Hír archívum: 2008. január

Más hónap

Nemzetközi konzultáció az ENSZ kábítószer-politikájáról

2008.01.31.

Az ENSZ 10 évre visszatekintő kábítószer-politikáját értékelő nemzetközi folyamat részeként külföldi és hazai civil szervezetek folytatnak eszmecserét 2008. január 24-én és 25-én Budapesten.

Erőteljesebb védelem a fogyasztóknak

2008.01.31.

Idén a fogyasztóvédelmi ellenőrzéseknél az eddigieknél szigorúbb szankciókra számíthatnak azok, akik a fogyasztókat megkárosítják - mondta Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója hétfőn a fővárosi fogyasztóvédelmi tanácsadó iroda évnyitó találkozóján, Budapesten.

Tájékoztató a közlekedésrendészeti jogszabályok változásairól

2008.01.31.

A 35/2000. (XI. 30.) BM rendelet módosítása miatt a jövőben ittas vezetés esetén ismét kötelezővé válik a vezetői engedély elvétele.

A Bel- és Igazságügyi Tanács 2008. január 25-26-i informális ülése

2008.01.31.

A szlovén elnökség szervezésében, 2008. január 25-26-án került sor Brdoban az európai bel-és igazságügyi miniszterek idei első informális találkozójára. A magyar delegációt dr. Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter vezette, az ülésen részt vett dr. Fazekas Judit európai uniós jogi szakállamtitkár is.

Informatikával a "lakásmaffia tevékenység" ellen

2008.01.31.

A KEK KH új szolgáltatásaival és informatikai megoldásaival kívánja megelőzni a "lakásmaffia tevékenységként" elhíresült bűncselekményeket, mely során az elmúlt években gyanútlan tulajdonosokat fosztottak meg otthonuktól hamisított okmányokkal.

A Fővárosi Bíróság megsemmisítette a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóság két dohányipart támogató határozatát

2008.01.31.

A Fővárosi Bíróság gondatlannak és szakszerűtlennek minősítette a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) két határozatát, és megsemmisítette azokat, új eljárásra kötelezve a pervesztest. A Füstirtók Egyesület azért perelte be az NFH-t, mert az nem volt hajlandó érdemben fellépni a dohányipar egyre tömegesebb méreteket öltő promóciós kampányai ellen.

Globex-ügy - az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérte az ítélőtáblán az ügyész

2008.01.31.

Az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárást kért az ügyész a Globex-ügyben a Fővárosi Ítélőtábla szerdai másodfokú tárgyalásán.

Juhász Gábor: visszahívnák a büntetés-végrehajtásba a nyugdíjas kollégákat

2008.01.31.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tervei szerint visszahívnának már nyugdíjazott vezetőket, hogy segítségükre legyenek a fiatal büntetés-végrehajtási parancsnokoknak - mondta Juhász Gábor, a tárca államtitkára az MTV Nap-kelte című műsorában csütörtökön.

Felmentették Budaházyt az állam elleni bűncselekmény vádja alól

2008.01.31.

Felmentette Budaházy Györgyöt az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete alól a Fővárosi Bíróság nem jogerősen szerdán.

Nyitott Alkotmánybíróság- Megjelent az Alkotmánybíróság 2007-es évkönyve

2008.01.31.

2008. január 30-án mutatta be Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke a taláros testület 2007-es évkönyvét egy sajtótájékoztató keretében, ahol az elnök szóban is értékelte az Alkotmánybíróság működését.

ORTT: Köszolgálati szabályokat sért az MR2 Petőfi Rádió

2008.01.31.

Az Országos Rádió és Televízió Testület közigazgatási eljárás keretében vizsgálta a Magyar Rádió Zrt. MR2-Petőfi Rádió műsorszolgáltatását, és széles körben tanulmányozta a közszolgálati műsorszolgáltatás meghatározásában irányadó európai szabályozási környezetet.

Félmilliós kártérítést ítélt meg a bíróság egy 2006. október 23-án meghurcolt tüntetőnek

2008.01.31.

Megszületett az első ítélet a 2006 őszén meghurcoltak által indított perek egyikében: nem jogerősen félmilliós kártérítésre kötelezték a jogsértésekért felelős rendőri szerveket.

Bizottsági javaslat az élelmiszerek címkézésére vonatkozó közösségi szabályok átdolgozására

2008.01.31.

Az Európai Bizottság a mai nap folyamán egyértelműbb és a fogyasztók igényeinek jobban megfelelő élelmiszer-címkézési gyakorlatra vonatkozó javaslatot fogadott el.

