Hír archívum: 2007. október

Más hónap

Általános vita a női kvótáról

2007.10.31.

Kiterjeszthető-e a kvótarendszer? Többek között erről folyt a vita kedden (október 30.) az Országgyűlésben, mikor a női kvóta kérdését vitatták meg a képviselők.

Tanácskozás a média önszabályozásáról

2007.10.31.

A politikainál nagyobb veszélyt jelent a hazai sajtóra a gazdasági nyomásgyakorlás - vélekedett Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője a Független Médiaközpont által kidolgozott önszabályozó etikai kódex tervezetéről Budapesten rendezett konferencián kedden (október 30.).

Takács Albert: határellenőrzés helyett mélységi típusú ellenőrzés

2007.10.31.

A francia-német tapasztalatok azt mutatják, hogy sokkal nagyobb biztonságot jelent az ország belsejében folytatott, úgynevezett mélységi ellenőrzés, mintha csak a határokon végeznének ellenőrzést a határőrök - mondta Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága előtt.

Az MTI reklámfelügyeleti eljárást és etikai vizsgálatot kért

2007.10.31.

Reklámfelügyeleti eljárást kezdeményezett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál (NFH) és etikai vizsgálatot kért a Magyar Reklámszövetségtől a Magyar Távirati Iroda (MTI) Zrt. egy, a "barcikai ősanya" megtalálásának álhírén, a közvélemény szándékos félrevezetésén alapuló reklámkampány miatt.

Jogi problémák a gyűlöletbeszéd büntetése körül

2007.10.31.

Hétfőn (október 29.) elfogadta a parlament a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos Ptk.-módosítást, amely pontosítja és kiterjeszti a személyhez fűződő jogok megsértésének körét.

Benyújtották az egészségbiztosítási törvény tervezetét

2007.10.31.

Benyújtotta az egészségügyi tárca a parlamentnek az egészségbiztosítási törvény tervezetét. "Az egészségbiztosítási pénztárakról és a kötelező egészségbiztosítás természetbeni ellátásai igénybevételének rendjéről" című törvényjavaslat 142 oldalas.

Magyar cégeket is hátrány érhet a MiFID késői átvétele miatt

2007.10.31.

Lemaradásuk behozására szólította fel egy bizottsági illetékes azt a négy tagállamot, köztük Magyarországot, amelyek a leggyatrábban állnak a november elsején hatályba lépő pénzügyi eszközök piacait szabályozó irányelv (MiFID) átvételével.

A gyülekezési törvény módosítását javasolja a Nemzetbiztonsági Kabinet

2007.10.31.

A Nemzetbiztonsági Kabinet a szabálysértési és a gyülekezési törvény módosítását javasolja - mondta kedden Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter.

Mi minden változik a Schengen-tagsággal?

2007.10.31.

A legismertebb mozzanat a tagállamok közötti határnyitás, a személyi utasellenőrzés beszüntetése lesz. Valójában a Schengen-egyezmény egy sor más területet is magában foglal, miközben bizonyos feltételek mellett az ellenőrzés folytatását, vagy felújítását sem zárja ki.

Később jelenik meg a digitális televíziós és rádiós pályázat

2007.10.31.

A Nemzeti Hírközlési Hatóságnak (NHH) nem áll módjában az előírt határidőben kiírni az öt digitális televízió és egy digitális rádió műsorszóró-hálózat üzemeltetési jogosultságára vonatkozó pályázatokat, mivel az illetékes parlamenti bizottságtól nem kapta meg a meghirdetéshez szükséges jóváhagyást, jelentette be az NHH kedden.

TASZ álláspont a polgári jogi „gyűlöletbeszéd” törvénymódosításról

2007.10.31.

Az Országgyűlés előtt van a Polgári Törvénykönyvnek a gyűlöletbeszéd szankcionálására vonatkozó törvénymódosítási javaslata. A törvényjavaslatot alkotmányossági, szakmai-jogdogmatikai és jogpolitikai szempontból is elhibázottnak, valamint kontraproduktívnak tartja a szervezet.

A cégbejegyzés gyorsítása könnyen a biztonság rovására mehet

2007.10.31.

A Közjegyzői Kamara szerint ügyelni kell az eljárások biztonságára: a gyorsított cégeljárásban a közjegyzők által készített kötelező aláírási címpéldány elhagyásával például számottevően megnő a biztonsági kockázat.

