Hír archívum: 2007. október

Más hónap

Romániai alkotmánybírák a Donáti utcában

2007.10.19.

Október 11-én négynapos látogatásra hazánkba érkezett a román Alkotmánybíróság küldöttsége. A delegációt, amelynek tagja Gaspar Acsinta alkotmánybíró, Valentin- Zoltan Puskas alkotmánybíró és Ruxandra Sabareanu főtitkár volt, Ioan Vida elnök vezette.

Tizennégy Alkotmánybírósági döntés népszavazási ügyekben

2007.10.19.

Az Alkotmánybíróság 2007. október 15-én helybenhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) ama határozatait, amelyek hitelesítették a Fidesz és a KDNP képzési hozzájárulást (fels oktatási tandíjat), vizitdíjat és kórházi napidíjat érint népszavazási kezdeményezése aláírásgyűjtőívének mintapéldányait. A határozatok értelmében népszavazást lehet tartani arról, hogy a felsőoktatási tandíj, valamint — a népszavazást követő év január 1-jétől — a vizitdíj és a kórházi napidíj megszűnjön-e.

Lezárult a vita az uniós reformszerződésről

2007.10.19.

Megszületett a politikai megállapodás az EU reformszerződéséről, amit december 13-án Lisszabonban csúcsszinten írnak majd alá. Lengyelország végül egy bonyolult konstrukció révén bebiztosította a Ioanninai kompromisszum egyhangúságon alapuló védhetőségét, Olaszországnak pedig nem kevésbé „trükkös módon” találtak egy plusz képviselői helyet a 2009-ben választandó új Európai Parlamentben.

Ma kezdődik az aláírásgyűjtés

2007.10.19.

Ma délután kezdi el a Fidesz és a KDNP az aláírásgyűjtést a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazásokhoz.

71 népszavazási kezdeményezés az OVB előtt

2007.10.19.

Az Országos Választási Bizottság október 18-i ülésén döntött arról, hogy milyen ütemezéssel bírálja el a testület előtt lévő 71 népszavazási kezdeményezést, amelyek között ott van a politikai közélet tisztaságával foglalkozó húsz MSZP-s, és nyolc fideszes kérdés is.

Törvény készül a legjobb hallgatók tandíjmentességéről

2007.10.19.

Kötelező lenne a jövőben, hogy a felsőoktatási hallgatók legjobban teljesítő tizenöt százaléka tandíjmentességet kapjon, az erről szóló törvényjavaslat már készül - jelentette be Hiller István a közszolgálati televízió csütörtöki Nap-kelte című műsorában.

A fogyatékosok emberi jogai

2007.10.19.

A fogyatékossággal élők emberi jogairól kezdődött kétnapos konferencia csütörtökön (október 18.) Budapesten az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) szervezésében.

A közjegyzők szerint az EB 17 tagállam igazságszolgáltatási gyakorlatát kérdőjelezi meg

2007.10.19.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) szerint az Európai Bizottság (EB) 17 uniós tagállam igazságszolgáltatási gyakorlatát kérdőjelezi meg azzal, hogy nem ért egyet a közjegyzői szakma gyakorlásának állampolgársághoz kötésével - közölte a kamara az MTI-vel csütörtökön (október 18.).

Borászoknál járt a GVH

2007.10.19.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2007. október 17-én előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott a Domro Borgazdaság Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nél, a Közép-Magyarországi Pincegazdaság Kft.-nél, a Kravchenko Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Bt.-nél, a Kecel-Borker Kft.-nél, a Palásti-borászat Borászati Kft.-nél, a Szőlészeti és Borászati Kft.-nél, valamint a Weinhaus Borászati, Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nél.

Egyszerűsödnek a szabadalmi eljárások

2007.10.19.

Olcsóbb és egyszerűbb lesz jövőre egész Európára kiterjedő szabadalmi védelmet szerezni, mert Franciaország ratifikációjával elhárult az utolsó akadály az ESZH eljárásának nyelvi követelményeit egyszerűsítő Londoni Egyezmény alkalmazása elől.

Potencianövelést és mellnövekedést ígérő megtévesztő reklámok

2007.10.19.

Három vállalkozásra összesen 54 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal. A három társaság a fogyasztókat megtévesztő módon hirdetéseiben azt sugallta, hogy az általuk forgalmazott étrend-kiegészítő termékeknek gyógyhatásuk van.

Közösségi ítélet az életkoron alapuló eltérő bánásmód feltételeiről.

2007.10.18.

Az Európai Közösségek Bírósága ítéletet hozott Félix Palacios de la Villa és a Cortefiel Servicios SA ügyében.A Bíróság meghatározza azokat a feltételeket, amelyek fennállása esetén a Tagállamok az életkoron alapuló eltérő bánásmódot alkalmazhatnak.

