Hír archívum: 2008. szeptember

Más hónap

A Google enged az EU nyomásának

2008.09.10.

A keresőjéről ismert Google internetes vállalat az Európai Unió adatvédelmi aggályai miatt a jövőben rövidebb ideig fogja a felhasználók személyes adatait tárolni.

GVH: Megtévesztő Penny Market

2008.09.10.

Egy akciós termékből nem rendelkezett megfelelő készlettel, egy másik terméket pedig nem a meghirdetett áron árusított a Penny Market Kft. – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A kiskereskedelmi láncnak így a fogyasztók megtévesztése miatt egymillió forint bírságot kell fizetnie.

Mediáció, az alternatív jogrendezési eljárás

2008.09.10.

A Jogi Fórum 2008. szeptember 19-i rendezvénye a közvetítői eljárás jogviták rendezésében betöltött – egyre jelentősebb – szerepéről, hatékonyságáról, jelenlegi jogi szabályozásáról

Külföldön sem lehet majd vétlenül KRESZ-szabályt sérteni

2008.09.10.

A más tagállamokban elkövetett közlekedési vétségek miatt kirótt bírságok behajtását lehetővé tevő jogszabály-javaslatról szavazott az Európai Parlament közlekedési bizottsága kedden.

Alkotmányügyi bizottság: igen az új polgári törvénykönyvről szóló törvényjavaslatra

2008.09.10.

Az Országgyűlés Alkotmányügyi, Igazságügyi és Ügyrendi Bizottsága keddi ülésén támogatta az új polgári törvénykönyvről (Ptk.) szóló törvényjavaslatot.

Fogházbüntetés az albérlők halálát okozó "villanyszerelőnek"

2008.09.10.

A Pécsi Városi Bíróság egy év két hónap fogházbüntetéssel sújtotta kedden hozott elsőfokú ítéletében azt a főbérlőt, akinek szabálytalan villanyszerelése következményeként halálos áramütés érte a nála lakó fiatal párt két évvel ezelőtt a baranyai megyeszékhelyen.

Az elutasított banki ügyfél adatainak kezeléséről

2008.09.09.

Ha a bank elutasít egy hitelkérelmet, törölnie kell a nyilvántartásából az igénylő ügyfél adatait. Az érintett önkéntes, határozott és tájékozott hozzájárulása kell ahhoz, hogy a bank a birtokában lévő személyes adatokat átadja egy pénzügyi közvetítő cégnek, amely majd megfelelő hitelterméket ajánl az igénylőnek.

Amerikai vízummentesség: közel az utolsó megállapodás

2008.09.09.

Egy-két napon belül lezárulhatnak a tárgyalások az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodásról Magyarország és az Egyesült Államok között - mondta Horváthné Fekszi Márta külügyi államtitkár kedden Budapesten az MTI-nek.

Elutasította a bíróság a természetvédelmi egyesület közérdekű adatok kiadására vonatkozó keresetét

2008.09.09.

Másodfokon elutasította a bíróság a NIMFEA Természetvédelmi Egyesület keresetét, amelyben közérdekű adatok kiadásának megtagadása miatt indított pert a Bács-Kiskun Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatósága ellen, mert a felperes nem határozta meg a kért adatok pontos körét.

GVH: Nem volt bizonyíték a gyógyhatásra

2008.09.09.

Összesen 3 millió forint bírságot szabott ki két vállalkozásra a fogyasztók megtévesztése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A Naturlife System Kft. és a Max-Immun Kft. egyaránt gyógyhatást ígérő reklámokkal hirdette termékeit, ám állításaikat nem tudták igazolni.

A lex Mol módosítására vár a Bizottság

2008.09.09.

Az Európai Bizottság arra vár, hogy Magyarország rövid időn belül módosítsa az úgynevezett lex Mol-t, ami előfeltétele a hazánkkal szemben folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárás leállításának – közölte hétfőn az illetékes bizottsági szóvivő a BruxInfóval.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2008.09.09.

A hét elején az unió vezetői Oroszországba és Grúziába utaznak, hogy ott tárgyaljanak a szembenálló felekkel. A Parlament a mostani bizottsági héten számos klímaváltozással kapcsolatos témát tárgyal, a Bizottság pedig szerdán teszi közzé legfrissebb negyedéves gazdasági előrejelzését.

A vidéki színházak vezetői "alapvetően támogatják" az előadóművészeti törvényt

2008.09.09.

A vidéki teátrumok igazgatói arról biztosították hétfőn az Oktatási és Kulturális Minisztériumot, hogy alapvetően támogatják a készülő előadóművészeti törvényt, és várják annak hatályba lépését, bár a tervezet véglegesítése előtt további egyeztetéseket tartanak szükségesnek - tájékoztatta az MTI-t Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság (MSZT) ügyvezető titkára.

