Hír archívum: 2007. október

Más hónap

Megújult a Szerzői Jogi Kézikönyv

2007.10.12.

Megújult a Szerzői Jogi Kézikönyv, s a Bérczes László, Lendvai Zsófia és Gyenge Anikó által írt és Gyenge Anikó jogi szakértő által szerkesztett, 148 oldalas mű teljes terjedelmében immár elolvasható az ASVA - Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány – honlapján - www.asva.hu.

Zöld út az Invitel-Tele2 házasságnak

2007.10.12.

Az Invitel Távközlési Szolgáltató Zrt. megvásárolhatja a Tele2 Magyarország Kommunikációs és Szolgáltató Egyszemélyes Kft.-t – döntött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

Az interneten tennék közzé, ki mennyit kap az agrártámogatásból

2007.10.12.

A közös agrárpolitika (kap) átláthatóságának növelése és a költségvetési ellenőrzés javítása a fő célja az Európai Bizottság rendelettervezetének, amelyet most az EP véleményezett. A képviselők az interneten tennék közzé a támogatásból részesülők listáját.

Növelné a repülőterek kapacitását az EP

2007.10.12.

A légi közlekedés forgalma mintegy 5,2 százalékkal nő évente, és 2025-re a mai két és félszeresét is elérheti - áll Anne E. Jensen (liberális, dán) által készített, október 11-én, csütörtökön megszavazott EP-jelentésben.

Elfogadták az EP 2009 utáni összetételéről szóló jelentést

2007.10.12.

Magyarországnak 22 helye lehet a 2009-től 750 fős Európai Parlamentben. A képviselők támogatták az állam- és kormányfők elképzeléseit az EP jövőbeli összetételéről. Eszerint minél nagyobb az adott ország, annál több lakost képviselne egy-egy ottani EP-képviselő.

Az Európai Parlament október 10-ei, szerdai vitájának összefoglalója

2007.10.12.

Az Alain Lamassoure (néppárti, francia) és Adrian Severin (szocialista, román) által jegyzett jelentés parlamenti vitájában az előbbi azt mondta, vége annak az időszaknak, amikor a tagállamokat nagyon nagy, nagy, közepes és kicsi országok csoportjaira osztották, és mindegyik csoportnak azonos számú szavazatot adtak a Tanácsban és a parlamentben is.

Az EP a közép-amerikai nőgyilkosságok ellen

2007.10.12.

Egyes Közép-Amerikai országokban évente ezres nagyságrendben válnak gyilkosság áldozatává nők és kislányok. Az Európai Parlament az EU külpolitikájának is elemévé tenné a „feminicídium” elleni fellépést.

A magyar iparűzési adó összeegyeztethető a közösségi joggal

2007.10.12.

A helyi adókról szóló törvény felhatalmazza Magyarország önkormányzatait, hogy illetékességi területükön helyi iparűzési adót (HIPA) vezessenek be. Magyarországnak az Európai Unióhoz való csatlakozását követően több magyar társaság bírósági eljárást indított annak megállapítása iránt, hogy a HIPA nem összeegyeztethető a hatodik HÉA irányelvvel.

Tárcatükör: gyűlöletbeszéd, melegházasság, rendőrség, Zuschlag-ügy

2007.10.12.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter szerint vannak olyan megnyilvánulások, olyan "tartalmak", amelyek már nem férnek bele a szólásszabadság kategóriájába, és amelyeknek ezért nincs helyük a demokráciában. Takács Albert csütörtökön este a Közgázon tartott Tárcatükör rendezvényen beszélt erről; a fórumon szó volt a melegházasságról, a rendőrség arculatáról és a Zuschlag-ügyről is.

A Zsanett-ügyet az Egészségügyi Tudományos Tanács elé vitte az ügyészség

2007.10.12.

