Hír archívum: 2007. augusztus

Más hónap

Zéró tolerancia a kínai piacon is

2007.08.16.

Az APEH Rapid csoportjai a mai napon ismét ellenőrzéseket tartottak a Józsefvárosi kínai piacon. Az ellenőrök egyetlen esetben sem kaptak a vásárlásaikról nyugtát. Ezért elmondható, hogy a kínai piacon a nyugtaadási morál sokkal rosszabb, mint egyéb üzletekben, szolgáltatásoknál. A kiszabott büntetés várhatóan megközelíti az 1 millió forintot.

Koszovó kettéosztása lehet a megoldás?

2007.08.15.

A nemzetközi trojka által felügyelt tárgyalások jelen állása szerint Koszovó felosztása lehet a megoldás a tartomány státuszának rendezésére. Ez a lehetőség korábban tabunak számított.

Lengyel-ügy: ma adja be az új feljelentést a védő

2007.08.15.

Jogellenes fogvatartás miatt kedden feljelentést tesz a nyomozó ügyészségen Lengyel Zoltán országgyűlési képviselő védője - tudta meg a Független Hírügynökség Futó Barnabástól, a politikus jogi képviselőjétől. Az ügyvéd azt mondta nem tudja, hogy jelenleg hol tartózkodik ügyfele, a politikussal csak telefonon tartja a kapcsolatot.

Adóellenőrzést kaptak a regadósok is

2007.08.15.

Az érdekképviselet furcsállja, hogy több mint száz olyan állampolgárral szemben rendeltek el vagyonosodási vizsgálatot, akik az állam által tévesen beszedett regisztrációs adót igényeltek vissza gépkocsijuk után. Az adóhivatal cáfolja, hogy a két dolog között ok-okozati összefüggés lenne.

Mit vesztettünk a kampányfinanszírozási reform elakadásával?

2007.08.14.

A kudarcba fulladt ötpárti megállapodás alapján bevezették volna többek között a kampányszámlát, a reklámfelületek előzetes regisztrációját, eltűntek volna a fizetett kormányzati hirdetések. Már olvasható az eddig titkosan kezelt tervezet.

Az NHH tovább erősíti az infrastruktúra alapú versenyt

2007.08.14.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa az elektronikus hírközlési piacok 2004-ben megkezdett elemzésének második körében újabb öt határozattervezetet tett közzé. A Tanács határozattervezeteivel újabb akadályokat számol fel az infrastruktúra alapú verseny útjából, és ezzel tovább javítja az alternatív szolgáltatók piaci lehetőségeit, mondta Pataki Dániel az NHH elnöke.

Budakalász beperli a közlekedési tárcát

2007.08.14.

Budakalász önkormányzata beperli a közlekedési tárcát, mert az nem teljesítette a helyi útfejlesztésre tett vállalásait.

Jogi vita a szabadságok kifizetéséről

2007.08.14.

Szinte biztos, hogy bíróságon folytatódik a MÁV-kórház elbocsátott munkatársai és a felszámolóbiztos között a szabadnapok kifizetéséről zajló jogi vita.

Bepereli a BKV-t a legnagyobb szakszervezet

2007.08.14.

A BKV legnagyobb szakszervezete bírósághoz fordult a 400 dolgozó tervezett elbocsátása miatt.

Informatikai karbantartás a Fővárosi Bíróságon

2007.08.13.

A Fővárosi Bíróságon és a helyi bíróságokon az informatikai rendszer karbantartása miatt 2007. augusztus 16. és 17. napjain a kezelőirodákban az ügyfélfogadás kizárólag az iratok átvételére korlátozódik

Összefogás a WiMAX szabvány érdekében

2007.08.13.

Néhány nagy mobiltelefongyártó a „patent pool”-ként ismert közös szabadalmi jogkezelő szervezetek mintájára együttműködést kezdeményezett a WiMAX-alapú mobil távközlési alkalmazásokra vonatkozó szabadalmaik gondozása érdekében.

Késik a választókerületek arányosítása

2007.08.13.

Június 30-ig el kellett volna elfogadnia az Országgyűlésnek a választókerületek arányosításával kapcsolatos törvénymódosítást. Az Alkotmánybíróság erre kötelezte a parlamentet, amely tehát jelenleg mulasztásos alkotmánysértést követ el.

