Hír archívum: 2007. július

Más hónap

Jogsértőek voltak a gyógyvizet ígérő reklámok

2007.07.17.

Az Arany Alkony Paskál Idősek Otthonai nevű intézményről kiadott egyes tájékoztatásaival az Aranykor Szociális Kht. valamint a Medicatus-SPC Beruházó és Szolgáltató Zrt. megtévesztette a fogyasztókat – állapította meg határozatában a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa. A jogsértés csekély piaci hatására tekintettel bírság kiszabására nem került sor.

Móri-ügy: elkészült a vizsgálat az öngyilkosságról

2007.07.17.

Elkészült a belső vizsgálati jelentés a móri mészárlással gyanúsított N. László öngyilkossága ügyében. A jelentést már felterjesztették Takács Albert rendészeti és igazságügyi miniszternek, de azt még nem tudni, hogy milyen megállapításokat tartalmaz.

ORFK: összevonás, egyezkedés

2007.07.17.

A határőrséggel összevont rendőrség négy főkapitány-helyettessel működik januártól – mondta Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter. Bencze József főkapitány elképzelhetőnek tartja, hogy peren kívül állapodjanak meg az őszi zavargások károsultjaival.

Magyarország másképp osztaná el a borbüdzsét

2007.07.17.

A Bizottság által javasolthoz képest más logika alapján osztaná szét a tagállamok között a szőlő- és bortámogatási keretet Magyarország, amely a cukor hozzáadásának betiltását is elfogadhatatlannak nevezte az agrárminiszterek borreformnak szentelt első eszmecseréjén.

Megértek a pályázati kiírások

2007.07.17.

Május közepe óta már nem az a kérdés, hogy a 2007-2013-as költségvetési időszakban Magyarország rendelkezésére áll-e majd uniós forrásokból az a sokat emlegetett 7000 milliárd forint. A támogatott területeket is jóváhagyták Brüsszelben. Most már a pályázatokat kell minél előbb kiírni, illetve megpályázni - és elnyerni - a lehetséges támogatásokat.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2007.07.17.

A hét elsősorban a július 23-i kormányközi konferenciára való készülődés jegyében telik, melyen a tagállamok a reformszerződés pontos szövegezéséről kezdenek tárgyalni. A Bizottság jelentést tesz közzé a férfiak és nők azonos javadalmazásáról, a Parlament a feltételezett lengyel és román CIA-kapcsolatokról tárgyal.

Ingatlanadó: két százalék alatt?

2007.07.16.

Az uniós államok többségében van ingatlanadó, melynek mértéke legfeljebb két százalék. Ez Magyarországon túl magas lenne - jelentette ki Kovács László.

"A kistelepülések erőteljes leépítése folyik"

2007.07.16.

Fele annyi pénzt kaptak idén az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések a kormánytól Győr-Moson-Sopron megyében. Míg tavaly 1 milliárd jutott nekik, most alig 500 millió forintot kaptak. Már az eddigi megszorítások miatt is drámai takarékossági intézkedéseket vezettek be, év végére azonban már a bérek kifizetése is veszélybe kerülhet. Akik idén kiszorultak a finanszírozásból, már csak a működésképtelen önkormányzatok segélyezésére pályázhatnak.

A vagyontörvény csapdái

2007.07.16.

Jó esély van arra, hogy a kormány változtatás nélkül hagyja az államfő által megfontolásra visszaküldött vagyontörvényt. A javaslattal a szakszervezetek sem értenek egyet, miután teljes egészében kimaradt belőle a dolgozók kedvezményes tulajdonszerzésének lehetősége.

Nehéz helyzetben a büntetés-végrehajtás

2007.07.16.

A büntetés-végrehajtás vizsgálja, hogyan tudta magát felakasztani cellájában a móri mészárlással gyanúsított N. László egy felmosó-nyél és egy lepedő segítségével. A korábban fegyőrként dolgozó férfi az ellenőrzések közötti időt használta ki az öngyilkosságra. A börtönőrök közben azt mondják, kevesen vannak, és a kormányzat nem foglalkozik velük.

Zöld kritika az energiapolitikának

2007.07.16.