Az ügyészség kérésére az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) vizsgálja a Zsanett-ügyben keletkezett ellentmondó igazságügyi orvos szakértői véleményeket - közölte az MTI érdeklődésére a Fővárosi Főügyészség szóvivője csütörtökön. Magyar György, az ügyben meggyanúsított rendőrök egyikének ügyvédje szerint nem szokványos, hogy nyomozati szakban egy ilyen magas testületet vesznek igénybe.

Szélhámosok ismételten visszaélnek a Gyermekrák Alapítvány nevével!

2007.10.12.

Többen felháborodottan telefonáltak a Gyermekrák Alapítvány irodájába, mert egy gyermek hívta fel őket telefonon hangfelvételről, aki az Alapítvány nevében adományokat gyűjt.

A szervezett bűnözésről tanácskoztak Közép-Európa nagyvárosainak rendőri vezetői Budapesten

2007.10.12.

A szervezett bűnözésről és a kiemelt bűnügyek nyilvánosságban történő kezeléséről tanácskoztak Közép-Európa nagyvárosainak rendőri vezetői a magyar fővárosban - közölte a BRFK főkapitány-helyettese sajtótájékoztatón csütörtökön.

Sztrájkolni fognak a vasúti dolgozók is november 21-én

2007.10.12.

Sztrájkot hirdetett november 21-ére a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ). A vasutasok a nyugdíjtörvény módosítása ellen tiltakoznak. A sztrájkkal a vasutas szakszervezet a LIGA által szeptember végén meghirdetett „országos nyomásgyakorló akciósorozat”-hoz csatlakozik.

Új úton kanyaroghat az M6-os

2007.10.12.

Az év végén már építeni kellene a többször beígért M6-os gyorsforgalmi útnak a Szekszárd és Bóly, valamint az M60-asnak a Bóly és Pécs közötti szakaszát, ennek ellenére több polgármestert új nyomvonaltervekkel kerestek fel a napokban. Ezekkekkel alagutakat helyettesítenének, pénzt spórolnának, de az idő egyre fogy.

Nehéz helyzetben az idős munkavállalók

2007.10.12.

Bár a szakminisztérium mellett az IPOSZ is sikeresnek ítélte a Start programokat, sok dolgon változtatnának, így például szigorítanának a munkanélküliek segélyezésén is.

Az EP csökkentené a külügyi költségvetést

2007.10.12.

Az Európai Parlament költségvetési bizottságának tagjai elfogadták az EU 2008-as kiadásaira vonatkozó tervezetet, beleépítve abba egy taktikai célú javaslatot, amely újabb forrásokat biztosítana olyan ellentmondásos projekteknek, mint a Galileo műholdas navigációs rendszer, illetve az Európai Technológiai Intézet.

Az Európai Közösségek Bíróságának ítélete Möllendorf és Möllendorf-Niehuus ügyben

2007.10.12.

A német jogban az ingatlan tulajdonjogának megszerzése nem közvetlenül a közjegyzői okiratba foglalt adásvételi szerződés eladó és vevő közötti megkötéséből következik, hanem a hatályosulásához szükséges továbbá a két fél tulajdonjog-átruházásra vonatkozó megállapodása, valamint a tulajdon-átruházás ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzése.

Augusztusban tizennyolcezerrel nőtt a szélessávú előfizetések száma

2007.10.12.

2007 augusztusában az előző hónapokban várt növekedési ütemhez hasonlóan ismét közel két százalékkal nőtt a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) gyorsjelentésében szereplő szolgáltatók szélessávú internet-előfizetéseinek száma.

Az orvosok érdekében az Egészségügyi Minisztérium egyeztetést kezdeményez a szakmai kollégiumokkal

2007.10.11.

A október 9-én, hétfőn elkezdődött a szakmai egyeztetés az egészségbiztosítási reform jogalkotási koncepciójáról. A keddi egyeztetésen részt vett a Magyar Kórházszövetség, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete, a Medicina 2000, a Humán Egészségügyi Magánszolgáltatók Egyesülete, valamint a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége.

