Hír archívum: 2008. április

Más hónap

Mindent feliratozna az EP a közszolgálati tévéken

2008.04.10.

Az EP-képviselők többsége aláírta azt az írásbeli nyilatkozatot, amely a halláskárosultak és az idegen nyelvet tanulók érdekében a közszolgálati televíziós csatornákon közvetített valamennyi program feliratozását sürgeti.

Vezetők utasítására nem bírságol a Munkaügyi Főfelügyelőség?

2008.04.10.

Hivatali visszaélés miatt rendelt el nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségnél (OMMF). A névtelen bejelentés szerint a felügyelet több cégnek is elnézi a be nem jelentett munkavállalók alkalmazását, a felső vezetők pedig ellehetetlenítik azokat a munkaügyi ellenőröket, akik nem engedelmeskednek az utasításaiknak.

Már ősszel szigorodhatnak a színesfém-kereskedelem szabályai

2008.04.10.

Ősszel hatályba léphet az a kormányrendelet, amely jelentősen megszigorítja a színesfém-kereskedelem szabályait - jelentette be a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság kormánybiztosa.

Fehér könyv a szellemi tulajdon védelméről – 2007

2008.04.10.

„Fehér könyv a szellemi tulajdon védelméről – 2007” címmel megjelent a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Magyar Szellemitulajdon-védelmi Tanács által 2005-ben útjára indított kiadványsorozat harmadik kötete. A kiadvány a stratégiai témák középpontba állításával a szellemitulajdon-védelem jövőbeli fejlesztési irányaira, feladataira, a szakma előtt álló kihívásokra kívánja irányítani a gazdasági és politikai döntéshozók figyelmét.

Két új előzetes döntéshozatali ügy Magyarországról az Európai Bíróságra

2008.04.10.

A C-137/08 ügyszám alatt bejegyzett előzetes döntéshozatal iránti kérelmet a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság terjesztette elő a fogyasztókkal kötött szerződésekben alkalmazott tisztességtelen szerződési feltételekkel kapcsolatban.

Az elektronikus civil adatbázis múltja és jövője

2008.04.09.

2008. április 8. napjától a bíróságok központi honlapján, a www.birosag.hu oldalon mindenki számára kereshetővé válik valamennyi, az országos névjegyzékben szereplő társadalmi szervezet és alapítvány hatályos adata.

„Építőipari Nívódíj” a Magyar Bíróképző Akadémia épületéért

2008.04.09.

A Magyar Bíróképző Akadémia épületegyüttesét - középület kategóriában - az elmúlt évben „Építőipari Nívódíjjal” ismerték el.

Az ombudsman a nyilvános eseményeken készített felvételek felhasználásáról

2008.04.09.

Nem jogellenes a nyilvános eseményekről, rendezvényekről, táj- és utcarészletekről készült felvételek nyilvánosságra hozatala, ha az ábrázolás módja nem egyéni, a felvétel nem emel ki konkrét személyt, hanem összhatásában örökíti meg a nyilvánosság előtt lezajlott eseményeket - közölte az állampolgári jogok országgyűlési biztosa kedden az MTI-vel.

Kedden indult az elektronikus civil adatbázis

2008.04.09.

Kedden indult az elektronikus civil adatbázis, amelyben bárki kereshet a magyarországi társadalmi szervezetek és alapítványok hatályos adatai között - jelentette be közös keddi sajtótájékoztatóján Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke, valamint Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára. A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány örömmel fogadta a bejelentést.

A sör és a bor eltérő adóztatása nem sérti a közösségi jogot

2008.04.09.

A bor és a sör eltérő literenkénti eladási árára tekintettel a két termékre vonatkozó eltérő mértékű jövedéki adó nem alkalmas a fogyasztó magatartásának befolyásolására.

OVB - hitelesített és elutasított népszavazási kezdeményezések

2008.04.09.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) keddi ülésén két népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét hitelesítette, több mint húsz esetében ezt megtagadta.

Védendő genom

2008.04.08.

A humángenetikai adatok védelméről, valamint a humángenetikai vizsgálatok és kutatások szabályairól szóló törvényjavaslat általános vitája 2008. április 7-én, hétfőn kezdődött az Országgyűlésben.

