Hír archívum: 2008. február

Más hónap

Kriminálexpo 2008

2008.02.08.

Az Ügyészek Országos Egyesülete – a Legfőbb Ügyészség és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium társrendezésében – 2008. április 15-17. között 16. alkalommal rendezi meg a KRIMINALEXPO IT-SEC nemzetközi konferenciát és szakkiállítást.

Uniós jogba ütközik az áfalevonási tilalom

2008.02.08.

Uniós jogba ütközik az APEH-regisztráció előtti áfalevonási tilalom - mondta ki a Fővárosi Bíróság. Egy finn társaság perelte be az adóhivatalt. Az APEH ugyanis korábban több határozatában is kifogásolta, hogy a cég még azelőtt levonta az áfát, mielőtt bejelentkezett volna a hatósághoz.

Több milliárd forintra lenne szükség a bíróságok védelméhez

2008.02.08.

Lomnici Zoltán szerint több milliárd forintra van szükség a bíróságok megfelelő védelméhez.

Független Rendészeti Panasztestület - egyetértés a jelöltekről

2008.02.08.

A tervek szerint február 18-án szavaz az Országgyűlés a Független Rendészeti Panasztestület öt tagjáról; az emberi jogi és a rendészeti bizottság kedden és szerdán egyhangúan döntött a jelöltekről, akikről a Parlament szavaz kétharmados többséggel - mondta Balog Zoltán (Fidesz), az emberi jogi bizottság elnöke a távirati iroda érdeklődésére csütörtökön.

OTP reakció a GVH észrevételeire

2008.02.07.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa a tavaly év végén zárult eljárásában elfogadta az OTP Bank kötelezettségvállalását a 2003. június 16. előtt igényelt Forrás hitelek, illetve OTP Lakáshitelek havi 9000 forintos kezelési költség maximumának visszaállítására.

Kedvezően fogadta a bizottság a zöldombudsmanjelöltet

2008.02.07.

Két szocialista tartózkodással tegnap ellenszavazat nélkül támogatta az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága Fülöp Sándornak a jövő nemzedéke országgyűlési biztossá választását.

A kisebbségek kidolgozták parlamenti képviseletükre vonatkozó javaslataikat

2008.02.07.

Kidolgozták a nemzetiségek parlamenti képviseletük megteremtésére vonatkozó egységes álláspontjukat, amit Kállai Ernő ombudsman szerdán adott át a kormánynak; a javaslat a jelöltállítás, a választási eljárás és a szavazás menetét is szabályozza.

Szakbizottsági támogatás az egészségbiztosítási törvényjavaslat módosítóihoz

2008.02.07.

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága szerdai ülésén egyhangúlag támogatta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényjavaslathoz benyújtott, a bizottság által jegyzett módosító indítványokat.

A GVH álláspontja az OTP lakáscélú jelzáloghitelek piacán vállalt kötelezettségeivel kapcsolatban

2008.02.07.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az elmúlt napokban több forrásból észlelte, hogy az OTP Bank Nyrt. lakáshitel üzletágában a GVH előtt tett kötelezettségvállalásáról félreérthető módon tájékoztatta ügyfeleit.

Nem szakmai csoportok, így például nem az adótanácsadók és az ügyvédek a vagyonosodási vizsgálatok célzottjai

2008.02.07.

Az APEH ismét visszautasítja azokat a találgatásokat, hogy valamely szakmai csoportot kiemelten célkeresztbe venné. Bizonyos sajtóorgánumok az úgynevezett vagyonosodási vizsgálatokat már nem először próbálják a valósághoz nem illeszthető körítéssel „tálalni" olvasóik előtt.

VIASAT3: a jogerős ítéletig országos csatornának számít

2008.02.07.

Országos tévécsatornának számít a VIASAT3, ameddig ennek ellenkezőjét nem mondja ki a bíróság - döntött médiahatósági források közlése szerint a Fővárosi Ítélőtábla szerdán.

Intézkedések a rosszhiszemű domain-használat ellen

2008.02.06.

Az elmúlt hetekben az internet fenntartásának és működtetésének két fontos szereplője is napirendjére tűzte a honlapcímekkel elkövetett visszaélések számának csökkentését.

Fazekas Sándort választották az OIT elnökhelyettesévé

2008.02.06.

Fazekas Sándort, a Pesti Központi Kerületi Bíróság elnökét választotta meg elnökhelyettessé a távozó Varga Zoltán helyett az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) - jelentette be Lomnici Zoltán, az OIT elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A kozmetikumok biztonságát fokozná a Bizottság

2008.02.06.