Oppenheim: új név a vezető jogi szolgáltatók piacán

2007.10.31.

Oppenheim néven, új struktúrában, független ügyvédi irodaként folytatják tevékenységüket a Rein és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer munkatársai, 2007 novemberétől.

Megszűnik a lakóingatlanba bejelentett vállalkozások adómentessége

2007.10.30.

A lakóingatlanba bejelentett vállalkozások építményadó alóli mentessége megszűnik. Az építményadó mértéke négyzetméterenként jövőre 1100 forint környékén fog alakulni.

Alkotmányügyi bizottság: általános vitára alkalmas a közélet megtisztítására irányuló törvénycsomag

2007.10.30.

Általános vitára alkalmas a politikai közélet megtisztítására irányuló törvénycsomag több javaslata. Erről az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága döntött hétfői (október 29.) ülésén.

Péterfalvi: jogellenes, ha intézkedő rendőrök felismerhető arcképmását közzéteszik

2007.10.30.

Jogellenes az adatvédelmi biztos szerint, ha intézkedő rendőrök felismerhető arcképmását közzéteszik, nyilvánosságra hozzák.

Elfogadták a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos törvénymódosítást

2007.10.30.

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a polgári törvénykönyv (Ptk.) gyűlöletbeszéddel kapcsolatos módosítását. A képviselők 184 igen, 131 nem és 11 tartózkodás mellett fogadták el a jogszabályt.

40 alkotás az emberi jogi dokumentumfilm-fesztiválon

2007.10.29.

A Verzió nemzetközi emberi jogi dokumentumfilm-fesztiválon az idén 26 országból mintegy 40 filmet vetítenek 7 tematikus csoportba rendezve, az alkotásokat jövő keddtől láthatják az érdeklődők a fővárosi Toldi moziban és a Cirkó-gejzír Filmszínházban - közölte Zádori Zsuzsa, a fesztivál igazgatója hétfőn (október 29.), Budapesten.

GVH: baromfiipari fúzió feltételekkel

2007.10.29.

Csak bizonyos feltételekkel és kötelezettség vállalása mellett engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal, hogy a Bács-Tak Takarmánygyártó és Forgalmazó Kft. megszerezhesse a Kiskunhalasi Baromfifeldolgozó Zrt. feletti ellenőrzést.

Háromnapos látogatásra hazánkba érkezett az Európai Bíróság elnöke

2007.10.29.

Háromnapos látogatásra hazánkba érkezett az Európai Bíróság elnöke, Vasziliosz Szkurisz - tájékoztatta az MTI-t az európai főbírót meghívó magyar Legfelsőbb Bíróság elnöke.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2007.10.29.

Csendes hét elébe néznek az európai intézmények a Mindenszentek ünnepe előtt. Az európai parlamenti képviselők választókörzeteiket látogatják, találkoznak a környezetvédelmi miniszterek, míg az Európai Bizottság az EU versenyképességéről készült jelentést tesz közzé.

Döntés a közösségi hatáskörök büntetőjogi kérdésekben történő gyakorlásáról

2007.10.29.

Az Európai Bíróság egy múlt héten meghozott döntése egyszerre erősítette meg és korlátozta a Bizottságnak a közösségi büntetőjogi együttműködés keretein belül élvezett hatásköreit.

ORTT: bírság burkolt reklám miatt az MTV-nek

2007.10.27.

Burkolt reklám közlése miatt nyolcszázezer forintos bírsággal sújtotta a Magyar Televíziót (MTV), egy újabb esetben pedig hatósági vizsgálatot rendelt el a médiahatóság - tudható meg az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) napokban elfogadott határozatából.

Rablás Békéscsabán-ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2007.10.27.

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa a Békés Megyei Bíróság ítéletét abban az ügyben, amelyben négy férfit – az I. rendű vádlott B. J.-t, a II. rendű vádlott K. Gy.-t, a III. rendű vádlott T. M.-t és a IV. rendű vádlott S. A.-t – egy rablási ügy miatt állítottak bíróság elé.

Módosul a rendőrségi törvény

2007.10.27.

A kormány benyújtja a rendőrségi törvény módosítására vonatkozó javaslatát - közölte a pénteki (október 26.) kormányszóvivői tájékoztatón Juhász Gábor igazságügyi és rendészeti államtitkár.

Megfelelő eredetjelzéssel a termékhamisítás ellen

2007.10.26.

