Hír archívum: 2008. október

Más hónap

Fenn kell tartani az újraszabályozott gyógyszertári piacot és az erősebb verseny kényszerét a gyógyszerpiacon

2008.10.31.

Nincsenek olyan gondok a nemrégiben újraszabályozott gyógyszertári piacon - állítja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) -, amelyek miatt vissza kellene térni a korábbi szabályozási modellre. Ugyancsak hátrányos lenne a társadalom számára a gyógyszerpiaci verseny gyengítése. Ezért a hatóság a liberalizáción, a verseny erősebb kényszerén alapuló szabályozás fenntartását szorgalmazza mind a patikai, mind a gyógyszerpiacon.

Holnaptól nem lesz több egyforintos repülőjegy

2008.10.31.

A november 1-jén hatályba lépő új uniós rendelet értelmében megszűnnek a félrevezető repülőjegy árak. A meghirdetett viteldíjaknak a jövőben ugyanis tartalmazniuk kell az összes adót és díjat is, így nem lesznek többé „egyforintos” jegyek.

Alkotmánybíróság: őr és őrzött?

2008.10.31.

2008. október 14-én tartották az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet és a Friedrich Ebert Stiftung Mi fenyegeti a Harmadik Köztársaságot? című rendezvénysorozatának Alkotmánybíróság: őr és őrzött? című, szezonzáró beszélgetését. A Jogi Fórum jelen volt a rendezvényen.

Jogsértő állapotok a fiatalkorúak börtöneiben és az előzetesházakban

2008.10.31.

Súlyos, erőszakos cselekmények, túlterhelt és alulfizetett személyzet, lerobbant zárkák, életveszélyes elektromos hálózat. Korszerű zárkák, jó ellátás, rendszeres foglalkoztatás, erőszakmentes légkör. Két véglet abból, amit az ombudman munkatársai a fiatalkorúak büntetésvégrehajtási intézeteiben tapasztaltak.

Toller László gondnokság alá helyezésének pere november 19-én kezdődik

2008.10.31.

A Szigetvári Városi Bíróság november 19-én kezdi tárgyalni a két évvel ezelőtti autóbalesete óta kómában fekvő Toller László szocialista politikus gondnokság alá helyezésének ügyét - közölte a bíróság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Előadóművészeti törvény: a Magyar Teátrumi Társaság a tervezet módosítását szeretné

2008.10.31.

A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) fontosnak tartja, hogy az előadóművészeti törvény megszülessen, de a jogszabály parlamenti szavazásra váró tervezetét jelenlegi formájában nem tudja támogatni. Erről Balázs Péter, a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója beszélt az MTI-nek a bejegyzés alatt álló társaság által kezdeményezett csütörtöki szolnoki konzultációt követően.

Megszűnik az előzetes letartóztatása az egyik fiatalkorú olaszliszkai vádlottnak

2008.10.31.

November végén kiengedik a börtönből azt a fiatalkorú vádlottat, akit két évvel ezelőtt november 29-én helyeztek előzetes letartóztatásba, akkor a fiatalember 16 éves volt.

Zuschlag-per: Zuschlag állítólag több tízmilliót kapott a mandátumáról való lemondásáért

2008.10.31.

A Zuschlag-per csütörtöki tárgyalási napján Kecskeméten Lados István korábbi vallomását olvasták fel, melyben arról vallott, hogy fültanúja volt és felvett egy telefonbeszélgetést, melyben Zuschlag azt mondta, hogy több tízmillió forintot kapott az MSZP-től országgyűlési képviselői mandátumáról történő lemondásáért.

Pécsi Ítélőtábla: Wekler Ferenc megsértette Szabó Loránd jó hírnevét

2008.10.31.

Jogerősen ötszázezer forint kártérítésre és nyilvános elégtételre kötelezte a Pécsi Ítélőtábla Wekler Ferencet, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (DDRFT) volt elnökét, mert ingatlanpanamával hozta összefüggésbe Szabó Loránd dombóvári polgármestert - ezt a pernyertes közölte csütörtökön, Dombóváron tartott sajtótájékoztatóján.

Az Alkotmánybíróság 2008. november 3-4-i teljes ülésének napirendje

2008.10.31.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülése elé kerül – immáron negyedszer – az országos népszavazás elrendeléséről szóló 76/2008. (VI. 13.) OGY határozat ellen benyújtott hat kifogás tárgyában készült határozattervezet.

Az építésügyi törvény szigorítását szeretné a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület

2008.10.30.

Az építésügyi törvény szigorítását szeretné elérni a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület; a kezdeményezéshez csatlakozott Gegesy Ferenc, az SZDSZ-ből nemrégiben kilépett IX. kerületi polgármester is.

Kondorosi Ferenc - megszületett a "fémkereskedelem tízparancsolata"

2008.10.30.

