Hír archívum: 2008. május

Más hónap

Nemzetközi szerződés a fájlcserélők ellen

2008.05.30.

Május végén az interneten nyilvánosságra került annak a nemzetközi szerződésnek a szövegtervezete, amely végleges formájában egységesen határozná meg a jogvédett anyagok nem megengedett terjesztése esetén alkalmazható szankciók körét.

Alkotmányos a társasági különadó

2008.05.30.

Az Alkotmánybíróság (Ab) május 26-án elutasította az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról szóló 2006. évi LIX. törvény 3. § (1) bekezdésének megsemmisítésére irányuló indítványokat. Az Ab egyhangúlag hozott határozatában alkotmányosnak találta a társas vállalkozások által fizetett különadót.

Az Alkotmánybíróság június 2-3-i teljes ülésének napirendje

2008.05.30.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülése elé kerül az a határozattervezet, amely azt vizsgálja, hogy az Országgyűlés a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvényben nem alkotta meg teljes körűen a vádlegitimáció biztosítására és a törvényes vád hiányának következményeire vonatkozó szabályokat.

Az Allen & Overy romániai iroda nyitásával erősíti jelenlétét Kelet-Közép-Európában

2008.05.30.

LONDON, Budapest, 2008. május 29. – Az Allen & Overy LLP bejelenteti, hogy kelet-közép-európai jelenlétét tovább erősítve partnerirodát nyit Bukarestben. Az Allen & Overy Románia vezető teljes körű szolgáltatásokat nyújtó ügyvédi irodájával, a Radu Taracila Padurari Retevoescu SCA-val (RTPR) írt alá kizárólagos partneri megállapodást. A 2008. július 1-től érvényes megállapodás válasz a Románia uniós csatlakozása óta megfigyelhető fokozott ügyfélaktivitásra és érdeklődésre.

IRM sajtóközlemény az elektronikus cégeljárásról

2008.05.30.

Az Országgyűlés tavalyi döntésének megfelelően a cégeljárás többlépcsős „elektronizálása” fontos mérföldkőhöz érkezik azzal, hogy 2008. július 1-jével kizárólagossá válik az elektronikus cégbejegyzés (változásbejegyzés).

Fórum a szerzői jogdíjak harmonizációjára

2008.05.30.

Charlie McCreevy belső piaci biztos keddi (2008. május 27.) nyilvános meghallgatásán egy olyan fórum felállítását szorgalmazta, melyen a szerzői jogdíjakat kezelő szervezetek, valamint a szerzői jogokra sokszor „veszélyt” jelentő elektronikai cégek formalizált keretek között egyeztethetnének a jogdíjak szabályozásával kapcsolatban.

Ötpárti az öröklési illetékről - 25 millió forint lehet az illetékmentesség határa

2008.05.30.

Huszonötmillió forintos értékhatár alatt nem kellene öröklési illetéket fizetni, ha az Országgyűlés elfogadja a jogszabály-módosítást - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke csütörtökön az e tárgyban tartott ötpárti egyeztetés után újságíróknak.

NBH: a számítógéppel elkövetett visszaélés az egyik legelterjedtebb bűnözési forma

2008.05.30.

Ma az egyik legelterjedtebb bűnözési formaként a számítógéppel elkövetett visszaéléseket tarthatjuk számon, a modern információs és informatikai rendszerek határok nélküli jellegéből adódóan - erre hívta fel a figyelmet a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) az elmúlt évi tevékenységéről készített évkönyvben.

Szabályoznák az autóhirdetéseket

2008.05.30.

Az Európai Unió nagyobb hangsúlyt fektetne a környezetvédelmi szempontok megjelenítésére az autóhirdetésekben. Ennek megfelelően lehetséges, hogy a gépjárműreklámok hamarosan a dohányreklámokhoz hasonló harsány figyelmeztető feliratokat is tartalmaznak majd.

Szabó Máté: legyen törvénysértő a jegybanki alapkamat tízszeresét meghaladó kölcsön kamata

2008.05.30.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa kezdeményezi, hogy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősüljön a jegybanki alapkamat mértékének tízszeresét meghaladó költségű kölcsönnyújtás - tudatta az ombudsman hivatala csütörtökön az MTI-vel.

Szabó Máté: méltánytalanul utasították el egy nő kárenyhítési kérelmét

2008.05.30.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint önkényesen és méltánytalanul alkalmazta a jogszabályt a Fővárosi Igazságügyi Hivatal Áldozatsegítő Szolgálata, amikor elutasította egy meggyilkolt fiatalember súlyosan mozgássérült édesanyjának kárenyhítési kérelmét – tájékoztatta az MTI-t az ombudsman hivatala csütörtökön.

Ingyenes Netlock időbélyegzés e-cégeljáráshoz

2008.05.29.

