Hír archívum: 2008. április

Más hónap

Az emberi jogi bizottság támogatta az ombudsmanok beszámolóját

2008.04.30.

Az Országgyűlés Emberi jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottsága keddi ülésén egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta és elfogadásra javasolja a parlamentnek az általános, az adatvédelmi és a kisebbségi ombudsman múlt évi tevékenységéről szóló beszámolóját.

Hivatali vesztegetés bűntette - Ítélet a Pécsi Ítélőtáblán

2008.04.30.

P.J. (37 éves pest megyei lakos, férfi) vádlott 2007. augusztus 11-ről 12-re virradó éjszaka Siófok belterületén ittas állapotban vezette gépkocsiját.

A Magyar Jogász Egylet pályázati felhívása

2008.04.30.

A Magyar Jogász Egylet közzétette 2008. évre meghirdetett szakmai-tudományos pályázati felhívását.

Elfogadták a borreformról szóló rendeletet

2008.04.30.

Az EU külügyminiszteri tanácsa keddi ülésén elfogadta a borpiaci rendtartást megreformáló rendeletet, amely néhány intézkedéstől eltekintve idén augusztus 1-jén lép hatályba. Magyarország és Szlovákia között még mindig vita folyik a Tokaji borvidékhez tartozó termőterület nagyságáról.

Hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények – Ítélet a Pécsi Ítélőtáblán

2008.04.30.

B.A. (33 éves, somogy megyei lakos) I.r. vádlottnak ismeretlen módon tudomására jutott, hogy Z.S. sértett a T.Sz. tulajdonában álló, de általa megvásárolni kívánt gépkocsi üzembentartói jogát T.Sz. engedélye nélkül hamis okirattal a saját nevére íratta, emiatt ellene az É-i Rendőrkapitányságon büntetőeljárás indult.

Összefoglaló a 16. Kriminálexpóról

2008.04.30.

Az Ügyészek Országos Egyesülete – a Legfőbb Ügyészség és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium társrendezésében – 2008. április 15-17. között 16. alkalommal rendezte meg a KRIMINALEXPO IT-SEC nemzetközi konferenciát és szakkiállítást.

Kondorosi Ferenc: a gyülekezés alapjog, a jelenlegi szabályozás azonban hiányos

2008.04.30.

A gyülekezési jog alapjog, ezen a rendszerváltozás óta nem kellett változtatni és ez így van jól; a magyar szabályozásnak azonban bizonyos hiányosságai vannak - erről Kondorosi Ferenc, az új rend és szabadság programért felelős kormánybiztos beszélt kedden egy vitaesten.

Az ombudsman állásfoglalása a BKV adatkezeléséről

2008.04.30.

A BKV Zrt. adatkezelésről szóló belső szabályzata több ponton nincs összhangban a jogszabályi előírásokkal, mert az üzleti titok benne meghatározott köre jóval tágabb a törvényben megengedettnél.

Az élelmiszerláncról szóló törvényjavaslat

2008.04.30.

Az élelmiszerlánc hatékonyabb ellenőrzését teszi lehetővé a teljes lánc felügyeletét szabályozó törvényjavaslat - közölte Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az előterjesztés általános vitájában kedden az Országgyűlésben.

Jogellenes adatfelvétel a rendőrség kamerája előtt - az ombudsman véleménye

2008.04.30.

Sérti az emberi méltóságot, megfélemlítő, tehát jogellenesnek tekinthető, hogy a rendőrségen az előállított demonstrálókkal kamera előtt, kezükben sorszámmal mondatták el személyes adataikat. Az ombudsman levélben szólította fel Budapest rendőrfőkapitányát, vessen véget ennek a gyakorlatnak.

OGY: Fogyasztóvédelmi törvényjavaslatok

2008.04.30.

Két, fogyasztóvédelemmel foglalkozó törvényjavaslatot tárgyalt az Országgyűlés. A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényjavaslat megtilt minden olyan magatartást, amely nem felel meg a jóhiszeműség és a tisztesség alapelvének, a szakmai gondosság követelményének, és érzékelhetően rontja a fogyasztó lehetőségét arra, hogy tájékozottan hozza meg döntését - mondta Dióssy Gábor, a gazdasági tárca államtitkára a parlamentben.

Ab: alkotmányellenesek egyes, a pártok működését érintő jogszabályi rendelkezések

2008.04.30.

Alkotmányellenesnek minősítette az Alkotmánybíróság (Ab) a pártok műkö­déséről és gazdálkodásáról, valamint a pártok működését segítő alapítványokról szóló törvények több rendelkezését - tájékoztatta az MTI-t a keddi döntésről a testület sajtófőnöke.

