Hír archívum: 2007. november

Más hónap

Az Alkotmánybíróság december 3-4-i teljes ülésének napirendje

2007.11.30.

Hétfőn kerül a teljes ülés elé a rádiózásról, és a televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény 3. § (2) bekezdésének els fordulatát követ szövegrésze, valamint a 3. § (3) bekezdése alkotmányellenességének vizsgálata tárgyában készült határozattervezet.

EP-jóváhagyás az EU alapjogi chartájához

2007.11.30.

Az Európai Parlament csütörtökön jóváhagyta az Európai Unió alapjogi chartáját, amelyet később az EU reformszerződéséhez csatolnak.

Szigorítja a lőfegyvertartás szabályait az EU

2007.11.30.

Az új uniós szabályok megnehezítenék a bűncselekményekhez használható fegyverekhez való hozzáférést, de nem rontanák a fegyvereket törvényesen birtoklók helyzetét. A szigorítanák a fegyverek adásvételét az EU-ban, korlátoznák az internetes érékesítés lehetőségét, elektronikus regisztrációt vezetnének be, és 20 évig őriznék az adatokat. Az EP csütörtökön szavazott.

Tévéreklámok és termékelhelyezés: új uniós szabályok

2007.11.30.

Új uniós szabályokat fogadott el az EP a televízióreklámokról és a termékelhelyezésről, miután a képviselők megállapodtak a korábban vitás kérdésekről a tagállamokat képviselő Tanáccsal. Óránként legfeljebb 12 percet lehet reklámozni, a műsorokat pedig félóránként lehet majd megszakítani hirdetésekkel.

A FEOSZ egyezséget kötött az Electro World Magyarország Kft-vel a fogyasztói jogok érvényesülése érdekében

2007.11.30.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége közérdekű keresetet indított az Electro World Magyarország Kft. ellen a jótállási idővel kapcsolatos – álláspontjuk szerint – jogszabálysértő gyakorlat miatt.

LB: hatályban marad a tüntetőnek kártérítést megállapító jogerős ítélet

2007.11.30.

A Legfelsőbb Bíróság 2007. szeptember 19-én hozott és nemrég kézbesített felülvizsgálati ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla a felperesi keresetnek helyt adó, jogerős ítéletét hatályában fenntartotta, ennek megfelelően a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közel másfél napos fogva tartásért 500 ezer forint nem vagyoni kártérítés és kamatai összeget kellett megfizessen a 9 társával együtt meghurcolt és a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi ügyvezetője, dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd által képviselt Fekete László felperes javára.

Alkotmányellenes kábítószer-razzia során a diszkóban elvégeztetni a vizeletvizsgálatot

2007.11.30.

Az ombudsman szerint alkotmányellenes, ha a rendőrök a diszkóban egy kábítószer-razzia során vizeletvizsgálatot végeztetnek a fiatalokkal - olvasható az országgyűlési biztosok honlapján. A Kendermag Egyesület felszólította a rendőrséget a törvények tiszteletben tartására.

Az államfő ismét önállóan jelöl ombudsmanokat

2007.11.30.

Az államfő ismét önállóan jelöl ombudsmanokat - írta csütörtöki számában a Magyar Hírlap.

NAMS: két héten belül koalíciós egyeztetés - vita a koncentrációs szabályokról

2007.11.29.

Két héten belül elkezdődik a Nemzeti Audiovizuális Média Stratégia (NAMS) koalíciós egyeztetése - mondta el Sarkady Ildikó kormánybiztos egy szerdai budapesti tanácskozáson.

Pontosabb szabályozást nyer a hivatásos katonák jogállása

2007.11.29.

A törvényjavaslat elsődlegesen a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvény megfogalmazásainak pontosítását és a szabályozási rendszer rugalmasabbá tételét célozza. Erről Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár beszélt expozéjában, a javaslat általános vitájának kezdetén szerdán a parlamentben.

Szigorodó közlekedési pontrendszer

2007.11.29.

Egységesen három ponttal emelkedik a közúti közlekedésben a szabályszegésekhez rendelt pontok száma - mondta Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára szerdán az Országgyűlésben.

Szabálysértés: emelkedik a helyszíni bírság felső határa

2007.11.29.

A szabálysértésekről szóló törvényjavaslat megemeli a helyszíni bírság alsó és felső határát, amire azért van szükség, mert a bírság irreálisan alacsony összegű a jelenlegi piaci, gazdasági viszonyok között - mondta Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára a javaslat általános vitájának kezdetén, szerdán a parlamentben.

Sólyom László: a bíróságok függetlenségéhez nem férhet kétség

2007.11.29.

