Hír archívum: 2007. július

Más hónap

Megbízhatóbb nap elleni védelem az Európai Bizottság fellépése nyomán

2007.07.10.

A fogyasztók javát szolgálja az az új, egyszerűbb címkézési rendszer, melyet idén nyártól fognak bevezetni a napvédő készítmények csomagolásán.

Megtévesztő dm reklámok

2007.07.10.

A fogyasztók megtévesztése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa elmarasztalta a dm-drogerie markt Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t. A kiskereskedelmi lánc egyes reklámjai ugyanis alkalmasak voltak a fogyasztók megtévesztésére. A versenyhatóság emiatt 10 millió forintra bírságolta a vállalkozást.

Az EU pénzügyi érdekeinek védelme: a tagállamok közötti együttműködés fokozása

2007.07.10.

Az Európai Bizottság július 9-én tette közzé 2006. évi jelentését a Közösségek pénzügyi érdekeinek védelméről és a csalás elleni küzdelemről.

Visszaélések táptalaja lehet a módosított tankönyvtörvény

2007.07.10.

Nagyobb teret ad az állami támogatások elsinkófálására a használt tankönyvek iskolai kölcsönzését bátorító június végi törvénymódosítás. Az igazi probléma mégis az, hogy míg a gazdagabbak iskoláiban már eddig is működött a kölcsönzés, addig éppen a hátrányos helyzetű településeken látszik alkalmazhatatlannak a rendszer.

Magyarországon veszélyben vannak szabadságjogaink?

2007.07.10.

Magyarországon egyre több társadalmi csoport tapasztalja meg közvetlenül, hogy amikor szabadságjogait szeretné gyakorolni nem kapja meg az államtól az ahhoz szükséges biztosítékokat –áll abban a nyilatkozatban, amelyet a szombati melegfelvonuláson történtekkel kapcsolatban az Európai Néppárt magyar európai parlamenti képviselőcsoportja adott ki.

A Delhaize-csoporté lehet a Magyar Hipermarket Kft.

2007.07.10.

Az Európai Bizottság hétfőn engedélyezte, hogy a Louis Delhaize belga kiskereskedelmi hálózat felvásárolja a Magyar Hipermarket Kft-t, mivel a tranzakcióban nem lát versenykorlátozó hatást.

Pénteken nyílnak a pénzcsapok!

2007.07.10.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) július 13-án újabb húsz pályázatot jelentet meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv gazdasági, valamint regionális operatív programjaiban. A korábbi pályázatok nagy sikert arattak, volt számos olyan is, melyet többszörösen túljegyeztek.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2007.07.10.

Az EP a héten tartja utolsó plenárisát a nyári szünet előtt, ahol többek közt a postai liberalizációról szavaznak a képviselők. Kedden a Tanács gazdasági és pénzügyi formációja (ECOFIN) hivatalosan is jóváhagyja Málta és Ciprus euróövezeti felvételét. Az Európai Bizottság szerdán teszi közzé új zöld könyvét az élelmiszerbiztonságról és elfogadja az első sporttal kapcsolatos fehér könyvet is.

EP-előzetes, 2007. július 9-12., Strasbourg

2007.07.09.

Az Európai Parlament következő plenáris ülésén szavaznak a képviselők a postai liberalizációról és bemutatkozik a Tanács új, portugál soros elnöksége. A parlament megvitatja Barsiné Pataky Etelka és Becsey Zsolt jelentéseit. Szó lesz még például az alkoholok minimális jövedékiadó-szintjéről és a higanytartalmú mérőeszközök betiltásáról, valamint a repülőjegy-árak átláthatóságáról is.

Közvetett adózás: jogsértési eljárás Magyarország ellen

2007.07.09.

Az Európai Bizottság hivatalosan felkérte Magyarországot arra, hogy módosítsa az italtermékek csomagolására alkalmazandó környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos jogszabályait. A Bizottság ugyanis úgy ítéli meg, hogy a jelenlegi rendszer a más tagállamokból származó termékekkel szemben tényleges megkülönböztetést eredményez.