Az Európai Parlament képviselőinek többsége aláírta azt az írásbeli nyilatkozatott, amely a termékek eredetjelzésének egyértelműsítését sürgeti az európai fogyasztók és az ipar védelme érdekében.

Jelentés az európai ombudsmanról

2007.10.26.

Az európai polgárok az ombudsmanhoz fordulhatnak panasszal, ha úgy érzik, az unió valamely intézménye nem megfelelő módon járt el.

Szalih Mahmúd Oszman nyerte az idei Szaharov-díjat

2007.10.26.

Hans-Gert Pöttering EP-elnök bejelentette: az EP gondolatszabadságért járó elismerését, a Szaharov-díjat az idén Szalih Mahmúd Oszman, szudáni emberi jogi ügyvéd kapja.

Az Alkotmánybíróság október 29-30-i ülésének napirendje.

2007.10.26.

Az Alkotmánybíróság hétfőn megkezdi Sólyom László köztársasági elnök azon indítványának tárgyalását, amelyben az Európai Unió tagállamai, valamint Izland és Norvégia közötti átadási eljárásról szóló Megállapodást kihirdet törvény több rendelkezését is kifogásolja.

Egyeztettek a kereskedelmi rádiókkal az MR2-Petőfi Rádió struktúraváltása kapcsán

2007.10.26.

Gyakorlatilag a korábban, írásban tett megjegyzéseiket ismételték meg három kereskedelmi rádió vezetői csütörtökön (október 25.), a MR2-Petőfi Rádió struktúraváltása kapcsán a médiahatósággal folytatott egyeztetésen - tudta meg a találkozó több résztvevőjétől az MTI.

Presztízsnövelő lehet az ombudsmanok és a civil szervezetek együttműködése

2007.10.26.

Mindkét félnek növelheti a presztízsét, ha az ombudsmanok és a civil szervezetek együttműködnek - jelentette ki Szabó Máté, az állampolgári jogok újonnan kinevezett országgyűlési biztosa csütörtökön (október 25.), a civil szervezetekkel tartott megbeszéléséről szóló sajtótájékoztatón Budapesten.

Emberölés Bácsalmáson - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2007.10.26.

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa az I. fokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróságnak a büntetési tételekre vonatkozó döntését azon a tárgyaláson, amelyben egy bácsalmási emberölési ügy három vádlottja állt bíróság előtt.

Emberölési kísérlet Szegeden - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2007.10.26.

Helybenhagyta a Csongrád Megyei Bíróság döntését a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben egy szegedi férfit, T. I. -t kiskorú veszélyeztetésének bűntettében és emberölés bűntettének kísérletében mondták ki I. fokon bűnösnek. Így a vádlott jogerős büntetése 6 év 6 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztés és 7 év közügyektől eltiltás lett.

Az OVB három Fidesz-es és öt MSZP-s népszavazási kérdést hitelesített a húszból

2007.10.25.

Az MSZP-nek a politikai közélet tisztaságával foglalkozó húsz népszavazási kérdése közül ötöt hitelesített, tizenötöt pedig elutasított az Országos Választási Bizottság (OVB) szerda (október 24.) késő estébe nyúló ülésén.

Az adóverseny és a közös társasági adóalap mellett az EP

2007.10.25.

A képviselők szerint a 27 különböző - ráadásul adórendszer hátráltatja az európai gazdaságot és megkönnyíti a csalásokat. A parlament ellenzi a hozzáadottérték-adók növelését, és egyszerűsítené a vámeljárásokat. Az EP támogatja a közös társasági adóalap meghatározását.

Brüsszel megerősítené az unió nemzetközi bűnözéssel foglalkozó testületét

2007.10.25.

Az Európai Bizottság javaslatot terjeszt elő jövőre az Eurojust jogköreinek szélesítésére a határokon átnyúló szervezett bűnözés elleni küz hatékonyabbá tétele érdekében.

Hitelkártya reklámok miatt bírságolt a GVH

2007.10.25.

Újabb két bankot marasztalt el a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megtévesztő hitelkártya hirdetéseik miatt. A Raiffeisen Bank 9 millió, a Budapest Bank pedig 12 millió forint bírságot kapott. A két pénzintézetet egy piactisztító vizsgálatsorozat részeként vonta eljárás alá a versenyhatóság.

