Hír archívum: 2008. június

Más hónap

Módosult a területrendezési törvény

2008.06.10.

Az ország területének különböző övezetekbe besorolását, a gyorsforgalmi utak, a tervezett hidak és kikötők felsorolását is tartalmazza egyebek mellett az Országos Területrendezési Tervről szóló törvény módosítása, amelyet hétfőn fogadott el a parlament.

Esély a munkaidős irányelvről való megállapodásra

2008.06.09.

Az időtényező, a bizottsági eljárástól való félelem és az országkoalíciókban történt átrendeződés nyomán hétfőn minden korábbinál nagyobbnak látszik az esély a munkaidős és a munkaerő kölcsönzéséről szóló irányelvek elfogadására.

Késik a megállapodás a válási szabályokról

2008.06.09.

A tagállamok képviselői ismét nem tudtak megállapodásra jutni azoknak a közös szabályoknak a megalkotásában, amelyek végre tiszta helyzetet teremtenének az eltérő állampolgárságú házaspárok válása esetén.

Ügyészség napja - tíz ügyész részesült Kozma Sándor-díjban

2008.06.09.

Budapest, 2008. június 9., hétfő (MTI) - Tíz, a szakmai munkáját huzamosabb ideje az átlagot meghaladó színvonalon, elhivatottsággal végző ügyészségi alkalmazottnak adta át a legmagasabb szakmai elismerést, a Kozma Sándor-díjat Kovács Tamás legfőbb ügyész hétfőn, az Igazságügyi Palotában, az ügyészség napja alkalmából megrendezett ünnepségen, Budapesten.

Nagy Imre-per, 1958 - Megkezdődött a hangfelvétel nyilvános lejátszása

2008.06.09.

Nagy érdeklődés mellett megkezdődött a Nagy Imre néhai miniszterelnök és társai perének hanganyagát tartalmazó felvétel nyilvános lejátszása a Nyílt Társadalom Archívum és az 1956-os Intézet szervezésében Budapesten hétfőn; a kétszáz személyes teremben az érdeklődők meghallgathatják a bírósági eljárás egyes részeit, olyan időbeosztásban, ahogyan annak idején a valóságban lezajlott.

A Fővárosi Bíróság ismételten elutasította a Viasat - ORTT határozat végrehajtásának felfüggesztésre irányuló - kérelmét

2008.06.09.

A Fővárosi Ítélőtábla - 2008. június 6-án megérkezett végzése alapján - a Viasat Hungária Műsorszolgáltató Zrt. az országossá minősítés tárgyában hozott ORTT határozat végrehajtásának felfüggesztésre irányuló kérelmét ismételten (2008. április 23-án) elutasította.

Adócsalás (társadalombiztosítási csalás) Békés megyében - Tárgyalás a Szegedi Ítélőtáblán

2008.06.09.

Kilenc vádlottas perben ítélkezett a Békés Megyei Bíróság 2007. május 23-án, miután a vádlottakat adócsalással és más bűncselekményekkel vádolta meg a Békés Megyei Főügyészség.

Móri bankrablás - Ma kezdődik a bírósági tárgyalása

2008.06.09.

A vádirat ismertetésével és a vádlott kihallgatásával kezdődik meg ma a nyolc halálos áldozatot követelő móri fegyveres bankrablás ügyében a tárgyalás a Fejér Megyei Bíróságon, Székesfehérváron.

Új elnököt választanak az alkotmánybírák

2008.06.09.

A héten, de legkésőbb a jövő héten megválasztják az Alkotmánybíróság új elnökét - értesült a Népszava.

Július 1-ig kell elvégezni a TEÁOR ’08 és a szakmakód ’08 jegyzékek szerinti módosításokat

2008.06.09.

Több százezer adózót tájékoztat a következő napokban az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a TEÁOR és a szakmakód struktúra változásról. Az Európai Parlament és a Tanács 1893/2006/EK rendelete következtében ugyanis 2008. január 1-jétől a TEÁOR és a szakmakód struktúra jelentősen megváltozott. A tevékenységi besorolások módosítását az adminisztratív nyilvántartásokban 2008. július 1-ig át kell vezetni.

Hétfőn dönt az Országgyűlés a népszavazás elrendeléséről

2008.06.09.