Almunia szeretné, ha minden tagállamban lenne törvényileg meghatározott minimálbér

2007.07.09.

Az EU gazdasági és pénzügyi biztosa, Joaquin Almunia megerősítette: támogatja, hogy az unió valamennyi államában törvények garantálják a munkavállalóknak fizetendő minimálbéreket.

Egymillió betöltetlen állás Európában

2007.07.09.

Csaknem egymillió betöltetlen állás várja a munkavállalókat az európai foglalkoztatási szolgálatok közös adatbázisában. Az EURES-rendszerben a magyarok is pályázhatnak például egészségügyi, műszaki vagy vendéglátóipari helyekre, bár a 31 országból nem mindegyik nyitotta meg előttünk teljesen a munkaerőpiacát.

Papp-jelentés: törvényes, de szakszerűtlen rendőri fellépés

2007.07.09.

Az ORFK nyilvánosságra hozta a Papp-bizottság jelentését, amely a tavaly októberi tüntetések idején történt rendőri intézkedésekről készült. A vizsgálat nem tért ki a több embernek maradandó egészségkárosodást okozó gumilövedékek rendszerbe vételi eljárására, ezt a rendőrség szerint semmi sem indokolta.

A szerb elnök év végi aláírásban reménykedik

2007.07.09.

Az EU nem kapcsolja össze a Szerbiával folytatott tárgyalásokat Koszovó ügyével, de a probléma megoldatlansága akadálya lehet Belgrád európai integrációjának – figyelmeztetett pénteken José Manuel Barroso bizottsági elnök a Boris Tadic szerb elnökkel folytatott tárgyalásait követően.

A luxusadó besegített

2007.07.09.

Jövőre több új adójogszabály bevezetésére van esély, ezek egy része még kicsit nyers állapotban került nyilvánosság elé. A szakma javában bírál.

Hontalanok védelme Közép-Európában

2007.07.09.

A 2007 júniusában elkészült, "Forgotten without Reason – Protection of Non-Refugee Stateless Persons in Central Europe” című tanulmány részletesen elemzi a hontalanok védelmét több különböző szempont szerint Magyarországon, Szlovákiában, Lengyelországban és Szlovéniában.

Az OTP Bank nem fogadja el a GVH döntését

2007.07.06.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa 2007. július 5-én a fogyasztók megtévesztése, mint versenyjogsértés megállapítása mellett 1.000.000 Ft bírságot szabott ki az OTP Bankra, mert a Lakossági Elektronikus Számlacsomagról 2006-ban készített – az akkori feltételeket tartalmazó - szórólap a szolgáltatás kondícióinak 2007. január 1-jei változása után is elérhető maradt a bank fiókhálózatában.

Megtévesztő tájékoztatást adott az OTP

2007.07.06.

Megtévesztette a fogyasztókat az OTP Bank Nyrt. A pénzintézet a szórólapjain és az internetes oldalán megjelent hirdetésekkel szemben a bankon kívüli átutalások fejében is díjat szedett ügyfeleitől. A jogsértés miatt az OTP a Gazdasági versenyhivatal (GVH) Versenytanácsának döntése értelmében egymillió forint bírság megfizetésére köteles.

GVH bírság igazolatlan piacelsőségi állítások miatt

2007.07.06.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa a fogyasztók megtévesztése miatt 4 millió forintra bírságolta az Autocentrum AAA Auto Gépjármű-kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t. A vállalkozás reklámjaiban olyan piacelsőségi állításokat tett, amelyeket nem sikerült hitelt érdemlő adatokkal alátámasztania.

