Hír archívum: 2008. augusztus

Más hónap

Elektronikus cégeljárás a gyakorlatban

2008.08.21.

A Fővárosi Bíróság Cégbírósága közreműködésével, konzultációval egybekötött gyakorlati oktatás szeptember 12-én. Augusztus 22-ig jelentős kedvezménnyel jelentkezhet!

Megkezdődött az irányítás átadása Koszovóban

2008.08.21.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) megkezdte a hivatali helyiségek és járművek átadását az Európai Unió EULEX elnevezésű rendőri és igazgatási missziójának. Oroszország és Szerbia határozottan ellenzi a lépést, mivel a két ország szerint az EU-missziónak nincs meg a kellő jogi alapja.

Kiadható Zentai Károly Magyarországnak az ausztrál bíróság döntése értelmében

2008.08.21.

Az ausztráliai perthi bíróság szerdai határozata értelmében kiadható Magyarországnak a háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly. A 86 éves férfi azonban várhatóan fellebbezést nyújt be, így a döntés még nem jogerős.

Sokáig nem lesz új Alkotmány

2008.08.19.

Interjú Dr. Lövétei István alkotmányjogásszal, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának egyetemei adjunktusával a közigazgatási hivatalok működésének jogi alapjairól, és egyéb aktuális alkotmányossági kérdésekről.

Az ombudsman fenntartja véleményét az OPNI bezárásával keletkező alapjogi problémákról

2008.08.19.

Az egészségügyi kormányzat a jogbiztonsággal és a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való joggal kapcsolatos visszásságot okozott azzal, hogy bezáratta az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet – erősítette meg korábbi véleményét az ombudsman.

Vízummentesség: az amerikaiak miatt csúszik az utolsó szerződés aláírása

2008.08.19.

Az amerikai fél miatt csúszik a vízummentességi megállapodáshoz szükséges utolsó szerződés aláírása Magyarország és az Egyesült Államok között - mondta April H. Foley amerikai nagykövet hétfőn Szolnokon az MTI-nek.

Feljelentés-kiegészítést rendelt el az NNI Móricka-ügyben

2008.08.19.

Feljelentés-kiegészítést rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Lévai Katalin levele nyomán, amelyben a szocialista európai parlamenti képviselő vizsgálatot kezdeményezett a Móricka című vicclapban megjelent képregény miatt - tájékoztatta az MTI-t az NNI szóvivője kedden.

Kulcsár-ügy: a nyomozó ügyészségre került a hamis vád miatt tett feljelentés

2008.08.18.

Illetékesség és hatáskör hiánya miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) átküldte a Budapesti Nyomozó Ügyészségnek azt a feljelentést, amely a múlt héten a brókerbotránnyal összefüggésben érkezett - közölte az MTI érdeklődésére Bartha László, az NNI szóvivője hétfőn.

Ombudsman: Vége a tetszőleges számú büntetésnek

2008.08.18.

A Fővárosi Közgyűlés az ombudsman második vizsgálatát követően módosította, egyértelművé tette a rendeletet, amely szabályozta, miként büntethető a várakozási övezetekben díjfizetés nélkül parkoló jármű tulajdonosa. A türelmi idő letelte után a parkolóőr ezentúl csak egyszer tehet "mikuláscsomagot" az autóra, ott pedig, ahol időben korlátozott a várakozás, csak a megjelölt idő letelte után szabható ki újra a pótdíj.

Nem hátráltatja az uniós döntéshozatalt a francia alkotmánymódosítás

2008.08.18.

Nem hátráltatja az uniós döntéshozatalt a francia alkotmánymódosítás, amely egyebek mellett arról rendelkezik, hogy Franciaországban népszavazást kell tartani az új tagállamok felvételével kapcsolatban - mondta Jack Lang francia szocialista politikus pénteken az MTI-nek.

Amerikai vízummentesség: szeptemberben megszülethet az utolsó megállapodás

2008.08.18.

Szeptemberben megszülethet az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodás Magyarország és az Egyesült Államok között - mondta Thomas Ramsey amerikai főkonzul pénteken Budapesten az MTI-nek.

Siker a fogyasztók védelmében

2008.08.18.

2008. júliusában a FEOSZ eljárást indított a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál, mivel az UPC Magyarország Kft. arról tájékoztatta levélben azokat az előfizetőit, akik papír alapú számlákon és nem elektronikusan fizetnek, hogy 2008. július 11-től havonta többletköltségként 96 Ft-ot kell fizetniük, amennyiben nem térnek át az elektronikus díjfizetésre.

Jogi Fórum konferenciák és konzultációk, 2008. ősz

2008.08.15.