Megszületett a "fémkereskedelem tízparancsolata", miután a kormány szerdán elfogadta a szigorítással kapcsolatos törvénytervezetet - mondta Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság programért felelős kormánybiztos csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.

Alkotmánybíróság - Népi kezdeményezés útján feloszlatható a parlament

2008.10.30.

Az Alkotmánybíróság helybenhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) azon határozatát, amellyel a testület hitelesítette a jelenlegi Országgyűlés feloszlatására irányuló országos népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét.

Különbíróságok Horvátországban

2008.10.30.

Maffiaperekben eljáró különbíróságokat hoztak létre, és más intézkedéseket is tesznek Horvátországban a szervezett bűnözés visszaszorítására, mert terjedése már-már veszélybe sodorja az ország európai integrációs törekvéseinek sikerét.

Kampány indult a Gripen-ellentételezési szerződések nyilvánosságáért - TASZ

2008.10.30.

A Gripen-ellentételezési üzlet adatainak nyilvánosságáért kampányol a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet - közölte a társaság szerdán.

A bejelentő is kapnak a korrupció megakadályozásával szerzett haszonból

2008.10.30.

A Népszabadság szerint amerikai mintára változtatna az igazságügyi tárca a magyar korrupcióellenes szabályozáson, amelynek egyik elemeként a bűnüldözés kész osztozni a bejelentővel a korrupció megakadályozásával szerzett hasznon.

Súlyosbodhat a vád Weiszenberger László ellen

2008.10.29.

A hivatali befolyással üzérkedés miatt Weiszenberger László egykori kiskunhalasi szocialista önkormányzati képviselő ellen indult büntetőperben megérkeztek a bíróságra azok a munkaszerződések, amelyek alapján a vád súlyosbodhat - tudta meg az MTI szerdán bírósági forrásból.

Tocsik Mártának több mint félmilliárdot vissza kell fizetnie az ÁPV-nek

2008.10.29.

Tocsik Mártának a 804 millió forintos sikerdíjból bruttó 80,7 millió forint jár, 578 millió forintot és annak kamatait vissza kell fizetnie az ÁPV Rt.-nek a Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében - közölte a Népszabadság szerdán.

Szövegezik a médiatörvény végleges változatát - megalakulhat a médiarendőrség

2008.10.29.

A Fidesz és az MSZP már szövegezi az új médiatörvény végleges verzióját, ami még az idén a parlament elé kerülhet; erről számolt be szerdán az Index internetes portál.

Felértékelődhet az iszlám finanszírozás

2008.10.29.

A forráshiánnyal küszködő nyugati pénzügyi rendszer a válság kiküszöbölése érdekében magába integrálhatja az iszlám jognak megfelelő finanszírozási eszközöket is.

Nem élt vissza erőfölényével a Microsoft

2008.10.29.

A disztribútorok részére nyújtott marketing támogatással nem követett el gazdasági erőfölénnyel való visszaélést a Microsoft Magyarország Kft. – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A szoftvergyártó világcég hazai leányvállalata ugyanis a támogatás fejében nem szabott sem kizárólagossági, sem a versenytársak termékeinek mellőzését előíró feltételeket.

Gazdátlan gyermekjogok - Szabó Máté ombudsman szót emelt a legkisebbek érdekében

2008.10.29.

Gyerekcipőben járnak a gyermekjogok hazánkban? – erre a kérdésre keresték a választ szakértők a Szabó Máté ombudsman által összehívott konferencián.

Korlátozná a biztosító egyesületek tevékenységét a parlament

2008.10.29.

Megszüntetné a biztosító egyesületek felelősségbiztosítási - különösen a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási - üzletágait a pénzügyi szolgáltatásokat érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat. A Közlekedési Biztosító Egyesület tiltakozik a módosítás ellen.

Európai Bizottság - Új lakossági energiafórum az energiafogyasztók jogainak hatékonyabb érvényesülése érdekében

2008.10.29.

Meglena Kuneva, az EU fogyasztóvédelmi biztosa és Andris Piebalgs energiaügyi biztos nyitotta meg tegnap Londonban annak az új lakossági energiafórumnak az ülését, amelyet azért hoztak létre, hogy a fogyasztók jobban érvényesíthessék jogaikat az EU energiapiacán.

Többször lehet szmogriadó egy új szabályozás miatt

2008.10.29.

A jövőben évente akár többször is lehet számítani arra, hogy a főpolgármesternek szmogriadót kell elrendelnie Budapesten, ilyenkor egyebek közt a Hungária körgyűrűn belüli területeken megtiltják a belső és az átmenő forgalmat - nyilatkozta a Városháza kommunikációs igazgatója az MTI-nek kedden.

Meglepő együttműködés?