OGY: Vita az elektronikus információszabadságról

2008.04.29.

Az elektronikus információszabadságról szóló törvény módosításának részletes vitáját folytatta le az Országgyűlés hétfőn délután.

Elfogadta az OVB jelentését a népszavazásról az önkormányzati bizottság

2008.04.29.

Elfogadta az Országos Választási Bizottság (OVB) beszámolóját a március 9-i népszavazásról az önkormányzati és területfejlesztési bizottság hétfői budapesti ülésén.

Az Európai Közösségek Bíróságának munkaprogramja 2008. április 28-tól 2008. május 2-ig

2008.04.29.

Portugáliában az internetes fogadások és lottók állami monopólium hatálya alatt állnak, ezért a portugál bíróság arra kér választ az Európai Bíróságtól, hogy a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadsága, valamint a tőke szabad mozgása elveivel összeegyeztethető-e az internetes szerencsejáték-szolgáltatásokra vonatkozó portugál állami monopólium.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2008.04.29.

A Bizottság hétfőn publikálja tavaszi előrejelzését az unió aktuális gazdasági mutatóiról, a Tanács ezen a héten külügyminiszteri ülést tart, ahol az orosz-uniós tárgyalások mandátuma mellett Szerbia, Irak, és az ex-szovjet szakadár államok kérdése is szóba kerül majd.

Már tizenegyen ratifikálták a Lisszaboni Szerződést

2008.04.28.

A portugál parlament szerdán, a dán és az osztrák parlament pedig csütörtökön ratifikálta a Lisszaboni Szerződést. A német Bundestag szintén csütörtökön elsöprő arányban támogatta az uniós dokumentum megerősítését, amelyről a felsőház várhatóan május végén szavaz.

Pert vesztett a TASZ a Kormányzati Ellenőrzési Hivatallal szemben

2008.04.28.

(A Legfelsőbb Bíróság 2008. április 23-i felülvizsgálati eljárásban|http://www.jogiforum.hu/hirek/17678) meghozott ítéletével hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletét., mely korábban a felperes TASZ javára döntött a jogvédő szervezet által a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellen, amiért a KEHI megtagadta egy általa készített jelentés nyilvánosságra hozatalát.

Összehangolt fogyasztóvédelmi ellenőrzésekről konzultáltak

2008.04.28.

Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság program kormánybiztosa a téli és tavaszi fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatairól konzultált az akciókban résztvevő társhatóságok és az érintett gazdasági érdekvédelmi szervezetek képviselőivel.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának közleménye a kínzás tilalmáról szóló ENSZ egyezmény kiegészítő jegyzőkönyvéhez való csatlakozás ösztönzéséről

2008.04.28.

Nyilvános szakmai vitát kezdeményezett az állampolgári jogok országgyűlési biztosa és a (Magyar Helsinki Bizottság|http://www.jogiforum.hu/kereso/kategoriak/302) annak érdekében, hogy ösztönözze Magyarország csatlakozását az ENSZ kínzás és más kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódról szóló egyezményének kiegészítő jegyzőkönyvéhez.

Magyar Hírlap - Budapest Főváros Polgármesteri Hivatala: 1-0

2008.04.28.

A Magyar Hírlap újságírója elsőfokon pert nyert a fővárosi önkormányzat ellen.

Ombudsman: ingyenes kiadványnál aggályos a személyes adatok gyűjtése

2008.04.28.

Aggályos a személyes adatok gyűjtése ahhoz, hogy egy ingyenes kiadvánnyal a terjesztők elszámoljanak - állapította meg (Szabó Máté|http://www.jogiforum.hu/interju/47) ombudsman, miután egy panaszos jelezte neki, hogy a csongrádi Fábiánsebestyén önkormányzata összeírja azoknak a személyes adatait, akik átveszik az ingyenes helyi lapot.

Jogi doktoranduszok konferenciája Debrecenben

2008.04.28.

A Debreceni Egyetemen (DE) országosan a legtöbb, összesen 22 doktori iskola működik - mondta Fésüs László akadémikus, a DE rektora pénteken, a jogi doktoranduszok konferenciájának megnyitóján.

A kormány változtatni kíván a békéltető testületek eljárási szabályain

2008.04.28.

A kormány változtatni kíván a fogyasztóvédelmi törvény módosító javaslatával a békéltető testületek eljárási szabályain - mondta el pénteki sajtótájékoztatóján Alexa György, az MSZP fogyasztóvédelmért felelős frakciótagja, az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának elnöke. A Fidesz szerint a békéltető testületeket hatósági jogkörrel kellene felruházni.

