Hír archívum: 2007. május

Más hónap

Csökkenhetnek az európai védjegybejelentés költségei

2007.05.31.

Az Európai Unió Versenyképességi Tanácsának legutóbbi ülésén döntés született arról, hogy a testület a lehető leghamarabb javasolni fogja a Bizottságnak, hogy csökkentse a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) eljárási díjait.

Ugye nem felejti el a mai határidőt?

2007.05.31.

Ma lejár számos, a társaságokra kötelezően megállapított adónem bevallásának és befizetésének határideje.

A hosszú várólista alkotmányos kérdéseket vet fel

2007.05.31.

A hosszú várólista alkotmányos kérdéseket vet fel Alkotmányosan aggályos, hogy a járulékfizető betegek egyre hosszabb várólistára kerülnek, miközben a kórházak az üres ágyaikon fizetős betegeket gyógyítanak. A szabad kapacitások fölhasználására a tulajdonos gazdasági társaságot alakíthat.

Brüsszel európai donor-igazolványt javasol

2007.05.31.

Naponta tíz szervátültetésre váró európai hal meg, ezért Brüsszel európai donor kártya bevezetését javasolja. A téma egy holland televíziós műsor kapcsán került napirendre, ahol a három szereplő egy haldokló asszony veséjét nyerheti meg.

Hatékonyabb diplomáciai védelmet az uniós polgároknak

2007.05.31.

Az uniós állampolgárok diplomáciai és konzuli védelméről rendezett meghallgatáson az igazságügyi biztos elmondta, hogy a Bizottság idei egyik célkitűzése, hogy megerősítse az állampolgárok jogait. Még az idén stratégiai kezdeményezés kiadása várható.

Emberölés Mélykúton

2007.05.31.

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa a Bács-Kiskun Megyei Bíróság I. fokon meghozott döntését abban az ügyben, amelyben egy romániai férfit, I.I.-t egy 77 éves idős nő meggyilkolása miatt ítéltek el.

Készülj a kiberháborúra?

2007.05.30.

Az internetes támadások ellen való védekezés a nagyhatalmak kormányzati programjának szerves részévé válik: kínai védelmi minisztérium most kiadott éves jelentése is kiemelten foglalkozik a kiberháborúra való felkészüléssel.

Az UNWTO Turizmus Etikai Bizottsága tagjává választották Somogyi Zoltánt

2007.05.30.

2007. május 23–25. között a szlovéniai Bledben került megrendezésre az ENSZ Turisztikai Világszervezet (UNWTO) Európai Bizottságának 46. ülése, melyhez kapcsolódóan „Innováció a turizmusban – alkalmazkodás a változásokhoz” címmel nemzetközi konferenciára került sor.

Pénzügyőrt jelöltek új főrendőrnek

2007.05.30.

Bencze Józsefet, a Vám- és Pénzügyőrség rendészeti főigazgatóját jelölte az országos rendőr-főkapitányi tisztségre Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, választottjától a "szabadság és rend elmélyítését" várja. Gergényi Péter távozó budapesti főkapitány állománygyűlésen méltatta saját érdemeit.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2007.05.30.

Ezen a héten az Európai Bizottság közzéteszi a fürdővizek minőségéről készített jelentését, javaslatokat tesz az elhízás leküzdésére és listát jelentet meg a 2006-ban lefoglalt hamis termékekről. Az Európai Parlament képviselői választókörzeteikbe látogatnak, míg a hét végén találkoznak a környezetvédelmi és a szociális miniszterek is.

Célkeresztben a Google

2007.05.29.

Az Európai Unió adatvédelmi jogi szempontból kifogásolhatónak tartja, hogy a Google akár két évig is megőrzi az általa működtetett keresőprogram felhasználóira vonatkozó egyes személyes adatokat.

Konferencia a mediációról

2007.05.29.

A mediátorok permegelőző, vitarendező tevékenysége az esetek döntő többségében, 70-90 százalékában eredményes, a vitákban közvetítő csaknem ezer szakember évente legalább 5000 családi-, munkaügyi-, gazdasági- és környezetvédelmi ügyben működik közre sikeresen.

Az Alkotmánybíróság 2007. május 29 -i teljes ülésének napirendje

2007.05.29.

Az Alkotmánybíróság keddi teljes ülésén folytatja a Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezését érintő OVB határozatok tárgyalását. A két ellenzéki párt kifogást nyújtott be az Országos Választási Bizottság 105/2007. (III. 29.) OVB határozata ellen, amely megtagadta az aláírásgyűjtő ív mintapéldányának hitelesítését. Az íven a következő kérdés szerepel: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?”