2008.10.29.

Ügyvédi irodák és civil szervezetek közeledésének gyümölcse a novemberi Európai Pro Bono Fórum, mely az ügyvédi önkéntesség legnagyobb európai fóruma.

Jóri András - A teljes körű hitelinformációs rendszer szükségtelenül és aránytalan módon korlátozná az állampolgárok alkotmányos jogait

2008.10.29.

A Kormány a mai napon beterjesztette az Országgyűlésnek a teljes körű hitelinformációs rendszer felállításáról szóló törvényjavaslatot.

Kilényi Géza: elhibázottnak bizonyult az egycsatornás alkotmánybíró-választás

2008.10.29.

Elhibázottnak bizonyult az a megoldás, hogy egyetlen csatornán, a parlamenten keresztül választják az alkotmánybírákat - hangoztatta egy hétfői, budapesti tanácskozáson a tisztséget korábban maga is betöltő Kilényi Géza.

Alkotmányjogász az ötpárti az IMF-megállapodásról

2008.10.29.

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötendő megállapodás nem tartozik abba a körbe, amelyről az alkotmány szerint feltétlenül a parlamentnek kellene döntenie, ám a politikai súlya miatt érdemes mérlegelni, hogy az Országgyűlés megtárgyalja-e - nyilatkozta Lövétei Istán alkotmányjogász az MTI-nek kedden.

Ötmillió eurós netcsalás - A bank zárolta a tranzakciókat

2008.10.29.

Négy nap alatt 3.181 vásárlást kezdeményezett, összesen több mint ötmillió euró értékben egy 30 éves román férfi egy hajdúszoboszlói vállalkozás honlapján működtetett online POS-terminálon; a céggel szerződő pénzintézet azonban gyanút fogott, zárolta a tranzakciókat, majd feljelentést tett - írta a szerdai Népszabadság.

Történet, hangszerelve - Beszélgetés Dr. Jóri András adatvédelmi biztossal

2008.10.29.

2008. október 25-én az MR1 Kossuth Rádió Történet, hangszerelve című műsorában Szikra Zsuzsa beszélgetett Dr. Jóri András adatvédelmi biztossal munkáról, magánéletről.

Januártól nem lesz éjszakai italárusítás Salgótarjánban

2008.10.28.

Nem tarthatnak nyitva Salgótarjánban a szeszes italt forgalmazó üzletek 22 és 6 óra között - az erről szóló, kedden elfogadott rendelet január 1-jén lép hatályba.

Az OMMF beszámolója a 2008. III. negyedévben elvégzett feladatokról

2008.10.28.

A foglalkoztatás biztonsága és a gazdaság „kifehérítése” érdekében az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) fő feladata továbbra is következetesen feltárni, visszaszorítani a fekete - írásba foglalt munkaszerződés és bejelentés nélküli - foglalkoztatást, a munkavállalók élet- és munkakörülményeit alapvetően befolyásoló jogsértéseket, valamint megszüntetni a súlyos veszélyeztetést jelentő kockázatokat.

A Bizottság felülvizsgálja a korrekciós intézkedésekről szóló közleményt

2008.10.28.

Az Európai Bizottság felülvizsgálta az összefonódás-ellenőrzési korrekciós intézkedésekről szóló iránymutatását a versennyel kapcsolatos aggályok hatékonyabb kezelése érdekében, és azért, hogy megvilágítsa az összefonódási ügyekben érintett vállalatok számára, hogyan lehet a legjobban kezelni a versennyel kapcsolatos aggályokat. A korrekciós intézkedések az érintett felek által javasolt tranzakción a Bizottság által a versennyel kapcsolatosan megállapított lehetséges aggályok megszüntetése céljából végzett módosítások.

A Bizottság az egész unió területén betiltaná a munkahelyi dohányzást

2008.10.28.

Az Európai Bizottság valószínűleg a közeljövőben konzultációt kezd a munkahelyeken történő dohányzás szabályozásáról, mely minden tagállamban tiltaná a dohányzást munkahelyeken, így éttermekben és bárokban is.

Zuschlag-per - Lados István a fővároshoz és az ifjúsági tanácsokhoz benyújtott pályázatokról vallott

2008.10.28.

A másodrendű vádlott vallomásával folytatódott kedden a Zuschlag János és 15 társa ellen indított büntetőper a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére Lados István a Fővárosi Közgyűléshez és a Regionális Ifjúsági Tanácshoz beadott pályázatokról beszélt meghallgatásának ötödik napján.

A környezet védelmének általános szabályairól

2008.10.28.

A környezet védelmének általános szabályairól, valamint a természet védelméről szóló törvényjavaslat a környezeti károk megelőzése és helyreállítása tekintetében a környezeti felelősségről szóló európai parlamenti és tanácsi irányelv jogharmonizációját valósítja meg. Erről a környezetvédelmi és vízügyi államtitkár beszélt az előterjesztés általános vitájában kedden a parlamentben.

