Hír archívum: 2007. augusztus

Más hónap

Emberkereskedelem Bács-Kiskun megyében

2007.08.31.

Helybenhagyta a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon kiszabott büntetéseket a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben több férfit is emberkereskedelemmel, s más bűncselekményekkel vádoltak meg.

EP-előzetes, 2007. szeptember 3-6., Strasbourg

2007.08.31.

A nyári szünet utáni első plenáris ülését tartja az Európai Parlament szeptember 3. és 6. között Strasbourgban. Szavaznak Lévai Katalin jelentéséről, amely az uniós jogalkotás javításáról szól. Szó lesz még a terrorizmus elleni harcról, a túlzott alkoholfogyasztás elleni küzdelemről is.

Jogerősen pert nyert a GVH az autópálya-építő kartellügyben

2007.08.31.

A Fővárosi Ítélőtábla 2007. augusztus 29-én kihirdetett ítéletében helybenhagyta a Fővárosi Bíróság által 2006-ban hozott ítéletet, egyben a felperesek keresetét elutasította.

Sarkady Ildikó kormánybiztosként felel majd a kormány médiapolitikájáért

2007.08.31.

A médiapolitikai feladatok, az átfogó médiaszabályozás reformja, valamint a digitális átállás sikeres megvalósítása kiemelt jelentőséggel bírnak mind a Miniszterelnöki Hivatal, mind a kormány tevékenységén belül.

Folytatódott az ötpárti egyeztetés a közpénzügyi törvény koncepciójáról

2007.08.31.

Újabb megbeszélésre került sor a közpénzügyi törvény koncepciójáról a parlamenti pártok képviselőivel, szakértőivel csütörtökön a Pénzügyminisztériumban.

Nem lesz jövőre ingatlanadó

2007.08.31.

Nem lesz jövőre ingatlanadó - így döntöttek az MSZP vezető testületei. Ezt Kékesi Tibor, a szocialista frakció költségvetési munkacsoportjának tagja nyilatkozta a Világgazdaságnak.

Az EP szerint még sok kérdés vár tisztázásra a reformszerződés kapcsán

2007.08.31.

José Manuel Barroso Bizottsági elnök és az Európai Parlament három delegáltja az EU reformszerződéséről egyeztetett. Mind a Parlament, mind a Bizottság árgus szemekkel figyeli a reformszerződést kidolgozó elnökség munkáját, hogy a tagállamok nehogy megingassák az EU hierarchiájában betöltött szerepüket.

Ombudsmani közlemény a megbélyegző, kirekesztő honlapokról

2007.08.30.

Az adatvédelmi biztos és a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosa közös nyilatkozatot adott ki a nagyszámban felbukkanó megbélyegzésre, kirekesztésre alkalmas internetes tartalom miatt.

A virtuális valóság joga

2007.08.30.

Az internet virtuális világainak és a „tömeges internetes társasjátékoknak” (massively multiplayer online games, MMOG) a népszerűsége rohamosan nő. Sokak szerint ezek a programok az internet jövőjét jelentik, és várhatóan a jogi szolgáltatások piacára is soha nem látott hatással lesznek.

webaprohirdetes.hu: nem megtévesztő a hasonlóság

2007.08.30.

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tanácsadó Testületének állásfoglalása szerint az "apróhirdetés" olyan köznév, annak bármely formáját vagy fantázianévvé alakított változatát bejegyezheti bárki a Delegálási Szabályzatnak megfelelően.

Sztrádakartellezés miatt hétmilliárd forintos bírság

2007.08.30.

Helybenhagyta tegnap a Fővárosi Ítélőtábla az autópálya-kartellezési ügyben hozott eddigi versenyhivatali és bírósági határozatokat. A versenyhivatal még 2003-ban indított eljárást útépítő cégekkel szemben, és összesen hétmilliárd forintos bírsággal sújtotta őket.

Suzuki-bonto.hu: előtársaság nem kérhet prioritásos eljárást

2007.08.30.

Az ISZT TT már Elvi Állásfoglalásában kimondta, hogy „prioritásos igényt csak már ténylegesen bejegyzett cégnévre lehet alapozni”, attól függetlenül, hogy az előtársaság egyébként már jogképes.

Szeptemberi tüntetések: enyhített ítéletek

2007.08.30.

Enyhítette korábbi büntetését a Főváros Bíróság, másodfokú jogerős ítéletben, annak a két fiatalnak, akiket a szeptemberi tömegoszlatáskor állítottak elő a Blaha Lujza téren.

