Hír archívum: 2007. április

Más hónap

Mégsem lesz jövő nemzedéke ombudsman?

2007.04.11.

A Magyar Hírlap információi szerint egyre távolabb kerül a megvalósulástól a jövő nemzedéke ombudsman intézményének létrehozása. A hazai zöldmozgalmak által szorgalmazott országgyűlési biztosi posztot a március 29-i ötpárti tárgyaláson a képviselők még támogatták, bár szocialista oldalról már voltak fenntartások azzal kapcsolatban, hogy párhuzamosan megszüntetnék az állampolgári jogok országgyűlési biztosa általános helyettesének pozícióját.

Õszi események: már 35 rendőrt gyanúsítanak

2007.04.11.

Már 35 rendőrt gyanúsít a Budapesti Nyomozó Ügyészség hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással az őszi eseményekkel kapcsolatban. Vádat azonban még egyetlen rendőr ellen sem emeltek. A vádpontokot között szerepel a súlyos illetve könnyű testi sértés is.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2007.04.11.

Ezen a héten az Európai Parlament bizottsági üléseket tart, melyeken többek között szó lesz a roaming díjak csökkentéséről, az élelmiszer adalékokról, valamint a kutya- és macskaszőr importjáról. Az Európai Bizottság közzéteszi az EU a fekete-tengeri országokkal folytatandó politikáját, valamint a biotechnológiáról szóló stratégiáját.

Félezer terrorakciót hajtottak végre tavaly az EU-ban

2007.04.11.

Terrorizmussal összefüggő bűncselekmények miatt tavaly több mint 700 embert tartóztattak le az Európai Unióban – derül ki az Europol adataiból.

JOGERÕ Országos Jogász Állás- és Ösztöndíjbörze

2007.04.10.

Kétnapos interaktív, színes előadássorozat és kiállítás a szakma nagyjaival a jogi diploma értékéről, a hazai és külföldi elhelyezkedési lehetőségekről, ösztöndíjakról.

Szerencsejáték a Second Life-ban

2007.04.10.

Az amerikai hatóságok a játékot üzemeltető Linden Lab kérésére a Second Life virtuális valóságában igencsak valódi vizsgálatokat folytatnak.

Megerősítené a polgári felügyeletet az önkormányzatokban a Védegylet

2007.04.10.

A részvétel demokráciája címmel rendezett vitát a Védegylet, amelyben egy a brazíliai Porto Alegrében tizennyolc éve bevezetett önkormányzati modell-kísérlet hazai elterjesztésének lehetőségéről beszélgettek a meghívottak.

Újra a Microsoft orrára koppintott az EU

2007.04.10.

A Microsoft – kompenzáció nélkül – kénytelen lesz „érzékeny és értékes technikai információkat” megosztani versenytársaival a Windows operációs rendszerről – értesült a Financial Times.

Együttműködési megállapodás a távmunka kapcsán

2007.04.10.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium Távmunka Tanácsának elnöke, Simon Gábor és a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének elnöke, dr. Gordos Géza együttműködési megállapodást írt alá.

Összefognak a felszámolók és a gazdasági cégbírók

2007.04.10.

Összefognak a felszámolók és a gazdasági cégbírók azért, hogy még idén a parlament elé kerülhessen az új csődtörvény tervezete.

Jelentés a magyar EU-tagságról

2007.04.10.

Göncz Kinga külügyminiszter előterjesztésében a kormány jóváhagyta az Országgyűlés elé terjesztendő jelentést Magyarország európai uniós tagságával összefüggő kérdésekről.

A szabályozás hatására olcsóbb lett az ADSL-szolgáltatás

2007.04.10.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) közel egy évvel ezelőtt bevezetett – az ADSL-szolgáltatás kiskereskedelmi árain alapuló – nagykereskedelmi árszabályozása bevált, a piac jó irányba mozdult, a verseny erősödött, a fogyasztói árak pedig csökkentek – mondta Pataki Dániel, az NHH elnöke, a Magyarországon még újszerűnek számító szabályozási módszer eredményeit értékelve.

