Hír archívum: 2007. december

Más hónap

Hét aktív bíró az Ibikében

2007.12.28.

Hét aktív és három egykori bírósági dolgozóval alakult meg az az új bírósági egyesület, amelynek tervét Cserni János, a Fővárosi Bíróság bírája vetette fel nemrég - írta a pénteki Népszava.

A Gazdasági Versenyhivatal 2007. évi munkája a számok tükrében

2007.12.28.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) sikeresnek értékeli a 2007. évi munkáját, mely nagyszámú versenyhivatali eljárásban, a versenypártoló munka, valamint a versenykultúra fejlesztő tevékenység erősítésében öltött testet.

Zavar az adószám körül

2007.12.28.

Heves vitákat kavar az a kérdés, hogy a 2008. január 1-jével hatályba lépő új áfatörvény értelmében kötelező-e nyugtát kibocsátani például egy kiló paradicsom eladásakor, vagy sem - írta a pénteki Világgazdaság.

Sólyom László által visszaküldött törvények - kronológia

2007.12.28.

Az államfő 2005. augusztus 5-i beiktatása óta több esetben küldött vissza megfontolásra törvényt az Országgyűlésnek az elé aláírásra előterjesztett normaszövegek közül.

Az államfő nem írta alá az egészségbiztosítási törvényt

2007.12.28.

Nem írta alá a köztársasági elnök az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt, amit megfontolásra - kifogásaival együtt - visszaküld az Országgyűlésnek. Sólyom László ezt csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be a Sándor-palotában. Szili Katalin házelnök szerint a visszaküldött törvény záróvitája és zárószavazása várhatóan február 11-én, a tavaszi ülésszak első napján lesz.

Lomnici Zoltán: 2008 legyen a tolerancia éve

2007.12.27.

A 2008-as esztendő legyen a tolerancia éve, mivel a szavakban és tettekben megnyilvánuló erőszak megmérgezi a társadalmi együttélést, ami a bíróságok számára is egyre komolyabb kihívást jelent - mondta Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke az elmúlt évet értékelve az MTI-nek.

Megtévesztően hirdette betétlekötési akcióit az OTP

2007.12.22.

A fogyasztókat megtévesztő módon reklámozta egyes betétlekötési akcióit az OTP Bank Nyrt. – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A banknak emiatt 132 millió forint bírságot kell fizetnie.

Mentesül a bírság alól, aki együttműködik a GVH-val

2007.12.22.

Versenykorlátozó megállapodást kötött egymással a budapesti Bajcsy Zsilinszky utcai kórház rekonstrukciójára kiírt közbeszerzési eljárás elnyerése érdekében a Kortex Mérnöki Iroda Kft. valamint az Olympus Hungária Kft. – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

WTO döntés az internetes szerencsejátékról

2007.12.22.

Döntés várható a kereskedelmi világszervezet (WTO) előtt az amerikai on-line szerencsejáték piac kapcsán kibontakozott eddigi legfontosabb nemzetközi kereskedelmi jogi vitában.

Pécs: módosított rendelet, nemet mondtak a radarépítésre

2007.12.22.

Pécs város képviselő-testülete csütörtöki rendkívüli ülésén egyhangúlag elfogadta Pécs Építési Szabályozási Tervének módosítását, hogy a város közigazgatási területén ne épülhessen lokátor, ezzel kihasználva az utolsó jogi lehetőséget annak érdekében, hogy a baranyai megyeszékhelyen megakadályozzák a NATO-radar Tubesre történő felépítését. A Honvédelmi Minisztérium az illetékes közigazgatási hivatalhoz fordul jogorvoslatért, mert a pécsi közgyűlés döntése a tárca szerint alkotmányos elvet sért.

Húszmillliós fogyasztóvédelmi bírság a Philip Morrisnak

2007.12.22.

Szánt szándékkal szegi meg a gazdasági reklámtörvény direkt marketing technikát tiltó rendelkezéseit a Philip Morris. Legdurvább példája ennek a cigarettás dobozokba elhelyezett cigaretta reklám az úgynevezett doboz inzert. A fogyasztóvédelmi hatóság most első fokon precedens értékű - húszmillió forintos - bírságot szabott ki egyetlen doboz inzert kampányért a cigarettaforgalmazó cégre.

Kilenc tagállammal bővült a schengeni övezet

2007.12.22.

2007. december 21-től kilenc állam csatlakozott a schengeni övezethez, s ezzel eltűntek a határok a magyar-osztrák, magyar-szlovén és magyar-szlovák határszakaszokon.

Jogellenesen számol fel bankközi jutalékot a Mastercard

2007.12.22.

