Hír archívum: 2008. február

Más hónap

Sólyom aláírta az egészségbiztosítási törvényt

2008.02.19.

Sólyom László hétfőn aláírta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt - olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján. Az Országgyűlés február 11-én már másodszor szavazta meg a jogszabályt, tavaly decemberben ugyanis az államfő megfontolásra visszaküldte azt a parlamentnek.

Elfogadták a gyűlöletbeszéd büntethetőségét lehetővé tévő módosítást

2008.02.19.

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a büntető törvénykönyv módosítását, amely lehetővé teszi a gyűlöletbeszéd büntethetőségét.

Közzétették a bírósági reform megvalósulásáról szóló tanulmányokat

2008.02.19.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) nyilvánosságra hozta a bírósági reform megvalósulásáról szóló tanulmányokat a www.birosag.hu honlapon.

Sólyom kinevezte Draskovicsot

2008.02.19.

Sólyom László köztársasági elnök - a miniszterelnök javaslatára - hétfő délután a Sándor Palotában kinevezte igazságügyi és rendészeti miniszterré Draskovics Tibort.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2008.02.19.

Az előttünk álló hét eseményeit elsősorban a koszovói függetlenség kikiáltása uralja majd, melyről az EU-tagállamok külügyminiszterei hétfőn próbálnak meg egységes álláspontot kialakítani. Az Európai Bizottság foglalkoztatási jelentést tesz közzé, míg az Európai Parlament a Lisszaboni Szerződést támogató jelentésről szavaz.

EP plenáris ülés Strasbourgban

2008.02.19.

Az Európai Parlament eheti plenáris ülésén a képviselők szavaznak a lisszaboni szerződést és annak mielőbbi ratifikálását támogató jelentésről és a termékforgalmazás hatékonyabb szabályozásáról. Az EP vitázik a koszovói helyzetről és az uniós kifizetések átláthatóbbá tételéről is.

Az EU az előadóművészek szerzői jogainak kiterjesztését tervezi

2008.02.19.

Az Európai Bizottság a szerzői jogok meghosszabbításával kíván segíteni a nyugdíjas éveikbe lépő rocksztárok és előadóművészek anyagi gondjain.

A rendészeti és alkotmányügyi bizottság támogatta Draskovics kinevezését

2008.02.19.

Támogatta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterjelölt kinevezését a parlament rendészeti és alkotmányügyi bizottságának kormánypárti többsége hétfői ülésén.

Az igazságügyminiszter-jelölt tenni kíván a következmények nélküli szabályszegések gyakorlata ellen

2008.02.18.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterjelölt kinevezése után változtatni akar azon, hogy az országban sokan következmények nélkül szeghetik meg a szabályokat. Erről a jelölt az ATV Egyenes beszéd című műsorába beszélt vasárnap este.

Takács Albert: nem konkrét ügyek miatt kell távoznom

2008.02.18.

Nem konkrét ügyek miatt kell távoznia a rendészeti és igazságügyi miniszternek; a magánszférába készülő Takács Albert a távirati irodának csütörtökön adott interjújában azt hangsúlyozta, hogy felmentésének hivatalos indoklása szerint hatékonyabb, céltudatosabb, keményebb minisztériumi vezetésre van szükség.

Az OVB elutasította a Nemzeti Jogvédő Alapítvány beadványát

2008.02.18.

Az OVB péntek esti ülésén formai okokra hivatkozva elutasította a Nemzeti Jogvédő Alapítvány (NJA) beadványát, amelyet a március 9-i népszavazással kapcsolatban.

Közvetlenül is ellenőriznék az EP-képviselők az uniós jogszabályok alkalmazását

2008.02.18.

A képviselők növelnék a parlamenti bizottságok szerepét az uniós jogszabályok végrehajtásának ellenőrzésében, és támogatják, hogy a jövőben a jogalkotási javaslatokhoz a közvéleménynek szánt összefoglalót csatoljanak.

A nagy élelmiszerláncok visszaélései

2008.02.18.

Visszaélnek erőfölényükkel a nagy élelmiszeráruház-láncok az EU-ban, mégpedig azért, hogy „tarthatatlan szintre csökkentsék” a beszállítóknak fizetendő összegeket, és tisztességtelen feltételeket szabhassanak számukra - véli az EP-képviselők többsége. A parlament a koncentráció hatásainak kivizsgálását kéri az Európai Bizottságtól.

