Hír archívum: 2008. szeptember

Más hónap

Az Alkotmánybíróság szeptember 8-9-i teljes ülésének napirendje

2008.09.04.

Az Alkotmánybíróság szeptember 8-i teljes ülésén tűzi napirendre a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX törvény egyes rendelkezései alkotmányellenességét vizsgáló határozattervezetet.

Kovács Tamás az ügyészekről és a fiatalkori bűnözés megelőzéséről

2008.09.04.

A legfőbb ügyész szerint elképzelhető a hazai ügyészek aktívabb részvétele a fiatalok bűnelkövetővé válásának megelőzésében. Kovács Tamás erről az Ügyészek XI. Nemzetközi Fórumát követő sajtótájékoztatón beszélt szerdán Budapesten.

A büntetőeljárási törvény módosítását kezdeményezi a Magyar Televízió

2008.09.04.

A Magyar Televízió kezdeményezi a büntetőeljárásról szóló törvény módosítását, hogy a nyomozó hatóságok Magyarországon is csak bíróság, pontosabban nyomozási bíró felhatalmazása alapján kaphassák meg a sajtó által készített film- és fényképfelvételeket - jelentette be Vigh András, a Magyar Televízió szerkesztő-riportere az Ügyészek XI. Nemzetközi Fórumán tartott előadásában szerdán Budapesten.

A túl sok információ összezavarja a fogyasztót

2008.09.03.

"Az osztályozási és címkézési szabályozás ugyan technikai kérdés, de könnyebbé teheti az európai állampolgárok életét. Minél világosabbak, érthetőbbek és lényegre törőbbek a fogyasztók számára az információk, annál jobban betölti a rendelet a szerepét " - hívta fel a figyelmet Herczog Edit az EP 2008. szeptember 3-án Brüsszelben tartott ülésén.

Jelentés a nemek közötti egyenlő(tlen)ségről

2008.09.03.

Az Európai Bizottság ötödik éves jelentését adta ki 2008-ban a nemek közötti egyenlőségről, amelyet az Európai Parlament a szeptemberi plenáris ülésen vitatott meg. A spanyol, szocialista jelentéstevő Iratxe García Pérez különös figyelmet szentelt annak a ténynek, hogy a foglalkoztatás és az azzal összefüggő területeken sajnos nincs előrelépés.

Jogsértő állapotok a fiatalkorúak börtöneiben és az előzetesházakban – az ombudsman megoldást sürget

2008.09.03.

Súlyos, erőszakos cselekmények, túlterhelt és alulfizetett személyzet, lerobbant zárkák, életveszélyes elektromos hálózat. Korszerű zárkák, jó ellátás, rendszeres foglalkoztatás, erőszakmentes légkör. Két véglet abból, amit az ombudman munkatársai a fiatalkorúak büntetésvégrehajtási intézeteiben tapasztaltak.

A "Pártfogás Napja"

2008.09.03.

Az Igazságügyi Hivatal Pártfogó Felügyelői Szolgálata 2008. szeptember 4-én harmadik alkalommal tartja meg a "Pártfogás Napja" ünnepi rendezvényét, a hagyományokat folytatva ebben az évben is szakmai konferenciával egybekötötten.

Tubes-ügy - Elfogultsági indítványt nyújtottak be a Fővárosi Bíróság bírája ellen

2008.09.03.

Újabb jogi lépéseket tettek a pécsi civil szervezetek a Tubes radarmentességének megőrzése érdekében: elfogultsági indítványt nyújtottak be a Fővárosi Bíróság bírája ellen, valamint új eljárást kezdeményeztek az Alkotmánybíróságnál az építési törvény 2008 júniusában történt módosításainak megsemmisítése érdekében.

Nem mindig a legkedvezőbb áru gyógyszer a legolcsóbb

2008.09.03.

„Hosszú távon a legkedvezőbb áron” illetve a „legolcsóbb omeprazol” szlogenekkel népszerűsítette termékeit a 1 A Pharma GmbH illetve a Sandoz Hungária Kft., ami alkalmas volt a fogyasztók megtévesztésére – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Emiatt a két vállalkozásnak 1-1 millió forint bírságot kell fizetnie.

Az Európai Bíróság megsemmisíti a Y. A. Kadi és az Al Barakaat Foundation pénzeszközeit befagyasztó tanácsi rendeletet

2008.09.03.

Az Elsőfokú Bíróság ítéletét hatályon kívül helyezve a Bíróság megállapítja, hogy a közösségi bíróságok hatáskörrel rendelkeznek a Közösség által elfogadott, az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsa határozatait végrehajtó intézkedések felülvizsgálatára. E hatáskört gyakorolva a Bíróság megállapítja, hogy a rendelet sérti Y. A. Kadi és az Al Barakaat közösségi jogból eredő alapvető jogait.

Az új Polgári Törvénykönyv

2008.09.03.