Magyarország energiapolitikai stratégiájának 2007-2020 közötti tervezete jelen formájában nem ad megfelelő energiapolitikai keretet - állapítja meg a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTSZ).

Európaszerte csúcson, Magyarországon mélyponton az unió megítélése

2007.07.16.

A frissen közzétett Eurobarometer közvélemény kutatás szerint több mint egy évtizede nem volt olyan magas az EU támogatottsága az unió lakosai körében mint idén, míg hazánkban a csatlakozás óta nem mértek ilyen alacsony elfogadottságot. Bár a magyar lakosság többsége úgy érzi, nem profitált a csatlakozásból, az uniós intézményekbe vetett bizalom és az unió szimbólumainak támogatottsága töretlen.

Európai Közösségek Bíróságának munkaprogramja (2007. július 16-20.)

2007.07.13.

Július harmadik hetében hat üggyel foglalkozik az Európai Közösségek Bírósága, melyekből egy munkavállalókat kiküldetésben foglalkoztató vállalkozásokat is érintheti. Szó esik továbbá egy olaszországi cégnek ítélt támogatásról, a finn adójogszabályok közösségi joggal való összhangjáról, ápolók és a szülésznők lengyel képesítéséről, Svédországban a sörre kivetett alacsony adóról, illetve egy spanyolországi érdekvédelmi szervezetről.

Kötelezettségvállalás a személyi kölcsönök piacán

2007.07.13.

Az OTP Bank kötelezettségvállalásával zárul a versenyfelügyeleti eljárás – döntött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa. A bank ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanújával indult versenyhatósági vizsgálat. A kötelezettségvállalásnak köszönhetően az OTP több tízezer ügyfelének fizeti vissza pénzét.

DVD kalózok ítélete Pécsett

2007.07.13.

Precedens értékű, jogerős ítéletet hozott a Pécsi Városi Bíróság a napokban egy évek óta húzódó, szerzői jogokat sértő kalóz-ügyben – adta hírül az ASVA.

Magánvasút, állami sín: vasúti liberalizációt sürget az EP

2007.07.13.

A közúti és légi szállításánál lényegesen környezetbarátabb vasúti áruszállítás arányának növelése érdekében mielőbbi piacnyitást sürgetnek a képviselők abban a csütörtökön elfogadott jelentésben, amely az első vasúti csomagot értékeli. A parlament ugyanakkor a vasúti infrastruktúra üzemeltetést továbbra is az államokra bízná.

Az EP kritizálja az EU-USA adatátadási megállapodást

2007.07.13.

Az Európai Parlament csütörtökön állásfoglalást fogadott el az Egyesült Államok és az EU közötti légiutasadat-cseréről szóló megállapodás kapcsán. Az EP mindenekelőtt azt sérelmezi, hogy az USA belügyi szervei önkényesen kezelhetik az EU-polgárok adatait.

Gyors megoldás konkrét problémákra: a SOLVIT öt sikeres évet zár Európában

2007.07.13.

Amióta az Európai Unió 2002-ben létrehozta a SOLVIT-ot, a hálózat több mint 1800 konkrét esetben nyújtott gyors és hatékony segítséget azoknak, akik másik uniós tagállamban élnek, dolgoznak, tanulnak vagy vállalkoznak.

Távközlés: A szabályozási felügyelet hozott már eredményeket, de még mindig messze a valódi egységes piac

2007.07.13.

Bár az Unió távközlési szabályai a lakosságra és a vállalatokra nézve egyaránt kedvező fejleményeket hoztak, a nemzeti és európai szabályozóknak még további fontos feladatokat kell megoldaniuk – fogalmaz a Bizottság ma nyilvánosságra hozott jelentése.

Bizottsági figyelmeztetés a spanyol reklám-özön miatt

2007.07.13.

A Bizottság ma figyelmeztető levelet küldött Spanyolországnak, amiért a televíziós reklám tekintetében nem tartja be a határok nélküli televíziózásról szóló irányelvet. Egy független tanácsadó jelentése a legnagyobb spanyol televíziós csatornák számos és gyakori szabálysértésére vet fényt, nevezetesen az irányelv által előírt legfeljebb óránkénti 12 perces reklámszünet és távértékesítés tekintetében.