Brüsszel a katolikus egyháznak adott támogatásokat vizsgálhatja Olaszországban

2007.08.30.

Az Európai Bizottság vizsgálatot indíthat a katolikus egyháznak adott olasz adókedvezmények ügyében.

Ügyészség: aktuális statisztikai adatok - 2007. július 31.

2007.08.29.

A Magyar Köztársaság Ügyészsége honlapján közzétette a legfrissebb, aktuális statisztikai adatait.

Felmentő ítélet 48 év után

2007.08.29.

Egy kanadai fellebbviteli bíróság kedden felmentett a gyilkosság vádja alól egy kanadai férfit, akit 48 évvel ezelőtt találtak bűnösnek. Steven Truscottot 14 évesen halálra ítélték egy 12 éves lány megölése és megerőszakolása miatt.

Nyolc EU-tagállamban növekedett a rasszista bűncselekmények száma

2007.08.29.

Az EU tagállamainak többet kell tennie az esélyegyenlőségért, áll az Európai Alapjogi Ügynökség első jelentésében. Az ügynökség szerint a diszkrimináció tekintetében a foglalkoztatás, a lakhatás és az oktatás területén a legsúlyosabb a helyzet, s nyolc tagállamban növekedett a rasszista bűncselekmények száma is.

Késik a pénzmosási irányelv alkalmazása

2007.08.29.

A parlament ősszel tárgyalja a pénzmosást és a terrorizmus finanszírozását megakadályozó törvény tervezetét, amely a bankokra nagyobb felelősséget hárít a gyanús ügyletek kiszűrésénél. Az Európai Unió előírása alapján az új rendszert december közepétől életbe kell léptetni, így a pénzintézeteknek kevés idejük marad az átállásra.

Küzdenek a bankok a drogpénzekkel

2007.08.29.

A bankok pénzmosás elleni intézkedésekre fordított kiadásai átlagosan 58 százalékkal növekedtek az elmúlt három év során, ami felülmúlta a pénzintézetek 2004-es várakozásait. Észak-Amerikában, a Közel-Keleten és Afrikában az ilyen jellegű költések 70 százalékkal, vagy akár azt meghaladó mértékben is növekedtek - derül ki a KPMG felméréséből.

Ötpárti esély a költségvetési hivatalra

2007.08.28.

Várhatóan mind az öt parlamenti párt frakciója képviselteti magát az államfőnél tartandó, a költségvetési tervezés szigorításával kapcsolatos megbeszélésen. A költségvetési hivatal felállításáról egymás között csütörtökön egyeztetnek. Van esély arra, hogy többségi egyetértés alakuljon ki a büdzsétervezés szabályainak változtatásáról a központi hiány és az államadósság csökkentése céljával.

Regadó: várhatóan csak 7 milliárdot fizet vissza a kormány

2007.08.28.

Két hete járt le a határidő a regisztrációs adó különbözetének visszaigénylésére, néhány száz kérelem beérkezése és feldolgozása azonban még folyamatban van.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2007.08.28.

Ezen a héten az EU-ban lassan megindul a munka. Az EP képviselők készülnek a szeptemberi plenáris ülésre, míg a portugál elnökség gőzerővel az új alapszerződés szövegezésén dolgozik.

Az Alkotmánybíróság 2007. augusztus 27-28 -i teljes ülésének napirendje

2007.08.27.

Az Alkotmánybíróság a nyári ítélkezési szünet utáni első két teljes ülésén tizenhárom előterjesztést, köztük kilenc határozat- és négy végzéstervezetet tárgyal meg. A testület először tűzi napirendjére az úgynevezett Gyurcsány-csomag keretében elfogadott társasági különadó alkotmányosságát támadó indítványt.

Harminc milliárdnyi be nem fizetett adó

2007.08.27.

Már 30 milliárd forintnyi be nem fizetett adóra derített fényt az idén megkezdett vagyonosodási vizsgálatokkal az APEH - számolt be Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője hétfőn.

Októberben kezdődhet az aláírásgyűjtés

2007.08.27.

Az Alkotmánybíróság nekilátott a népszavazási kezdeményezések ellen benyújtott százharminc kifogás megvizsgálásához.

Új hatósággal erősödik a fogyasztóvédelem

2007.08.27.

