Hír archívum: 2007. október

Más hónap

Nincs MeH-Fidesz egyeztetés a médiareformról

2007.10.09.

Teljességgel megalapozatlanok azok az internetes hírportálokon hétfőn (október 8-án) megjelent híresztelések, amelyek szerint a Miniszterelnöki Hivatal és a Fidesz-Magyar Polgári Párt szakértői közötti bármiféle külön megegyezésre került volna sor a médiaszabályozás kérdésében.

Tovább csökken az ADSL-szolgáltatás ára

2007.10.09.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által 2006 tavaszán bevezetett az ADSL-szolgáltatás kiskereskedelmi árain alapuló nagykereskedelmi árszabályozás hatására a piacon a verseny erősödött és a növekvő sávszélesség mellett csökkentek a fogyasztói árak - mondta Pataki Dániel, az NHH elnöke, miután az NHH Tanácsa a napokban már ötödik alkalommal tette közzé az ADSL-szolgáltatás szabályozott nagykereskedelmi árait.

Példátlan és érthetetlen önbíráskodásra szánta rá magát a belvárosi polgármester

2007.10.09.

Október 8-án, hétfőn a Legfőbb Ügyész jogsértőnek minősítette az V. kerületi Önkormányzat korábbi határozatát, melynek alapján a polgármester több mint 10 milliárd forintot követelt az Egészségügyi Minisztériumtól.

Az Elsőfokú Bíróság munkaprogramja (2007. október 8. – 12. között)

2007.10.08.

Ezen a héten az Elsőfokú Bíróság egyetlen üggyel foglalkozik részletesebben, melyben egy korábbi, 2003-as ügy kerül vizsgálat kereszttüzébe. A Bizottság a Pergan cég szerves peroxidok piacán létrejött kartellban való részvételére tett utalást, melyet azonban az érintett cég, a Pergan cáfol.

Európai Parlament Plenáris ülése Brüsszelben

2007.10.08.

Az Európai Parlament október 10. és 11-én (szerdán és csütörtökön) tart két napos plenáris ülést Brüsszelben. Az ülés szerda déli megnyitásán részt vesznek a Líbiában korábban halálra ítélt bolgár ápolónők. Hans-Gert Pöttering házelnök nyilatkozatot tesz az európai halálbüntetés elleni nap alkalmából.

Az Alkotmánybíróság munkaprogramja (2007. október 8.-9.)

2007.10.08.

Az Alkotmánybíróság tizenhét népszavazási ügyet tárgyal október 8-9-i teljes ülésén. Napirenden lesz a Fidesz és a KDNP tandíjjal, vizitdíjjal és kórházi napidíjjal kapcsolatos kérdése is.

Az Európai Közösségek Bíróságának munkaprogramja (2007. október 8.-12. között)

2007.10.08.

Az Európai Közösségek Bírósága ezen a héten öt üggyel foglalkozik részletesebben. Ezek közül magyar szempontból a KÖGÁZ és társai, valamint az OTP Garancia Biztosító egyesített ügyek a legkiemelkedőbbek. De ezen kívül szó esik még többek között egy a gyermeke fogyatékossága miatt megkülönböztetett angol nő ügyéről, továbbá egy életkoron alapuló hátrányos megkülönböztetésről is.

Megalakul a Fenntartható Fejlődés Nemzeti Tanácsa

2007.10.08.

Hamarosan megalakul a Fenntartható Fejlődés Nemzeti Tanácsa, amelyben pártállástól függetlenül az egészséges környezetet megteremtő, a komfort érzést adó, harmonikus társadalom kialakításán munkálkodnak majd a szakemberek - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke pénteken Szigetszentmiklóson, a Kárpát-medencei testvérvárosok egészségfejlesztési együttműködési konferenciáján.

Megérkezett a legfőbb ügyész kezdeményezése Lengyel Zoltán ügyében az Országgyűléshez

2007.10.08.

Megérkezett a legfőbb ügyész kezdeményezése Lengyel Zoltán ügyében az Országgyűlés elnökéhez, amit Szili Katalin már továbbított a parlament mentelmi bizottságának - közölte az MTI érdeklődésére Géczi József Alajos, a mentelmi testület elnöke pénteken (október 5.).

ORTT: ne váljon külön az általános és a közmédia-szabályozás

2007.10.08.

