Hír archívum: 2008. július

Más hónap

„A gyermekek védelemhez fűződő joga”: a Bizottság pályázatot hirdet az Európai Unió ifjúsága számára

2008.07.31.

„A gyermekek védelemhez fűződő joga” – ez a címe annak a pályázatnak, amelyet ma, 2008. július 31-én hirdetett meg Jacques Barrot, az Európai Bizottság jogérvényesülésért, szabadságért és biztonságért felelős alelnöke. A 10–18 éves európai gyermekeket és fiatalokat plakátkészítésre hívják fel a gyermekek Európai Unión belüli védelméhez fűződő joga kapcsán. A pályázat célja, hogy Európa ifjú polgárai jobban megismerjék e jogukat, és hatékonyabban kiállhassanak mellette.

Pert indít a TASZ a polgári titkosszolgálatok jelentéseinek nyilvánosságáért

2008.07.31.

Pert indít a polgári titkosszolgálatok jelentéseinek nyilvánossága érdekében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet - közölték csütörtökön.

Erdogan fellélegezhet

2008.07.31.

Az Európai Unió vezetői szerdán (2008. július 30.) üdvözölték a török alkotmánybíróság azon döntését, melyben az előzetes híresztelések ellenére mégsem tiltotta be a török kormányzó Igazság és Fejlődés Pártját (AKP). A döntéssel jelentős akadály hárult el a török csatlakozási tárgyalások útjából.

Egyedülálló klímavédelmi csomagról tárgyal Európa

2008.07.31.

Az Európai Unió minden egyes lakosának heti három eurójába kerülne annak a 2020-ig szóló átfogó klímavédelmi és zöldenergia-csomagnak a végrehajtása, amelyet január 23-án fogadott el az Európai Bizottság. A javaslatról a szlovén elnökség alatt kezdődtek meg a tárgyalások, amelyek várhatóan a francia félév végén eredményeznek majd kompromisszumot.

OFE per az OTP Bank ellen a szerződések egyoldalú módosítása miatt

2008.07.31.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) közérdekű keresetet indít a jogszabálysértő gyakorlatot folytató legnagyobb magyarországi hitelintézet, az OTP Bank Nyrt. (OTP) ellen.

Mozgalmas félév a bel- és igazságügyi területeken

2008.07.31.

2008 elejére is érvényes volt, hogy az EU-integráció egyik legprosperálóbb területe a bel- és igazságügyi együttműködés. Teljessé vált a Schengen-bővítés és összeállt a leendő EU-bevándorlási paktum fő anyaga. Mindeközben egy miniválságon is sikerült úrrá lenni, amit az amerikai vízummentesség ügye váltott ki és a romániai romák bevándorlása miatt Róma átmenetileg felvetette a határellenőrzés helyreállítását is.

Brüsszel heteken belül dönt az OMV és a Mol fúziójáról

2008.07.31.

Az Európai Bizottság szeptember közepéig dönt arról, hogy zöld utat ad-e a Mol és az osztrák OMV fúziójának. Közben tovább folyik az egyeztetés Brüsszel és Budapest között az úgynevezett lex Mol és a privatizációs törvény (állami aranyrészvények) ügyében.

A Lisszaboni Szerződés kálváriája

2008.07.31.

Az év elején még bizakodás lengte körül a 2007. decemberében, Lisszabonban aláírt szerződést. Mindennek felhajtóereje különösen a márciusi EU-csúcson volt érezhető, midőn mindenki elégedetten hangsúlyozta: végre nem intézményi, hanem érdemi kérdésekkel foglalkozhattak. Június elejére a tagországok több mint fele már ratifikált. Aztán jöttek az írek.

Magyarország szorgalmazza az új határforgalmi megállapodást Szerbiával

2008.07.31.

