Hír archívum: 2007. június

Más hónap

Szeptembertől csak a fémcsíkkal ellátott ezerforintosokkal lehet fizetni

2007.06.07.

A Magyar Nemzeti Bank 2007. augusztus 31-én bevonja a 2006 előtt kibocsátott ezerforintosokat. Augusztus 31-től az ezresek közül csak a fémcsíkkal ellátott ezres bankjegyekkel lehet fizetni. A kereskedelmi bankok, a nemzeti bank, a takarékszövetkezetek valamint a posta fiókjaiban azonban még a bevonás után is be lehet váltani az 1998 és 2004 közötti évszámú 1000 forintos bankjegyeket.

A jogvédő alapítvány szerint törvényt sértett a köztelevízió

2007.06.07.

Két esetben is megsértette a Magyar Televízió (MTV) a médiatörvényt a tavalyi székházostrom idején – mondta a Gyurta Tibor ügyvéd.

Tilos a svéd alkoholtilalom

2007.06.07.

Az Európai Bíróság döntése alapján Oslo ezentúl nem tilthatja meg állampolgárai számára, hogy az interneten rendeljenek vagy külföldről küldjenek haza alkoholt, mert a testület szerint ez az áruk szabad áramlásának korlátozását jelenti.

Megerősítve folytatják tevékenységüket a Rapid csoportok

2007.06.07.

Június elejétől a korábbiaknál is erőteljesebben lépnek akcióba az adóellenőrökkel és pénzügyőrrel felálló Rapid csoportok. A rendőrségi mobil egységekhez hasonlóan az APEH speciális egységei, az újjászervezett Rapid csoportok is folytatják működésüket. A minimum két adóellenőrből és egy fő hivatásos pénzügyőrből álló egységek az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságának koordinálásával végzik ellenőrzéseiket.

Elutasított NATO népszavazás

2007.06.07.

Az Alkotmánybíróság 2007. június 5-én döntött az Országos Választási Bizottság 577/2006. (XI. 22.) OVB határozata ellen benyújtott kifogás tárgyában. Az Országos Választási Bizottság megtagadta a Magyar Függetlenségi Párt elnöke által benyújtott országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő íve hitelesítését, melyen a következő kérdés szerepelt: Egyetért-e Ön azzal, hogy hazánk katonai semlegességének érdekében, a Magyar Köztársaság mondja fel NATO-tagságát?

Budapesten működik júliustól a Nemzetközi Vöröskereszt Regionális Hivatala

2007.06.06.

Göncz Kinga külügyminiszter tegnap fogadta Anitta Underlint, a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies, IFRC) új budapesti székhelyű Európai Területi Hivatalának vezetőjét, és Habsburg Györgyöt, a Magyar Vöröskereszt elnökét.

Az Ab megsemmisítette az OVB népszavazásról szóló határozatait

2007.06.06.

Az Alkotmánybíróság 2007. június 5-én megsemmisítette az Országos Választási Bizottság (OVB) ama határozatait, amelyek a Fidesz és a KDNP egészségügyet érintő népszavazási kezdeményezéseiről szóltak.

Del Ponte vizsgáztatja Belgrádot

2007.06.06.

A hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésről és a Hága által körözöttek letartóztatásáról tárgyal Belgrádban Carla Del Ponte főügyész. Az új szerb kormány szeretné visszanyerni a főügyész bizalmát.

Az Amato-csoport rövidített szerződést készített

2007.06.06.

Az Giuliano Amato volt olasz miniszterelnök vezette, politikusokból álló csoport már elő is állt az Alkotmány rövidített változatával, amellyel a tagországok közötti konszenzus alapját próbálja megteremteni.

EP: Fokozottan védenék a személyes adatokat

2007.06.05.

Egyértelmű, büntető intézkedéseket is kilátásba helyező szabályozásra van szükség a tagállamok belső adatvédelmi rendelkezéseit megsértőkkel szemben – áll a parlament plenáris ülésére kerülő szövegben. A Martine Roure (szocialista, francia) által jegyzett jelentés több módosítást tartalmaz a Tanács javaslatához képest a személyek adatainak biztonsági okokból történő felhasználásával kapcsolatban.