A kormány fogyasztóvédelmi politikájának és a fogyasztóvédelmi hatóság munkájának értékelése a téma ma azon a budapesti munkaértekezleten, amelyen Gyurcsány Ferenc kormányfő, Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter, valamint Wittich Tamás, a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség főigazgatója is beszédet mond.

Barangolás: Mostanra az összes mobilszolgáltató közölte új eurotarifáját a Bizottsággal

2007.08.24.

Azután, hogy a Bizottság augusztus 2-án megnyitotta a barangolási díjakat táblázat formájában ismertető „név és rossz hírnév” honlapot, az új uniós barangolási rendelet értelmében minden mobilszolgáltató értesítette a Bizottságot a fogyasztói eurotarifájáról.

A miniszterelnök levele Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszterhez

2007.08.24.

A Kurucinfó nevű internetes kiadvány kirekesztő szellemiségéről, gyalázkodó, antiszemita és uszító hangvételéről, a személyiségi jogok, illetve a köztársaság alapértékeinek lábbal tiprásáról vált hírhedté.

2007. szeptember 1-jétől változtak a közoktatási törvény szabályai

2007.08.24.

A Magyar Köztársaság Országgyűlése 2007. június 25-én elfogadta a közoktatásról szóló 1993. évi LXXVI. törvény módosításáról szóló 2007. évi LXXXVII. törvényt.

Titoktörvény civilek bírálatával

2007.08.24.

A Nemzetbiztonsági Iroda szervezésében, civil szervezetek részvételével folytatódott szerdán és csütörtökön az új titoktörvény tervezetének társadalmi egyeztetése.

Az EU a halálbüntetés alkalmazása miatt kritizálja Texast

2007.08.23.

Az unió portugál elnöksége egy nyilatkoztában élesen kritizálta az egyesült államokbeli Texast a halálos ítéletek végrehajtása miatt, melyet kegyetlen és embertelen cselekedetnek minősített.

Egyeztetnek, de szakértői véleményre várnak a pártok

2007.08.23.

Messze még a megállapodás az állami túlköltekezés ellen fellépő költségvetési hivatal létrehozásáról. Szakértőnk szerint egy parlament alá rendelt szervezet civil értelemben nem tekinthető függetlennek. Sólyom László nyilatkozataiban mindig kiáll a civilek és a függetlenség mellett.

Óránként keresik meg az ügyvédek a minimálbért

2007.08.23.

Az Egyesült Államokban a sztárügyvédek óradíjai átlépték az ezerdolláros (mintegy 200 ezer forintos) lélektani határt, amit fordulópontnak nevezett szerdai számában a The Wall Street Journal.

Kondorosi Ferenc igazságügyi és rendészeti államtitkár Nagyváradon

2007.08.23.

Anghel Adreescu, a román Belügyminisztérium államtitkára meghívására Kondorosi Ferenc igazságügyi és rendészeti államtitkár hivatalos látogatást tesz Nagyváradon 2007. augusztus 22-23-án.

Szegedi táblabíró kitüntetése

2007.08.23.

Az igazságszolgáltatásban végzett több évtizedes kiváló munkája elismeréseként Sólyom László köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta Szűts Károlyné dr.-nak, amit a Szegedi Ítélőtábla bírója Takács Albert igazságügyi- és rendészeti minisztertől vett át a napokban az Országos Igazságszolgáltatási Tanács aulájában.

A mobil műholdas szolgáltatások bizottsági támogatása felgyorsítja a nagysebességű adatkommunikáció európai elterjedését

2007.08.23.

A Bizottság ma az Európai Unióban mobil műholdas szolgáltatásokat biztosító rendszerek kiválasztására vonatkozó javaslatot fogadott el. Az új kiválasztási mechanizmus – amennyiben az Európai Parlament és az EU távközlési minisztereinek tanácsa azt elfogadja – lehetővé teszi, hogy 2009-től Európában akadálytalanul fejlődhessenek az innovatív szolgáltatások, például a mobiltelevízió, a szélessávú adat- és szükséghelyzeti kommunikáció.

Huszonheten vehettek át kitüntetést a Parlamentben

2007.08.22.

Sólyom László köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend különböző fokozatait adta át a Parlamentben.

Alkalmi munka: egy évben csak húsz nap lehetőség

2007.08.22.

A legális munkavégzés érdekében 419 ezer alkalmi munkavállalói könyvet váltottak ki tavaly, de csak 229 ezer könyvvel jelentkeztek az év során a munkaügyi kirendeltségeken, igazolva a tényleges munkavégzést – derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat elemzéséből.