A NetLock Kft., Magyarország vezető PKI rendszerintegrátor vállalata hozzáigazította szolgáltatásait a Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégiumának elektronikus cégeljárást érintő határozatához.

A kormány elfogadta a Polgári törvénykönyv tervezetét

2008.05.29.

A kormány szerdai ülésén megtárgyalta és elfogadta a Polgári törvénykönyv (Ptk.) tervezetét; a javaslatot még tavasszal benyújtják az Országgyűlésnek.

Gyermekjogi világhálós oldalt indított az ombudsmani hivatal

2008.05.29.

A gyerekek jogait ismertető internetes oldalt indított az ombudsmani hivatal szerdán. A fiatalok ezen a fórumon tájékozódhatnak, kérhetnek segítséget, vagy tehetnek panaszt, ha például úgy érzik, hogy az iskolában vagy otthon alapjogaikban megsértették őket.

TASZ: aggályosak a telefonos és internetes adatmegőrzési szabályok

2008.05.29.

Alkotmánybírósághoz fordul a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet a hatályos telefonos és internetes adatmegőrzési szabályok miatt - közölte a szervezet adatvédelmi programjának vezetője szerdán Budapesten.

Internet szolgáltatókat marasztalt el a GVH

2008.05.29.

Három távközlési szolgáltatót marasztalt el Internet szolgáltatást hirdető reklámjaik miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A Magyar Telekom, a FiberNet és az Interware nem közölte a fogyasztókkal, hogy a hirdetett áron csak hűségnyilatkozat aláírásával lehet igénybe venni a szolgáltatást.

Halált okozó testi sértés Szegeden - Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2008.05.29.

Megváltoztatta a Csongrád Megyei Bíróság ítéletét a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben három férfit életveszélyt okozó testi sértés és más bűncselekmények miatt ítéletek el I. fokon.

Márkavédelmi mINTA

2008.05.29.

Idén is hatalmas nemzetközi érdeklődés övezte a Nemzetközi Védjegy Szövetség (INTA) 130. alkalommal megrendezett éves kongresszusát május 17-21. között Berlinben.

Zöld út a flashmobnak

2008.05.28.

Az Alkotmánybíróság kedden megsemmisítette a gyülekezési törvény azon passzusát, amelynek alapján a rendőrség mérlegelés nélkül köteles volt feloszlatni a bejelentéshez kötött rendezvényt, ha azt bejelentés nélkül tartották meg.

Budapesten a Portugál OIT elnöke

2008.05.28.

Lomnici Zoltán a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke meghívására hazánkba érkezett Luis Antonio Noronha do Nascimentot a portugál Legfelsőbb Bíróság és a portugál OIT elnöke.

Emberölés Szeghalmon - Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2008.05.28.

Helybenhagyta a Békés Megyei Bíróság döntését a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben egy szeghalmi asszonyt, F. A. T.-nét I. fokon emberölés és rongálás bűntettében mondtak ki bűnösnek.

Házasság kontra élettársi viszony

2008.05.28.

Korántsem biztos, hogy bevezetik jövőre a regisztrált élettársi kapcsolatot. Az Alkotmánybírósághoz három olyan beadvány is érkezett, amely az erről hozott törvény megsemmisítését kéri a testülettől.

Alkotmánybírósági határozat a gyülekezési jogról szóló törvény alkotmányosságáról

2008.05.27.

Az Alkotmánybíróság május 27-én határozatot hozott a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény alkotmányosságáról. Az elbírált indítványok egy része a tör­vény egészével szemben fogalmazott meg alkotmányossági kifogásokat, másik része a bejelentési kötelezettségre, illetve a rendezvények feloszlatására vonatkozó szabá­lyokat kifogásolta. A határozat előadói dr. Kukorelli István és dr. Paczolay Péter al­kotmánybírók voltak.

Pert nyert a GVH a fővárosi útépítőkartell ügyben

2008.05.27.

Kartelleztek az útépítőcégek a 2001-ben és 2002-ben kiírt fővárosi útépítési munkák elnyerése érdekében – állapította meg első fokon a Fővárosi Bíróság. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) még 2005-ben tárta fel a versenykorlátozó megállapodást, ami miatt nyolc vállalkozásra összesen 593,9 millió forint bírságot szabott ki.

OBH közlemény a gyülekezési jogról

2008.05.27.

Nem sérült a békés gyülekezés joga a 2008. március 7-16. közötti demonstrációkon. A budapesti Hollán Ernő utcában április 11-én tartott rendezvényeket követő demonstrációkon azonban a biztos visszásságokat tapasztalt a véleménynyilvánítás szabadságához, a gyülekezéshez, a személyes szabadsághoz fűződő, valamint a tisztességes eljáráshoz való joggal és a jogbiztonság elvével kapcsolatban.