A magyar rendőrség szükségesnek tartja és szorgalmazza, hogy minél előbb megszülessen az új határforgalmi egyezmény Szerbiával; amíg ez nem készül el, az 1973-as, az EU-szabályokkal nem összeegyeztethető, korszerűtlen megállapodások vannak hatályban - mondta el Samu István vezérőrnagy, az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese az MTI-nek. A Külügyminisztérium is szorgalmazza a határforgalmi egyezmény megkötését.

Egyre több belga támogatja az egyesülést Franciaországgal

2008.07.31.

Egy most készült felmérés szerint csaknem minden második francia ajkú belga támogatná a déli országrész csatlakozását Franciaországhoz.

Becsületsértő a tojásdobálás - ügyészi válasz a liberális politikusoknak

2008.07.31.

Becsületsértő és jogellenes a tojásdobálás, tehát nem része a szabad véleménynyilvánításnak - olvasható abban a válaszlevélben, amelyet a legfőbb ügyész küldött Magyar Bálint és Pető Iván liberális politikusoknak. A levélről a Magyar Televízió (MTV) Híradója tájékoztatott szerdán.

Nem vonja vissza a segélyezésre vonatkozó rendeleteit Monok

2008.07.31.

Nem vonja vissza a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monok képviselő-testülete azon rendeleteit, amelyeket az Észak-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal több területen is törvénysértőnek talált - mondta Monok független polgármestere szerdán.

Ombudsman: Visszás a parkolási pótdíjak kivetésének gyakorlata

2008.07.31.

A tisztességes eljáráshoz való joggal kapcsolatos alkotmányos visszásságot okoz a parkolási társaság ellenőre, ha több fizetési felszólítást is elhelyez az ugyanott huzamosabb ideig, díjfizetés nélkül parkoló gépkocsin. Az ombudsman vizsgálata megállapította, hogy a társaság önkényesen értelmezi a fővárosi parkolási rendeletet, ezért felkérte Budapest Főváros Közgyűlését, hogy pontosítsa az ilyen esetekre vonatkozó szabályokat.

Ismét megtévesztette a fogyasztókat az Euro Credit Consulting

2008.07.30.

A fogyasztói csoportokat szervező Euro Credit Consulting (ECC) Kft. 2006 júniusától 2007 októberéig a fogyasztókat megtévesztő módon népszerűsítette tevékenységét – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A versenyhatóság által korábban már többször elmarasztalt vállalkozásnak most 14 millió forint bírságot kell fizetnie.

Az ombudsman az önkormányzatok működésének nyilvánosságáról

2008.07.30.

A képviselő-testület nyilvános ülésére készülő előterjesztések is nyilvánosak. Az önkormányzatok kötelesek valamennyi határozatukat az érdeklődők rendelkezésére bocsátani. A közfeladatot ellátó jegyző feladatkörére vonatkozó információkat a törvény nyilvánosnak rendeli.

Nyilvános a holokauszt-túlélők anyagi támogatásáról szóló szerződés

2008.07.30.

Dr. Szabó Máté ombudsman egy állampolgár kérdésére válaszolva kifejtette, hogy nyilvános a holokauszt túlélőinek anyagi támogatásáról szóló, a Kormány és a Magyarországi Zsidó Közalapítvány (MAZSÖK) között létrejött szerződés.

Az ÁSZ a kistérségi társulások ellenőrzésének tapasztalatairól

2008.07.30.

A közszolgáltatási feladatok többcélú társulások útján történő ellátásának létjogosultsága nem kérdőjelezhető meg, az ellenőrzési tapasztalatok szerint azonban megkerülhetetlen, hogy az önkormányzatok új intézményrendszerének szabályozási problémáit megszüntessék - összegzi az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legutóbb publikált jelentése.

Csökkenő illegális migráció

2008.07.30.

Magyarországon az első félévben 19 százalékkal csökkent az illegális migráció a tavalyi év hasonló időszakához képest. Sikeres volt az ország felkészülése a schengeni övezethez csatlakozásra - közölte Samu István vezérőrnagy, az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese keddi sajtótájékoztatóján.