Vámosok a bíróság előtt másodfokon

2008.09.09.

A vádlottak nagy száma miatt az aulát kellett tárgyalóteremnek berendezni hétfőn a Debreceni Ítélőtáblán, ahol megkezdődött a miskolci bíróság által első fokon elítélt vámosok és szállítmányozási dolgozók pere.

Az ombudsman felhívására megsemmisítik a forgalmi engedélyek jogtalanul tárolt másolatait

2008.09.08.

Változtat adatkezelési gyakorlatán a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft., és megsemmisíti az irattárában összegyűlt forgalmi engedélyek másolatait - közölte hétfőn az MTI-vel Szabó Máté országgyűlési biztos, aki korábban maga lépett fel a cég gyakorlata ellen.

Közrend, közbiztonság, köznyugalom II.

2008.09.08.

Az EKINT állásfoglalása az IRM a közrendet és köznyugalmat veszélyeztető, valamint az igazságszolgáltatás működését zavaró jelenségek elleni hatékonyabb fellépés érdekében szükséges egyes törvények módosításáról szóló előterjesztésével kapcsolatosan.

Megtévesztő parfümakció a Rossmannál

2008.09.08.

A fogyasztók megtévesztése miatt 5 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Rossmann Magyarország Kft.-re. A drogérialáncot üzemeltető vállalkozás egyes boltjaiban nem lehetett megvásárolni az akciós áron meghirdetett parfümöket.

Költségvetési menetrend, kitérőkkel

2008.09.08.

A politikai közbeszéd egyik aktuális témája a 2009. évről szóló költségvetés sorsa. A hatályos joganyagon keresztül bemutatjuk az előttünk álló hónapok költségvetési menetrendjét, és a törvény el nem fogadása esetén előálló helyzetet.

Roma ujjlenyomatok uniós jóváhagyással

2008.09.08.

Jóváhagyását adta az Európai Bizottság az olasz kormány azon tervére, hogy ujjlenyomatot vegyenek a roma bevándorlóktól. A Brüsszel által megkérdezett szakértők szerint az eljárás nem diszkriminatív és nem ellentétes uniós jogszabályokkal.

Finisben a megállapodás az üzemi tanácsokról?

2008.09.08.

Vladimir Spidla foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős biztos azt kérte az Európai Parlamenttől és a tagállamok képviselőit tömörítő Tanácstól, hogy a szociális partnerek módosító javaslatait figyelembe véve adják áldásukat az üzemi tanácsokról szóló új irányelvre.

Az EU nem ad tagsági perspektívát Ukrajnának

2008.09.08.

Az EU a grúziai események hatására sem kívánja megnyitni az utat Ukrajna esetleges jövőbeni csatlakozása előtt. Az Európai Unió és Ukrajna vezetői kedden találkoznak a franciaországi Evianban, ahol a kapcsolataikat szorosabbra fűző új megállapodás lesz a fő téma.

OGY - Elhúzódhat a tartósan beteg országgyűlési képviselők ügyének megoldása

2008.09.08.

További egyeztetésekre lesz szükség a tartósan beteg országgyűlési képviselők, köztük a szocialista Toller László és Horn Gyula ügyének rendezéséhez, mert a Fidesz több ponton is aggályosnak tartja a mentelmi bizottság által előkészített módosításokat.

Befellegezhet a szexista reklámoknak az EU-ban?

2008.09.08.

Véget szeretne vetni a szexista reklámoknak az Európai Parlament, amely pénteken Brüsszelben egy erről szóló jelentést fogadott el. Ez ugyan törvényileg nem kötelezi a tagállamokat, de jogi hátteret biztosíthat, amennyiben ez ellen szeretnének fellépni a nemzeti hatóságok.

ORTT: nem lesz több közműsor-szolgáltató

2008.09.08.

Egy ideig nem lesz több közműsor-szolgáltató Magyarországon, mivel a médiahatóság a hatályos szabályok szerint nem sorolhat át ebbe a körbe egyetlen rádiót, televíziót sem - derül ki az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) egyik e heti döntéséből.

IRM Igazságügyi Hivatal - Alacsony a közvetítői eljárások száma, de 90 százalékuk sikeres

2008.09.05.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) 2008. első félévében kutatást végeztetett a 2007. január 1-jétől bevezetett közvetítői eljárás első éve tapasztalatainak összegyűjtésére, értékelésére. A Partners Hungary Alapítvány (A Partners for Democratic Change International tagja) vezetésével végzett kutatás eredményei két kötetben "A büntető ügyekben alkalmazható közvetítői tevékenység bevezetésének tapasztalatai Magyarországon" címmel, az IRM Országos Bűnmegelőzési Bizottság kiadásában kerülnek publikálásra 2008. szeptember 5-én. Az egyik kötetben a 2007. év mediációs ügyei közül mutatnak be néhányat esettanulmányok formájában, a másik kötet a kutatás eredményeit bemutató tanulmányokat tartalmazza.