A bíróságok függetlenségéhez nem férhet kétség, mert a lehetséges legnagyobb szervezeti függetlenséget harcolták ki maguknak - mondta Sólyom László köztársasági elnök Budapesten szerdán a Legfelsőbb Bíróság ünnepi teljes ülésén, amelyet a jogelődjének számító Kúria megalakulásának 125. évfordulója alkalmából rendeztek.

Vagyonközösséget keletkeztet a bejegyzett élettársi kapcsolat

2007.11.29.

A bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslat elismeri ezt az együttélési formát családjogi intézményként - mondta Juhász Gábor igazságügyi államtitkár szerdán (november 28.) az Országgyűlésben, a törvényjavaslat általános vitájában.

Az EP szerint nem indokolt a kimaradás az alapjogi chartából

2007.11.29.

Nagy-Britannia és Lengyelország alapjogi chartához való csatlakozását szorgalmazták szerdai plenáris vitájukon az európai parlamenti képviselők. A képviselők aggodalmasnak találták, hogy bizonyos tagállamokban korlátozott lesz a Charta Bíróság előtti érvényesítése.

Kártérítést fizet a BRFK a meghurcolt tüntetőknek

2007.11.28.

Perbeli egyezségi megállapodást kötött 2007. november 21-én a Nemzeti Jogvédő Szolgálat által képviselt 32 meghurcolt tüntető és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) között a 2003. december 1-én, a budai Gesztenyés-kertben a Lelkiismeret’88 Csoport által tartott tüntetés jogellenes rendőri feloszlatása során foganatosított jogellenes rendőri intézkedések miatt idén indult perben.

Emberölés Békéscsabán - Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2007.11.28.

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa a Békés Megyei Bíróság ítéletében kimondott, a szabadságvesztés büntetésre és a közügyektől eltiltásra vonatkozó döntését abban az ügyben, amelyben két békéscsabai férfit, K. J.-t (I. rendű vádlott) és T. A.-t (II. rendű vádlott ) emberölés és más bűncselekmények miatt ítéltek el.

Vasútépítő kartellre bukkant a GVH?

2007.11.28.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a Vegyépszer Építő és Szerelő Zrt., a Strabag Zrt., a Szentesi Vasútépítő Kft., a Swietelsky-MÁVÉPCELL Vasútépítő Kft., a Hídépítő Zrt., a HÍDÉPÍTŐ Speciál Vízi és Robbantási Munkák Kft., a Wiebe Hungaria Vasútépítő Kft., a Hochtief Construction AG., a Középszolg Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Gránit Hungária Építőipari és Szolgáltató Kft., a Resonator Vállalkozási és Kereskedelmi Kft. és a Kelet-Út Építőipari, Beruházó és Szállítmányozó Kft. ellen.

Péterfalvi: Kiforgatták a szavaimat

2007.11.28.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint kiforgatták szavait azok a rendőrök, akik a múlt héten egy be nem jelentett tüntetésen az ő állásfoglalására hivatkozva nem engedték a tudósítókat fotózni. Arra is volt példa, hogy a helyszínen visszanézték a róluk készült felvételeket.

Büntetőjogi perbeszédverseny lesz a Miskolci Egyetemen

2007.11.28.

Perbeszédversenyre készül a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, a megmérettetésen a büntetőeljárás világában mélyülhetnek el életszerű helyzetekben az egyetem harmad-, negyed- és ötödéves jogászhallgatói, és a tárgyalótermi hangulatra kíváncsi érdeklődők szerdán (november 28.).

Újabb kartellpert nyert a GVH

2007.11.27.

Jogerősen pert nyert a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) három kartellező építőipari vállalkozás ellen. A Fővárosi Ítélőtábla ugyanis elutasította a Baucont Rt., az ÉPKER Kft. és a KÉSZ Kft. keresetét, amelyben a versenyhatóság döntésének hatályon kívül helyezését kérték.

Egyes büntetőjogi törvények módosítása

2007.11.27.

Az Országgyűlés hétfőn (november 26.) este folytatta le az egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat részletes vitáját.

Ötpárti konszenzus a rendőrségről szóló törvény módosítása kapcsán

2007.11.27.

Az Országgyűlés hétfőn este (november 26.) folytatta le a rendőrségről szóló törvény módosítását célzó javaslat részletes vitáját.

Az alkotmányügyi bizottság támogatta a bejegyzett élettársi kapcsolatot

2007.11.27.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának kormánypárti többsége általános vitára alkalmasnak találta a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatot hétfői (november 26.) ülésén.

Nem szavazták meg a női kvótát, lesz jövő nemzedékek ombudsmanja

2007.11.27.

Nem fogadta el az Országgyűlés hétfőn (november 26.) a női kvótáról szóló törvényjavaslatot, amelyet Sándor Klára és Magyar Bálint SZDSZ-es képviselők terjesztettek a Ház elé.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2007.11.27.