Kudarc a kampányfinanszírozásról szóló ötpárti egyeztetés

2007.08.10.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet ötpárti tárgyalásokat kezdeményezett 2007 elején a párt- és kampányfinanszírozás jelenlegi betarthatatlan, a köztársaság tekintélyét folyamatosan romboló, korrupciót eredményező szabályainak felülvizsgálatára.

Fidesz: ötpárti egyeztetés a választási költségek csökkentésére

2007.08.10.

Ötpárti konzultációt kezdeményez a Fidesz a népszavazás költségeinek csökkentése érdekében - jelentette be szerdán Varga Mihály alelnök, a párt kedd esti elnökségi ülésének döntését ismertetve.

Hazánk kész a schengeni csatlakozásra

2007.08.10.

"A terveknek megfelelően, jól halad a rendőrség és a határőrség összevonásának folyamata" – jelentette ki Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter a szeged–röszkei határátkelőhelyen tartott tájékoztatóján.

Szigorúbb beutazási rendszert vezetne be az EU

2007.08.09.

Az amerikaihoz hasonló beutazási rendszert vezetne be az EU, amely elektronikusan tárolná az EU-ba vízummentesen utazó, harmadik országbeli állampolgárok adatait. Az Egyesült Államokban a múlt héten bevezetett rendszer az EU szerint akadályozhatja az eddig korlátozásmenetes üzleti célú utazást.

Csaláson kaptak tíz kínai ügyészt

2007.08.09.

A kínai állam megbüntetett tíz ügyészt, mert a jogászok meghívólevelet hamisítottak maguknak a finn Igazságügyi Minisztérium nevében, hogy ne kelljen fizetniük a "tanulmányútért" - számolt be az esetről a kínai média szerdán.

Nálunk még kevés híve van az elektronikus voksolásnak

2007.08.09.

Skandináviában és Észtországban már az online választáson gondolkodnak, míg Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a háztartásoknak csupán egyharmadában van internetkapcsolat.

Tanárban vagy orvosban megbízunk?

2007.08.08.

Európa, így Magyarország bizalmát is, leginkább a tanárok és orvosok élvezik - derült ki a GfK Csoport idei Bizalom Index felméréséből. A politikusok és vállalati felsővezetők megítélése továbbra sem javult. A magyarok az átlagosnál nagyobb arányban bíznak a jogászokban és ügyvédekben, de nem egészen a lakosság fele szavaz bizalmat az egyház képviselőinek.

Az Egyesült Államok is hallgat téged

2007.08.08.

A külföldi hírszerzők megfigyelését kibővítve és a terrorizmus fokozódó veszélyére hivatkozva, olyan törvényt fogadtak el az Egyesült Államokban, amely lehetővé teszi az ország rendszerein keresztül zajló internetes csatornák és telefonhívások lehallgatását

Az ellopott államtitkos iratok egy bűnöző adatairól szólnak

2007.08.08.

Egy ismert bűnöző vagyonleltárát, politikai kapcsolatrendszerének térképét tartalmazza az az államtitkokat tartalmazó irat, amelyet valaki a múlt héten lopott el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) épületéből - értesült a Független Hírügynökség.

Még egy hétig lehet visszaigényelni a regisztrációs adót

2007.08.08.

Még egy szűk hetük van a regisztrációs adó egy részének visszaigénylésére azoknak, akik az Európai Bíróság elmarasztaló ítélete nyomán született magyar törvény értelmében erre jogosultak.

A Bizottság cáfolja a széndioxid-kibocsátási rendszer az autókra való kiterjesztését

2007.08.07.

Egy német napilap szerint az Európai Bizottság egy olyan rendszer bevezetését vizsgálja, amely a nagyobb mennyiségű széndioxidot kibocsátó autók gyártóit arra kötelezné, hogy a zöldebb autókat gyártó cégeknek fizessenek. A testület cáfolja, hogy a széndioxid-kibocsátási rendszert az autókra is kiterjesztenék.

Feketemunkában nagyhatalom Magyarország

2007.08.07.

Magyarországon az egyik legmagasabb a feketemunkások aránya az uniós tagállamok között. Szakértők az illegális foglalkoztatás csökkentéséhez elengedhetetlennek tartják a terhek mérséklését és az engedélyezések egyszerűsítését.

A Helsinki Bizottság és az Országos Rendőr-Főkapitány találkozója

2007.08.06.