Bírságot kapott a KLM

2007.07.06.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a KLM Holland Királyi Légiforgalmi Társaság egyes reklámjai alkalmasak voltak a fogyasztók megtévesztésére. A légitársaságnak ezért egymillió forint bírságot kell fizetnie. A GVH egy piactisztítási céllal indított vizsgálatsorozat részeként indított eljárást a KLM ellen.

Az Európai Közösségek Bíróságának munkaprogramja (Július 9-13)

2007.07.06.

A Bíróság július második hetében négy üggyel foglalkozik, melyek négy különböző tagállammal kapcsolatos problémákat ölelnek fel. Hazánkat érinti az úgynevezett Cartesio ügy, mely szerint egy magyar honosságú betéti társaság kívánja székhelyét Olaszországba áthelyezni.

A hírközlési szolgáltatók előfizetői szerződéseit vizsgálta az NHH

2007.07.06.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) piacfelügyeleti tevékenysége során az elmúlt két évben közel száz szolgáltató mintegy 15 millió előfizetőt érintő egyedi előfizetői szerződéseit vizsgálta és az eljárás lesújtó eredményt hozott - jelentette be az NHH szerdán.

TASZ sajtótájékoztató az őszi rendőri fellépés tanulságairól

2007.07.06.

A jogsegélyszolgálata által vitt ügyekben a lezárult vizsgálatok alátámasztják a korábbi feltételezéseket az eljárások kifogásolható voltáról.

Fogyasztóvédelmi előadás-sorozat vállalkozóknak

2007.07.06.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (FEOSZ) álláspontja szerint a hatékony fogyasztóvédelem alapvető feltétele, hogy ne csak a fogyasztók legyenek tisztában jogaikkal és kötelezettségeikkel, hanem a gazdálkodó szervezetek is ismerjék a rájuk vonatkozó alapvető szabályokat.

KAP-reform: a borreform révén Európa visszaszerezheti elvesztett piaci részesedését

2007.07.06.

Az Európai Bizottság ma javaslatokat fogadott el a borpiac közös szervezésének széles körű reformjáról. Ezt több mint egy évig tartó tárgyalás előzte meg, amelyet a 2006. júniusi közleményben felvetett ötletekről folytattak az összes érdekelt féllel.

MTE állásfoglalás a TV2 Mokka című műsorában Havas Henrik magatartásáról

2007.07.06.

Havas Henrik 2007. június 8-án reggel a TV2 Mokka című műsorában egyszerre volt tájékozatlan, felkészületlen, értetlen, ostoba, udvariatlan és előítéletes - állítja a jogvédő szervezet.

Útban az Energiafogyasztók Jogainak Európai Chartája felé

2007.07.06.

Az energiafogyasztók chartájára vonatkozó javaslat benyújtásával az Európai Bizottság az európai uniós energiafogyasztók jogainak megerősítése érdekében új kezdeményezést indított útjára.

Jövőre büntetik az orvost, ha sok és drága gyógyszert ír fel

2007.07.06.

Januártól pénzbüntetésre számíthatnak azok az orvosok, akik túl sok és drága gyógyszert írnak fel a betegeknek. Az orvosok a napokban kapták meg az egészségbiztosítótól a gyógyszerfelírási szokásukat elemző kimutatást, amelyből kiderül, hogy sokan jócskán több medicinát rendeltek.

Egyszerűvé és átláthatóbbá kívánja tenni a kedvezményes ÁFA-kulcsok rendszerét a Bizottság

2007.07.06.

A Bizottság a jelenlegi, meglehetősen bonyolult, nemzetenként eltérő, számos kedvezményes kulccsal működő áfa-rendszer megújítását szorgalmazza. A Kovács László által csütörtökön közzétett jelentés alapján még 2010-ig érvényben maradhatnának a 2004-ben csatlakozott tagállamok által használt kedvezményes kulcsok.

Anyák, öregek, munkára fel!

2007.07.06.

Már élnek azok a kedvezmények, amelyek a Start kártyás kismamák és 50 fölötti, képzetlen munkanélküliek alkalmazása esetén megilletik a cégeket.