Jönnek a zöldadók

2007.08.22.

A környezetszennyezőket sújtó zöldadók emelését és az ilyen címen beszedett közterhek bővítését javasolja a környezetvédelmi tárca. Egyebek mellett bevezetnék például a szén-dioxid terhelés utáni díjat a mostani környezetterhelési díj helyett.

Jobb mint az eredeti?

2007.08.22.

Egyre több a kínai termékek hibái miatt kialakult botrány, de mindezek ellenére az ország egyre több jó minőségű terméket is előállít. Vajon az ázsiai ország képes lesz elszakadni a szolgai utánzatok gyártásától? A szellemi tulajdonnal való kreatív visszaélések dacára egyre több jel utal arra, hogy igen.

Megtévesztő lett volna a norton.hu

2007.08.22.

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tanácsadó Testületének állásfoglalása szerint a fogyasztók azonosíthatják a népszerű szolgáltatás nyújtójával (illetőleg termék előállítójával) a termék elnevezését.

Indul a digitális átállás

2007.08.22.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) az Országgyűlés eseti bizottságának jóváhagyásával honlapján nyilvános konzultációra bocsátotta a digitális átállást megalapozó, országos földfelszíni televízió (DVB-T) és rádió (T-DAB) műsorszóró pályázatok kiírási dokumentációját.

Több az adóköteles!

2007.08.21.

Az önkéntes egészségpénztárak jogszabályai folyamatosan változnak, ez nem kedvez sem a pénztáraknak, sem a tagoknak. A kormány egy friss rendeletében az önkéntes és önsegélyező egészségpénztárak tanévkezdési, illetve sportcélú támogatását módosította.

Nincs változás az alkatrészellátás és a javítószolgálatok terén

2007.08.17.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége és más fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek már többször jelezték a jogalkotónak - így például a 2007 júliusában hatályba lépett jogszabály, az üzletek működési rendjéről, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 133/2007. (VI.13.) Korm. rendelet előkészítése során is -, hogy jelenleg nincs jogszabály a tartós fogyasztási cikkek kötelező alkatrész-ellátásáról.

Fokozottan ellenőrzött pénzeink

2007.08.17.

Év végétől az uniós normáknak megfelelően szigorítások várhatók Magyarországon a pénzmosás elleni küzdelemben. Míg korábban a bankoknak mindössze adminisztratív-jelentési kötelezettségük volt a gyanús ügyletekkel kapcsolatban, a jövőben különböző módszerekkel kockázati alapon minősítik ügyfeleiket.

Adócsökkentés: legkorábban 2009-ben

2007.08.17.

Az adórendszer átalakítása keretében 2009-től kerülhet sor adócsökkentésre, mégpedig a gazdaság kifehérítése következtében keletkező adótöbblet erejéig - mondta Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Az EU folyamatosan egyeztet Kínával az egészségre veszélyes termékekről

2007.08.17.

Az Európai Bizottság szorosan együttműködik Kínával annak érdekében, hogy megelőzzék újabb veszélyes anyagokat tartalmazó termékek európai piacra kerülését.

MedySis: nagyobb biztonságban vagyunk

2007.08.16.

Az EU új Egészségügyi Információs Rendszere, a MediSys valós idejű riasztórendszerként segít hamar felfedni az európai polgárok egészségére potenciálisan káros eseményeket, mint például a különböző országokban kitörő járványok, bioterrorizmus, vagy nukleáris és vegyi tényezőkkel összefüggő esetek.

Utcáról kerültek a cégvezetői székekbe

2007.08.16.

Hajléktalancégek működtek milliárdos számlagyárként. Több óriáscég, köztük Siemens kapcsolatban állt ezekkel a kft.-kel, bár a cég vezetője ezt cáfolja. Mindenesetre a Nemzeti Nyomozó Iroda is felfigyelt az ügyletre, és vizsgálatot indított.

A magyar iparűzési adóról rövidesen döntenek

2007.08.16.

Még az idén dönt a magyar iparűzési adó ügyében az EU bírósága. Szakértők szerint valószínűleg nem találják a közösségi szabályokkal ellentétesnek ezt az adónemet. Eközben az iparűzési adó alapjának kiszámítása kapcsán a Fővárosi Önkormányzat vitába került több építési vállalattal. A tét több milliárd forint.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000