Hír archívum: 2008. április

Más hónap

NHH-ORTT együttműködés

2008.04.18.

A jövőben az eddiginél szorosabb együttműködést alakít ki az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) és a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH), erről állapodott meg első hivatalos megbeszélésén Pataki Dániel az NHH és Majtényi László az ORTT elnöke.

EKB: A fogyasztó nem köteles kártalanítást fizetni a hibás fogyasztási cikk kicseréléséig történő használatáért

2008.04.18.

A vételárat már megfizetett fogyasztóval ellentétben a hibás fogyasztási cikket értékesítő eladó nem teljesíti megfelelően a szerződésben vállalt kötelezettségét, így helyt kell állnia ennek következményeiért.

Szervadományozás és szervátültetés: uniós együttműködés

2008.04.18.

Uniós együttműködéssel javítanák a képviselők a szervátültetés elérhetőségét, és minden tagállamtól azt kérik, 2010-ig töröljék el azokat a szabályaikat, amelyek szerint csak az adott országban használhatók fel a szervek.

Ülésezett az alkotmánybírákat jelölő bizottság

2008.04.18.

A Fidesz azt javasolja, hogy hosszabbítsák meg Bihari Mihály és Kukorelli István mandátumát - közölte Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke az alkotmánybírákat jelölő bizottság ülése után az MTI-vel csütörtökön.

Az ombudsman a jogorvoslati jog garantálásáról

2008.04.18.

Az ombudsman felkérte az igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy az új szabálysértési kódex kidolgozása során fordítsanak fokozott figyelmet a bírói döntések elleni jogorvoslati jog biztosítására. A miniszter a legközelebbi törvénymódosításkor – még ebben a félévben – látja ennek lehetőségét.

Egyre több a felderített veszélyes termék

2008.04.18.

Az Európai Bizottságnak a sürgősségi riasztórendszerről (Közösségi Gyors Tájékoztatási Rendszer–RAPEX) ma közzétett éves jelentéséből kiderül, hogy az EU piacáról kivont veszélyes termékek száma 2006-hoz viszonyítva 2007-ben 53%-kal nőtt.

EP-előzetes, 2008. április 21-24.

2008.04.18.

Az Európai Parlament következő plenáris ülésén a képviselők elfogadhatják Barsiné Pataky Etelka jelentését az európai műholdas navigációs rendszer, a Galileo beindításáról.

Pert nyert a GVH az OTP ellen

2008.04.18.

A Fővárosi Bíróság elutasította az OTP Bank Nyrt. keresetét, amelyben a Gazdasági Versenyhivatal egy korábbi döntésének felülbírálatát szerette volna elérni.

Megjelent Kende Péter Elorzott igazság című könyve

2008.04.17.

Védtelen igazság című művének folytatásaként a szerző ismét a magyar igazságszolgáltatást, a bíróságok ítélkezési gyakorlatát vizsgálja.

Megjelent a Jogelméleti Szemle 2008/1. száma

2008.04.17.

A Jogelméleti Szemlében jogelméleti és jogszociológiai jellegű írások mellett a különböző jogági tudományok területéhez tartozó, valamint politológiai és társadalomelméleti tanulmányokat is közöl a szerkesztőség.

Dubai, a kétarcú gazdasági központ

2008.04.17.

A Közel-Kelet leggyorsabban fejlődő gazdasági központja sajátos módon egyszerre vonzza a világ legnagyobb ügyvédi irodáit és a nincstelen, mindenfajta emberi jogától megfosztott délkelet-ázsiai munkavállalókat.

Megyei bírósági elnökökkel találkozik az államfő

2008.04.17.

A közeljövőben a Sándor-palotába látogat valamennyi megyei bíróság elnöke - tájékoztatta Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője szerdán az MTI-t.

Alkotmányos eszmecsere

2008.04.17.

A Bajza-szalon összejövetelén osztotta meg gondolatait a hallgatósággal Zlinszky János volt alkotmánybíró és Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Tanszékének vezetője.

IRM: a lobbitevékenységről szóló törvény módosításáról

2008.04.17.

A Public Affairs Tanácsadók Szakmai Szövetsége (PATSZ) levélben kezdeményezte az igazságügyi és rendészeti miniszternél a lobbitevékenységről szóló 2006. évi XLIX. törvény felülvizsgálatának szükségességét, egyidejűleg konstruktív módosítási javaslatokat tett a törvény felülvizsgálatára.