Nyilvános meghallgatás a 2008-ban lejáró GSM-koncessziók miatt

2007.04.10.

Nyilvános meghallgatást tartott a Nemzeti Hírközlési Hatóság, mivel a három magyarországi mobilszolgáltató közül kettőnek, a Pannonnak és a Magyar Telekomnak 2008. november 4-én lejár a 900 MHz-es GSM koncessziója. A Pannon és a Magyar Telekom 1800 MHz-es DCS koncessziója – miként a Vodafone 900 és 1800 Mhz-es koncessziója is – 2014-ben jár le. A három szolgáltató 2004-ben elnyert UMTS frekvenciahasználati jogosultsága egyaránt 2019-ben jár le.

500.000 regisztrált felhasználó az Ügyfélkapun

2007.04.10.

2007. április 5-én, csütörtökön elérte az 500 000 főt az Ügyfélkapu regisztrált felhasználóinak a száma.

Emberölés Szegeden - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2007.04.10.

Helybenhagyta az I. fokon eljáró bíróság döntését a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben egy hajléktalan férfit ismerőse megölésével vádoltak meg. Így a vádlott, P.T.I. jogerősen 11 év fegyházbüntetést kapott.

Megtévesztő légfrissítőreklámok

2007.04.10.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) határozatában megállapította, hogy a Reckitt Benckiser Kft. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított. A vállalkozás az Air Wick Odor Stop légfrissítői a „20 százalék ajándék” felirattal kerültek kiskereskedelmi forgalomba, holott a fogyasztói árakra a Reckitt Benckiser nem lehetett hatással. A jogsértés miatt a vállalkozásnak egymillió forint bírságot kell fizetnie.

Elektronikus voksolás: következő felvonás Franciaországban

2007.04.06.

Az idei elnökválasztás az elektronikus voksolás első alkalmazását is magával hozza Franciaországban, de sokan tartanak attól, hogy a pár évvel korábbi amerikai voksoláshoz hasonlóan itt is ellentmondásokat szül az új rendszer.

Tájékoztató az építtető által teljesítendő bejelentés szabályainak a változásáról

2007.04.06.

2007. január 19-ei hatállyal - az ezt követően indult eljárásokra vonatkozóan - jelentősen módosult az építőipari kivitelezési tevékenységgel kapcsolatos adatszolgáltatásról szóló 135/2005. (VII.14.) Korm. rendelet.

A Bizottság nincs megelégedve a légi utasok jogainak betartásával

2007.04.06.

Az Európai Bizottság a légi utasok jogaival kapcsolatos rendelet eredményeinek és alkalmazásának értékeléséről szóló jelentésében további erőfeszítésekre szólítja fel a légitársaságokat és a tagállamokat. A Bizottság hat hónapot ad a tagállamoknak és a társaságoknak arra, hogy javítsanak a légi utasok rendeletben előírt jogainak betartásán, ellenkező esetben jogsértési eljárásokat indít.

Lehúzás a kártyás vásárlás

2007.04.06.

Egy átlagos amerikai családnak akár évi 300 dollárjába is kerülhet, hogy a kereskedők kénytelenek magasabb árakat alkalmazni a banki tranzakciós költségek miatt.

Újra a Microsoft orrára koppintott az EU

2007.04.06.

A Microsoft – kompenzáció nélkül – kénytelen lesz „érzékeny és értékes technikai információkat” megosztani versenytársaival a Windows operációs rendszerről – értesült a Financial Times.

Belátta a kormány a rendeletmódosítás megalapozatlanságát

2007.04.05.

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet örömmel nyugtázza, hogy a Kormány a hatálybalépése előtti utolsó pillanatban visszavonta azt a Kormányrendelet-módosítást, amely a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök közé sorolta volna a lövedékálló és szúrásálló védőmellényt, sisakot, vértet.