Az ORTT szerint "egymással összehangoltan" kell előkészíteni és elfogadni az általános és a közszolgálati médiumokra vonatkozó szabályozást - derül ki az Országos rádió és televízió testület (ORTT) napokban elfogadott,a Nemzeti Audiovizuális Média Stratégia (NAMS) vitaanyagához benyújtott véleményéből.

Jogerősen pert nyert a Gyermekrák Alapítvány

2007.10.08.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében helyreigazításra kötelezte a Népszabadságot a 2007. április 28-án megjelent Gyermekrák Alapítvánnyal foglalkozó cikke miatt.

Rendőrségi arculatváltás

2007.10.08.

Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter szerint eljárt az idő a rendőrségi egyenruha fölött, elegánsabb és praktikusabb uniformisra van szükségük a rend őreinek.

A reformok miatt sérülnek a tanárok munkavállalói jogai

2007.10.08.

Az iskolák többségében nem tudják betartani a pedagógusok negyvenórás munkahetére vonatkozó előírásokat – erősítette meg a közelmúltban tett kijelentését Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Az egyik iskola vezetője elmondta: a kollégák zöme rendszeresen túllépi az engedélyezett munkaidőt, az adatokat azonban kozmetikázniuk kell, mert túlóradíjakra nincs pénz.

Plusz két évet kértünk a postaliberalizációra

2007.10.08.

A GKM szerint túl korai lenne az EU által kitűzött határidő, ezért Magyarország szükség esetén élni fog a kétéves átmeneti mentességgel.

Nagy-Britannia és a közös igazságügyi politika: a kívülmaradás ára

2007.10.08.

Nagy-Britannia az új Reformszerződés értelmében továbbra sem vesz részt teljesen az Európai Unió igazságügyi együttműködésében, azonban a kívülmaradásnak (opt-out) ezúttal komoly feltételeket szabtak.

Három községgel bővül az egri többcélú kistérség

2007.10.05.

Három községgel bővült az Egri Többcélú Kistérségi Társulás; Feldebrő, Tarnaszentmária és Verpelét is csatlakozott az önkormányzati társulás csütörtöki, Egerben megrendezett ülésén.

A legfőbb ügyész kezdeményezte Lengyel Zoltán mentelmi jogának felfüggesztését

2007.10.05.

A legfőbb ügyész kezdeményezte Lengyel Zoltán független (volt fideszes) parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését - erősítették meg csütörtökön az MTI értesülését parlamenti forrásból.

Kedden kezdődik az adótörvények vitája

2007.10.05.

Jövő héten kezdi meg az Országgyűlés az adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitáját, nyolcórás időkeretben - közölte Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság ülését követően csütörtökön.

Konferencia a gyermekek bűnelkövetővé és áldozattá válásának megakadályozásáról

2007.10.05.

A gyermekek bűnelkövetővé és áldozattá válásának megakadályozásáról, valamint az iskolai bűnmegelőzésről szervezett konferenciát csütörtökön Budapesten a Bűnmegelőzők Országos Szakmai Szövetsége és a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottsága.

Folyamatban lévő magyar, illetve magyar vonatkozású ügyek az Európai Közösségek Bírósága előtt

2007.10.05.

Az Európai Közösségek Bírósága és az Elsőfokú Bíróság is több magyar, illetőleg magyar vonatkozású üggyel is foglalkozik a közeljövőben. Így többek között az Európai Közösségek Bíróságán a Cartesio, Kögáz, OTP Garancia Biztósító, illetve az OTP Bank és Merlin Gerin Zala ügyekben folyó előzetes döntéshozatali eljárás kerül napirendre.

Kötelezettségvállalás a polcszerviz ügyben

2007.10.05.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) fellépése arra kényszerítette a Tesco Global Áruházak Zr.-t, hogy ezentúl minden évben pályázaton válassza ki a neki polcszerviz szolgáltatást végző vállalkozásokat.

Nyílt levél a kormányhoz és parlamenti képviselőkhöz

2007.10.05.

21 hazai társadalmi szervezet fordult a Kormányhoz és az illetékes parlamenti képviselőkhöz a 47 tagállamból álló Európa Tanács (ET) készülő információszabadság-egyezménye kapcsán. Az ET, melynek Magyarország is tagja, elsőként a világon nemzetközi egyezményben kívánja rögzíteni a közérdekű adatokhoz való hozzáférés szabályait.