Emberi jogi aktivisták demonstráltak Budapesten a kínai jogsértések miatt

2008.07.30.

Az Amnesty International aktivistái kedden demonstrációt és aláírásgyűjtő akciót szerveztek a fővárosban, hogy még az olimpiai játékok kezdete előtt felhívják a figyelmet a Kínában szerintük zajló emberi jogi jogsértésekre.

Fiatalkorúak illegális foglalkoztatása : Olajos a Bizottsághoz fordult

2008.07.30.

Olajos Péter európai parlamenti képviselő írásbeli választ igénylő kérdést intézett az Európai Bizottsághoz a fiatalkorúak illegális foglalkoztatásának ügyében.

Pert nyert a mentőszakszervezet

2008.07.30.

Összesen több mint félmilliárd forintot kénytelen kifizetni hétezer dolgozójának az Országos Mentőszolgálat, miután négy év pereskedést követően a Legfelsőbb Bíróság jogerősen igazat adott a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének - írta szerdán a Magyar Hírlap.

Fizetne-e bombaügyben a biztosító?

2008.07.30.

A IX. kerületben talált és kedden kora este hatástalanított kéttonnás bomba komoly kérdéseket vet fel a biztosítási piacon - írta szerdán a Napi Gazdaság.

Kártérítést kér a csendőr családja a Ságvári-ügyben

2008.07.30.

Kártérítést kér a Ságvári-ügy egyik ártatlanul kivégzett vádlottjának özvegye és testvére. Az idős családtagok az 1959-es halálos ítélet meghozatalában részt vevő Fővárosi Bíróságot és a Legfelsőbb Bíróságot (LB) perelték be - írta szerdai számában a Magyar Nemzet.

Szabad letelepedés a házastársnak is

2008.07.29.

Az EU-s állampolgárok uniós állampolgársággal nem rendelkező házastársai akkor is szabadon mozoghatnak és szabadon letelepedhetnek bármely tagállamban, ha korábban nem tartózkodtak jogszerűen valamely tagország területén – mondta ki az Európai Bíróság.

Nemcsak a fogyasztóit, a GVH-t is megtévesztette a Pannon Medisana

2008.07.29.

Nem kellően alátámasztott állításokat tartalmazó hirdetéseket tett közzé a Medinose allergia ellenes készülékkel kapcsolatban a Pannon Medisana Kft. Emiatt a vállalkozás immár másodszor kapott bírságot a Gazdasági Versenyhivataltól (GVH). A versenyfelügyeleti bírság mellett a GVH ezúttal eljárási bírságot is kiszabott a társaságra, mivel kiderült, hogy a korábbi eljárásban valótlan tényeket állított.

Enyhe az ittas vezetés büntetése

2008.07.29.

Az egységes ítélkezési gyakorlat kialakítása érdekében a megyék jelentést készítenek az ittas és bódult állapotban elkövetett járművezetés bírói gyakorlatáról. A Pest megyei vizsgálat szerint a helyi bíróságokon nem kellően szigorúak az ítéletek - írta kedden a Népszabadság.

Vízum nélkül sem könnyebb bejutni Amerikába

2008.07.29.

Bár most pénteken kísérleti jelleggel, januártól pedig kötelezően életbe lép az amerikai Elektronikus Utazási Jóváhagyási Rendszer (ESTA), ez Magyarországot csak akkor érinti majd, ha már bekerült az Egyesült Államok vízummentességi programjába (VWP) - írta keddi számában a Népszabadság.

Ombudsman: Alapjogsértő és törvénytelen volt a diákot kitiltó döntés

2008.07.29.

Az ombudsman jelentést tett közzé az újpesti polgármester eljárásáról.

Ombudsman: lehet eljárást kezdeményezni a spamküldők ellen

2008.07.29.

