Hír archívum: 2007. június

Más hónap

Nőtt a GVH ismertsége

2007.06.22.

A felnőtt lakosság több mint fele hallott már a Gazdasági Versenyhivatalról (GVH), ami 2004-es adatokhoz képest 11 százalékpontos növekedést jelent. A vállalkozók körében még jobb a helyzet, hiszen szinte minden megkérdezett hallott a versenyhatóságról. A konkrét versenyjogi ismeretekkel kapcsolatban viszont már nem ilyen jól tájékozottak a megkérdezettek, válaszaikban sok helyütt pontatlanságok figyelhetők meg.

A Bumeráng a biciklisták miatt némul el

2007.06.22.

Az Országos Rádió és Televízió Testület 2006. február 1-én hozott határozatában megállapította, hogy a Sláger Rádió 2005. szeptember 20-án sugárzott Bumeráng című műsorszámában megsértette az Rttv. 3. § (3) (közösségek méltóságának sérelme) bekezdésében foglaltakat. Ezért a Testület a médiatörvény vonatkozó rendelkezésében (Rttv. 112. (1) c)) foglaltak alapján a műsorszolgáltatási jogosultság 10 perces felfüggesztéséről döntött.

Justitia Regnorum Fundamentum-díjat kapott Dénes Balázs, a TASZ elnöke Péterfalvi Attila Adatvédelmi Biztostól

2007.06.22.

A Justitia Regnorum Fundamentum-díjjal, melyet idén adtak át első alkalommal, Dénes Balázs maradandó munkáját jutalmazta Péterfalvi Attila az általa felügyelt mindkét területen (személyes adatok védelme és közérdekű adatok nyilvánossága).

A Standard Eurobarométer 67. felmérése: 2007 tavasza

2007.06.22.

A tavaszi Eurobarométerből az tűnik ki, hogy a 2006. évi őszi felméréssel összehasonlítva a tagállamokban a közvélemény most kedvezőbben vélekedik az Európai Unióról és intézményeiről. Egyértelmű, hogy az európaiak egyre erősödő bizalommal viszonyulnak saját országuk gazdasági helyzetéhez.

Az Európai Bíróság munkaprogramja (2007. június 25. – június 29.)

2007.06.22.

Június utolsó munkahete sűrűnek ígérkezik az Európai Bíróságon, így többek között tárgyalás várható a magyar helyi iparűzési adó ügyében illetve egy belgiumi előzetes döntéshozatali kérdésben a testület az ügyvédek pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettségét vizsgálja majd.

Kétezer település vízügyeiért kezdeményez Zászlóshajó Programot Lamperth Mónika

2007.06.22.

Dr. Lamperth Mónika önkormányzatokért és területfejlesztésért felelős miniszter kiemelt figyelmet fordít közel kétezer település vízügyekkel kapcsolatos problémáira. Érdekükben a miniszter - utolsó intézkedései között, több tárcavezetővel együttműködve- Zászlóshajó Program indítását kezdeményezi a Fejlesztéspolitikai Irányító Testületnél.

Közpénzügyi törvény koncepciója – ötpárti egyeztetés

2007.06.22.

További egyeztetésre, eszmecserére alkalmasnak találták a parlamenti pártok képviselői, szakértői azt a koncepciót, melyet a Pénzügyminisztérium dolgozott ki a közpénzügyi felelősségről, az Országgyűlés Költségvetési Hivataláról szóló törvény megalkotásához.

Kilenc település kap városi címet

2007.06.22.

Dr. Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter előterjesztésére, a Köztársasági Elnök határozata alapján 2007. július 1-től az alábbi települések kapnak városi címet: Baranya megyében Kozármisleny, Békésben Körösladány, Borsod-Abaúj-Zemplénben Alsózsolca, Komárom-Esztergom megyében Ács, Pest megyében Biatorbágy, Maglód és Törökbálint, Szabolcs-Szatmár-Beregben Mándok, Vas megyében pedig Bük.

Digitális műsorok 2009-től már Magyarországon is

2007.06.22.