Közbeszerzés és külső segély: az OLAF vizsgálatok még inkább összpontosítanak az EU költségvetés érzékeny területeire

2007.07.13.

Kiszámlázott, ám soha fel nem épített oktatási központok Bolíviában, soha le nem szüretelt citrusfélék után támogatást igénylő mezőgazdasági termelők - két példa az Európai Csaláselleni Hivatal (OLAF) 2006-ban lefolytatott 431 vizsgálatából.

Postai liberalizáció 2011-től, az új tagállamokban 2013-tól

2007.07.13.

Az Európai Parlament az Európai Bizottság által javasolt 2009. január 1-jei határnap helyett két évvel későbbi időpontig, 2010. december 31-ig számolná fel a meglévő állami monopóliumokat a postai szolgáltatások területén. Az új tagállamok további két év türelmi időt kapnának a piacnyitásra. A plenáris ülés szerdán elfogadta a jogszabályt, amely Európa-szerte több millió postai dolgozót érint.

EU-reformkonferencia előtt: dicséret és kritika az EP-től

2007.07.13.

Az unió intézményrendszerének megreformálására összehívott kormányközi konferenciára készülve fogalmazta meg véleményét az EP. A képviselők általánosságban üdvözlik a reformterveket, nem értenek egyet viszont az uniós szimbólumok elhagyásával és azzal, hogy egyes tagállamok kimaradhatnak az alapjogi chartából. Az EP új alapszerződést akar a 2009-es európai választás előtt.

A Bizottság kártérítést fizet egy összeolvadási tilalom miatt

2007.07.13.

A Schneider védelemhez való jogának Bizottság általi súlyos és nyilvánvaló megsértése az Elsőfokú Bíróság szerint egyben a közösségi jog "kellőképp egyértelmű" megsértése.

Ügyészség: aktuális statisztikai adatok - 2007 június 30.

2007.07.13.

A Magyar Köztársaság Ügyészsége honlapján közzétette a legfrissebb, aktuális statisztikai adatait.

"Bevezethetetlen az értékalapú ingatlanadó"

2007.07.13.

Bevezethetetlen az értékalapú ingatlanadó az ingatlanszakma szerint úgy, ahogy az a koalíciós megállapodásban szerepel. Borsi László, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal volt elnöke szerint előbb néhány év alatt egy országos ingatlankatasztert kellene létrehozni, az átmeneti időszakban pedig csak az alapterület alapján szabadna adóztatni az ingatlantulajdonosokat.

Visszaesett a közbeszerzések összértéke

2007.07.13.

Jelentősen csökkent 2007 első fél évében a közbeszerzések összértéke. Szakértők szerint ennek hátterében főként a beruházások visszaesése áll.

Magyarország is beszállt a Brüsszel elleni CO2-perbe

2007.07.13.

A visegrádi csoport tagjai közül utolsóként Magyarország is az Elsőfokú Bíróságon támadta meg nemrég az Európai Bizottság döntését, amely 12,4 százalékkal csökkentette az üvegházhatást okozó gázok nemzeti kiosztási tervben jelzett kibocsátási egységeit.

Brüsszel szerint hatékony az európai elfogatóparancs

2007.07.13.

Az Európai Bizottság értékelése szerint hatékonynak bizonyult az európai elfogatóparancs, mert annak nyomán több mint 1700 gyanúsított tartóztattak le Európában. A kiadatási idő egy évről 6 hétre csökkent.

Szabadalmaztatott ügyvédi módszerek határozhatják meg a piacot

2007.07.12.

Melyek azok a tényezők, amik a következő három évben a leginkább befolyásolhatják az ügyvédi szakmát? Erre a kérdésre kerestek választ amerikai ügyvédi irodák vezető partnerei körében egy közvélemény-kutató cég munkatársai a közelmúltban.

Az ÖMV-Mol fúzió nem növelné a hatékonyságot

2007.07.12.