A francia felsőház is jóváhagyta a Lisszaboni Szerződés ratifikálásához szükséges alkotmánymódosítást

2008.01.31.

A francia felsőház elfogadta azt az alkotmánymódosítási javaslatot, amely az eddigi gyakorlattal ellentétben lehetővé teszi, hogy az EU-szerződéseket a képviselők hagyják jóvá.

Szlovénia és Málta is ratifikálta a Lisszaboni Szerződést

2008.01.31.

Szlovénia és Málta kedd este nagy többséggel jóváhagyta a Lisszaboni Szerződést. Szlovákiában a pártok vitája miatt könnyen elhúzódhat a ratifikáció.

Lendületbe jött az uniós deregulációs program

2008.01.31.

A közösségi joganyag 5 ezer oldallal történő megkarcsúsítása, az üzleti szférának pedig 500 millió euróra becsült megtakarítás az Európai Unió új bürokráciamentesítő programjának eddigi eredménye - a Bizottság számítása szerint.

Az elektronikus szeményazonosítás adatvédelmi követelményei

2008.01.30.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megbízásából készített tanulmányt az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet. Célja, hogy adatvédelmi szempontból értékelje a közigazgatás informatizálásával kapcsolatos terveket, koncepciókat, megvalósítási tanulmányokat, kiemelten az elektronikus ügyfélazonosítás modelljeit és az ehhez a problémakörhöz kapcsolódó személyes adatkezelési megoldásokat.

EKB: a szellemi tulajdonjogok védelméről az információs társadalomban

2008.01.30.

A közösségi jog nem kötelezi a tagállamokat arra, hogy a szerzői jog hatékony védelmének biztosítása céljából előírják a személyes adatok polgári eljárás keretében történő hozzáférhetővé tételének a kötelezettségét.

Üdülési jogot értékesítő cégeket bírságolt meg a GVH

2008.01.30.

Két üdülési jogot értékesítő vállalkozást marasztalt el a fogyasztók megtévesztése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A Kereknap 2003 Kft. 5 millió forint, a Holiday Club Hungary Kft. pedig 2 millió forint bírságot kapott.

Átvilágított postai csomagok

2008.01.30.

Január elejétől újra gőzerővel keresi a vámhatóság azokat a zömmel belföldön feladott postai csomagokat, amelyekről gyanítható, hogy kereskedelmi mennyiségű jövedéki terméket, főként cigarettát tartalmaznak.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2008.01.29.

Ez a hét a külügyminiszterek találkozójával indul, amelynek fő témája a koszovói rendezés lett volna, ám a szerbiai elnökválasztás miatt hivatalosan mégsem szerepel a napirenden. Az Európai Parlament mini-plenáris ülésén a postai liberalizációról szavaznak, míg az Európai Bizottság útjára indítja a fenntartható fejlődésről szóló hetet.

Zalában még kevéssé használják a mediációt

2008.01.29.

Büntetőügyekben közvetítői tevékenységre az eddiginél több esetben lenne lehetőség, de kevéssé ismert ez a jogintézmény, és a hatóságok sem élnek még elég gyakran ezzel az eljárással - vélekedtek a Zala Megyei Igazságügyi Hivatal szakmai napján részt vevők hétfőn Zalaegerszegen.

Lomnici: az állami szervek iránti bizalom hiánya szélsőségekhez vezet

2008.01.28.

Az állami szervek iránti bizalom rendkívül fontos, mert annak hiánya a szélsőségek felerősödéséhez vezethet - mondta Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy a Medián legfrissebb közvélemény-kutatása szerint nem változott a lakosság körében a bíróságok megítélése.

Bíróság: értékelés és botrányok

2008.01.28.

A közelmúltban megjelent újságcikk és az alapjául szolgáló tanulmány nyomán élénk vita bontakozott ki a Komárom- Esztergom megyei bíróság körül, amelynek hatása lehet az egész bíróság rendszer megítélésére.

A bíróságok működésének zavarait a nagyobb átláthatóság orvosolhatná

2008.01.28.

Az ítélkező munka és a bírósági igazgatás zavarait Fleck Zoltán és Hack Péter szerint a nagyobb átláthatóság és számonkérhetőség orvosolhatná; a kutatókat konzultációra hívta a parlament alkotmányügyi bizottságának elnöke.

Az Alkotmánybíróság dönt a közigazgatási hivatal által törvénysértőnek talált két fővárosi rendeletről

2008.01.28.