A Jogi Fórum 2008. őszi rendezvény-sorozata elismert szakemberek közreműködésével számos aktuális területet dolgoz fel, a gyakorlat igényeit is szem előtt tartó elméleti alapossággal, hasznos tudásanyagot szolgáltatva mind gyakorló jogász, mind a jog világa iránt érdeklődő vendégei számára.

Draskovics: 150-200 körzeti megbízott állhat szolgálatba tavaszig

2008.08.15.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter 150-200 fővel növelné a körzeti megbízottak (kmb) számát; a kmb-sek azon a 100-110 településen állnának szolgálatba a legkésőbb jövő tavaszig, ahol az utóbbi időben megszaporodtak a vagyon elleni, a közrendet, közbiztonságot veszélyeztető jogsértések.

A VPOP viszi tovább a MÁV ÁBE-nyomozást, hűtlen kezeléssel kiegészítve

2008.08.15.

Az ügyészség döntése alapján továbbra is a vámhatóság nyomoz a MÁV ÁBE ügyében, miután a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) újabb, hűtlen kezelés alapján tett feljelentése alapján is nyomozást rendeltek el és azt egyesítették a korábbi eljárással - mondta Sipos Jenő, a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője pénteken.

Zöld Könyv: „Szerzői jogok a tudásalapú társadalomban ”

2008.08.15.

A Bizottság kiadott egy Zöld Könyvet, amelynek célja, hogy konzultációra ösztönözzön a szerzői jog és a mai modern, tudásalapú társadalom kapcsolatáról.

A brókerbotrány ügyében feljelentés érkezett az NNI-hez

2008.08.15.

A brókerbotránnyal összefüggésben csütörtökön feljelentés érkezett a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI) - közölte a Népszabadsággal Bartha László, a szervezet szóvivője, ám részleteket nem árult el.

A minisztérium kész a gyógyszer-gazdaságossági törvény módosítására

2008.08.15.

Az Egészségügyi Minisztérium (EüM) elkötelezett abban, hogy módosítsa a gyógyszer-gazdaságossági törvényt - mondta Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a minisztériumban folytatott csütörtöki tárgyalása után.

Jogerősen elítélték a volt megyei rendőrfőkapitányt

2008.08.15.

Több mint kétmillió forintos sikkasztás miatt jogerősen elítélte a Baranya Megyei Bíróság Ernyes Mihályt, aki 1991 és 2000 között volt a megye rendőrfőkapitánya.

Sikertelen zsarolás után népszavazás?

2008.08.15.

Zsarolás miatt nyomozást indított a BRFK a nyerőgépekkel kapcsolatos népszavazási kezdeményezéssel összefüggésben - írja pénteki számában a Napi Gazdaság.

Bárándy Gergely a vagyongyarapodási vizsgálatok szabályainak felülvizsgálatát szorgalmazza

2008.08.14.

A vagyongyarapodási vizsgálatok szabályainak felülvizsgálatát szorgalmazza Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője, aki ez ügyben írásbeli kérdéssel fordult Veres János pénzügyminiszterhez csütörtökön.

Szigorodnak a vegyi anyagokkal kapcsolatos szabályok

2008.08.14.

Az idei évtől, az Európai Unió gyakorlatának megfelelően, Magyarországon is szigorodik a kémiai anyagok felhasználása és forgalmazása, s ezért a gyártók és forgalmazók regisztrálására van szükség - mondta Vojnik Mária egészségügyi államtitkár a kormányszóvivői tájékoztatón, szerdán Budapesten.

A Fővárosi Főügyészséghez kerül Lévai Katalin vizsgálatkérő levele

2008.08.14.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Legfőbb Ügyészséghez (LÜ) továbbította Lévai Katalin levelét, amelyben a szocialista európai parlamenti képviselő vizsgálatot kezdeményez a Móricka című vicclapban megjelent képregény miatt; az LÜ a levelet a Fővárosi Főügyészségnek postázta - tudta meg az ügyészségektől az MTI csütörtökön.

Külön törvény kellene a családon belüli erőszak ellen a NANE szerint

2008.08.14.

Önálló törvényre lenne szükség a családon belüli erőszak visszaszorítása érdekében Magyarországon - mondta Tóth Györgyi, a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület munkatársa csütörtökön.

Intézményes kapcsolat

2008.08.14.

2008. augusztus 13-án együttműködési megállapodást írt alá a Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság és Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke. A Jogi Fórum jelen volt az eseményen.

Tasnádi újra perben

2008.08.14.

Perújítási indítványt kezdeményezett a napokban Tasnádi Péter ügyében a Fővárosi Fellebviteli Főügyészség – tudta meg a Népszabadság. A hatóság vezetője megerősítette az értesülést.