Ezen a héten kerül sor EU és Kína, valamint India közötti csúcstalálkozóra, míg az Európai Parlament mini-plenáris ülésén a képviselők szavaznak az európai pártok finanszírozásáról és jóváhagyhatják az EU alapjogi chartáját.

Ma szavaz a Parlament a jövő nemzedékek ombudsmanjáról

2007.11.26.

Az Országgyűlés 2007. november 26-án, hétfőn várhatóan 17:20 körül dönt az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló 1993. évi LIX. törvény módosításáról szóló T/4055. számú törvényjavaslatról, tehát a jövő nemzedékek ombudsmanja életre hívásáról.

EP-előzetes, 2007. november 28-29.

2007.11.26.

Az Európai Parlament mini plenáris ülésszakot tart Brüsszelben. Az EP voksol a televízióreklámokra, illetve a lőfegyvertartásra vonatkozó szabályokról, valamint az európai vasúti közlekedés akadályainak felszámolásáról is. A képviselők értékelik az európai turizmus helyzetét. Felszólal az EP-ben a spanyol miniszterelnök.

Az Európai Közösségek Bíróságának munkaprogramja (2007. november 26 – november 30.)

2007.11.26.

November 27-én dönt a bíróság abban a kérdésben, hogy ki minősül várandós munkavállalónak a 92/85/EGK irányelv alkalmazása szempontjából, valamint arról, hogy a felperes hivatkozhat-e az értesítés érvénytelenségére, amennyiben a kézbesítendő irat mellékleteinek kézbesítése nem felel meg a 1348/2000/EK rendelet kritériumainak.

A Bizottság szerint számottevő előrelépés történt a kínai játékok minőségi ellenőrzésében

2007.11.26.

Az Európai Bizottság tegnap (2007. november 22.) közzétett jelentése szerint Kína jelentős előrelépést tett a játékok biztonságosabbá tétele érdekében. 2008 első negyedévében a Bizottság felülvizsgálja a játékokról szóló irányelvet.

ORTT: vizsgálat állatkínzás és a Tesco-Jézuska miatt

2007.11.26.

Nézői panaszok alapján rendelt el hatósági ellenőrzést a médiahatóság a Viasat3 Sofőrök című műsorának egyik adása és egy Tesco-reklám miatt; előbbinél állatkínzást, utóbbinál a reklámszabályok sérelmét gyanítják - tudható meg az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) napokban hozott határozataiból.

Népszavazási kérdések hitelesítése

2007.11.26.

Még folyik a Fidesz által benyújtott népszavazási kérdésekhez gyűjtött aláírások hitelesítése, ezért az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke nem tartja indokoltnak a testület soron kívüli ülésének összehívását. Szigeti Péter ezt azután közölte, hogy a Fidesz és a KDNP elnöke azt kérte: hétfőre hívja össze az ülést, mert tudomásuk szerint az egyik kérdésben hamarosan befejeződik az aláírások ellenőrzése.

Lomnici Zoltánt nemzetközi szervezet vezetőségébe választották

2007.11.26.

A Legfelsőbb Bíróságok és Államtanácsok Nemzetközi Szervezete Bangkokban ülésező kongresszusa Lomnici Zoltán főbírót újabb három évre az igazgatótanács tagjává választotta szombaton (november 24.) - közölte az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának sajtóosztálya az MTI-vel.

A Nemzeti Agrárszabályozás Egyszerűsítésről szóló Zöld Könyv társadalmi vitája

2007.11.26.

Az Európai Unióban zajló törekvésekkel és a kormányzati deregulációs szándékkal összhangban a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vezetése célul tűzte ki a nemzeti agrárszabályozás egyszerűsítését, amelynek elsődleges célja a mezőgazdasági termelők terheinek mérséklése.

Pataki Dániel az RSPG alelnöke

2007.11.26.

Pataki Dánielt, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnökét csütörtökön Brüsszelben megválasztották a Radio Spectrum Policy Group (RSPG) alelnökének, jelentette be az NHH.

Javaslat a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület létrehozására

2007.11.23.

A feketegazdaság elleni határozott és hatékony fellépés érdekében, az új rend programjának megvalósítása jegyében a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke és a „Új rend és szabadság” programért felelős kormánybiztos javaslatot tett a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) létrehozására a Kormány javaslattevő, véleményező és tanácsadói feladatokkal felruházott testületeként.

A tanú személyes adatainak védelme a polgári eljárásban

2007.11.23.

Az Alkotmánybíróság november 20-án hozott határozatában megállapította: az Országgyűlés az Alkotmány 70/A. § (1) bekezdésében meghatározott, a hátrányos megkülönböztetés tilalmát sértő mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenességet idézett el azáltal, hogy a polgári eljárásban nem teremtett lehetőséget a tanú személyi adatainak zártan kezelésére.

Alkotmányellenes a németek áttelepítéséről szóló rendelet

2007.11.23.