A NHH és az AH aláírta a digitális földfelszíni televízió- és rádióműsor-szóró hálózatok üzemeltetési jogosultságára vonatkozó szerződéseket

2008.09.05.

A mai napon a Nemzeti Hírközlési Hatóság nevében Pataki Dániel, elnök, az Antenna Hungária Zrt. nevében pedig Jean-Francois Fenech vezérigazgató, Bánkuti Erzsébet és Kárpáti Rudolf ágazatvezetők írták alá a digitális földfelszíni televízió- és rádióműsor-szóró hálózatok üzemeltetési jogosultságára vonatkozó hatósági szerződéseket. A MinDigTV elnevezésű digitális televíziós szolgáltatás csaknem 60 százalékos lefedettséggel már decembertől elérhető lesz, túlnyomó részt előfizetési díj nélkül vehető csatornákkal.

Egyszerűbb ügyintézést, alacsonyabb költségeket a kisvállalkozásoknak!

2008.09.05.

Az európai piacon 23 millió kis- és középvállalkozás áll szemben 41 ezer nagy céggel, úgy, hogy közel azonos adminisztratív terhek és szabályok vonatkoznak rájuk. Erre a tarthatatlan állapotra hívta fel a figyelmet Herczog Edit szocialista képviselő Brüsszelben az Európai Parlamentben szervezett aláírásgyűjtési akciójával. Az európai törvényhozók közül több százan csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Közérdekű az EKF-program megvalósíthatósági tanulmánya

2008.09.05.

Közérdekű adatnak minősítette a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program (EKF) megvalósíthatósági tanulmányát a Pécsi Városi Bíróság, amely pénteken hozott nem jogerős ítéletében kötelezte az önkormányzatot, hogy azt tizenöt napon belül tegye hozzáférhetővé a kérelmező Társaság A Közérdekű Adatokért (TAKA) közhasznú szervezet számára.

Tizenötmillió forintos bírság a túlsúlyos kamionokra

2008.09.05.

Három nap alatt 55 túlsúlyos kamionra összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a Vám- és Pénzügyőrség a nagylaki, röszkei és tompai határátkelőhelyen - tájékoztatott Bácsi Attila századospénteken.

Gyermeki jogok, hajléktalanság, gyülekezési jog

2008.09.05.

Interjú Dr. Szabó Máté ombudsmannal biztosi tevékenységéről, a jelen és a jövő prioritásairól, valamint aktuális alapjogi témákról.

Veszélyes anyagok: az ENSZ besorolását veszi át az EU

2008.09.05.

Három, a veszélyes anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról szóló jelentést fogadott el az EP szeptember 3-án. Ezek a nemzetközi osztályozási rendszernek az uniós jogrendszerbe történő átültetéséről szólnak. A jelentéseket Amalia Sartori (néppárti, olasz) készítette.

Fogva tartott palesztinok: Izrael tartsa be nemzetközi kötelezettségeit

2008.09.05.

A terrorizmus elleni harc nem jogosít fel a humanitárius jog megsértésére - áll az Izraelben fogva tartott palesztinok helyzetével foglalkozó EP-állásfoglalásban. A képviselők üdvözlik a 198 palesztin szabadon engedését. A parlament a palesztinokat a terrorizmus elleni fellépésre, Izraelt pedig a nemzetközi normák teljes mértékű tiszteletben tartására szólítja fel.

Móri bankrablás pere - októberre napolták el a tárgyalást

2008.09.05.

A székesfehérvári Fejér Megyei Bíróságon októberben folytatódik a 2002. május 9-én történt, nyolc halálos áldozatot követelő móri fegyveres bankrablás vádlottjának a büntetőpere.

Eredményes a prostitúció kiszorítására indított akció Miskolcon

2008.09.05.

Eredményes az a rendőrségi akció, amelyet a miskolci rendőrkapitányság hirdetett meg augusztus utolsó hetében, hogy kiszorítsák a prostitúciót a település védett övezeteiből - tájékoztatta a Borsod megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa csütörtökön.

Az ügyészség elrendelte a nyomozást a budapesti útfelújítások ügyében

2008.09.05.

Elrendelte a nyomozást a 2006-os fővárosi útfelújítások ügyében a budapesti V. és XIII. kerületi ügyészség - írta a pénteki Magyar Nemzet.

Meglepetésnevek a Magyar Demokratikus Charta listáján

2008.09.05.

