Hír archívum: 2008. március

Más hónap

Adatvédelem szakértői szemmel

2008.03.31.

Két interjú a hazai adatvédelem állapotáról, az EU elvárásoknak való megfelelőségéről, a jogászi adatvédelmi morálról, a közfeladatot ellátók és a közszereplők adatvédelmi szempontból való megkülönböztetésének indokoltságáról, valamint a jogi személyek adatvédelméről.

Schengeni övezet - vasárnaptól megszűntek a légi határok is

2008.03.31.

Vasárnap 0 órától megszűntek Magyarország légi határai a schengeni államokban élők számára, ez azt jelenti, hogy az úgynevezett belső repülőgépjáratokra útlevél-ellenőrzés nélkül szállhatnak fel a magyar állampolgárok.

Ingyenes ADSL próbahónap kötöttségekkel

2008.03.31.

Megtévesztő módon népszerűsítette ADSL szolgáltatását a T-Online Zrt. – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A szolgáltatónak emiatt 7 millió forint bírságot kell fizetnie.

Jogállás 2008 - jogi állásbörze Budapesten

2008.03.31.

Jogállás 2008 néven közös jogi állásbörzét rendez a fővárosban április 1-én és 2-án a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) jogi kara - közölték a szervezők az MTI-vel.

Egyenlő Bánásmód Hatóság: jogsértő a táppénzes dolgozók listájának közzététele

2008.03.28.

Jogsértést követett el a tavalyi éveben legalább húsz nap táppénzt igénylő dolgozók listáját nyilvánosan közzé tevő cég vezetése - közölte az EBH csütörtökön az MTI-vel.

Jogi beszélgetések Kaposváron a médiáról

2008.03.28.

A negyedik hatalmi ágnak is nevezett média a témája Kaposváron, az idén 16. alkalommal megrendezett Jogi beszélgetések című rendezvénynek.

Az Alkotmánybíróság 2008. március 31-i és április 1-jei teljes ülésének napirendje

2008.03.28.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén napirendre kerül az a határozattervezet, amely a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény 62. § (1) bekezdésének alkotmányosságát vizsgálja.

Bírságot kapott és vállalásokat tett a UPC

2008.03.28.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a UPC Magyarország Telekommunikációs Kft. 2006-ban és 2007-ben közzétett egyes reklámjai alkalmasak voltak a fogyasztók megtévesztésére. A távközlési társaság a hirdetéseiben ígértnél kisebb letöltési sebességet biztosított Internet előfizetőinek.

Kötelezettséget vállalt a T-Kábel

2008.03.28.

A fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása miatt indított eljárást a T-Kábel Kft. ellen a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

Kábítószerrel visszaélés Bács-Kiskun megyében - Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2008.03.28.

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa a Bács-Kiskun Megyei Bíróság ítéletét abban az ügyben, amelyben három férfit – I. rendű vádlott S. V. Sz. -t, III. rendű vádlott Sz. R. -t és VII. rendű vádlott K. N. -t - kábítószerrel visszaéléssel vádoltak meg.

Tapasztalatcserére gyűlnek össze a régió közjegyzői

2008.03.27.

Magyarországon tartják idei első ülésüket a közép-európai országok közjegyzői. A Hexagonale találkozóján a hat régióbeli tagország (Ausztria, Csehország, Horvátország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia) szakemberei vitatják meg az európai közokirattal összefüggő kérdéseket, az Európai Bizottság által kezdeményezett jogsértési eljárást az állampolgársági kritériummal kapcsolatban, a szlovén elnökség tapasztalatait, valamint az egyablakos cégalapítással és az európai ingatlanpiaci szabályozással kapcsolatos aktuális kérdéseket is.

A Transparency International bírósági reformot sürget

2008.03.27.

A bíróságok működése nem átlátható, számonkérhetőségükre a jelenlegi szabályozás és igazgatási struktúra mellett nincs mód, és ez a bírósági igazgatási rendszer reformját igényli - közölte a Transparency International (TI) magyarországi tagozata az MTI-vel szerdán.

Népszavazási kezdeményezés az európai parlamenti választással kapcsolatban

2008.03.27.

Népszavazási kezdeményezést hitelesített az Országos Választási Bizottság (OVB) az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban szerdai budapesti ülésén.

"Zöld" jogszabály módosítás várható

2008.03.27.

