Hír archívum: 2008. június

Más hónap

Majtényi a politikai reklámokról

2008.06.17.

Az ORTT az elmúlt időszakban több alkalommal foglalkozott a közérdekű üzenetek elektronikus médiában történő közzétételével, és ennek során a politikai reklámozáshoz kapcsolódó fontos kérdések is felmerültek.

Kérdőjelek a Bizottság és az EP létszáma körül az ír „nem” miatt

2008.06.17.

Amennyiben a Lisszaboni Szerződés nem lép hatályba 2009. január 1-jén, kérdéses, hogy mekkora lesz a jövőre hivatalba lépő Bizottság és Parlament létszáma.

Mi történik a héten az EU-ban?

2008.06.17.

A Lisszaboni Szerződés múlt heti, írországi elutasítása felborította az Európai Unió intézményeinek erre a hétre tervezett napirendjét. Ugyanakkor az élet nem áll meg az uniós szervekben, azok tovább folytatják mindennapos munkájukat.

Political Capital - az önkormányzatok döntsenek a demonstrációk engedélyezéséről

2008.06.17.

Az önkormányzatokhoz telepítené a gyülekezési joggal kapcsolatos engedélyezési feladatokat a Political Capital, továbbá javasolja a "cenzúrára" lehetőséget adó előzetes bejelentési kötelezettség módosítását, részleges eltörlését - közölte a kutatóintézet hétfőn.

Holló András az Alkotmánybíróság helyettes elnöke

2008.06.17.

Az Alkotmánybíróság (Ab) június 16-i teljes ülésén titkos szavazással Holló Andrást választotta meg három esztendőre a testület hetedik helyettes elnökének.

Elnöki nyilatkozat a Tilos Rádió műsorszolgáltatási szerződésének megújításáról

2008.06.16.

Az Országos Rádió és Televízió Testület a 2008. június 11-i ülésén a Tilos Kulturális Alapítvány műsorszolgáltatási szerződés megújítására irányuló kérelmét nem támogatta. A szavazás során Dr. Majtényi László, az ORTT elnöke tartózkodott, de ""megfontolásaim jelentős mértékben eltérnek a kérelmet nem támogató testületi tagok által megfogalmazott érveléstől"" – derül ki az ORTT elnökének sajtóközleményéből.

Javítandók a fogvatartottak kapcsolattartásának feltételei

2008.06.16.

Öt év alatt nem sikerült előre lépni annak érdekében, hogy megvalósuljanak az Európa Tanács ajánlásai. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az illetékes miniszterhez fordult állásfoglalásért, mit tervez a fogva tartottak és hozzátartozóik kapcsolattartásának javítására.

Válságkezelés kezdődik az EU-ban az ír "nem" után

2008.06.16.

Az EU-tagállamok vezetői a hét második felében sorra kerülő csúcstalálkozójukon a Lisszaboni Szerződés végrehajtása helyett annak sorsáról kell, hogy tárgyaljanak, miután az ír szavazók a csütörtökön tartott referendumon elutasították a dokumentumot.

Elnökhelyettest választ az Alkotmánybíróság

2008.06.16.

A jövő hét elején választja meg fennállásának hetedik helyettes elnökét az Alkotmánybíróság (Ab); erre azért van szükség, mert az eddigi helyettes elnököt, Paczolay Pétert a testület keddi teljes ülésén titkos szavazással elnökké választotta meg - közölte az Ab sajtófőnöke.

Lomnici Zoltán búcsúlátogatáson járt a köztársasági elnöknél

2008.06.16.

Sólyom László köztársasági elnök búcsúlátogatáson fogadta Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság leköszönő elnökét szombaton - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-t.

Európai Bizottság: a munkaidő-irányelv főbb pontjai

2008.06.16.

A Bizottság örömmel fogadta a tagállamok szakminiszterei által június 10-én elért kompromisszumot a munkaidő-irányelvről. Az irányelv-javaslat évek hosszú sora óta feküdt az asztalon, így a hétfői megállapodás jelentős áttörésnek számít.

EP-előzetes, 2008. június 16-19.

2008.06.16.

