Hír archívum: 2008. augusztus

Más hónap

Tények a Microsoft ügyről

2008.08.29.

A közvéleményt élénken foglalkoztatja az úgynevezett Microsoft-ügy. Komoly vitákat váltott ki ugyanis, hogy a megfelel-e a törvényi előírásoknak az a 25 milliárd forintos ajánlati felhívás, amelyet „Microsoft, vagy azzal egyenértékű” szoftverek forgalmazói számára írtak ki. Az ügy egyik főszereplőjeként a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) fontosnak tartja a nyilvánosság elé tárni az eddig történteket.

Javaslatok a statisztikai kód (TEÁOR) bejelentésére irányadó hatályos szabályozás egyszerűsítésére

2008.08.29.

Az Igazsűgügyi és Rendészeti Minisztérium 2008. augusztus 28-án hivatalos honlapján közzétette a statisztikai kód (TEÁOR) bejelentésére irányadó hatályos szabályozás egyszerűsítésére vonatkozó javaslatait.

A köztársasági elnök fogadta az Alkotmánybíróság új elnökét

2008.08.29.

Sólyom László köztársasági elnök pénteken bemutatkozó látogatáson fogadta Paczolay Pétert, az Alkotmánybíróság új elnökét.

Konferencia a mediációról

2008.08.29.

A Jogi Fórum 2008. szeptember 19-i rendezvénye a közvetítői eljárás jogviták rendezésében betöltött - egyre jelentősebb - szerepéről, hatékonyságáról, jelenlegi jogi szabályozásáról. Jelentkezés szeptember 1-ig jelentős kedvezménnyel!

Az Európai Közösségek Bíróságának munkaprogramja (2008.09.01-2008.09.05)

2008.08.29.

A nyári vakáció után véget ért az ítélkezési szünet az Európai Bíróságon. A szeptember 1-jétől szeptember 5-ig tartó munkahéten számos érdekes ügy kerül a bíróság napirendjére

Írországi népszavazás: véget nem érő kötélhúzás?

2008.08.29.

Az ír kormány határozottan visszautasította, hogy már folyamatban lennének az újabb népszavazás előkészületei a Lisszaboni Szerződés írországi ratfikálásáról.

Herczog Edit szerint az uniós jogszabályok egyértelműen fogalmaznak a sárga csekkek ügyében

2008.08.29.

A képviselő az Európai Parlamentben jelenleg tárgyalt telekommunikációs jogszabálytervezethez olyan módosító indítványt szerkeszt, amely elejét veheti a további kettős számlázásnak. A hasonló esetek azonban a jelenlegi, általános szabályozás betartásával is elkerülhetőek, ha a szolgáltatók a számláikhoz egységesen átlátható és világos részletezést csatolnak.

Kevesebb szabálytalanság a Szigeten

2008.08.28.

A Kánikula Kommandó kedvező tapasztalatokat szerzett a fogyasztóvédelmi ellenőrzések során az idei Sziget Fesztiválon. A társhatóságok is sokat tettek azért, hogy minden korábbinál tisztább környezet, biztonságosabb körülmények és az előírásokat tiszteletben tartó szolgáltatók várták az ifjúsági rendezvény látogatóit - mondta Kondorosi Ferenc, az Új Rend és Szabadság kormánybiztosa a kormány részére most elkészült tájékoztató tapasztalatait összegezve.

Szigorodó fogyasztóvédelmi szabályok szeptember 1-től

2008.08.28.

A fogyasztóvédelmi hatóságnak is lehetősége lesz a jogsértő üzletek ideiglenes bezárására szeptember 1-től, míg az illegális húsüzemek akár kétmilliárd forintos bírságra is számíthatnak - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtökön a jövő hónap elejétől életbe lépő fogyasztóvédelmi szabályokról.

Kulcsár-ügy - Kulcsár Attila nyolc évet, Forró Tamás felfüggesztett szabadságvesztést kapott

2008.08.28.

