Hír archívum: 2008. szeptember

Más hónap

A bábfilm-szerződésekről bizonyos adatokat ki kell adnia a Magyar Televíziónak

2008.09.30.

Bizonyos adatokat ki kell adnia a Magyar Televíziónak (MTV) a hetvenes-nyolcvanas években készült bábfilm-sorozatainak hasznosításáról - döntött kedden kihirdetett, első fokú, nem jogerős ítéletében a Fővárosi Bíróság.

8,5 százalék maradt a jegybanki alapkamat

2008.09.30.

A Monetáris Tanács a 2008. szeptember 29-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 8,5%-os szintjét.

Adatgyűjtési ügy - A képviselők lehallgatásáról tájékoztatni kell a parlamentet

2008.09.30.

Az adatgyűjtési ügyben a nemzetbiztonsági szervek és a Fidesz között kibontakozott, jogi lépésekhez vezető vitában a legnagyobb ellenzéki párt álláspontjának kulcseleme, hogy a titkosszolgálatok ellenzéki képviselőket hallgattak le és erről nem tájékoztatták őket. Ezzel szemben a titokminiszter többször hangsúlyozta, hogy nem hallgattak le képviselőket, hanem az UD Zrt. vezetőjének telefonbeszélgetéseit rögzítették, amelyeket képviselőkkel is folytatott. A nemzetbiztonsági törvény arról rendelkezik, hogy parlamenti képviselők lehallgatásáról tájékoztatni kell az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát, abban az esetben, ha képviselő a célszemély.

Közigazgatási hivatal - esélyek háza - megállapodás Debrecenben

2008.09.30.

Együttműködési megállapodást kötött egymással az Észak-alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal, valamint a debreceni, a nyíregyházi és a szolnoki Esélyek háza; a dokumentumokat hétfőn Debrecenben, a nemek közötti esélyegyenlőségről rendezett konferencia keretében írták alá az érintett hivatalok vezetői.

A tizenharmadik havi bér kifizetésének módosítása, családok támogatása

2008.09.30.

A jövő évtől kezdve nem évközben, hanem a tárgyév decemberében kell kifizetni a 13. havi illetményt - közölte Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára hétfőn a törvényjavaslat általános vitájában, az Országgyűlésben.

Az IRM kiemelt figyelmet fordít a rendőrségre

2008.09.30.

A demokratikus jogállam védelme, a nagyobb rend és biztonság megteremtése jelentős részben rendészeti feladat, amit csak egy jól működő rendőri szervezet képes eredményesen végezni, ezért az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium kiemelt figyelmet fordít a rendőrség, a rendőrök problémáinak megoldására.

Otthon szülés helyett kórházon kívüli szülés?

2008.09.30.

Otthon szülés - a szabad szülésválasztás hívei már csupán idézőjelbe tennék e módszert: most elkészített jogszabály-tervezetükben már nem a hely, hanem a módszer és a szemlélet szabályozásához ragaszkodnának. Kórházon kívül, így szól a meghatározása a szülési alternatívának - írta kedden a Népszabadság.

Országgyűlés - A közrend védelméről szóló javaslatról tárgyal a Ház

2008.09.30.

A közrend védelmével kapcsolatos, az utcai rendbontásokra is részben válaszoló törvényjavaslatot tárgyal ma az Országgyűlés.

Pert nyert a magyar állam ellen Sándor István

2008.09.30.

Mintegy 11 és fél millió forintot kell a magyar államnak fizetnie Sándor Istvánnak, a "Papa" néven ismertté vált nyugalmazott rendőrtisztnek - erről szóló első fokú határozatát hétfőn hirdette ki a Fővárosi Bíróság.

Országgyűlés - A minősített adat védelméről szóló törvényjavaslat

2008.09.30.

