Hír archívum: 2007. szeptember

Más hónap

Az EP elítéli a burmai erőszakot

2007.09.28.

Az Európai Parlament szeptember 27-ei, csütörtöki állásfoglalásában üdvözli a Burmában (Mianmarban) zajló tüntetéseket, és a letartóztatottak azonnali szabadon bocsátását, a nemzetközi közösség közös fellépését követeli. A képviselők az ENSZ-határozat támogatását kérik Kínától és Oroszországtól.

Az EP a női-férfi egyenlőségről

2007.09.28.

Zéró toleranciát vezetne be az EP a médiában a nőkkel szembeni szexista sértések ellen, emellett a nők munkaerőpiaci, valamint a politikában, közigazgatásban való egyenlőségének biztosítását várja el a tagállamoktól.

Megalakult a feketegazdaság kifehérítéséből származó bevételeket elemző és értékelő bizottság

2007.09.28.

Szeptember 27-én, csütörtökön tartotta alakuló ülését az a testület, amelynek feladata, hogy figyelemmel kísérje, illetve értékelje a feketegazdaság visszaszorítását, illetve a feketegazdaság elleni küzdelem eredményeit.

Az Európai Parlament az egyenlő bánásmódról

2007.09.28.

A származásra való tekintet nélküli egyenlő bánásmódról szóló irányelv végrehajtására szólítja fel a tagállamokat az EP. A képviselők szerint a romáknak „különös szociális védelemre van szükségük”.

Igazságosabb európai oktatási rendszereket akar az EP

2007.09.28.

A hatékonyabb és igazságosabb oktatás érdekében az EP támogatja az egész életen át tartó tanulást, több befektetést vár az iskola-előkészítésbe, és megfelelő pénzügyi ösztönzők esetén nem tartja feltétlenül szükségesnek az egyetemi oktatás ingyenességét.

A transzeurópai közlekedési hálózatok két új európai koordinátora

2007.09.28.

Barrot alelnök javaslatára a Bizottság két új európai koordinátort nevezett ki a transzeurópai közlekedési hálózatok mellé: Karla Peijst a belvízi hajózás, Luis Valente de Oliveirát pedig a tengeri gyorsforgalmi utak („tengeri autópályák”) területén. A koordinátorok feladata az érintett tagállamok közötti párbeszéd elősegítése a munkálatok és a finanszírozási tervek összehangolása érdekében.

Az EP átfogó stratégiát akar a rák ellen

2007.09.28.

A rák továbbra is Európa vezető haláloka. A kór leküzdése érdekében uniós stratégiát fogadna el az EP-képviselők többsége. Több mint négyszáz EP-képviselő írta alá azt az írásbeli nyilatkozatot, amely szerint „ha a rákhoz átfogó stratégiával közelítünk, hamarosan megszűnik vezető haláloknak lenni Európában”.

Fővárosi Közgyűlés: épülhet a külső pesti körút

2007.09.28.

Egyhangú szavazással elfogadta a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön (szeptember 27.) azt a szabályozási tervet, amely alapján megépülhet az öt kerületet összekötő, 5,6 kilométeres haránt irányú külső kerületi körút a Soroksári út és a Nagytarcsai út között.

Közjegyzők regionális összefogása a pénzmosás ellen

2007.09.28.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK), amely 2008-ban tölti be a Közép-Európai Közjegyzőségek Együttműködése, azaz a Hexagonale elnöki tisztségét, egyik prioritása a pénzmosás elleni küzdelem összehangolása lesz - tájékoztatta a MOKK csütörtökön az MTI-t .

Október 25-én kezdődik a jövő évi költségvetés vitája

2007.09.28.

Az Országgyűlés internetes honlapján péntek délutántól (szeptember 28.) érhető el a jövő évi költségvetési törvényjavaslat; a büdzséről október 25-én kezdődik a vita - jelentette be Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság csütörtöki budapesti ülését követően.

ÁSZ: a képviselőknek Európában el kell számolni a szállásköltséggel

2007.09.28.

Az Állami Számvevőszék összeállítása szerint Európában jellemzően kapnak általános költségtérítést a parlamenti képviselők, amellyel többnyire nem kell elszámolni, és jár nekik szállásköltség-térítés is, ám csak számla ellenében. A dokumentum az Országgyűlés internetes oldalán olvasható.