Az Alkotmánybíróság november 19-én megállapította a magyarországi német lakosság Németországba áttelepítéséről szóló 12.330/1945. M.E. számú rendelet és az ezzel kapcsolatos rendeletek alkotmányellenességét.

Az AB két népszavazási kezdeményezést felfüggesztett

2007.11.23.

Az Alkotmánybíróság (Ab) 2008. június 15-ig felfüggesztette eljárását két OVB határozat ellen benyújtott kifogások elbírálásával összefüggésben. Az egyik végzés a kettős állampolgársággal, a másik a kórház-privatizációval kapcsolatos népszavazási kezdeményezést érinti.

Az Alkotmánybíróság november 26-27-i teljes ülésének napirendje

2007.11.23.

Az Alkotmánybíróság öt népszavazási kezdeményezést tűz napirendjére, köztük a Fidesz és a KDNP gyógyszerárusítással kapcsolatos kérdését. Folytatják az államfő indítványának tárgyalását, melyben az EU tagállamai, valamint Izland és Norvégia közötti átadási eljárásról szóló Megállapodást kihirdető törvényt kifogásolja.

Pert nyert a FEOSZ a Malév Zrt.-vel szemben

2007.11.23.

A fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek az elmúlt években többször jelezték a Malév Zrt.-vel szemben felmerült árképzéssel, reklámozással kapcsolatos kifogásaikat, több közérdekű keresetet indítottak ezek kapcsán.

Pert nyert a TASZ az NBH-val szemben közérdekű adatok kiadása ügyében

2007.11.23.

Jogerősen pert nyert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Nemzetbiztonsági Hivatallal (NBH) szemben a Fővárosi Ítélőtáblán csütörtökön, a titkosszolgálatnak nyilatkoznia kell a titkos minősítés alól feloldott iratokról - közölte a civil szervezet munkatársa, Földes Ádám.

MTV-székházostrom: a bíróság megfelezte a Hír Tv ORTT-s bírságát

2007.11.23.

Részben pert nyert a Hír Televízió az Országos Rádió és Televízió Testülettel (ORTT) szemben - tájékoztatta az MTI-t a Fővárosi Ítélőtábla sajtófőnöke csütörtökön.

Januártól ügyvédi kontroll alatt a személyazonosság

2007.11.23.

Jövő januártól könnyen rajtaveszt, aki elveszett, lopott vagy hamis iratokkal próbál meg egy ingatlanon túladni, illetve céget alapítani; a jogügyletek biztonságának javításáról elfogadott törvénymódosítás szerint az ügyvédek ellenőrizhetik ugyanis, hogy a bemutatott okmány érvényes, és az eltűnését sem jelentették be - írta a csütörtöki Népszabadság.

Lapterjesztő kartellt leplezett le a GVH

2007.11.22.

Versenykorlátozó megállapodást kötött egymással a Magyar Posta Zrt. és a Magyar Lapterjesztő Zrt. – tárta fel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A két társaság abban állapodott meg, hogy nem támadja egymás piacait. A jogsértés miatt a Magyar Posta és a Magyar Lapterjesztő egyaránt 468-468 millió forint bírságot kapott.

Az agrárreformok további korszerűsítését tervezi a Bizottság

2007.11.22.

Az új kihívásokhoz és a 27 tagúra bővült Unióban rejlő lehetőségekhez kívánja igazítani az Európai Bizottság a 2003-ban megkezdett mezőgazdasági reformokat – derül ki abból a konzultációs papírból, melyet kedden (november 20.) hozott nyilvánosságra a testület.

Bővülnek a Vám- és Pénzügyőrség feladatai

2007.11.22.

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2007. évi CXXVI. törvény alapján 2008- január 1-től a pénzmosás, valamint a pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása bűncselekmények nyomozását a Vám- és Pénzügyőrség végzi.

Lezárult a regisztrációs adó részleges visszatérítése

2007.11.22.

A Vám- és Pénzügyőrség a regisztrációs adó részleges visszatérítésével kapcsolatosan beérkezett valamennyi kérelmet feldolgozta.

A Bizottság megint a „Made in the EU” jelöléssel próbálkozik

2007.11.22.

A Bizottság egy előkészületben lévő javaslatában a ’Made in the EU’ címke bevezetését javasolja a tagállamokban gyártott ételek és italok azonosítására. A tervek szerint szabályoznák a termékek zsír-, cukor- és sótartalmának feltüntetését is. A nemrég nyilvánosságra került elképzelések azonban máris sok kritikát váltottak ki.

Pert nyert a Zöld Rádiót képviselő TASZ

2007.11.22.

A TASZ 2007. november 11-én, első fokon pert nyert a Fővárosi Bíróságon közérdekű adat kiadása iránt folyamatban volt perben.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000