Az Európai Bizottság Verseny Főigazgatósága 2007. december 19-én kelt határozatában megállapította, hogy a Mastercard és a Maestro kártyarendszerek határon átnyúló tranzakciói esetében alkalmazott bankközi jutalék felszámítása beleütközik az Európai Unió versenyjogi szabályaiba.

TASZ: kihagyják a nyilvánosságot a titoktörvény előkészítéséből

2007.12.21.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet véleményt készített az új titoktörvény tervezetéről és 10 pontban foglalta össze a dokumentum legfontosabb hiányosságait. A nyilvánosság elé tárt legutóbbi (augusztusi) szövegváltozat messze alatta marad annak a színvonalnak, amelyet egy jogállami titkosítási rendszertől elvárhatunk.

Mihez kezdhetünk a nem tetsző karácsonyi ajándékkal?

2007.12.21.

A karácsonyi ajándékok kibontása után sok esetben a kapott termék nem hibás, de számunkra mégsem megfelelő, mert nem tetszik, nem jó a mérete, vagy többet is kaptunk belőle. Mit tehetünk ilyenkor?

EKB: a tőke szabad mozgása a tagállamok és harmadik országok között

2007.12.20.

Amennyiben valamely adókedvezmény olyan feltételek teljesítésétől függ, amelyeknek a betartása csak valamely harmadik ország által nyújtott információk útján ellenőrizhető, a tagállam elvben jogszerűen megtagadhatja a kedvezmény nyújtását, amennyiben lehetetlennek bizonyul az információknak az említett országtól való beszerzése.

"Mérlegen a bíróság" - interjú Dr. Fleck Zoltánnal

2007.12.20.

„Korábban pusztán a nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján jutottam arra a következtetésre, hogy komoly ellentmondások vannak a működésben. Ma minden kritikus állításomat alá tudom támasztani empirikus elemzésekkel is, nem csak elméleti következtetésekkel.”

Lassan bírálják el a fiatalok bűnügyeit

2007.12.20.

Leggyakrabban a bírósági szakaszban húzódnak el a fiatalkorúak ellen indított büntetőeljárások – állapította meg a Kovács Tamás legfőbb ügyész utasítására elvégzett országos vizsgálat.

Felmentették a HVG újságíróját az államtitoksértési ügyben

2007.12.20.

A Fővárosi Bíróság szerdán első fokon bűncselekmény hiányában felmentette az államtitoksértés vádja alól Rádi Antóniát, a HVG újságíróját.

Lineáris - nem lineáris szolgáltatók: Mit tehet az önszabályozás, milyen irányba fejlődjön?

2007.12.19.

Lineáris - nem lineáris szolgáltatók. Mit tehet az önszabályozás, milyen irányba fejlődjön?- címmel szervezett kerekasztal-beszélgetést a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete 2007. december 11-én. Az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv több helyen említi az ön- és társszabályozás jelentőségét az audiovizuális médiapiac szabályozási eszközei között.

175 éve indult útjára az Országgyűlési Tudósítások

2007.12.19.

1832. december 17-én jelent meg a reformkori pozsonyi országgyűlések tanácskozásairól beszámoló, kézírással sokszorosított Országgyűlési Tudósítások első száma.

A szolgáltatás szabadsága előzött a Laval-ügyben

2007.12.19.

A szolgáltatási irányelv végrehajtására is hatással lehet az a nagyhorderejű európai bírósági döntés, amely a szolgáltatásnyújtás szabadsága korlátozásának minősítette azt a svéd szakszervezeti akciót, ami blokád révén akart rákényszeríteni egy Svédországban lett munkásokkal iskolát felújító lett építőipari céget a helyi ágazati kollektív megállapodásban rögzített bérek alkalmazására.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2007.12.19.

Az Európai Bizottság ezen a héten teszi közzé az autók szennyezőanyag kibocsátását csökkentő javaslatait, a tagállamok pedig várhatóan megegyezésre jutnak a borreformról. A hét végén kilenc új taggal bővül a schengeni övezet.

OVB-ülés: 36 kezdeményezésből 35-öt elutasítottak

2007.12.19.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) keddi ülésén 36 népszavazási kérdésből 35-öt elutasított.

Elfogadták az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt

2007.12.18.

Az Országgyűlés hétfői ülésén elfogadta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt, amelynek értelmében 2008. január elsejével a magyar állam zártkörű részvénytársasági formában, egyenként 20 millió forintos tőkével 22 egészségbiztosítási pénztárat alapít - négyet a fővárosban és Pest megyében, 18-at a többi megyében.

A képviselők elfogadták a büntetőeljárásról szóló törvény módosítását

2007.12.18.

