Hír archívum: 2008. szeptember

Más hónap

Vádat emeltek a Traubi hamisítása ügyében

2008.09.17.

Áru hamis megjelölése és jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett iparjogvédelmi jogok megsértésének bűntette miatt vádat emelt az ügyészség a Traubi üdítőitalokat hosszú éveken keresztül hamisító Salamon Berkowitz és egyik üzlettársa, Szabó Gábor ellen - írta a szerdai Magyar Nemzet.

Szabad adatok, védett adatok

2008.09.17.

2008. szeptember 16-án mutatták be a Szabad adatok, védett adatok 2. című tanulmánykötetet, amelyet perspektívatágító célzattal született meg. A Jogi Fórum jelen volt a könyvbemutatón.

Büntetőjogász: erkölcsileg elítélendő, de nem bűncselekmény majdani adatgyűjtésről beszélgetni

2008.09.17.

A Dávid Ibolya elleni majdani adatgyűjtésről rögzített telefonbeszélgetés csak előkészülete az ügy megítélésekor szóba jöhető bűncselekményeknek, az előkészület pedig a Büntető törvénykönyv szerint nem büntetendő - mondta Tóth Mihály büntetőjogász, egyetemi tanár.

OGY - Draskovics: az új Ptk. fő gondolata a polgárbarát, szolgáltató állam

2008.09.17.

Az új polgári törvénykönyv (Ptk.) központi gondolata a polgárbarát, szolgáltató állam - mondta Draskovics Tibor miniszteri expozéjában a törvényjavaslat általános vitájának kezdetén, kedden az Országgyűlésben.

Változást hoz egy új törvény a hazai domain regisztrációban?

2008.09.17.

Szeptember 1-től megváltozott jogszabály egyes .hu domain nevek domain regisztrációs gyakorlatát is érintheti.

ORTT: politikai hirdetésekre vonatkozó rendelkezést sértett a Duna TV

2008.09.16.

Kétszer is megsértette a Duna Televízió a politikai hirdetés közzétételére vonatkozó rendelkezéseket, amikor május 9-én két alkalommal közzétette a Vajdasági Magyar Koalíció politikai hirdetését - áll az Országos Rádió és Televízió Testület keddi sajtóközleményében.

Jóri András az információs társadalom kihívásaihoz alakítaná az ombudsmani hivatalt

2008.09.16.

Az államfő új adatvédelmi ombudsman-jelöltje az információs társadalom kihívásaihoz igazítaná az általa vezetendő hivatal szervezetét, ugyanakkor következetesen folytatná az intézmény másfél évtizedes szakmai gyakorlatát is.

Tanulságos konferencia az e-cégeljárásról

2008.09.16.

Az e-kézbesítés egyértelműen sikeres – többek között erről, és az elektronikus cégeljárás más gyakorlati problémáiról, a jogalkalmazás tapasztalatairól beszéltek a Jogi Fórum "Elektronikus cégeljárás a gyakorlatban" konferenciájának előadói szeptember 12-én.

Túl hamar fogyott el az akciós LCD televízió

2008.09.16.

Nem minden árkedvezménnyel kínált terméket lehetett megvásárolni az akció ideje alatt az elmúlt év őszén az Electro World egyes áruházaiban, így a társaság hirdetési újságjai megtévesztették a fogyasztókat – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Az áruházláncnak emiatt 5 millió forint bírságot kell fizetnie.

Európai Bíróság - A gyógyszeripari vállalatok erőfölénnyel való visszaéléséről

2008.09.16.

Az Európai Közösségek Bíróságának ítélete szerint visszaél erőfölényével a gyógyszeripari vállalat, ha a párhuzamos export megakadályozásának érdekében megtagadja a gyógyszer-nagykereskedők szokványos megrendeléseinek teljesítését.

Kiemelt ügyek Európai Bíróság munkaprogramjából

2008.09.16.

Az Európai Közösségek Bíróságának 2008. szeptember 15-től szeptember 26-ig tartó munkaprogramjából.

Az NHH 20 millió forintra bírságolta a Vodafone-t

2008.09.16.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) próbavásárlások, majd piacfelügyeleti eljárás után 20 milliós forintos bírsággal sújtotta a Vodafone-t, mert a cég nem megfelelő tartalmú forgalmazási és számlázási adatokra vonatkozó kimutatásokat adott az előre fizető ügyfeleinek. A hatóság egyben kötelezte a céget hivatalból lefolytatott eljárás költségeinek megtérítésére is.

OGY - plenáris ülés - Ma kezdődik az új Ptk. általános vitája a Parlamentben

2008.09.16.