Sarkady Ildikó, a Miniszterelnöki Hivatal médiapolitikai főtanácsadója szerint megszűnt a vákuum, politikai konszenzus született a digitális átállásról Magyarországon.

Reform Szerződést javasol a német elnökség

2007.06.22.

A német elnökség 11 oldalas tervet küldött a tagállamoknak, melyben a kormányközi konferencián megvitatandó kérdéseket sorolja fel, s amely az eredeti német szándékkal szemben számos lényeges, az alkotmányban szereplő elemet nem tartalmaz. Elemzők hosszú és nehéz tárgyalásokra számítanak az EU-csúcson, ahol Berlin elképzelései szerint a tagállamok vezetői egy ún. Reform Szerződésről vitáznak majd.

Kezdeményezés a Halálbüntetés Megszüntetésének Európai Napjáért

2007.06.21.

Az Európai Bizottság október 10-ét a Halálbüntetés Megszüntetésének Európai Napjává kívánja nyilvánítani. Az Európa Tanáccsal közösen elfogadandó, erről szóló nyilatkozat tervezetét a héten juttatták el az Európai Parlament és a Miniszterek Tanácsa részére.

Magyarországon kullog az e-kormányzat

2007.06.21.

Feladatunk Magyarország globális versenyképességének segítése. Az ország versenyképessége romlik, a regionális verseny erősödik, nagy a kihívás a társadalom és a gazdaság számára is - közölte Dr. Bieneth Gusztáv, az Amerikai kereskedelmi kamara (AmCham) elnöke.

Európa nem étlap a válogatáshoz

2007.06.21.

A ma kezdődő európai csúcs tétje nem egy filozófiai kérdés, hanem a jelenlegi támogatási rendszer fennmaradása. Minden esélyünk megvan arra, hogy a legnagyobb haszonélvező Lengyelország megtorpedózza az egész kelet-közép-európai régió felzárkózásához szükséges dotációkat.

Beismerés: oszlopot hajított a rendőrök közé szeptember 19-én

2007.06.21.

Elismerte bűnösségét a bíróság előtt az a fiatalember, akit a Blaha Lujza téri csata után vettek őrizetbe. A vádirat szerint a férfi szeptember 19-én éjszaka többek között egy betonozott talpú terelőoszlopot hajított a rendőrök közé, ami két rendőrnek is könnyebb sérüléseket okozott.

Reform Szerződést javasol a német elnökség

2007.06.21.

A német elnökség 11 oldalas tervet küldött a tagállamoknak, melyben a kormányközi konferencián megvitatandó kérdéseket sorolja fel, s amely az eredeti német szándékkal szemben számos lényeges, az alkotmányban szereplő elemet nem tartalmaz. Elemzők hosszú és nehéz tárgyalásokra számítanak az EU-csúcson, ahol Berlin elképzelései szerint a tagállamok vezetői egy ún. Reform Szerződésről vitáznak majd.

Életveszélyt okozó testi sértés bűntette - ítélet a Győri Ítélőtáblán

2007.06.20.

Az első fokon eljárt Komárom-Esztergom Megyei Bíróság megállapítása szerint a vádlott (36 éves férfi) a feleségével élt Leányváron. A vádlott az Esztergomi Városi Bíróság által ittas járművezetés vétsége miatt kiszabott pénzbüntetést nem fizette meg, ezért azt szabadságvesztésre változtatta át a bíróság.

Emberölés bűntettének kísérlete - ítélet a Győri Ítélőtáblán

2007.06.20.

Az első fokon eljárt Komárom-Esztergom Megyei Bíróság megállapítása szerint a vádlott (57 éves tatabányai férfi) huzamos ideje rendszeresen fogyasztott alkoholt. Az utóbbi években azonban sok esetben már mértéktelenné vált az alkoholfogyasztása, illetve a felesége is italozni kezdett. A férfi ittasan több esetben bántalmazta a sértettet.