Előkészítetlennek tartja a dugódíj bevezetését a Magyar Autóklub

2007.09.28.

Előkészítetlennek tartja, ezért elutasítja a Magyar Autóklub a dugódíj bevezetését a fővárosban. Amíg nem épül meg a körgyűrű, annak mentén pedig a mélygarázsok, P+R parkolók és az elővárosi vasútvonalak, nem várható el a Budapest vonzáskörében élőktől, hogy egy olyan díjat fizessenek, amelyért cserébe semmilyen szolgáltatást nem kapnak - áll a szervezet csütörtöki közleményében.

A kisadók összevonása adóemelést hozott

2007.09.28.

Adóteher-növekedéssel jár a kisadók összevonásából keletkező új adónem bevezetése a cégek jelentős részének, a tőkeigényes ágazatoknak. Az új adónem alapja az eladott áru beszerzési értékével csökkentett árbevétel lenne, ami sértheti az uniós előírásokat.

Brüsszel kész a kompromisszumra a borreform ügyében

2007.09.28.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy kész kompromisszumot kötni a borreformról, amelyet eddig több EU-tagállam is elutasított.

Egyre nehezebb új munkát találni

2007.09.28.

Bár minimálisan csökkent a munkanélküliek aránya Magyarországon, az uniós átlagtól még mindig el vagyunk maradva.

Rendelettel nem írható felül a Polgári törvénykönyv

2007.09.28.

Az Alkotmánybíróság háromtagú tanácsa (Holló András, Kiss László és Kovács Péter) szeptember 24-én hozott határozatában megállapította, hogy a termőföldre vonatkozó elővásárlási és előhaszonbérleti jog gyakorlásának részletes szabályairól szóló 16/2002. (II. 18.) Korm. rendelet 1. § (3) bekezdése alkotmányellenes, ezért azt 2008. március 31-i hatállyal megsemmisítette.

Európai digitális könyvtárat hozna létre az EP

2007.09.28.

Az EP-képviselők támogatják az európai digitális könyvtár létrehozásáról szóló terveket. A parlament elsősorban a szerzői jogokkal nem terhelt könyvek elérhetővé tételére koncentrálna, de a jogvédett írásokat is lapozgathatóvá tenné.

Idősbarát díjban részesült Budaörs Város Önkormányzata

2007.09.28.

Budaörsön jó nyugdíjasnak lenni – ezt látta bizonyítottnak a díjat odaítélő bíráló bizottság, s másik öt településhez hasonlóan idősbarátnak minősítette a budaörsi önkormányzatot. A díjat Wittinghoff Tamás a város polgármestere vette át a Parlamentben.

Újabb fejezet nyílt az európai energiaszabályozásban

2007.09.27.

Az Európai Bizottság múlt héten nyilvánosságra hozta terveit az energiapiac további liberalizációjáról, ami nyilvánvalóvá tette, hogy a versenyképesség fokozása csak további jogfejlesztő tevékenységgel valósítható meg.

Egy nap a felsőoktatás reformjáról! - Tájékoztató road show indul az egyetemeken

2007.09.27.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium 5 magyarországi egyetemen szervez a felsőoktatási reformmal kapcsolatos road showt 2007. szeptember 26. és 2007. november 14. között.

Közös európai energia-külpolitika: támogatás a Nabuccónak

2007.09.27.

Közös európai energiaügyi külpolitika kialakítását várják el az EP-képviselők. A parlament támogatja a Nabucco csővezeték megépítését, a tagállamokat pedig különalkuk kötése helyett egységes fellépésre szólítja fel. Az EP uniós „energiaügyi külpolitikai főképviselői” posztot hozna létre, emellett megvizsgálná, nem fenyegeti-e a világ élelmiszerbiztonságát a bioüzemanyagok előállítása.

Médiatörvény – a Bizottság elállt a keresetétől

2007.09.27.

Az Európai Bíróág elnöke 2007. szeptember 6-i végzésében, a Bizottság kérelmére, elrendelte a C-148/07. sz. Bizottság kontra Magyarország ügynek a Bíróság nyilvántartásából való törlését.