Adatvédelmi aggályok az egészségügyi adatok dokumentációja kapcsán.

2007.10.18.

"Az elmúlt napokban több jelzést kaptam főleg idős emberektől, akiket otthonukban telefonon kerestek meg ismeretlenek és részletesen kikérdezték, vagy próbálták kikérdezni őket egészségi állapotukról, gyógyszerszedési szokásaikról."- mondta el Péterfalvi Attila

A közjegyzők miatt Magyarország ellen is eljárás indul.

2007.10.18.

A közjegyzőkre alkalmazandó állampolgársági követelmények: a Bizottság lépéseket tesz nyolc tagállammal szemben annak biztosítására, hogy a hátrányos megkülönböztetés tilalmának elvét tiszteletben tartsák.

Kameratérkép a budapesti térfigyelő kamerákról

2007.10.18.

Online térképet készített a fővárosi térfigyelő kamerák elhelyezkedéséről a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet és a Geospace.hu, hogy az állampolgárok megfelelő tájékoztatást kapjanak arról, hogy hol és hogyan figyelik meg őket - közölte a TASZ szerdán (október 17.).

SZDSZ-javaslat a női kvótáról

2007.10.18.

Az SZDSZ előterjesztésében kedden (október 16.)a parlament elé került a női kvóta bevezetését célzó előterjesztés, amelyet az MSZP és a Fidesz támogatott, az MDF azonban arra az álláspontra helyezkedett, hogy annak bevezetésével sérülne az esélyegyenlőség elve.

Védjegyoltalomért fordult a bírósághoz a Magyar Televízió

2007.10.18.

Keresetet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz a Magyar Televízió, azt kérve, hogy biztosítsa számára az MTV-védjegy kizárólagos hazai használatát - közölte a televízió szerdán (október 17.) az MTI-vel.

Megtévesztette a fogyasztókat az OTP Életjáradék Zrt.

2007.10.17.

Az "OTP Életjáradék" konstrukcióról adott egyes tájékoztatásaival az OTP Életjáradék Zrt. megtévesztette a fogyasztókat - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A vállalkozás egyebek mellett a lakásbiztosítással, a karbantartással, a gondozással és a közös költséggel kapcsolatban tett megtévesztő állításokat. A jogsértés miatt az OTP Életjáradék Zrt.-nek 18 millió forint bírságot kell fizetnie.

Nyílt napok a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál

2007.10.17.

A fogyasztóvédelmi hatóság harmadik alkalommal rendezi meg a fogyasztóvédelmi nyílt napokat október 15. és 18. között Budapesten - mondta Schreiberné Molnár Erzsébet, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgató-helyettese a kormányszóvivői tájékoztatón.

Elkészült a szakvélemény Zsanett-ügyében

2007.10.17.

Elkészült az Egészségügyi Tudományos Tanács szakvéleménye a május elején a Múzeum körúton állítása szerint rendőrök által megerőszakolt lány ügyében. A tanácsot az ügyészség kérte fel, hogy vizsgálatával oldja fel az ügyben korábban elkészült orvosszakértői jelentések közti ellentmondásokat.

Del Ponte még nem elégedett Belgrád együttműködésével

2007.10.17.

Bár lát előrelépést az egy évvel ezelőtti helyzethez képest, Carla Del Ponte hágai főügyésznő szerint Belgrád még mindig nem működik teljes körűen együtt a nemzetközi törvényszékkel. Az EU bővítési biztosa szerint ugyanakkor Szerbia együttműködését illetően inkább „félig tele van a pohár, mint félig üres”.

Cigarettacsempészet elleni nemzetközi konferencia Budapesten

2007.10.17.

2007. október 13-17. között Budapesten rendezte meg az OLAF, az Európai Unió Csalásellenes Hivatala az éves „Task Group Cigarette" konferenciáját szoros együttműködésben a Vám- és Pénzügyőrséggel.

Tovább nőtt a szélessávú hozzáférés a tagállamokban

2007.10.17.

Bár néhány európai ország a szélessávú hozzáférés szempontjából a világ élvonalába tartozik, az e téren legfejlettebb és legkevésbé fejlett országok közötti szakadék egyre nő - derül ki az Európai Bizottság jelentéséből, amely a szélessávú hozzáférés növekedését gátló fő tényezőként a verseny hiányát és a szabályozási környezet gyengeségeit nevezi. A Bizottság az EU távközlési szabályainak reformját tervezi.

A pártfinanszírozás jogi háttere

2007.10.17.

Magyarországon a pártfinanszírozást a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989. évi XXXIII. törvény és a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény szabályozza.

Az Alkotmánybíróságra látogatott az Országgyűlés Alkotmányügyi bizottsága

2007.10.17.