Nyolc év börtönre és 230 millió forint vagyonelkobzásra ítélte első fokon sikkasztás miatt Kulcsár Attilát a Fővárosi Bíróság csütörtökön.

Az Alkotmánybíróság szeptember 1-2-i teljes ülésének napirendje

2008.08.28.

Az Alkotmánybíróság szeptember 1-jei teljes ülésén tűzi napirendre a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény 8. § (1) bekezdésének, 19. § (3) bekezdésének, 22. § (3) bekezdésének, 23. § (1) bekezdésének, valamint 70. §-ának alkotmányosságát elemző határozattervezetet.

Szombattól ismét csökkennek az Uniós roamingdíjak

2008.08.28.

Az Európai Unió rendelete szerint szombattól az európai mobil szolgáltatónak ismét csökkenteniük kell roamingtarifáikat. A három hazai szolgáltató ügyfeleinek esetében a rendelkezés mintegy 10 százalékkal csökkenti a roamingköltségeket. Az Unió területén barangolva így a hívásfogadás percenként legfeljebb bruttó 60,9 Ft-ba, a hívásindítás pedig legfeljebb 127,4 Ft-ba kerülhet, jelentette be a Nemzeti Hírközlési Hatóság csütörtökön.

Nem gyógyít a Flavin és az Olimpiq StemXcell

2008.08.28.

Összesen csaknem 171 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) négy vállalkozásra. A forgalmazók gyógyhatást tulajdonítottak a Flavin és az Olimpiq StemXcell nevű készítményeknek, ám ezen állításaikat nem tudták minden kétséget kizáró bizonyítékokkal alátámasztani.

A Magyar Helsinki Bizottság együttműködési megállapodást kötött a kisebbségi ombudsmannal

2008.08.28.

A Magyar Helsinki Bizottság - más civil szervezetekkel együtt - együttműködési megállapodást kötött a kisebbségi ombudsmannal 2008. augusztus 26-án.

Ügyészség: aktuális statisztikai adatok (2008. július 31.)

2008.08.28.

A Magyar Köztársaság Ügyészsége honlapján közzétette a legfrissebb, aktuális statisztikai adatait.

Kulcsár-ügy - várhatóan elsőfokú ítéletet hirdet a Fővárosi Bíróság

2008.08.28.

Várhatóan elsőfokú ítéletet hirdet a Kulcsár-ügyben a Fővárosi Bíróság a mai tárgyaláson.

Nehéz nemzetközi jogi alapot találni Dél-Oszétia és Abházia függetlenedésére

2008.08.28.

Szakértők szerint nehéz nemzetközi jogi alapot találni Dél-Oszétia és Abházia függetlenedésére. Kende Tamás és Lattmann Tamás nemzetközi jogász erről szerdán beszélt.

"Cigánybűnözés" mint közvélemény-kutatási kérdés?

2008.08.28.

A "cigánybűnözéssel" kapcsolatban tett fel kérdést a Nézőpont Intézet augusztusi felmérésében, amelyet a közvélemény-kutató a Heti Válasz megrendelésére készített. Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke uszítónak és manipulatívnak tartja a kérdést; a Nézőpont Intézet ugyanakkor azt közölte, azért használták felmérésükben a "cigánybűnözés" fogalmát, mert az a társadalmi közbeszédben és a szociológiában is szerepel. A kriminológus szerint a tudományban nincs, viszont a társadalmi vitában van helye a fogalomnak. Az ORFK hangsúlyozta, hogy a "romabűnözéssel" összefüggésben a rendőrség semmiféle külön nyilvántartást nem vezet.

Felsőfokú szakirányú továbbképzések a PPKE-JÁK szervezésében

2008.08.27.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Deák Ferenc Továbbképző Intézete 2008. szeptemberi kezdéssel két-három szemeszteres felsőfokú szakirányú továbbképzéseket indít jogászok, valamint egyéb felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára.

