Hír archívum: 2008. május

Más hónap

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2008.05.14.

A hét a konferenciák és csúcstalálkozók jegyében fog telni, melyek közül a legjelentősebb a hét végén megrendezésre kerülő EU-Latin Amerika csúcstalálkozó lesz. Ezen az unió több intézményének és tagállamának vezetője is részt vesz.

Emberölés Békéscsabán - Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2008.05.14.

Megváltoztatta a Békés Megyei Bíróság döntését a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben az I. rendű vádlottat, Simonka Istvánt bűnszövetségben, előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében, 4 rendbeli, bűnszövetségben elkövetett lőfegyverrel visszaélés bűntettében, bűnszövetségben, csoportosan és fegyveresen elkövetett rablás bűntettének kísérletében mondtak ki bűnösnek, s életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek az I. fokú eljárás során.

Külföldön élő magyaroknak segítenek a közjegyzők - A brüsszeli információs esten aktuális családjogi kérdések kerültek terítékre

2008.05.13.

Budapest, 2008. május 7. – A Magyar Országos Közjegyzői Kamara, a Magyar Köztársaság Állandó Képviselete az Európai Unió mellett és a Magyar Köztársaság Belgiumi Nagykövetsége közös szervezésében, a Belga Királyi Közjegyzői Kamara részvételével kedden este információs estre került sor, melynek célja, hogy a Belgiumban élő magyarok számára aktuális magánjogi témákban nyújtson tájékoztatást.

GVH konferencia: terítéken a bank- és az energiaszektor

2008.05.13.

Nemzetközi konferenciát szervezett május 9-én pénteken a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) „Aktuális versenypolitikai fejlemények Európában, különös tekintettel a bankszektorra és az energiaszektorra” címmel.

A fogyasztóvédelmi törvény változásával tényleg változnak a fogyasztók jogai is?

2008.05.13.

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény, valamint az egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat megvitatása most van napirenden az Országgyűlés előtt.

Az Európai Közösségek Bíróságának munkaprogramja (2008. május 12-től 2008. május 16-ig)

2008.05.13.

Az bíróság napirendjén ezen a héten egy ügy szerepel. A németországi székhelyű Lidl áruházlánc a luxembourgi telephelye által, Luxembourgban elért profitja után a kettős adóztatás elkerüléséről szóló német-luxembourgi egyezmény értelmében csak Luxembourgban adózik.

Még mindig sok légitársaság vezeti félre az utasokat

2008.05.09.

„Súlyos és tartós problémák” állnak fenn a fogyasztóvédelem terén a légiközlekedési ágazat egészében – közölte Meglena Kuneva, fogyasztóvédelmi biztos annak a repülőjegyeket árusító holnapok félrevezető reklámjait, tisztességtelen eljárásait és ajánlatait vizsgáló félidei bizottsági jelentésnek a kapcsán, melyet csütörtökön tettek közzé.

Nagy vita a bioüzemanyagok körül

2008.05.09.

A tagállamok nagyköveteinek nem sikerült a megcélzott május 7-i időpontra áttörést elérniük a bioüzemanyagok fenntarthatósági követelményeiről folyó vitában. Olyan nagyok az eltérések a nemzeti álláspontok között, hogy belátható időn belül kevés esély van a megegyezésre. Eközben a bioüzemanyagokra kitűzött 10 százalékos cél miatt egyre hevesebb támadások érik az EU-t.

Bevándorlásból kizárt magyarok

2008.05.09.

Mérlegelési jogkörére hivatkozva utasította el több vajdasági magyar fiatal magyarországi letelepedési kérelmét a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) - derül ki a Magyar Hírlapból, amely pénteken jelentetett meg riportot az ügyben.

Péterfalvit és Fülöpöt jelöli ombudsmannak az államfő

2008.05.09.

Péterfalvi Attilát adatvédelmi biztosnak, Fülöp Sándort pedig a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelöli a köztársasági elnök az MTI információi szerint; Sólyom László pénteken mutatja be jelöltjeit a frakciók képviselőinek.

A táblaelnökök egységesen támogatják Baka András főbírójelöltet

2008.05.09.

Az öt táblaelnök egységesen támogatja Baka András főbírójelöltet. Baka András megtisztelőnek tartja a táblaelnökök kiállását, amely egyfajta válasz is lehet arra, hogy sajtóhírek szerint az Országos Igazságszolgáltatási Tanács alkalmatlan jelöltnek tartja.

