Hír archívum: 2008. május

Más hónap

Mobilinternet reklámjai miatt kapott bírságot a Vodafone

2008.05.22.

Szélessávú mobilinternet szolgáltatása 2007-es népszerűsítése során megtévesztette a fogyasztókat a Vodafone Zrt. – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A távközlési szolgáltató néhány reklámjában nem tájékoztatott arról, hogy kedvezményes áron csak akkor lehet nála internetezni, ha a fogyasztó hűségnyilatkozatot tesz. A Vodafone elhallgatta azt is, hogy mobilinternet szolgáltatása nem mindenhol használható. A jogsértés miatt a vállalkozásnak 5 millió forint bírságot kell fizetnie.

Egységesedik az EU külpolitikája

2008.05.22.

Bár a Lisszaboni Szerződés hatályba lépésére még várni kell, az Európai Unió keretein belül már megkezdődtek a közös európai külpolitikát irányító szerv feladatairól szóló tárgyalások.

Az AB szerint egyértelmű a „pénznyerő autómata” fogalma

2008.05.22.

Az Alkotmánybíróság (Ab) május 20-án megsemmisítette az Országos Választási Bizottság 493/2007. (XII. 18.) OVB határozatát, és az OVB-t új eljárásra utasította.

Európai ügyvédi fórum tart közgyűlést a hétvégén Budapesten

2008.05.22.

Budapesten tartja kétnapos közgyűlését az Európai Ügyvédi Kamarák Tanácsa (CCBE) - tájékoztatta az országos és a fővárosi ügyvédi kamara szerdán közleményben az MTI-t.

Ombudsmani vizsgálat a gyülekezési jog érvényesüléséről

2008.05.22.

Nem sérült a békés gyülekezés joga 2008. március 7. és 16. közötti demonstrációkon, jogszerű volt a tömegoszlatás, míg a Hollán Ernő utcai tüntetések több visszáságra is fényt derítettek - állapította meg a gyülekezési jog érvényesüléséről folytatott ombudsmani vizsgálat.

Az OIT megküldte Baka András meghallgatásának jegyzőkönyvét a parlament két bizottságának

2008.05.22.

Megküldte Baka András főbírójelölt meghallgatásának jegyzőkönyvét az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi valamint az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának - mondta Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az OIT elnöke sajtótájékoztatón szerdán Veszprémben.

Európai fogyasztóvédelmi ombudsman?

2008.05.22.

Az EP kedden elfogadott friss jelentése a jelenleginél még koherensebb fogyasztóvédelmi szabályozást indítványoz, és egy uniós fogyasztóvédelmi ombudsmani poszt bevezetésének lehetőségét is felveti.

Időben megosztott üdülések: nagyobb védelem a fogyasztóknak

2008.05.22.

Az időben megosztott üdülési jogot jelenleg másfél millió család élvezi szerte Európában: egy jelenleg készülő irányelv-tervezet, melyet a hét elején hagyott jóvá az EP szakbizottsága, a mostaninál nagyobb védelmet garantálna számukra.

Környezetkárosításért büntetőjogi szankciók

2008.05.22.

Az uniós környezetvédelmi előírások betartása érdekében a képviselők büntetőjogi felelősségre vonnák a szabályokat súlyosan megsértőket. Az EP-ben most elfogadott és a Tanáccsal korábban egyeztetett irányelv értelmében az EU összes tagállamában bűncselekménynek számítana a környezet súlyos károsítása.

GVH: Terjeszkedhet a Pharmanova

2008.05.22.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Pharmanova Vagyonkezelő Zrt. irányítást szerezzen négy gyógyszertárat működtető vállalkozás felett.

A Legfelsőbb Bíróságon is nyert a TASZ a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel szemben

2008.05.21.

2007. októberében jogerősen pert nyert a Manager Magazin volt újságírója az ÁPV Zrt. ellen. A szervezetnek két, a ’90-es években kötött privatizációs szerződést kellett nyilvánosságra hoznia a titkos záradékokkal együtt. Az újságírót a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet ügyvédje képviselte.

Magyar jogi folyóiratok adatbázisa

2008.05.21.

A Jogi Fórum a jogi forráskutatást, információszerzést támogató új, ingyenesen elérhető adatbázist tett közzé az aktívan szerkesztett magyar jogi folyóiratok tartalomjegyzékéről.

OGY: Jogi személyek büntetőjogi felelőssége

2008.05.21.

A képviselők közül egyedüliként felszólaló Bárándy Gergely (MSZP) arról beszélt kedden a parlamentben, a jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőjogi intézkedésekről szóló törvényjavaslat vitájában, hogy a büntetőjogi felelősséget nem mondja ki a törvény, de lehetővé teszi a büntetőjogi intézkedés alkalmazását.