Hatékonyabban termékforgalmazási szabályok az unióban

2008.02.18.

Felgyorsulhat az áruk szabad mozgása az EU-ban, ha a plenáris ülésen is elfogadják a termékforgalmazásról szóló jogszabálycsomagot. A képviselők sürgetik a tagállamok területén forgalmazott termékek kölcsönös elismerését, megkönnyítenék a termékek forgalmazását az EU területén, és erősítenék a fogyasztók bizalmát a CE-jelöléssel ellátott termékek iránt.

Lisszaboni szerződés: 2008 végéig befejezné a ratifikációt az EP

2008.02.18.

Hatalmas előrelépés a lisszaboni szerződés az unió számára - véli az EP alkotmányügyi bizottsága, amely szerint 2008 végéig mindenhol ratifikálni kellene a szöveget. A képviselők sajnálják, hogy kimaradtak a szerződésből az alkotmánytervezet egyes elemei, de ezt elfogadható politikai árnak tartják a demokrácia erősödéséért, a hatékonyság és az átláthatóság fokozásárért.

EP-előzetes, 2008. február 18-21., Strasbourg

2008.02.18.

Az Európai Parlament következő plenáris ülésén a képviselők szavaznak a lisszaboni szerződést és annak mielőbbi ratifikálását támogató jelentésről és a termékforgalmazás hatékonyabb szabályozásáról. Az EP vitázik a koszovói helyzetről és az uniós kifizetések átláthatóbbá tételéről is.

Jogi problémákat vetnek fel a közösségi oldalak

2008.02.18.

Az on-line közösségépítő oldalak mára az internet leginkább látogatott honlapjaivá váltak, használatuk azonban számos adatvédelmi és személyiségi jogi kérdést hagy megválaszolatlanul.

Az Alkotmánybíróság 2008. február 18-19-i teljes ülésének napirendje

2008.02.18.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén a köztársasági elnök három indítványát is tárgyalja, kedden pedig újabb ügyekben kezdi meg az MSZP, illetve a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportjai által benyújtott népszavazási kezdeményezések alkotmányossági vizsgálatát.

Pest megye: 147 helyi népszavazás lesz a régióból való kiválásról

2008.02.15.

A Pest megyei önkormányzatok közel nyolcvan százaléka támogatja, hogy településükön népszavazás döntse el, kiváljon-e a megye a Budapesttel közös régióból. A helyi népszavazásokat – a Pest Megyei Önkormányzat eredeti szándékai ellenére – idő hiányában már nem lehet hozzákapcsolni a március 9-ei országos népszavazáshoz.

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány kifogást nyújtott be az OVB-hez a kormány alkotmányellenes népszavazási

2008.02.15.

A beadvány alapja az, hogy 2008. március 9-én megtartandó népszavazást megelőző kampány idején a kormány közpénzből a kormánypártok álláspontját sulykoló, Új Magyarország című propagandaanyagot terjeszt a választópolgároknak az ország egész területén. A kifogásban a jogvédő szervezet kérte annak megállapítását, hogy ez a tevékenység sérti a választás eljárásról szóló 1997. évi C. törvény alapelveit, különösképpen az esélyegyenlőség elvét, illetve az Alkotmány 2. és 28/C. §-ait, továbbá kérte, hogy tiltsa el az OVB a kormányt a további jogsértésektől.

A bíróság szerint sem választják a fogorvosok a Colgate fogkrémjét

2008.02.15.

Első fokon pert nyert a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Colgate-Palmolive Kft. ellen. A társaság 2006. februárjában 257 millió forintos bírságot kapott, mert fogkrémjét a fogyasztók megtévesztésére alkalmas állításokkal hirdette.

Tasz: győzött az információ szabadság

2008.02.15.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogsegélyszolgálata látta el Gergely Zsófia, az Origo.hu újságírójának képviseletét abban a perben, amelyet a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ellen indított a Fővárosi Bíróságon.

A fogyasztói érdekképviseletek véleményezési jogáról

2008.02.15.

Az ombudsman olyan jogszabály-módosítást javasol, amely biztosítaná, hogy a fogyasztói érdekképviseletet ellátó társadalmi szervezetek előzetesen kifejthessék véleményüket a villamos energia és a földgáz ármegállapítása során.

Mi fenyegeti a Harmadik Köztársaságot?

2008.02.15.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet és a Friedrich Ebert Stiftung 2008 tavaszán és őszén nyilvános közpolitikai vitákat tart. A vitasorozat címe: Mi fenyegeti a Harmadik Köztársaságot?