Tengernyi lehetőség: a Bizottság integrált tengerpolitikát javasol az EU számára

2007.10.11.

A Bizottság október 10-én, szerdán közleményt fogadott el, amelyben vázolja az integrált uniós tengerpolitikával kapcsolatos elképzeléseit, valamint elfogadta a következő évekre ambiciózus munkaprogramot célul tűző részletes cselekvési tervét.

Utolsó simítások a schengeni csatlakozás előtt

2007.10.11.

A legutolsó fázisába lépett Magyarország schengeni felkészülése, a külügyminisztérium az utolsó simításokat végzi a csatlakozás előtt - mondta Berta Krisztina a Külügyminisztérium Konzuli Főosztályának vezetője az MTI-nek.

Nagyított íveken is gyűjthető aláírás

2007.10.11.

Nagyított íveken is lehet aláírásokat gyűjteni a népszavazási kezdeményezések során az Országos Választási Bizottság (OVB) szerda (október 10.) esti ülésén kialakított álláspontja szerint.

Három titkos olajügyi jegyzőkönyvet tett nyilvánossá az Országgyűlés

2007.10.11.

Nyilvánossá tette az Országgyűlés az olajügyeket vizsgáló parlamenti bizottság három, zárt ülésről készített jegyzőkönyvét az interneten.

Több százmilliós pénzintézeti csalás miatt indult eljárás ügyvédek ellen

2007.10.11.

Több százmilliós, pénzintézet sérelmére elkövetett csalás miatt folyik eljárás hat gyanúsított, köztük egy ügyvéd és egy volt ügyvéd, jelenleg jogtanácsos ellen - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szakembere budapesti sajtótájékoztatóján szerdán (október 10.).

EU: továbbra sem született megegyezés a génmanipulált krumpliról

2007.10.11.

Az Európai Unió tagállamai nem tudtak megállapodni szerdán arról, hogy engedélyezzék-e vagy sem génmódosított burgonya használatát állattápként. Az eredeti javaslat lehetővé tette volna, hogy 0,9 százalékban jelen legyen az élelmiszerpiacon a génmanipulált krumpli, úgy hogy az állatok takarmányként fogyaszthatták volna el, hazánk az engedélyezés ellen szavazott.

Hitelkonstrukció az önkormányzati pályázatokhoz

2007.10.11.

Az uniós pályázatokhoz szükséges önrészre hitelkonstrukciót biztosít a kormány az önkormányzatoknak. A hitel akár százszázalékos is lehet, huszonöt évre szólhat, és ötéves türelmi idővel indul. Az ellenzék szerint a helyhatóságok nagy része már így is jelentős mértékben eladósodott.

Per az uniós pénzek miatt

2007.10.11.

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter jó hírnév megsértése miatt polgári pert indít Orbán Viktor, a Fidesz-MPP elnöke ellen.

Az ECOFIN csak decemberben foglalkozik a magyar konvergenciaprogrammal

2007.10.11.

Valószínűleg nem tárgyalja a magyar konvergenciaprogram végrehajtásának második hat hónapjáról készült jelentést az Európai Bizottság és a pénzügyminiszterek tanácsa - mondta Veres János. Magyarország nem támogatja, hogy a Galileo program az EU büdzséből való finanszírozását.

Az Európai Unió egységesen ellenzi a halálbüntetést

2007.10.10.

Az október 9-ei, keddi lisszaboni nemzetközi konferencián a Bizottság – az Európai Unió Elnökségével és az Európa Tanáccsal közösen – újfent hangsúlyozta: a halálbüntetés kiszabását minden körülmények között nyíltan ellenzi.

Jó úton halad a munkavállalói mobilitást megkönnyítő nyugdíjjavaslat

2007.10.10.

A Bizottság ma elfogadta azt a módosított javaslatot, amelynek célja, hogy a kiegészítő nyugdíjjogosultságok könnyebb megszerzésével illetve megtartásával elhárítsa az akadályokat a munkavállalói mobilitás elől.