Az EP következő plenáris ülésén szavazhatnak a képviselők az uniós energiapiaci szabályozásról, a hulladékgazdálkodási és a víztisztasági irányelvről, az illegális bevándorlás elleni fellépésről, valamint a szlovák euró bevezetéséről Három magyar képviselő, Gurmai Zita, Harangozó Gábor és Szájer József jelentéseiről is szavaz az Európai Parlament.

6th International Conference Cyberspace 2008

2008.06.13.

6th International Conference Cyberspace 2008 organized by Faculty of Law in cooperation with School of Social Studies, Masaryk University, Brno and Faculty of Law, Charles University, Prague

Közigazgatási szolgáltatások javítása uniós forrásból

2008.06.13.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv forrásaiból valósul meg a hazánk elektronikus közigazgatási fejlesztéseit egységesítő keretrendszer. A kiemelt projekt támogatási szerződésének aláírására sor került, fejlesztéseit 897 millió forint Európai Uniós és hazai társfinanszírozásban hajtják végre. A fejlesztés kedvezményezettje a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Államtitkársága.

Az Alkotmánybíróság június 16-17-i teljes ülésének napirendje

2008.06.13.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülése elé kerül az a határozattervezet, amely a halászatról és horgászatról szóló 1997. évi XLI. törvény 14. § (3) bekezdése második mondatának, valamint a végrehajtásról rendelkező 78/1997. (XI. 4.) FM rendelet 2. § (4) bekezdésének alkotmányosságát vizsgálja.

Delegálhatóak-e a radio-taxi.hu, a best-online.hu, valamint a artworkbuda.hu domainek?

2008.06.13.

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tanácsadó Testületének állásfoglalása szerint a radio-taxi.hu és a best-online.hu domainek delegálására vonatkozó igény nem teljesíthető, az artworkbuda.hu domain viszont delegálható.

Halló, ki beszél?

2008.06.13.

Világszerte terjednek a hamis hívószámkijelzést kínáló szolgáltatások (spoofing), amelyek rengeteg visszaélést tesznek lehetővé.

A BRFK lát lehetőséget a melegfelvonulás megrendezésére

2008.06.13.

A budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese lát esélyt arra, hogy mégis megrendezheti a Meleg Méltóság Menetét a Szivárvány Misszió Alapítvány július 5-én; a rendőrség - bár szerdán megtiltotta az alapítvány demonstrációjának megtartását - tovább tárgyal a megrendezés lehetőségeiről.

Minden alkotmányos alapot nélkülöz a melegfelvonulás megtiltása

2008.06.13.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint nem jogszerű és egyúttal súlyos alkotmányos aggályokat vet fel a budapesti rendőr-főkapitány határozata, amely közlekedési okokra hivatkozva tiltja meg a meleg büszkeség napjára tervezett felvonulást.

Súlyosan megtéveszti a fogyasztókat a hitelszerződésekkel kapcsolatos banki eljárás

2008.06.13.

Egyes bankok a lakás hitelszerződések megkötése után drasztikusan növelik az előtörlesztés díját, vagy tetszőlegesen bevezetnek külön költségfajtákat, mint például a végtörlesztés díja.

Meghosszabbítják az új TEÁOR-kódok bejelentési határidejét

2008.06.13.

Újabb eredmény az adminisztrációs terhek enyhítésében - fél évvel több idejük lesz a vállalkozóknak a TEÁOR számok módosítására

Pert nyert a Magyar Nemzeti Front az ORFK-val szemben

2008.06.13.

Megsértette a Magyar Nemzeti Front (MNF) jó hírnévhez fűződő jogát az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), ezért 150 ezer forint kártérítést kell megfizetni a Fővárosi Bíróság csütörtökön kihirdetett, nem jogerős ítélete szerint.

A tagállamoknak sem kell távközlési szuperfelügyelet

2008.06.13.

A tagállamok többsége támogatja a távközlési piaci szabályozásának folytatását és kiterjesztését a verseny fokozása és az árak csökkentése érdekében, melyre akár a funkcionális szétválasztást is bevetnék a távközlési miniszterek.

Athén is zöld utat adott a Lisszaboni Szerződésnek

2008.06.13.

