Hír archívum: 2008. február

Más hónap

Lomnici: főbíró az OIT által alkalmasnak ítélt jelöltből lehet

2008.02.29.

A jelölés joga a köztársasági elnöké, de főbíró olyan ember lehet, akit az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) szakmailag alkalmasnak minősít, mert ennek hiányában a vezetőnek nem lenne szakmai legitimitása - mondta Lomnici Zoltán csütörtökön Pécsett.

Lomnici: elkerülhetetlen a létszámemelés a bíróságokon

2008.02.29.

Elkerülhetetlenné válik a jövőben a bírósági dolgozók létszámának bővítése az érkező ügyek számának folyamatos növekedése miatt, ezzel a kérdéssel már a költségvetés idei tárgyalásakor foglalkozni kell - mondta Lomnici Zoltán csütörtökön Pécsett.

Taxis kartell után kutat a GVH

2008.02.29.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott a 6x6 Taxi Közlekedési Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., a Budapest Taxi Személyszállító és Szolgáltató Kft., a Buda Fuvarozó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezet, a Főtaxi Autóközlekedési és Szolgáltató Zrt., a Taxi-2000 Szállítási és Szolgáltató Kft, a Voláncom Közlekedési és Kommunikációs Kft., valamint a Taxi Fuvarszervező Társaságok Szövetsége telephelyein.

Rövidesen átadja az igazságszolgáltatásra vonatkozó javaslatokat a házelnöknek Lomnici

2008.02.28.

A napokban átadja Szili Katalin házelnöknek a bíróságokra vonatkozó törvénymódosítási javaslatokat Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke.

Sztrájkjogaikat féltik az európai szakszervezetek

2008.02.28.

Az európai szakszervezetek attól tartanak, hogy a szabadpiaci elvek prioritást élveznek majd a szociális biztonságról szóló szabályok felett, egyúttal pedig arra intenek: ha nem veszik komolyan ezen félelmeiket, akkor a Lisszaboni Szerződés – jelenleg is tartó – ratifikációja kerülhet veszélybe.

Újabb súlyos pénzbírság a Microsoftnak

2008.02.28.

Majdnem 900 millió eurós pénzbírsággal sújtotta szerdán az Európai Bizottság a Microsoftot egy még 2004-ből származó versenyjogi döntés végrehajtásának megtagadása miatt. Az amerikai szoftveróriásra eddig összesen 1,7 milliárd eurós büntetést szabott ki Brüsszel.

Nem lesz döntés a héten a lex MOL ügyében

2008.02.27.

Ezen a héten biztosan nem hoz döntést az Európai Bizottság a lex MOL ügyében a következő lépésekről – közölték kedden jól értesült bizottsági források.

A Bizottság megosztott a büntetővámok ügyében

2008.02.27.

Az Európai Bizottság szerdai (2008. február 27.) ülésén heves viták várhatóak az olcsó kínai termékekre kivetendő büntetővámok kérdésében.

Törvénymódosítás lesz a sztrájk vége?

2008.02.27.

Elsősorban a Gaskó István vezette VDSZSZ által szervezett vitatható hátterű és célú akcióknak köszönhető, hogy a munkaügyi tárca a sztrájktörvény módosítását fontolgatja.

OGY - A földgázellátásról szóló törvényjavaslat

2008.02.27.

A földgázellátásról szóló törvényjavaslat célja a teljes verseny megteremtése a földgázpiacon a gazdaság versenyképességének fokozása érdekében, valamint a hosszú távon fenntartható ellátásbiztonság szavatolása - mondta Dióssy Gábor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára a törvényjavaslat általános vitájának expozéjában, kedden a parlamentben.

Fúzió

2008.02.27.

2008. február 21-én sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Szécsényi Ügyvédi Iroda a jövőben Ausztria és a közép- és kelet európai régió élvonalbeli jogi irodája, a Schönherr tagjaként folytatja tevékenységét.

Új magyar előzetes döntéshozatali ügy az Európai Bíróság előtt

2008.02.27.

Új előzetes döntéshozatali ügy érkezett Magyarországról az Európai Bíróságra. Az előzetes döntéshozatal iránti kérelmet a Nógrád Megyei Bíróság terjesztette elő az ÁFA-arányosítás 2005. december 31-ig Magyarországon hatályban volt szabályainak a közösségi joggal való összhangjával kapcsolatban.

Kerekítés az 1 és 2 forintosok kivonása miatt

2008.02.27.

Március 1-jétől kivonja a Magyar Nemzeti Bank a készpénzforgalomból az 1 és 2 forintos érméket; a szükséges kerekítés szabályairól a 2008. évi III. törvény rendelkezik.

Országjárásra indul Szabó Máté ombudsman

2008.02.26.