Gripen-ügyben nem talált bűncselekményt a főügyészség

2008.08.14.

Nem talált bűncselekményre utaló adatot a magyar vádhatóság a Gripen svéd vadászrepülők beszerzése ügyében - közölte a Népszabadsággal a Központi Nyomozó Főügyészség. A lap szerint így feleslegessé válhat a Gripen-beszerzések ügyében a kormány és az ellenzék oldaláról egyaránt támogatott parlamenti vizsgálóbizottság felállítása.

Rendszám-razzia Budapesten szeptember közepéig

2008.08.14.

Rendszám-razziát tart a rendőrség Budapesten; egy hónapon keresztül ellenőrzik a rendszám nélkül közlekedő autósokat és motorosokat - mondta Komáromi Endre, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője szerdán Budapesten.

Négy szabad demokratát gyanúsítanak magánokirat-hamisítással

2008.08.14.

A Borsod megyei SZDSZ-alapszervezet négy tagját gyanúsítja magánokirat-hamisítással a rendőrség - erősítette meg a BRFK kommunikációs osztályának szóvivője szerdán.

Kondorosi: kevesebb jogsértés volt az idei Forma-1-es Magyar Nagydíjon

2008.08.14.

A korábbi évekhez képest az idén a vállalkozók jobban betartották a szabályokat a Formula-1-es Magyar Nagydíjon - tájékoztatott Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság program kormánybiztosa szerdán. A javulás ellenére a foglalkoztatottak mintegy fele feketén dolgozott, és a vendéglátó egységek felénél találtak szabálytalanságokat.

Csipkerózsika a sértett; törvényjavaslatok a szigetlakóktól

2008.08.14.

Játékos tudásfelmérő tesztekkel, beszélgetésekkel, mesékbe oltott bírósági tárgyalásokkal, adott esetben jogi tanácsadással is várja az érdeklődőket a Civil Szigetre kitelepült Fővárosi Bíróság és az Országgyűlés.

Nem élt vissza gazdasági erőfölényével a MÁV - a GVH megszüntette az eljárást

2008.08.13.

A Gazdasági Versenyhivatal a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt indult versenyfelügyeleti eljárásában 2008. július 30-i keltezéssel meghozta végzését, amelyben az eljárást megszüntette.

Folytatódnak az egyeztetések a magyar menekülthelyzetről

2008.08.13.

Folytatja az egyeztetést az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a magyar szervekkel azért, hogy javuljon a magyarországi menekültellátás - közölte Szobolits Andrea, a szervezet munkatársa szerdán. Az UNHCR augusztus elején erősen kritizálta Magyarországot a menekülttáborokban tapasztalt rossz viszonyok miatt.

Együttműködési megállapodás az NHH és az ORTT között

2008.08.13.

A két intézmény együttműködésének kereteit rögzítő megállapodást írt alá Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke és Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) vezetője szerdán Budapesten.

Lévai Katalin ügyészségi vizsgálatot kér a Móricka-képregény ügyében

2008.08.13.

Lévai Katalin európai parlamenti képviselő, az EP Szocialista képviselőcsoportjának romaügyi szóvivője levelet írt a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetőjének Dr. Sódor Istvánnak, melyben kifejtette, hogy a Móricka című vicclap legújabb számában megjelent képregény véleménye szerint alkalmas a roma lakossággal szembeni gyűlöletkeltésre.

Jól képzett, nyelveket beszélő fiatal jogászokat vár a piac

2008.08.13.

Joghallgatók és frissen végzett jogászok számára hirdet nemzetközi esszéíró pályázatot a Schönherr, Ausztria és a közép-kelet-európai régió élvonalbeli jogi szolgáltatója. A „SCEEEC 08” elnevezésű, 5000 euró díjazású pályázatra magyar egyetemisták és pályakezdők jelentkezését várják a szervezők, a román, szerb, ukrán és bolgár pályázók mellett.

Az Európai Unió elítéli az iráni Evin börtönben végrehajtott halálbüntetéseket

2008.08.13.

Az elnökség az Európai Unió nevében tett nyilatkozatot az iráni Evin börtönben 29 személyen végrehajtott halálbüntetésről. Az Európai Unió a leghatározottabban elítéli, hogy az iráni Evin börtönben 2008. július 27-én vasárnap kivégeztek egyidejűleg 29 személyt.

A foglalkoztatás biztonságáért

2008.08.13.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség 2008. augusztus 11. napján beszámolót tett közzé a 2008. I. félévében elvégzett feladatairól.