Az Európai Számvevőszék összefoglaló tájékoztatója az 5/2007. sz., a CARDS program Bizottság által történő irányításáról szóló különjelentésről

2007.10.05.

2000-ben a „Közösségi támogatás az újjáépítési fejlesztéshez és stabilizációhoz” (CARDS) rendelet egyesítette a Nyugat-Balkánnak nyújtott Európai Uniós támogatás jogalapjait. 2000-től 2006-ig a CARDS program fő céljai a fenntartható és EU-kompatibilis reformok bátorítása, a stabilizációs folyamat konszolidációja, valamint a régiónak az Európai Unióhoz való közelítése voltak.

Barangolás: eddig 60%-kal csökkentek a fogyasztói árak

2007.10.05.

Idén nyár óta az európai uniós fogyasztók akár 60%-kal olcsóbban használhatják mobiltelefonjukat külföldi tartózkodásuk alatt. A tervnek megfelelően zajlik az európai mobilszolgáltatók átállása az Eurotarifára. Ez derül ki abból a tanulmányból, amelyet – az Európai Szabályozók Csoportjának (ERG) tagjaként – a huszonhét nemzeti távközlési szabályozó hatóság készített az Európai Bizottsággal együttműködésben.

Dr. Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter és dr. Erwin Buchinger szociális és fogyasztóvédelmi ügyekért felelős miniszter találkozója

2007.10.05.

A II. magyar-osztrák együttes kormányülést megelőzően, az osztrák Szövetségi Kormány megalakulása óta első alkalommal találkozott az osztrák és magyar szociális miniszter. Dr. Erwin Buchinger miniszter úr október 4-ei látogatásának célja az volt, hogy megbeszéljék az aktuális európai uniós feladatokat, kölcsönösen megismerjék a vonatkozó kormányzati álláspontokat.

2,83 milliárdért adtak túl a Rába 7,2 százalékán

2007.10.05.

Eladta Rába részvényeit a győri önkormányzat. A kedd délutáni tranzakcióból több, mint kétmilliárd forint bevételre tett szert a város. A részvényeket egy csomagban, egyenként 2150 forintos áron értékesítették. Az ügyletet szerdán délelőtt hozták nyilvánosságra.

Új kommunikációs javaslatokat tett közzé a Bizottság

2007.10.05.

Az Európai Bizottság új kommunikációs javaslatokat tett közzé, amely szerint az eddigi elaprózott intézkedéseket a tagállamok, az EP és a Bizottság megállapodása alapján kidolgozott, éves terveknek kell felváltania.

Jogfosztó oktatási törvényt készítenek elő Romániában

2007.10.05.

A romániai magyarság aggódik az új román tanügyi tervezet miatt, amely megkülönböztető rendelkezéseket tartalmaz. Az új jogszabály nem tenné lehetővé az anyanyelvű zenetankönyvek alkalmazását sem.

A Bizottság górcső alá veszi a Lex Molt

2007.10.05.

Charlie McCreevy, az EU belső piacért felelős biztosa Kóka János gazdasági miniszternek küldött levélben hívta fel a magyar kormány figyelmét arra, hogy a stratégiai ágazatokban működő magyar cégek felvásárlásáról készülő törvénynek teljesen összhangban kell lennie az uniós szabályokkal. A biztos egyidejűleg külön vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy az egyébként hétfőn (október 1.) elfogadandó magyar jogszabály akadályokat gördít-e a tőke szabad áramlása elé.

Összefoglaló a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat gazdálkodási rendszerének 2007. évi átfogó ellenőrzéséről

2007.10.05.

Az Állami Számvevőszék a stratégiájában foglalt célkitűzéseknek megfelelően a helyi önkormányzatok gazdálkodási rendszere átfogó ellenőrzésének programját a 2007. évtől megújította, azt kiegészítette további – teljesítmény-ellenőrzési – elemekkel. Az ellenőrzésre az Országgyűlés illetékes bizottságai részére is átadott, országosan egységes ellenőrzési program alapján került sor.

Eltűnt a Malina Hedvig-ügy iratanyagából a feljelentés

2007.10.04.