Megtévesztő születésnapi akció a Lidlnél

2007.06.20.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 2007 június 17-i tárgyalásán megállapította, hogy a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. 2006. november 16. és 22. között tartott „3-at kap, 2-t fizet” akciója során megtévesztette a fogyasztókat. A jogsértés miatt a vállalkozásnak 5 millió forint bírságot kell fizetnie.

Jelentés az EU versenypolitikájáról

2007.06.20.

Támogatja az EP az uniós versenypolitika modernizálását és a közös összevont társasági adóalap bevezetését. A képviselők szerint kudarc, hogy az energiapiacokon nincs még valódi verseny. A parlament a környezetbarát technológiák esélyegyenlőségének biztosítását és az állami támogatások jogszerűségének fokozott ellenőrzését várja az Európai Bizottságtól.

Postai szolgáltatások liberalizációja: EP-szakbizottsági szavazás

2007.06.20.

Az Európai Parlament közlekedési szakbizottsága hétfő esti strasbourgi ülésén szavazott a postai szolgáltatások liberalizációjával foglalkozó jogszabályról. Ez a dosszié várhatóan a júliusi plenáris ülésen kerül a teljes parlament elé.

Brüsszel a korrupció-ellenes jogalkotás hiányát kifogásolja

2007.06.20.

Az Európai Bizottság igazságügyi biztosa szerint a tagállamok többsége nem tartja be az üzleti életben burjánzó korrupció visszaszorítására tett ígéreteit. A kivételt mindössze két ország (Belgium és az Egyesült Királyság) jelenti.

A Legfelsőbb Bíróság hatályában fenntartotta a Fővárosi Ítélőtábla ÖKOTÁM perben hozott ítéletét.

2007.06.20.

Az Állami Számvevőszék 0538. számú – az önkormányzatok által államháztartáson kívülre átadott pénzeszközök felhasználásával megvalósuló víziközmű beruházások finanszírozási rendszerének célszerűségéről szóló – 2005-ös jelentésében tett megállapításai valótlansága tényének megállapítása iránt indult perben a Fővárosi Ítélőtábla ítélete ellen a felperes önkormányzatok felülvizsgálati kérelmet terjesztettek elő.

AB: megmarad a kötelező oltás

2007.06.20.

Az Alkotmánybíróság 2007. június 19-én határozatot hozott az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek a kötelező védőoltásokra vonatkozó szabályait kifogásoló indítványokkal összefüggésben.

Szombati műszaki vizsganap

2007.06.20.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság 2007. június 23-án, 30-án és július 7-én országos kampány keretében, saját vizsgálóállomásain plusz műszakot tartva szombaton is fogadja műszaki vizsgára azokat a gépjárműveket, amelyek jogszabályi előírás alapján csak a hatósági vizsgasorokon vizsgázhatnak (pl. nemzetközi forgalomban résztvevő tehergépjárművek és autóbuszok, motorkerékpárok, taxik, egyedi forgalomba helyezésű személygépkocsik).

Barroso a bővítés vizsgájának tekinti a reformcsúcsot

2007.06.20.

A 27 tagúra bővült Európai Unió fontos vizsgájának nevezte kedden az Európai Bizottság elnöke, hogy az eheti csúcson sikerül-e megállapodni az új uniós szerződésről. „Ha kudarcot vallunk, annak az egész EU-n belüli szolidaritás látja majd kárát” – figyelmeztetett José Manuel Barroso.

Véget érhet a vodka vita

2007.06.20.

Az EP által újonnan elfogadott rendelettervezet szerint megfelelő címkézés esetén bármilyen mezőgazdasági terményből lehet vodkát előállítani.

Bűnmegelőzés az internet segítségével

2007.06.19.

A MySpace nevű amerikai közösségi portálról a texasi hatóságok eltávolítják a szexuális bűncselekményekért elítélt felhasználókat.

Vám- és Pénzügyőrség – Országos Polgárőr Szövetség együttműködés

2007.06.19.

A Vám- és Pénzügyőrség és az Országos Polgárőr Szövetség vezetői áttekintették a közöttük 2004. óta fennálló együttműködési megállapodás eredményeit, a jövőbeni feladatok végrehajtása érdekében kölcsönösen nyújtható támogatási lehetőségeket.