Elektronikus hirdetés kizárólag a címzett egyértelmű, előzetes hozzájárulásával küldhető; a kéretlen elektronikus hirdetés, azaz a spam feladójával szemben eljárást lehet kezdeményezni - mutatott rá Szabó Máté ombudsman közleményében.

Az ORTT ügyrendjének módosítását javasolja az ombudsman a nagyobb nyilvánosság érdekében

2008.07.29.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint módosítani kellene az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) ügyrendjét, hogy a közvélemény érdemi információkat kapjon a testület működéséről. Álláspontjáról az ombudsman hétfőn tájékoztatta az MTI-t.

Nemzetközi válások

2008.07.29.

Kilenc tagállam eddig példa nélkül álló szorosabb, ún. megerősített együttműködés keretében szabályozná azokat a válásokat, melyek különböző állampolgárságú feleket érintenek.

Az írek nem akarnak újra szavazni a Lisszaboni Szerződésről

2008.07.29.

Az írek közel háromnegyede ellenzi, hogy országukban újra népszavazásra bocsássák a Lisszaboni Szerződést, ráadásul jelenleg még többen szavaznának nemmel a dokumentumra, mint másfél hónappal ezelőtt.

Az európai bel-és igazságügyi miniszterek találkozója

2008.07.29.

A francia elnökség szervezésében, 2008. július 24-25-én került sor Brüsszelben az európai bel-és igazságügyi miniszterek találkozójára. A magyar delegációt dr. Kiss Tibor nagykövet (a Magyar Köztársaság EU melletti Állandó Képviselője) vezette, az ülésen részt vett dr. Fazekas Judit európai uniós jogi szakállamtitkár is.

Ombudsman: nem készülhet újabb feketelista

2008.07.28.

Még akkor is jogellenes a munkahelyi feketelisták nyilvánosságra hozatala, ha ahhoz a listán szereplő munkavállaló hozzájárult. Az adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint ugyanis a feketelistán történő adatkezelés révén elért cél nem felel meg az adatvédelmi törvényben rögzített úgynevezett célhoz kötöttség elvének, vagyis nem tekinthető jogszerűnek - írta hétfői számában a Népszava.

Népszavazási kérdésdömping

2008.07.28.

Az elmúlt két évben valóságos népszavazási kérdésdömping öntötte el az Országos Választási Bizottságot. A testület 2006 júliusa óta 547 népszavazási kérdést, illetve népi kezdeményezést bírált el, többségüket elutasította.

Bíróságok: hatályon kívül helyezett nyilvánosság

2008.07.28.

A kormány július 1-jével hatályon kívül helyezte a 10/1986. (IX. 1.) IM-BM együttes rendeletet a bűnügyi és az igazságügyi tájékoztatásról. Ez a szabályozási szint a szakértők szerint alkotmányellenes volt, azonban nincs még tervezet az új jogszabályt illetően.

A jövőben külső szakértők segítik a rendőrök munkáját

2008.07.28.

Külső, független szakértők segítik a jövőben a rendőrség munkáját általános kérdésekben, minősítési problémák, nehézségek esetén - közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) az MTI megkeresésére pénteken.

Olimpia, szellemi tulajdonjogok és országimázs

2008.07.25.

Kínában az olimpia közeledtével mind fontosabbá válik a szellemi tulajdonjogok hatékonyabb védelme, de maradandó változásokat egyelőre nehéz elképzelni.

Jogerős ítélet az elmaradt ügyeleti díj ügyében

2008.07.25.

Jogerősen 975 ezer forint elmaradt ügyeleti díjat állapított meg a munkaügyi bíróság Mánya Kristóf, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház volt orvosa javára; erről maga a felperes tájékoztatta pénteken az MTI-t.

Belgrád valamennyi uniós tagállamba visszaküldi nagyköveteit

2008.07.25.