Javul az üdülni vágyók jogainak védelme

2008.10.28.

Az Európai Parlament által 2008. október 22-én jóváhagyott új szabályozás szerint a fogyasztók Unió-szerte nagyobb védelmet élvezhetnek majd az üdüléssel kapcsolatban – azaz az időben megosztott használati jogok, illetve tengerjáró hajók, belvízi forgalomban közlekedő hajók és lakókocsik időben megosztott használati jogának a vétele vagy viszonteladása során, valamint a kedvezményes üdülési klubokkal kapcsolatban.

A Bizottság felszólítja Magyarországot, hogy mondja fel a Postabank megvásárlója, az Erste Bank javára vállalt kártérítési kezességet

2008.10.28.

Az Európai Bizottság az Európai Unió állami támogatásokra vonatkozó szabályai értelmében felszólította Magyarországot, hogy mondja fel az ismeretlen követelésekért járó kártérítésre vonatkozó kezességet, amelyet a Postabank privatizációjakor a bankot megvásárló Erste Bank javára vállalt.

Az Európai Bíróság munkaprogramja (2008. október 27-től november 7-ig)

2008.10.28.

A 2008. november 3-tól november 7-ig tartó munkahéten a védjegyitorlás és az összehasonltó reklámozás, a különleges jogok gyakorlásának nem kellően pontos feltételekhez kötése, valamint a más tagállamokból érkező befektetések akadályozása kerül terítékre az Európai Bíróság munkarendjében.

1,2 millió EU-s állampolgár számára válik egyszerűbbé az Ausztráliába való utazás

2008.10.28.

Az ausztrál Bevándorlási és Állampolgársági Miniszter, Chris Evans szenátor, október 2-i nyilatkozata szerint az Európai Unió tagállamainak turistái és üzletemberei számára hamarosan új lehetőség nyílik arra, hogy egy egyszerű online látogatói-vízumszolgáltatás segítségével utazhassanak Ausztráliába.

Amerikai víízummentesség - November 17-től lehet vízummentesen utazni az USA-ba

2008.10.28.

Hét ország - köztük Magyarország - állampolgárai november 17-től vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba - jelentette be Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter Prágában.

Egyenlő bánásmód az ideiglenes szerződéssel dolgozóknak

2008.10.28.

Az állandó szerződéssel alkalmazottakkal egyenlő bánásmód illeti meg a határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott munkavállalókat a jövőben, miután az EP plenáris ülése október 22-én Strasbourgban második olvasatban is jóváhagyta a Tanács júniusban meghozott konszenzusos döntését.

Jövőre indulhat az elektronikus árverés

2008.10.28.

Jövőre számítógépen licitálhatnak a vevők a végrehajtás alatt álló ingatlanokra, s ajánlataikat bármikor megtehetik, ha befizették a tízszázalékos árverési előleget - írta a keddi Világgazdaság.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2008.10.28.

Meglehetősen csendes hét elé néznek az Európai Unió intézményei, ugyanakkor az elmúlt időszak vezető témái (éghajlatváltozás, pénzügyi válság) a héten is napirenden lesznek.

Az Országgyűlés módosította a "lex Mol"-t

2008.10.28.

Az Európai Bizottság által kifogásolt rendelkezések hatályon kívül helyezésével a parlament hétfőn - 364 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül - módosította a "lex Mol"-t; a változtatás elősegítheti a bizottság által Magyarország ellen 2007. november 13-án indított kötelezettségszegési eljárás megszüntetését.

Országgyűlés - Büntetőjogszabályok módosítása, emberi méltóság védelme

2008.10.28.

Lezárult az egyes büntetőjogszabályok módosításáról, valamint az emberi méltóság védelméről szóló törvényjavaslat részletes vitája hétfőn a parlamentben.

Kartellt szervezett az Ingatlanszövetség

2008.10.27.

Sérti a versenytörvényt, ha egy érdekképviselet ajánlott díjakat határoz meg tagjai számára – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Ingatlanszövetség ellen lefolytatott eljárás során.

A közbeszerzés jelene és jövője

2008.10.27.

A közbeszerzésekről szóló törvény várható változásait, a jogterület legproblémásabb, legaktuálisabb kérdéseit vázolták fel a szakma ismert és elismert szakemberei a Jogi Fórum 2008. október 16-17-én megrendezett konferenciáján Budapesten.

EP-jelentés az uniós ombudsmanról

2008.10.27.

Jobban meg kell ismertetni az európai polgárokkal az uniós ombudsman tevékenységét - áll az EP által csütörtökön elfogadott jelentésben.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000