Éjszakába nyúló ülésén a görög parlament még szerdán, lényegében tehát egy nappal az írországi referendum előtt, ratifikálta a Lisszaboni Szerződést.

Védjegyoltalomból származó jogok az összehasonlító reklámban

2008.06.12.

A védjegyoltalomból származó jogok nem teszik lehetővé a valamely védjeggyel azonos vagy ahhoz hasonló megjelölések összehasonlító reklámban való használatának a megtiltását, amennyiben a vásárlóközönség tudatában nem áll fenn az összetévesztés veszélye a reklámozó és a védjegyjogosult vagy a reklámozó, illetve a védjegyjogosult védjegyei, árui vagy szolgáltatási között.

Utazási irodákat marasztalt el a GVH

2008.06.12.

Két utazási irodát is elmarasztalt a fogyasztók megtévesztése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Az Unitravel Kft. és a Best Reisen Kft. bírságot nem kaptak, mivel jogsértésük csekély súlyúnak bizonyult.

A polgári perrendtartás módosításáról

2008.06.12.

Az Eötvös Károly Intézet évek óta szorgalmazza az igazságügyi tájékoztatás Alkotmánynak megfelelő törvényi szabályainak a megalkotását[1]. Úgy tűnik, a jogalkotó az egységes szabályozás helyett részletekben alkotja meg e szabályokat, kisebb lépésekben halad az ideális állapot elérése felé.

Omdusmani vizsgálat egy LEADER pályázatnál

2008.06.12.

A strukturális és kohéziós támogatások szabályozásának módosítását kezdeményezi Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa - közölte a biztos hivatala csütörtökön az MTI-vel.

A rendőrség megtiltotta a melegfelvonulást

2008.06.12.

Megtiltotta a július 5-re tervezett melegfelvonulást a budapesti rendőrfőkapitány - közölték a rendezvényt szervező civil szervezetek még szerdán éjszaka.

Mintegy harmincmillió forintot kér a terrorcselekménnyel gyanúsított palesztin fogorvos

2008.06.12.

Mintegy harmincmillió forintot kér kártalanításként a magyar államtól az a palesztin fogorvos, akit 2003-ban terrorcselekmény előkészülete miatt őrizetbe vettek, majd szabadon engedtek, és az eljárást is megszüntették ellene.

Ledolgozott ügyhátralék, ésszerű határidők

2008.06.12.

Az OIT a 2008. június 9-ei soron kívüli ülésén, az igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezésére tárgyalt a Fővárosi és a Pest Megyei Bíróságon felhalmozódott ügyhátralék ledolgozásáról és a bírósági eljárások időszerűsége javításának elősegítéséről szóló előterjesztésről.

Emberölés Kecelen - Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2008.06.12.

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa a Bács-Kiskun Megyei Bíróság ítéletének a büntetési tételre vonatkozó részét abban az ügyben, amelyben egy Magyarországon, Kecelen munkát vállaló romániai férfit, Cs. L.-t emberölés miatt 8 év börtönre ítéltek, és 10 évre kiutasították a Magyar Köztársaság területéről. Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek helye nincs.

Északi bátorítás az ír népszavazás előtt

2008.06.12.

A tegnapi napon (2008. június 11.) két ország törvényhozása is jóváhagyta az unió új alapdokumentumát: mind a finn, mind az észt parlament elsöprő többséggel szavazta meg a Lisszaboni Szerződést.

Nyári ítélkezési szünet a Fővárosi Bíróságon

2008.06.11.

A Fővárosi Bíróságon 2008. július 14. napjától 2008. augusztus 22. napjáig terjedően nyári ítélkezési szünet lesz.

Jelentős változások a fogyasztóvédelmi törvényben

2008.06.11.

Az Országgyűlés 2008. június 9-én elfogadta a fogyasztóvédelmi törvény módosítását, amely jelentős változásokat eredményez.

Tudományso kutatási pályázat

2008.06.11.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara Informatikai és Kommunikációs Jogi Kutatóintézete tudományos kutatási pályázatot ír ki.

Átalakítja tájékoztatási gyakorlatát a TEKA

2008.06.11.