Ma kezdődik az új polgári törvénykönyv (Ptk.) általános vitája a Parlamentben. A kódextervezet, amely az 1959-ben elfogadott Ptk.-t váltaná fel, többek között szabályozná a bejegyzett élettársi kapcsolatot, és büntetné a gyűlöletbeszédet.

Jóri András ügyvédet jelöli az államfő adatvédelmi biztosnak

2008.09.16.

Sólyom László köztársasági elnök kedden a Sándor-palotában bemutatta Jóri András ügyvédet, adatvédelmi biztosjelöltet a pártok képviselőinek.

Amerikai vízummentesség - európai ombudsman: nyilvánosságra kell hozni a megállapodásokat

2008.09.16.

Nyilvánosságra kell hozni a kétoldalú megállapodásokat, ez igaz lehet az amerikai vízummentességi programhoz kapcsolódó egyezményekre is - mondta Nikiforos Diamandouros európai ombudsman hétfőn.

Jogállamban nincs helye előrehozott büntetésnek – ombudsmani aggályok a zéró toleranciával kapcsolatban

2008.09.16.

Nincs valódi alkotmányos indoka és aránytalan korlátozást jelent, hogy a helyszínen el kell venni a jogosítványt attól a sofőrtől is, aki csak minimális mennyiségű alkoholt fogyasztott és ez nem befolyásolja a vezetésben. Jelenlegi formájában egyfajta előrehozott büntetés az úgynevezett zéró tolerancia alapján előírt intézkedés. Az állampolgári panasz nyomán hivatalból indult ombudsmani vizsgálat azt is megállapította, hogy hiányos az ittas járművezetéssel kapcsolatos szabályozás.

„Az én erőm az érveimben van…”

2008.09.16.

2008. szeptember 15-én hazánkba látogatott Nikiforos Diamandouros, az európai ombudsman. Azzal a céllal érkezett, hogy tájékoztatást adjon a Hivatala által biztosított jogvédelmi lehetőségekről. A Jogi Fórum jelen volt a biztos előadásán.

Brüsszel növelné a szülési szabadság hosszát

2008.09.16.

Az Európai Bizottság a jelenlegi tizennégy hétről tizennyolcra növelné a szülési szabadság minimális hosszát az Európai Unió tagállamaiban, mely alatt az édesanyák teljes fizetésüket megkapnák.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2008.09.15.

A héten több magyar vonatkozású eseményre is sor kerül az uniós intézmények háza táján. Hétfőn Budapestre érkezik José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Brüsszelben pedig az Európai Parlament képviselői szavazhatnak, hogy egy magyar filmnek ítélik-e az EP idei Lux-díját.

Bűncselekmény hiányában felmentette a bíróság Gergényi Péter

2008.09.15.

Bűncselekmény hiányában felmentette a szolgálati visszaéléssel vádolt Gergényi Péter nyugalmazott vezérőrnagyot, Budapest volt rendőrfőkapitányát a Fővárosi Bíróság (FB) Katonai Tanácsa nem jogerősen - közölte a tábornok védője, Gulyás Gábor.

Új tulajdonosa van a Vértesi Erőműnek

2008.09.15.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a System Consulting Zrt. irányítást szerezzen a Vértesi Erőmű Zrt. felett.

A danubiaestate.hu domain név regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

2008.09.15.

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tanácsadó Testületének állásfoglalása szerint a danubiaestate.hu domain delegálására vonatkozó igény számára teljesíthető.

OMMF - A "KÁNIKULA" célvizsgálatban elért eredményekről

2008.09.15.

A nyári időszaknak megfelelően elsősorban a szezonális foglalkoztatásban érintett ágazatokra, a nagyobb tömegek által látogatott rendezvényekre és az ott, időszakosan működő, valamint a munkavállalókat az átlagosnál is nagyobb mértékben veszélyeztető ágazatokra, munkahelyekre koncentráltak az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség ellenőrzései.

Eredménytelenül zárultak a tárgyalások Ferihegyen

2008.09.15.

Szeptember 12-én éjfélkor lejárt a Munka Törvénykönyve által a sztrájk elkerülésére szolgáló tárgyalások határideje, az egyeztetés eredménytelenül zárult. A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) hajlandó lett volna kompromisszumokra, a munkaadó BA Zrt. ugyanakkor időhúzó taktikát követett, adós maradt a konkrétumokkal, és nem is törekedett a megegyezésre. Újabb cégnél alakult ki sztrájkveszély Ferihegyen.

Új, magyar vonatkozású ügy Elsőfokú Bíróság előtt

2008.09.15.

A közösségi bíróságnál a Pannon Hőerőmű Zrt. indított keresetet a Bizottságnak a Magyarország által a hosszú távú villamosenergia-vásárlási megállapodások keretében nyújtott állami támogatásról szóló határozata megsemmisítése érdekében.