Szankciók nélküli új etikai kódex

2007.07.06.

Elkészült a rendőri hivatás etikai kódexe, a dokumentum tizenhárom pontba foglalja a rendőröktől elvárt magatartást és követelményeket. Bencze József országos rendőrfőkapitány a szervezet kultúrájának változását várja a kódextől, de elismerte, hogy annak megsértése egyelőre nem jár következményekkel.

Kommunikációs szakjogász képzés Budapesten

2007.07.06.

Harmadik alkalommal indul 2007. szeptemberében a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának infokommunikációs szakjogász képzése. A négy féléves képzés első évfolyama októberben kapja meg a diplomáját. A második évfolyam már budapesti helyszínen kezdte meg a képzést, a PTE és a Nemzeti Hírközlési Hatóság együttműködése keretében.

Az EU is légiutas-azonosító rendszert vezetne be

2007.07.05.

Pár nappal a Londonban és a glasgowi repülőtéren meghiúsított terrorista akciók után az Európai Bizottság bejelentette: a terrorizmus elleni harc részeként az EU számos új intézkedés bevezetését tervezi, köztük egy az amerikaihoz hasonló légiutas-azonosító rendszer kiépítését.

Nagy reformok előtt áll a hulladékhasznosítás

2007.07.05.

A hulladék feldolgozás nélküli újrafelhasználását kívánja jobban ösztönözni a zöldtárca az előkészületben lévő reformmal. A termékdíj- és betétdíjrendszer szabályozása terén 2010-től új szabályokat léptetnek életbe.

Vasutas sztrájk az üzembiztonság javításáért

2007.07.05.

Sztrájkot hirdettek a hazai mozdonyvezetők: július 23-án reggel 6 és nyolc óra között munkabeszüöntetéssel kívánják kikényszeríteni a vasúti üzembiztonság javítását.

Sólyom László megtagadta Horn kitüntetését

2007.07.05.

A köztársasági elnök döntésének indoklásában kifejti: Horn Gyula mostanáig fenntartott és képviselt nézetei az 1956-os forradalomban játszott szerepéről, és ezen keresztül a forradalomról, összeegyeztethetetlenek a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendjével.

Nem szigorít, sőt

2007.07.04.

Magyarázni kénytelen a Pénzügyminisztérium az egyik szabályozást. A koalíciós egyeztetésen a "kifuttatás" könnyítésről döntöttek, nem a fordítottjáról.

Karcsúsodik a jegybank, bővül az elnök hatásköre

2007.07.04.

Július 1-jén lépett életbe a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvénymódosítás, amely szerint bővül az elnök hatásköre, ugyanakkor karcsúsodik a szervezet. A jegybanknak csak két alelnöke marad, ám ők tagjai lesznek a monetáris tanácsnak is.

Sólyom visszaküldte az állami vagyonról szóló jogszabályt

2007.07.04.

A Baross Gábor Nemzeti Gazdaságpártoló Társaság felszólította a kormányt, hogy még az elfogadott vagyontörvény által felállítandó új szervezet megalakítása előtt tegyen olyan lépéseket, amelyek megakadályozzák a nemzeti vagyon végleges felélését.

Együttműködik az APEH és a Nemzeti Nyomozó Iroda

2007.07.04.

Együttműködési megállapodást írt alá kedden az APEH Kiemelt Adózók Igazgatósága és a Nemzeti Nyomozó Iroda. Az adóhatóság és a rendőrség mostantól már, akkor értesítheti a másik szervet, ha nagy értékű gazdasági bűncselekmény gyanúja merül fel. A megállapodástól azt várják, hogy hatékonyabban deríthetik fel a bűnszervezetek pénzügyi hátterét és vonhatják el tőlük az illegálisan szerzett vagyont.

Lezárultak a tárgyalások az operatív programokról

2007.07.04.