Országjáró körútra indul az állampolgári jogok országgyűlési biztosa áprilisban; Szabó Máté célja az, hogy az ombudsmani hivatal intézményét közelebb vigye az emberekhez.

Magyar Rádió: első fokon védjegypert nyertek

2008.02.26.

Első fokon védjegypert nyert egy gödöllői adó ellen a Magyar Rádió (MR) - tudatta a közmédium menedzsmentjének egyik tagja hétfőn az MTI-vel.

OGY - Leszavazták az ombudsmanjelölteket

2008.02.26.

Nem választotta meg az ombudsmanjelölteket hétfőn az Országgyűlés: sem Fülöp Sándor, sem Zombor Ferenc nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2008.02.26.

A hét folyamán két fontos miniszteri szintű találkozóra kerül sor. Az egyiken az energiapiaci liberalizáció kérdését, a másikon az Egyesült Államok biztonsági követeléseit vitatják meg.

Péterfalvi Attila lesz az ombudsmani hivatal új vezetője

2008.02.25.

Péterfalvi Attila, korábbi adatvédelmi biztos lesz az ombudsmani hivatal új vezetője április 1-jével - erősítette meg az MTI értesülését a Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hétfőn.

ÁFA-csalás: Az Európai Bizottság a csalások hatékonyabb megakadályozása érdekében lehetséges ÁFA-intézkedéseket terjeszt elő

2008.02.25.

Az Európai Bizottság közleményt fogadott el az ÁFA-csalások hatékonyabb megakadályozását szolgáló ÁFA-intézkedésekről. A szóban forgó intézkedések egyike a Közösségen belüli termékértékesítés adóztatásának bevezetéséről, a másik pedig egy általános fordított adókivetési mechanizmus bevezetéséről szól. Mindkét rendszer lehetővé teszi "csalárd kereskedő" által elkövetett csalás (MTIC) [1] előfordulásának jelentős csökkentését.

Koszovó: dióhéjban a nemzetközi jogi helyzetről

2008.02.25.

A koszovói függetlenség kikiáltása a diplomáciai és politikai bonyodalmakon túl több nemzetközi jogi kérdést is megválaszolatlanul hagy.

Megérkezett az Ab-hez az első, egészségbiztosítási törvényt támadó indítvány

2008.02.25.

Megérkezett az Alkotmánybírósághoz (Ab) az egészségbiztosítási törvényt támadó első indítvány - erősítette meg a Heti Válasz Online értesülését az MTI-nek a testület sajtófőnöke pénteken.

Az Európai Közösségek Bíróságának munkaprogramja (2008. február 25 – február 29-ig.)

2008.02.25.

Az Európai Közösségek Bírósága több kiemelt ügyben ítéletet hirdet ezen a héten. Február 26-án dönt a bíróság arról, hogy a várandós munkavállalók munkahelyi biztonságának javítását ösztönző intézkedések bevezetéséről szóló 92/85/EGK irányelv értelmében „várandós munkavállalónak” minősül-e az a munkavállaló, aki mesterséges megtermékenyítésben vesz részt.

Reformot sürgetnek a fiatalkorúak igazságszolgáltatásában

2008.02.25.

Napirenden van a fiatalkorúak igazságszolgáltatási reformja, amelyben egyebek közt azt szorgalmazzák a szakemberek, hogy a jelenleginél gyorsabban működő, önálló igazságszolgáltatási rendszer épüljön ki e korosztály számára - mondta Katonáné Pehr Erika, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium gyermekvédelmi főosztályának vezetője a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatok, Gyermekvédelmi Központok Igazgatói Munkaközösségének értekezletén, pénteken Balatonföldváron.

A Fővárosi Bíróság elnöke már döntött a Magyar Gárda elleni per soron kívüli tárgyalásáról

2008.02.22.

A Fővárosi Bíróság elnöke saját hatáskörben már döntött a Magyar Gárda ellen indított per soron kívüli tárgyalásáról - mondta Lomnici Zoltán, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke csütörtökön azt követően, hogy előző nap az igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezte ezt a testületnél.

A Szécsényi Ügyvédi Iroda csatlakozik a régió vezető jogi szolgáltatójához

2008.02.22.

A hazai ingatlan- és vállalati jogi piac vezető szereplője, a Szécsényi Ügyvédi Iroda, a jövőben Ausztria és a közép- és kelet-európai régió élvonalbeli jogi irodája, a Schönherr tagjaként folytatja tevékenységét.

GVH: Bírság és kötelezettségvállalás

2008.02.22.