Nem növelné a hatékonyságot, viszont megszüntetné a versenyt több piacon a magyar és az osztrák olajtársaság egyesülése a Mol vezetése szerint.

Gyanús magyar állami támogatást vizsgál a Bizottság

2007.07.12.

Az Európai Bizottság vizsgálja, hogy a Dunavarsány Ipari Parkban működő IBIDEN Hungary Gyártó Kft-nek nyújtott 39 millió euró értékű állami támogatás összhangban áll-e a közösségi szabályokkal.

Jogerős: törvényt sértett az RTL régi Frei-műsora

2007.07.12.

A Fővárosi Ítélőtábla pontot tett annak a pernek a végére, melyben az RTL Klub nyújtott be keresetet az ORTT-nek a csatorna által hat éve sugárzott, Frei Tamás nevéhez fűződő, Orbán Viktor akkori miniszterelnök bérgyilkos általi megöletését taglaló műsorát elmarasztaló határozata ellen. A jogerős ítélet szerint a televízió a törvényt és a műsorszolgáltatási szerződést is megsértette.

Adóbefizetés: ma határidő!

2007.07.12.

Július 12-én számos, a vállalkozásokat érintő adóbefizetési és adóbevallási határidő jár le.

A Bizottság vitát nyit a sportról

2007.07.12.

Az Európai Bizottság a sportról szóló fehér könyvben olyan vitás kérdéseket vizsgál meg, mint a sportolók kiválasztása és átigazolása, a korrupció, illetve a televíziós közvetítési jogok. A fehér könyv az első olyan politikai dokumentum, amely uniós szintű vitát kezdeményez az eddig lényegében érintetlen sport társadalmi, gazdasági és szervezeti aspektusairól.

Tárgyalás a Cartesio ügyben

2007.07.11.

Az Európai Bíróság kedden tartotta a Szegedi Ítélőtábláról előzetes döntéshozatali eljárás keretében érkezett C-210/06. sz. Cartesio ügyben a tárgyalást. Az alapügyben felmerült kérdés lényegében az, hogy egy magyar honosságú, Magyarországon bejegyzett cég áthelyezheti-e a székhelyét az Európai Unió egy más tagállamába.

Róma II irányelv: kollíziós normák szerződésen kívüli kötelmi jogviszonyokra

2007.07.11.

A csaknem négy évig tartó tárgyalássorozatot követően az EP harmadik olvasatban is megszavazta a szerződésen kívüli kötelmi jogviszonyokról szóló - Róma II-nek becézett - irányelvet, miután a Tanács és az Európai Parlament megállapodott a részletekről. Eszerint új szabályok vonatkoznak majd a közúti belesetekre és a környezeti károkra, törölték viszont a „személyiségi jogok média általi megsértésével” foglalkozó részt.

Adalékanyagok, aromák, enzimek: hatékonyabb élelmiszeripari szabályozás

2007.07.11.

Négy, az élelmiszeriparban használatos adalékanyagok engedélyezési eljárásával foglalkozó rendeletet szavazott meg első olvasatban az EP kedden. Ezek a jogszabályok váltják az adalékanyagokra jelenleg vonatkozó, bonyolult uniós szabályrendszert.

Lázmérőt a múzeumba: betiltják a higanytartalmú mérőeszközöket az EU-ban

2007.07.11.

Az Európai Parlament kedden elfogadta a nem elektronikus, higanytartalmú mérőeszközök - például hő- és lázmérők - kiskereskedelmének betiltásáról szóló jogszabályt. Az EU ezzel egy újabb lépést tesz az egészségre rendkívül veszélyes fém visszaszorítására. A képviselők megszavazták, hogy a barométerek csak két évig lehessenek kivételek a tilalom alól.

Alkoholok jövedéki adója: mégis elutasította az adóemelési terveket az EP

2007.07.11.

Az EP plenáris ülése elutasította, hogy megemeljék az alkoholtermékek jövedéki adójának minimális szintjét. A parlamenti gazdasági és monetáris szakbizottság korábban szoros szavazással úgy döntött, támogatja a 4,5 százalékos emelést. Még korábban a minimumszint teljes eltörlésére voksoltak a képviselők.