A cukorágazat reformja: a Tanács támogatja a cukoripar szerkezetátalakítási programjának továbbfejlesztését

2007.09.27.

Az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei szeptember 26-án támogatásukat fejezték ki a cukoripar szerkezetátalakítási programjának módosításaival kapcsolatban, amelyek azt hatékonyabbá teszik, és ezáltal fenntartható szintre korlátozzák az uniós cukortermelést.

Kistérségek: zalai ellenvetések a törvénymódosítás kapcsán

2007.09.27.

Zala megyében az eddigi hat helyett kilenc többcélú kistérségi társulás működik a szeptember 25-én életbe lépett törvénymódosításnak köszönhetően. A három újonnan létrejövő társulás miatt azonban több településen is ellenvetéseket fogalmaztak meg; Keszthely polgármestere pedig az Alkotmánybírósághoz fordul - közölte az MTI-vel Ruzsics Ferenc.

Hollandiából lopott luxusjachtot akartak Magyarországra csempészni

2007.09.27.

Egy 25-30 fős pécsi bűnszervezet vezetőit fogta el a rendőrség, amikor egy Hollandiából lopott luxusjachttal próbáltak meg belépni Magyarországra - közölte a rendőrség szerdai (szeptember 26.) budapesti sajtótájékoztatóján.

Nem változik az államilag támogatott hallgatói létszám a 2008/2009-es tanévben

2007.09.27.

Nem változik az államilag támogatott hallgatói összlétszám: a 2008/2009-es tanévben is 56 ezer diák kezdheti meg ilyen formában tanulmányait - tudta meg az MTI Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkártól szerdán (szeptember 26.).

Feloszlatta magát a karádi képviselő-testület

2007.09.27.

Feloszlatta magát a Somogy megyei Karád képviselő-testülete szerdai rendkívüli ülésén.

Bajnai: Már dolgozunk az uniós pénzekkel kapcsolatos összeférhetetlenségi törvényen

2007.09.27.

Már dolgoznak az uniós pályázatokkal kapcsolatos összeférhetetlenségi törvény normaszövegén - mondta el az önkormányzati és területfejlesztési miniszter szerdán (szeptember 26.). Bajnai Gordon hozzátette: még az ősszel a parlament elé kerül a dokumentum. Reményei szerint pedig még az idén életbe léphet a szabályozás.

Mol-ügy: Brüsszel árgus szemekkel figyeli a helyzetet

2007.09.27.

Az Európai Bizottság figyelmesen tanulmányozza, hogy az OMV-ajánlattal kapcsolatos magyar intézkedések, köztük a Lex Mol-ként elhíresült törvény nem ellentétes-e a tőke szabad mozgására vonatkozó uniós szabályokkal – erősítette meg szerdán (szeptember 27.) Charlie McCreevy belső piaci biztos szóvivője.

A tervezett intézkedésekkel 2008-ban emelkedik a bírságok mértéke

2007.09.27.

Az adórendszer jövő évi változtatásának részeként a környezetvédelmi termékdíjakkal kapcsolatos ellenőrzések átkerülnének a vám- és pénzügyőrséghez. Ha az ősszel az Országgyűlés elfogadja a tervezett intézkedéseket, 2008-ban emelkedik a bírságok mértéke is – mondta Deák László, a PricewaterhouseCoopers szakértője.

Az OECD szakpolitikai ajánlásai az oktatási esélyegyenlőség megteremtéséhez

2007.09.27.

Tíz fő szakpolitikai javaslatot terjeszt elő az októberben megjelenő „Ne legyen több iskolai kudarc! – Tíz lépés az oktatási esélyegyenlőség felé” („No More Failures – Ten steps to equity in education”) című 2007-ben készült OECD-jelentés. Az Equity-projekt jelentése amellett érvel, hogy az oktatási rendszereknek igazságosnak és befogadónak kell lenniük felépítésükben, gyakorlataikban és az erőforrás-elosztásban.

2008-tól Luxemburgban is szabadon vállalhatunk munkát

2007.09.27.