Bevetették a belső rendőrséget

2007.05.29.

Munkához látott a rendőrség rendőrsége: az egyenruhások által elkövetett jogsértések kiszűrésére létrehozott mobil egység, amelynek civil ruhás tagjai az egész ország területén bármikor ellenőrizhetik kollégáikat. A belső rendőrséget a fővárosi és a Pest megyei állományból, valamint az ORFK soraiból toborozták.

Emberölés bűntettének kísérlete - ítélet a Győri Ítélőtáblán

2007.05.29.

Az első fokon eljárt Veszprém Megyei Bíróság megállapítása szerint a vádlott (36 éves veszprém-gyulafirátóti férfi) 2001-ben ismerkedett meg a sértettel, majd élettársi kapcsolatot létesítettek.

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete - ítélet a Győri Ítélőtáblán

2007.05.29.

Az első fokon eljárt Komárom-Esztergom Megyei Bíróság megállapítása szerint a vádlott (63 éves fertőbozi férfi) 2002. augusztus 31. napján reggel, gépkocsival feleségét annak soproni munkahelyére, egy hírlap üzletbe szállította, ahová be is kísérte.

14 életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette - ítélet a Győri Ítélőtáblán

2007.05.29.

Az első fokon eljárt Vas Megyei Bíróság megállapítása szerint a vádlott (32 éves őriszentpéteri nő) az 1990-es évek elején létesített élettársi kapcsolatot, amelyből két gyermeke született.

Életveszélyt okozó testi sértés bűntette - ítélet a Győri Ítélőtáblán

2007.05.29.

Az első fokon eljáró Komárom-Esztergom Megyei Bíróság megállapítása szerint a vádlott (43 éves gecsei férfi) 2005-ben létesített élettársi kapcsolatot, amely azonban 2006. januárjában megromlott, az élettársak között gyakori volt a veszekedés.

Kártérítési pert indítottak a BRFK ellen a gesztenyéskerti tüntetés feloszlatása miatt

2007.05.25.

Kártérítési pert indított 31 tüntető a Lelkiismeret '88 Csoport 2003. december 1-ejei kormányellenes tüntetésének jogellenes feloszlatása során személyes szabadság, emberi méltóság és gyülekezési jog megsértéséval okozott kár megtérítése iránt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ellen. - jelentette be Zétényi Zsolt, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi elnöke és Gaudi-Nagy Tamás az alapítvány kuratóriumi ügyezetője a budai Gesztenyés-kertben szerdán tartott sajtótájékoztatón.

Egyszerűsítenék a közös agrárpolitika piaci szabályozását

2007.05.25.

Az Európai Bizottság egy rendeletbe vonná össze a közös agrárpolitika ágazati piaci szabályozásait, és egyebekben is egyszerűsítené a rendszert. Az EP általánosságban támogatja az áramvonalasítást, ragaszkodik azonban ahhoz, hogy a változtatások csak a valóban technikai részletekre terjedjen ki.

Több hatáskört az Europolnak a szervezett bűnözés ellen

2007.05.25.

Szélesebb EU-szintű összefogást sürgetnek a képviselők a nemzetközi bűnözés elleni küzdelemben. Az EP azt kéri a Tanácstól, hogy hatékonyabb jogosítványokkal segítse az Europol küzdelmét a nemzetközi szervezett bűnözés ellen. A harc része a közvélemény tájékoztatása is.

Megkárosítja a fogyasztókat az Electro World Magyarország Kft

2007.05.25.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége közérdekű keresetet indított a héten az Electro World Magyarország Kft. ellen a jótállási idővel kapcsolatos jogszabálysértőnek vélt gyakorlat miatt.

A rendőrség iránti közbizalom visszaállításához szükséges intézkedésekről

2007.05.25.

A rendőrség jogi-erkölcsi stabilitása a demokrácia legalapvetőbb értékei közé tartozik: ez a jogállamiság, a közrend és a biztonság védelmének egyik legalapvetőbb feltétele.

Indokolt-e a földvásárlási moratórium?

2007.05.25.

Az önkormányzatok az esetek túlnyomó többségében már ma sem gördítenek akadályt a vásárlás elé, gond nélkül vehetnek második lakóingatlan a külföldiek.

Készül a jövő ombudsmanjáról szóló törvény tervezete

2007.05.25.

Várhatóan a jövő hét végén egyeztetnek újra az öt parlamenti párt képviselői és a szakértők a jövő nemzedéke ombudsman intézményéről. A civilek és a zöldtárca is érdemi jogosítványokkal ruházná fel a biztost.