Brüsszel halogatja a génmódosított terményekről szóló döntést

2008.05.09.

Az Európai Bizottság harmadszor is felkérte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot (EFSA), hogy vessék alá tudományos vizsgálatnak azt a három génmódosított terményt, melyek európai termeléséről és forgalmazásáról már több mint egy éve zajlanak a viták.

Népi kezdeményezéssel nem oszlatható fel az Országgyűlés

2008.05.08.

Népi kezdeményezéssel nem kényszeríthető ki az Országgyűlés feloszlatása - közölte szerdán Lövétei István alkotmányjogász, akit az MTI annak kapcsán keresett meg, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) előző napi ülésén hitelesítette a jelenlegi parlament feloszlatására irányuló országos népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét.

A GVH szerint nem jó ötlet a fix könyvár

2008.05.08.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) szerint törvénybe kéne foglalni, hogy a könyv megjelenésétől számított fél éven belül minden kereskedő csak a kiadók által meghatározott egységes áron árulhassa a könyveket, s korlátoznák az adható árkedvezmények mértékét is. Ezt az elképzelést a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) fogyasztó- és versenyellenesnek tartja, ezért határozottan ellenzi.

A Nemzetközi Bűnmegelőzési Központ felhívása

2008.05.07.

A Nemzetközi Bűnmegelőzési Központ (ICPC) felhívásában szakértők, egyetemi kutatók és hallgatók bevonásával nemzetközi együttműködést szervez a bűnmegelőzés és a közbiztonság területén.

Az Európai Közösségek Bíróságának munkaprogramja (május 5-9.)

2008.05.07.

A személyes adatok védelméről szóló közösségi irányelv rendelkezései biztosítják a személyes adatok Európai Közösségen belüli védelmének magas szintjét. A Satakunnan Markkinapörssi és Satamedia ügy kapcsán felmerült kérdés az, hogy az adózási adatok publikálása és hozzáférhetővé tétele személyes adatok újságírási céllal történő feldolgozásának minősül-e, tekintettel arra, hogy a kérdéses adatok újságírói tényfeltáró munka nélkül is bárki számára hozzáférhetőek

Változó szabályok

2008.05.07.

Fontos kötelezettségek hárulnak a vállalkozásokra július elsejéig: az uniós szabályoknak megfelelően át kell térniük a TEÁOR ’08-ra, valamint társasági szerződéseiket hozzá kell igazítaniuk a társasági törvényhez.

Nem támogatja az OIT Baka András főbírói kinevezését

2008.05.07.

Nem támogatja az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) Baka András kinevezését a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára - tájékoztatta a testület a keddi döntéséről az MTI-t.

EKB: A menekültstátusz megadására és visszavonására vonatkozó ítélet

2008.05.07.

A Tanács azáltal, hogy a biztonságos országok közös listáinak jövőbeli elfogadása tekintetében a Parlamenttel csak egyszerű konzultációt írt elő, nem pedig az együttdöntési eljárást rendelte alkalmazni, túllépte a menekültügy területén a Szerződésben részére megállapított hatásköröket.

Az OVB hitelesítette az Országgyűlés feloszlatását célzó népi kezdeményezés ívét

2008.05.07.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) keddi ülésén hitelesítette a Magyar Polgári Demokráciáért Alapítvány által benyújtott, a jelenlegi Országgyűlés feloszlatására irányuló országos népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét.

Katódsugárcső gyártó kartellt vizsgál a GVH

2008.05.07.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Samsung SDI Co. Ltd, a Samsung SDI Germany GmbH, a Samsung SDI Magyarország Zrt., a Thomson TDP sp. Z.o.o., az LG Philips Displays Czech Republic s.r.o., az LP Displays, Chunghwa Pictures Tubes (UK) Ltd, a Chunghwa Picture Tubes Ltd, a Daewoo Orion S.A., a Daewoo Electronics Global HQ, a Daewoo Electronics European HQ, az MT Picture Display Germany GmbH, a Matsushita Global HQ, a Matsushita European HQ vállalkozások ellen versenyfelügyeleti eljárást indított.

Debreceni Ítélőtábla életfogytig tartó fegyház a gyerekeit meggyilkoló anyának

2008.05.07.