A luxemburgi kormány bejelentette, hogy az év végétől feloldja a munkaerőpiaci korlátozásokat és a 2004-ben csatlakozott EU-tagországok állampolgárai szabadon vállalhatnak munkát a nagyhercegségben. Németország november 1-jétől egyes szakmákban lazít a munkavállalási feltételeken.

Jelentés az Európai Innovációs és Technológiai Intézet létrehozásáról

2007.09.27.

A Magyarország is versenyben van azért, hogy otthont adhasson az uniós Európai Innovációs és Technológiai Intézetnek. A hat évre több mint 2,4 milliárd eurós költségvetésű intézmény létrehozásáról szóló jogszabályt most első olvasatban szavazta meg az Európai Parlament.

Bevándorláspolitika: közös európai stratégia, kékkártya, Frontex

2007.09.27.

Két, bevándorláspolitikával foglalkozó saját kezdeményezésű jelentést fogadott el az EP szeptember 26-án, szerdán. A képviselők uniós szinten határoznák meg a legális bevándorlás feltételrendszerét, és az unióban történő munkavégzés megkönnyítésére „kékkártyát” adnának ki. Az EP nem támogatja az illegális bevándorlók tömeges törvényesítését és az unión kívüli befogadó táborok felállítását sem.

Novemberi kiegészítő nyugdíjemelés

2007.09.27.

A kormány szeptember 26-ai döntése alapján novemberben fizetik ki a kiegészítő nyugdíjemelést. A nettó átlagkereset és a nyugdíjas fogyasztói árindex várható mértékét figyelembe véve – a törvényi előírások szerint – a 2,4 %-os kiegészítő nyugdíjemelés januárig visszamenőleg jár. A novemberi 2,4 %-os kiegészítő nyugdíjemelést a januárban 4,0 %-kal növelt nyugdíj összegére számítják, és ezzel éves szinten 6,5 %-os nyugdíjnövelés valósul meg.

Veszélyes kínai játékok: sürgős és hatékony intézkedést vár az EP

2007.09.27.

Az európai játékvisszavonások után az Európai Parlament a játékok biztonságáról szóló irányelv mielőbbi felülvizsgálatát, hatékonyságának fokozását követeli. A képviselők betiltanák a veszélyes anyagokat tartalmazó játékokat, és pontos tájékoztatást várnak el az egyes termékek eredetéről.

A Bizottság alapos vizsgálatnak veti alá a Constantia forgácslemez-táblákat gyártó részlegének Kronospan csoport által tervezett felvásárlását

2007.09.27.

Az Európai Bizottság részletes vizsgálatot indított az EU összefonódás-ellenőrzési rendelete értelmében a Kronospan csoporthoz tartozó, németországi Kronospan Holding GmbH által tervezett, az ausztriai Constantia Industries AG kezeletlen és lakkozott forgácslemeztáblákat gyártó részlegének felvásárlását célzó ügylete esetében.

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány állásfoglalása a Benes-dekrétumokat megerősítő szlovák parlamenti határozatról

2007.09.26.

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány és az általa működtetett Nemzeti Jogvédő Szolgálat az alábbi állásfoglalást adja közre azzal a hírrel kapcsolatban, hogy 2007. szeptember 20-án Szlovákia parlamentje nagy többséggel, minden szlovák párt egyetértésével elfogadta azt a határozatot, amely kimondja a háború utáni törvények, így a Benes-dekrétumok sérthetetlenségét.

Módosulhat a cégtörvény az üzleti kapcsolatok jobb átláthatósága érdekében

2007.09.26.

Az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki Bizottsága keddi ülésén, egyetértve a kormánnyal, támogatta a cégtörvény módosítását amelynek célja, hogy a cégtulajdonosi, képviseleti viszonyok megismerhetők legyenek.

24 óra alatt derítettek fel egy többmilliós rablási ügyet Szentesen

2007.09.26.

Kevesebb mint 24 óra alatt földerítettek egy belga állampolgár sérelmére Szentesen elkövetett rablási ügyet a szentesi rendőrök, melyben a gyanúsítottak egyike egy három napja szerződéses katonaként dolgozó férfi volt.

Azeri-magyar munkaügyi megállapodás

2007.09.26.