Eltűnt a Malina Hedvig-ügy iratanyagából az a dokumentum, amelyben a szlovák titkosszolgálat egyik volt munkatársa feljelentést tett a magyar diáklány ellen. Ezt Hedvig védőügyvédje, Roman Kvasnica erősítette meg az aktualne.sk szlovák hírportálnak. Nyoma veszett a feljelentő nyilatkozatát tartalmazó jegyzőkönyvnek is.

Diszkriminatív bérek miatt milliós büntetés

2007.10.04.

Ötvenezertől hatmillió forintig terjedő bírságot kaphatnak a cégek az egyenlőtlen elbánás, például a bérekkel kapcsolatos megkülönböztetés miatt.

Felemás a kereskedelmi láncok és beszállítóik viszonya

2007.10.04.

Több mint egy év telt el a kereskedelmi törvény hatályba lépése óta. A jogszabály szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) feladata annak megakadályozása, hogy a jelentős piaci erővel rendelkező kiskereskedelmi vállalkozások visszaéljenek a helyzetükkel. Az elmúlt egy év során azonban elenyésző számban érkeztek beszállítói panaszok a versenyhatósághoz.

Titkos privatizációs záradékot kell kiadnia az ÁPV Zrt.-nek

2007.10.04.

Jogerősen pert nyert a Manager magazin volt újságírója az ÁPV Zrt. ellen, a szervezetnek így 15 napon belül két, 90-es években kötött privatizációs szerződést kell nyilvánosságra hozni a titkos záradékokkal együtt. A Fővárosi Ítélőtábla ezzel megerősítette az első fokú bíróság korábbi ítéletét, a döntés értelmében a szóban forgó privatizációs dokumentáció (szerződések, emlékeztetők, stb.) közérdekű adatnak számít.

A Magyar Szabadalmi Hivatal VIVACE programja az EU toplistáján

2007.10.04.

„A kis- és közepes vállalkozások állami támogatása a szellemitulajdon-védelmi jogszerzés területén: kihívások és válaszok” címmel rendeztek konferencián, szeptember 27-én Bécsben. Ennek keretében hozták nyilvánosságra annak a két évig tartó kutatásnak ill. felmérésnek az eredményeit, amelynek célja az uniós országokban a szellemi tulajdon támogatása területén a kkv-knak nyújtott, közpénzekből finanszírozott programok közül a legjobbak kiválasztása és a példák közrebocsátása volt.

Összefoglaló a munkaképesség megőrzésére fordított pénzeszközök hasznosulásának ellenőrzéséről

2007.10.04.

A 90-es évek elején Magyarországon másfél millióval csökkent a foglalkoztatottak száma, de ennek csak egy része jelent meg a munkanélküliség emelkedésében. Az akkori szabályozás tág teret engedett a „rokkantosításnak”, amely így lehetőséget nyújtott a munkaerőpiaci helyzetében (is) alapvetően meggyengült rétegeknek alacsony szintű, de megélhetést biztosító ellátások megszerzésére.

Védegylet: hétfőn nyújtják be az előterjesztést a jövő nemzedékek ombudsmanjáról

2007.10.04.

Még az idén megválaszthatja az Országgyűlés a jövő nemzedékek országgyűlési biztosát, ha a parlament gyorsított eljárásban elfogadja az erről szóló törvényjavaslatot, amelyet az öt párt hétfőn (október 1.) nyújt be a parlamentnek - tájékoztatta az ötpárti egyeztetést kezdeményező Védegylet közleményben az MTI-t, tudatva, hogy a felek szerdán jutottak konszenzusra a törvényjavaslat ügyében.

Pert nyert az APEH a Pécsi Közlekedési Zrt.-vel szemben

2007.10.04.

Az önkormányzati tulajdonú Pécsi Közlekedési Zrt. 632 millió forintot köteles fizetni az adóhivatalnak, miután a Baranya Megyei Bíróság szerdán hozott jogerős határozatában kimondta: a cég két éven keresztül jogszerűtlenül igényelt fogyasztói árkiegészítést az államtól a pécsi iskolások kedvezményes helyi járatú buszbérletei után.

Igazoltatási "kiskátét" jelentet meg a rendőrség

2007.10.04.

Igazoltatási "kiskátét" jelentet meg a rendőrség még október 23-a előtt, hogy az állampolgárok tisztában legyenek azzal, hogyan zajlik az igazoltatás, és kinek milyen jogai vannak - jelentette be Bencze József országos rendőrfőkapitány Budapesten.