A fővárosi önkormányzat távhőszolgáltatásról szóló rendelete törvénysértő szakaszainak megsemmisítése érdekében az Alkotmánybírósághoz fordult a Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal, a települési szilárd hulladékgazdálkodással kapcsolatos fővárosi rendelet esetében pedig már szintén készül egy ugyanilyen jellegű beadvány - nyilatkozta a hivatal vezetője pénteken az MTI-nek.

Vasúti árufuvarozás: kartell, erőfölény?

2008.01.28.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-3/2008 ügyszámon eljárást indított a Hungrail Magyar Vasúti Egyesülés, a Magyar Államvasutak Zrt.,a MÁV Cargo Árufuvarozási Zrt, a Győr-Sopron–Ebenfurthi Vasút Zrt. és a CER Közép-Európai Vasúti Árufuvarozási Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. ellen; valamint a Vj-5/2008 ügyszámon a Magyar Államvasutak Zrt. és a MÁV Cargo Árufuvarozási Zrt. ellen.

Jobb együttműködés az uniós országok különleges rendőri egységei között

2008.01.28.

Az EP szakbizottsága már támogatásáról biztosította azt az osztrák kezdeményezést, amely javítaná az együttműködést a tagországok különleges rendőrségi egységei között azok válsághelyzetben történő bevetése során. A plenáris ülésre kerülő szöveg kisebb módosításokat javasol.

EP-előzetes, 2008. január 30-31.

2008.01.28.

Az Európai Parlament rövid plenáris ülést tart Brüsszelben. A képviselők második olvasatban szavazhatják meg a postai szolgáltatások liberalizációjáról szóló irányelvet.

Az Európai Közösségek Bíróságának munkaprogramja (2008. január 28 - február 1-ig)

2008.01.28.

A Bíróság több kiemelt ügyről dönt ezen a héten. Csütörtökön kiderül például, hogy az egyenlő bánásmódról szóló 2000/78/EK irányelv által a fogyatékkal élő személyeknek nyújtott védelem azokra is kiterjed-e, akik a hátrányos megkülönböztetést vagy zaklatást egy fogyatékkal elő személlyel való kapcsolatuk miatt szenvedik el.

Az AB helybenhagyta a Parlament népszavazási határozatait

2008.01.28.

Az Alkotmánybíróság (Ab) január 22-i teljes ülésén helybenhagyta a Fidesz és a KDNP által benyújtott népszavazási kezdeményezésekről szóló országgyűlési határozatokat.

Az AB törvénymódosítás miatt új eljárásra utasította az OVB-t

2008.01.28.

Az Alkotmánybíróság (Ab) január 22-i teljes ülésén megsemmisítette az Országos Választási Bizottság országos népszavazás kitűzésére irányuló kezdeményezés aláírásgyűjtőívének hitelesítéséről hozott 146/2007. (V. 31.) OVB határozatát, és a bizottságot új eljárásra utasította.

Polisztirol kartell működik Magyarországon?

2008.01.25.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2008. január 17-én előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott a Linpac Plastics Hungária Kft-nél, a Propack Kereskedelmi Kft-nél, valamint a Petruzalek Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-nél, mert azt feltételezi hogy a három vállalkozás korlátozta a piaci versenyt.

Az Alkotmánybíróság 2008. január 28-29 -i teljes ülésének napirendje

2008.01.25.

Hétfőn tárgyal az Alkotmánybíróság arról a határozattervezetről, amely a Magyar Köztársaság Országgyűlésének Házszabályáról szóló 46/1994. (IX. 30.) OGY határozat 132. § (5) bekezdése, (1)-(2) bekezdése, valamint (4) és (6) bekezdése, továbbá a köztársasági elnök megválasztásáról szóló 55/2005. (VI. 7.) OGY határozat alkotmányellenességének vizsgálata tárgyában készült.

Az éghajlatváltozással kapcsolatban tett vállalásaink lendületet adnak a növekedésnek és a munkahelyteremtésnek

2008.01.25.

Az Európai Bizottság ma egy jövőbemutató javaslatcsomagot fogadott el, amelynek elemei biztosítják az Európai Tanácsnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemmel kapcsolatban és a megújuló energiaforrások alkalmazására vonatkozóan tett vállalásai megvalósítását.

Életveszélyt okozó testi sértés Kecskeméten - Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2008.01.25.

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa a Bács-Kiskun Megyei Bíróság I. fokon meghozott döntését, így jogerősen 3 év 6 hónap börtönbüntetést kapott az a lajosmizsei férfi, M. L. F., akit életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek. Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs.

Kiemelt szabálysértés lehet a mozgássérültek helyére parkolni

2008.01.25.