Százmilliós bírságot kapott a Tesco

2008.02.14.

Egy tavalyi akciója hirdetésekor megtévesztette a fogyasztókat a Tesco Global Áruházak Zrt. – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A hipermarketláncnak emiatt 100 millió forint bírságot kell fizetnie.

Sikeres az APEH elektronikus árverési rendszere

2008.02.14.

Átvette az első, e-liciten elkelt autót új tulajdonosa, aki az APEH elektronikus árverési rendszerében a legjobb ajánlatot tette. Eddig hat árverés fejeződött be, melyek közül négy esetben eredményes volt a licit.

Döntött az OVI a népszavazás menetrendjéről

2008.02.14.

Február 22-ig kell megkapniuk a választásra jogosult állampolgároknak az értesítést arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben, és március 9-én melyik választókörben adhatják le voksukat – mondta Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője.

A Legfőbb Ügyészség számítógépéről küldtek rasszista bejegyzéseket?

2008.02.14.

A jelek szerint a Legfőbb Ügyészség egyik számítógépét használta az a fórumozó, aki antiszemita és rasszista hozzászólásokkal jelentkezett rendszeresen egy szélsőséges internetes naplóban. A Legfőbb Ügyészség vizsgálatot indított, amelynek eredményéig nem zárja ki az esetleges hamisítást.

Ügyészség: aktuális statisztikai adatok - 2008. január 31.

2008.02.14.

A Magyar Köztársaság Ügyészsége honlapján közzétette a legfrissebb, aktuális statisztikai adatait.

Hídépítés: beszámoló a Magyar Bíróképző Akadémia rendezvényéről (I.)

2008.02.14.

A Magyar Bíróképző Akadémia 2008. február 11-13. között tartja Budapesten a „Hídépítés: emberi jogok a bírói jogalkalmazásban és a kommunikációban” elnevezésű kurzusát.

Hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények - Ítélet a Pécsi Ítélőtáblán

2008.02.13.

P.J. (40 éves férfi, tolna megyei lakos, volt rendőr) 1992-től dolgozott a D-i Rendőrkapitányság állományában. 2006-ban őrnagyi rendfokozatban, mint kiemelt engedélyügyi főelőadó teljesített szolgálatot, munkaköri feladatai közé tartozott a fegyverek, lőszerek tartására kiadott engedélyek érvényességi idejének meghosszabbítására irányuló kérelmek elbírálása is.

OGY - Az emberi jogi bizottság elutasította az adatvédelmi biztosjelöltet

2008.02.13.

Az Országgyűlés emberi jogi és kisebbségi bizottsága keddi ülésén nem találta alkalmasnak Zombor Ferencet az adatvédelmi biztosi poszt betöltésére, a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Fülöp Sándor kinevezését viszont támogatta.

Vizsgálják a szervezett bűnözés és a korrupció viszonyát

2008.02.13.

A szervezett bűnözés és a korrupció közti összefonódások felülvizsgálatát kezdeményezte kedden a Bizottság, mely Frattini Biztos bevezetője szerint világszinten évi 1 billiárd eurónyi veszteséget okoz.

Önként változtat az FHB

2008.02.13.

Nem indul versenyfelügyeleti eljárás az FHB Kereskedelmi Bank ellen. A pénzintézet ugyanis a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) beérkezett panaszokban szereplő kifogásokat önként orvosolta. Az FHB magatartása megváltoztatását nemcsak a kereskedelmi bank, hanem a jelzálogbank tekintetében is vállalta.

Halált okozó testi sértés Nagyszénáson - Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2008.02.13.

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa a Békés Megyei Bíróság ítéletét abban az ügyben, amelyben egy nagyszénási férfit, H. M.-t I. fokon halált okozó testi sértés és kifosztás bűntettében mondtak ki bűnösnek.

Jogi szakvizsga előkészítő a PTE-ÁJK-n

2008.02.12.

A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara neves gyakorlati szakemberek közreműködésével jogi szakvizsga előkészítő tanfolyamokat hirdet. A jelentkezési határidő 2008. február 29.

Fővárosi Munkaügyi Bíróság: jogellenes VDSZSZ sztrájk

2008.02.12.

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság végzésében megállapította, hogy a VDSZSZ Szolidaritás által 2008. február 1. napján 03 órától 12 óráig megtartott, valamint a 2008. február 4. napján 03 órától megkezdett és határozatlan időre tervezett sztrájk a 10%-os többlet személyi alapbér megfizetésére irányuló sztrájkkövetelés tekintetében jogellenes.