A többség rokonszenvez a chartával

2008.09.15.

A lakosság 58 százaléka hallott a szélsőségesek ellen létrejött Magyar Demokratikus Chartáról: az eredetileg a miniszterelnök nevéhez fűződő kezdeményezést még a Fidesz-szavazók 46 százaléka is helyesli, a bizonytalan, "párt nélküli" szavazók körében pedig az 50 százalékot is meghaladja a charta támogatása - olvasható a Népszabadságban, amely hétfőn ismertette a Medián közvélemény-kutatásának eredményeit.

Országgyűlés - plenáris ülés

2008.09.15.

A házbizottság döntésétől függően ma derülhet ki, hogy az Országgyűlés még a nap folyamán tárgyalja-e a saját feloszlatásáról szóló MDF-es képviselői indítványt.

Az új Ptk. általános vitája

2008.09.15.

Az új polgári törvénykönyv általános vitája kedden kezdődik a Parlamentben. A kormány jogalkotási programjának megfelelően jövő év elejéig szavazza meg az országgyűlési többség és 2010. január 1-jén életbe léphet az új magánjogi kódex.

Budapestre látogat az Európai Bizottság elnöke

2008.09.15.

Hivatalos látogatást tesz ma Magyarországon José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Félreértés miatt nincs német válasz a Jud Süss budapesti vetítéseinek ügyében

2008.09.15.

Félreértés miatt nem válaszolt a Jud Süss című náci propagandafilm jogait birtokló wiesbadeni Friedrich Wilhelm Murnau Alapítvány a Budapesti Rendőr-főkapitányság megkeresésére - közölte a hétfői Népszava.

NJA - Újabb 2006 őszi áldozat kapott kártalanítást

2008.09.15.

Immár a hetedik olyan bírósági ítélet született meg tegnap, amely elmarasztalta magyar államot a 2006 őszi tömeges rendőri–bírósági jogtiprások miatt.

Finnország is ratifikálta a Lisszaboni Szerződést

2008.09.12.

Tarja Halonen finn köztársasági elnök pénteken aláírta a Lisszaboni Szerződést, így Finnországban is befejeződött az új uniós szerződés ratifikálása.

Az uniós állampolgárok fele sosem használ Internetet

2008.09.12.

Az Európai Bizottság felmérése szerint az Európai Unió félmilliárd állampolgárának több mint a fele rendszeresen használja az Internetet, de körülbelül 200 millióan egyáltalán nem kerülnek kapcsolatba a nettel.

Békés gyülekezés

2008.09.12.

Az Eötvös Károly Intézet 'Tézisek az erőszakba torkolló tüntetések kezeléséről' címmel rögzítette azokat a téziseit, amelyek mentén az alkotmányosság, a jogállamiság és az alapvető jogok tiszteletben tartása mellett gyakorolható a gyülekezés és a véleménnyilvánítás alkotmányos alapjoga.

Késedelmi pótlék és végrehajtás a zárolt vagyonra?

2008.09.12.

A jogbiztonság követelményét és a tisztességes eljáráshoz való jogot sérti az adóhatóság, ha késedelmi pótlékot vet ki és annak behajtására végrehajtási eljárást indít, miközben az adózó azért nem tud fizetni, mert nem fér hozzá a büntetőeljárásban zárolt vagyonához. Az ombudsman felkérte az APEH elnökét, vizsgálja meg, hogy az utóbbi tíz évben történtek-e hasonló esetek.

Vélemény a közrendvédelmi törvénycsomag tervezetéről

2008.09.12.

A Magyar Helsinki Bizottság véleményezte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium által készített, a közrendet és a köznyugalmat veszélyeztető, valamint az igazságszolgáltatás működését zavaró jelenségek elleni hatékonyabb fellépés érdekében szükséges egyes törvények módosításáról szóló tervezetet.

Nyilvánosságra kell hozni a Gripen-ellentételezési adatokat - videó

2008.09.11.

2008. szeptember 9-én, kedden a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletével úgy döntött, hogy a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium jogelődje, a GKM 2007-ben jogszerűtlenül tagadta meg a Gripen-vadászrepülőgép üzlettel kapcsolatban a svéd fél által vállalt közel 200 milliárd forintos ellentételezési kötelezettségel kapcsolatos adatok kiadását.

Az Alkotmánybíróság szeptember 15-16-i teljes ülésének napirendje

2008.09.11.

Az Alkotmánybíróság kedden hatodszor foglalkozik az Országos Érdekegyeztető Tanácsról szóló – az Országgyűlés által 2006. december 11-én elfogadott, de még ki nem hirdetett – törvény egyes rendelkezéseinek alkotmányossági vizsgálatával. Az ügyben Sólyom László államfő fordult a testülethez.