Október 16-án délután az Alkotmánybíróságra látogatott az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága. A két testület tagjainak kötetlen megbeszélésén egyebek közt szóba kerültek az Alkotmánybíróság működésével és hatáskörével kapcsolatos jogalkotási kérdések.

Jogi segítségnyújtás - általános vita

2007.10.17.

Az Országgyűlés kedden késő este folytatta le a jogi segítségnyújtással kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló előterjesztés általános vitáját.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzése - általános vita

2007.10.17.

Az Országgyűlés kedden folytatta le a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényjavaslat általános vitáját.

Emberölés Nagymágocson - Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2007.10.16.

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa a Csongrád Megyei Bíróság I. fokon meghozott döntését abban az ügyben, amelyben egy nagymágocsi férfit, T. J. -t emberöléssel vádoltak meg.

Hegyközségekről szóló törvény

2007.10.16.

A hegyközségi szervezetek működését érintő gazdasági környezet megváltozása, valamint a kormányzati kiadások csökkentése, ésszerű felhasználása tette szükségessé a hegyközségi szervezetek költséghatékonyabb működéséhez szükséges feltételek megteremtését - mondta az agrártárca államtitkára kedden éjszaka a parlamentben.

A gyűlöletbeszéd szankcionálása

2007.10.16.

A képviselők hétfőn (október 16.) szavaztak azokról a módosító indítványokról, amelyeket a polgári törvénykönyv a gyűlöletbeszéd büntethetősége érdekébe kezdeményezett módosításához nyújtottak be. A Ház nagy többséggel elfogadta azt a Répássy Róbert (Fidesz) által benyújtott javaslatot, miszerint nem sértő megnyilvánulás, hanem magatartás jelenti személyhez fűződő jog sérelmét a gyűlöletbeszéd esetén.

Az általános forgalmi adóról vitázik ma az Országgyűlés

2007.10.16.

Ma folytatják le az Országgyűlésben az általános forgalmi adóról szóló törvényjavaslat általános vitáját.

Közelebb a megállapodáshoz a Reformszerződésről

2007.10.16.

Optimista volt a portugál elnökség a kormányközi konferencia hétfői fordulója után, bár továbbra is kérdéses a végső lengyel álláspont, és változatlanul zajlik az EP-helyek körüli vita.

Döntött az Alkotmánybíróság a népszavazási kérdésekről

2007.10.16.

Az Alkotmánybíróság 2007. október 15-én helybenhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) ama határozatait, amelyek hitelesítették a Fidesz és a KDNP képzési hozzájárulást (felsőoktatási tandíjat), vizitdíjat és kórházi napidíjat érintő népszavazási kezdeményezése aláírásgyűjtő ívének mintapéldányait.

Jövőre a kicsiket is célba veszi az adóhatóság

2007.10.16.

A minimum járulékalapot fizetők állnak az adóhatóság jövő évre tervezett vizsgálatainak célpontjában. A gazdasági érdekképviseletek szerint az ostor újra a kis- és közepes vállalkozásokon fog csattani. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára kifogásolja azt a kormányzati gondolkodásmódot is, amely szerint mindenki csaló.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2007.10.16.

Az EU vezetői e hét végén találkoznak Portugáliában, hogy megállapodást kössenek a reformszerződés ügyében. Röviddel a csütörtök-pénteki lisszaboni csúcs előtt (október 18-19.) azonban még mindig nem tudni, hogy egyes tagállamok mennyire képviselnek majd kemény álláspontot a tárgyalásokon.

Jogdíjreform: minden maradhat a régiben

2007.10.15.

Az üres adathordozók után fizetendő ún. üres kazetta jogdíjak szabályozásának egységesítése régóta napirenden van az Európai Unióban, de a kérdés belátható időn belül történő rendezésére nincs sok esély. Mindeközben tagállamok folyamatosan szélesítik az illetékkel érintett termékek körét.

GVH bírság a British Airwaysnek

2007.10.15.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tovább folytatja a légitársaságok körében tavaly megkezdett, piactisztítási céllal indított vizsgálatsorozatát. Ennek keretében legutóbb a British Airways Plc. egyes reklámjait találta a fogyasztók megtévesztésére alkalmasnak a versenyhatóság. A jogsértés miatt a légitársaságnak 5 millió forint bírságot kell fizetnie.

Nem lesz népszavazás a művi meddővé tételről

2007.10.15.

Az Alkotmánybíróság (Ab) október 8-án helybenhagyta az Országos Választási Bizottság 99/2007. (III. 26.) OVB határozatát, amelyben megtagadta a Magyarok Világszövetsége által benyújtott országos népszavazás aláírásgyűjtő ívének hitelesítését.