Gáz- és árampiac: szabad versenyt akar az EP

2007.07.11.

A villamosenergia- és gázpiac liberalizációját sürgeti az EP kedden elfogadott jelentése. A képviselők kerülnék a hatósági árszabást, ahogy - kevés kivételtől eltekintve - a hosszú távú szerződéseket sem erőltetnék. A parlament nem bánná, ha EU-n kívüli ország lépne be valamelyik tagállam energiapiacára, azonban ragaszkodna a viszonossághoz. A lakossági fogyasztók informáltságán is javítanának a képviselők.

Letiltatta az Elsőfokú Bíróság a P2P alkalmazásokat

2007.07.11.

A Belga Írók, Zeneszerzők és Kiadók Szövetsége (SABAM) fontos jogi csatát nyert annak a vitának a keretében, amelyben jogi ellenfele a TISCALI Internetes Szolgáltató, a közelmúltban SCARLET EXTENDED Ltd. nevet felvett cég. A 2007. június 29-i ítélet értelmében a Brüsszeli Elsőfokú Bíróság elrendelte, hogy az internetes szolgáltató alkalmazza a szakértő által javasolt technikai megoldások egyikét annak érdekében, hogy megakadályozza az internetezőket a SABAM zenei repertoárjának a P2P szoftver segítségével történő illegális letöltésében.

GVH-APEH megállapodás a versenyfelügyeleti bírságok behajtásáról

2007.07.11.

Szikora János, az Adó és Pénzügyi Hivatal (APEH), valamint Nagy Zoltán, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke együttműködési megállapodást írt alá. A két hatóság már korábban, 1997 augusztusában aláírt egy hasonló dokumentumot, ám az azóta eltelt évek során összegyűlt tapasztalatok alapján szükségessé vált annak kiegészítése.

Bíróságon támadják a tubesi radart

2007.07.11.

Bíróságon támadta meg a Civilek a Mecsekért Mozgalom a tubesi NATO-radar jogerős építési engedélyét. A környezetvédők szakmai megalapozatlanságra hivatkozva kérik a Szekeres Imre honvédelmi miniszter által kiadott dokumentum hatályon kívül helyezését.

A BKV teljes hatósági jogkört kér ellenőreinek a tárcától

2007.07.11.

Javaslattal fordult a BKV az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz, hogy ellenőreik teljes hatósági jogkört kapjanak.

A hiánycél túlteljesítését reméli hazánktól az EU

2007.07.11.

Az Európai Bizottság után a pénzügyminiszterek Tanácsa is úgy ítélte meg július 10-én, hogy a magyar kormány által az elmúlt hat hónapban hozott konszolidációs intézkedések jól szolgálják a túlzott mértékű államháztartási hiány 2009-ig történő kiigazítását. A tagállamok szerint ugyanakkor a cél elérése folyamatos konszolidációs erőfeszítéseket követel meg.

Szupergyors az elektronikus vámkezelés

2007.07.11.

A feldolgozási idő nagymértékben lecsökken, így a küldemények az eddigieknél hamarabb szabadulnak fel. A DHL Express Magyarország Kft és a Vámhatóság együttműködésének köszönhetően a DHL ügyfelei már az érkezés napján megkaphatják a küldeményeket.

Az EP alkotmányügyi bizottsága támogatja a kormányközi konferenciát

2007.07.11.

Az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága zöld jelzést adott a júliusban kezdődő kormányközi konferenciának, melyet az EU-alapszerződés módosításáról tartanak a tagállamok. A képviselők úgy vélik, hogy bár az Alkotmány nagy részét sikerült megmenteniük a tagállamoknak, a sok kivételnek köszönhetően az EU kohéziója mégis meggyengülhet.

Megszüntette az ügyészség a Tomcat ellen a március 15-i tojásdobálással összefüggésben garázdaság miatt indult büntetőeljárást.

2007.07.10.

A Tomcat néven ismert blogger 2007. március 15-én részt vett azon a Petőfi téri rendezvényen, amelyen - mint azt a tévéközvetítéseken mindenki láthatta -Demszky Gábor főpolgármestert tojással dobálták meg.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000