Egyhangú támogatás az ombudsmantörvény -módosításnak

2007.10.25.

Egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló törvény módosítására tett javaslatot szerdai (október 24.) ülésén a parlament emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága; a testület ugyanakkor nem tárgyalta az azonos neműek házasságkötésével kapcsolatos indítványt.

Módosul a felsőoktatási törvény

2007.10.24.

Újabb felsőoktatási intézménnyel bővülhet a képzési paletta: várhatóan jövő szerdán tárgyal az Országgyűlés oktatási bizottsága a felsőoktatási törvény módosításáról, amely többi között rögzíti a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola létrehozását is Budapesten.

Péterfalvi Attila: szimpatizánsokról lehet adatbázisuk a pártoknak

2007.10.24.

Szimpatizánsokról adatbázissal a Fidesz és más pártok - az MSZP és az SZDSZ - is rendelkeznek, így ha a Fidesz ennek alapján szervezi most a népszavazási aláírások gyűjtését, akkor ez jogszerű - mondta az MTI érdeklődésére az adatvédelmi biztos hétfőn.

A kormányszóvivő nyilatkozata a Volkswagen-törvényről született állásfoglalásról

2007.10.24.

Semmilyen következtetést nem lehet levonni a Volkswagen-törvényről született európai bírósági döntésből a közellátás szempontjából kiemelkedő fontosságú vállalatokról szóló magyar jogszabállyal kapcsolatban - jelentette ki Daróczi Dávid kormányszóvivő kedden (október 23.) az MTI-nek.

Megbukott a Bíróságon a Volkswagen-törvény

2007.10.24.

A német államnak és Alsószászország tartománynak a tényleges befektetéseinél nagyobb szavazati jogot adó Volkswagen-törvény ellentétes a tőke szabad mozgására vonatkozó uniós jogszabályokkal – mondta ki keddi (október 23.) ítéletében az Európai Bíróság.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2007.10.24.

Ezen a héten a legnagyobb esemény az EU-orosz csúcstalálkozó lesz, míg az Európai Parlament az EU-török kapcsolatokról és a 2008-as költségvetésről szavaz.

AZ ORTT törvényjavaslatot készített saját helyzete rendezésére

2007.10.20.

A médiahatóság törvényjavaslatot dolgozott ki, két változatban, saját helyzete rendezésére; mindkét verzió a közigazgatási törvény hatálya alá vonná a szankcionálási eljárásokat - értesült pénteken (október 19.) az MTI az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) üléseinek egyik rendszeres résztvevőjétől.

Elfogadták a „Lisszaboni Szerződést”

2007.10.20.

Az Európai Unió vezetői október 19-én hajnalban megállapodtak a "Lisszaboni Szerződés" pontos szövegében, amelynek aláírására december 13-án kerül majd sor a portugál fővárosban.

EP-előzetes október 22-25-ig.

2007.10.20.

Az Európai Parlament következő plenáris ülésén a képviselők vitáznak a dohányzási tilalom kiterjesztéséről, az unió 2008-as költségvetéséről és a növényvédő szerekre vonatkozó új EU-s szabályozásról is. Eldől, ki nyerte az idei Szaharov-díjat és az EP filmdíját.

Megalakult a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács

2007.10.19.

Október 17-én megtartotta alakuló ülését a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács, mely a Magyar Állam nevében az állami vagyon feletti tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét gyakorolja. A Tanács a feladatait a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján, annak ügyvezető szerveként látja el.

Adatvédelmi biztos: az aláírásgyűjtések során alkalmazható kapcsolat-felvétel módjáról

2007.10.19.

A választási kampányok tapasztalatai nyomán az adatvédelmi biztos több ízben javasolta a pártoknak, hogy kezdeményezzék a politikai marketing kérdéseinek jogszabályi rendezését. Ez a mai napig nem történt meg, a választópolgárok magánszférájának védelmében a politika nem jutott konszenzusra és nem fogadott el ilyen tárgyú törvényt.

ORTT közlemény az interaktív televíziós játékokkal kapcsolatban.

2007.10.19.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) honlapján megjelentetett egy, a televízió nézők védelmét szolgáló tájékoztatót, amelyben egyfelől összefoglalja az interaktív telefonos játékokban való részvétel elemi szabályait, másfelől rámutat azokra a jelenségekre, amelyek a nézők ,,megtévesztését" szolgálhatják.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000