Megfenyegették a Magyar Gárda-per bíráját, ezért új bírót kell kijelölni

2008.08.27.

Megfenyegették telefonon ismeretlenek a Magyar Gárda megszűntetése érdekében indított polgári per bíráját, aki ezért elfogultságot jelentett be, így új bírót kell kijelölni - közölte a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága szerdán.

Harc a gyűlölet ellen

2008.08.27.

Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa - a civiljog védő szervezetekkel kötött együttműködési megállapodást követően - javaslatot tett a gyűlöletbeszéd elleni fellépésre.

Együttműködés a kisebbségi biztossal

2008.08.27.

A jogvédelem és a közös fellépés hatékonyabbá tétele érdekében együttműködési megállapodást írt alá – más szervezetekkel együtt – az Eötvös Károly Intézet a kisebbségi biztossal.

A ír EU-miniszter szerint is a népszavazás megismétlésére van szükség

2008.08.27.

Újabb népszavazásra lehet szükség a Lisszaboni Szerződésről - mondta hétfőn (2008. augusztus 25.) Dick Roche, Írország Európa-ügyi minisztere.

Nemzetközi emberi jogi konferenciát rendeznek Budapesten

2008.08.27.

Fehéroszországból és Moldovából is érkeznek szakértők a Külügyminisztérium nemzetközi emberi jogi konferenciájára, a kétnapos tanácskozás csütörtökön kezdődik Budapesten - tájékoztatott Szelestey Lajos külügyi szóvivő kedden.

Késik a rendelet az egyházi közoktatás finanszírozásáról

2008.08.27.

Nem tudja tartani a kormány az általa vállalt határidőt annak a konszenzusos rendeletnek a megalkotására, amely újraszabályozná az egyházi közoktatás finanszírozását - értesült a Magyar Nemzet egyházi forrásokból.

Csökkent az adakozás az áfatörvény miatt

2008.08.27.

Nehéz helyzetbe hozta a karitatív szervezeteket az idén hatályba lépett törvénymódosítás, amely miatt jelentősen csökkent a rajtuk keresztül a rászorulóknak felajánlott természetbeni adományok mennyisége - írja a Magyar Hírlap.

Az egyenlő bánásmódról szóló törvény módosításával szankcionálná a gyűlöletbeszédet a kisebbségi ombudsman

2008.08.26.

Az egyenlő bánásmódról szóló törvény módosítása révén szankcionálná a gyűlöletbeszédet a kisebbségi ombudsman; Kállai Ernő keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: nemcsak a rendezvényeken, a közbeszédben, hanem a médiában megjelenteket is lehetne így büntetni.

Helybenhagyta az SZTE EHÖK elnökét elmarasztaló fegyelmi határozatot a Csongrád Megyei Bíróság

2008.08.26.

Jogerős ítéletében helybenhagyta a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának (SZTE EHÖK) elnöke ellen az egyetem által korábban hozott elmarasztaló fegyelmi határozatot kedden a Csongrád Megyei Bíróság.

Jogvédő szervezetekkel kötött megállapodást a kisebbségi ombudsman

2008.08.26.

Civil jogvédő szervezetekkel kötött együttműködési megállapodást a hatékonyabb jogvédelem érdekében Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa kedden Budapesten.

Letartóztatták az emberölés vádja alól felmentett férfit

2008.08.26.

A Bács-Kiskun Megyei Bíróság elrendelte annak a 22 éves férfinak az előzetes letartóztatását, akit a Szegedi Ítélőtábla jogerősen felmentett egy 15 éves kiskőrösi lány meggyilkolásának vádja alól - közölte a rendőrség kedden az MTI-vel.

Viszályt szított a vajdasági alaptörvény

2008.08.26.

Háborog a szerb nacionalista ellenzék a készülő vajdasági alaptörvény miatt, amely bővítené a tartomány autonómiáját. A magyarok támogatják a tervezetet.

