Hír archívum: 2007. július

Más hónap

Megszűnt minősítésű államtitkok

2007.07.31.

Az információszabadság legerősebb korlátja a közérdekű adatok államtitokká vagy szolgálati titokká minősítése. A TASZ megpróbált utána járni, mi az ilyen adatok sorsa minősítésük megszűnése vagy megszüntetése esetén.

EU-s lobbizás az alapoktól - a Corporate Europe Observatory jelentése

2007.07.31.

Habár kevesen tudják, de az EU-s jogszabályok többségét több ezer ismeretlen és felelősnek csöppet sem mondható szakértői csoport, tanácsadó bizottság és munkacsoport szerkeszti és véglegesíti. Még azok sem ismerik igazán, mi folyik a háttérben és hogy kik állnak mögötte, akik folyamatosan nyomon követik az EU-s jogalkotást.

Morvai: a rendőrség legyen újra a civil társadalomé

2007.07.31.

Az őszi rendőrségi túlkapások vizsgálata érdekében létrejött civil jogászbizottság, valamint az Országos Rendőr-főkapitányság vezetői közötti megbeszélés után kiadott közlemény némely mondata azt sejteti, hogy egymás keblére borultak a tárgyalásokon, és együtt éltették a rendőrség "szolgálunk és védünk" jelmondatát.

Az EU „karácsonyi ajándéka”: december végétől tejesen szabadon utazhatunk Európán belül

2007.07.31.

Franco Frattini, az Európai Bizottság alelnöke budapesti látogatása során megerősítette: Magyarország teljesen felkészült a schengeni csatlakozásra, ami decemberben meg is valósulhat. A biztos szerint nem kell már sokáig várni arra sem, hogy - hasonlóan nyugat-európai társaikhoz - a magyar állampolgárok is vízummentesen utazhassanak az Egyesült Államokba.

Szeptemberre csúszik az ügynökbizottság munkája

2007.07.31.

Várhatóan egy új kormányrendelet szükséges ahhoz, hogy valóban érdemi munkát tudjon végezni az ügynökbizottság. Szeptember végéig - a hétfőn erről kiadott kormányrendelet hatályvesztéséig - a testület csak egy előzetes jelentést tud elkészíteni saját munkarendjéről, módszereiről és feladatairól.

Vízum nélkül Amerikába?

2007.07.30.

Heteken belül Bush elnök asztalára kerülhet az amerikai vízummentességet kiterjesztő törvény, amelynek a magyarok számára legfontosabb szava egy "vagy".

Dossziétörvényt sürget az SZDSZ

2007.07.30.

Nem lehet hülyének tekinteni egy társadalmat, és azt mondani, nincsenek nyilvánosságra nem jutott titkos iratok – jelentette ki az SZDSZ tájékoztatóján Magyar Bálint.

EU kék kártya: agyelszívás nélküli munkavállalás

2007.07.30.

Felsőfokú végzettségűek a jövőben könnyebben kapnak munkavállalási engedélyt az Európai Unióban. Az Európai Bizottság bevándorlás politikáért felelős tagja, Franco Frattini megerősítette, hogy konkrét javaslattal áll elő, hogy megkönnyítse az unión kívüli, magasan szakképzettek munkavállalását.

Észrevételek a "nép ügyvédje" rendszer reformjának folytatásáról szóló kormány-előterjesztéshez

2007.07.30.

A Magyar Helsinki Bizottság az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium felkérésére véleményezte a jogi segítségnyújtási rendszer, közkeletű nevén a "nép ügyvédje" reformjának folytatásáról szóló kormány-előterjesztés tervezetét.

A biztosítók továbbra sem fizetnek időben

2007.07.27.

A FEOSZ álláspontja szerint a biztosítók hónapokig, akár évekig visszatartják, „használják” azt az összeget, mely a szerződési kötelezettségének eleget tevő, tehát a biztosítási díjat folyamatosan fizető károsultat illetne meg. Ezzel újabb kárt okoznak a már így is bajba került fogyasztóknak.