Jogszociológus: főbíró nélkül sem válik működésképtelenné az igazságszolgáltatás

2008.05.27.

Nem válik működésképtelenné az igazságszolgáltatás attól, hogy ideiglenesen helyettesek állnak a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) élén - mondta az MTI-nek Fleck Zoltán jogszociológus annak kapcsán, hogy az Országgyűlés hétfőn nem választotta meg Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnökének.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2008.05.27.

A hét elején találkoznak az unió külügyminiszterei, ahol az unió külpolitikájának számos kérdésében döntés születhet. Az EP képviselők a héten szakbizottságokban üléseznek, a Bizottság pedig többek között közzéteszi Franciaországra vonatkozó tavaszi előrejelzését.

Fülöp Sándor lett a jövő nemzedékek ombudsmanja

2008.05.27.

Az Országgyűlés hétfőn elutasította a köztársasági elnök jelöltjét a Legfelsőbb Bíróság elnökének posztjára, Baka András nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget; ugyancsak elutasították a képviselők az adatvédelmi biztosnak jelölt Péterfalvi Attila megválasztását, viszont Fülöp Sándort a jövő nemzedékek ombudsmanjának választotta az Országgyűlés.

A Cinematube és a Showstash kalóz oldalakat több millió dollárra bűntették

2008.05.26.

Az illegálisan működő Showstash.com és Cinematube.com oldalak egy bírósági ítélet értelmében több millió dolláros büntetést kötelesek fizetni a nagy hollywoodi stúdióknak.

Bűnügyi és rendészeti statisztikák

2008.05.26.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Büntetőpolitikai Szakállamtitkárságon belül a Statisztikai és Elemző Osztály üzemelteti a Magyarországi Bűnözési Információs Rendszert, amely a világhálón, a (crimestat.b-m.hu|http://crimestat.b-m.hu/) címen érhető el. A magyarországi bűnözési statisztikák közérdekű adatok, azokhoz a hozzáférés ingyenes.

Adatvédelemből jeles

2008.05.26.

Valamennyi Uniós polgár közül a magyarok tudják a legjobban, hogyan, mely intézményekhez fordulhatnak a személyes adataik védelme érdekében – ezt a közelmúltban készült több (hazai és külföldi) felmérés is alátámasztotta.

A kormány elfogadta a társadalmi bűnmegelőzési programot

2008.05.26.

A kormány elfogadta a 2008-as társadalmi bűnmegelőzési programot, amely többek között az európai uniós támogatások hatékony felhasználását tűzi ki célul - erről Gönczöl Katalin, az igazságügyi tárca büntetőjogi szakállamtitkára beszélt.

Elkészült az NBH 2007-es évkönyve

2008.05.26.

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) a korábbi éveknél színvonalasabban végezte tevékenységét - jelentette ki Szilvásy György, a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter, amikor bemutatta az NBH elmúlt évi munkájáról készített könyvet.

Amerikai vízummentesség jövő nyártól?

2008.05.26.

Az EP szerint 2009 júniusáig kellene lezárni az EU és az Egyesült Államok között zajló több szintű vízumtárgyalásokat. A tárgyalások komplexitását jelzi, hogy ahhoz, hogy valamennyi uniós polgár szabadon utazhasson az USÁ-ba, az amerikai hatóságoknak mind a Tanáccsal, mind a Bizottsággal, mind a tagállamokkal egyeztetniük kell.

Az atomenergia térnyerése mellett lobbizik a Bizottság

2008.05.26.

Brüsszel végre megtörné a jeget (és ezzel egy immáron hat éve húzódó patthelyzetet), és arra kéri a tagállamokat: alkossanak közös szabályokat a nukleáris biztonságról, valamint arról, miként kellene tárolni a nukleáris hulladékot.

Már 14 tagállam jóváhagyta a Lisszaboni Szerződést

2008.05.26.

A Bundestag után a német törvényhozás felsőháza, a Bundesrat is jóváhagyta pénteken a Lisszaboni Szerződést, ám a ratifikációt hátráltatja egy, az alkotmánybírósághoz benyújtott beadvány, amely a szerződésnek a német alkotmánnyal való összeegyeztethetőségét firtatja. Máskülönben a tagállamok több mint a fele már ráütötte a pecsétet a dokumentumra.

Másfél évig is fogva tarthatnák az illegális bevándorlókat

2008.05.26.

A tagállamok brüsszeli nagykövetei csütörtökön támogatásukról biztosították azt az irányelv-tervezetet, amelynek középpontjában az illegális bevándorlók visszafordítása, illetve az erre vonatkozó közös normák és eljárások állnak. Emberi jogi szervezetek már most bírálják a javaslatot.