Hat hónapot ad a Bizottság a légitársaságoknak és a tagállamoknak a légi utasok jogainak megfelelőbb érvényesítésére

2007.04.05.

Ma mutatja be az Európai Bizottság a légi utasok jogaival kapcsolatos rendelet eredményeinek és alkalmazásának értékeléséről szóló jelentését.

Alkotmánybírósági kontroll alatt a helyi rendeletalkotás

2007.04.05.

Ma Magyarországon körülbelül százezer önkor­mányzati rendelet van hatályban. Ezek közül több mint ezer jogszabály már megfordult az Alkotmánybíróság (Ab) előtt. Az év első két hónapjában az Ab háromtagú tanácsai összesen tíz helyi ren­deletet vizsgáltak felül, és közülük kettőt alkotmányellenesnek találtak.

Az ORTT vélemény a digitális átállásról

2007.04.05.

Az Országos Rádió és Televízió Testület közzétette észrevételeit a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló törvénytervezetet tartalmazó kormány-előterjesztéssel kapcsolatban.

A Bizottság a csekély összegű támogatások felső határának megemelését javasolja a mezőgazdasági ágazatban

2007.04.05.

Az Európai Bizottság tegnap elfogadott rendelettervezete szerint az agrárágazatban nyújtott csekély összegű („de minimis”) támogatások hároméves időszakra értendő kedvezményezettenkénti felső összeghatára 6 000 euróra, tagállamonként legfeljebb megengedett teljes összege pedig a mezőgazdasági termelés értékének 0,6%-ra emelkedik. A tervezet emellett pontosabban meghatározza a de minimis támogatások alkalmazási területét. A rendelettervezet nagyobb mozgásteret hagy a tagállamoknak a támogatások odaítélésében, anélkül hogy ezáltal a verseny torzulna.

Megtévesztő barkácsáruházlánc

2007.04.05.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa határozatában megállapította, hogy a Bricostore Hungaria Beszerzési Kft., valamint a Bricostore Hungaria Barkácsáruház Kereskedelmi Kft. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított. A két vállalkozás tavaly kiadott reklámújságjaiban néhány termék áráról nem megfelelően tájékoztatta vásárlóit, emiatt 2-2 millió forint bírságot kell fizetnie.

Bejelentés a Gazdasági Versenyhivatalnál a „Digitv” ellen

2007.04.05.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) – fogyasztói panasz alapján - bejelentést tett 2007. 03. 27-én az EMKTV Egyesült Magyar Kábeltelevízió Híradástechnikai Kft. ellen, mivel a cég a műholdas televízió szolgáltatásának általános szerződési feltételeit (ÁSZF) az átlagos fogyasztó számára is olvashatatlanul bocsátja rendelkezésre.

Mi van a digitális jogkezelők megszüntetése mögött?

2007.04.05.

Az Apple és az EMI bejelentése a digitális jogkezelő rendszerek nélkül legálisan letölthető szoftverekről sokkal kedvezőbb ezeknek a vállalatoknak, mint a fogyasztóknak – derül ki egy, a bejelentés következményeit vizsgáló elemzésből.

A miniszterelnök elfogadta az egészségügyi miniszter lemondását

2007.04.05.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a mai napon elfogadta Molnár Lajos egészségügyi miniszter írásban benyújtott lemondását 2007. április 6-ai hatállyal.

Újra napirenden a szabadalmi rendszer

2007.04.05.

Az Európai Bizottság tárgyalásokat kezdett az európai szabadalmi rendszerről, amellyel az EU innovációs képességének rovására menő, 20 éve tartó patthelyzetet próbál feloldani. A testület szerint a legjobb megoldás az egységes közösségi szabadalom bevezetése lenne.

