Hír archívum: 2008. június

Más hónap

Aggályok a Lisszaboni Szerződés lengyel ratifikációjával kapcsolatban

2008.06.24.

A Lisszaboni Szerződés ratifikációs folyamatában újabb problémákat okozhat Lengyelország, ahol ratifikációs folyamat már elkezdődött, de annak befejezéséhez még elnöki ellenjegyzés szükséges. Az elnök jelenleg amellett érvel, hogy a Szerződés az ír népszavazást követően elbukott.

A szennyező fizet - az olajszállító tartályhajó viseli a hajótörésekor keletkezett hulladék ártalmatlanítási költségeit

2008.06.24.

A „hulladékirányelv” 15. cikke megfelelő átültetésének követelménye oda vezethet, hogy azon termék gyártója, amelyből a hulladék származott köteles viselni a szénhidrogének véletlen tengerbe ömlésével keletkezett hulladék ártalmatlanításának költségeit.

Jogvédő szervezetek állásfoglalása egyes önkormányzatok jogsértő segélyezési gyakorlatáról

2008.06.24.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, a Roma Polgárjogi Alapítvány, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, a Magyarországi Roma Parlament és az Európai Roma Jogok Központja – figyelemmel a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogok Országgyűlési Biztosának 2008. június 17. napján közzétett jelentésére is - közös nyilatkozatot tett közzé egyes önkormányzatok tudatosan jogsértő segélyezési gyakorlatával kapcsolatban.

Szabadságmegváltás pénzben csak a jogviszony megszűnése után

2008.06.24.

A vezető köztisztviselőknél, az államtitkároknál és a minisztereknél sem váltható meg pénzben a ki nem vett szabadság, de ha jogviszonyuk megszűnik, akkor kifizetik nekik az addig felhalmozódott napokat - közölte a kormányszóvivő hétfőn.

Mi történik ezen a héten az EU-ban?

2008.06.24.

A héten informálisan megkezdődik az EU elnöki staféta átadása: az új tagállamok közül Szlovénia elsőként vezette az uniót fél évig. Bár a kis ország jól teljesített, eredményeit mégis beárnyékolja a Lisszaboni Szerződés ír elutasítása. Az intézményi válság megoldása már a júliustól elnöklő franciákra marad.

Latin-Amerika a visszatérési irányelvet támadja

2008.06.24.

Latin-amerikai vezetők szerint az EU új visszatérési irányelve komolyan veszélyezteti az EU-val folytatott kereskedelmi tárgyalásokat. Van, aki a „gyűlölet irányelvének” nevezte az új dokumentumot, Venezuela pedig a kőolaj szállítmányok leállítását is kilátásba helyezte a vitatott jogszabály miatt.

Ügynökügyben Martonyi János pert nyert Kende Péter és az ÉS ellen az FB-n

2008.06.24.

Ügynökügyben első fokon személyiségi jogi pert nyert Martonyi János volt külügyminiszter Kende Péter újságíró és az Élet és Irodalom (ÉS) ellen a Fővárosi Bíróságon hétfőn.

A baranyai fideszesek az Alkotmánybírósághoz fordulnak

2008.06.23.

Baranya fideszes országgyűlési képviselői az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordulnak, mert szerintük sérti a jogbiztonságot a parlament által június 9-én elfogadott, a nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházásokról szóló jogszabály - jelentette be a párt dél-dunántúli igazgatója hétfőn Pécsett.

Népszavazást kezdeményez a monoki polgármester

2008.06.23.

Aláírásgyűjtési akcióba kezd a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monok polgármestere, aki országos ügydöntő népszavazást kíván kezdeményezni a segélyezési rendszer átalakításának ügyében - tudatta Szepessy Zsolt hétfőn.

Elsőfokú bírósági döntés a tojáskartellről

2008.06.23.

Kartelleztek a hazai tojástermelők – döntött a Fővárosi Bíróság. Az első fokú ítélet értelmében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2006. novemberében jól döntött, amikor megállapította, hogy a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége, valamint több étkezési tojás termeléssel és értékesítéssel foglalkozó vállalkozás versenykorlátozásra alkalmas magatartást tanúsított. A GVH 120 millió forintra büntette a Szövetséget, továbbá összesen 26,5 millió Ft bírságot szabott ki a Magyar Tojás Kft. tagjaira.

Újabb ítélet a kiküldetésben dolgozókról

2008.06.23.

Ismét az egységes piac elveit helyezte előtérbe az Európai Bíróság a tagállami munkaügyi szabályokkal szemben, néhány hónapon belül immár negyedszer. Ezúttal Luxemburg veszített pert ilyen ügyben a Bizottsággal szemben.v

Nyár végére elkészül a Budapest-törvény

2008.06.23.

