Hír archívum: 2008. október

Más hónap

Másik tagországban is tartsák tiszteletben a munkavállalók jogait

2008.10.27.

A vállalatoknak az unión belüli szabad letelepedéshez és szolgáltatásnyújtáshoz való joga nem korlátozhatja a munkavállalók alapvető jogait, mint például a tisztességes bérhez, a szakszervezethez való csatlakozáshoz vagy a sztrájkhoz fűződő jogot - áll az EP szerdán elfogadott jelentésében.

Új Ptk. – Pro és kontra

2008.10.27.

A 2008 őszén az Országgyűlés elé került új Polgári Törvénykönyvről szóló törvényjavaslat vitákat váltott ki mind az országgyűlési képviselők, mind a jogászok köreiben. Ennek kapcsán bemutatjuk a tervezet fogadtatását.

Kapcsolatügyeleti mediátorok állásfoglalása a gyermekek mindenek felett álló érdekében

2008.10.27.

A Magyar Kapcsolatügyeleti Mediátorok Országos Szakmai Szövetsége (MAKAMOSZ) 2008. október 13-15-i VIII. Országos Találkozóján Berekfürdőn a gyermekek mindenek felett álló érdekében állásfoglalást fogadott el.

49 magyar cég nyertese lehet az uniós kvóta kereskedelmi rendszer újraszabályozásának

2008.10.27.

Az uniós klímacsomag jelenleg folyó tárgyalása során Olajos Péter EP képviselő (MDF) és más uniós képviselők hasonló javaslatára az Európai Parlament módosítaná az uniós kvóta kereskedelmi rendszer (ETS, Emission Trading Scheme) hatályát. E szerint a szén-dioxid kibocsátás minimális szintjét évi 10.000 tonnáról 25.000 tonnára emelnék fel, amelyik üzem ennél kevesebbet bocsát ki évente, az kikerülne e rendszer hatálya alól.

Október 23 - Összesen 33 embert állítottak elő - BRFK összegzés

2008.10.27.

A rendőrség összesen 33 embert állított elő október 23-án - olvasható a Budapesti Rendőr-főkapitányság összegzésében.

Leadja a költségvetés a gyedet

2008.10.27.

Az átírt 2009-es költségvetés a járulékcsökkentés elmaradásával több mint kétszázmilliárd forintos "megkönnyebbülést" okozhatott volna az egészségügynek, de ez nem jelenik meg többletként az ágazatban. Főleg azért, mert az állam helyett már csak a járulékfizetők finanszíroznák a gyermekgondozási díjat - olvasható a pénteki Népszabadságban.

Felszámolt átalakítás a közigazgatásban

2008.10.27.

Nem lesz központi kiválasztás a megüresedett közigazgatási állásokra és versenyvizsgákat sem szervez jövőre a kormány - írta a hétfői Népszava, hozzátéve: ezzel gyakorlatilag felszámolják a Szetey Gábor egykori személyügyi államtitkár által jegyzett 2007-es átalakításokat.

Mégis készül az idén adómódosító csomag

2008.10.27.

Mégis készülhet az idén új adómódosítási csomag, tekintettel arra, hogy a szerdai ötpárti találkozón konszenzus alakult ki arról: az adózás egyszerűsítéseit és a gazdaság kifehérítésére szolgáló intézkedéseket meg kellene őrizni a korábbi adócsomagból - írta a hétfői Világgazdaság.

Közbeszerzéseken környezetbarát autót

2008.10.27.

Nemcsak az árat, hanem a széndioxid-kibocsátást, a légszennyezést és az energiafogyasztást is figyelembe kellene venni a közbeszerzéssel vásárolt járműveknél - véli az Európai Parlament

Timesharing: új európai szabályok

2008.10.27.

Mintegy másfél millió európai család rendelkezik időmegosztásos (timeshare) nyaralási joggal. Az unió most egy új irányelvvel biztosítaná ennek a piacnak az egységes, átlátható szabályozását.

Egyenlő jogokat a kölcsönzött munkavállalóknak

2008.10.27.

A munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül kiközvetített munkavállalók sok esetben kevesebb fizetést kapnak vagy rosszabb körülmények között dolgoznak, mint az adott vállalat saját dolgozói. Az Európai Bizottság irányelvtervezetét szerdán fogadta el az Európai Parlament.

EP-állásfoglalás a brüsszeli EU-csúcsról

2008.10.27.

Az Európai Parlament úgy véli, biztosítani kell, hogy a vállalkozások és a polgárok hitelhez jussanak. A képviselők új pénzügyi szabályozást akarnak, és továbbra is ragaszkodnak az EU éghajlatváltozás-elleni célkitűzéseihez. Az EP az ír népszavazással együtt is „megoldást" szeretne arra, hogy mielőbb életbe lépjen az uniós reformszerződés.

Kínai politikai aktivista nyerte a Szaharov-díjat

2008.10.27.

Az Európai Parlament "gondolatszabadságért" adományozott Szaharov-díját idén Hu Csia, kínai politikai aktivista nyerte – jelentette be csütörtökön Strasbourgban Hans-Gert Pöttering, az EP elnöke.

Kiegészítik az amerikai-magyar vízummentességi megállapodás kihirdetéséről szóló törvényt

2008.10.27.

November 3-án kerül újra az Országgyűlés elé az amerikai-magyar vízummentességi megállapodás kihirdetéséről szóló törvény, amelyet kiegészítenek a bűnügyi nyilvántartási törvény módosításával - közölte szerdán az MTI-vel Draskovics Tibor igazságügyi miniszter.

Zuschlag-per - Lados István a pályázatokról és az elnyert támogatások felhasználásáról vallott

2008.10.22.

Lados István, a Zuschlag-per másodrendű vádlottja a civil szervezetek pályázatairól, az elnyert pénzek elosztásáról vallott kihallgatásán szerdán, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon Fodor Endre bírói tanácsa előtt .

Móri ügy - Ügyész: nem Kaiser követte el a móri bűncselekményt

2008.10.22.

Nem Kaiser Ede követte el a móri bűncselekményt, a bíróság a móri vádpont vonatkozásában mellőzze a további bizonyítást - ezt indítványozta szerdán Kaiser Ede büntetőperében az ügyész a Fővárosi Bíróságon.

Baleset egy bérházban - jogszabály-módosításokat kezdeményez a VIII. kerületi önkormányzat

2008.10.22.

A VIII. kerületi önkormányzat szerint rugalmasabbá kellene tenni több jogszabályt ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek az egyik bérházban történt balesethez hasonló szerencsétlenségek - mondta el Józsefváros alpolgármestere az MTI-nek szerdán.

13 + 1 vagyonos tipp

2008.10.22.

Egy adószakértő jótanácsai a vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatosan azoknak, akik éppen megkapták az APEH értesítését és ellenőrzés alatt állnak, és azoknak, akik úgy szeretnék szervezni életüket, hogy ne legyen félnivalójuk egy ilyen értesítőtől.

Tovább csökkenti a mobilvégződtetési-díjakat az NHH

2008.10.22.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsának legfrissebb piacelemzési határozattervezete szerint a három magyarországi mobilszolgáltató hálózataiban a végződtetési díjakat 2010. december 1-jéig három lépésben, egységesen 11,86 Ft-ra kell csökkenteni .

Népszavazási kezdeményezések termőföldről

2008.10.22.

Az Alkotmánybíróság (Ab) október 20-án két, termőfölddel kapcsolatos népszavazási kezdeményezésről is döntött. A testület helybenhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) határozatait, amelyeket a Fidesz és a KDNP, illetve Kálmán László kezdeményezése ügyében hozott.

Az Alkotmánybíróság október 27-28-i teljes ülésének napirendje

2008.10.22.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülése elé kerül a házasságról, a családról és a gyámságról szóló 1952. évi IV. törvény 43. § (6) bekezdésének alkotmányosságával kapcsolatos határozattervezet.

Lex Mol: teljes támogatás a törvénymódosításnak

2008.10.22.