Eredményes a GVH fellépése: nyárra mindenhol lesz csupasz ADSL

2007.04.04.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2006. januárjában versenyfelügyeleti eljárást indított mind az öt magyarországi volt koncessziós vezetékes telefon szolgáltatást nyújtó vállalkozás (Magyar Telekom, Invitel, Hungarotel, Emitel, Monortel) ellen annak vizsgálatára, hogy megsértik-e a versenytörvény rendelkezéseit azzal, hogy ADSL-alapú szélessávú Internet szolgáltatást csak vezetékes telefon (PSTN) hozzáférési szolgáltatás igénybevétele esetén nyújtanak.

Svájc bünteti a spameket

2007.04.04.

Az alpesi ország e hónap elsejétől büntetőjogilag szankcionálja a levélszemét küldését.

Emberkereskedelem Bács-Kiskun megyében- ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2007.04.03.

Három vádlott esetében helybenhagyta, míg a másik három vádlottnál megváltoztatta az I. fokon eljáró bíróság büntetési tételekre vonatkozó döntését a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amely emberkereskedelem és más bűncselekmények miatt emelt vád alapján indult.

A 2007-2013-as, növekedést és munkahelyteremtést támogató kohéziós politika megvalósítása teljes sebességgel zajlik

2007.04.03.

A regionális politikáért felelős biztos, Danuta Hübner ma azt nyilatkozta, hogy az új kohéziós politika előkészületei teljes sebességgel zajlanak annak érdekében, hogy lehetővé tegyék a fokozott növekedést és a minőségi foglalkoztatást az európai régiókban. A teljes kohéziós politika költségvetésének 90%-át képviselő programokról folynak jelenleg a tárgyalások. Danuta Hübnerrel közösen Vladimír ©pidla, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és az esélyegyenlőségért felelős biztos üdvözölte, hogy minden tagállam időben eljutatta a Bizottsághoz az új programidőszakra vonatkozó stratégiai programját és prioritásait, valamint felkérte őket, hogy tartsák be az ütemtervet, és küldjék el a Bizottságnak a többi operatív programot is.

Magyar-lett megállapodás közös vízumkezelésről Moldáviában

2007.04.03.

2007. április 12-én kezdi meg tevékenységét Kisinyovban, Moldávia fővárosában a magyar nagykövetség által működtetett Közös Vízumkérelem Átvevő Központ.

Népi ülnökök kerestetnek, főként nyugdíjasok a jelentkezők

2007.04.03.

Április 22-ig választják meg a bíróságok népi ülnökeit a helyi és kisebbségi önkormányzatok. Csaknem ötezer, az első fokú bírósági ítélkezésben részt vevő ülnököt kell megnevezni.

Biztosítás: a fogyasztók védelmét sürgeti az EP

2007.04.03.

Az önszabályozási megoldások előnyben részesítése alááshatja a pénzügyi szolgáltatások európai piacának gyors növekedését – állítja az EP egy friss jelentése.

Elektronikus ügyintézés már a szakképzés területén is

2007.04.03.

Az elektronikus ügyintézés újabb lendületet kapott az Oktatási és Kulturális Minisztérium jogelődje által kiadott, a szakmai vizsgákra vonatkozó 20/2004. (VII. 27.) OM számú rendelkezésének köszönhetően, amelynek célja a számítógépes nyilvántartás bevezetése és a szakmai vizsgákra vonatkozó vizsgaösszesítő adatszolgáltatások továbbításának elektronizálása volt.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2007.04.03.

A húsvéti szünet előtti napokban az EU intézményei már az ünnepre készülnek. Budapestre látogat Jan Figel, és a Bizottság közzéteszi a kutatásról szóló Zöld Könyvet.

Tizenkétmilliárd forint folyt be tavaly a jogdíjakból

2007.04.03.

Csengő hanggal szépen lehet keresni, igaz, a szóban forgó hangoknak vajmi kevés közük van az operához. Mobiltelefonokat dobnak fel velük, Magyarországon pedig több mint negyven cég szakosodott a forgalmazásukra. A jogdíjforgalom azonban még mindig elmarad a ténylegestől, mivel egyes kulcsszereplők nem minősítik magukat tartalomszolgáltatóknak.