Nyár végére készül el a Budapest-törvény koncepciója, amely alternatívákat nyújt a kifejezetten fővárosi jelentőségű problémák kezelésére - írja a hétfői Népszava.

Időhúzásból bedrogozott vádlottak

2008.06.23.

Egyre nehezebben tudják felvenni a bíróságok a küzdelmet a perek elnyújtására alkalmazott praktikák ellen - olvasható a hétfői Népszabadságban.

Őszig kapott haladékot Írország

2008.06.23.

A jelenlegi EU-csúcs fő témája az ír népszavazás okozta intézményi krízis, ugyanakkor konkrét megoldás még nem körvonalazódik a kérdéssel kapcsolatban. Erre legkorábban a következő, őszi csúcson kerülhet sor, Írországtól ekkor már azonban konkrét javaslatokat várnak az unió vezetői. A találkozón a szerződés további ratifikációjáról és a bővítés folytatásáról is vitáztak a politikusok.

Egy évnél korábbi parkolási bírságot lehet csak behajtani - változott a jogi szabályozás

2008.06.23.

A Magyar Autóklub üdvözli, de elkésettnek tartja, a Credit Express adósságbehajtásra szakosodott cég pedig az Alkotmánybíróságnál támadja meg a parkolási bírságok behajtásának mostantól megváltozott szabályozását - közölték az érintettek pénteken.

„Ismételt képtelenség”

2008.06.23.

Így jellemezte a hazánkba látogató európai adatvédelmi biztos a hazai kolléga pozíciójának betöltetlensége körül kialakult helyzetet. Emellett számos kérdésről nyilatkozott az európai szakember.

Azonos neműek házassága Kaliforniában

2008.06.20.

Több millió dollárral járul hozzá a kaliforniai gazdaság növekedéséhez a melegházasságok újbóli engedélyezése, a járulékos jogi kérdések eldöntése azonban az egész országban nehézségeket okozhat.

Nem fogják erőszakkal alkalmazni a monoki rendeletet

2008.06.20.

A rendeletet, amely szerint a szociális segélyek folyósítását közmunkához köti a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monok önkormányzata, nem vonják vissza, de erőszakkal sem fogják alkalmazni - mondta a település polgármestere.

Fokozná a közúti infrastruktúrák biztonságát az EP

2008.06.20.

Egységes európai előírásokat vezetne be a közúti infrastruktúra kezelésében az a jelentés, melyet csütörtökön fogadott el elsöprő többséggel az Európai Parlament plenárisa.

Cégeljárás: csak az e-aktára kerül időbélyeg

2008.06.20.

A Magyar Ügyvédi Kamara a jogalkotás során sikeresen érvényre juttatta következetes álláspontját a cégbejegyzési kérelmek elektronikus okirati formába történő alakításáról. Ezzel párhuzamosan új szolgáltatók jelentek meg a piacon.

Októberben jöhet el az igazság pillanata a szerződésvitában

2008.06.20.

Az EU27-ek péntek hajnalba nyúló megbeszélésükön egyelőre nem szabtak határidőt az ír kormány számára, hogy javaslatot terjesszen elő az írországi népszavazás után előállt patthelyzetből való elmozdulásra – derült ki Janez Jansa szlovén kormányfő, soros elnök szavaiból a csúcs első napját lezáró sajtótájékoztatón.

Etikai vizsgálatot kezdeményezett a Vas Megyei Bíróság elnöke Tánczos Gábor védőjével szemben

2008.06.20.

Etikai vizsgálatot kezdeményezett a Vas Megyei Bíróság elnöke Somos Zoltánnal, Tánczos Gábor védőjével szemben - közölte csütörtökön Laky Ferenc, a megyei bíróság elnöke.

ORTT: mégsem törvénysértő a hitelleminősítős Orbán-interjú

2008.06.20.

Mégsem sértette meg a médiatörvényt a március 15-én sugárzott Orbán-interjúval a Magyar Rádió - állapította meg második nekifutásra az ORTT Panaszbizottsága, alapjaiban változtatva meg az előző eljárásban hozott döntést.

Megtarthatják a melegfelvonulást Budapesten

2008.06.20.

Tudomásul vette a Budapesti Rendőr-főkapitányság, hogy július 5-én melegfelvonulást tartsanak a fővárosban; ezt azt követően közölte a rendőrség a honlapján, hogy csütörtökön egyeztettek a melegfesztivált szervező Szivárvány Misszó Alapítvány képviselőivel.

Fogyasztóvédő mérőórát a konyhába!

2008.06.20.