Megtévesztő módon tájékoztatta az UniCredit Bank Hungary Zrt. „HVB Megtakarítás”, illetve „UniCredit Megtakarítás” elnevezésű termékeinek betéti kamatáról a fogyasztókat, ami miatt egymillió forint bírságot kell fizetnie – döntött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

Alkotmánybírósághoz fordult Ferihegy miatt a XVII. kerületi önkormányzat

2008.02.22.

Alkotmánybírósághoz fordult Budapest XVII. kerületének önkormányzata, hogy megszűntesse a Ferihegyi repülőtérről felszálló gépek által keltett károkozást - jelentette be Riz Levente, a kerület polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján. A Budapest Airport (BA) kommunikációs vezetője reagálásában közölte, a futópálya használatának további korlátozása elképzelhetetlen, azonban BA által kidolgozott zajvédelmi programnak köszönhetően csökkenhet a zajártalom.

Őrizetbe vették a pénzügyőrök az Il Ferro Kft. volt tulajdonosát

2008.02.22.

Őrizetbe vették a pénzügyőrök az Il Ferro Kft. egyik volt tulajdonosát, egy ember ellen pedig elfogatóparancsot adtak ki - tájékoztatta a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Törvényt kell alkotni a hagyatéki eljárás rendjéről

2008.02.22.

Az Alkotmánybíróság (Ab) február 19- én hivatalból eljárva megállapította, hogy az Országgyűlés a jogbiztonságot, valamint az alapvető jogok és kötelességek törvényi szabályozásának követelményét sért mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenességet idézett el azáltal, hogy nem alkotott törvényt a hagyatéki eljárás rendjéről. Az Ab ezért felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotói feladatának 2008. december 31-ig tegyen eleget.

Lomnici Zoltán: tisztában voltam vele, hogy megbízatásom egy periódusra szól

2008.02.22.

Nem ért meglepetésként, hogy az államfő nem jelöl újra a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára - mondta Lomnici Zoltán újságírói kérdésre válaszolva csütörtöki sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy tisztában volt vele: megbízása egy periódusra szól.

Az Alkotmánybíróság 2008. február 25-26-i teljes ülésének napirendje

2008.02.22.

Az Alkotmánybíróság több ügyben is folytatja az MSZP, illetve a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportjai által benyújtott népszavazási kezdeményezések alkotmányossági vizsgálatát.

Az NHH 40 millió forintra bírságolta a UPC-t

2008.02.22.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság 40 millió forintos bírságot szabott ki a UPC Magyarország Kft-re, mivel 2007 májusában a társaság internet és VoIP-telefon szolgáltatása úgy szűnt meg Budaörsön és Budapest XI. kerületének egy részén, hogy az érintett mintegy 2000 előfizetőt nem értesítették előzetesen.

Újabb két bank kapott bírságot hitelkártya hirdetései miatt

2008.02.22.

A fogyasztók számára megtévesztő módon reklámozta hitelkártyáit az Unicredit Bank Hungary Zrt., valamint a Credigen Bank Zrt. – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Emiatt az Unicredit 1 millió, a Credigen pedig 2 millió forint bírság megfizetésére köteles.

Kábítószerrel visszaélés - ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2008.02.22.

Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa a Bács-Kiskun Megyei Bíróság ítéletét abban az ügyben, amelyben M. P. és társai ellen kábítószerrel visszaélés és más bűncselekmények miatt indítottak eljárást.

Kálmán András visszatér az ASVA élére

2008.02.21.

Visszatér posztjára Kálmán András az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) korábbi igazgatója.

Szükséges a fiatalkorúak önálló büntető igazságszolgáltatási rendszerének létrehozása

2008.02.21.

Szükséges, hogy létrejöjjön a fiatalkorúak önálló büntető igazságszolgáltatási rendszere: meg kell alkotni a fiatalkorúakra vonatkozó önálló büntető törvénykönyvet, az anyagi, eljárási és végrehajtási szabályokat, létre kell hozni a fiatalkorúak ügyészségét, bíróságát és a rájuk specializálódott végrehajtási rendszert - mondta Gönczöl Katalin kriminológus a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyermek- és fiatalkorúak antiszociális személyiséggé válásáról szóló szerdai konferenciáján.

Jóváhagyta a Lisszaboni Szerződést az Európai Parlament

2008.02.21.

Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén jóváhagyta a tavaly decemberben aláírt Lisszaboni Szerződést .

Sólyom László új jelöltet keres a Legfelsőbb Bíróság élére

2008.02.21.

Sólyom László más jelöltet keres a Legfelsőbb Bíróság élére - mondta Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője szerdán az MTI-nek.

Halálozási talányok

2008.02.21.

Bemutatjuk az egyes kórházi osztályok halálozási arányaira vonatkozó információk közérdekű adatnak minősítése kérdésében született ombudsmani állásfoglalást és az erre adott kritikus reakciót - a szakértő szerint ugyanis az állásfoglalás nem ombudsmani szemléletet tükröz.