Olimpia: Kínának és a NOB-nak tanulnia kell a hibákból, a MOB-nak támogatnia kell az emberi jogi értékeket

2008.08.26.

Az Amnesty International szerint a kínai hatóságok számára a mögöttes tartalomnál fontosabb volt a külső megjelenés, mivel az olimpiai játékok alatt is folytatódott az aktivisták és az újságírók üldözése. A szervezet bírálta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) is, amiért beárnyékolta az olimpia emberi jogi örökségét azzal, hogy szemet hunyt a túlkapások felett. A szervezet Magyarországon helytelenítette továbbá, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) az emberi jogokat nem tekintette az olimpiai eszme szerves részének, és nem mutatott megfelelő elköteleződést az emberi jogi sértések elleni fellépésben.

Aggasztó gyermekvédelmi hiányosságok

2008.08.26.

Sérülhetnek a gyermekek alkotmányban garantált jogai, nem jut mindenki egyenlő eséllyel a gyermekjóléti alapellátásokhoz, és kevés a szakember – állapította meg jelentésében Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa. Firtl Mátyás, a KDNP országgyűlési képviselője szerint ezek is a mélyülő szociális válság tünetei.

Magyar Rádió - megtámadták a rádiós multiplexpályázat eredményét

2008.08.25.

Bíróságon támadta meg a rádiós digitális multiplexpályázat eredményét a vesztes, a Magyar Rádió - a közmédium hétfői tájékoztatása szerint maga a kiírás és az általuk benyújtott anyag elbírálása is "több tekintetben is jogilag megalapozott aggályokat vet fel".

Gyermekek a melegfesztivál plakátján – az ombudsman vizsgálata

2008.08.25.

A gyermek képmásának felvétele, és plakátokon való szerepeltetése adatkezelés, melyhez a hozzájárulást cselekvőképtelen kiskorú esetében a törvényes képviselő, a felügyeleti jogot gyakorló szülő adhatja meg. A családjogi szabályok szerint érdekellentét esetén a gyámhatóság közreműködésére is szükség van; a bírósági gyakorlat szerint ez már akkor is szükséges, ha a lehetősége is felmerül a gyermek és törvényes képviselője közötti érdekellentétnek. Az ombudsman lezárta vizsgálatát a "melegfesztivál" egy plakátjának ügyében.

Készül az új alkotmánykommentár

2008.08.25.

Interjú Dr. Jakab András alkotmányjogásszal, a Liverpooli Egyetem oktatójával a készülő új alkotmánykommentárról, melynek megjelenése a közeljövőben várható.

Szűcs Erika: segélyt az kapjon, aki munkára nem képes

2008.08.25.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium álláspontja szerint annak kell segélyt kapnia, aki nem képes munkavégzésre, mindenki más számára foglalkoztatási lehetőséget kell kialakítani - jelentette ki a tárca vezetője Egerben pénteken sajtótájékoztatón. A miniszter a nap végén észak-hevesi látogatását összegezve az MTI-nek elmondta: a konzultációk résztvevői elfogadták az Út a munkához programban tervezett átalakítás szellemiségét.

A csalás gyanúja is felvetődött a hospinvest kórházvezetővel szemben

2008.08.25.

A Magyar Nemzet birtokába került jogi szakvélemény szerint vagyoni kárt okozott egy törvényellenes szerződés megkötésével a HospInvest által működtetett kiskunhalasi kórház igazgatója; erről a lap szombati számában ír.

Életveszélyes kődobálás Székesfehérváron

2008.08.25.

A székesfehérvári városi bíróság nem rendelte el a kedd este Székesfehérvárott történt kődobálás gyanúsítottjainak, hat fiatalnak az előzetes letartóztatását; a határozat nem jogerős - közölte pénteken a Fejér Megyei Bíróság szóvivője.

Megsemmisítette a tatabányai népszavazás egyik kérdését a bíróság

2008.08.22.