Kiterjesztené a közigazgatási bírságot az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) annak érdekében, hogy el lehessen szállítani a mozgássérültek parkolóhelyeit jogosulatlanul igénybe vevő gépkocsikat. Erről a kormányszóvivői iroda tájékoztatta csütörtökön az MTI-t.

Feljelentés a Bírósági zűrök után

2008.01.24.

A Komárom-Esztergom Megyei Bíróság Elnöke a Központi Nyomozó Fõügyésznél feljelentést tett annak a cikknek kapcsán, amely a HVG 2008. évi 2. számában Bírósági zûrök Komárom-Esztergom megyében jelent meg, egyúttal személyiségi jog megsértése miatt pert indít a cikk írója és Fleck Zoltán jogszociológus, a cikk alapját képezõ dolgozat szerzõje ellen.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának közleménye a Nemzetbiztonsági Hivatal 2006. szeptember-októberi közterületi rendezvényekkel kapcsolatos intézkedéséről

2008.01.24.

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) 2006. októberében közleményben hívta fel az állampolgárok figyelmét arra, hogy a tömegzavargásokban való passzív részvétel is minősülhet bűncselekmény elkövetési magatartásnak.

Közlemény a magánélet védelmének szintjét vizsgáló nemzetközi felmérésről

2008.01.24.

A brit Privacy International és az amerikai Electronic Privacy Information Center közös felmérése 2007-ben 70 országot rangsorolt a megfigyelésnek és a magánélet védelmének szintje alapján.

Egy lépéssel közelebb a digitális átálláshoz

2008.01.24.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) az Országgyűlés eseti bizottságának jóváhagyásával honlapján nyilvános konzultációra bocsátotta a digitális átállást megalapozó, országos földfelszíni digitális televízió (DVB-T*) és rádió (T-DAB*) műsorszóró pályázatok kiírási dokumentációját.

A Legfelső Bíróság elnökének válasza a Helsinki Bizottság nyílt levelére

2008.01.24.

Nyílt levélben fordult dr. Lomnici Zoltánhoz, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökéhez a Magyar Helsinki Bizottság.

Megtévesztő állítások az Update-ről

2008.01.24.

A fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsított a Development Service Consulting Kft. (korábban: Norbi.hu Kft.), valamint a Norbi Update Worldwide Zrt. – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

Méltányosnak tűnik a magyaroknak szánt zöldcsomag

2008.01.24.

Az Európai Bizottság szerdán elfogadta azt a majd fél tucat jogszabály-tervezetből álló zöldcsomagot, amely az üvegházhatású gázok kibocsátásának radikális csökkentését célozza.

OVI: jól állunk a népszavazás előkészítésével

2008.01.24.

Az Országos Választási Iroda (OVI) jól áll a népszavazási előkészületekkel - közölte a hivatal vezetője szerdán Budapesten, nem sokkal azt követően, hogy Sólyom László köztársasági elnök bejelentette: március 9-ére, vasárnapra tűzte ki a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről szóló népszavazást. A választók a három kérdésről három külön, várhatóan eltérő színű lapon szavazhatnak.

Vizsgálatot indított az LB elnöke egy beadvány miatt

2008.01.24.

Vizsgálatot indított a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke a testület egy éles hangú beadványa miatt, Lomnici Zoltán a Magyar Helsinki Bizottság megkeresésére reagálva ítélte el az írást és döntött a vizsgálatról - erről Kádár András Kristóf, a jogvédő szervezet társelnöke tájékoztatta szerdán az MTI-t.

Emberölés Geszten - Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2008.01.24.

Megváltoztatta a Békés Megyei Bíróság döntését a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben egy Geszten élő férfit, N. Z.-t édesanyja megölésével vádoltak meg, s I. fokon az emberölés alapestében mondták ki bűnösnek.

A hitelválság hatásai a nemzetközi jogéletben

2008.01.23.

A világgazdaságot sújtó amerikai subprime hitelválság hatásai a világ vezető pénzügyi központjaiban működő jogászok számára is érezhető változásokat hoznak, amelyek egyrészt a piaci igények, másrészt a szabályozási környezet átalakulásában lesznek érezhetők.

Hamisítás elleni nemzeti testület alakul

2008.01.22.

Hamisítás elleni nemzeti testületet hoz létre február 1-től a kormány a feketegazdaság elleni hatékonyabb fellépés, valamint a szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogsértések visszaszorítása érdekében - tudta meg az MTI kedden.

Emberi jogok és demokratizálódás európai mesterképzés az ELTE-n

2008.01.22.

Emberi jogok és demokratizálódás címmel intenzív, egyéves mesterképzést indít az ELTE - olvasható az egyetem honlapján.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000