB elutasította a kezdeményezést

2007.04.12.

Ismét a költségvetés érintettségére hivatkozva utasította el az Országos Választási Bizottság a Fidesz-KDNP által benyújtott vizitdíjra és kórházi napidíjra vonatkozó módosított két népszavazási kezdeményezést, annak ellenére, hogy a jövő évre vonatkozóan még nincsen elfogadott költségvetése az országnak.

Eltörölné az alkohol minimális jövedéki adóját az EP

2007.04.12.

Megszüntetné az alkoholos italok jövedéki adójának minimális mértékét az EP gazdasági bizottsága, mely ehelyett egy magatartási kódex bevezetését javasolja a tagállamoknak.

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma Jogi Albizottság alakuló ülése

2007.04.12.

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) Jogi Albizottsága 2007. április 11-én tartotta alakuló ülését az Országgyűlésben. Az ülést Dr. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg. Az alakuló ülést Dr. Avarkeszi Dezső, a KMKF Jogi Albizottság elnöke és Balog Zoltán, az albizottság társelnöke elnökölte.

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma Gazdasági Albizottságának alakuló ülése

2007.04.12.

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) Gazdasági Albizottsága 2007. április 10-én tartotta alakuló ülését az Országgyűlésben. Az ülést Dr. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg. Az alakuló ülést Dr. Baráth Etele, a KMKF Gazdasági Albizottság elnöke és Dr. Matolcsy György, az albizottság társelnöke elnökölte.

II. JogászEXPO

2007.04.11.

A Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar szervezésében 2007. április 17-18. között zajlik a II. Országos Jogász Állásbörze.

Olimpiai védjegyjog

2007.04.11.

A kanadai Vancouver ad otthont a 2010-es téli olimpiának: a rendező ország védjegyjogának rendhagyó módosításával is készül a sporteseményre.

A Fidesz az OVB szakszerűségét bírálja

2007.04.11.

Újra elfogultnak, pártosnak minősítette a Fidesz tegnap az Országos Választási Bizottságot és annak elnökét, Szigeti Pétert. Navracsics Tibor frakcióvezető a kormányt kérte fel, hogy állítsa vissza az intézmény független működését. A kabinet szerint a párt az alkotmánnyal vitatkozik.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000