Napirenden van az adózási rendszer zöldítése, ezzel párhuzamosan pedig azt szeretné az állam, ha a cégek nagyobb figyelmet szentelnének a fenntarthatóságra. Ennek érdekében road show-t indítanak és kötelezővé tennék a közbeszerzéseknél a környezetvédelmi szempontokat. A kisebb cégeket a pénzszűke miatt nehéz rábírni erre.

Idén már harmadszor kötelezték kártérítésre a rendőrséget

2008.03.27.

Mind a Készenléti Rendőrség, mind a BRFK ötszázezer-ötszázezer , azaz összesen egymillió forintot, perköltséget, és kamatokat köteles kártérítésként megfizetni a Fővárosi Bíróság nemrég született, első fokú, nem jogerős ítélete szerint annak a fiatalembernek, akivel szemben korábban megalapozatlan szabálysértési eljárást indítottak, és 3 napig fogva tartották.

„Vitából egyezség – mediáció” - Beszámoló az első magyar Gazdasági Mediáció Konferenciáról

2008.03.27.

Sikeres volt a jó hangulatú első magyar Gazdasági Mediáció Konferencia. Mintegy hetven érdeklődő vett részt a 2008. február 26-án tartott rendezvényen, melyet a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Pro Mediare Egyesület szervezett a II. kerületi Lövőház utcában.

Mire figyeljünk utazásunk során?

2008.03.27.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége tematikus sajtóközlemények segítségével kívánja felhívni a fogyasztók figyelmét egy-egy jogterület, szerződéstípus, fogyasztók érdekeit védő szabályozására.

Alkotmánybíróság: elnöki körkép

2008.03.26.

Az Alkotmánybíróság elnöki székébe még ebben az évben új bíró kerülhet, mert a jelenlegi elnök, Bihari Mihály újraválasztását nem támogatja a legnagyobb kormánypárt.

Debreceni menekült tábor - civil tiltakozás a polgármester kezdeményezése ellen

2008.03.26.

Jogvédő szervezetek tiltakozást tettek közzé Kósa Lajos Debrecen polgármesterének azon kezdeményezése ellen, amelyben a Menekülteket Befogadó Állomás Debrecenből való kitelepítését szorgalmazza.

Fantomcégek gombaszerű szaporodásától tartanak a cégjogászok

2008.03.26.

Kétséges, hogy júliustól a cégbíróságok képesek lesznek-e tömegesen bejegyezni egy órán belül az elektronikus úton érkező kérelmeket – mondta el Kiss Gábor, a Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiumának vezetője a Magyar Nemzetnek. Még nem készültek el a szükséges jogszabályok, a cégbíróságok informatikai rendszere fejlesztésre szorul.

Az államfő aláírta a népszavazási törvényt

2008.03.26.

Sólyom László köztársasági elnök március 25-én aláírta a „2008. március 9-i országos népszavazásokon hozott döntések végrehajtásáról" szóló törvényt.

Szabó Máté: kapjanak megfelelő tájékoztatást a svájci alvószámlák tulajdonosai

2008.03.26.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa arra kérte Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, vizsgálja meg, miért nem kaptak megfelelő tájékoztatást igényeik teljesítésének módjáról az úgynevezett svájci alvószámlák tulajdonosai, és gondoskodjon arról, hogy az érintettek megkapják a szükséges információkat. Az Országgyűlési Biztos Hivatala erről kedden tájékoztatta az MTI-t.

Még az idén új elnöke lehet az Alkotmánybíróságnak

2008.03.26.

Idén új elnöke lehet az Alkotmánybíróságnak (Ab), hiszen a testület jelenlegi elnökét, Bihari Mihályt a szocialisták nagy valószínűséggel nem jelölik újra tagnak a testületbe; alkotmányjogászok szerint az elnök hatásköre jogilag nem jelentős, de személyisége rányomja bélyegét Ab munkájára.

Az NHH kiírta a digitális műsorszóró pályázatokat

2008.03.26.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) kedden kiírta az öt digitális földfelszíni televízió műsorszóró-hálózat, valamint egy, a VHF-sávban működő digitális rádió műsorszóró-hálózat üzemeltetési jogosultságára vonatkozó nemzetközi tenderét.

Online kérdőív az e-közszolgáltatások fejlesztési irányairól

2008.03.25.

2008. március 17-től, hétfőtől a www.burostop.hu oldalon mindenki számára hozzáférhető és online kitölthető az a kérdőív, amely az állampolgárok e-közszolgáltatásokkal kapcsolatos elvárásait, jövőbeni igényeit hivatott fölmérni.