Jelentés a zöldség- és gyümölcságazat reformjáról

2007.06.05.

Konzultációs eljárásban tárgyalja az EP a zöldség- és gyümölcsszektor reformjára irányuló európai bizottsági javaslatot. A parlament többek között erősítené a termelői szervezeteket és az európai minőséget igazoló címkével látná el a termékeket.

Alkotmányozás: új szerződést 2008-ig

2007.06.05.

Az EP alkotmányügyi szakbizottsága egyértelmű elképzelést vár a tagállamoktól a júniusi csúcs után arról, milyen lépések vezetnek el az EU intézményi reformjáról szóló megállapodáshoz. A képviselők a demokráciát, az átláthatóságot és a polgárok jogait erősítő szerződést akarnak – mégpedig 2008 végéig.

Robothelikopter segíti a rendőrök munkáját Nagy-Britanniában

2007.06.05.

Kibővült a szigetország rendőreinek eszközállománya: egy hangtalanul működő, videokamerákkal felszerelt robothelikopter bűnüldözésben való alkalmazását próbálják ki a liverpooli rendőrök.

A főügyészhez irányították Malina Hedviget

2007.06.05.

Elutasította Malina Hedvig beadványát a szlovák alkotmánybíróság, és a tavaly augusztus 25-én állítólag megvert vámosfalui diáklány ügyét a főügyész hatáskörébe utalta.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2007.06.05.

A soros német elnökség a héten a G8 csúcstalálkozóra koncentrál, amelynek fő témája a klímaváltozás és Afrika lesz. A telekommunikációért felelős miniszterek találkozóján végleges döntés születhet a barangolási díjakról, míg az Európai Bizottság menekültügyi csomagot fogad el a héten. Az Európai Parlament mini-plenáris ülésén a prümi szerződésről, a művészek szociális helyzetéről és a schengeni felkészülésről is vitázik.

Csalhattak a Bizottság épületeit tisztán tartó cégek

2007.06.05.

Az Európai Bizottság épületeiben nyújtott takarítási szolgáltatásokkal kapcsolatos feltételezett visszaélések ügyében folytat nyomozást a csalási ügyek kivizsgálására szakosodott uniós hivatal.

Nem indul versenyhivatali eljárás a tandíj-ajánlás miatt

2007.06.04.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem indít eljárást a Magyar Rektori Konferencia ellen. Több bejelentő kifogásolta, hogy a testület képzési hozzájárulásokról szóló ajánlása egyfajta áregyeztetést segíthetett elő a felsőoktatási intézmények között. A versenyhatóság tekintettel a felsőoktatás működését meghatározó sajátos és átmeneti körülményekre és a rektori konferencia vállalására úgy ítélte meg, hogy a kifogásolt ajánlás nem sérti a közérdeket.

Megszüntették Tomcattal szemben a csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indult büntetőeljárást

2007.06.04.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség 2007. május 25-én kelt határozatával, megszüntette Polgár Tamás közismert nevén Tomcattal szemben, még 2006. szeptember 18-án a Szabadság téri eseményekkel kapcsolatban, csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indult büntetőeljárást, értesítette a Nemzeti Jogvédő Alapítványt dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, Tomcat védője. A határozat rendelkező része szerint a megszüntetésre azért került sor, mert a nyomozás adatai alapján nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem volt várható eredmény.

Az Európai Bíróság munkaprogramja (2007. június 4. – június 14.)

2007.06.04.

A következő két hétben több eljárásban is döntést hoz az Európai Bíróság, illetve az Elsőfokú Bíróság. A testületek munkája iránt érdeklődő olvasóink többek között munkajogi, hírközlési jogi, vámjogi és földrajzi eredetvédelmi kérdésék körül zajló jogviták összefoglalóiból szemezgethetnek.

Június 1-jén lépett hatályba az EK-orosz vízumkönnyítési megállapodás

2007.06.04.

2007. június 1-jén lép hatályba az Európai Unió és Oroszország között megkötött vízumkönnyítési megállapodás, mely az EU első ilyen tárgyú egyezménye.