Fogyasztóikat megtévesztő távközlési szolgáltatók

2008.09.11.

Két távközlési vállalkozást marasztalt el a fogyasztókat megtévesztő hirdetéseik miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Közülük a Magyar Telekom 5 millió forintos bírságot kapott. Az Invitelt kisebb súlyú jogsértése miatt ezúttal csak elmarasztalta a versenyhatóság.

A TASZ álláspontja a közrendvédelmi törvénycsomagról

2008.09.11.

A TASZ véleményezte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium által készített, a közrendet és a köznyugalmat veszélyeztető, valamint az igazságszolgáltatás működését zavaró jelenségek elleni hatékonyabb fellépés érdekében szükséges egyes törvények módosításáról szóló előterjesztést.

A kötelező gépjármű-biztosítás szabályozásának általános felülvizsgálata

2008.09.11.

Folyamatban van a Pénzügyminisztériumban a kötelező gépjármű-biztosításra vonatkozó szabályozás általános felülvizsgálata. A felülvizsgálat célja az egyszerűsítés, a károsultvédelem fokozott érvényesítése, a hatékonyabb ellenőrzést lehetővé tévő rendszer ügyfélbarát megoldásokkal történő kialakítása.

Az információ hiánya miatt szavaztak nemmel az írek

2008.09.11.

Egy friss felmérésből kiderül, hogy az írek többsége azért utasította el júniusban a Lisszaboni Szerződést, mert egész egyszerűen nem volt elegendő információja a dokumentumról.

A szabad munkavállalás elősegítheti a feketemunka kifehérítését

2008.09.11.

A szabad munkavállalás részleges korlátozása is hozzájárulhat a feketemunka terjedéséhez – mutat rá az EP egyik – szakbizottsági szinten szerdán megszavazott – jelentése, amely éppen ezért munkaerőpiacuk megnyitására kéri az ettől eddig vonakodó tagállamokat.

A lex Mol módosítását sürgeti Brüsszel

2008.09.11.

Az Európai Bizottság arra vár, hogy Magyarország rövid időn belül módosítsa az úgynevezett lex Mol-t, ami előfeltétele a hazánkkal szemben folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárás leállításának – közölte az illetékes bizottsági szóvivő a BruxInfóval.

Soron kívül összehívják a nemzetbiztonsági kabinetet egy bűnügy miatt

2008.09.11.

A titkosszolgálatokért felelős miniszter egy folyamatban lévő bűnügy miatt péntekre soron kívüli ülésre hívta össze a nemzetbiztonsági kabinetet - számolt be kormányzati forrásból megerősített értesüléséről a csütörtöki Népszabadság.

Aláírás a gyermekek bántalmazása ellen

2008.09.11.

Szilvia svéd királyné jelenlétében ünnepélyesen csatlakoztak az Európa Tanács "Vessünk véget a gyermekek testi fenyítésének! " című felhívásához a Stockholmban 2008. szeptember 8-10. között zajló konferencián résztvevő államok képviselői. Ezzel egyúttal támogatják az ENSZ főtitkárságának a gyermekek elleni erőszakról szóló ajánlását is. A dokumentumot Rauh Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára, a magyar delegáció vezetője írta alá kedd délelőtt.

Európai Bűnmegelőzési Díj (ECPA) 2008

2008.09.11.

A 2008. évi ECPA-díjért Magyarország jelöltjeként a Veszprémi Rendőrkapitányság "To support the implementation of programmes made to curb violation of the law in public spaces" elnevezésű projektje versenyezhet a többi tagállam jelöltjeivel.

Európai Bíróság - A WTO‑megállapodásoknak a Közösség szervei által történt esetleges megsértéséből eredő károk megtérítéséről

2008.09.11.

Az Európai Közösségek Bíróságának ítélete szerint a WTO‑megállapodásoknak a közösség szervei által történt esetleges megsértéséből eredő károk megtérítése nem követelhető a Közösségtől.

Kánikula hadművelet - az APEH eredményei

2008.09.11.

A Kánikula hadművelet majd két hónapja alatt 8488 ellenőrzést végzett az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), az ellenőrzések közül 2538 (29,9%) zárult valamilyen megállapítással.

Védjegyek erdeje

2008.09.11.

2008. szeptember 10-én közös sajtótájékoztatót tartott a Magyar Szabadalmi Hivatal és az osztrák társintézménye, az Eurobrand 2008 Budapest Szimpózium és a két intézmény együttműködési megállapodásának aláírása alkalmából. Ezek mellett azt is megtudhattuk, hogy melyik a legértékesebb magyar védjegy.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000