A városi bíróság elsőfokú ítélete szerint nem írható ki népszavazás Tatabányán arról, létesüljön-e a városban 50 megawattnál nagyobb erőmű, de arról igen, hogy épülhet-e a városban hulladékégető - tájékoztatta a városi bíróság ügyeletes bírája, Hamvas Béla pénteken az MTI-t.

Az ügyészség elutasította Kerék Csaba feljelentését

2008.08.22.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség pénteken elutasította Kerék Csaba, a Kulcsár-ügy másodrendű vádlottjának hamis vád miatt tett feljelentését - közölte az MTI érdeklődésére a Fővárosi Főügyészség sajtóirodája.

Elnapolták az ítélethirdetést a Kulcsár-ügyben

2008.08.22.

A vádlottak utolsó szó jogán előadott védekezését követően augusztus 28-ra napolták el az elsőfokú ítélet kihirdetését a Kulcsár-ügyben a Fővárosi Bíróságon pénteken.

A Kulcsár-ügy kronológiája

2008.08.22.

Várhatóan hamarosan ítéletet hirdet a Fővárosi Bíróság Kulcsár Attila és 23 vádlott-társának 2006 májusában kezdődött büntetőperében, akiket többek között sikkasztással, pénzmosással, vesztegetéssel, orgazdasággal és bűnpártolással vádolnak.

Mégsem lesz ítélet ma a brókerperben?

2008.08.22.

Bár a Fővárosi Bíróságon még a múlt héten is tényként kezelték a pénteki ítélethirdetést Kulcsár Attila és társai ügyében, de csütörtökön már olyan hírek érkeztek, hogy Varga Zoltán bíró megvárja az ügyészség várhatóan pénteki döntését Kerék Csaba ügyében, aki hamis vádért feljelentette Kulcsár Attila ügyvédjét - írja a Népszabadság.

Ombudsman: a szlovák rendszám nem ok, hanem tünet

2008.08.22.

A hátrányos megkülönböztetés veszélyét hordozza magában, hogyha a Vám- és Pénzügyőrség csak a Szlovákiában regisztrált autók üzembentartóit vizsgálja, a Magyarországon más külföldi rendszámmal használt járművek üzembentartóit nem ellenőrzi. A szlovák és egyéb külföldi rendszámok megjelenése valójában tünet, a kiváltó körülményeken pedig az illetékesek az ombudsman korábbi ajánlása nyomán se enyhítettek.

Egyértelműbbé kívánja tenni az IRM a gyülekezési törvényt

2008.08.22.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) azokat a javaslatait foglalta össze, amelyekkel egyértelműbbé lehetne tenni a gyülekezési törvényt - mondta Draskovics Tibor szakminiszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

Draskovics: novembertől felgyorsulhatnak a hatósági eljárások

2008.08.22.

Novembertől várhatóan felgyorsulnak a hatósági eljárások, egy készülő kormányrendelet értelmében ugyanis több esetben nem lesz szükség hatósági engedélyeztetésre, csupán bejelentésre - közölte az igazságügyi és rendészeti miniszter csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.

Rasszizmussal vádolja az ENSZ Ausztriát

2008.08.22.

Az ausztriai bevándorlók elleni rendőri túlkapásokra és a kétnyelvűségről szóló határozat be nem tartására is felhívta a figyelmet az ENSZ fajüldözés-ellenes bizottsága.

A magyar hatóságok a jövőben is megpróbálják megakadályozni a kuruc.info működését

2008.08.22.

A magyar hatóságok a jövőben is fellépnek a kuruc.info honlap működtetése ellen - jelentette ki Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

Elfogadta az eurótörvényt a szlovák kormány

2008.08.21.

Jóváhagyta az euróra való áttérésről szóló törvény tervezetét a szlovák kormány szerdán - a jogszabályt még a parlamentnek is szentesítenie kell. Az új törvény alapján további 38-at módosítanak, bővítenek.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000