Az ORFK Teve utcai székházában dr. Bencze József r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány és dr. Kádár András Kristóf, a Helsinki Bizottság társelnöke 2007. augusztus 3-án személyes találkozón tekintette át a Helsinki Bizottság és a Rendőrség kapcsolatát.

Feketelista a csaló áruházi dolgozók ellen?

2007.08.06.

vente százmilliárdos nagyságrendű árukészletnek vész nyoma a kereskedelemben, ennek egy része az alkalmazottak kezén tűnik el.

Pert indított a magyar állam ellen a Tiszai Erőmű

2007.08.06.

Az amerikai tulajdonú cég szerint az új szabályok idén mintegy 5 milliárdos kiesést okoznak számára a korábbi, a hosszú távú áramvásárlási megállapodásban szereplő tarifához képest.

Rekordot hozhat az AB életében az idei esztendő

2007.08.06.

Háromszázzal több indítvány érkezett az idén augusztusig az Alkotmánybírósághoz, mint tavaly – tájékoztatta az MTI-t Sereg András, a testület szóvivője. Az indítványoknak csak a töredékét teszik ki az Országos Választási Bizottság döntéseivel kapcsolatos fellebbezések.

A társasági és a cégjogi törvény módosítása szeptember 1-jétől

2007.08.03.

A következő oldalakon szeretnénk bemutatni a cégjogi törvény módosuló rendelkezéseit, valamint az ezekhez kapcsolódó társasági törvény egyes megváltozott szabályaira is felhívjuk a figyelmét.

Kenedi János láthatja a szupertitkos állambiztonsági iratokat

2007.08.03.

Mégis betekinthet a szupertitkos iratokba az ügynökbizottság elnöke, Kenedi János. Erről a két kormánypárt állapodott meg - mondta a Népszavának Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője.

A határőrök több bűncselekményt követtek el, mint a rendőrök

2007.08.03.

Létszámarányosan több bűncselekményt, de kevesebb szabálysértést követtek el az elmúlt két évben a határőrök a rendőrökhöz képest - derül ki egy friss jelentésből.

Fekete bárányok a mobilpiacon

2007.08.03.

Mobiltelefonos barangolás az Európai Unióban a július 30-i határidő után: a mobilszolgáltatók nagy része betartja a rendelkezéseket, de néhány „fekete bárány” még sérti a fogyasztók érdekét.

Az interneten elérhető a közfeladatok listája

2007.08.03.

A kisebb és olcsóbb állam megvalósításában van jelentősége annak a listának, amely az állam által ellátott közfeladatokat sorolja fel, vagyis kijelöli az állami szféra határait. Az állami feladatok aktuális listája, az ún. közfeladat-kataszter már elérhető az interneten, a www.allamreform.hu címen.

A szolgáltatás minőségéről is tájékoztat az NHH

2007.08.02.

A tudatos fogyasztói döntéseket támogatva, az egyes hírközlési szolgáltatások árai és a szolgáltatások elérhetőségi adatai után immár a hírközlési szolgáltatások minőségi paramétereit bemutató hasznos információkat is közzétesz honlapján a Nemzeti Hírközlési Hatóság.

Fogyasztókat megtévesztő gyógytermék-forgalmazók

2007.08.02.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa a fogyasztók megtévesztése miatt marasztalt el két egészségmegőrző termékek forgalmazásával foglalkozó vállalkozást. A Manufaktura Bt. 10 millió forint bírságot kapott, mert gyógyhatást tulajdonított két termékéhez, ám állítását nem igazolta. A Bennovum Kft. sem igazolta, hogy az övé lenne az ország legnagyobb bio- és gyógytermék szakáruháza, ám mivel a jogsértő magatartás csak kis számú fogyasztót érintett, a vállalkozásnak nem kell bírságot fizetnie.

Összefoglaló az 138/1992. kormányrendelet módosítás főbb pontjairól

2007.08.02.

A Kormány a 2007. augusztus 1-ei ülésen elfogadta a 138/1992. Korm. rendelet módosításával kapcsolatos előterjesztést, amely alapvetően a Kjt. 2007. évi C. törvénnyel történt módosításához, valamint a közoktatásról szóló törvény módosításához kapcsolódik

Módosítanák a választási jogszabályt

2007.08.02.