Mintegy két tucat előterjesztésről - köztük a több-biztosítós egészségbiztosítási rendszerrel kapcsolatos népszavazás elrendeléséről - dönt az Országgyűlés hétfőn, tavaszi ülésszakának utolsó napján.

Az Európai Közösségek Bíróságának munkaprogramja a június 9-től június 13-ig tartó munkahéten

2008.06.09.

A Lego közösségi védjegyként regisztráltatta a piros színű, hagyományos lego-építőelem háromdimenziós mintáját. A Legohoz hasonló Mega Bloks játékelemek gyártója, a Mega Brands később kérelmet nyújtott be az OHIM-hoz a Lego közösségi védjegy törlése érdekében. Az OHIM az építőjátékok termékkategória tekintetében helyt adott a törlés iránti kérelemnek. A Lego az OHIM e határozatát támadja most az Elsőfokú Bíróság előtt.

Környezetbarát termékek és iparjogvédelem

2008.06.09.

A környezetbarát technológia védelme egyre inkább előtérbe kerül az Egyesült Államokban, ahol az ilyen fejlesztésekkel kapcsolatos iparjogvédelmi viták száma korábban soha nem látott méreteket öltött.

Zsinórban tizenkét napot is dolgozhatnak a turistabusz-vezetők

2008.06.06.

A parlament elfogadta az autóbuszos személyszállítás piacához való hozzáférés új szabályozását. A jogszabály szerint a turistabuszok vezetői 2009-től kezdve a turistabuszok vezetői szigorú feltételek betartása mellett 12 egymást követő napon is vezethetnek.

Élelmiszer-higiénia: egyszerűsítés a kis cégeknek

2008.06.06.

Kivenné az EU a szigorú élelmiszer-higiéniai előírások alól az ebből a szempontból kockázatot nem jelentő, közvetlenül a fogyasztók számára értékesítő élelmiszer-ipari kisvállalkozásokat.

Tájékoztató a fővárosban 2006. őszén lezajlott tüntetésekkel kapcsolatosan folytatott büntetőeljárásokról

2008.06.06.

A Magyar Köztársaság Ügyészsége tájékoztatót tett közzé a 2006. szeptember-októberi fővárosi tüntetésekkel kapcsolatban indult bűntetőeljárásokról.

Az Alkotmánybíróság június 9-10-i teljes ülésének napirendje

2008.06.06.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülése elé kerül az a határozattervezet, amely a büntet eljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény egyes rendelkezései alkotmányosságát vizsgálja.

A jogalkotói mulasztás az alkotmánybíráskodásban

2008.06.06.

2008. június 3. és 5. között rendezték meg Vilniusban az Európai Alkotmánybíróságok Konferenciája XIV. kongresszusát.

Kábítószerrel visszaélés Békés megyében - Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2008.06.06.

Megváltoztatta a Békés Megyei Bíróság ítéletét a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben három vádlottat (I. rendű B. A, II. rendű B. Z. és IV. rendű B. K.) kábítószerrel visszaélés bűntettében ítéltek el.

Kartell végezte a hőközpontok felújítását?

2008.06.06.

Három építőipari vállalkozásnál tartott előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A gyanú szerint a vállalkozások a Főtáv Zrt. által kiírt hőközpont felújítási pályázatok elnyerése érdekében beszéltek össze.

Elfogadták a tagállamok az illegális bevándorlókról szóló jogszabálytervezetet

2008.06.06.

Öt éven át nem térhet vissza az Európai Unióba az, akit illegális tartózkodás miatt kitoloncoltak valamely tagállamból. Hazájukba történt visszaküldésük előtt az ilyen személyek 6, együtt nem működés esetén akár 18 hónapig is őrizetben tarthatóak.

A holland parlament zöld jelzést adott a Lisszaboni Szerződésnek

2008.06.06.

Három évvel azután, hogy a hollandok népszavazáson utasították el az uniós alkotmányszerződést, a holland parlament alsóháza szerda este nagy többséggel jóváhagyta a Lisszaboni Szerződést.

Lomnici a bírák képzéséért felelne?

2008.06.06.

A bírák képzéséért és továbbképzéséért, a tudományos kutatásért és az ezzel összefüggő nemzetközi kapcsolatokért felelős Oktatási Tudományos Tanács elnöke lehet a távozó főbíró - írta a csütörtöki Népszabadság.