Kevesebb a szabadság az új tagállamokban mint a régiekben

2007.07.27.

Míg Svédországban 42 napot pihenhetnek a dolgozók, az észtek mindössze 26 nap fizetett szabadságot kapnak munkáltatójuktól. A 12 új tagállam dolgozói átlagosan évente két és fél munkahéttel dolgoznak többet, mint az EU15-ök dolgozói.

Politikai kényszer az új médiatörvény megalkotása

2007.07.27.

Az Alkotmánybíróság egy tíz esztendővel ezelőtt beadott indítvány tárgyalásakor nemrég úgy döntött, hogy 2007. december 31-e után az Országos Rádió- és Televíziótestület nem rendelheti el pénzbüntetés fizetését, rádió- vagy tévéadás szüneteltetését, ezt a jogkört át kell adnia a bíróságoknak.

Brüsszel javasolja a "GSM irányelv" hatályon kívül helyezését

2007.07.27.

Az EU Bizottság július 25-iki javaslata kezdeményezi a rádióspektrumhoz jutást korlátozó tényezők felszámolását, könnyebbé és jövedelmezőbbé teszi a vezeték nélküli innovatív szolgáltatások kifejlesztését és fenntartását az európai mobilszolgáltatók számára.

Fejlett mobil technológiát pártolja a Bizottság

2007.07.26.

A Bizottság által ma előterjesztett javaslat könnyebbé és jövedelmezőbbé teszi a vezeték nélküli innovatív szolgáltatások kifejlesztését és fenntartását az európai mobilszolgáltatók számára.

Ágazati vizsgálat az elektronikus média piacán

2007.07.26.

A GVH a versenytörvény 43/C. § szerinti ágazati vizsgálatot indított az elektronikus média gazdasági ágazatba tartozó televíziós műsorszolgáltatás nagy- és kiskereskedelmi, valamint televíziós hirdetés piacán a televíziós reklámok értékesítésével, a sport-és filmjogokhoz való hozzáféréssel, a televíziós műsorcsatornák továbbításának feltételeivel kapcsolatos piaci folyamatok megismerése és értékelése céljából.

Félévet értékelt az APEH elnöke

2007.07.26.

Az adóhivatal valamennyi szakterületén jelentős többletmunkával jártak a regionális átszervezéssel, az illetékhivatalok és a Szerencsejáték Felügyelet integrációjával, az új munkatársak átvételével, valamint az adóhivatali feladatkörök további bővülésével összefüggő tennivalók 2007 első hat hónapjában. A korábbi évekhez képest lényegesen nagyobb horderejű változásokat eredményesen oldotta meg a hivatal.

Büntethetőek lehetnek a tizenkétévesek is

2007.07.26.

Legyenek büntethetők a 12. életévüket betöltött gyerekek, a fiatalabb felnőtteket ugyanakkor enyhébben büntetnék - ez a két látszólag ellentmondó szempont is felvetődött az új büntetőkodex megalkotásakor - írja a Népszabadság. A szaktárca államtitkára szerint figyelembe kell venni a gyermekek fejlődésére jellemző sajátosságokat.

Nem kötöttem biztosítást, kártalanítsanak az adófizetők!

2007.07.26.

Észak-kelet Magyarországon a gazdák és érdekképviseletük a tavaszi jelentős fagyok után a kormánytól vár segítséget. A kormány szerint lettek volna lehetőségek a kár enyhítésére. A gazdák szerint rossz a rendszer és teljes kárenyhítést követelnek. Az adófizetőktől.

Civil jogászok a rendőrség mellett

2007.07.26.

Az Országos Rendőr-főkapitányság már a partnerei közé sorolhatja a Civil Jogász Bizottságot, amely a legharcosabban követelte a tavaly őszi rendőri túlkapások felelőseinek elmarasztalását és az úgynevezett Papp-jelentés megismerését.

Németország lazíthat a munkaerőpiaci korlátozásokon

2007.07.26.