Az MSZP, az MDF és az SZDSZ módosításokkal támogathatónak ítélte a minősített adatok védelméről szóló törvényjavaslatot hétfőn az Országgyűlésben, a Fidesz viszont közölte: Szilvásy György, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter eddigi tevékenysége okán nem teremthető meg a kétharmados többség a javaslat egyes részeinek elfogadásához.

Ombudsmanná választották Jóri Andrást

2008.09.29.

Az Országgyűlés 306 igen és 40 nem szavazattal, titkos szavazással adatvédelmi biztossá választotta Jóri Andrást hétfőn.

Parlament előtt a Titoktörvény

2008.09.29.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter által jegyzett, a minősített adatok védelméről szóló T/6147. számú törvényjavaslat általános vitáját hétfőn kezdte meg az Országgyűlés.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2008.09.29.

A héten a Tanács több formációban is ülésezik, emellett informális megbeszélések keretében is találkoznak a tagállamok egyes szakminiszterei. A külkapcsolatok terén a legkiemelkedőbb esemény a hétfői EU-India csúcstalálkozó lesz, de emellett az Európai Parlament delegációi számos országban látogatást tesznek a következő napokban.

Amerikai vízummentesség - szerdán írják alá az utolsó megállapodást

2008.09.29.

Szerdán írja alá az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást Magyarország és az Egyesült Államok - mondta Kohári Lajos, a Külügyminisztérium helyettes szóvivője hétfőn.

Ügyészi konferencia a korrupcióról és a pénzmosásról

2008.09.29.

Tekintettel a több tízszeres, akár százszoros látenciára, az adatokból tévedés lenne levonni azt a következtetést, hogy Magyarországon a korrupció nem jelentkezik komoly problémaként - mondta Kovács Attila, a Legfőbb Ügyészség kiemelt ügyek főosztályának vezetője hétfőn Budapesten, a korrupció és pénzmosás elleni nemzetközi konferencián.

Öt százalékkal többen fordultak az ombudsmanhoz

2008.09.29.

Öt százalékkal többen fordultak az idén az ombudsmanhoz, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Erről Szabó Máté a hivatali tevékenységének első évéről tartott sajtótájékoztatóján számolt be hétfőn Budapesten.

Az Európai Bíróság munkaprogramja (2008. szeptember 29-től október 10-ig)

2008.09.29.

Az Európai Közösségek Bírósága 2008. október 9-én (csütörtök) 9.30-kor ítéletet hirdet a Fővárosi Bíróságról érkezett C-404/07. sz. Katz ügyben.

Egy kézben a Discovery és Spektrum tévécsatornák

2008.09.29.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) csak bizonyos feltételekkel engedélyezte, hogy a Chellomedia Programming BV megvásárolja a Spektrum TV Zrt-t. A vevőnek 2012. július 31-ig biztosítania kell, hogy a Spektrum tv csatornát harmadik fél is szerepeltethesse kínálatában.

Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete - Személyi változások 2008. október 1-től az MTE - ben

2008.09.29.

Halász Mónika személyében új jogi tanácsadója lesz október 1.-től a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE). Pintér Róbertet, Gerényi Gábor váltja az elnöki pozícióban.

ÁSZ - A Befektető-védelmi Alap működésének ellenőrzéséről

2008.09.29.

Az Állami Számvevőszék az éves ellenőrzési terve alapján elvégezte a Befektető-védelmi Alap (Beva) működésének vizsgálatát. Az ellenőrzés a Beva 2000-2007 közötti működésére és gazdálkodására irányult.

TASZ - Elhibázott az új gyűlöletbeszéd-törvényjavaslat

2008.09.29.

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet (TASZ) szerint alkotmányellenes az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium által készített legújabb, a gyűlöletbeszédet és az egyes társadami csoportokat sértő magatartást polgári jogi eszközökkel kezelni kívánó törvényjavaslat, melyet a kormány szeptember 12-én nyújtott be az Országgyűlés elé.