A Bizottság jóváhagyta az OTP Garancia Biztosító Groupama általi felvásárlását

2008.04.17.

Az Európai Bizottság a közösségi összefonódás-ellenőrzési rendelet értelmében jóváhagyta a magyar OTP Garancia biztosítótársaság tervezett felvásárlását a francia Groupama biztosító és pénzügyi szolgáltató csoport által.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának közleménye a gyülekezési jog érvényesüléséről indított vizsgálatáról

2008.04.16.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának munkatársai a Hollán Ernő utcai jegyiroda elé 2008. április 11-ére bejelentett demonstrációk során nem észleltek olyan körülményt, amely a gyülekezési jog sérelmére utalt volna.

TASZ az Európai Betegjogi Napról

2008.04.16.

2008. április 18. az Európai Betegjogi Nap, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet ezúton is szeretné felhívni a figyelmet, a betegeket megillető jogok alapvető fontosságára egy megfelelően működő egészségügyi rendszerben.

Alkotmánybíróság: az önkormányzatoknak joguk van a bírói jogvédelemhez

2008.04.16.

Az önkormányzatok bírói jogvédelmének biztosítása érdekében az Alkotmánybíróság (Ab) kedden megsemmisített több, 2004-es és 2005-ös zárszámadási törvényben lévő rendelkezést, valamint a hozzájuk kapcsolódó kormány- és miniszteri rendeletek egy részét - tájékoztatta kedden közleményében Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke az MTI-t.

Az LB elé kerül a háromnapos jogorvoslat kérdése

2008.04.16.

A Legfelsőbb Bíróság elé kerül a háromnapos jogorvoslat kérdése, miután két magánszemély felülvizsgálattal él az Országos Választási Bizottság (OVB) egy kifogást elutasító döntése ellen. Az egyik beadványozó kedden a távirati irodának azt hangoztatta, jogállami alapelv a határidők betartása.

A népszavazás intézményének újragondolását javasolja az Eötvös Károly Intézet

2008.04.16.

A népszavazás intézményének újragondolását javasolja az Eötvös Károly Intézet, amely szerint politikai konszenzusra van szükség az alkotmányt is érintő kérdésben. Az intézet állásfoglalását kedden juttatta el az MTI-hez.

Kökényesi Antal a büntetés-végrehajtás új országos parancsnoka

2008.04.16.

Kökényesi Antalt nevezte ki a büntetés-végrehajtás (bv) új országos parancsnokává Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter kedden.

A volt kormánybiztos szerint egyesíteni lehetne a sajtó- és a médiatörvényt

2008.04.16.

Akár ugyanabban a jogszabályban is rendezni lehetne a nyomtatott és az elektronikus orgánumokkal kapcsolatos kérdéseket, azaz egyesíteni lehetne a média- és a sajtótörvényt - vetette fel kedden, a Magyar Lapkiadók Egyesületének tapolcai tanácskozásán Sarkady Ildikó.

NJA: az április 11-i tüntetések rendőri kezeléséről

2008.04.16.

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány a Nemzeti Jogvédő Szolgálat útján megfigyelő és ügyeleti szolgálatot működtetett 2008. április 11-én is a Polgár Tamás által a budapesti Jászai Mari térre bejelentett tüntetésen, majd azt követő eseményeken. A tömeges előállítások kapcsán pedig a Szolgálat munkatársai négy budapesti rendőrkapitányságon jártak el a fogdákba került mintegy hatvan személy védelme és mielőbbi szabadulásuk érdekében.

Emberölés Baján - Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2008.04.16.

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa a Bács-Kiskun Megyei Bíróság I. fokon meghozott ítéletét abban az ügyben, amelyben egy bajai asszonyt, B.-né L. J.-t emberöléssel vádoltak meg. Így a vádlott jogerőre emelkedett büntetése 7 év 6 hónap börtön és 7 év közügyektől eltiltás lett. A döntés ellen fellebbezésnek helye nincs.

Megszűnt az eljárás a borkartell ügyben

2008.04.16.

Nem talált elegendő bizonyítékot a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azon gyanúja alátámasztására, amely szerint kartelleztek volna a Kecel környéki borászatok. Emiatt a versenyhatóság még vizsgálati szakaszban megszüntette az ellenük folyó eljárást.

Kisebb hiba a hazai domain regisztrációs rendszerben

2008.04.15.

A .hu domain nevek alappillérének tekintett várólista 5 napja változatlan.