Átfogó Pp-módosítás készül

2008.02.20.

Elkészítette az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a a polgári peres és nemperes eljárások gyorsításáról szóló törvényjavaslatot, amely február 6. napja óta olvasható a minisztérium honlapján. Az alábbiakban a Polgári perrendtartás tervezett fontosabb módosításaira hívjuk fel a figyelmet, így különösen a gyorsított perek fogalmának bevezetésére, valamint a bizonyítás, a fizetési meghagyás és a közigazgatási perek szabályainak várható változásaira. A tervezet szerint a módosítások főszabályként 2008. július 1-től lépnének hatályba.

Újabb ítélet és egyezség alapján kap kártérítést négy meghurcolt a rendőrségtől a 2003-as Kvassay-hídi ügyben

2008.02.20.

A Fővárosi Bíróság 2008. február 18-án hozott elsőfokú ítéletével 650 ezer forint nem vagyoni kártérítés és kamatai, továbbá 180 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK) a Kvassay-hídnál történt jogellenes intézkedések miatt indított újabb kártérítési perben közel másfél napos fogva tartásért a 9 társával együtt meghurcolt és a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi ügyvezetője, dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd által képviselt Kőszegi M. László felperes javára.

Az Európai Közösségek Bíróságának munkaprogramja (2008. február 18 – február 22-ig.)

2008.02.20.

A február 18-án kezdődő munkahéten kerül napirendre a FIAMM és FIAMM Technologies kontra Tanács ügy, melyben a felperes arra kérte az Európai Közösségek Elsőfokú Bíróságát, hogy kötelezze a Bizottságot és az Európai Unió Tanácsát azon kár megtérítésére, amelyet az Egyesült Államokba irányuló kivitelük vonatkozásában szenvedtek el az amerikai megtorló intézkedések miatt.

Országház - a fogyasztóvédelmi eseti bizottság beszámolója

2008.02.20.

Ötpárti egyetértéssel fogadhatja el az Országgyűlés a fogyasztóvédelmi eseti bizottság tevékenységéről szóló jelentést és a testület határozati javaslatban rögzített ajánlásait - derült ki az előterjesztések keddi parlamenti vitájában.

Vizsgálnák az élelmiszerláncok erõfölényét

2008.02.20.

Az EU-ban mûködõ nagy élelmiszerláncok hatalmi visszaéléseinek vizsgálatát kérte több parlamenti képviselõ közös nyilatkozatukban, s egyben versenyjogi vizsgálatot kér az Európai Bizottságtól az üzlethálózat-láncok tevékenységérõl.

Testi sértés bűntettének kísérlete Kunszentmiklóson - Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2008.02.20.

Az emberölés bűntettének kísérlete miatt Cs. A. vádlott ellen indított büntetőügyben megváltoztatta a Bács-Kiskun Megyei Bíróság ítéletét a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa.

[origo] vs. GKM 1:0 - videó

2008.02.19.

A TASZ képviseletével az [origo] első fokon pert nyert a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ellen. A tárgyalásról a TASZ munkatársai  videó felvételt készítettek, mely itt megtekinthető.

Lomnici Zoltán a bíróságok biztonságáról, a létszámbővítésről

2008.02.19.

A bírósági épületek többsége felújításra szorul, biztonsági szempontból pedig mindössze egyötöde felel meg teljes egészében a kor követelményeinek; a jövő évi költségvetési tárgyalásokon már nem kerülhető el, hogy hangsúlyosan szó essék a bírák létszámának bővítésről is - mondta Lomnici Zoltán hétfőn Kaposváron.

Az Európai Bizottság február 14-i eredménytáblája

2008.02.19.

Magyarország az unió 27 tagállama között a 18. helyen áll abban a sorrendben, amely azt mutatja, hogy az egyes országok milyen arányban ültették át saját jogrendjükbe a belső piaci irányelveket.

Az agrárérdekek feláldozásától tart közel 20 EU-tagállam

2008.02.19.

Tizenkilenc uniós tagállam rá kívánja szorítani az Európai Bizottságot arra, hogy ne az agrárterületen tett túlzott engedményekkel próbálja menteni a menthetőt a dohai kereskedelemliberalizációs fordulóban.

A híd valóban épül - beszámoló a Magyar Bíróképző Akadémia rendezvényéről (II.)

2008.02.19.

Tudósítás a Magyar Bíróképző Akadémián 2008. február 11-13-a között megrendezett „Hídépítés: emberi jogok a bírói jogalkalmazásban és a kommunikációban” elnevezésű kurzus záró-előadásáról és a rendezvény első visszhangjairól.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000