Az Európai Közösségek Bíróságának munkaprogramja 2008. március 31-től 2008. április 4-ig tartó munkahéten

2008.03.25.

Az ítélkezési szünetet követő hét első napján kerül a bíróság napirendjére a Tadao Maruko ügy. Ruiz-Jarabo Colomer főtanácsnok 2007. szeptember 6-án megtett indítványában úgy vélte, hogy amennyiben az azonos nemű személyek törvényes élettársi viszonya lényegében a házassággal azonos joghatásokat vált ki, úgy szexuális irányultságon alapuló közvetett diszkriminációnak minősül az özvegyi nyugdíj folyósításának a házasság hiányára való hivatkozással történő megtagadása.

A technika ördöge

2008.03.25.

Az Egyesült Államokban széles körben bevezetett elektronikus szavazatszámláló rendszerek alkalmazása az idei elnökválasztás talán legfontosabb technikai és jogi problémája lesz.

Ügyészség: aktuális statisztikai adatok - 2008. február 29.

2008.03.25.

A Magyar Köztársaság Ügyészsége honlapján közzétette a legfrissebb, aktuális statisztikai adatait.

A TASZ szakértői bizottság felállítását kezdeményezi Zsanett-ügyben

2008.03.21.

E. Zsanett jogi képviselőinek megítélése szerint az ügyészség a nyomozás során indokolatlanul nem vett igénybe olyan bizonyítási lehetőségeket, melyek szükségesek lettek volna az ügy felderítéséhez, és több jel utal arra, hogy a hatóságok a pótmagánvád intézményét nem tekintik egyenrangúnak az ügyész által képviselt váddal.

Zsanett-ügy - kötelességszegés miatt pénzbüntetésre ítélték a rendőröket

2008.03.21.

Szolgálatban kötelességszegés miatt bűnösnek mondta ki első fokon és pénzbüntetésre ítélte, valamint megrovásban részesítette a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa pénteken a Zsanett-ügyben korábban meggyanúsított öt rendőrt, ugyanakkor a hivatali visszaélés vádja alól felmentette az ezzel megvádolt három rendőrt.

A szabad felhasználású programok helyzete

2008.03.21.

A nyílt- és szabadfelhasználású szoftverek fokozatos terjedése egyre inkább alternatívát jelent más, szellemi tulajdonjog által védett termékekkel szemben, ezzel együtt azonban számos jogi és gazdasági problémát is keletkeztet.

Régi-új munkatárs az Oppenheimnél

2008.03.21.

A jövőben ismét Magyarország egyik vezető ügyvédi irodája, az Oppenheim munkatársaként folytatja pályafutását Dr. Horvai-Hillenbrand Péter, aki az iroda társasági jogra szakosodott ügyvédeivel együttműködve, az Oppenheim finanszírozási csapatát erősíti majd.

Az Andrékó Linklaters az Év Magyar Ügyvédi Irodája

2008.03.21.

Az Andrékó Linklaters-t választották az Év Magyar Ügyvédi Irodájának az IFLR (International Financial Law Review) európai fókuszú tegnap esti díjkiosztóján, annak elismeréseként, hogy az elmúlt 12 hónapban számos összetett tranzakcióban nyújtott jogi tanácsadást a magyar piacon.

Szabályozatlan a jogszabályok helyesbítésének módja

2008.03.21.

Az Alkotmánybíróság (Ab) március 18-án – hivatalból eljárva – megállapította, hogy az Országgyűlés jogalkotási feladatának elmulasztásával az Alkotmány 2. § (1) bekezdésében foglalt jogállamiság követelményét sért alkotmányellenes helyzetet idézett el azzal, hogy nem szabályozta a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvényben a jogszabályok és az állami irányítás egyéb jogi eszközei helyesbítésének módját. Az Ab felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotói feladatának 2008. december 31-ig tegyen eleget.

Tizenkettedik AB-határozat a Gyurcsány-csomagról

2008.03.21.

Az Alkotmánybíróság március 17-én elutasította az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2006. évi LXI. törvény egésze alkotmányellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló indítványt. A testület nem osztotta az indítványozónak azt az álláspontját, hogy a törvény egésze közjogi érvénytelenség miatt ellentétes az alkotmánnyal.

Javaslat a méltányossági eljárás illetékfizetésének módosítására

2008.03.21.

Az országgyűlési biztos javasolta a pénzügyminiszternek, hogy törvénymódosítással tegyék lehetővé, hogy az adóhivatal méltányossági eljárásai során a másodfokú illetéket ne előre, hanem utólag, az eljárás eredményétől függően lehessen megfizetni.