Konferencia az új Polgári Törvénykönyvről

2008.09.29.

A 2008. szeptember 25-26-án megrendezett kétnapos Jogi Fórum konferencia az új Polgári Törvénykönyvről szinte „lehetetlen feladatra” vállalkozott: áttekintést igyekezett biztosítani az Országgyűlés elé terjesztett új Ptk. rendelkezéseire, nóvumaira vonatkozóan.

Országgyűlés - Az adatvédelmi biztosról szavaz a Ház

2008.09.29.

Az adatvédelmi biztosnak jelölt Jóri Andrásról szavaz mai ülésén az Országgyűlés.

Küzdelem a korrupció és a pénzmosás ellen

2008.09.29.

A globális korrupció és a pénzmosás elleni küzdelem a témája a hétfőn Budapesten kezdődő háromnapos nemzetközi ügyészi konferenciának.

MUKESZ - Erősíteni kell a jogkövető magatartást

2008.09.29.

A civil világ 2002 óta szeptember 28-án tartja az információs szabadság napját. A Magyar Újságírók és -Készítők Európai Szövetsége (MUKESZ) ennek kapcsán röviden értékelte a hazai helyzetet, és azt nem találta kielégítőnek. A közszférában és a médiában egyaránt bőven akad tennivaló.

Információszabadság ügyvédhálózatot épít a TASZ

2008.09.29.

Szeptember 28-a, vasárnap a „Right to know Day", azaz az Információszabadság Nemzetközi Napja. A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet (TASZ) idén e napot új Információszabadság Ügyvédhálózatának elindításával ünnepli.

Elhivatott mediátorok

2008.09.26.

Nem a jogvita bíróságon kívüli lefolytatásáról van szó, s nem is a felek lelki befolyásolásáról. Mi hát a lényege a mediációs technikának? - A Jogi Fórum 2008. szeptember 19-én ’Mediáció – az alternatív jogrendezési eljárás’ témában megrendezett szakmai konferenciájának hallgatósága a terület ismert és elismert szakértőitől kapott kimerítő választ a fenti kérdésre.

A képviselők szigorítanák a gépkocsik szennyezőanyag kibocsátási határértékét

2008.09.26.

Némi meglepetést keltett, hogy az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága csütörtökön (2008. szeptember 25.) támogatta azt a bizottsági indítványt, amely 2012-től szigorítaná a járművek széndioxid-kibocsátási előírásait. A képviselők emellett kiegészítették a javaslatot egy 2020-ban életbe lépő második szakasszal.

Munkahelyi besúgók? - az ombudsman határozottan elutasítja

2008.09.26.

A személyes adatok védelméhez való jog és a magánszféra védelméhez való jog nem csupán a magánszférájában, hanem munkahelyén is megilleti az egyént. A munkáltató, nem vizsgálhatja át tetszése szerint a dolgozó öltözőszekrényét, e-mail postafiókját, számítógépét, ruházatát, és nem gyűjthet róla titkos formában adatokat. Az ombudsman a jogállam alkotmányos szemléletével ellentétesnek, az adatvédelmi törvény rendelkezéseivel szembenállónak minősítette azt az ajánlatot, hogy egy cég besúgókat "telepítene" a megbízó munkatársai közé és így látná el a vezetőket információkkal.

Sztrájktörők neve a honlapon: jogszerűtlen a megjelentetés

2008.09.26.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSzSz) honlapján olyan adatokat közölnek, melyekből azonosíthatók a sztrájktörők – kifogásolta egy panaszos az adatvédelmi biztos irodájához benyújtott beadványban. Az ombudsman jogszerűtlennek nevezte a VDSzSz eljárását.

Jóri András bizottsági meghallgatása

2008.09.26.

2008. szeptember 24-én hallgatta meg az Országgyűlés Alkotmányügyi- és Ügyrendi Bizottsága Dr. Jóri András adatvédelmi biztos-jelöltet, akit a Bizottság egyhangúan támogatott. A Jogi Fórum követte a meghallgatás on-line közvetítését.