A kétharmados többséget igénylő jogszabály egységes, külön törvényben szabályozza a bűnüldözési célú titkos információgyűjtést, amelyet részben az tesz szükségessé, hogy az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a vonatkozó törvények egy részét, illetve hogy az Országgyűlés kétharmados többséggel módosította az alkotmányt.

Leszavazták az ombudsmanjelölteket

2007.12.18.

Nem választotta meg az ombudsmanjelölteket hétfőn az Országgyűlés: sem Nagy Boldizsár, sem Péterfalvi Attila nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást.

Elsőként Magyarország ratifikálta a reformszerződést

2007.12.18.

A magyar parlament - az uniós tagállamok közül elsőként - hétfőn jóváhagyta a lisszaboni szerződést.

A Magyar Gárda feloszlatását kéri az ügyészség

2007.12.17.

A Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület feloszlatását kéri a Fővárosi Főügyészség közigazgatási jogi osztálya - tájékoztatta a szervezet szóvivője hétfőn az MTI-t.

A Bel- és Igazságügyi Tanács 2007. decemberi üléséről

2007.12.17.

Az Európai Unió tagállamainak bel- és igazságügyi miniszterei 2007. december 6-7-én tartották idei utolsó ülésüket Brüsszelben. A magyar delegációt dr. Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter vezette, és az IRM részéről jelen volt még dr. Fazekas Judit európai uniós jogi szakállamtitkár és Tímár Zoltán szóvivő is.

Aláírták az EU vezetői a Lisszaboni Szerződést

2007.12.17.

Az EU állam- és kormányfői csütörtökön a portugál fővárosban aláírták a két népszavazáson is elutasított uniós alkotmányszerződés helyébe lépő reformszerződést, amely egyszerűsíti a közösségi döntéshozatalt, hatékonyabbá teszi az intézményeket, jogi személyiséggel látja el az EU-t és állandó elnököt állít az Európai Tanács élére.

Tárgyalási rendzavarás címén nem lehet őrizetbe venni

2007.12.17.

Az Alkotmánybíróság december 10-én hozott határozatában megállapította, hogy a büntető eljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény 245. § (4) bekezdésének „a tárgyalásról való kivezetése vagy kiutasítása esetén a rendzavarás napján tartott tárgyalás befejezéséig őrizetbe veheti” szövegrésze alkotmányellenes, ezért azt a határozat közzétételének napjával megsemmisítette.

Országgyűlési előzetes

2007.12.17.

A jövő évi költségvetésről, az egészségbiztosítás átalakításáról és a Fidesz kezdeményezte népszavazások elrendeléséről dönt ez évi utolsó ülésén, hétfőn az Országgyűlés, amely szavaz a két ombudsmanjelöltről is.

A Bizottság üdvözli a Lisszaboni Szerződés aláírását, és kéri, hogy ratifikálására gyorsan kerüljön sor

2007.12.17.

Az európai integráció egyik fontos lépése, hogy a 27 tagállam csütörtökön aláírta a Lisszaboni Szerződést. Ez egy új szakaszt kezdetét jelenti, hiszen az új szerződés lehetővé teszi az Unió számára, hogy választ adjon a 21. század kihívásaira.

Az Alkotmánybíróság 2007. december 17-18 -i teljes ülésének napirendje

2007.12.17.

Hétfőn az Alkotmánybíróság többek között az Országos Területrendezési Tervről szóló 2003. évi XXVI. törvény 22. § (2) bekezdés h) és j) pontja alkotmányosságát vizsgálja meg.

Ifjabb Hegedűs Lorántnak meg kell válnia lelkészi hivatásától

2007.12.17.

Ifjabb Hegedűs Lorántnak meg kell válnia lelkészi hivatásától - mondta Horváth György, a Magyarországi Református Egyház ügyésze szombaton az MTI-nek a lelkész ellen indult egyházi per jövő pénteki első fokú bírósági tárgyalása kapcsán.

Mégis lehet új “broadcasting-szerződés”

2007.12.14.

A WIPO helyett az Európa Tanács folytathatja a televíziós műsorsugárzó szervezetekre vonatkozó új nemzetközi szerződés előkészítését.

Közvetlen kereset a balesetért okozó személy biztosítója ellen

2007.12.14.

A közúti baleset sértettje közvetlen keresetet indíthat lakóhelye bírósága előtt a balesetért felelős személy biztosítója ellen. A közösségi jog ezt a jogosultságot kizárólag ahhoz a feltételhez köti, hogy a biztosító az Európai Unió valamely tagállamában székhellyel rendelkezzék, és a nemzeti jogban az ilyen közvetlen keresetindítás megengedett legyen.