Az OIT nyilvánosságra hozza Baka András meghallgatásának jegyzőkönyvét

2008.05.21.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) nyilvánosságra hozza Baka Andrásnak, a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjének meghallgatási jegyzőkönyvét - mondta Bárándy Gergely, a szervezet tagja, az MSZP országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A tisztességtelen piaci magatartás tilalma

2008.05.21.

A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény a gazdasági jog egyik alaptörvénye - mondta Juhász Gábor az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára expozéjában, kedden a parlamentben.

Törvénymódosítás a közalkalmazottak jogállásáról

2008.05.21.

Az MSZP üdvözli a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvénymódosítási javaslatot, a Fidesz és az MDF ebben a formában nem tudja támogatni azt - derült ki a felszólaló képviselők szavaiból a javaslat keddi parlamenti általános vitájában. Az SZDSZ később alakítja ki véleményét.

Átfogó diszkriminációellenes irányelvet akar az EP

2008.05.21.

Jobb együttműködésre van szükség a tagállami és uniós szervek között az uniós esélyegyenlőségi előírások betartása érdekében - véli az EP, amely az összes megkülönböztetést tiltó, átfogó keretirányelvet akar. Támogatni kell a diszkrimináció bírósághoz forduló áldozatait - áll a jelentésben, amely szerint a roma közösségnek különleges szociális védelemre van szüksége.

Maximális bírság cipő „végkiárusítás” miatt

2008.05.21.

A fogyasztók megtévesztése miatt a lehető legmagasabb összegű, 150 ezer forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Jakab Andrásra. A budapesti egyéni vállalkozó végkiárusítás miatt 90 százalékos kedvezményt ígért hirdetéseiben azoknak, akik gyöngyösi cipőboltjában vásárolnak. A reklámokban foglalt állításokat azonban nem tudta igazolni.

Befolyással üzérkedés Szegeden - Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2008.05.21.

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa a Csongrád Megyei Bíróság ítéletének a büntetési tételre vonatkozó részét, így jogerősen 1 év 4 hónap, 4 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést és 100 ezer forint pénzmellékbüntetést kapott az a férfi, L. G. J., akit vesztegetést színlelve elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncslekményekben mondtak ki bűnösnek.

Országos Rendőr-főkapitányság - Legfőbb Ügyészség együttműködési megállapodás

2008.05.20.

A Legfőbb Ügyészség és az Országos Rendőr-főkapitányság között 2008. május 7-én aláírandó együttműködési megállapodás a Rendőrség által kifejlesztett és működtetett Robotzsaru 2000 integrált ügyviteli és ügyfeldolgozó rendszer (a továbbiakban: Robotzsaru) ügyészségi használatára vonatkozik.

A Magyar Gárda második tárgyalási napja

2008.05.20.

A Fővárosi Bíróság a mai napon a Fővárosi Főügyészség által a Magyar Gárda Egyesület ellen társadalmi szervezet feloszlatása iránt indított polgári perében a tárgyalást 2008. június 30-án 10.00 órára elhalasztotta.

E-cégeljárás: túlbürokratizálódás vagy biztonság

2008.05.20.

Fővárosi Ítélőtábla kollégiumi véleménye szigorítaná az elektronikus cégeljárásban az elektronikus aláírások használatát. A Magyar Ügyvédi Kamara ennek kapcsán kezdeményezte, hogy a gyakorlati tapasztalatok kerüljenek az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elé.

Elutasítás alapos indok nélkül - az ombudsman a legfőbb ügyészhez fordult

2008.05.20.

Az ombudsman szerint a Legfőbb Ügyészség alapos indok nélkül utasította el, hogy egy tudományos kutató betekintsen az 1956 utáni megtorlásban résztvevő ügyészek személyi anyagaiba. Az adatvédelmi biztost helyettesítő Dr. Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa felkérte a legfőbb ügyészt, hogy tegye lehetővé a kutatómunka folytatását.

ORTT: együttműködési megállapodást javasol a kisebbségi ombudsman

2008.05.20.

A médiahatóság és a saját hivatala közötti együttműködési megállapodás megkötését javasolta hétfőn a Majtényi László ORTT-elnökkel folytatott megbeszélésen Kállai Ernő kisebbségi ombudsman - hangzott el a találkozót követő sajtóbeszélgetésen.

Bíróságon támadja a MOL-közgyűlés határozatait az OMV

2008.05.20.

Az OMV hétfőn jogi úton támadta meg a MOL idei áprilisi éves közgyűlésén elfogadott összes határozatot. Az osztrák cég szerint a döntéseket olyan, a MOL-hoz közeli részvényesek is jóváhagyták, amelyek az érvényes törvények alapján nem szavazhattak volna.