Leszavazták az ombudsmanjelölteket

2008.04.15.

Az Országgyűlés hétfőn ismét leszavazta a köztársasági elnök ombudmanjelöltjeit: sem a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Bogdányiné Mészáros Ágnes, sem az adatvédelmi biztosjelölt Tóth Gábor Attila nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást.

Szabó Máté: tegyék közzé a frakciószabályzatokat az Országgyűlés honlapján

2008.04.15.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa azt javasolta, hogy a frakciószabályzatokat közérdekből nyilvános adatként tegyék közzé az Országgyűlés honlapján, és kezdeményezzék a házszabály olyan kiegészítését, amely a közzétételi kötelezettséget a későbbiekben is előírja. Szabó Máté erről hétfőn adott ki közleményt. Szili Katalin reagálásában az MTI-nek azt mondta, a házbizottság elé terjeszti az ombudsman ajánlását.

Az ombudsman vizsgálja a gyülekezési jog érvényesülését a 2008. április 11-i rendezvényeken

2008.04.15.

A Hollán Ernő utcai jegyiroda elé bejelentett demonstrációk során az ombudsman munkatársai nem észleltek olyan körülményt, amely a gyülekezési jog sérelmére utalt volna.

Az OVB elrendelte az aláírások hitelesítését az egészségbiztosításról szóló szavazás ügyében

2008.04.15.

Elrendelte az egészségbiztosítás (eb) privatizációjának megakadályozását célzó népszavazási kezdeményezésben gyűjtött aláírások hitelesítését hétfő esti ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB).

Végleg elfogadták a levegő-minőségi irányelvet

2008.04.15.

A Bizottság üdvözölte a környezeti levegő minőségéről és a Tiszta Levegőt Európának programról szóló irányelvek elfogadását, mely hűen tükrözi 2005. szeptemberi javaslatát, s kötelező határértéket szab a maximálisan megengedett finompor koncentrátumnak.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2008.04.15.

A héten a Tanács az amerikai vízummentességi tárgyalásokkal és terrorizmus ellenes intézkedésekkel kapcsolatban egyeztet, a Bizottság pedig ismerteti legfrissebb jelentését a közös piacon forgalomba kerülő veszélyes termékekről.

Lomnici Zoltán az erőszakkal szembeni fellépés fontosságáról

2008.04.14.

Az erőszakkal, a szélsőséges cselekedetekkel szembeni fellépéshez a közhangulatnak határozottan elítélővé kell válnia a jövőben és az illetékes hatóságoknak is tenniük kell a durva megnyilvánulások ellen - erről Lomnici Zoltán beszélt pénteken Nyíregyházán.

Az Alkotmánybíróság jogalkotói mulasztást észlelt a médiatörvényben

2008.04.14.

Az Alkotmánybíróság (Ab) április 7-én hozott határozatában – hivatalból eljárva – megállapította, hogy az Alkotmány 57. § (1) bekezdését sért , mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenes helyzet keletkezett azáltal, hogy az Országgyűlés a médiatörvényben nem szabályozta, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) milyen szempontok alapján határozza meg a műsorszolgáltatási díj mértékét.

Az Alkotmánybíróság 2008. április 14-15 -i teljes ülésének napirendje

2008.04.14.

Az Alkotmánybíróság folytatja a népszavazási kezdeményezések ellen benyújtott kifogások tárgyalását. Két határozattervezetben mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenességet is vizsgálnak.

Új vezető a Somogy Megyei Bíróság Polgári Kollégiumának élén

2008.04.11.

Dr. Ujkéry Csaba, a Somogy Megyei Bíróság elnöke 2008. április 10. napján beiktatta a Somogy Megyei Bíróság Polgári Kollégiumának új vezetőjét.

Az Európai Közösségek Bíróságának munkaprogramja április 14 – április 18-ig.

2008.04.11.

Csütörtökön kerül napirendre a Quelle kontra S. Brüning ügy melynek kapcsán kiderül, hogy a német jognak az a rendelkezése mely lehetővé teszi használati díj fizetésének követelését a hibássá vált termék használatáért összhangban vannak-e az Európai Közösség fogyasztóvédelmi jogával, amely szerint a hibás termék kicserélését térítésmentesen és a fogyasztót érő jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni.

Zsarolás bűntette és más bűncselekmények - Ítélet a Pécsi Ítélőtáblán

2008.04.11.