Július 1-től változások a nyomdai előállítású nyugta, számla nyomtatványokkal kapcsolatban

2007.06.19.

Július 1-től megszűnik a 2007. január 1. előtt legyártott nyugta és számla nyomtatványok forgalmazhatósága; azok csak 2007. december 31-ig használhatók fel.

Hőségriadó: a miniszterelnök a munkaügyi szabályok szigorúbb ellenőrzését kérte

2007.06.19.

A rendkívüli meleg miatt Gyurcsány Ferenc arra kérte a felelős szervezeteket, fokozottan védjék a dolgozók érdekeit és szigorúan ellenőrizzék, hogy a munkáltatók betartják-e a hőségben érvényes munkaügyi szabályokat.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2007.06.19.

Mozgalmas hét elé néznek az EU vezetői: e hét csütörtökön és pénteken kerül sor az intézményi reformok sorsát rendezni kívánó uniós csúcsra Brüsszelben a tagállamok állam- és kormányfőivel, melyen az unió új szerződéséről születhet megegyezés. Hétfőtől csütörtökig tart az EP plenárisa, melyen többek között a szeszes italok címkézéséről, a postai szolgáltatások liberalizációjáról és a nyugdíjjogosultságok hordozhatóságáról tárgyalnak a képviselők.

Szerződéses dilemma előtt az Európai Unió?

2007.06.19.

Megéri-e egy gyors megállapodás érdekében jelentős engedményeket tenni az alkotmányos szerződés lényegi, tartalmi kérdéseiben? – egyebek mellett ezzel a dilemmával szembesültek hétfői külügyminiszteri találkozójukon és a hétvégi uniós csúcs előtt az EU-27-ek.

Fogyasztóvédelmi ellenőrzések az idegenforgalmi főszezonban

2007.06.18.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és a regionális területi felügyelőségek június 11-ével megkezdték az idegenforgalmi főszezonban szokásos nyári ellenőrzés-sorozatukat. Erről Wittich Tamás a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főigazgatója tájékoztatta a sajtót csütörtökön.

Öregedés az információs társadalomban

2007.06.18.

Brüsszel az információs technológia nyújtotta lehetőségeket kihasználva készülne fel az európai társadalom öregedésére.

Egyesítik erőiket a hamis termékek ellen

2007.06.18.

Az Egyesült Államok és Kína egy újabb akadályt tudhat maga mögött a hamisítás és a kalózkodás elleni küzdelemben: múlt héten létrejött megállapodásuk alapján az USA-ban azonosított elkövetők ellen a kínai hatóságok is kötelesek lesznek fellépni.

Gyorsmérleg a diákhitelezés 2006/2007-es tanévéről

2007.06.18.

Június 15-én rendben lezajlott a 2006/2007-es tanév utolsó Diákhitel-folyósítása. Az őszi és a tavaszi szemeszter során csatlakozó 23.815 új igénylővel együtt ebben a tanévben 95.020 felsőoktatásban tanuló diákot segített a Diákhitel, hogy tanulmányaik alatt a maximumot hozhassák ki magukból. Õk összesen 24 milliárd 425 millió forintot kaptak ebben a tanévben.

Országos légiközlekedési ellenőrzések

2007.06.18.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Polgári Légiközlekedési Igazgatósága 2007. júniusától átfogó, az egész országra kiterjedő repülő üzem-ellenőrzési programot indított.

Készpénzbejelentési kötelezettség

2007.06.18.

Minden olyan, az Európai Unióba belépő, vagy elhagyó utazó, aki 10 000 eurót vagy azt meghaladó értékű készpénzt tart magánál, köteles erről a vámhatóságának nyilatkozatot tenni.

Pénzügyi bírálat a külügynek

2007.06.18.

Bírálta a külügyminisztérium gazdálkodását az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése. Évről évre hatalmas összegeket emészt fel a minisztérium, valamint a hozzá kapcsolódó intézményi hálózat.