Alku az audiovizuális médiaszolgáltatások szabályozásáról

2007.05.25.

Politikai megállapodásra jutottak csütörtökön a tagállamok szakminiszterei a határokon átnyúló audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvről.

Az EP átláthatóvá és összehasonlíthatóvá tenné az egészségügyi szolgáltatásokat

2007.05.25.

Az EP a hosszadalmas kórházi várólistákat szeretné megszüntetni azzal, hogy egy átlátható rendszer létrehozásával lehetővé teszi, hogy a betegek kiválaszthassák, hogy mely országban kívánnak gyógyulni. Egy 2006-os bírósági döntés alapján már most sem tagadható meg a külföldi gyógykezelés, ha az adott ellátás ugyan igénybe vehető a lakóhely szerinti tagállamban, azonban megfelelő időben nem biztosítható. Az EP ugyanakkor nem támogatja az egészségügyi piac teljes liberalizálását.

Nem lesz népszavazás az esküdtszékről

2007.05.24.

Az Alkotmánybíróság (Ab) május 22-én helybenhagyta az Országos Választási Bi­zottság 563/2006. (XI. 13.) OVB határozatát. A Magyarországi Kisebbségek Pártja országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének mintapéldányát nyúj­totta be hitelesítés céljából az Országos Választási Bizottsághoz.

Nem azonosítható a beteg a nyilvános várólistáról

2007.05.24.

Az elmúlt napokban – pontatlanul fogalmazott nyilatkozatok hatására – „kórházi várólista-ügyben” jelzések tucatjai érkeznek az Adatvédelmi Biztos Irodájához. Felháborodottan tiltakoznak az ellen, hogy személyes adataik az ún. várólistákon nyilvánosságra kerüljenek.

Az Alkotmánybíróság 2007. május 29-i teljes ülésének napirendje

2007.05.24.

Az Alkotmánybíróság keddi teljes ülésén folytatja a Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezését érintő OVB határozatok tárgyalását.

EU: alkotmány helyett módosító szerződést, többsebességes integráció

2007.05.24.

Az Európa jövőjéről rendezett EP-vitasorozatban szerdán Jan Peter Balkenende, holland miniszterelnök szólalt fel.

Az Izraeli Legfelsőbb Bíróság elnöke hivatalos látogatásra hívta meg Lomnici Zoltán magyar főbírót

2007.05.24.

Dorit Beinish, az Izraeli Legfelsőbb Bíróság elnöke hivatalos látogatásra hívta meg Lomnici Zoltán magyar főbírót.

Viták az új törvényekről

2007.05.24.

Plenáris és bizottsági ülésekkel folytatódott tegnap az Országgyűlés munkája. A költségvetési bizottság egyhangúlag elfogadta a kormányzati negyed beruházását felügyelő bizottság felállítását. Bírálták Horváth Ágnes korábban felhasznált tanulmányát, megkezdték a nemzeti sportstratégia vitáját.

Takács Albert lehet az új rendészeti miniszter?

2007.05.24.

A magyar televízió híradója úgy értesült: Gyurcsány Ferenc az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesét, Takács Albertet látná szívesen Petrétei József helyén.

Elutasította az EP az alkoholok jövedéki adójáról szóló javaslatot

2007.05.24.

Az Európai Bizottság az inflációhoz igazodva megemelte volna az alkoholos italokra kivetett jövedéki adó szintjét, ám az Európai Parlament arra ösztönözné az átlagosnál magasabb adót szedő tagállamokat, hogy fokozatosan csökkentsék, az átlagnál kevesebbet kivető országok pedig emeljék a jövedéki adót.

Pofon a szolgáltatás szabadságának a Vaxholm-ügyben

2007.05.24.

Az Európai Bíróság főtanácsnoka a tiltakozó svéd szakszervezetek oldalára állt egy, a svéd bérekre vonatkozó kollektív megállapodást figyelmen kívül hagyó lett építőipari céggel szemben, a szolgáltatás szabadságának elve elé helyezve egy tagország szociális szabályait.

Európaszerte összehasonlíthatóvá válhatnak a fogyasztói hitelek

2007.05.23.

A tagállamok miniszterei - több éves egyeztetés után - hétfőn megállapodásra jutottak a százezer euró alatti fogyasztási hitelek közös szabályozásával kapcsolatban. Az új irányelv lehetővé teszi az egyes államokban elérhető hitelek összehasonlítását, melyek közül a vásárlók szabadon válogathatnak majd.

Zöldszám a jogsértő rendőrök ellen, újra mobil csoport

2007.05.23.