2003. év elején I.J. (a cselekmény elkövetése idején 22 éves, Baranya megyei lakos, férfi) I.r. és fk.T.L. (a cselekmény elkövetése idején 18 éves, ugyancsak Baranya megyei lakos, férfi) II.r. vádlott, valamint a sértettek jogerős szabadságvesztés-büntetésüket töltötték a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet egyik zárkájában, illetve itt voltak előzetes letartóztatásban.

A Magyar Helsinki Bizottság és a NEKI javaslata a gyűlöletbeszéd polgári jogi szabályozására

2008.04.11.

Az új Polgári Törvénykönyv kodifikálásának során a Magyar Helsinki Bizottság és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda közös javaslatot nyújtott be az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnak a gyűlöletbeszéd szabályozására.

Jogerő Országos Jogász Állás- és Ösztöndíjbörze az ELTE ÁJK-n

2008.04.11.

2008. április 2 és 3-án tartották az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán a JOGERŐ Országos Jogász Állás- és Ösztöndíjbörzét.

Az era.hu domain delegálható

2008.04.11.

A Tanácsadó Testület álláspontja szerint a regisztrációs eljárásban nem vélelmezhető, hogy az era.hu domain név delegálása és annak az igénylő általi használata a Domainregisztrációs Szabályzat rendelkezéseibe ütközne, ezért a delegálás teljesíthető.

Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán - Emberölés Bakson

2008.04.11.

Helybenhagyta a Csongrád Megyei Bíróság I. fokon meghozott ítéletének a büntetési tételre vonatkozó részét a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben az I. rendű vádlottat, R. Z. -t nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és szemérem elleni erőszak bűntettével vádolták meg.

Sharpston főtanácsnok a légiközlekedés-védelmi végrehajtási rendelet nem létezővé nyilvánítását javasolja

2008.04.11.

E rendelet melléklete kihirdetésének tartós és szándékos elmulasztása, mely melléklet többek között tartalmazza azon tárgyak listáját, amelyeknek a kézipoggyászban történő szállítása tilos, olyan súlyos mulasztás, amely a közösségi jogrendben elfogadhatatlan.

Kik ismerik az uniós jogot?

2008.04.11.

2008. április 10-én mutatták be Az Európai Unió alapító szerződéseinek magyarázata című könyvet Budapesten. Ennek kapcsán Osztovics András, a könyv szerkesztője és Fazekas Judit számolt be az uniós joganyag elsajátítását hazai szintjéről.

Lezárult a Kikelet hadművelet

2008.04.10.

Lezárult a Kikelet hadművelet nevű, február 21-től március 31-ig tartó országos fogyasztóvédelmi akciósorozat - közölte Budai Bernadett a kormányszóvivői tájékoztatón szerdán.

Hat népszavazási kérdésről dönt a Ház

2008.04.10.

Hat népszavazási kezdeményezésről dönt hétfőn a parlament - közölte Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság ülése után.

Hétfőn ismét szavaz a parlament az ombudsmanjelöltekről

2008.04.10.

Hétfőn ismét, immár harmadszor szavaz a köztársasági elnök ombudsmanjelöltjeiről a parlament; ha megkapják a szükséges kétharmados támogatást, le is teszik az esküt - jelentette be Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a szerdai házbizottsági ülés után.

Szabó Máté a gyermekvédelmi törvény módosítását kezdeményezi

2008.04.10.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a gyermekvédelmi törvény módosítását kezdeményezte azt követően, hogy vizsgálatot indított egy éhen halt csecsemő ügyében. Az ombudsmani hivatal erről szerdán az MTI-n keresztül közleményt adott ki.

Lebomló reklámszatyrok 2009-től

2008.04.10.

Biológiailag lebomló bevásárló szatyrokat kellene a boltoknak használniuk 2009-től, ha az Országgyűlés elfogadja azt a törvényjavaslatot, amelyet Oláh Lajos, az MSZP képviselője nyújtott be a parlamentnek.

A TASZ véleményezte a humángenetikai adatok kezeléséről szóló törvényjavaslatot

2008.04.10.

A humángenetikai adatok védelméről, valamint a genetikai vizsgálatok és kutatások szabályairól szóló T/5312. számú törvényjavaslatot ezen a héten hétfőn és kedden tárgyalta az Országgyűlés. A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet (TASZ) korábban véleményezte mind a törvény szakmai koncepcióját, mind a korábbi, a témában készült törvénytervezeteket, s elkészítette álláspontját a törvényjavaslat kapcsán is.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000