Lezárultak a tárgyalások az Európai Bizottság és Magyarország között az operatív programokról – jelentette be hétfőn Budapesten Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő. Most a Bizottságon a sor, hogy végleg jóváhagyja a programokat.

AB előtt a passzív engedetlenség

2007.07.04.

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány az Alkotmánybírósághoz fordult nemrégiben a 32/2007 (III. 06.) Korm. rendelet 3.§-ának 2007. március 6–i hatállyal történő megsemmisítése érdekében, annak alkotmányellenessége miatt.

Megtévesztette a fogyasztókat a Bétex

2007.07.04.

Rendkívüli kedvezményeket ígérő reklámjaival a Bétex Kereskedő és Szolgáltató Zrt. megtévesztette a fogyasztókat – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A jogsértés miatt a vállalkozás 5 millió forintos bírság megfizetésére köteles.

300 millió forintos áfacsalást lepleztek le

2007.07.03.

Csaknem 300 milliós áfa csalást lepleztek le múlt szerdán a vámnyomozók. A bűnözők a szomszédos uniós országokban vámkezeltettek távol-keleti játékokat, ám a magyarországi értékesítés után nem fizették meg a forgalmi adót.

Behajtják a bírságot, a tulajdonos halála esetén is

2007.07.03.

Ha a tulajdonos időközben meghalt, akkor az örökösökön hajtják be az elmaradt parlagfű irtásért kiszabott bírságot. A hatóságok a földhivatali nyilvántartás alapján keresik meg azokat a földtulajdonosokat, akik elmulasztották a gyomirtást a földjükön. Békés megyében hétfőtől folyamatosan ellenőrzik a parlagfű irtást a földeken. Az allergén gyomnövény idén a szokottnál korábban virágzik, pollenjei már megjelentek a levegőben.

A következő esztendőtől már fizethetjük az ingatlanadót

2007.07.03.

Az adórendszert is érinti a koalíciós megállapodás: már januárban életbe lépnek bizonyos korrekciók, amelyek a pénzügyi tárca tervei szerint a bürokrácia csökkentését, a fekete- és szürkegazdaság visszaszorítását, a társadalmi igazságosság erősítését szolgálják majd. Nagyobb változásokra 2009-től számíthatunk, de az ingatlanadót már jövőre bevezeti a kormány.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2007.07.03.

Ezen a héten bemutatkozik a portugál elnökség, amely szerdán már az EU-brazil csúcsot vezényli le. A Bizottság az európai elfogatóparanccsal, valamint az európai borágazattal kapcsolatos jelentést tesz közzé, míg az Európai Parlament a jövő heti utolsó plenáris ülésre készül.

Mielőtt lépne, Brüsszel még vizsgálódik az aranyrészvény-ügyben

2007.07.03.

Az Európai Bizottságnál jelenleg fordítják és tanulmányozzák azt a magyar törvénymódosítást, amely felszámolta az állami aranyrészvényeket 31 korábban privatizált hazai cégben. Brüsszel véleményétől függ, hogy végül az Európai Bíróságon landol-e az ügy.

Tömegével mennek tönkre a magyarok

2007.07.02.

A Creditreform Magyarországi Hitelezővédelmi Szövetség elkészítette a 2007. január 1. - 2007. június 30. között hivatalosan közzétett végelszámolások, csődeljárások és felszámolási eljárások statisztikai jelentését.

Mától változnak a gépjármű-felelősség-biztosítás szabályai itthon és az unióban

2007.07.02.

Július 1-jétől változtak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás szabályai. A kárelőzményi (bónusz-malus) igazolásokat az új biztosító kéri meg – harminc napon belül – az ügyfél korábbi biztosítójától. Ha az ügyfél nem adja meg a régi biztosítója nevét és kötvénye számát, akkor automatikusan a malus négyesbe, tehát a legkedvezőtlenebb besorolásba kerül.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000