Hír archívum: 2007. május

Más hónap

A versenytörvénybe ütköztek a Rossmann Magyarország Kft. egyes tájékoztatásai

2007.05.21.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, a Rossmann Magyarország Kft. 2006 szeptemberében két reklámújságjában nem a valóságnak megfelelően tüntette fel egyes termékek nem akciós árát, ezzel megtévesztve a fogyasztókat. A vállalkozásnak emiatt 5 millió forint bírságot kell fizetnie.

Összefogás a növekedés és a foglalkoztatás érdekében

2007.05.21.

A kutatás és a fejlesztés támogatása területén új korszak hajnalát jelzi, hogy az Európai Bizottság olyan javaslatot fogadott el, amelynek értelmében a köz- és a magánszféra között kutatási és fejlesztési partnerségek jöhetnek létre Európa-szerte.

Befellegzett a jogászoknak?

2007.05.21.

Az egyik legjelentősebb amerikai közgazdász szerint az erőforrás-kihelyezés (outsourcing) gyökeresen átalakítja, sőt nagyrészt megszüntetheti a jogászok szerepét az angolszász világban.

Vámszabályok utazóknak

2007.05.21.

A Vám- és Pénzügyőrség a nyári szabadságokra és utazásokra tekintettel az alábbiakról tájékoztatja az Európai Unióba, és azon kívülre, valamint onnan hazánkba érkező utazókat.

Hétfőn lejár az szja-bevallás határideje

2007.05.21.

Hétfőn éjfélig kell beküldeni a tavalyi keresetekről szóló szja-bevallást. Ez a határidő a vállalkozói tevékenységet nem folytató és áfa fizetésére nem kötelezett magánszemélyekre vonatkozik.

A sztrádaprivatizáció célja az egyszeri bevétel

2007.05.21.

Az Állami Autópálya-kezelő értékesítésével egyszeri bevételre tehet szert a büdzsé, de a kiárusítás után sem működne versenykörülmények között az autópálya-üzemeltetés. Ám a befektetővel szemben, a rendelkezésre állási díjhoz hasonlóan, elkötelezné magát a magyar állam. A Budapest Airport értékesítése az állami kontroll végét jelenti.

Lemondott Petrétei József

2007.05.21.

Lemondott Petrétei József rendészeti miniszter - jelentette be Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök elfogadta és tudomásul vette a tárcavezető lemondását. Felmentését kérte Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány és a Rebisz parancsnoka, Dobozi József is. A miniszterelnök az országos rendőrfőkapitányt is felmentette.

Orosz hackerek támadják Észtországot?

2007.05.21.

Tallinn szerint elsősorban Moszkva áll az ország létfontosságú honlapjait immár három hete megbénító „kiber-támadások” mögött.

Már a papák is?

2007.05.18.

A brit kormány legújabb elképzelései szerint nem csak az anyák, hanem az apák is jogosultak lennének szülési szabadságra menni.

Sarkozy szerint sürgős intézkedés kell az alkotmányos válság kezelésére

2007.05.18.

Nicolas Sarkozy első hivatalos látogatásán Berlinben, ahol Angela Merkel német kancellárral találkozott úgy vélte, hogy sürgősen intézkedés kell az EU alkotmányos „paralízisének” kezelésére.

Törvényeket a süllyesztőbe

2007.05.18.

Elaggott törvényeket igyekszik megsemmisíttetni a kormányzat, az akár évszázados, nem működő , de hatályos jogszabályok között akar rendet vágni.

Vitatható ingatlanadó egyre sokasodó kérdőjelekkel

2007.05.18.

Nem folytat párbeszédet a kormányzat az ingatlanszakma képviselőivel, noha január elsején bevezetné az új ingatlanadót. Szakértők szerint 0,25 százalékos adómérték lenne elfogadható, ami kismértékű emelkedést jelent, a hatálybaléptetését viszont csak 2009. január elsejétől tartják célszerűnek. A kereskedelmi ingatlanok egyszázalékos adója a GDP csökkenéséhez vezetne.

Az Európai Közösségek Bíróságának munkaprogramja (2007. május 21. – május 25.)

2007.05.17.

A következő munkahét során több fontos ügyet is tárgyal ez Európai Bíróság, melyek rövid összefoglalóját szokásos összeállításunkban közöljük: különösen érdekes a finn hajótársaság és a nemzetközi tengerész-szakszervezet vitáját taglaló jogvita.