Németország megszüntetheti vagy lazíthatja az új tagállamok állampolgáraira vonatkozó munkaerőpiaci korlátozásokat, mert a német gazdaság növekedése miatt mintegy egymillió betöltetlen állás vár gazdára. Nagy-Britanniába eközben több mint 320 ezer új munkavállaló érkezett az elmúlt évben.

Összeült a reformszerződésnek szentelt kormányközi konferencia

2007.07.25.

Július 22-én ünnepélyes keretek között megkezdődött a kormányközi konferencia, amelyen a tagállamok külügyminiszterei a portugál elnökség által készített teljes szövegtervezetről kezdtek vitát. Lengyelország meg szeretné tartani lehetőségét az alapvető jogok európai chartájából való kimaradásra és az ioanninai kompromisszumot be kívánja emelni az alapszerződés szövegébe.

Az afácsalók miatt emelnék az adórevizorok számát

2007.07.25.

Mióta múlt szeptembertől a pénzügyőrség átvette a rendőrségtől az adócsalások nyomozását, több mint huszonötmilliárd forintnyi adóhiányra derült fény.

Gumilövedékek bevetése jogszerű, de életveszélyes

2007.07.25.

A gumilövedékek bevetésének ügye továbbra is rendezetlen. Az őszi tüntetések idején a bekövetkezett eseményekkel a rendőrségnek számolnia kellett, ráadásul január elsejétől a tömegoszlatás ezen módját az uniós jogszabályok is tiltani fogják.

Társasági adó: általában csökken

2007.07.25.

A Deloitte 2007-ben is közzétette immár hagyományos társasági adó felmérését. A 207 országot magában foglaló jelentés átfogó képet ad arról, hogy országonként milyen adó-politikai eszközöket alkalmaznak a gazdasági célok megvalósításához. A felmérés a társági adókulcsokat, a forrásadó, illetve az indirekt adó alakulását vizsgálja, mind országonként, mind pedig időrendi összehasonlításban.

A Bizottság mégis támogathatja az aranyrészvényeket

2007.07.24.

Az Európai Bizottság azt vizsgálja, hogy megakadályozható-e a tagállamok számára stratégiai fontosságú európai vállalatok külföldi kézre kerülése az aranyrészvények engedélyezésével, a belső piac torzulása nélkül. Brüsszel tavaly szólította fel a magyar államot, hogy törölje el az aranyrészvényeket.

Nem várható a szoftverszabadalmakról szóló vita felélesztése

2007.07.24.

Az Európai Szabadalmi Hivatal júliusban konferenciát szervezett a szoftverek szabadalmaztathatóságának aktuális kérdéseiről. A résztvevők majd mindegyike egyetértett abban, hogy a számítógépes programok védelmét Európában mindmáig nem sikerült egyértelműen rendezni, de senki sem kívánja feléleszteni a 2005-ben látványosan megbukott európai uniós jogalkotási kezdeményezést.

OVB-döntés: szavazhatunk a sziesztáról

2007.07.24.

Tartható népszavazás arról, hogy Magyarországon törvénybe iktassák-e az ebéd utáni sziesztát – ezt a beadványt is elfogadta hétfői ülésén az Országos Választási Bizottság. A testületre a következő hetekben több mint nyolcvan olyan beadvány elbírálása vár, amelyet magánszemélyek népszavazási vagy népi kezdeményezés formájában nyújtottak be.

Jól rajtolt az új Start-kártya

2007.07.24.

Az új típusú Start Plusz és Start Extra kártyák használatára igényelhetősége, július elseje óta már több mint ötszázan váltak jogosulttá.

Változtat reklámjain a Csigavér autósiskola

2007.07.23.

Kötelezettségvállalással zárult a Csigavér 01. Autósiskola Kft. ellen indított eljárás – döntött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa. Az eljárás alá vont társaság vállalta, hogy a versenytörvény előírásainak megfelelően alakítja át hirdetési gyakorlatát.

A jogellenes állami támogatás res judicata esetén is visszajár

2007.07.23.