A nem egységes távközlési szabályozások fenntartása több milliárd euró költséget okoz az európai uniónak

2008.04.08.

Az Indepen Consulting nemrégiben közzétett új tanulmánya szerint a következő húsz év során Európa gazdasága számára akár 1 300 milliárd euró haszonnal járhat az egységes, zökkenőmentes páneurópai elektronikus hírközlési szolgáltatások kialakítása.

Európai Parlament előzetes 2008. április 9-10.

2008.04.08.

Az Európai Parlament következő, „mini” plenáris ülésén a képviselők állásfoglalást fogadnak el Tibetről, valamint a rák elleni harcról, megszavazzák az új egészségügyi biztost, és többek között értékelik Horvátország uniós felkészülését.

FTC Pártolói Egyesület pert nyert Magyar Labdarúgó Szövetség ellen

2008.04.08.

A Fővárosi Bíróság első fokú ítéletet hozott abban a perben, melyet az FTC Pártolói Egyesület indított a Magyar Labdarúgó Szövetség ellen.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2008.04.08.

A héten az Európai Parlament az új egészségügyi biztosról, valamint a Horvátország és Macedónia uniós felkészültségét vizsgáló jelentésekről szavaz; a Bizottság adóügyi fórumot szervez; a Tanács pedig közlekedésügyi témákkal kapcsolatban ülésezik.

Több mint 300 000 .eu domaint jegyeztek be 2007-ben

2008.04.07.

Milka, Bridgestone és Versace: mi lehet közös bennük? A válasz: az internetes jelenléthez mindhárom cég a nemrégiben létrehozott „.eu” felső szintű domain-t (Top Level Domain, TLD) választotta.

Debreceni Jogi Műhely - V. évfolyam 2. szám

2008.04.07.

Az Alapítvány a jogközelítésért és jogharmonizációért által kiadott Debreceni Jogi Műhely 2008. áprilisi száma különleges kérdéseket mélységeiben elemző tanulmányokat vonultat fel a büntető- és a büntetőeljárásjog, a szellemi alkotások joga, a nemzetközi jog, a polgári jog, az alkotmányjog, valamint a kriminológia területéről.

Baka András lehet a Legfelsőbb Bíróság új elnöke

2008.04.07.

Már a szakma és a parlamenti pártok is támogathatónak tartják Baka András kinevezését a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöki tisztségére – értesült a Magyar Hírlap.

Első fokon elvesztette az MTV a védjegyoltalmi perét

2008.04.07.

Első fokon a könnyűzenei csatornát üzemeltető Viacom International-nek adott igazat a Fővárosi Bíróság abban a perben, melyet a Magyar Televízió indított el az "MTV" védjegy használatától való eltiltás miatt.

Az Alkotmánybíróság 2008. április 7-8 -i teljes ülésének napirendje

2008.04.07.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén szó lesz a rádiózásról és a televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény 41. § (1) bekezdés m) pontja és a 113. § (2) pontja alkotmányosságát vizsgáló határozattervezetről.

Folytatja a pontvadászatot a Sara Lee

2008.04.07.

Nem indít eljárást a Sara Lee Hungary Zrt. ellen a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A hazai kávé- és teapiac vezető szereplője ugyanis önként orvosolta a versenyhatósághoz beérkezett panaszban tett kifogásokat. A társaság vállalta, hogy pontgyűjtő fogyasztóinak lezáró akciót szervez és megajándékozza az eddig pontot beküldő fogyasztóit.

Veszélyben a menetrend?

2008.04.07.

A kialakult kormányválság a jogalkotásban is éreztetheti hatását, amennyiben veszélybe kerül a kormány által benyújtott törvényalkotási program tavaszi ütemezése.

Kriminálexpo 2008 - Beharangozó

2008.04.04.

Ügyészek Országos Egyesülete - a Legfőbb Ügyészség és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium társrendezésében - 2008. április 15-17. között 16. alkalommal rendezi meg a KRIMINALEXPO IT-SEC nemzetközi konferenciát és szakkiállítást.