Ombudsmanokról és az LB elnökéről szavaz az Országgyűlés

2008.05.26.

A Legfelsőbb Bíróság elnökéről, valamint az adatvédelmi és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosáról szavaz az Országgyűlés ma.

ORFK-BÁH együttműködés a hatékonyabb idegenrendészet jegyében

2008.05.26.

2008. május 21-én, az ORFK Teve utcai épületében, aláírásra került a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatójának és az Országos Rendőr-főkapitányság vezetőjének a külföldiekkel kapcsolatos egyes eljárási feladatok közös végrehajtásáról szóló együttes intézkedése.

"Lehet-e a jogot gépesíteni?"

2008.05.23.

Az informatikai és a jogi szférák találkozásának egyik alapkérdése: milyen mértékig, hogyan lehetséges az informatika eszközeivel támogatni a jogi munka érdemi részét.

Főtanácsnoki indítvány a Cartesio-ügyben

2008.05.23.

Poiares Maduro főtanácsnok álláspontja szerint az egyik tagállamban bejegyzett társaságáthelyezheti székhelyét egy másik tagállamba. Emellett az előzetes döntéshozatali eljárással kapcsolatban a főtanácsnoknak az a véleménye, hogy a nemzeti fellebbviteli bíróságok nem kötelezhetik az alacsonyabb szintű bíróságokat az előzetes döntéshozatal iránti kérelem visszavonására.

Szigorúbb határellenőrzés

2008.05.23.

A jövőben szigorúbban ellenőrzi majd a vám- és pénzügyőrség az országhatáron átlépő hulladékszállítmányokat. Az illegálisat pedig visszaviszik.

Az európai ügyvédi kamarák közgyűlése Budapesten

2008.05.23.

Ma kezdődik meg az Európai Ügyvédi Kamarák Tanácsának (CCBE) kétnapos közgyűlése Budapesten.

Megkezdődött az igazságszolgáltatási tanácsok európai uniós szervezetének közgyűlése

2008.05.23.

Megkezdődött az igazságszolgáltatási tanácsok európai uniós szervezetének közgyűlése csütörtökön Budapesten, a kétnapos tanácskozáson sok szó esik a nemzetközi igazságügyi együttműködés fontosságáról - közölte Lomnici Zoltán, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke az MTI-vel.

Ősszel a parlament elé kerülhet az e-közszolgáltatásokról szóló törvény

2008.05.23.

Ősszel a kabinet, majd a parlament elé kerülhet az elektronikus közszolgáltatásokról szóló törvény - mondta Baja Ferenc informatikai kormánybiztos, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára az Internethajón.

Sláger a csempészett hamis gyógyszer és kozmetikum

2008.05.23.

Összességében kevesebb hamis terméket foglaltak le szerte az Unióban a vámosok, 2007-ben mégis több szellemi tulajdonjog-sértéssel kapcsolatos vámügyi eljárás indult, mint egy évvel korábban – derül ki a Bizottság hamisított termékekről szóló éves jelentéséből, amelyet Kovács László, adó- és vámügyi biztos mutatott be hétfőn.

A Kormány elfogadta a 2008. évi bűnmegelőzési cselekvési programot

2008.05.23.

A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiájában megfogalmazott célok elérése érdekében fogadta el a Kormány a 2008. évi bűnmegelőzési cselekvési programot, amely fenntartja a bűnmegelőzési stratégia prioritásait, ugyanakkor figyelembe veszi a bűnözési helyzet alakulásában érzékelhető változásokat.

Terjed az elektronikus okiratok használata

2008.05.23.

Az elektronikus okiratok alkalmazásának lehetőségeiről szervezett workshopot a Magyar Országos Közjegyzői Kamara. A főleg kereskedelmi bankok részvételével zajló rendezvényen a résztvevők a közjegyzők, a végrehajtók és az elektronikus aláírás technológiai szolgáltatójának segítségével folytattak párbeszédet azok használatáról.

Kábítószerrel visszaélés Békés megyében - Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2008.05.23.

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa a Békés Megyei Bíróság ítéletét abban a perben, amelyben egy szarvasi férfit, K. Cs.-t I. fokon kábítószerrel visszaélés és bűnsegédként elkövetett kábítószerrel visszaélés bűntettében, valamint kábítószerrel visszaélés vétségében mondtak ki bűnösnek.

Az Alkotmánybíróság május 26-27-i teljes ülésének napirendje

2008.05.22.

Az Alkotmánybíróság hétfőn a köztársasági elnök két indítványának tárgyalását is megkezdi. Az egyik a Büntetőtörvénykönyvnek a gyalázkodás tényállását, míg a másik a Polgári törvénykönyvnek azt a rendelkezését érinti, amely a személyhez fűződő jogok sérelmének egy újabb tényállását vezeti be.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000