Hír TV-ügy: hamis vád miatt nyomoznak a fővárosi ügyészek

2008.08.13.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség hamis vád miatt nyomoz az egyik Hír TV-s riporter, valamint Helmeczy László ügyvéd feljelentése alapján; gyanúsítottat még nem hallgattak ki - derül ki Ihász Sándor fővárosi főügyésznek a Hír TV munkatársai által nyilvánosságra hozott állítólagos drogüggyel kapcsolatban az MTI-nek kedden elküldött válaszleveléből.

Kötelező Autóbillog?

2008.08.13.

Az Európai Gépjárműbűnözés Elleni Szövetség (EGÉSZ) Egyesület szakértői megállapították, hogy a járművek utólagos jelölése azon kívül, hogy drága, nem alkalmas a lopások számának jelentős csökkentésére.

Segélyért munkát - minisztériumi válasz Füzesabonynak

2008.08.12.

A szociális és munkaügyi tárca az Út a munkába program keretében képzeli el a szociális törvény módosítását - tolmácsolta a minisztérium álláspontját kedden sajtótájékoztatón Laminé Antal Éva, Füzesabony polgármestere.

A fekete foglalkoztatás nyáron sem tart szünetet

2008.08.12.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség az első félév során 252964 fő szabálytalan foglalkoztatását tárta fel. Ezen belül a 40521 fő feketemunkás alkalmazására derült fény. A nyáron jellemző idénymunkák megjelenésével tovább szaporodik a munkaszerződés és bejelentés nélkül foglalkoztatottak aránya.

Sziget 2008 - könnyűzene és nehéz témák, ombudsmanra hangolva

2008.08.12.

Hagyomány, hogy a Szigetre az Országgyűlési Biztosok Hivatala is kiköltözik, és nem csak azért, hogy meghallgassa a fiatalok állampolgári panaszait. A szigetlakóknak és a napi látogatóknak "hangszerelt" programokat szerveznek, legtöbbször a Civil Szigeten felvert ombuc-sátorban, olykor pedig a Civil Színpadon.

Egy apró sziget akadályozza a Lisszaboni Szerződés ratifikációját

2008.08.12.

A 27 000 lakosú autonóm finn szigetcsoport, a zömében svéd nyelvű Aland komoly fejfájást okoz az északi ország kormányának, hiszen csak speciális engedmények fejében hajlandó hozzájárulni a (Lisszaboni Szerződés|http://www.jogiforum.hu/kereso/kategoriak/317) ratifikációjához.

Szigorúbb drogpolitikát javasol a Kisgazda Ifjúsági Tagozat

2008.08.12.

A jelenleginél szigorúbb büntetéssel riasztaná el a drogfogyasztástól a fiatalokat a Kisgazda Ifjúsági Tagozat - közölte Chladek Tibor, a tagozat elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Basescu nem ismeri el a kollektív kisebbségi jogokat

2008.08.12.

A nemzetközi politikában divattá vált, hogy a kisebbségi jogok leple alatt államok területi épségét próbálják megsérteni - jelentette ki hétfőn Traian Basescu államfő. A politikus részt vett egy határon túli románoknak szervezett nyári tábor munkájában.v

Módosítani kell a jogalkotási törvény szövegét

2008.08.12.

Módosítani kell a jogalkotási törvény szövegét. Az igazságügyi tárca az Alkotmánybíróság döntésére vár.

Új Generáció: ne büntessék a drogfogyasztást!

2008.08.12.

Az Új Generáció azt szeretné, hogy ne büntessék a drogfogyasztókat, ugyanakkor hatékony drogprevenciós programok elindítását sürgeti - jelentette ki Léderer András, az SZDSZ ifjúsági tagozatának elnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség szerint a büntető törvénykönyv nem szankcionálja az alkalmi drogfogyasztást; szerintük a drogmegelőzésre fordított állami forrásokat és a konzultációs helyek számát kellene növelni.

Folyamatos fogyasztóvédelmi ellenőrzés a Szigeten

2008.08.11.

A Sziget Fesztivál egy hete alatt nyolc hatóság szakemberei folyamatosan ellenőrzik az élelmiszereket, az ivóvizet, a jövedéki termékeket, az elektromos berendezéseket és a nyugtaadást - közölte hétfőn Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Brit pénzügyi jogásszal erősít az Oppenheim

2008.08.11.

Az Oppenheim – Magyarország egyik vezető ügyvédi irodája – tanácsadójaként folytatja pályafutását Simon Peter Benedek (41 éves), aki banki és pénzügyi területen erősíti tovább a jogi szolgáltatót. Simon Benedek mostani pozícióját megelőzően az amerikai White & Case budapesti irodájánál tevékenykedett.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000