Kényszervallatás miatt ítéltek el három rendőrt

2008.04.04.

A-Sz.A. (33 éves pincehelyi lakos, férfi) I.r., H.B. (27 éves tamási lakos, férfi) II.r. és Sz.B. (28 éves tamási lakos, férfi) III.r. vádlottak mindhárman a Tamási Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának nyomozói. A Tamási Rendőrkapitányságon lopás bűntette miatt indult eljárás O.P. sértett ellen, akit 2006. április 4-én gyanúsítottként kihallgattak.

Az EU egymillió kiküldött munkavállaló foglalkoztatási körülményeinek javítását sürgeti

2008.04.04.

Az Európai Bizottság ma arra szólította fel a nemzeti kormányokat, hogy sürgősen lépjenek fel a – munkaadójuk által ideiglenesen más tagállamba helyezett – kiküldött munkavállalók helyzetének javításáért, amit a nemzeti közigazgatási szervek közötti jobb együttműködés által lehetne elérni.

Bizottsági figyelmeztetés a K+F adókedvezmények miatt

2008.04.04.

Az Európai Bizottság hivatalosan felszólította Magyarországot, hogy módosítsa adózási jogszabályait, amelyek csak azokat az adófizetőket részesítik adókedvezményben, akik magyarországi helyszínen végeznek kutatás-fejlesztési tevékenységet. E rendelkezések összeegyeztethetetlenek az EK-Szerződés 49. cikke és az EGT-megállapodás 36. cikke által biztosított szolgáltatásnyújtási szabadsággal.

Trösztellenes tevékenység: fehér könyv a fogyasztók és vállalkozások kártalanításáról

2008.04.04.

Az Európai Bizottság fehér könyvet tett közzé, melyben új modellt javasol a trösztellenes szabályok megsértése (az EK-Szerződés versenykorlátozó kereskedelmi magatartásról és az erőfölénnyel való visszaélésről szóló szabályainak megszegése) miatt kárt szenvedett fogyasztók és vállalkozások kártalanítására.

Egy napos szünet a Fõvárosi Munkaügyi Bíróságon

2008.04.04.

A Fõvárosi Munkaügyi Bíróságon 2008. április 15-én 8:00-15:00 óra között az áramszolgáltatás szünetel.

A Bizottság utolsó írásbeli figyelmeztetést küld Magyarországnak a madárvédelmi jogszabályok kapcsán

2008.04.04.

Az Európai Bizottság utolsó írásbeli figyelmeztetést küld Magyarországnak, mert az nem hozta meg a vadon élő madarak védelmével kapcsolatos európai uniós környezetvédelmi jogszabályok végrehajtásához szükséges nemzeti intézkedéseket. A Bizottság ezenkívül lezárja a farkasvadászati engedélyek kiadása miatt Finnország ellen indított eljárást, mert megítélése szerint Finnország eleget tett az Európai Bíróság 2007-es döntésében foglaltaknak.

EKB: a közbeszerzési szerződések odaítéléséről

2008.04.04.

A munkavállalók kiküldetéséről szóló közösségi irányelvvel ellentétes lehet az, ha közbeszerzési szerződések odaítélését a szolgáltatás teljesítésének helyén alkalmazandó kollektív szerződésben előírt munkabér megfizetésétől teszik függővé.

Hatékonyabb jogorvoslat a megrövidített fogyasztóknak

2008.04.04.

A trösztellenes szabályok megsértéséből fakadó káraik könnyebb megtérítésére számíthatnának a fogyasztók és a kisebb cégek azon új európai modell alapján, amelyet csütörtökön közzétett Fehér Könyvben vázolt fel az Európai Bizottság.

Új magyar ügy az Európai Bíróság előtt

2008.04.04.

Új előzetes döntéshozatali ügy érkezett Magyarországról az Európai Bíróságra. Az előzetes döntéshozatal iránti kérelmet a Fővárosi Bíróság terjesztette elő az áruk szabad mozgásának kérdésköre vonatkozásában.

Életveszélyt okozó testi sértés Szegeden - Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2008.04.04.