Működik az ingyenesen hívható zöldszám, amelyen az állampolgárok bejelentést tehetnek, ha jogsértő rendőri intézkedést tapasztalnak – jelentette be sajtótájékoztatóján Szabadfi Árpád országos rendőrfőkapitány-helyettes.

A számítógépes bűnözés elleni harcot fokozná a Bizottság

2007.05.23.

Az észt számítógépes rendszerek ellen intézett összehangolt támadást az Európai Bizottság eggyel több oknak tartja, amiért szükség van az internetes bűnözés elleni koordinált fellépésre.

Tisztább felszíni vizeket 2015-re

2007.05.23.

Az EP szigorítana az új, felszíni vizekkel foglalkozó irányelv-tervezetben javasolt követelményeken, ahogy tette ezt korábban a fürdővizekkel és a felszín alatti vizekkel foglalkozó jogszabályoknál is.

Elfogadták az ökológiai termékekről szóló uniós rendeletet

2007.05.23.

Az ökológiai termelésről szóló rendeletjavaslat szigorú feltételekhez kötné, mit szabad ökológiai terméknek nevezni. Így például az ilyen élelmiszer legfeljebb 0,1 százalékban tartalmazhatna genetikailag módosított szervezetet (GMO).

A Magyar Köztársaság Országgyűlése május 21-i ülésnapján elfogadta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2005. évi és 2006. évi beszámolóját

2007.05.23.

A hivatal 2005. évi és 2006. évi éves beszámolóinak összevont parlamenti megvitatása a május 7-vel kezdődő héten a bizottságokban (Gazdasági és Informatikai, Költségvetési, Mezőgazdasági, valamint Fogyasztóvédelmi eseti) lefolytatott vitákkal kezdődött.

A miniszterelnök elfogadta a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának lemondását

2007.05.22.

Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója felmentését kérte a miniszterelnöktől.

A rendőri vezetést is súlyos felelősség terheli a sorozatos jogsértésekért.

2007.05.22.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a rendőri vezetés évtizedes gyakorlata is hozzájárult ahhoz, hogy olyan sorozatos és súlyos jogsértéseket követnek el a rendőrség állományába tartozó személyek, mint amilyenekre az elmúlt időszakban fény derült.

Két év munkájáról számol be idén a GVH

2007.05.22.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke benyújtotta az Országgyűlésnek a hivatal 2006. évi tevékenységéről szóló beszámolóját. Tekintettel arra, hogy a hivatal 2005. évi tevékenységéről szóló beszámolóját az Országgyűlés a tavalyi évben nem tűzte napirendjére, a GVH elnöke két év munkájáról számol most be a parlamentnek.

Felmentették Budaházy Györgyöt és hét társát

2007.05.22.

Felmentette a Fővárosi Bíróság Budaházy Györgyöt és hét társát tiltott önkényuralmi jelkép használata vétségének vádja alól az EU csatlakozást ellenző plakátok miatt indult büntetőeljárásban.

A Baby Boom nyugdíjba megy!

2007.05.22.

A lakosság elöregedése globális szinten az állampolgároknak nyújtott szolgáltatásoknak és az állami szolgáltatások finanszírozásának átgondolására kényszeríti majd a kormányzatokat a Deloitte új, Serving the Aging Citizen című tanulmánya szerint.

Drágák és pazarlók az eddigi hazai PPP-beruházások

2007.05.22.

Az állami feladatok "kiszervezése" a magánszférába eddig igazán magyar módra történt, vagyis drágán és pazarlón – áll az Állami Számvevőszék Fejlesztési és Módszertani Intézetének legújabb tanulmányában, amely a köz- és a magánszféra együttműködésével kapcsolatos tapasztalatokat gyűjtötte össze.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2007.05.22.

Az Európai Parlament ezen a héten szavaz a roaming díjak csökkentéséről, míg az Európai Bizottság a számítógépes rendszerek elleni kiber-támadásokkal kapcsolatban tesz közzé javaslatot. Folytatódik a német elnökség és a tagállamok közötti egyeztetés az alkotmányról is, s az új alapszerződés az EP plenáris ülésén is szóba kerül.

Az Alkotmánybíróság 2007. május 21-22-i teljes ülésének napirendje

2007.05.21.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésének napirendjén szerepel Sólyom László ál­lamfő azon indítványa, amelyben a köztársaság elnök állami kitün­tetés-adomá­nyo­zási jogkörének értelmezését kéri. Az alkotmánybírák kedden megkezdik a Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezését érintő OVB határozatok elleni kifogások tárgyalását.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000