Életfogytig tartó fegyházra és tíz évi közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte a Debreceni Ítélőtábla kedden B.-né K. Angelika vádlottat, aki előre kitervelten, aljas célból, különös kegyetlenséggel megölte két gyermekét.

Különösen nagy vagyoni kárt okozó visszaeső kalózt fogott a rendőrség

2008.05.06.

Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítványtól (ASVA) nyert információk alapján a napokban a Budapesti VIII. kerületi Rendőrkapitányság gazdaságvédelmi egysége büntetőeljárást kezdeményezett egy házaspárral szemben, akik a fővárosban a Verseny utcai piacon kalózfilmeket árultak, illetve más, ott árusító kereskedőnek továbbforgalmazás céljából nagy mennyiségben másoltak film tartalmú DVD lemezeket.

Felfüggesztették az OMV és a MOL ügyében indult fúziós vizsgálatot

2008.05.06.

Az Európai Bizottság hétfőn felfüggesztette az OMV és MOL tervezett összeolvadásának ügyében indított engedélyezési eljárást, miután az egyik fél – értesülések szerint az osztrák cég – nem adott meg határidőre egy, a versenyhatóság által kért információt.

Lomnici Zoltán: cél az ügyfelekkel való elektronikus kapcsolattartás megteremtése

2008.05.06.

Ma már minden magyar bíró rendelkezik munkahelyi számítógéppel, és előbb-utóbb el kell érni, hogy a bírók az ügyfelekkel, elsősorban az ügyvédekkel elektronikus úton tudják tartani a kapcsolatot - mondta Lomnici Zoltán hétfőn Szolnokon, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei összbírói értekezlet szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2008.05.06.

A Bizottság a hét közepén teszi közzé legfrissebb konvergencia-jelentését, melyben Szlovákiát várhatóan érettnek minősíti a közös valuta bevezetésére. Az Európai Parlament a héten Brüsszelben tart mini-plenárist.

Emberi jogok a világban 2007-ben

2008.05.06.

Az Európai Parlament 2007-es emberi jogi jelentésének tervezete részletesen foglalkozik a kínai és az oroszországi helyzettel. A szöveg üdvözli, hogy egyre több helyen törlik el a halálbüntetést.

Bevált a jóslat – Baka András az új főbíró jelölt

2008.05.06.

2008. április 30-án Sólyom László köztársasági elnök a korábbi várakozásoknak megfelelően Baka Andrást, az Európai Emberi Jogi Bíróság volt tagját jelölte a Legfelsőbb Bíróság élére.

Az elektronikus információszabadság első két éve

2008.05.05.

Az Eötvös Károly Intézet az elmúlt évben átfogó kutatást végzett az elektronikus információszabadság közzétételi szabályainak való megfelelésről és az elektronikus adatigénylés magyarországi gyakorlati lehetőségéről. A kutatás eredményét összegző, „A megfelelés az elektronikus információszabadságról szóló törvény követelményeinek 2007-2008” című tanulmány a vizsgált szervekkel való konzultációt követően most került közzétételre.

IRM: csak azért, mert spontán, nem oszlatják fel a demonstrációkat

2008.05.05.

Csak azért, mert egy demonstráció spontán, még nem oszlatják fel - tartalmazza az a válaszlevél, amelyet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) sajtóosztálya küldött az MTI megkeresésére.

Nagyobb hozzáférés az EU dokumentumaihoz

2008.05.05.

Saját bevallása szerint szűkíteni kívánja a közvélemény által nem hozzáférhető uniós dokumentumok körét az a javaslat, amellyel a jelenlegi szabályozást módosítaná az Európai Bizottság.

Az AB a pártalapítványokról

2008.05.05.

Az Alkotmánybíróság (Ab) április 29-én hozott határozatában a pártok működéséről és gazdálkodásáról, valamint a pártok működését segítő alapítványokról szóló törvények egyes rendelkezéseinek alkotmányosságát vizsgálta.

Az Alkotmánybíróság 2008. május 5-6 -i teljes ülésének napirendje

2008.05.05.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén szó lesz arról a határozattervezetről, amely a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény 120. § (2) bekezdése alkotmányosságával foglalkozik.

TASZ vs. Kehi, Magyar Hírlap vs. Budapest Főváros Polgármesteri Hivatal

2008.05.01.

A TASZ a két perrel kapcsolatban tárgyalási videofelvételt tett közzé.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000