A Jogi Fórum 2008. szeptember 25-26-i konferenciája a Magyar Köztársaság Kormánya által 2008. május 28-án elfogadott és az Országgyűlés elé terjesztett új Polgári Törvénykönyv hét könyvéről, nóvumairól. Jelentkezés szeptember 4-ig jelentős kedvezménnyel!

Az EP plenárisa előtt a harmadik távközlési csomag

2008.09.03.

A fogyasztók védelme és érdekeinek szem előtt tartása, az átlátható számlázás, a beruházási kedv fenntartása és a piacszabályozás közti optimális egyensúly fenntartása, valamint a polgárok adatainak védelmét szolgálja mindenekelőtt a harmadik távközlési csomag néven futó tervezet, mely kedden délután került először az EP plenáris ülése elé.

Törvénymódosításra lenne szükség a bombafenyegetések felderítéséhez

2008.09.03.

Egy-egy bombariadó alkalmával az átkutatás, a tűzszerészek kivonulása, a bombával fenyegetett épület vagy terület kiürítése és biztosítása több százezer forintba kerül. A nyomozók szerint már az is segítség lenne a fenyegetők megtalálásához, ha a törvény bombariadók esetén azonnali adatszolgáltatásra kötelezné a telefontársaságokat - írja a szerdai Népszabadság.

A melegek tartanak az Alkotmánybíróságtól

2008.09.03.

Az Alkotmánybíróság már az ősszel tárgyalni kívánja a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt, amelyet tavaly decemberben fogadott el az Országgyűlés. Melegszervezetek attól tartanak, hogy ez a gyorsaság annak a jele, hogy még a januári életbelépés előtt megsemmisítik a jogszabályt - olvasható a szerdai Népszabadságban.

A natgeo.hu domain név regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

2008.09.03.

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tanácsadó Testületének állásfoglalása szerint a natgeo.hu domain névre vonatkozó igénylés nem teljesíthető.

Móri bankrablás - tanúk meghallgatásával folytatódott a per

2008.09.03.

A tanúk meghallgatásával folytatódott kedden a 2002. május 9-i, nyolc halálos áldozatot követelő fegyveres (móri bankrablás|http://www.jogiforum.hu/kereso?s=0&h=h1&q=M%C3%B3ri+bankrabl%C3%A1s) vádlottjának a tárgyalása a székesfehérvári Fejér Megyei Bíróságon.

2008/2009. évi bűnmegelőzési pályázatok

2008.09.03.

Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság a társadalmi bűnmegelőzés jegyében meghirdette 2008/2009. évi bűnmegelőzési pályázatait.

Egyelőre csak kisebb módosítás várható a KRESZ-ben a kormánybiztos szerint

2008.09.03.

Egyelőre csak kisebb módosítás várható a KRESZ-ben Kondorosi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kormánybiztosa szerint, aki keddi veszprémi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy elsősorban a gyalogosok és a kerékpárosok fokozott védelméről van szó.

TASZ kontra MeH - Kiadja egyes kormányülések mellékleteit a Miniszterelnöki Hivatal

2008.09.03.

Kiadja a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) az egyes kormányülések összefoglalóinak mellékleteit a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnevezésű civil szervezetnek - mondta el Deák Dávid ügyvéd, a TASZ jogi képviselője a kormányülések összefoglalóinak, mellékleteinek és hangfelvételeinek nyilvánossága érdekében a Fővárosi Bíróságon indított polgári per harmadik, keddi tárgyalását követően.

Átalakuló fogyasztóvédelmi szabályozás

2008.09.02.

A GVH, a NFH, valamint a PSZÁF 2008. szeptember 1-én együttműködési megállapodást írt alá az új fogyasztóvédelmi szabályozással kapcsolatosan.

Ász: Az ÁPV Zrt. 2007. évi működésének és a központi költségvetés végrehajtásához kapcsolódó tevékenységének ellenőrzéséről

2008.09.02.

Az Állami Számvevőszék törvényi kötelezettségének megfelelően évente ellenőrzi az állam vállalkozói vagyonának alakulását, privatizációját és működését. A 2007. évi tevékenység ellenőrzése kiterjedt a társaság gazdálkodásának – a hozzárendelt és a saját vagyon alakulásának, az állami vagyon privatizációjának és működésének, valamint az állami vagyonról szóló törvény végrehajtásának – ellenőrzésére.

Nem változik a parlament ülésezési rendje

2008.09.02.

Az őszi ülésszakon nem változik az Országgyűlés ülésezési rendje, továbbra is hétfőn és kedden tartják a plenáris üléseket - jelentette be a parlament elnöke, miután egyeztetett az öt parlamenti párt képviselőjével.

Pataki Árpád lesz a Magyar Gárda-per új bírója

2008.09.02.

Pataki Árpád, a Fővárosi Bíróság sajtó- és személyiségi jogi perekben eljáró tanácselnöke veszi át a Magyar Gárda Egyesület megszüntetése iránti ügyészi keresetre indult polgári per tárgyalását - erősítette meg kedden a Fővárosi Bíróság sajtó- és nemzetközi kapcsolatok titkársága a hvg.hu értesülését.