Folytatódik a kötélhúzás az új alapszerződés körül

2007.05.17.

A német elnökség hajlik a megállapodásra Nagy-Britanniával az igazságügyi kérdésekben, az alapvető jogok kartája és az EU hatásköreinek felülvizsgálata ügyében azonban nem enged.

A 140 éves Vám- és Pénzügyőrség az Európai Nyílt Napon

2007.05.17.

2007. május 05-én rendezték meg Brüsszelben az Európai Nyílt Napot, melynek keretében megnyitották kapuikat az európai intézmények, hogy az állampolgárok betekinthessenek tevékenységükbe.

Adócsökkentés a trend Európa nyugati felén is

2007.05.17.

Bár Magyarországon a kormány azt állítja, jelenleg nincs mód az adóterhek csökkentésére, Kelet-Közép-Európában általános adócsökkenési trend figyelhető meg. A PricewaterhouseCoopers felmérése szerint ráadásul a kisebb adókulcs magasabb bevételeket hozott.

Megütnék a bokájukat a feketén dolgoztatók

2007.05.17.

Az Európai Bizottság szerdai javaslata szerint a jövőben pénzbírsággal, illetve börtönbüntetéssel sújthatnák azokat a természetes és jogi személyeket, akik illegális bevándorlókat feketén dolgoztatnak.

Ítélet a Farrell ügyben

2007.05.16.

A C-356/05 számú ügyben az Európai Bíróság a gépjárműhasználattal kapcsolatos polgári jogi felelősség biztosítására vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről szóló, 1990. május 14 i 90/232/EGK harmadik tanácsi irányelv értelmezéséről és az irányelvre való közvetlen hivatkozás kérdéséről határozott.

Alkotmányellenes mulasztás a népszavazási törvényben

2007.05.16.

Az Alkotmánybíróság 2007. május 15-én döntést hozott az országos népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló 1998. évi III. törvénnyel összefüggő, mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenesség megállapítását kérő indítványok tárgyában.

Eldördült a startpisztoly, úton a digitális tévé

2007.05.16.

Az Országgyűlésben és szakmai körökben egyaránt vita zajlik a digitális sugárzásra való átállásról. Az idén a Tihanyban zajló Média Hungary szakmai konferencia témájául is ezt választották a szervezők, az érintettek a médiapiacot alapjaiban átrendező új szabályozásról vitáznak.

Pöttering két új szerződést szeretne

2007.05.16.

Hans-Gert Pöttering szerint két részre kellene osztani az EU alkotmányos szerződését. Az Európai Parlament elnöke szerint egy új alapszerződésnek kellene rendelkeznie az EU hatékony működését biztosító intézkedésekről, míg az alapjogi kartát egy másik rész tenné kötelezővé az EU-tagországokban.

Megállapodás a roaming-díjak csökkentéséről

2007.05.16.

Áttörést ért el kedden az Európai Parlament tárgyalódelegációja a soros német elnökséggel a barangolási (roaming) díjakról szóló szabályozás ügyében. Az alkut még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

XII. Óriás Nándor Jogásznapok

2007.05.15.

"A közigazgatási bírói jogorvoslathoz vezető út - változó illetékesség" címmel kerül megrendezésre 2007. szeptember 13-14. között Egerben a XII. Óriás Nándor Jogásznapok.

Baj van a jogszolgáltatással – egyre nagyobb baj!

2007.05.15.

Nyílt levél a képviselőkhöz az igazságszolgáltatási reformról tartott 2007. május 17-ei Parlamenti Nyílt Napra.

Közbeszerzési iratanyagot semmisített meg a Honvédelmi Minisztérium

2007.05.15.

A GVH megszüntette az eljárást a HM egy 2003. évi közbeszerzési eljárásához kapcsolódó kartell ügyben

Jönnek az új legfelső szintű domain-ek

2007.05.15.

Az internet kormányzásáért felelős szervezet új fajta általános domain-nevek bevezetésére irányuló programja eredményeként akár már 2008. nyarán újfajta legfelső szintű tartományok lesznek majd elérhetők.

A gumilövedék betiltása is feltétele az összevonásnak

2007.05.15.