"Az európai energiafogyasztók jogainak érvényesítés terén hozott jelentős előrelépés, hogy az Európai Parlament elfogadta az Energiafogyasztók Chartáját, hiszen ezek a jogok első ízben szerepelnek egyetlen dokumentumban. A charta segítségével a jogaikat gyakorló fogyasztók ezentúl például tájékozottabban választhatják ki a szolgáltatókat is" - mondta Herczog Edit EP képviselő 2008. június 19-én Strassbourgban.

A Nestlé megveheti a Balaton szeletet

2008.06.19.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Nestlé-csoport a Győri Keksz Kft-től megvásárolhassa annak Balaton-üzletágát.

A Magyar Gárda következő tárgyalása

2008.06.19.

A Fővárosi Bíróság a mai napon az előtte folyamatban lévő, a Fővárosi Főügyészség által a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület ellen társadalmi szervezet megszüntetése miatt indított polgári peres eljárás soron következő tárgyalásról közleményben tájékoztatta a sajtó munkatársait és az érdeklődőket.

Ferrari jobban védené a gyalogosokat

2008.06.19.

Az EU-ban becslések szerint jelenleg évente több mint 8 ezer gyalogos és kerékpáros hal meg, 300 ezer pedig megsérül. Az EP most elfogadta Francesco Ferrari jelentését, amely az eredeti terveknél korábban tenné kötelezővé egyes új gyalogosvédelmi technológiák, mint például a fékrásegítő alkalmazását.

Az EP elfogadta az illegális bevándorlók visszatéréséről szóló irányelvet

2008.06.19.

Az Európai Parlament megszavazta az illegális bevándorlók visszatérésének uniós szabályozásáról szóló irányelvet, amelyről korábban egyeztettek az EP és a Tanács képviselői. Az irányelv - amely az első lépés a közös bevándorlási politika felé - az önkéntes visszatérésre helyezi a hangsúlyt, meghatározza az őrizet maximális hosszát, és jogi garanciákat nyújt.

Takács Imre munkajogi helyzete

2008.06.19.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Sajtóirodája Takács Imrének, az Iparművészeti Múzeum korábbi főigazgatójának munkajogi helyzetéről tájékoztatott.

Konszolidálódik az angol ügyvédi piac

2008.06.19.

A jogszabályi környezet változása miatt az angol ügyvédi irodák jelentős része partnerségi megállapodásokkal igyekszik majd megvédeni piaci helyzetét, ami hosszú távon a kis irodák felmorzsolódását eredményezheti.

Nem lesz azonnali EU-válasz az ír „nem”-re

2008.06.19.

Ha a tagállamok egyelőre nem is fogadnak el konkrét kilábalási tervet, kitartanak a Lisszaboni Szerződés mellett.

Be kell fizetnie a vizitdíjat a kunhegyesi fogorvosnak

2008.06.19.

Be kell fizetnie a be nem szedett vizitdíjat, 327 ezer forintot a kamatokkal együtt a felperes egészségbiztosító részére annak a kunhegyesi fogorvosnak, aki a 2007-es bevezetés óta ezt a pénzt nem kérte el betegeitől - mondta ki a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság szerdán, nem jogerős ítéletében.

Első fokon pert nyert a MÁV ellen a Magyar Narancs - ki kell adni a cargo eladásáról szóló szerződést

2008.06.19.

Tizenöt napon belül ki kell adnia a Magyar Narancs számára a MÁV Magyar Államvasutak Zrt.-nek a MÁV Cargo és a Rail Cargo Austria-GYSEV Zrt. konzorcium között létrejött részvény-adásvételi szerződést; a Fővárosi Bíróság előző nap született, elsőfokú, nem jogerős ítéletéről Bojtár B. Endre, közölte szerdán a hetilap főszerkesztője.

KMKF: ősszel a az Országgyűlés elé kerülhet a nemzeti együttműködésről szóló törvény

2008.06.19.

Ősszel az Országgyűlés elé kerülhet a nemzeti együttműködésről szóló törvény, amelynek normaszövegét előzetesen egyeztetik a parlamenti frakciókkal is - hangzott el a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) állandó bizottságának plenáris ülése után tartott sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.

Az Alkotmánybíróság június 23-24-i teljes ülésének napirendje

2008.06.18.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülése elé kerül az a határozattervezet, amely a Fővárosi Ítélőtábla 2.Pf. 21.483/2003/1. sz. jogerős végzése ellen benyújtott alkotmányjogi panasz vizsgálata tárgyában készült.

Megszűnt az orvoslátogatói díj - az Ab alkotmányellenesség miatt megsemmisítette a gyógyszergazdaságossági törvény egy részét

2008.06.18.

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a gyógyszergazdaságossági törvény orvoslátogatói díjra vonatkozó passzusát a szerdai nappal; a jogalko­tónak ugyanakkor módja van a kér­dést az alkotmányossági követelményeknek megfelelően szabályozni, azaz a gyógyszerlátogatói díj nem eleve alkotmányellenes.