A szerb kormány tegnapi döntése nyomán mind a húsz, Koszovó függetlenségét elismerő tagállamba visszaküldi követeit. A háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzsics hétfői elfogása után ez ismét egy lépés a kapcsolatok normalizálásának irányába.

Vádemelést javasol a rendőrség a VIII. kerületi tanárverés ügyében

2008.07.25.

Vádemelési javaslattal lezárta a tanárukat megverő józsefvárosi diákok ügyét a Budapesti Rendőr-főkapitányság, és az iratokat megküldte a budapesti I.-XII. kerületi ügyészségnek - közölte a rendőrség pénteken az MTI-vel.

Az EU is összegyűjtheti a légiutasok adatait

2008.07.25.

Az uniós belügyminiszterek támogatták azt a javaslatot, mely szerint a jövőben összegyűjtenék, tárolnák és elemeznék a légiutasok személyes adatait, lehetővé téve ezzel a kockázatosnak vagy veszélyesnek ítélt személyek kiszűrését.

KRESZ-módosítást terveznek a kerékpárosok biztonsága érdekében

2008.07.25.

Jogalkalmazói és jogalkotói lépésekről, a KRESZ módosításáról tárgyalt csütörtökön az Új rend és szabadság program kormánybiztosa a Magyar Kerékpárosklub elnökével - tájékoztatta a kormánybiztos hivatala az MTI-t.

Autókölcsönzés és adatvédelem – mi kérhető, és mi nem a bérlőtől

2008.07.25.

Az általános szerződési feltételek kidolgozói nem mindig veszik figyelembe a célhoz kötött adatkezelés törvényi követelményét. A szükséges és elégséges adatokon túl a gépjárműkölcsönző cégek más okmányokat is bekérnek, ami egyes esetekben jogellenes lehet – állapította meg az ombudsman egy beadvány nyomán indított vizsgálatában.

Személyes adatok az internetes áruház kezelésében – az ombudsman állásfoglalása

2008.07.25.

A szolgáltató az ügyfél személyes adatait csak az adott célra, vagyis a szolgáltatás nyújtásához szükséges mértékben kezelheti. Az adatokat az érintett hozzájárulása nélkül semmilyen más célra nem használhatja fel, még akkor sem, ha azokhoz egyébként jogszerűen hozzáférhet.

Egyre több kistelepülés csatlakozik körjegyzőséghez

2008.07.25.

Az ezer lakosnál kisebb településeken egyre kevésbé ragaszkodnak az önálló polgármesteri hivatalhoz, ezt a folyamatot a költségvetési törvény szigorúbb előírásai is ösztönzik.

EU: középpontban az illegális bevándorlók

2008.07.24.

A tagállamok igazságügyi- és belügyminiszterei csütörtökön és pénteken (2008. július 24-25.) Brüsszelben találkoznak, ahol számos bevándorlással kapcsolatos kérdés megvitatása mellett egy közös uniós álláspont kialakítására is kísérletet tesznek.

Az uniós válási szabályok alaposan megoszthatják az EU-t

2008.07.24.

Kilenc uniós tagállam – köztük Magyarország – akár a megerősített együttműködés eszközéhez is nyúlhat, lehetővé téve ezzel, hogy közös szabályokat alkossanak az úgynevezett nemzetközi házasságok felbontására.

Új Ptk.: további menetrend

2008.07.24.

2008 júliusában a Kormány határozatot fogadott el az új Polgári Törvénykönyvről szóló törvényjavaslattal kapcsolatos feladatokról, amely a további előkészítés végett tárcaközi bizottság megalakítását rendeli el.

Draskovics: jogi érveket támasztottam a rendőrség szakmai érveivel szemben

2008.07.24.

A rendőrség Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter jogi érveinek hatására döntött úgy, hogy bár eredetileg megtiltotta a július 5-i melegfelvonulást, néhány órával később mégis tudomásul vette azt. Erről maga Draskovics Tibor beszélt a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában csütörtökön reggel.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000