A kozmetikai termékek szabályozását egyszerűsítené a Bizottság: kedden bemutatott javaslatában a testület egyúttal fokozná a termékbiztonságot, s csökkentené az üzleti szféra költségeit.

Kormányrendelet-módosítást javasol az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa

2008.02.06.

Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa a személyazonosító igazolvány kiadásáról és kezeléséről szóló kormányrendelet módosítását javasolja a miniszterelnöknek. Dr. Szabó Máté ezt egy panaszbeadvány nyomán vetette fel.

Eurojus jogi tanácsadó az európai polgárok szolgálatában

2008.02.06.

2008. február 4. óta működik az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének ingyenes jogi tanácsadó szolgálata. Célja, hogy ingyenes tájékoztatást nyújtson a hozzá forduló állampolgároknak minden olyan ügyben, mely az Európai Unió közösségi jogára, illetve annak alkalmazására vonatkozik.

Sikkasztás Bács-Kiskun megyében - Tárgyalás a Szegedi Ítélőtáblán

2008.02.06.

Részben megváltoztatta (a vagyonelkobzást összegét, azt pontosítva, 6 ezer forinttal csökkentette) az I. fokon eljáró bíróság döntését a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben egy felszámoló biztost vádoltak meg folytatólagosan, különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás bűntettével.

A Standard Eurobarometer felmérése: 2007 ősz

2008.02.05.

2008. február 1-jén mutatták be az Standard Eurobarometer 2007. évi őszi felméréseinek eredményeit Budapesten. Összefoglaljuk a legfontosabb eredményeket, különös tekintettel az intézményekbe vetett bizalom alakulására.

Mindenhol van már „csupasz” ADSL

2008.02.05.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) utóvizsgálat keretében megállapította, hogy a vezetékes telefonszolgáltatók az ellenük lefolytatott versenyfelügyeleti eljárásokban előírt kötelezettségeket teljesítették: valamennyi szolgáltatási területen bevezetésre került a telefon előfizetés nélküli ADSL szolgáltatás.

Bővült az ügyfeleket védő jogi szabályozás a befektetési szolgáltatásoknál

2008.02.05.

A befektetővédelemre vonatkozó hazai szabályozás új eleme a közelmúltban hatályba lépett jogszabály, a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.).

A forrásmegosztási törvény módosítását kezdeményezi az Állami Számvevőszék

2008.02.05.

A forrásmegosztási törvény módosítását kezdeményezi az Állami Számvevőszék az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumnál, az ÁSZ szerint ugyanis az nincs összhangban az önkormányzati törvénnyel - áll a számvevőszéki vizsgálat MTI-hez hétfőn eljuttatott összefoglalójában.

Pontosította törvényalkotási tervét a kormány

2008.02.05.

Pontosította idei törvényalkotási tervét a kormány: a tavaszi ülésszak indítványai között már nem szerepel a közteherviselés átalakítása, illetve az új polgári törvénykönyv és az új büntető törvénykönyv általános részének benyújtása - derül ki az Országgyűlés honlapján olvasható dokumentumból.

Az Alkotmánybíróság 2008. február 4-5 -i teljes ülésének napirendje

2008.02.05.

Az Alkotmánybíróság hétfőn megkezdi az MSZP, illetve a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportjai által benyújtott több népszavazási kezdeményezés alkotmányossági vizsgálatát.

Bírói függetlenség, számonkérhetőség, igazságszolgáltatási reformok

2008.02.05.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet Bírói függetlenség, számonkérhetőség, igazságszolgáltatási reformok címmel tanulmányt készített az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) megbízásából.

Alkotmánybírósághoz fordult egy győri ügyvéd az objektív felelősség bevezetése miatt

2008.02.04.

Alkotmánybírósághoz fordult egy győri ügyvéd, mert szerinte alkotmányos alapelveket sért a közúti közlekedés szabályait módosító törvény. Vajda Attila azt kéri a testülettől, semmisítse meg a gépjármű üzembentartójának objektív felelősségét kimondó, januártól hatályos jogszabályt, mert az új előírások ellentétesek a jogállamiság, a jogbiztonság, valamint a hátrányos megkülönböztetés tilalma és az ártatlanság vélelmének alkotmányos alapelveivel.

A Bíróságon Magyarország az egykori aranyrészvények miatt

2008.02.04.

Bizottsági források pénteken megerősítették, hogy a belső piaci főigazgatóság az Európai Bírósághoz fordult a magyar privatizációs törvénnyel kapcsolatban, amely Brüsszel megítélése szerint indokolatlanul korlátozza a tőke szabad áramlását és a letelepedés szabadságát.