Az ombudsman szerint törvénysértő a szemétszállító cégek "készletező" adatgyűjtése

2008.06.18.

Jogellenes, ha a közszolgáltató a törvényben előírtnál több adatot kér a közüzemi szerződésben - állapította meg Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Szájer József az uniós jogszabályok végrehajtásának ellenőrzéséről

2008.06.18.

Az EU-jogszabályok végrehajtását kísérő „komitológia” demokratikusabbá tétele a célja annak a jogszabálycsomagnak, amelynek parlamenti felelőse Szájer József. Az általa jegyzett jelentések az „ellenőrzéssel történő szabályozási eljárás” bevezetésével foglalkoznak. Ezek közül ötöt fogadtak el kedden.

Legfelsőbb Bíróság: Révész Máriusznak és a Fidesznek fizetnie kell Mayer Arankának

2008.06.18.

Révész Máriusznak és a Fidesznek fél millió forint nem vagyoni kártérítést és kamatait kell megfizetnie Mayer Arankának - ezt állapította meg felülvizsgálati eljárásában szerdán a Legfelsőbb Bíróság (LB) abban az ügyben, amelyben Mayer Aranka perelte be a politikust és a pártot, mert egy 2006. augusztusi sajtótájékoztatón az hangzott el, hogy részt vett egy Orbán Viktorral szembeni lejárató kampányban.

Úton közös európai menekültügyi és bevándorlási politika felé

2008.06.18.

Európa növekvő munkaerőigénye, valamint az illegális bevándorlók okozta nyomás csökkentése érdekében az Európai Bizottság tegnap egy hosszú törvényhozó folyamatot indított útjára, mely hosszú távon lefektetheti a közös bevándorlási politika alapjait.

Doktorandák és doktoranduszok első versenyjogi konferenciája

2008.06.18.

2008. június 20-án megrendezésre kerül a 'Doktorandák és doktoranduszok első versenyjogi konferenciája'.

Jóváhagyta az EP a hulladék- és vízminőségi irányelveket

2008.06.18.

A tagállamok számára konkrét hulladék újrahasznosítási arányokat előíró szabályozást fogadott el az EP második olvasatban a Tanáccsal előzetesen egyeztetve. Ugyanígy a vízminőség kapcsán 33 féle baktériumirtó és nehézfémfajta álló- és folyóvizekbe jutását radikálisan csökkentő vagy megszüntető irányelvet fogadtak el.

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány jóvátételt hiányol

2008.06.18.

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi ügyvezetője, Gaudi-Nagy Tamás a társaság keddi budapesti sajtótájékoztatóján kifogásolta, hogy a 2006 őszi rendőri fellépések áldozatainak jóvátétele elmaradt.

Az Európai Közösségek Bíróságának munkaprogramja június 16- június 20-ig

2008.06.18.

Újabb magyar vonatkozású ügy kerül csütörtökön a bíróság elé.

Erőszakos közösülés Bács-Kiskun megyében - Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2008.06.17.

Helybenhagyta a Bács-Kiskun Megyei Bíróság ítéletét a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben csengelei férfit, Berta Zoltán Sándort erőszakos közösüléssel és más bűncselekményekkel vádoltak így. Így a vádlott jogerős ítélete 10 év, fegyházban letöltendő szabadságvesztés és 7 év közügyektől eltiltás lett. A bíróság a vádlott szülői felügyeleti jogát megerőszakolt gyermekével kapcsolatosan megszüntette. Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs.

A kormány nem ért egyet a segélyért munkát elvvel

2008.06.17.

A Kormány kitart azon álláspontja mellett, hogy segély helyett munkához kell juttatni a munkanélkülieket, és továbbra sem ért egyet a segélyért munkát elvvel.

Alkotmányellenes és diszkriminatív a monoki önkormányzat segélykifizetési rendelete

2008.06.17.

Törvény- és alkotmányellenes, emellett diszkriminatív a monoki és a hozzácsatlakozott más települési önkormányzatok azon döntése, hogy a segélyek kifizetését munkához kötik - közölte az ügyben indított vizsgálati eredményeit ismertetve Kállai Ernő kisebbségi ombudsman keddi, budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve: a monoki példát rendkívül veszélyesnek tartja.

A televízió készülék után fizetendő üzemben tartási díjról egyeztetett az APEH és az ORTT elnöke

2008.06.17.

A televízió készülékek üzemben tartási díjával kapcsolatos előírások hatékonyabb betartatásáról egyeztetett hétfőn dr. Szikora János, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke és dr. Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke.

Korrupció Magyarországon

2008.06.17.

Ezen a héten jelent meg a Transparency International hazai korrupciós helyzetről szóló jelentése, amelyre az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium is reagált.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000