Egyre gyorsabb, hatékonyabb rendőrségi eljárások

2008.03.21.

Egyes sajtóorgánumokban már napvilágot látott a hír, miszerint újabb warez-szerverek lefoglalására került sor a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztályának munkatársai által, a ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért feljelentése alapján.

Magyarország elismerte a független Koszovót

2008.03.20.

Magyarország elismerte a független Koszovót, a diplomáciai kapcsolatok felvételéről pedig egy-két napon belül dönthet az államfő - jelentette be Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára szerdán Budapesten.

Akár már az év végén vízummentesen utazhatnak a magyarok Amerikába

2008.03.20.

Magyarország 2008 végén, 2009 elején csatlakozhat az amerikai vízummentességi programhoz - mondta Berta Krisztina, a Külügyminisztérium főosztályvezetője szerdán Budapesten újságírók előtt.

Egyhangú szavazattal fogadta el a parlament a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát

2008.03.19.

Rekordgyorsasággal, módosító indítvány, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el hétfőn délután az országgyűlés a Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter által benyújtott Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát (NÉS).

Négy egészségbiztosítási kérdést hitelesített az OVB

2008.03.19.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) keddi ülésén négy olyan népszavazási kérdést hitelesített, amelyek az egészségbiztosítási pénztárakkal kapcsolatosak.

Új adócsalás elleni javaslatokat terjesztett elő Kovács László

2008.03.19.

Az Európai Bizottság képviseletében Kovács László adó ügyekért felelős biztos tegnap egy új, átfogó javaslatcsomagot jelentett be az uniós határokon átnyúló adócsalás fékezése érdekében.

Megjelent az igazságügyi szervek működését bemutató jogi kommentárkötet

2008.03.19.

Megjelent Az igazságügyi szervek működése című kommentárkötet, amelyben több mint 1.100 oldalon foglalták össze a rangos szerzők a bíróságra, az ügyészségre és az ügyvédségre vonatkozó jogi szabályozás történelmi, társadalmi hátterét, a jogalkotás célkitűzéseit, az egyes intézmények és rendelkezések értelmezését és a joggyakorlatot.

A rendőrség szerint nem önkényuralmi jelkép az SZDSZ-es plakát csillaga

2008.03.19.

Nem önkényuralmi jelkép az SZDSZ népszavazási plakátján lévő csillag, ezért nem valósult meg az önkényuralmi jelkép használata - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a távirati irodával kedden.

Helyreigazítás

2008.03.19.

Nem jogerősen helyreigazításra kötelezte a HVG-t a Fővárosi Bíróság kedden abban a sajtóperben, amelyet a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság indított a hetilap ellen.

Hivatalossá vált a népszavazás eredménye

2008.03.18.

Hivatalossá vált a március 9-i országos ügydöntő népszavazás múlt pénteken megállapított végeredménye, miután hétfő délután 4 óráig nem érkezett újabb kifogás sem az Országos Választási Bizottsághoz, sem pedig a Legfelsőbb Bírósághoz

Aláírták az amerikai vízummentességi memorandumot

2008.03.18.

Aláírták Washingtonban a belbiztonsági minisztériumban hétfőn az amerikai-magyar vízummentességi szerződés alapjának számító memorandumot. Az egyetértési nyilatkozatot Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter és Somogyi Ferenc látta el kézjegyével a Belbiztonsági Minisztérium épületében.

Mi történik a héten az EU-ban?

2008.03.18.

Európa meglehetősen csendes hétnek néz elébe, a húsvéti pihenő előtt a sport és az idősek jogai állnak a megbeszélések középpontjában.

Nem sérült a békés tüntetés joga – de az ombudsman vizsgálja az egyéb körülményeket

2008.03.18.

A március 15-i ünnepségeken és a megelőző napok rendezvényein nem sérült a békés gyülekezés Alkotmányban rögzített joga - állapították meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyszíni vizsgálatai. Az ombudsman egész évben kiemelt témájaként kezeli a gyülekezési jog érvényesülését.

Országgyűlés - Napirend előtti felszólalások

2008.03.18.

Nagyon jelentős lépés, hogy hétfőn Washingtonban a magyar kormány aláírja az amerikai vízummentességi programhoz kapcsolódó együttműködési nyilatkozatot - mondta Draskovics Tibor, igazságügyi és rendészeti miniszter hétfőn az Országgyűlésben, napirend előtt.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000