Megszűnik a költségmentesség a munkaügyi perekben

2008.02.04.

A munkaügyi perben való költségmentesség és a pártfogó ügyvédek bíróság általi kirendelésének megszűnéséről tartott sajtótájékoztatót 2008. január 31-én a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke, Handó Tünde.

Alkotmányellenes rendelkezés a házszabályban

2008.02.01.

Az Alkotmánybíróság (Ab) január 29-én hozott határozatában megállapította, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlésének Házszabályáról szóló 46/1994. (IX. 30.) OGY határozat 132. § (5) bekezdése alkotmányellenes, ezért azt 2008. december 31. napjával megsemmisítette.

Korrupcióellenes intézkedési terv készül a büntetés-végrehajtásnál

2008.02.01.

Korrupcióellenes intézkedési tervet készít a szaktárca a büntetés-végrehajtás számára (bv) - mondta az MTI-nek Takács Albert, aki szerint a börtönparancsnokok vesztegetési botránya "menthetetlen".

A Bizottság megszünteti a foglalkoztatási egyenlőségi szabályok hiányosságait

2008.02.01.

A Bizottság ma indokolással ellátott véleményt küldött 11 tagállamnak, hogy így hajtassa végre teljes mértékben az EU szabályait, melyek megtiltják a foglalkoztatás és a munkavégzés terén a valláson és meggyőződésen, koron, fogyatékosságon és szexuális irányultságon alapuló diszkriminációt.

Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás - a rendőrség nem mérlegel

2008.02.01.

A rendőrség nem mérlegeli, hogy a gépjárművek üzembentartói milyen oknál fogva nem teljesítik a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) díjfizetését, így közúti ellenőrzések alkalmával - a jogszabályok szerint - akár büntethetnek is. Ezt az ORFK közlekedésrendészeti osztályának vezetője jelentette ki csütörtökön újságíróknak Budapesten.

Megszavazta az EP a postai liberalizációt

2008.02.01.

A postai szolgáltatások liberalizációjáról szóló, a tagállamokat képviselő Tanács által támogatott jogszabálytervezetet változtatás nélkül hagyta jóvá az EP csütörtökön.

Bihari: indokolt a népszavazási eljárások racionalizálása

2008.02.01.

Rendkívül indokolt a népszavazással kapcsolatos eljárások racionalizálása, a népszavazásra vonatkozó joganyag ugyanis a hézagok és ellentmondások miatt felülvizsgálatra szorul – mondta az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke január 30-án a testület múlt évi munkáját értékelő budapesti sajtótájékoztatón.

Az Alkotmánybíróság február 4-5-i teljes ülésének napirendje

2008.02.01.

Az Alkotmánybíróság hétfőn megkezdi az MSZP, illetve a Fidesz és a KDNP képvisel csoportjai által benyújtott több népszavazási kezdeményezés alkotmányossági vizsgálatát.

Fogyasztók: útjára indította a Bizottság új fogyasztói piaci megfigyelési rendszerét

2008.02.01.

Meglena Kuneva, európai uniós biztos a mai napon bejelentette, hogy a Bizottság új „fogyasztói piaci megfigyelési” (Consumer Market Watch) rendszert vezet be, amely a fogyasztók szempontjából vizsgálja a különböző gazdasági ágazatok piacainak teljesítményét

A tőkekövetelmény-irányelv nemzeti jogrendbe való átültetésének hiánya miatt indul jogsértési eljárás hazánk ellen

2008.02.01.

Az Európai Bizottság lépéseket tett annak érdekében, hogy biztosítsa: Magyarország és Spanyolország átülteti nemzeti jogrendjébe a tőkekövetelmény-irányelveket, Belgium, a Cseh Köztársaság, Görögország, Írország és Málta pedig végrehajtja a ötödik gépjármű-felelősségbiztosítási irányelv rendelkezéseit.

Létrejön a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület

2008.02.01.

A feketegazdaság elleni határozott és hatékony fellépés érdekében, az új rend programjának megvalósítása jegyében a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke és az "Új rend és szabadság" programért felelős kormánybiztos javaslatot tett a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület felállítására javaslattevő, véleményező és tanácsadói feladatokkal felruházott szervként.

Hivatali visszaélés Kunszentmiklóson - Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2008.02.01.

Részben megváltoztatta az I. fokon meghozott ítéletet a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben egy volt rendőrtisztet, V. L.-t jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás, hivatali visszaélés bűntettével és magánokirat-hamisítás vétségével vádoltak meg.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000