Ellentétes A közösségi joggal a res judicata elvének alkalmazása, amennyiben akadályozza a közösségi jog megsértésével adott állami támogatás visszatéríttetését. A nemzeti bíróságoknak biztosítaniuk kell a közösségi jogszabályok teljes érvényesülését.

Nincs ok a schengeni csatlakozás halogatására

2007.07.23.

Nincs ok a tervezettnél, vagyis 2008 január elsejénél későbbre halasztani az egyes országos schengeni csatlakozását, mert az ahhoz szükséges információs rendszer bevezetése a meghatározott ütemterv szerint halad - jelentette ki pénteken Pozsonyban a szlovák belügyminiszter.

Strasbourg: jogszerű volt a békés tüntetés

2007.07.23.

A strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság határozata szerint jogszerű volt a 2002. december 1-jén Budapesten tartott tüntetés, az összegyűlt tömeg "feloszlatása a békés gyülekezési jog aránytalan korlátozása".

Megszüntetett bírósági eljárás Magyarországgal szemben

2007.07.23.

Az Európai Bizottság visszavonta a Magyarországgal szemben az Európai Bíróságon benyújtott keresetét, miután hazánk eltörölte a médiatörvénynek azt a passzusát, amely megakadályozta a kábeltelevíziós szolgáltatókat abban, hogy a magyar lakosság több mint harmadának műsorokat szolgáltassanak.

Hétfőn kezdődik a kormányközi konferencia

2007.07.23.

Hétfőn (2007. július 23.) kezdődik a reformszerződésről szóló kormányközi konferencia, amelyen a júniusi EU csúcson nyélbe ütött megállapodás alapján a tagállamok kidolgozzák az új szerződést. Hivatalos források szerint a találkozón Lengyelország mégsem kér majd újabb engedményeket.

Reformra szorul a kirendelt védők hazai rendszere

2007.07.20.

A Magyar Helsinki Bizottság (MHB) a kirendelt védői rendszer átalakítását sürgeti.

Nanotechnológiai magatartáskódex kiadását tervezi a Bizottság

2007.07.20.

Öt milliárd eurót fordítottak világszerte a nanotechnológiai kutatásokra 2006-ban. A most elindított konzultáció végén egy magatartáskódex kiadását tervezi a Bizottság, amely azokat az alapelveket tartalmazná, amelyeket a jövőbeli fejlesztéseknek szem előtt kell tartaniuk.

Óvatosan az OTB-be való belépéssel!

2007.07.20.

Az OTP Bank jelezte, hogy több ügyfelétől kapott olyan bejelentést, amelyek látszólag a bank nevében küldött angol nyelvű emailekre és az azokból elérhető meghamisított weboldalra hívták fel a figyelmet.

Hogyan érinti a felsőoktatás területét a Bolognai Folyamat?

2007.07.20.

A Bolognai Nyilatkozat, melyet 29 ország (köztük hazánk) képviselője írt alá célul tűzte ki, hogy aláírói 2010-re egy egységes Európai Felsőoktatási Térséget hozzanak létre, és összehangolják, összehasonlíthatóvá teszik felsőoktatási rendszereiket.

A Bizottság fellép a férfiak és nők közötti fizetéskülönbség csökkentése érdekében

2007.07.19.

A nők az Unió valamennyi gazdasági ágazatában továbbra is átlagosan 15 %-kal kevesebbet keresnek, mint a férfiak, derül ki az Európai Bizottság szerdán közzétett jelentéséből, amely azon lehetőségeket mutatja be, hogy miképpen tudná az EU áthidalni a nők és a férfiak fizetése közötti különbségeket, amelyek az utóbbi évtizedben szinte alig változtak.

A Bizottság megnyitja a mobiltelevíziós szolgáltatások egységes uniós piacát

2007.07.19.

A Bizottság ma egy olyan stratégiát fogadott el, amely támogatja a mobiltelevíziós szolgáltatások elterjedését mind a 27 tagállamban. A Bizottság arra ösztönzi a tagállamokat és az érintett ágazatot, hogy segítsék elő és gyorsítsák meg a mobiltelevíziós szolgáltatások kiépítését Európában, és ehhez mindenütt egységesen a DVB-H szabványt használják.