Megállapodás a Parlament létszámáról

2007.10.04.

Az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága elfogadta azt a jelentést, amely szerint a 2009-es választások után 750 képviselő ülhet az EP-ben.

Alkotmánybírósághoz fordul Zalakomár a kistérségi átalakítás miatt

2007.10.04.

A többcélú kistérségi társulások szeptember 25-én életbelépett módosítása miatt Alkotmánybírósághoz fordul Zalakomár képviselő-testülete - mondta el Varga Miklós polgármester szerdán az MTI érdeklődésére.

Kampány a nők családon belüli bántalmazása ellen - Lamperth Mónika

2007.10.03.

Sokan vannak olyanok, akik ki vannak téve a családon belüli erőszaknak, s úgy érzik, hogy magukra maradtak, ezen szeretnénk változtatni - hangsúlyozta a szociális miniszter kedden (október 2.) Kaposváron, az "Állítsuk meg a nők elleni, családon belüli erőszakot!" címmel elindított országos kampánysorozat rendezvényén.

Ügyészségi vallomások nyilvánossága: a legfontosabb az igazság kiderítése

2007.10.03.

Az igazság kiderítése fontosabb a pártok érdekeinél. Gyurcsány Ferenc ezt az alapelvet tartotta szem előtt akkor is, amikor döntést hozott az ügyészségen tett tanúvallomásának nyilvánosságra hozásáról: a vallomás elérhető lesz a nyilvánosság számára az első lehetséges időpontban, amikor az már nem veszélyeztetheti a nyomozó hatóság munkáját.

A magyar köztársaság alkotmánybírósága küldöttségének látogatása az európai közösségek bíróságán

2007.10.03.

A Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága hat tagjából álló, Dr. Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke vezette küldöttség 2007. október 1-jén és 2-án látogatást tett az Európai Közösségek Bíróságán. A küldöttséget Dr. Vassilios Skouris, a Bíróság elnöke, valamint Dr. Juhász Endre, a Bíróság tanácselnöke, és Roger Grass, a Bíróság hivatalvezetője fogadta.

Újabb lépések a felsőoktatási járulékfizetés kérdésében

2007.10.03.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a közelmúltban többször is kibővítette azoknak a körét, akik mentesülnek a fejlesztési részhozzájárulás fizetése alól.

Elutasította az LB a kecskeméti maffiaperben a felülvizsgálati indítványokat

2007.10.03.

Elutasította a kecskeméti maffiaperként elhíresült bűnügyben benyújtott felülvizsgálati indítványokat a Legfelsőbb Bíróság (LB) kedden.

Pénzért ígért szabadulást - börtönbüntetést kapott az üzérkedő

2007.10.03.

Helybenhagyta a Győri Ítélőtábla kedden, Pécsett hozott jogerős határozatában annak a férfinak a büntetését, akit korábban két év tíz hónap börtönre és kétszázezer forint vagyonelkobzásra ítéltek, miután 2003-ban azt ígérte egy asszonynak, pénzért "elintézi" előzetes letartóztatásban lévő fia szabadon bocsátását.

ORFK-kezdeményezés - az MLSZ kész az egyeztetésre

2007.10.03.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) kész arra az egyeztetésre, amelyet Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány kezdeményezett a szeptember 22-i Nyíregyháza-Debrecen Soproni Liga-mérkőzéssel kapcsolatos rendőri intézkedéseket követően - közölte Kisteleki István, az MLSZ elnöke kedden (október 2.) az MTI-vel.

Nevek nélkül: nyilvánosságra hozták az olajakták egy részét

2007.10.03.

Nyilvánosságra hozta kedden (október 2.) este internetes oldalán a Nemzetbiztonsági Hivatal a 90-es években íródott olajakták egy részét. Húsz dokumentum került fel a weboldalra, melyekből minden nevet kihúztak.

Adóügyekről tanácskoztak az egyházak

2007.10.03.

Tanácskozást tartottak tegnap (október 2.) a magyar katolikus egyház, a magyarországi református egyház, a magyarországi evangélikus egyház püspökei és a Katolikus Püspöki Kar állandó tanácsa. A napirenden az egyházak és az állam között zajló tárgyalás szerepelt.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000