Az Európai Közösségek Bíróságának munkaprogramja (2007. október 15. - október 19.)

2007.10.15.

Az Európai Közösségek Bírósága ezen a héten három üggyel foglalkozik részletesebben. Szó esik majd egy spanyol férfiról, akit állítása szerint életkoron alapuló hátrányos megkülönböztetés ért, továbbá a mesterségesen megtermékenyített nők felmondással szembeni védelmének kezdőidőpontjáról, végül pedig az ORF esetében azt vizsgálják, hogy egyes adások, illetőleg adásrészletek reklámnak vagy távértékesítésnek minősülnek-e.

Az Alkotmánybíróság 2007. október 15-16-i teljes ülésének napirendje

2007.10.15.

Az Alkotmánybíróság hétfőn folytatja a népszavazási kezdeményezések ügyében benyújtott kifogások tárgyalását. Napirenden lesz a Fidesz–KDNP, Nagy Tamás MOSZ-elnök és Kálmán László nyelvész termőfölddel kapcsolatos kérdése is.

Az egészségbiztosítás reformjáról tárgyal az OÉT

2007.10.15.

Az egészségbiztosítás reformjáról tárgyal mai ülésén az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT), a menetrend szerint az erre vonatkozó törvénytervezet október közepén kerül a kormány, és október végén az Országgyűlés elé.

Öngyilkos lett egy fiatalkorú elítélt a tököli bv-intézetben

2007.10.15.

Öngyilkosságot követett el egy fiatalkorú elítélt a tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási (bv) Intézetében - közölte Csere László, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka az MTI-vel vasárnap (október 14.).

Szonda Ipsos: a magyarok hátrányosnak érzik az EU-tagságot

2007.10.15.

A magyarok szerint maguk és családjuk számára is inkább hátrányokat jelentett az Európai Unióban eltöltött első három év; Magyarország azonban többek szerint nyert a csatlakozással - derül ki a Szonda Ipsos pénteken bemutatott adataiból. A közvélemény-kutató intézet szeptemberben készített reprezentatív felmérést 1500 ember részvételével.

Nemzetközi szervezetek is tiltakoznak a NATO-radar ellen

2007.10.15.

Nemzetközi környezetvédő szervezetek is tiltakoznak már a Tubesre tervezett NATO-radar építése ellen. Szombaton délután lezárták Pécs belvárosának egyik utcáját, ahol 250-300-an demonstráltak. A tüntetésen a Greenpeace, és a cseh Ne Základnám mozgalom tagjai is jelen voltak.

Közös jövő csak közös fejlesztéssel

2007.10.15.

Az energetikai feladatok a térségben keletkeznek, tehát azokra regionális megoldásokat kell találni. Ezek nélkül egyetlen országban sem lesz fenntartható a fejlődés – derült ki október 11-én az Első Regionális Energiafórumon, amely a térség amerikai kereskedelmi kamaráinak a kezdeményezésére jött létre.

Csökkenthetik a Romániának járó mezőgazdasági támogatásokat

2007.10.15.

Az Európai Bizottság figyelmeztette Romániát, hogy amennyiben nem orvosolja kifizetési rendszerének hiányosságait, csökkentik az országnak járó mezőgazdasági támogatások összegét.

Egyelőre nem lesz aláírás Szerbiával

2007.10.15.

Hétfőn (2007. október 15.) tájékoztatja Carla del Ponte hágai főügyész az uniós külügyminisztereket Szerbia együttműködési készségéről, és úgy tűnik, hogy még nem látja megérettnek a helyzetet a stabilizációs és társulási megállapodásról folyó tárgyalások végleges lezárására.

Jó példának tartja az EP a Philip Morris-szal kötött cigarettahamisítás-elleni egyezményt

2007.10.12.

A képviselők üdvözlik az EU és a Philip Morris közötti egyezményt, amely értelmében az utóbbi 1,25 milliárd eurót fizet. Az EP az egyezményt mintaként kezelné a többi dohánytermék-gyártóval, sőt a más ágazatokban tevékenykedő vállalatokkal kötendő megállapodásoknál is. A képviselők az uniós árutovábbítási eljárást is véleményezték.

„Nyitott égbolt”: az EP támogatja az EU-USA légi közlekedési megállapodást

2007.10.12.

Az EP is megszavazta a 2007. április 30-án, az EU-USA csúcson már aláírt légi közlekedési megállapodást, amelyet - ideiglenesen - 2008 márciusától fognak alkalmazni.

EP-állásfoglalás a gázai válsághelyzetről

2007.10.12.

Az Európai Parlament október 11-én, csütörtökön kézfelemeléssel állásfoglalást szavazott meg a Gázai övezetben kialakult humanitárius válságról.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000