Megállapodhat a kormány és az ellenzék a rendőrség és határőrség összevonásáról. Az integráció azért szükséges, mert 2008-tól hazánk is csatlakozik a schengeni egyezményéhez.

Magyarország csatlakozott a katonai közbeszerzések kódexéhez

2007.05.15.

Magyarország mégis csatlakozik a 2006. július 1-jén életbe lépett kódexhez, amely megteremtette a határokon átnyúló verseny alapjait a katonai közbeszerzések 30 milliárd euróra tehető európai piacán. Az 2005-ben elfogadott kódexet Magyarország, Spanyolország és Dánia nem írta alá.

2009-től működhet a Vízum Információs Rendszer

2007.05.15.

Az Európai Parlament állampolgári jogi és bel- és igazságügyi szakbizottsága hétfői ülésén Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszterrel vitatta meg a légiutasok adatvédelmének kérdéseit, valamint szavazott a Vízum Információs Rendszer létrehozásáról.

Marketing és kommunikációs ismeretek az Európai Unióban, egyenesen Brüsszelből!

2007.05.15.

A Bruxinfo Európai Elemző Iroda 2007. május 30-június 1. között egy egyedülálló kezdeményezés keretében exkluzív programot kínál a marketing és kommunikáció témakörben érintett érdeklődők, elsősorban közép- és nagyvállalatok munkatársai és vezetői számára.

A bűnüldözők többsége szerint a büntetőjog nem oldja meg a drogproblémát

2007.05.14.

A rendőrök egyharmada, a leendő rendőrtisztek közel fele nem szívesen intézkedne fűfogyasztó fiatalokkal szemben, a bűnüldözők több mint 50 %-a szerint a büntetőjog nem lehet hatékony eszköz a drogfogyasztás visszaszorítása során – derült ki az Országos Kriminológiai Intézet kutatásából.

Hírek a Cartesio ügyről

2007.05.14.

A Szegedi Ítélőtáblától érkezett ún. Cartesio ügyben az Európai Bíróság 2007. július 10. (kedd) 9.30 órára tűzte ki a tárgyalást. Az ügyet – fontosságára tekintettel – nagytanács tárgyalja majd. A tárgyaláson döntés még nem születik, a főtanácsnok egy későbbi időpontban megteszi majd az ügy megoldására vonatkozó indítványát, majd ezt követően hozzák meg a bírák ítéletüket.

Megfélemlítik a magyar zöldeket

2007.05.14.

Furcsa módon egy tüntetés után harminchárom nappal kapott százeurós büntetést egy szentgotthárdi természetvédő. Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter Sólyom László köztársasági elnöknél járt, és arra kérte, hogy vesse latba tekintélyét az osztrák félnél a Rába habzásának megszüntetéséért.

Lehet-e a képviselő ismét bíró?

2007.05.11.

Az Alkotmánybíróság május 7-én elutasította azt az indítványt, amely szerint alkotmányellenesen teszik lehetővé az országgyűlési képviselői megbízatás előtt bírói tisztséget betöltő személyeknek, hogy mandátu­muk lejártát követően határozatlan időre bíróvá kinevezzék.

MTE- kerekasztal az Audiovizuális média-szolgáltatási irányelvről

2007.05.11.

A Határok Nélküli Televíziózásról szóló európai uniós irányelv módosítása várhatóan egy hónapon belül elfogadásra kerül – mondta Lengyel Márk ügyvéd a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete által szervezett kerekasztal-beszélgetés vitaindító előadásában.

A munkavállalókat megilleti a tájékoztatáshoz és konzultációhoz való jog

2007.05.11.

Az EP csütörtökön állásfoglalást fogadott el „Az európai jogalkotás megerősítéséről a munkavállalók tájékoztatása és a velük folytatott konzultáció területén” címmel.

Csomagolási irányelv: kevesebb szabályozás, nagyobb választék

2007.05.11.

Az előrecsomagolt termékek névleges mennyiségét meghatározó irányelvet fogadta el második olvasatban az EP csütörtökön. A javaslat szerint a mostanihoz képest többféle csomagolásban lehetne forgalomba hozni különféle élelmiszereket.

A vasúti és közúti közszolgáltatások szabályozásáról döntött az EP

2007.05.11.