Időközi választás Dunaújvárosban

2007.06.18.

Időközi önkormányzati választást tartanak Dunaújvárosban és Vasboldogasszonyban.

Húsz pályázat indul júliusban

2007.06.18.

A gazdaságfejlesztést és a területi kiegyenlítődést segíti majd elő az a húsz pályázat, amelyet a kormány a jövő hónapban ír ki. A pályázatok hátrányos helyzetű kistérségekben induló vállalkozásokat, nemzetközi szolgáltató központok létrehozását, informatikai fejlesztéseket, minőség- és környezetirányítási rendszerek, szabványok bevezetését, kerékpárút- és közúthálózat fejlesztést, valamint akadálymentesítési beruházásokat támogatnak majd. A pályázatokat most bocsátotta társadalmi vitára a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vétsége - ítélet a Győri Ítélőtáblán

2007.06.18.

Az első fokon eljárt Komárom-Esztergom Megyei Bíróság megállapítása szerint a II.r. vádlott (H. J. 29 éves komáromi férfi) rendőr törzsőrmester 2003. év őszén vásárolt egy Trabantot, amelyet 2004-ben véglegesen kivonatott a forgalomból, majd október elején eladta a sértettnek alkatrészként.

Életveszélyt okozó testi sértés bűntette - ítélet a Győri Ítélőtáblán

2007.06.18.

Az első fokon eljárt Veszprém Megyei Bíróság megállapítása szerint a vádlott (25 éves férfi) tudathasadásos elmebetegség téveszmékkel és hallucinációkkal jellemzett típusában szenved, betegségét 1991-ben fedezték fel, a gyógyszeres kezelés segítségével azonban fokozatosan sikerült a hallucinációit visszaszorítani.

Elsőfokú ítélet az ORFK utasításai ügyében

2007.06.15.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az ORFK valamennyi hatályban levő intézkedését és utasítását kérte ki korábban közérdekű adatként. A TASZ azért fordult az ORFK-hoz, mert az őszi zavargások alatt a rendőrség olyan intézkedésekre és utasításokra hivatkozva kívánta igazolni munkájuk szak- és jogszerűségét, amelyek a rendőrségen kívül mindenki számára ismeretlenek.

EP-előzetes, 2007. június 18-21., Strasbourg

2007.06.15.

Az Európai Parlament következő plenáris ülését június 18. és 21. között tartja a franciaországi Strasbourgban.

Fogyasztó bemérve

2007.06.15.

Lenne igény a helyfüggő mobil és internetes szolgáltatásokra Magyarországon, de a piac jelenleg sem technikailag, sem üzletileg nem érett még meg azok indítására - derült ki a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) és a Magyar Mobilmarketing és Tartalomipari Egyesület (MMTE) kedd este megrendezett LBS (Location Based Services) vitafórumán.

Három e-mailből kettő kéretlen

2007.06.15.

A májusi spam-tevékenységek nagyrészt követték az előző hónapokban megfigyelt trendeket, a képeket tartalmazó kéretlen levelek arányában április során tapasztalt visszaesés tovább folytatódott - derül ki a májusi Symantec Spam Report-ból.

Júliustól már az interneten is lehet vámügyeket intézni

2007.06.15.

A vám- és pénzügyőrség július 1-jén bevezeti az elektronikus kiviteli vámeljárást, ez jelentősen gyorsítja az exportáru mozgását.

Regisztrációs adó elkerülésének vizsgálata

2007.06.15.

Az elmúlt időszakban a Vám- és Pénzügyőrség észlelte, hogy adóelkerülési céllal az Európai Unió más tagországában forgalomba helyezett, de Magyarországon üzemeltetett személygépjárművek száma emelkedett.

Merkel szerint súlyos válságba kerülhet az EU

2007.06.15.

Borúlátóan nyilatkozott Angela Merkel német kancellár az EU új alapszerződéséről kötendő megállapodásról. Sajtóértesülések szerint az egyezséget már csak Lengyelország vétója fenyegeti. Merkel szerint a kudarc súlyos válságba taszíthatja Európát.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000