Megváltoztatta a Csongrád Megyei Bíróság ítéletét a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben egy röszkei férfit, O. F. -t I. fokon életveszélyt okozó testi sértés büntettében mondták ki bűnösnek.

Megtévesztő szemüvegkeret reklámok

2008.04.04.

Szemüvegkeretet hirdetett akciós áron a Fotex-Ofotért Kft., ám a reklámjai megtévesztőek voltak a fogyasztók számára. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) emiatt 5 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra.

Ügyvédek a beteg gyermekekért

2008.04.03.

Egymillió forintot adományozott a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-budai Egyesített Kórházai Gyermeksebészeti és Traumatológiai osztályának a 15 éves jubileumát ünneplő Köves Clifford Chance Ügyvédi Iroda.

Szabályozzák az európai lobbiszervezeteket

2008.04.03.

Az Európai Parlament alkotmányügyi szakbizottsága által kidolgozott szabályozási javaslat nyilvántartásba vételhez kötné az uniós szervezetek körül tevékenykedő lobbisták működését.

OIT: az újságírók elsőbbséget élveznek a bírósági tárgyalásokon

2008.04.03.

Elsőbbséget élveznek a bírósági tárgyalásokra való bejutásnál a közvélemény tájékoztatását végző újságírók az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) kötelező érvényű határozata értelmében.

Maximális bírság megtévesztő társkereső hirdetések miatt

2008.04.02.

A versenytörvény szerint kiszabható lehető legmagasabb, éves nettó árbevételének 10 százalékát kitevő bírságot kapott a Digitania Kommunikációs Zrt. – döntött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A társaság „SMS magic” nevű társkereső szolgáltatásának reklámozásával tévesztette meg a fogyasztókat. Emiatt 63 millió 990 ezer forint bírságot kell fizetnie.

EKB: azonos nemű élettársak is jogosultak özvegyi nyugdíjra

2008.04.02.

Az azonos nemű élettárs jogosult lehet valamely foglalkozási ág kötelező ellátórendszere keretében nyújtott özvegyi nyugdíjra. A nemzeti bíróság feladata annak vizsgálata, hogy a túlélő élettárs a túlélő hozzátartozónak járó ellátásban részesülő házastárssal összehasonlítható helyzetben van-e.

Megtévesztette a fogyasztókat a Pécsi Vízmű

2008.04.02.

Megtévesztette a fogyasztókat a Pécsi Vízmű, amikor azt állította, hogy Pécsett 2007 augusztusától kizárólag ő végezheti a települési folyékony hulladék begyűjtését, elszállítását és kezelését – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Mivel a magatartásnak nem volt érzékelhető piaci hatása, bírság kiszabására nem került sor.

Új Ptk.: nem kell a szakértő bizottság?

2008.04.01.

Megjelent az új Polgári Törvénykönyv tervezetéhez készített szakértői javaslat könyv formájában. A kiadványt 2008. március 31-én hétfőn mutatták be, azonban elkészültéhez hosszú út vezetett – ennek állomásait ismertetjük.

Megválasztották az ORTT elnökét és tagjait

2008.04.01.

Az Országgyűlés hétfői ülésén megválasztotta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökét és tagjait; a képviselők elutasították annak a törvényjavaslatnak a tárgysorozatba vételét, amelyben a Fidesz-KDNP javaslatot tett a nemzeti kockázatközösségen alapuló egészségbiztosítás visszaállításához szükséges törvénymódosításokra.

Nem változott az euróárfolyam a TeleFoundnál

2008.04.01.

A fogyasztók számára megtévesztően reklámozta 2007-ben az EzPhone Next telefonkártyákat a TeleFound Kft. A társaságot emiatt 100 ezer forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és egyben kötelezte, hogy határozatának kézhezvételétől számított 30 napon túl egyetlen fogyasztó számára se legyenek elérhetőek a megtévesztő reklámok.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2008.04.01.

A héten az Európai Bizottság közzéteszi a D-tervként ismert kommunikációs stratégia felülvizsgálatát, jelentést mutat be a szomszédságpolitikáról, míg az Európai Parlamentben meghallgatják az új egészségügyi biztost. A héten került sor a NATO-csúcsra is.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000