Köteles kiadni két szerződést az Önkormányzati Minisztérium

2008.09.26.

A már nem létező Gyermek- Ifjúsági- és Sportminisztérium (GYISM) által egykor rendszeresen foglalkoztatott két munkatárs szerződéseinek kiadására kötelezte elsőfokú ítéletében az Önkormányzati Minisztériumot (GYISM) a Fővárosi Bíróság csütörtöki tárgyalásán - tájékoztatta Schiffer András, a felperes Topolánszky Ákos ügyvédje az MTI-t.

Az EU szigorúbban ellenőrzi a kínai élelmiszereket

2008.09.26.

Az Európai Bizottság szigorúbban fogja ellenőrizni a Kínából származó, tejport tartalmazó élelmiszereket. Az intézkedés pénteken lép életbe, és a bizottság javaslata szerint a melaminos tejport tartalmazó termékek behozatalát meg fogják tiltani.

Késik a kékkártya véglegesítése

2008.09.26.

Már csak a hatályba helyezés pontos meghatározása van hátra, hogy véglegesüljön a harmadik országbeli magasan kvalifikált szakemberek legális EU-foglalkoztatását szabályozni hivatott „kékkártya irányelv”. Magyar részről a fontosabb szempontokat sikerült érvényesíteni.

Kaiser Edére nem vonatkozik a hároméves szabály, mert van elsőfokú ítélete

2008.09.26.

Kaiser Ede ügyében már született elsőfokú ítélet, így rá nem vonatkozik az a szabály, hogy három év előzetes letartóztatás után a fogvatartottat ki kell engedni - mondta el az MTI érdeklődésére Kaiser Ede védője csütörtökön. Dezső Antal korainak nevezte azt a kérdést, hogy kérnek-e kártérítést a hatóságoktól.

A bevándorlók nélkül csökkenne Európa lakossága

2008.09.26.

Elsősorban a fejlődő országokból érkező bevándorlóknak köszönhető, hogy Európa lakossága egyelőre nem csökken - áll az Eurostat legfrissebb tanulmányában.

Index.hu kontra Fővárosi Önkormányzat

2008.09.26.

Elhalasztották az index.hu internetes portál által a Fővárosi Önkormányzat ellen a 4-es metró építésével kapcsolatos közérdekű adat kiadásának megtagadása miatt indított per tárgyalását csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Gyorsabban és olcsóbban készülnek a hiteles fordítások

2008.09.26.

Kötelezettségvállalással zárult az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. ellen indított eljárás. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) fellépésére ugyanis a társaság vállalta, hogy gyorsabban végzi el a rá bízott fordításokat és csökkenti a sürgősségi felár mértékét.

Szerzői jogok az online zeneszolgáltatásoknál: a Bizottságot bírálja az EP

2008.09.26.

Bírálja az Európai Bizottság versenyjogászait az EP. A képviselők szerint ugyanis hiba volt megállapodás elfogadása helyett eljárást indítani az európai szerzőijog-kezelők szervezete ellen. A parlament sérelmezi, hogy a Bizottság nem fogadta meg a Lévai Katalin által készített jelentésben írtakat.

Hétfőn szavaz a Ház az adatvédelmibiztos-jelöltről

2008.09.25.

Hétfőn szavaz a Ház Jóri András adatvédelmi biztos megválasztásáról - közölte az Országgyűlés elnöke a házbizottság ülése után csütörtökön.

Pert nyert az index.hu az MNV ellen első fokon

2008.09.25.

Első fokon pert nyert az index.hu internetes portál munkatársa, Haász János a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) ellen, így a bíróság szerdán kihirdetett ítéletében arra kötelezte az MNV-t: adja ki több állami tulajdonban, illetve részleges állami tulajdonban működő cég vezetőjének bruttó jövedelmére vonatkozó adatokat, mivel ezek a nyilvánosságra tartoznak.