Vegyék végre komolyan az adócsalás elleni harcot!

2008.09.02.

Ezt üzeni a tagállamoknak az EP jelentése, amelyet szeptember 2-án fogadtak el a képviselők. Jelenleg évi 200-250 milliárd euró tűnik el az unióban adócsalás miatt. Az Európai Parlament uniós stratégiát akar.

A vízuminformációs rendszer a schengeni határellenőrzési kódexben

2008.09.02.

Az EP kedden elfogadta a schengeni határellenőrzési kódex módosítását, hogy az megfeleljen a vízuminformációs rendszer előírásainak.

Új titoktörvény-verzió a parlament előtt

2008.09.02.

A jövőben bárki kérheti a nemzeti minősített adat felülvizsgálatát és a minősítés megszüntetését a minősítőtől. Ha az erre nem hajlandó, a kérelmező bírósághoz fordulhat - derül ki a minősített adatok védelméről szóló törvényjavaslatból, amelyet a Népszava keddi számában ismertetnek.

Objektív felelősség - Négy hónap alatt 105 ezer bírságot szabtak ki négymilliárd forint értékben

2008.09.02.

Az elmúlt négy hónapban összesen mintegy 105 ezer - több mint négymilliárd forintról szóló - közigazgatási hatósági bírságot szabott ki a rendőrség a május óta alkalmazott objektív felelősség elve alapján - mondta el az MTI-nek az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának munkatársa.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2008.09.02.

A nyári szünet után a héten először ül össze az Európai Parlament, a szokásostól eltérően most Brüsszelben. De nem csak a képviselőknek ért véget a nyár: hétfőn rendkívüli ülést tart az Európai Tanács, ahol a tagállamok állam- és kormányfői a grúziai válságot vitatják meg.

„Adóhónap”

2008.09.01.

Augusztus az adójavaslatok hónapja volt. A Big4-ként emlegetett adótanácsadók és adószakértők augusztus 12-én tárták elképzeléseiket a nyilvánosság elé, a kormányfő pedig a hónap végén írt esszét a kérdésről.

Amerikai vízummentesség - elhalasztják az ötpárti tárgyalást

2008.09.01.

Elhalasztják a keddre tervezett ötpárti egyeztetést az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodásról, a megbeszélést a jövő héten rendezik meg - tájékoztatott a külügyi szóvivő hétfőn.

Ezen a héten jelölik ki a Magyar Gárda-per új bíráját

2008.09.01.

Szeptember első hetében jelölik ki az új bírót a Magyar Gárda megszüntetése érdekében indított polgári perben - közölte a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága hétfőn. A per eredeti bíróját ismeretlenek megfenyegették, ezért elfogultságot jelentett be.

Ügyészek a határon átnyúló szervezett bűnözés elleni küzdelemről

2008.09.01.

Az iszlámista szervezők számára az internet a legfontosabb kommunikációs eszközzé vált; az interneten szerveződő terrorista csoportok elleni fellépés azonban számos kérdést vet fel - jelentette ki Rainer Griesbaum, a karlsruhei szövetségi legfőbb ügyész állandó helyettese az Ügyészek XI. Nemzetközi Fórumán, hétfőn Budapesten.

Könnyítések a németországi munkavállalásban

2008.09.01.

A német gazdaságot sújtó szakemberhiány miatt a berlini kormány úgy döntött, hogy a korábbiakhoz képest nagyobb számban teszi lehetővé magasan képzett külföldiek bevándorlását. Az új tagállamok diplomásai számára jelentős könnyítést jelent, hogy a továbbiakban a munkavállalási engedély kiadása előtt nem vizsgálják a munkaerőpiaci helyzetet.

Uniós összefogással keresnék az eltűnt gyerekeket

2008.09.01.

Az Európai Parlament elnöke a következő ülésszakon hirdeti ki azt az EP-képviselők többsége által aláírt írásbeli nyilatkozatot, amely egy, gyermekek eltűnéséről értesítő rendszer kidolgozására és szoros együttműködésre szólítja fel az uniós tagállamokat.

Repülőjegy-foglalási rendszerek: erősebb verseny, alacsonyabb árak

2008.09.01.

Az Európai Parlament első olvasatban tárgyalja az utazási irodák által használt számítógépes repülőjegy-foglalási rendszerekre vonatkozó szabályok felülvizsgálatát és egyszerűsítését. A szakbizottsági képviselők szerint a változtatások után fokozódik a versenyt, és így alacsonyabbak lesznek az árak. A rövid repülőutak alternatívájaként vonatjegyet is fel kellene kínálni.

Közrend, közbiztonság, köznyugalom

2008.09.01.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium 2008. augusztus 29-én hivatalos honlapján közzétette a "Javaslatcsomag a közrendet és a köznyugalmat veszélyeztető, valamint az igazságszolgáltatás működését zavaró jelenségek elleni hatékonyabb fellépés érdekében" című előterjesztését.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000