Négy éves a jogi segítségnyújtás

2008.04.25.

A Jogi Segítségnyújtó Szolgálat idén lett négy éves, ezen alkalomból ismét megrendezték a Jogi Segítségnyújtás Napját. Összeállításunkban bemutatjuk a Szolgálat múltját és jelenét.

Különbségtétel állandó és nem állandó lakosok között

2008.04.25.

Az Alkotmánybíróság (Ab) április 22-én megállapította, hogy Üröm Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi adókról szóló, egységes szerkezetben megalkotott 17/2007. (IX. 24.) Kt. számú rendelete 15/D. § 1.)-3.) pontjai alkotmányellenesek, ezért azokat 2008. december 31-vel megsemmisítette.

Alkotmányellenes korlát a választási eljárási törvényben

2008.04.25.

Az Alkotmánybíróság (Ab) április 22-én hozott határozata szerint alkotmányellenes helyzet keletkezett annak következtében, hogy az Országgyűlés nem biztosította az országgyűlési választások során a választójog gyakorlásának feltételeit azon választópolgároknak, akik a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 96/A. § (1) bekezdésében meghatározott külképviseleti szavazás napján Magyarországon, a magyarországi szavazás napján pedig külföldön tartózkodnak. Az Ab felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotási kötelezettségének 2008. december 31-ig tegyen eleget.

Az Alkotmánybíróság április 28-29-i teljes ülésének napirendje

2008.04.25.

Az Alkotmánybíróság folytatja a népszavazási kezdeményezések ellen benyújtott kifogások tárgyalását. Ezúttal kilenc népszavazási ügyet tűz a napirendjére. Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén szó lesz arról a határozattervezetről, amely a kisajátításról szóló 2007. évi CXXIII. törvény 35. § (3) bekezdése alkotmányosságával foglalkozik.

Alkotmánybírósághoz fordult a TASZ a bírósági tudósítások miatt

2008.04.25.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a mai napon Alkotmánybíróságnál támadta meg az igazságügyi tájékoztatásról szóló miniszteri rendeletet (10/1986 /IX.1./ IM-BM együttes rendelet) és kéri az álláspontja szerint alkotmányellenes jogszabály megsemmisítését. Az 1986 óta hatályban lévő rendelet alapján az utóbbi időben is számos, közérdeklődésre számot tartó nyilvános tárgyaláson korlátozták a bírósági tudósítók munkáját.

Találkozott egymással az ORTT és a GVH elnöke

2008.04.25.

A szakmai együttműködés elmélyítésében állapodott meg Nagy Zoltán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és Majtényi László az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke.

Nem kívánatos civilek

2008.04.24.

Az orosz kormányzat betarthatatlan jogszabályi követelmények segítségével lehetetleníti el a civil szervezetek működését.

Az államfő fogadta a megyei bírósági elnököket

2008.04.24.

Sólyom László köztársasági elnök fogadta a 19 megyei bíróság és a Fővárosi Bíróság elnökét "ezen a héten" - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-vel szerdán.

LB - nem nyilvánosak a Kehi-jelentések

2008.04.24.

Nem nyilvánosak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentései - mondta ki a Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdán egy civil szervezet által közérdekű adatok kiadása érdekében a hivatal elleni indított polgári perben.

Könnyebb lesz a diplomák elismertetése külföldön

2008.04.24.

Egy európai „fordítókorong” segítségével könnyíti meg az EU az iskolai végzettségek valamennyi tagállamban történő elismerését, előmozdítva ezáltal a munkavállalást és a tanulást egy másik országban.

OGY: módosul az elektronikus információszabadságról szóló törvény

2008.04.23.

A Fidesz és a KDNP szerint az elektronikus információszabadságról szóló törvény módosítása félmegoldást nyújt, míg az SZDSZ és az MDF támogatta a javaslatot az általános vita során kedden a parlamentben.

Egyértelműbb lesz nemzetbiztonsági védelemről szóló kormányhatározat

2008.04.23.

A miniszterelnök a kormánykabinet ülésén aláírta a nemzetbiztonsági védelemről szóló kormányhatározat módosítását, amely alapján egyértelműbb lesz, hogy az önkormányzati szférában ez az együttműködés nem kötelező; a Fidesz azt fontolgatja, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul.

A megyei bíróság elnöke hallgatja meg az abortuszkérelmet elutasító bírót

2008.04.23.