Szja egyszázalékos törvény módosítása

2007.10.10.

A köznyelvben egyszázalékos személyi jövedelemadó törvény néven ismert jogszabály módosításának célja az eljárási szabályok egyszerűsítése, az adminisztrációs terhek csökkentése - mondta a Pénzügyminisztérium államtitkára expozéjában kedden (október 9.), az Országgyűlésben.

Jogerősen megrovást kapott a Népszava főszerkesztője Schmidt Mária becsületsértési ügyében

2007.10.10.

Jogerősen megrovással sújtotta a Népszava főszerkesztőjét Schmidt Mária becsületsértési ügyében a Fővárosi Bíróság kedden.

Együttműködési megállapodást kötött a Legfelsőbb Bíróság elnöke és az általános ombudsman

2007.10.10.

A bíróságokkal kapcsolatos állampolgári panaszok továbbításáról és azok vizsgálati eredményéről szóló tájékoztatásról kötött együttműködési megállapodást a Legfelsőbb Bíróság elnöke és az állampolgári jogok országgyűlési biztosa; a dokumentumot kedden Budapesten írta alá Lomnici Zoltán és Szabó Máté.

Civilek kérik a vagyontörvény megsemmisítését az AB-tól

2007.10.10.

vagyontörvény megsemmisítését kérik az Alkotmánybíróságtól civilek - a beadványt a többi között Zlinszky János volt alkotmánybíró és Bencze Izabella, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság volt vezérigazgató-helyettese is aláírta.

Hadat üzennek a korrupciónak

2007.10.10.

Az Állami Számvevőszék megkezdte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség idei működésének átvilágítását. Becker Pál, a számvevőszék általános főigazgató-helyettese szerint az ellenőrzésnek nincs köze az utóbbi hetekben nyilvánosságra került korrupciós ügyekhez.

Európai átlag alatt a magyarok

2007.10.10.

Változatlanul Ausztria az első az online közigazgatás felkészültsége terén. Hazánkban nem történt előrelépés, ellentétben másokkal. Olaszországban például online rendőrőrs kezdte meg a működést.

Éves jelentés a lisszaboni akciótervről

2007.10.10.

Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter szerint hosszú távon a foglalkoztatás Magyarország számára a legnagyobb probléma.

Veres biztos a „lex Mol” jogszerűségében

2007.10.10.

A sokak által csak lex Mol néven emlegetett törvény teljes mértékben összhangban van az Európai Unió szabályaival – ismételte meg a BruxInfo kérdésére Veres János pénzügyminiszter, aki a keddi (október 9.) tanácsülésen Charlie McCreevy belső piaci biztossal is „összefutott”, de egyikük sem vetette fel a témát.

Emberölés Kömpöcön - Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2007.10.10.

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa a Bács-Kiskun Megyei Bíróság I. fokon meghozott ítéletét abban az ügyben, amelyben egy középiskolás fiút, a fiatalkorú B. D. -t édesapja meggyilkolásával vádoltak meg.

Budapesten rendezik az első Európai Pro Bono Fórumot

2007.10.09.

A pro bono jogi gyakorlata - jogi szolgáltatás olyan ügyfeleknek, akik eme szolgáltatásokat nem tudják megfizetni - egyre több szakembe érdeklődését kelti fel a kontinentális Európában.

Az európai munkajog ne vonatkozzon a sportolókra?

2007.10.09.

Sepp Blatter, a világ országainak labdarúgó szövetségeit tömörítő FIFA elnöke azt kéri az Európai Uniótól, hogy a labdarúgás (és adott esetben más sportágak) tekintetében ne érvényesüljön a munkavállalók szabad mozgásának alapelve.

A biztosítási reform koncepciója

2007.10.09.