Liberálisok, bal- és jobboldaliak számára egyaránt lesznek meglepetésnevek a támogatói névsorban - mondta a Népszabadság egyik informátora a szombaton megalakuló Magyar Demokratikus Chartáról.

Népszavazás a tulajdon védelméről?

2008.09.05.

Még e hónapban népszavazási kérelmet nyújtanak be az Országos Választási Bizottságnak (OVB) a magántulajdon védhetőségéről Erdei Csaba ügyvéd és jogásztársai - tudta meg a Magyar Nemzet.

IRM: elkészült a Btk. általános része, csökkenhet a szabadságvesztésre ítélt fiatalkorúak száma

2008.09.05.

Elkészült a Büntető törvénykönyv (Btk.) általános részét tartalmazó úgynevezett novella tervezete; az új jogszabály elfogadása után várhatóan csökken a végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt fiatalkorúak száma - közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) csütörtökön.

IRM - Bűnmegelőzési pályázati felhívások

2008.09.04.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium bűnmegelőzési pályázati felhívásokat hirdetett meg. Pályázatokat több kategóriában lehet beadni a települési biztonság javítására, valamint az illegális migráció visszaszorítására.

Móricka-ügy - Bűncselekmény hiányában elutasította Lévai Katalin feljelentését a rendőrség

2008.09.04.

Bűncselekmény hiányában elutasította a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Lévai Katalin feljelentését - közölte az NNI szóvivője, Bartha László csütörtökön. A szocialista európai parlamenti képviselő a Móricka című vicclapban megjelent képregény miatt kezdeményezett vizsgálatot.

Közterületi alkoholstop Ózdon

2008.09.04.

Szeptembertől tilos közterületen az alkoholfogyasztás Ózdon, a hónap eddig eltelt napjaiban azonban még nem büntettek meg senkit - tájékoztatta Fodor Gábor, a közterület-felügyelet megbízott vezetője csütörtökön.

Infokommunikációs szakjogász képzés

2008.09.04.

2008. szeptem­berében negyedik alkalommal indul a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának infokommunikációs szakjogász képzése.

EP-támogatás a hidrogénüzemű autóknak

2008.09.04.

Az Európai Parlament támogatja a Bizottság javaslatát a hidrogén-meghajtású gépjárművek szabályozásának egységesítéséről. Günther Verheugen ipari biztos a környezetbarát technológia elterjedése érdekében tett fontos lépésként üdvözölte a Parlament határozatát.

Avarkeszi Dezső: kiszélesítenék az alternatív büntetések körét

2008.09.04.

Folyamatban van a Büntető törvénykönyv (Btk.) új, általános részének kodifikációja, ebben ki akarjuk szélesíteni a szabadságelvonással nem járó alternatív büntetések körét - mondta Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára csütörtökön, a Párfogás Napja rendezvényén, Budapesten.

Egy helyre kerülnek a végrendeletek

2008.09.04.

Jövő januártól Magyarországon közös nyilvántartásba kerülhet az összes végrendelet, így nagymértékben csökken a hagyatéki eljárások időtartama és költsége - értesült a Napi Gazdaság.

Nemzeti stratégia a hamisítások ellen

2008.09.04.

Hamarosan a kormány elé terjeszti a hamisítás elleni nemzeti stratégiáról szóló határozatot Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság programért felelős kormánybiztos - írta a csütörtöki Világgazdaság.

Akár jövőre lezárulhatnak a horvát csatlakozási tárgyalások

2008.09.04.

Az Európai Unió további bővítése kiemelt helyen szerepel a Tanács soros elnökségét 2009-ben betöltő két tagállam, Csehország és Svédország elnökségi programjában.

Szerbia már jövőre EU-tagjelölt lehet

2008.09.04.

Szerbia akár már jövőre megkaphatja a tagjelölti státuszt az Európai Uniótól – jelentette ki szerdán José Manuel Barroso bizottsági elnök azt követően, hogy a szerb elnökkel és kormányfővel tárgyalt.

Hosszabb a munkaidő Kelet-Európában

2008.09.04.

Csaknem két órával hosszabb a kollektív szerződésekben rögzített átlagos heti munkaidő az új tagállamokban, mint a már 2004 előtt is EU-tag régiekben – állapítja meg az EU munkaerőpiaci megfigyelő szervezete (Eurofound).

Húsz éves a koreai Alkotmánybíróság

2008.09.04.

Szeptember elején négynapos nemzetközi szemináriummal ünnepelte a Koreai Köztársaság Alkotmánybírósága működésének 20. évfordulóját. A szöuli rendezvényen el adást tartott Paczolay Péter, a magyar Alkotmánybíróság elnöke is.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000