Megóvná magát a komolytalannak tartott kérdésektől az Országos Választási Bizottság, ezért a népszavazási vagy a választási eljárásról szóló törvény módosítását fogja javasolni az Országgyűlésnek – erről Szoboszlai György, a testület MSZP-s delegáltja nyilatkozott a távirati irodának.

Fidesz – kisebb parlament is elég lenne

2007.08.02.

A Fidesz szerint kisebb parlamentre lenne szükség, viszont ezt nem népszavazáson, hanem a parlamentben kellene eldönteni - mondta el Nyitrai Zsolt, a párt országgyűlési képviselője. A politikus ezzel az Országos Választási Bizottság (OVB) keddi döntésére reagált, a testület ugyanis támogatott egy népszavazási kezdeményezést, amely arról szólna, hogy a 2010-es választásokon 386 helyett már csak 193 képviselő legyen.

Az unió egy német diplomatával képviselteti magát a Koszovóról szóló tárgyalásokon

2007.08.02.

Javier Solana, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hosszas egyeztetések után Wolfgang Ischingert nevezte ki a Koszovó státusát rendezni kívánó tárgyalások európai mediátorának. A Pristina és Belgrád közötti újabb tárgyalások felett az ún. trojka bábáskodik: Ischinger mellett egy amerikai és egy orosz diplomata igyekszik elősegíteni a két fél mihamarabbi megállapodását.

ENSZ egyezmény végrehajtásának megvitatása New Yorkban

2007.08.02.

Rauh Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára vezetésével kormányküldöttség vett részt a Nők elleni Hátrányos Megkülönböztetés Minden Formájának Felszámolásáról szóló ENSZ egyezmény magyarországi végrehajtásáról készült hatodik időszakos kormányjelentés megvitatásán New Yorkban 2007. július 31-én.

Mégis fénylik az aranyrészvény

2007.08.01.

Az aranyrészvények ügye hosszú évek óta az európai országok társasági jogának egyik legfontosabb kérdése. A régi és új tagállamok ellen hosszú évekig tartó bírósági eljárásokat vet(ett) be a Bizottság ennek a különleges értékpapír-fajtának a megszüntetése érdekében, és ennek a speciális értékpapírnak a kiváltása az újonnan csatlakozó tagállamok felé is felvételi követelmény volt – most azonban újból létjogosultsága lehet.

Nem volt csődeljárás, se végkiárusítás

2007.08.01.

Csődeljárásra vagy végkiárusításra hivatkozva kínált jelentős kedvezményekkel cipőt két magánvállalkozó. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azonban megállapította, hogy ezek a reklámok megtévesztőek voltak a fogyasztók számára, emiatt a két vállalkozó összesen másfél millió forint bírságot kapott.

Lejár a regadó-visszaigénylés határideje

2007.08.01.

Két hét maradt a regisztrációs adó visszaigénylésére, eddig azonban csak a jogosultak harmada jelentkezett pénzéért. Ha az utolsó napokban nem rohamozzák meg a vámhivatalokat, több mint 5 milliárd forint maradhat a költségvetésnél - írja a Napi Gazdaság.

Szigorúbb közúti büntetések

2007.08.01.

A közlekedési büntetőpontok bevezetése óta eltelt hat évben kevesebb mint négyszáz jogosítványt vont be a rendőrség. Nem a magyar sofőrök közlekedési kultúrája javult ugrásszerűen, hanem nevetségesen kevés a szabálysértésekért járó pont, mi több, nagy részük két év után elévül. Az ősszel szigorodik a törvény.

Paradigmaváltás a szociális szolgáltatások területén

2007.08.01.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium Akadémia utcai épületében műhelykonferenciát rendeztek, amelynek témája a szociális szolgáltatások átalakításának szükségessége, illetve a területen zajló paradimaváltás fontossága volt. A szakmai rendezvényen részt vett Csizmár Gábor államtitkár és Forgó Györgyné szakállamtitkár.

Több mobiltelefon szolgáltató sem tartja be az új uniós roaming-rendeletet

2007.08.01.

Az Európai Bizottság még a hét vége előtt közzé teszi azon mobiltelefon szolgáltatók „szégyenlistáját”, melyek a barangolási díjak uniós csökkentéséről szóló rendelet előírásaival ellentétben a megadott határidőig (2007. július 30-ig) nem tájékoztatták ügyfeleiket az új, olcsóbb telefonálási lehetőségekről.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000