OGY - Törvény az egészségbiztosítási pénztárakról

2008.02.12.

Az Országgyűlés hétfői ülésén elfogadta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt, amelynek értelmében a magyar állam zártkörű részvénytársasági formában, egyenként 20 millió forintos tőkével 22 egészségbiztosítási pénztárat alapít - négyet a fővárosban és Pest megyében, 18-at a többi megyében.

Ügyfél-e a vásárló?- az állampolgári jogok országgyűlési biztosának vizsgálata

2008.02.12.

Az országgyűlési biztos vizsgálatot folytatott a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség eljárásával kapcsolatban, mert a panaszosnak nem küldték meg azt a határozatot, amely a bejelentése alapján indult közigazgatási hatósági eljárásban született.

Kirendelt diákok a tömegoszlatási gyakorlaton - az állampolgári jogok országgyűlési biztosának jelentése

2008.02.12.

Az állampolgári jogok biztosa szerint a kaposvári Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium igazgatója egyrészt megsértette, másrészt korlátozta diákjainak alkotmányos jogait, amikor tavaly szeptemberben engedélyezte, hogy a tanulók részt vegyenek a rendőrség egyik tömegoszlatási gyakorlatán.

A Bizottság egyelőre jegeli a betegjogi tervezetet

2008.02.11.

Az Európai Bizottság egyelőre elhalasztotta annak a vitatott jogszabály-tervezetnek a közzétételét, mely a más tagállamban kezelt betegek jogait rögzítené, s így a többi között tisztázná, hogy ilyen esetben kinek kell fedeznie a költségeket.

FEOSZ: Az elmúlt két év tapasztalatai a feketelistáról

2008.02.11.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége a fogyasztóvédelmi hatóság szervezeteivel kötött együttműködési megállapodások eredményeként már 2 éve teszi közzé honlapján (www.feosz.hu) azokat a békéltető testületi ajánlásokat, ahol a gazdálkodó szervezetek nem tettek eleget a határozatban foglaltaknak.

Újabb, 2006. október 23-i jogsértés miatti kártérítési pert vesztett a rendőrség

2008.02.11.

Január 31-én megszületett a második nem jogerős ítélet a 2006. őszi rendőri jogsértések miatt indított kártérítési perek sorában.

IRM közlemény a munkaügyi perekben biztosított költségkedvezményekről

2008.02.11.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz több megkeresés érkezett, amely a munkaügyi perekben biztosított költségkedvezmények közlemúltban hatályba lépett szabályozását kifogásolta.

Büntetés-végrehajtás: szemléletváltásra van szükség

2008.02.11.

Szemléletváltásra van szükség a büntetés-végrehajtás szervezetén belül a személyi állománnyal való foglalkozásban - mondta el Zalaegerszegen a büntetés-végrehajtás (bv) megbízott országos parancsnoka pénteken az MTI-nek.

Magyar Információs társadalom jelentés 1998-2008

2008.02.11.

Elkészült az Információs Társadalom- és Trendkutató Központjának az információs társadalom magyar trendjeivel foglalkozó éves jelentése, mely az elmúlt egy évtized legfontosabb fejleményeinek leírására törekszik.

Franciaország ratifikálta a Lisszaboni Szerződést

2008.02.11.

Franciaország – három évvel azután, hogy polgárai nemmel szavaztak az uniós alkotmányszerződésre – parlamenti voksolás útján ratifikálta a Lisszaboni Szerződést.

Az Alkotmánybíróság 2008. február 11-12-i teljes ülésének napirendje

2008.02.11.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén újabb ügyekben kezdi meg az MSZP, illetve a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportjai által benyújtott népszavazási kezdeményezések alkotmányossági vizsgálatát.

Törvény a turizmusról

2008.02.11.

Többéves halogatás után márciusban tárgyalja a kormány a turizmustörvényt. A szakma véleménye megoszlik a hazai idegenforgalom helyzetéről, abban azonban egységes, hogy több pénzt kellene fordítani országmarketingre.

Támadás a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon

2008.02.08.

Pénteken délelőtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság Nyíregyháza, Bocskai utcai épületének rendészete értesítette a rendőrséget, hogy az egyik tárgyalóterem előtti folyosón egy férfi az édesanyjára támadt.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000