Szeptember 25-én dr. Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter öt évre szóló megállapodást írt alá Fizuli Alakbarovval, az Azerbajdzsáni Köztársaság munkaügyi szociális és védelmi miniszterével. Az együttműködés célja a munkaügy és foglalkoztatás, valamint a szociális ellátás területén történő tapasztalat és információcsere előmozdítása a két ország szakértőinek segítségével.

Gyorsított eljárásban büntették meg a nyíregyházi futball-huligánokat

2007.09.26.

Gyorsított eljárással szabott ki a Nyíregyházi Városi Bíróság különféle büntetéseket öt olyan személlyel kapcsolatban, akik a Nyíregyháza-Debrecen labdarúgó mérkőzés után randalíroztak - tájékoztatta Gyulai Gábor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság elnöke kedden az MTI-t.

A méreginjekciós kivégzés sérti az amerikai alkotmányt?

2007.09.26.

Az amerikai legfelső bíróság megvizsgálja, hogy alkotmányos-e a méreginjekciós kivégzés. A halálos ítélet végrehajtásának ez a legelterjedtebb formája az Egyesült Államokban.

Az OMV újabb ajánlatát is visszautasította a Mol

2007.09.26.

Csaknem húszszázalékos felárat kínált szeptember 25-én szándéknyilatkozatában az osztrák OMV a Mol részvényeiért. A magyar olajvállalat mára informális tanácskozásra hívta össze a legnagyobb részvénycsomagokkal bíró tulajdonosokat, hogy vitassák meg a helyzetet.

A jegybank kicsit engedett

2007.09.26.

A Monetáris Tanács szeptember 24-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve szeptember 25-i hatállyal 7,75 százalékról 25 bázisponttal 7,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatlábat.

Az új tagállamok késlekednek a támogatások felhasználásában

2007.09.26.

Az Európai Bizottság szerint a 2004-ben csatlakozott tagállamok késlekednek az EU-s támogatások felhasználásában, s miközben az idő egyre fogy, a pénzek kicsúszhatnak kezükből. 2004 és 2006 között Magyarország volt a második legnagyobb haszonélvezője az EU-költségvetésnek: összesen 3,9 milliárd eurót kapott a közös büdzséből.

Szemérem elleni erőszak Bács-Kiskun megyében - Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2007.09.26.

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa az I. fokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság döntését abban a perben, amelyben egy pálmonostori férfit, F. F.-t azzal vádoltak meg, hogy saját lányával szemben szemérem elleni erőszakot követett el. Így a jogerős ítélet szerint a vádlottnak 7 évet kell fegyházban töltenie, és 7 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától.

Emberölés Kunbaján-Végzés a Szegedi Ítélőtáblán

2007.09.26.

Hatályon kívül helyezte az I. fokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság ítéletét a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben egy kunbajai asszonyt emberöléssel vádoltak meg. A döntés indoklásakor elhangzott: a táblabíróság megítélése szerint az I. fokú ítélet oly mértékben megalapozatlan, a tényállás annyira felderítetlen és hiányos, hogy érdemi felülvizsgálatra az ügy nem alkalmas. Ezért a Szegedi Ítélőtábla új eljárás lefolytatására kötelezte a Bács-Kiskun Megyei Bíróságot.

Sürgősségi szavazás a 2008-as területpihentetésről

2007.09.26.

Az EP sürgősségi eljárásban fogadta el szeptember 25-én, kedden az agrártámogatási rendszer módosítását. A 2007 őszi és 2008 tavaszi veteményezéseknél az Európai Bizottság 10 százalékról nullára csökkentené az egyes tagállamokban területpihentetésre kijelölt területek nagyságát, hogy ezzel is elősegítse a termelés növekedését. A kötelező területpihentetés Magyarországra nem vonatkozik.

Elfogadták a harmadik vasúti csomagot

2007.09.26.

Szeptember 25-én, kedden harmadik olvasatban is elfogadta az EP a nemzetközi vasúti személyszállítás 2010-es liberalizációjáról, a vasúton utazók jogairól, valamint a mozdonyvezetők képesítésével foglalkozó jogszabályokat, miután az EP és a Tanács képviselőinek sikerült megállapodásra jutniuk a korábban vitás kérdésekben.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000