Bejegyezték az Ideális Bírósági Igazgatásért Közhasznú Egyesületet

2008.06.06.

Bejegyezte a Fővárosi Bíróság az Ideális Bírósági Igazgatásért Közhasznú Egyesületet (Ibike) - írta a csütörtöki Népszabadság.

Új csődtörvényt szorgalmaznak a felszámolók

2008.06.06.

Budapest, 2008. június 5., csütörtök (MTI) - Ismét egy új csődtörvény megalkotását sürgeti a Felszámolók és Vagyonfelügyelők Országos Egyesületének (FOE) elnöke - írta a csütörtöki Napi Gazdaság.

Spitz Gábor a Schönherr Szécsényi Ügyvédi Iroda új munkatársa

2008.06.06.

A hazai ingatlan- és vállalati jogi piac egyik vezető szereplője, a Schönherr Szécsényi Ügyvédi Iroda munkatársaként folytatja pályafutását a jövőben Dr. Spitz Gábor, aki az iroda M&A tranzakciókra (vállalati fúziókra és felvásárlásokra) szakosodott csapatát erősíti majd.

A Bizottság az Európai Bírósághoz fordult a villamosenergia- és a földgáz-irányelv helytelen átültetése miatt

2008.06.05.

Az Európai Bizottság ma úgy határozott, hogy Belgium ellen az Európai Bírósághoz fordul a villamos energia és a földgáz belső piacára vonatkozó irányelv (a 2003/54/EK és a 2003/55/EK irányelv) rendelkezéseinek a belső jogába való helytelen átültetése miatt. A Bizottság Lengyelország ellen is az Európai Bírósághoz fordult a villamosenergia-irányelv helytelen átültetése miatt. E határozat egy hónappal követi a Bizottság azon határozatát, hogy Svédország és Görögország ellen a villamosenergia- és a földgáz-irányelv helytelen átültetése miatt a Bírósághoz fordul, valamint hogy Magyarországhoz indokolással ellátott véleményt intéz a villamosenergia-irányelv helytelen átültetése miatt.

A Bizottság felszólítja Magyarországot, hogy szüntesse meg a hosszú távú villamos energia vásárlási megállapodásokat és az állami támogatást fizettesse vissza a villamosenergia-termelőkkel

2008.06.05.

Az Európai Bizottság – az EK-Szerződés állami támogatásra vonatkozó szabályai alapján lefolytatott alapos vizsgálatot követően – felszólítja Magyarországot, hogy szüntesse meg a hosszú távú villamos energia vásárlási megállapodásokat (HTM-ek), mivel azok a villamosenergia-termelőknek nyújtott jogellenes és a közös piaccal összeegyeztethetetlen állami támogatásnak minősülnek. A HTM-eket 2008 végéig kell megszüntetni. Ezzel egyidejűleg Magyarországnak vissza kell fizettetnie a termelőkkel az ország uniós csatlakozása óta nyújtott támogatást.

Szigorú, külső határellenőrzéssel az emberkereskedelem ellen

2008.06.05.

""Az unió felelőssége, hogy a területén rendezett nagyszabású sporteseményeken fellépő szexuális kizsákmányolást, emberkereskedelmet mindenképpen megakadályozza"" – jelentette ki Lévai Katalin, a Jogi Bizottság tagja írásos hozzászólásában, amelyet Anna Záborská szlovák néppárti képviselő az Európai Bizottsághoz intézett kérdéséhez nyújtott be június 4-én Brüsszelben az EP plenáris ülésén.

Kibocsátás-csökkentés és GMO a környezetvédelmi miniszterek tanácsának fókuszában

2008.06.05.

Az EU kibocsátási kvótakereskedelmi rendszer módosítása, a tagállamok között a kötelezettségek megosztása az üvegházhatású gázok kibocsátás-csökkentésében, a szén-dioxid geológiai tárolásának lehetőségei, a megújuló energiák használatának elősegítése, a bioüzemanyagok fenntartható termelése, az új személygépkocsikra vonatkozószén-dioxid kibocsátási követelmények meghatározása, a genetikailag módosított szervezetek (GMO) engedélyezésére vonatkozó eljárások felülvizsgálata, valamint a nemzetközi bálnavadászati tilalomról képviselt álláspont – ezek lesznek a fő témái az Európai Unió környezetvédelmi minisztereinek június 5-i tanácsülésén Luxemburgban, ahol hazánk delegációját Oláh Lajos államtitkár vezeti.