EP: fogyasztóvédelmi stratégia 2007-2013

2008.05.20.

Az EP plenáris ülése elé terjesztett jelentés szerint koherensebb fogyasztóvédelmi szabályozásra lenne szükség. A képviselők az egységes piac tényleges megteremtését sürgetik, és felvetik egy uniós fogyasztóvédelmi ombudsmani poszt bevezetésének lehetőségét is.

Jogszabálycsomag a közúti árufuvarozásról és személyszállításról

2008.05.20.

Három közlekedéssel kapcsolatos jogszabályt tárgyal az EP Strasbourgban. A szövegek a nemzetközi fuvarozói szakma szabályairól, a közúti árufuvarozási piacra való bejutásról és az autóbuszos nemzetközi személyszállításról szólnak. A képviselők a Tanáccsal már egyeztetett verziókról szavaznak első olvasatban.

Környezetkárosításért büntetőjogi szankciók

2008.05.20.

Az uniós környezetvédelmi előírások betartása érdekében a képviselők büntetőjogi felelősségre vonnák a szabályokat súlyosan megsértőket. Ha elfogadják az irányelvet, az EU összes tagállamában bűncselekménynek számítana bármely, a környezet súlyos károsítása. Az EP-nek sikerült első olvasatban megállapodnia a Tanáccsal a jogszabálytervezetről.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2008.05.19.

Az Európai Parlament következő plenáris ülésén az EP elfogadhatja azt a jogszabályt, amely büntetőjogi eszközökkel szankcionálná a környezetkárosítást. A képviselők voksolnak a közúti fuvarozásról szóló jogszabálycsomagról, a higanyexport tilalmáról, a Törökországot értékelő jelentésről, és állásfoglalást fogadnak el a burmai, a kínai és a libanoni helyzetről, valamint az EU-USA vízumtárgyalásokról. A parlament elé kerül a klímaváltozással foglalkozó EP-bizottság köztes beszámolója és Harangozó Gábornak a mezőgazdasági felmérésekről szóló jelentése is.

Összefoglaló a kéretlen elektronikus hirdetésekkel kapcsolatos eljárásokról

2008.05.19.

2007-ben a Nemzeti Hírközlési Hatósághoz több mint ezer esetben érkezett bejelentés kéretlen elektronikus hirdetések (spam) miatt és ezek közül 465 esetben hozott a hatóság elmarasztaló döntést, derül ki az elektronikus hirdetésekkel kapcsolatban elvégzett felügyeleti eljárásokról szóló összefoglalóból. 2007-ben a Nemzeti Hírközlési Hatósághoz több mint ezer esetben érkezett bejelentés kéretlen elektronikus hirdetések (spam) miatt és ezek közül 465 esetben hozott a hatóság elmarasztaló döntést, derül ki az elektronikus hirdetésekkel kapcsolatban elvégzett felügyeleti eljárásokról szóló összefoglalóból.

Fellépés az adóparadicsomok ellen

2008.05.19.

Az unió pénzügyminiszterei 2008. május 14. találkozójukon az adóparadicsomok ellen irányuló intézkedésekkel kapcsolatban támogatásukról biztosították a magyar adóügyi biztost. A konkrét lépésekhez azonban még hosszas viták vezetnek.

Ma tárgyalják másodfokon a szegedi fűszerpaprikaügyet

2008.05.19.

A Csongrád Megyei Bíróság ma tárgyalja a szegedi fűszerpaprikaügyet, amelyben első fokon a fogyasztók folytatólagosan elkövetett megtévesztésének vétségében, társtettesként mondták ki bűnösnek a Szegedi Paprika Zrt. vezérigazgatóját és üzletágvezetőjét.

Magyar fenntartások a növényvédő szerek szabályozásával szemben

2008.05.19.

Az Európai Bizottság és Magyarország hozzáállásán múlhat, hogy a hétfői agrárminiszteri tanácsülésen bukik-e a növényvédő szerek piacra helyezéséről szóló irányelv módosítására előterjesztett kompromisszumos javaslat, amely enyhén szólva nem nyerte el Budapest tetszését.

A közösségi jog szabályaiba ütközhet a Google új szolgáltatása

2008.05.19.

Az internetes keresőportál üzemeltetőjének új „utcakép” szolgáltatása sértheti a személyiségi jogokat - figyelmeztetett Peter Hustinx, az EU adatvédelmi biztosa.

Holnap éjfélkor lejár a bevallások határideje

2008.05.19.

Kedd éjfélkor lejár a személyi jövedelemadó-bevallások beadásának határideje.