Magyarország sokat változott, fejlődött a rendszerváltozás óta. Mindezt nem követte az egészségügyi rendszerhasonlóan mély átalakulása. Nem igazodott a megváltozó feltételekhez, és ami fontosabb: nem alkalmazkodott a betegek és az orvosok jogos igényeihez sem.

Gyermekek, az ifjúság helyzetéről szóló jelentés, szolgálati nyugdíj, bányászatról szóló törvény

2007.10.09.

Az Országgyűlés hétfőn (október 8.) megtárgyalta a gyermekek és az ifjúság helyzetének javítása érdekében 2005-ben tett kormányzati intézkedéseket, valamint lezárta a gyermekek és az ifjúság helyzetéről szóló országgyűlési határozati javaslat módosításának részletes vitáját, továbbá lefolytatta a szolgálati nyugdíjjal összefüggő törvények és a bányászati törvény részletes vitáját.

Az alkotmányügyi bizottság támogatta a női kvóta bevezetését a parlamenti választásokon

2007.10.09.

A parlament alkotmányügyi bizottsága hétfői (október 8.) ülésén általános vitára alkalmasnak találta a női kvóta bevezetését a parlamenti választásokon.

Hangsúlyosabb EU-kommunikáció 90 millió euróból

2007.10.09.

Sürgős változásra van szükség az Európai Unió kommunikációjában, a brüsszeli bizottság jövőre kilencvenmillió eurót költ az állampolgárokkal való kapcsolattartásra - mondta Panajotisz Karvunisz, az Európai Bizottság Kommunikációs Főigazgatóságának főigazgató-helyettese hétfőn (október 8.) Budapesten az MTI-nek.

Aláírták a Jövő Nemzedékek ombudsmanjáról szóló törvényjavaslatot

2007.10.09.

A parlamenti pártok hétfőn aláírták a Jövő Nemzedékek ombudsmanjáról szóló törvényjavaslatot. Ha az Országgyűlés gyorsított eljárásban csütörtökön elfogadja a tervezetet, az új országgyűlési biztos akár már januárban elkezdheti a munkát. A Jövő Nemzedékek ombudsmanja hangsúlyosan foglalkozik majd a környezetvédelemmel és képviseli a fiatalok hosszú távú érdekeit.

Mentsük a menthetőt: elfogadták a lex Molt

2007.10.09.

Ritkán látott többséggel fogadta el a parlament a lex Mol néven megismert törvényt, erős jogosítványokat adva a társaságok jelenlegi menedzsmentjei kezébe. A 337 igen, négy nem szavazat és három tartózkodás mellett elfogadott törvény értelmében a stratégiai jelentőségű társaságok közé tartozik többek között a Mol, a regionális gáz- és áramszolgáltatók, a villamos erőművek, így például a Paksi Atomerőmű, valamint a Mavir Zrt.

"Munkát mielőbb!"

2007.10.09.

A Munkaerőpiaci Alap Irányító Testülete (MAT) október 4-ei döntése nyomán "Munkát Mielőbb" címmel 360 dél-dunántúli álláskereső számára kezdődhet komplex munkaerő-piaci program. A program célja, hogy a régióban csoportos létszámleépítésben érintettek a legrövidebb időn belül újra munkába állhassanak.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2007.10.09.

Ezen a héten számos gazdasági és pénzügyi eseményt rendeznek, kedden a pénzügyminiszterek találkoznak, ülést tart az EP gazdasági és pénzügyi, valamint költségvetési bizottsága is. A Európai Parlament mini-plenáris ülést tart, míg Jose Manuel Barroso Gordon Brown brit miniszterelnökkel találkozik.

Gyorsabbá és olcsóbbá vált az EU-ban a cégalapítás

2007.10.09.

Az öt évvel ezelőtti helyzethez képest mára felére csökkent a vállalkozások bejegyzésének ideje az Európai Unió 15 régi tagállamában, ahol jóval kevesebbe is kerül a cégalapítás - húzza alá az új kis- és középvállalkozási politika első két évéről készült jelentésében a Bizottság.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000