Nem indít eljárást az ORTT az MTV ellen

2007.07.19.

Nem indít eljárást az Országos Rádió és Televízió Testület az MTV ellen a TV-ostrom elmaradt közvetítése miatt. A médiahatóság azzal indokolta döntését, hogy a tavaly őszi, hasonló vizsgálat alkalmával sem tartotta az ORTT indokoltnak, hogy vizsgálja az MTV aznap esti műsorát.

Vagyonukkal felelnek a szemétcégek

2007.07.19.

Az új hazai szabályozás szerint májustól a hulladékgazdálkodással foglalkozó vállalatok menedzsmentje teljes vagyonával felel a cég ügyeiért.

Van még olyan, hogy banktitok?

2007.07.19.

Egyre növekszik az átláthatóság, és ezzel nagyot változik a világ mindannyiunk számára. Bár a banktitok még mindig létezik, fokozatosan nő a nyomás a gyengítésére. A gazdag családoknak ma már fontos tudni azt, hogy az adóhivatalok és más hatóságok egyre több információval rendelkeznek, és egyre nő azok száma, akik tudnak az ügyeinkről. Ez azért fontos kérdés számukra, mert egyre inkább meg kell fontolniuk vagyonuk strukturálását és azt, hogy hogyan lehet távol tartani az illetéktelen szemeket.

Itthon is megfizethetjük az árát, ha másik tagállamban szabálytalankodunk

2007.07.19.

A szabálysértési jogsegélyről szóló törvény értelmében július 15-től hazánkban is behajthatók a külföldön kiszabott bírságok. A most életbe lépett jogszabály a 70 euró összérték feletti büntetésekre vonatkozik.

Microsoft ítélet szeptember 17-én

2007.07.18.

2004. március 24-én az Európai Közösségek Bizottsága határozatot fogadott el, amelyben megállapította, hogy a Microsoft az EK-Szerződés 82. cikkét megsértve két különböző magatartás tanúsításával visszaélt erőfölényével. A Bizottság továbbá 497 millió eurót meghaladó bírságot szabott ki vele szemben.

Alternatívák a Tubesre?

2007.07.18.

Másik helyszínt is elképzelhetőnek tart a baranyai lokátornak Sólyom László. A köztársasági elnök azonban konkrétumokat nem árult el. A feltételezések szerint a Hármashegy és a Tenkes lehet csak az újabb helyszín.

„Súlyos törvénytelenségek a Hankook gyárában”

2007.07.18.

Súlyos törvénytelenségekről panaszkodnak a Hankook dunaújvárosi gyárának dolgozói. Azt mondják, problémák vannak a bérszámfejtéssel, a bérkifizetésekkel, a túlórákkal, és a hétvégi munkával.

BRFK: belső vizsgálat a nyakon lőtt férfi ügyében

2007.07.18.

Belső vizsgálat folyik a Budapesti Rendőr-főkapitányságon a júniusban nyakon lőtt férfi ügyében. A sérüléstől lebénult férfi felesége a rendőrséget hibáztatja a történtekért. Ugyanis visszautasították személyi védelmi kérelmüket.

Uniós koordinátor segíti a Nabucco megépítését

2007.07.18.

Jozias Van Aartsen korábbi holland külügyminiszter lesz a Nabucco-gázvezeték megépítését célzó beruházás uniós koordinátora. Az Európai Parlament illetékes bizottsága a Nabucco mellett három más kiemelt uniós energiaprojekt koordinátorának személyére is áldását adta

Érthetetlen lesz az új szerződés

2007.07.18.

A kormányközi konferenciára delegált EP képviselők az Alkotmányszerződésben megjelenő demokratikus vívmányok, valamint az EP kiszélesített jogköreinek biztosítását tartják legfontosabb feladatuknak. A Parlament három tagja leginkább a közérthetőséget hiányolja az alapszerződésből.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000