Magyarország megpályázza az ENSZ BT ideiglenes tagságát

2008.09.25.

Magyarország a 2012-2013-as évekre megpályázza az ENSZ Biztonsági Tanácsának ideiglenes tagságát - hangzott el az ENSZ-Akadémia előadásán Budapesten szerdán a Magyar ENSZ Társaság szervezésében.

Amerikai vízummentesség: kormányjóváhagyás az utolsó megállapodáshoz

2008.09.25.

A kormány jóváhagyta az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást, és megadta a felhatalmazást a dokumentum aláírására - mondta Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára szerdán az MTI-nek a kabinet ülése után. Magyarországnak végül nem kell érzékeny személyes adatokat átadnia az Egyesült Államoknak.

Önálló gyermekjogi biztosi intézmény létrehozását javasolja az ombudsman

2008.09.25.

A gyermeki jogokat a hagyományos ombudsmani mellett sajátos eszközrendszerrel is védeni kell. A törvény ezt az általános biztos kötelességévé teszi, aminek ellátásához azonban nem elegendőek maradéktalanul a ma rendelkezésére álló szervezeti, anyagi, tárgyi feltételek. Szükség volna egy önálló, és megfelelő erőforrásokkal ellátott gyermekjogi szakombudsmani intézményre.

Felmentették a bírókra támadó férfit

2008.09.25.

Kóros elmeállapota miatt a bíróság szerdán felmentett azt a férfit, aki még januárban egy fémvázas székkel bántalmazott két bírót és egy ügyvédet a Pest Megyei Bíróságon.

Az Alkotmánybíróság szeptember 29-i teljes ülésének napirendje

2008.09.25.

Az Alkotmánybíróság szeptember 29-i teljes ülésen megkezdi az országos népszavazás elrendeléséről szóló 76/2008. (VI. 13.) OGY határozat felülvizsgálata tárgyában készült határozattervezet tárgyalását.

EP: erősítenék a fogyasztóvédelmet és az internet biztonságát

2008.09.25.

A képviselők szélesebb hozzáférést biztosítanának a távközlési szolgáltatásokhoz, javítanák a fogyasztók tájékoztatását és védelmét. A szerdán elfogadott jelentés szerint az EP biztosítaná, hogy akár interneten is lehessen hívni a segélyhívó számokat, és egy nap alatt lehessen szolgáltatót váltani.

Költségeket csökkent a hatékony outsourcing

2008.09.24.

Szerte a világon előtérbe került a jogi szolgáltatások árának csökkentése, melyre az angolszász világban továbbra is a leghatékonyabb megoldás a jogászi feladatok kiszervezése.

Elmaradt a helyreigazítás, napi 20 ezer forint a bírság érte

2008.09.24.

Fogyasztók megtévesztése miatt tavaly októberben összesen 38 millió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Direct Best Sellers s.r.o.-t és a DBS Magyarország Kft-t. A versenyhatóság előírta, hogy a két cég tegyen közzé helyreigazításokat azokban a lapokban, ahol a megtévesztő reklámok megjelentek. Ennek a kötelezettségének a két cég nem tett eleget, így most egy hónapig napi 20, azután pedig napi 30 ezer forint bírságot kell fizetniük mindaddig, amíg a helyreigazítások valamennyi sajtótermékben meg nem jelennek.

Az NHH támogatja és üdvözli a roamingárak további csökkentését

2008.09.24.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság üdvözli, hogy az Európai Bizottság keddi bejelentése szerint 2010 után további három évvel meg akarja hosszabbítani a hangroaming árának szabályozását és határt akar szabni a barangolás közben küldött SMS-ek árának, mondta Pataki Dániel az NHH elnöke, aki idén az európai szabályozó hatóságok csoportjának (ERG) elnöki posztját is betölti.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000