Nyitott kapuk – Konferencia a jogászképzésről

2008.05.16.

2008. május 15-én az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara szervezésében a hazai jogászképzés állapotáról és jövőjéről szóló konferencia került megrendezésre .

Közlemény egy gyámhatósági eljárás ügyében

2008.05.16.

Egy 12 és egy 9 éves gyermek édesapja és apai nagyanyja kérte a biztos vizsgálatát, mert a gyámhivatal az apát láthatási ügyben végrehajtási bírsággal sújtotta, miközben rendszeresen figyelmen kívül hagyta azt a bejelentést, hogy gyermekek – annak magatartása miatt – nem akarnak találkozni az anyjukkal.

Infokommunikációs szakjogász képzés a PTE ÁJK szervezésében

2008.05.16.

Negyedik alkalommal indul 2008. szeptemberében a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának infokommunikációs szakjogász képzése.

Ügyészség: aktuális statisztikai adatok (2008. április 30.)

2008.05.16.

A Magyar Köztársaság Ügyészsége honlapján közzétette a legfrissebb, aktuális statisztikai adatait.

Az Alkotmánybíróság május 19-20-i teljes ülésének napirendje

2008.05.16.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén szó lesz arról a határozattervezetről, amely a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 14/A. §-ának az alkotmányosságával foglalkozik. Megvitatják a halászatról és horgászatról szóló 1997. évi XLI. törvény egyes rendelkezéseinek alkotmányosságát.

Amikor az alkotmánybíróság ténybíráskodásra kényszerül

2008.05.16.

A Magyar Közigazgatási Bírák Országos Egyesülete – a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bírósággal közösen – megalapításának 15 éves évfordulója alkalmából május 8-9-én szakmai tanácskozást tartott Lillafüreden.

Házi István kinevezése

2008.05.16.

Dr. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, az országos rendőrfőkapitány javaslatára, 2008. május 16-i hatállyal az ORFK Bűnügyi Főigazgatójává nevezte ki dr. Házi István rendőr dandártábornokot.

Közösségi szabadalom: mégis van remény?

2008.05.15.

Újjáéledhet az európai szabadalom ügye, ha a tagállamoknak sikerül kompromisszumot kötniük néhány eddig megoldhatatlannak látszó kérdésben.

Baka András: javítás a folyamatosság jegyében

2008.05.15.

Javítás a folyamatosság jegyében - így összegezhető Baka András főbírójelölt programja, amelyet a parlament alkotmányügyi bizottságában ismertetett szerdán.

Lomnici: az LB döntéseit minden harmadik jogász megtekinti a szervezet honlapján

2008.05.15.

Fontos eredmény, hogy minden harmadik jogász megtekinti a bíróság honlapján a szervezet által meghozott és közzétett határozatokat - jelentette ki Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke szerdán sajtótájékoztatón Szekszárdon, a Tolna megyei bírói értekezletet követően.

ORTT: paródia a civil képviselet

2008.05.15.

""A médiairányításban a civil részvéteknek a törvény által meghonosított formája olyannyira nem váltotta be a hozzá fűzött demokratikus várakozásokat, hogy az állami működés indokolt társadalmi ellenőrzésének paródiájává vált ""– állítja az Országos Rádió- és Televíziótestület.

Túl hamar fogytak el az Auchan akciós termékei

2008.05.15.

A fogyasztók megtévesztése miatt 30 millió forint bírságot kell fizetnie az Auchan Magyarország Kft-nek – döntött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A hipermarketlánc nagy példányszámban terjesztett hirdetési újságjában hirdetett akciós termékek nem mindig voltak kaphatóak.

Az alkotmány normái és a politikai valóság

2008.05.14.

Ezzel a címmel rendeztek konferenciát 2008. május 13-án az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karán. A konferencia célja a kelet-, közép- és délkelet-európai összehasonlítás volt, különös tekintettel Magyarországra.

A titkosszolgálatokról szóló törvény módosítását javasolja az általános ombudsman

2008.05.14.

A titkosszolgálatokról szóló törvény módosítását javasolja Szabó Máté általános ombudsman, mert szerinte korlátozottan alkalmasak a nemzetbiztonsági szolgálatok külső ellenőrzésére a kontrollra jelenleg hivatott intézmények - tájékoztatta az Országgyűlési Biztos Hivatala kedden az MTI-t.

Jogerős bírósági döntés a művészkartellről

2008.05.14.

Kartelleztek a művészeti egyesületek, de a versenyhatóság túlságosan nagy bírságot szabott ki rájuk ezért ennek csökkentése volt indokolt – állapította meg jogerős döntésében a Fővárosi Ítélőtábla.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000