Kötelezettségvállalással zárult a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) a Teka Hungary Kft. ellen, a fogyasztók megtévesztésének gyanúja miatt indult eljárása. A vállalkozás egyebek mellett azt vállalta, hogy a versenyjogi elvárásokhoz igazítja teljes tájékoztatási tevékenységét, amely iránymutató lehet a versenytársak számára is.

Felhívás jogszabálytervezetek véleményezésére

2008.06.11.

A www.jogalkotas.hu honlap 2006 óta kíséri figyelemmel és hasonlítja össze a minisztériumok gyakorlatát az Eitv. jogalkotásra vonatkozó előírásainak betartásáról.

Az Országgyűlés elfogadta a Balaton-törvény módosítását

2008.06.11.

2008. június 9-én az Országgyűlés nagy többséggel – 341 szavazattal - elfogadta a Balaton területrendezési tervének és a tó területrendezési szabályzatának, a Balaton-törvénynek módosítását.

Áttörés a munkaügyi irányelvekről szóló vitában

2008.06.11.

Éjszakába nyúló tárgyalások után minősített többség mellett szavazta meg az Európai Unió foglalkoztatási minisztereinek tanácsa a munkaidőről és a munkaerő kölcsönzésről szóló irányelveket kedden hajnalban, Luxembourgban.

Szoros eredmény várható az ír referendumon

2008.06.11.

Ha hajszálnyival is, de jelenleg többségben vannak azok, akik a csütörtöki írországi népszavazáson támogatnák a Lisszaboni Szerződést, bár a bizonytalanok aránya még mindig elég magas.

Paczolay Péter lett az Alkotmánybíróság új elnöke

2008.06.10.

Az Alkotmánybíróság (Ab) június 10-i teljes ülésén titkos szavazással Paczolay Pétert választotta meg három esztendőre a testület ötödik elnökének.

Kartellben őröltek a malmok?

2008.06.10.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított 11 malomipari vállalkozás ellen. A gyanú szerint a vállalkozások felosztották egymás között a hazai lisztpiacot.

Jogerős a Vajnai Attila és társa elleni ítélet a vörös csillag viselése miatt

2008.06.10.

Jogerőre emelkedett a tiltott önkényuralmi jelkép folytatólagos használatának vétségéért első fokon kiszabott büntetés Vajnai Attila és Horváth Sándor ellen a Fővárosi Bíróság másodfokon hozott keddi döntése szerint.

Bővül a magyar jogi folyóiratok adatbázisa

2008.06.10.

A Jog Fórum 2008. májusában a jogi forráskutatást, információszerzést támogató, ingyenesen elérhető adatbázist tett közzé az aktívan szerkesztett magyar jogi folyóiratok tartalomjegyzékeiről.

Reklám-szigor

2008.06.10.

A parlament 2008. június 9-én, hétfőn fogadta el az új reklámtörvényt, amely többek között új szabályokat vezet be a dohánytermékek reklámozása és a direkt marketing körében.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2008.06.10.

A héten kerül sor az EU-Egyesült Államok csúcsra, a szociális miniszterek pedig számos kérdésben dűlőre juthatnak mostani találkozójukon. A hét legizgalmasabb eseménye ugyanakkor vitathatatlanul az ír népszavazás, mely egész Európa sorsára döntő befolyással lehet.

Az ügyészség napja Magyarországon

2008.06.10.

1991 óta minden évben június 10-én ünnepeljük az ügyészég napját Magyarországon, annak emlékére, hogy 1871-ben ezen a napon hirdették ki az első magyar ügyészségi törvényt.

Az ombudsman szerint helytelen, hogy a rendőrség felvételt készít az igazoltatottakról

2008.06.10.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa "helyteleníti" a rendőrség eljárását, hogy főként a demonstrációkon igazoltatottakról videófelvétel készül és arra kötelezik őket, hogy nézzenek a kamerába - ezt az ombudsmani hivatal tudatta hétfőn.

Elrendelték az egészségbiztosításról szóló népszavazás

2008.06.10.

Az Országgyűlés hétfőn elrendelte az egészségbiztosítás privatizációját megakadályozó népszavazási kezdeményezést.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000