A 2000 óta folyó tárgyalásokat követően az EP - a tagállamok által is támogatott módosításokkal együtt - elfogadta a vasúti és közszolgáltatásokról szóló rendeletet. A jogszabály szabályozza és átláthatóvá teszi a szolgáltatások nyújtásának magánkézbe adását, rendelkezik a vállalkozóknak fizetendő kompenzációról és az alvállalkozók bevonásának lehetőségéről is.

A Parlamenthez fordult a TASZ a nem létező Tölgyessy-bizottság ügyében

2007.05.11.

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet a parlamenti frakciók segítségét kéri azután, hogy egy jogerősen lezárult perben kiderült: a kormány valótlanul állította, hogy létezne a "Tölgyessy-bizottság"

Ügyészség: aktuális statisztikai adatok - 2007 április 30.

2007.05.11.

A Magyar Köztársaság Ügyészsége honlapján közzétette a legfrissebb, aktuális statisztikai adatait.

A Helsinki Bizottság és a TASZ közleménye a tervezett független rendészeti panasztestületről

2007.05.11.

A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) üdvözli a rendőrségi törvény parlamenthez benyújtott azon tervezett módosítását, amelynek elfogadása esetén létrejönne a Független Rendészeti Panasztestület.

Gyors és szigorú ítéletek Franciaországban

2007.05.11.

Gyors és szigorú ítéletek születtek a vasárnap éjszaka Franciaországban kitört zavargások ügyében. Kilenc zavargóra 4-től 6 hónapig terjedő börtönbüntetést szabtak ki, 8 egyetemistát pedig 1 hónap elzárásra ítéltek.

Jóval kevesebb illeték jut az önkormányzatoknak

2007.05.11.

Amióta az adóhatóság felügyelete alá tartoznak a megyei illetékhivatalok, százmilliókkal kevesebb illetékbevételhez jutnak az önkormányzatok. Az APEH az átszervezés nehézségeivel indokolja a bevételek alakulását.

Alapjoggá tenné a lakáshoz jutást az Európai Parlament

2007.05.11.

Egy, az Európai Parlament által csütörtökön megszavazott jelentés azt szorgalmazza, hogy valamennyi uniós tagállamban az emberek alapvető joga legyen, hogy elfogadható áron megfelelő lakáshoz jussanak.

Ezernél több emberéletet menthetnek a teherautókra szerelt, holttérlátó visszapillantó tükrök

2007.05.11.

A 2000 óta forgalomba helyezett nehézgépjárműveket legkésőbb 2009. március 31-ig jobb kilátást biztosító visszapillantó tükrökkel kell ellátni. A teherautónként 100-150 eurós költséggel 2020-ig 1200 ember életét menthető meg.

Kohéziós politika 2007–2013: A Bizottság jóváhagyja Magyarország nemzeti stratégiáját és prioritásait

2007.05.11.

Az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa, Danuta Hübner, és Vladimír ©pidla, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és az esélyegyenlőségért felelős biztos gratulált Magyarországnak ahhoz, hogy sikerült megállapodnia az Európai Bizottsággal a 2007–2013 közötti időszakra vonatkozó, kohéziós politikával kapcsolatos nemzeti tervről és prioritásokról.

Ombudsmani jelentés és ajánlások az őszi zavargásokkal kapcsolatban

2007.05.10.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese nyilvánosságra hozta jelentését a 2006. szeptemberi-októberi közterületi rendezvényekről és a velük kapcsolatban tett rendőri intézkedésekről.

Az Európai Közösségek Bíróságának munkaprogramja (2007. május 14. - május 18.)

2007.05.10.

A soron következő munkahétről szóló beszámolónk a szokásosnál rövidebb, kizárólag a Land Oberösterreich kontra Bizottság (C-439/05 P) és Ausztria kontra Bizottság (C-454/05 P) egyesített ügyet tartalmazza.

A "zöldközlekedést" erősítené az Európai Parlament

2007.05.10.

A közlekedési politikáknak helyet kell adni a lisszaboni stratégiában, be kell vonni a bankokat a közlekedési projektek finanszírozásába és a környezetbarát ágazatokat kell előtérbe helyezni – fogalmaz Barsiné Pataki Etelka jelentése, amelyet kedden fogadott el a Parlament közlekedési szakbizottsága.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000