Vizsgálat: több milliós bírságot kaphat a Tigáz és az Elmű

2007.04.03.

Még mindig tart a Magyar Energia Hivatal vizsgálata az Elektromos Műveknél (Elmű) és a Tigáz-nál, amiért a két szolgáltató vagy túl magas összegről szóló számlákat küldött ki, vagy nem kézbesítette időben a csekkeket. Eredmény legkorábban május elejére várható.

Együttműködési megállapodást írt alá az APEH a Magyarországon működő húsz magánnyugdíjpénztárral

2007.04.03.

Budapesten, az APEH székházában 2007. március 30-án húsz magánnyugdíjpénztár, illetve az APEH elnöke együttműködési megállapodást írt alá az elektronikus adatszolgáltatásról.

Kovács László zöldül

2007.04.03.

Fokozott adóterhekkel sújtaná a környezetszennyező tevékenységeket Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi és Kovács László adóügyi biztos a március végén ismertetett Zöld Könyvben foglaltak szerint.

Kordonbontás: a fideszes honatyák lemondtak mentelmi jogukról

2007.04.03.

Megkezdődhet a szabálysértési eljárás a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a nyolcvan kordonbontó fideszes képviselő ellen, miután levélben minden honatya lemondott a mentelmi jogáról. A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint ezután már csak a hatóságokon múlik, mikor indulnak a tárgyalások.

Újabb konzultáció a felsőoktatási törvény módosításáról

2007.04.02.

A Hiller István oktatási és kulturális miniszter vezetésével ülést tartó Felsőoktatási Kerekasztal résztvevői egyetértettek abban, hogy az intézmények számára stabil szabályozási és finanszírozási környezetet kell teremteni. A felsőoktatásról szóló 2005. évi törvény alapvetően biztosítja a működés jogi feltételeit, de a konvergencia program elfogadásával megváltoztak a gazdasági és társadalmi körülmények. Ezért vált szükségessé egyebek mellett a költségvetés és a felsőoktatás kapcsolatát szabályozó törvény módosítása.

Módosult a régészeti lelőhelyek feltárásairól szóló rendeletet

2007.04.02.

Szakmai szervezetekkel történt egyeztetés alapján módosult a régészeti lelőhelyek feltárásának szabályairól szóló rendeletet, amelynek egyik eredményeként létrejön a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat. A jogszabály módosításának és a szakszolgálat felállításának alapvető célja a régészeti örökségvédelem forrásainak hatékonyabb, egységes szakmai standardok és eljárásrend alapján történő felhasználása, ami a szakmai munkát erősíti.

Mégsem módosul a gyülekezési törvény

2007.04.02.

Elutasította a gyülekezési törvény módosításáról szóló minisztériumi elképzeléseket a Fidesz azon az ötpárti egyeztetésen, amelyet tegnap rendezett az igazságügyi és rendészeti tárca. Így elmarad a kétharmados parlamenti többséget igénylő módosítás.

Újrakezdődtek a török csatlakozási tárgyalások

2007.04.02.

Az ipari és vállalkozási fejezettel folytatódtak a török csatlakozási tárgyalások, melyeket 2006 decemberében részlegesen függesztettek fel a tagállamok. A német elnökség június végéig még három fejezetet szeretne megnyitni Ankarával.

Az agráriumban vegyes az uniós tagság mérlege

2007.04.02.

Az új tagállamok mezőgazdaságában a bővítés óta jelentkezett feszültségek körülbelül harmadát vezeti vissza a közös agrárpolitikára Tabajdi Csaba magyar szocialista képviselő a Tízek mezőgazdasági integrációjáról szóló saját kezdeményezésű jelentése, amelyet csütörtökön nagy többséggel szavazott meg az Európai Parlament.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000