NHH: jövőre a fogyasztói érdek a középpontban

2007.12.14.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) közzétette 2008-as piacfelügyeleti tervét, amelynek fő elemei közé tartozik a felhasználói jogok érvényesülésének védelme, a hírközlésre vonatkozó jogszabályokban foglaltak, valamint az NHH Tanácsa által előírt kötelezettségek betartásának ellenőrzése.

EP-jelentés a vagyonkezelési irányelvről

2007.12.14.

Az Európai Parlament csütörtökön elfogadta Wolf Klinz (liberális, német) saját kezdeményezésű jelentését a második vagyonkezelési irányelvről.

Hitelkártya reklámjai miatt kapott bírságot a CIB

2007.12.14.

Nem megfelelő tájékoztatást adott hitelkártya termékeiről a CIB Bank Zrt. – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A pénzintézetnek emiatt 15 millió forint bírságot kell fizetnie. A döntés egy piactisztító vizsgálatsorozat része, melynek során a GVH a mostanival együtt eddig nyolc pénzintézetre összesen 381 millió forint bírságot szabott ki.

A törvények hiányosságait állapította meg a közszolgálati média tevékenységéről szóló ÁSZ-jelentés

2007.12.14.

A médiatörvény és a nemzeti hírügynökségről szóló törvény hiányosságait állapította meg az Állami Számvevőszék csütörtökön közzétett jelentésében, amelyben a közszolgálati feladatok és a végrehajtáshoz szükséges források meghatározását sürgetik.

Az OVB népszavazási döntéseit támadó hatodik beadványt is elutasította a Legfelsőbb Bíróság

2007.12.14.

Az OVB-nek a Fidesz és a KDNP népszavazási aláírásait hitelesítő döntéseit támadó hatodik beadványt is elutasította a Legfelsőbb Bíróság (LB) - tájékoztatta a testület az MTI-t.

Nem történt szegregáció a hajdúhadházi iskolákban

2007.12.14.

A Debreceni Ítélőtábla Urhegyi Béla által vezetett polgári tanácsa az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány által a hajdúhadházi önkormányzat, illetve annak iskolái ellen indított szegregációs perben csütörtökön hozott ítéletében részben megváltozatta az első fokon korábban meghozott ítéletet.

Árrögzítés a navigációs termékek piacán

2007.12.13.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa megállapította, hogy a Navi-Gate Kft. és társai a gazdasági verseny korlátozására alkalmas viszonteladói szerződéseket kötöttek, amelyekben rögzítették a navigációs PNA Garmin készülékek, valamint a PDA-kon futó I-Go szoftverek végfelhasználói árait. A jogsértés miatt a Navi-Gate Kft. 43 millió forint bírság megfizetésére köteles.

Adatvédelmi biztos: elektronikus ügyintézés adatvédelmi követelményei

2007.12.13.

A távolról történő ügyintézés többlet-kockázatokkal jár, ugyanakkor az elektronikus aláírás megfelelő alkalmazásával megvalósítható a sérthetetlenség, az ügyek gyors kikereshetősége, és ennek kapcsán a köztisztviselői felelősség megerősödése.

Véget vetne az EU az autóalkatrészek mintaoltalmának

2007.12.13.

Az EP támogatta az Európai Bizottság javaslatát, amely megszüntetné az autók alkatrészeinek formatervezési oltalmát. A képviselők öt éves átmeneti időszakot szeretnének, mielőtt sor kerül a teljes liberalizációra.

Szavazott a borreformról az EP

2007.12.13.

Elfogadta véleményét az EP az európai borszektort átalakító jogszabályról. A képviselők ellenzik a 2014-es telepítési liberalizációt. Továbbra is szabad lenne a cukor, illetve must hozzáadása; öt helyett három évig lenne érvényben a kivágást támogató rendszer.

Aláírták az Alapjogi Chartát Strasbourgban

2007.12.13.

December 12-én, ünnepség keretében látták el kézjegyükkel az uniós intézmények vezetői az EU új alapszerződéséhez csatolandó Alapjogi Chartát, amelyet korábban már megszavazott az Európai Parlament.

Új uniós szabályok a félrevezető reklámok letörésére

2007.12.13.

Szerte az EU-ban alig két héttel karácsony előtt (2007. december 12-én) lépnek hatályba azok az új szabályok, amelyek a megtévesztő hirdetési és agresszív értékesítési praktikák letörésére – köztük a hamis „ingyenes” ajánlatok és a „nyaggatásra ösztönző” (közvetlenül vásárlásra serkentő) gyermekeknek szóló internetes hirdetések betiltására – irányulnak.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000