Megváltozik a reklámszabályozás ősztől

2008.06.05.

Fenntartja az általános dohányreklám-tilalmat a gazdasági reklámtevékenységet szabályozó törvényjavaslat, enyhíti viszont a direkt marketing rendkívül szigorú szabályzását - írta a csütörtöki Napi Gazdaság.

Washington megszigorítja a vízummentes beutazást

2008.06.05.

Jövőre a vízummentességet élvező országok polgárainak is előzetesen regisztrálniuk kell magukat, ha be kívánnak lépni az Egyesült Államok területére. Az intézkedés több millió beutazót érint.

Széles körű konszenzust igényel a bíróságok problémáinak megoldása

2008.06.05.

A bíróságok reformjával kapcsolatos lehető legszélesebb körű konszenzus kialakítása a célja annak a programnak, amely parlamenti és kormányzati szakemberek, bírósági vezetők, jogászok részvételével szerdán kezdődött el a Transparency International Magyarország (TI) szervezésében - mondta a TI ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

Terjeszkedhet az MKB-Euroleasing csoport

2008.06.05.

Az MKB-Euroleasing-csoport által irányított Autó Triplex Kft. megvásárolhatja a Reagroup Kft. személygépkocsi-forgalmazási és javítási üzletágát – döntött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

Az elektronikus cégeljárás gyakorlati kézikönyve

2008.06.04.

A július 1-től kötelezővé váló elektronikus cégeljárás számos technikai újdonság alapos ismeretét követeli meg az ügyvédektől. A most megjelenő kézikönyv részletes gyakorlati útmutatók és ábrák segítségével mutatja be az elméleti felkészüléssel el nem sajátítható tudnivalókat.

Egyre biztonságosabb a balkáni régió

2008.06.04.

Egy közelmúltban nyilvánosságra hozott ENSZ-tanulmány szerint a balkáni régióban elkövetett bűncselekmények számaránya jelentősen alatta marad a nyugat-európai átlagnak.

Zöld Könyv - A bírósági határozatok hatékony végrehajtása az Európai Unióban: Az adósok vagyonának átláthatósága

2008.06.04.

A Magyar Ügyvédi Kamara megkeresést kapott az Európai Közösségek Bizottsága illetékes szervétől annak érdekében, hogy megismerjék a magyar ügyvédség véleményét a bizottság előtt megoldásra váró következő témában: "A bírósági határozatok hatékony végrehajtása az Európai Unióban: Az adósok vagyonának átláthatósága".

Kisebbségi támogatások hatékonysága és etnikai adatgyűjtés

2008.06.04.

Az Állami Számvevőszék ez év májusában hozta nyilvánosságra a rendszerváltástól napjainkig terjedő időszakot áttekintő tanulmányát, amely a magyarországi cigányság helyzetének javítására fordított támogatásokat és azok hasznosulását elemzi.

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány kiáll egri Markoth Ferenc Megyei Kórház dolgozóiért

2008.06.04.

Az egri Markoth Ferenc Megyei Kórház egészségügyi szakember-gárdája, az ott dolgozó munkatársak túlnyomó többségének közössége milyen emberpróbáló küzdelmet folytat azért, hogy a kórház működtetése ne kerüljön magánkézbe. A kórházvédők megkeresték a Nemzeti Jogvédő Alapítványt, mivel a Megyei Önkormányzat és a HospInvest Zrt. között létrejött vagyonkezelői szerződés, valamint ezen szerződés következményei számos jogi problémát vetnek fel. Ráadásul ez az első eset, amely során a magántőke egy súlyponti kórház irányítását kívánja megszerezni.

A magánszféra védelméhez való jog a munkavállalót a munkahelyén is megilleti

2008.06.04.

A vagyonőr az ellenőrzött személy ruházatához nem érhet hozzá, csomagját nem vizsgálhatja át, csupán felszólíthatja tartalmának bemutatására. A munkahelyi öltözőszekrények átvizsgálása csak akkor jogszerű, ha az érintett ahhoz előzetesen és önkéntesen hozzájárult.

OGY: A családtámogatási törvény módosítása

2008.06.04.