A Pest Megyei Bíróság elnöke két héten belül meghallgatja azt a gödöllői bírót, aki elutasította egy hajléktalan nő abortuszkérelmét, vagyis nem engedte, hogy az asszony 30 napos elzárását megszakítsák - hangzott el az MR1 Kossuth rádió Krónika című műsorában.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2008.04.23.

A héten az európai parlamenti képviselők Strasbourgban tartanak plenárist, ahol többek között vízumügyekkel, bővítéssel és a nemzetközi bűnözéssel kapcsolatban tárgyalnak.

Kártérítést kell fizetnie a rendőrségnek egy tüntető elfogása miatt

2008.04.23.

Hatszázötvenezer forintos kártérítés megfizetésére kötelezte a Fővárosi Bíróság első fokon kedden a rendőrséget, mert 2006. október 23-án jogtalanul fogtak el és tartottak három napig őrizetben egy tüntetőt.

Egyetértési jogot szeretne a MÖSZ

2008.04.23.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) egyetértési jogot szeretne kapni bizonyos, az önkormányzatokat, polgármestereket érintő kérdésekben; ezt a javaslatát a kormány és az önkormányzatok közeljövőben megrendezendő egyeztető fóruma elé terjeszti - mondta Gémesi György, a MÖSZ elnöke kedden Budapesten.

Kábítószerrel visszaélés Csongrád megyében - Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2008.04.23.

Megváltoztatta a Csongrád Megyei Bíróság döntését a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben két Csongrád megyei férfit, az I. rendű vádlott Sz. I.-t, és a II. rendű vádlott K. Zs.-t kereskedéssel elkövetett kábítószerrel visszaélés, s más bűncselekmények miatt ítélték el.

Fővárosi Bíróság: Több bíróra van szükség az eljárások gyorsításához

2008.04.22.

Több bíróra, titkárra, fogalmazóra és tisztviselőre van szükség ahhoz, hogy az eljárások felgyorsuljanak - derül ki a Fővárosi Bíróság (FB) elnökének az összbírói értekezleten hétfőn ismertetett beszámolójából.

Középpontban az alapjogok II. - Flashmob és a gyülekezési törvény

2008.04.21.

A közelmúltban lezajlott flashmob kapcsán került sor az állampolgári jogok országgyűlési biztosának vizsgálatára, amely ismét felveti a gyülekezési törvény módosításának igényét.

Alkotmányellenes rendelkezés a vadászati törvényben

2008.04.21.

Az Alkotmánybíróság (Ab) április 15-én megállapította, hogy a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény 100. § (1) bekezdésének a) pontja alkotmányellenes, ezért azt megsemmisítette.

Bíró jogvédelem jár az önkormányzatoknak

2008.04.21.

Az Alkotmánybíróság (AB) április 15-én két korábbi (a 2004. évről és a 2005. évről szóló) zárszámadási törvény több rendelkezését és a hozzájuk kapcsolódó kormány- és miniszteri rendeletek egy részét is megsemmisítette.

Az Alkotmánybíróság 2008. április 21-22 -i teljes ülésének napirendje

2008.04.21.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén szó lesz arról a határozattervezetről, amely a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 65. § (1) bekezdésének az alkotmányosságával foglalkozik.

Hiába lesz új törvény, még több lesz a levélszemét

2008.04.21.

Új reklámtörvény-javaslatot terjesztett be a parlament elé a gazdasági minisztérium. A tervezet alapján sokan úgy vélhetik, hogy a jogszabály életbe lépésével véget érhet a postaládáinkat elöntő "reklámszemét" korszaka, ám ez tévedés

Az Európai Közösségek Bíróságának munkaprogramja (2008. április 21 – április 25.)

2008.04.21.

Gyorsított eljárás keretében tárgyalja a bíróság ezen a héten a Kozlowski ügyet. Ennek kapcsán kiderülhet, hogy az európai elfogatóparancsról szóló kerethatározat értelmében a megkeresett hatóság megtagadhatja-e a valamely másik tagállam hatósága által szabadságvesztés-büntetés vagy szabadságelvonással járó intézkedés végrehajtása céljából kibocsátott európai elfogatóparancs végrehajtását.

A Bonitás átveheti az irányítást az Investgroup Boly Zrt. felett

2008.04.21.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezi, hogy a Bonitás 2002 Kft. irányítást szerezzen az Investgroup-Boly Zrt. felett.

Középpontban az alapjogok I. - Vitatott minimum

2008.04.18.

Az egyre gyakoribb, az ország életét megbénító sztrájkok nyomán a munkáltatói érdekképviseletek, valamint a szakjogászok az 1989-ben született törvényi szabályok újragondolását javasolják.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000