Júniusi közúti vizsgálatok

2007.06.04.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális igazgatóságainak munkatársai a közlekedő társadalom kockázatainak csökkentése céljából a hiányosságok feltárása, és azok kellő időben történő megszűntetése érdekében 2007. június 5-6-7-én az ország fő közlekedési útvonalain közúti vizsgálatokat tartanak.

Anya és leánya új típusú holdingban

2007.06.04.

"Csoportoptimumon működő stratégiai holdinggá való átalakulást" vette programjába még 2005-ben az MVM, június 1-től a jog is hozzásegíti ehhez.

Tolimir is Hágába került

2007.06.04.

NATO-gépen szállították Szarajevóból Hágába a háborús bűnökkel vádolt Zdravko Tolimir tábornokot. Ratko Mladic legközelebbi munkatársa Szerbiából szökött volna Bosznia-Hercegovinába.

Ma lép életbe a REACH rendelet

2007.06.04.

Ma lép életbe a REACH rendelet, amely több ezer vegyi anyag szigorúbb vizsgálatát követeli majd meg az Európai Unióban. A szabályozás a gyermekjátékok, samponok, mosószerek vagy parfümök összetevőit is érinti majd, ám erre még éveket kell várni.

A "a legjobb adatvédelmi gyakorlatért az európai közszolgáltatásban" című nemzetközi pályázatról

2007.06.04.

Madrid Önkormányzatának Adatvédelmi Hatósága immár negyedik alkalommal hirdet meg pályázatot "a legjobb adatvédelmi gyakorlatért az európai közszolgáltatásban" címmel, jelenleg természetesen a 2007. évre vonatkozóan.

Alkotmányellenes elővásárlási jog a bírósági végrehajtásban

2007.06.01.

Az Alkotmánybíróság (Ab) május 29-én hozott határozatában alkotmányellenes­nek minősítette és megsemmisítette a bírósági végrehajtás­ról szóló 1994. évi LIII. törvény több rendelkezését.

Az Alkotmánybíróság 2007. június 4-5-i teljes ülésének napirendje

2007.06.01.

Az Alkotmánybíróság júniusi első teljes ülésein folytatja a köztársasági elnök al­kotmányértelmezési indítványának, valamint a Fidesz és a KDNP népszava­zási kezdeményezésével kapcsolatos kifogásoknak a tárgyalását.

Megtévesztőek voltak a SmartWings reklámjai

2007.06.01.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 2007. május 29-i tárgyalásán megállapította, hogy a Travel Service a. s. reklámjai alkalmasak voltak a fogyasztók megtévesztésére. Emiatt a légitársaságnak 3 millió forint bírságot kell fizetnie.

Lengyelországi ítélet volt rendőrök ellen

2007.06.01.

Egy lengyel bíróság csütörtökön bűnösnek talált tizenöt olyan volt rendőrt, akik közreműködtek a Szolidaritás mozgalom által 1981-ben szervezett tüntetés kilenc halálos áldozatot követelő elfojtásában.

Sok adót spórolhat...

2007.06.01.

Hatalmas lehetőségek várnak a magyar vállalatokra a kutatás-fejlesztés területén. Ugyanis nemcsak a piaci előnyök nyilvánvalóak itt, hanem a pénzügyiek, adózásiak is. Mégis, csak alig néhányuk veszi a fáradságot, és néz utána, hogy mekkora összeget tudna évente megspórolni, ha K+F szempontjából is optimalizálná tevékenységét.

A szocialista Vadai Ágnes lehet az új rendészeti államtitkár

2007.06.01.

A kormány megszünteti a Jenei Zoltán távozásával jelenleg betöltetlen rendészeti szakállamtitkári tisztséget, és az SZDSZ javaslatával egyezően létrehozza a rendészeti államtitkári posztot

A legtöbb európai fürdőhely megfelel az uniós követelményeknek

2007.06.01.

Az Európai Bizottság szerint 2006-ban az európai tengerparti fürdőhelyek 96 százaléka, míg a tavi és folyóparti fürdőhelyek 89 százaléka megfelelt az uniós higiéniai követelményeknek. A Balaton nagy része az EU szigorúbb előírásait is teljesíti.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000