Az Országgyűlés kedden lefolytatta a családok támogatásáról szóló törvény módosítását célzó javaslat általános vitáját.

Nagyobb hozzáférést szorgalmaz az EU-iratokhoz az ombudsman

2008.06.04.

Miután a Bizottság a minap bejelentette, hogy módosítani kívánja azt a jogszabályt, mely az EU-dokumentumokhoz való nyilvános hozzáférésről rendelkezik, az európai ombudsman arra kérte az EP-t: védje meg a polgárok azon jogát, amely hozzáférést biztosít ezen iratokhoz, valamint társ-jogalkotóként legyen aktív, így biztosítandó a jelenlegi szabályozás sikeres reformját.

Magyar javaslat készül a lex MOL-ügy megoldására

2008.06.04.

Charlie McCreevy belső piaci biztos szóvivője hétfőn megerősítette, hogy kapcsolatfelvételre került sor a Bizottság és a kormány között a lex MOL ügyében és az egyeztetések „biztató irányban” haladnak. A szóvivő ugyanakkor nem kívánt reagálni az esetleges háttéralkuról lábra kapott értesülésekre.

Törvénymódosítás az esélyegyenlőség növeléséért és a pedagógusok munkájának elismeréséért

2008.06.04.

A Parlament által hétfőn elfogadott törvénymódosítás megteremti a jogi kereteket ahhoz, hogy minden gyermek, minden tanuló lehetőséget kapjon a sikeres iskolakezdéshez és az iskola sikeres befejezéséhez.

Az elektronikus iratarchiválás szabályozásának koncepciója

2008.06.04.

Az elektronikus iratok egy része kívül esik a közirat gyakorlati fogalmán. A 'papíros bürokráciában' a hivatali levelezést iktatták, titkárnők gépelték, irattározták. A hivatalos minőségben írott e-maileknél vagy később kinyomtatott levelek elektronikus változatánál mindez teljesen vagy részben hiányzik. A digitalizált iratok egészének archiválási szabályai ma megoldatlanok. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet kutatása keretében a helyzet feltárása után közpolitikai és jogalkotási javaslatokat tett a problémakör megfelelő, korszerű rendezésére.

Vitairat a Londoni Megállapodáshoz való csatlakozás időzítéséről és egyéb feltételeiről

2008.06.03.

A Magyar Szabadalmi Hivatal - összhangban a 2007-2010. évekre szóló középtávú stratégiájával - társadalmi vitát kezdeményez az európai szabadalmak megadásáról szóló Európai Szabadalmi Egyezmény 65. cikkének alkalmazásáról szóló Megállapodáshoz (a Londoni Megállapodáshoz) való magyar csatlakozás időzítéséről és egyéb feltételeiről.

Az ORTT elmarasztalta az Echo TV Kibeszélő című műsorát

2008.06.03.

Az Országos Rádió és Televízió Testület hivatalból indított vizsgálat alapján meghozott határozatában megállapította, hogy az Echo TV Kibeszélő című műsorának 2008. február 11-i adása alkalmas volt arra, hogy a politikusok, országgyűlési képviselők egy csoportjával, a kormánypárti képviselőkkel, sőt az érintett politikai oldalon állók összességével szemben gyűlöletet keltsen.

EKB: továbbra is érvényes a hajók által okozott szennyezésről szóló irányelv

2008.06.03.

A tengeri fuvarozási ágazat lényeges részét képviselő szervezetek a hajók által okozott szennyezésről és a jogsértésekre alkalmazandó szankciók bevezetéséről szóló irányelv Egyesült Királyságban történő végrehajtását érintő keresetet indítottak a High Court of Justice (England & Wales) előtt.

Változik a versenytörvény

2008.06.03.

A Magyar Köztársaság Országgyűlése tegnap elfogadta a versenytörvény módosítását. A jogszabály a döntés következtében jelentős mértékben átalakul. A változtatások 2008. szeptember elsejétől lépnek hatályba. A változtatásoknak köszönhetően jelentős mértékben bővül a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eszköztára.

A vízummentesség „ára”?

2008.06.03.

Ellenszavazat nélkül fogadta el az Országgyűlés a magyar és az amerikai kormány között az ismert vagy feltételezett terroristák kiszűrésére szolgáló információk cseréjére vonatkozó megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000