Valamennyi párt támogatta a kormány által beterjesztett, a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő, valamint az azzal összefüggő egyes törvények, ismertebb nevén a "lex Mol" módosítását tartalmazó előterjesztést kedden a parlamentben.

Vita az uniós repülőterek egységes díjszabásáról

2008.10.22.

Szerda este folytat vitát Strasbourgban az Európai Parlament az Európai Bizottság javaslatáról, amely irányelvvel szabályozná a nagyobb uniós repülőtereken fizetendő díjakat, a domináns piaci helyzettel való visszaélés megakadályozása érdekében.

Prága még az elnökség előtt megerősítené a Lisszaboni Szerződést

2008.10.22.

Mirek Topolánek cseh miniszterelnök bejelentette, hogy mindent megtesz azért, hogy Csehország még ebben az évben, az EU soros elnöki tisztségének januári átvétele előtt ratifikálja a Lisszaboni Szerződést.

Jelentős eltérések az európai nyugdíjrendszerekben

2008.10.22.

Miközben egyre növekszik a magánnyugdíj-pénztárak szerepe, fontos, hogy az általuk kifizetett nyugdíjak kellően széles kör számára elérhetővé váljanak és reális összegeket fizessenek a jogosultaknak – hívja fel a figyelmet a Bizottság hétfőn közzétett, az Unión belüli nyugdíjrendszereket elemző új tanulmánya.

Előrehozott szavazás a munkaidős irányelvről

2008.10.22.

Egy hónappal előbbre hozzák a munkaids irányelvről szóló javaslat szakbizottsági szavazását – döntöttek hétfői ülésükön az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Bizottságának tagjai, hogy így biztosítsanak elég időt a Tanáccsal való egyeztetésekre a decemberi plenáris szavazás előtt, melyen együttdöntés keretében szeretnének pontot tenni a hatéves történet végére.

Magyar-román kormányülés - Tariceanu: kisebbségi törvény csak a választások után

2008.10.22.

Csak a következő román parlament dönthet a kisebbségi törvényről - mondta Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök kedden Szegeden. Gyurcsány Ferenc szerint érdemes támogatni a kulturális autonómiát.

Határozatképtelenség miatt ülés helyett tanácskozást tartott az emberi jogi bizottság a 2006-os őszi eseményekről

2008.10.22.

A szocialista képviselők és Gusztos Péter (SZDSZ) távolmaradása miatt nem volt határozatképes az Országgyűlés keddre összehívott emberi jogi bizottsága, ezért bizottsági ülés helyett mindössze tanácskozást folytattak a képviselők.

Új részletek a Nagy Imre-perről - kerekasztal-beszélgetés

2008.10.22.

Nagy Imre miniszterelnök élete két mondaton múlott, az egyikkel le kellett volna mondania, a másikkal pedig el kellett volna ismernie Kádár János kormányfőségét, és minden bizonnyal nem végzik ki - vélekedett Varga László levéltáros az Új részletek a Nagy Imre-perről című kerekasztal-beszélgetésen kedden Budapesten.

A legfőbb ügyész tudományos pályázati felhívása

2008.10.22.

A Magyar Köztársaság legfőbb ügyésze Kozma Sándor emlékére tudományos pályázatot hirdet tanulmány készítésére.

Jogválasztási lehetőség a nemzetközi válásoknál

2008.10.22.

Melyik államban döntsön a bíróság a válásról, ha a házaspárok különböző állampolgárságúak? Az Európai Parlament támogatta az Európai Bizottság új javaslatát, mely szabályozná az évente mintegy 170 ezer "nemzetközi válást" az Európai Unióban.

Az Európai Tanács elfogadta a Lex Rábát

2008.10.22.

2008. október 20-i brüsszeli ülésén az Európai Tanács vita nélkül fogadta el az un "lex Rábát", a vízminőségi előírásokról szóló új jogszabályt.

Könnyebb vízum és magasabb ösztöndíj az Erasmus Mundussal

2008.10.22.

Egyenlő tandíjakat, a harmadik országok diákjainak pedig vízumkönnyítést és magasabb ösztöndíjat szeretnének az EP-képviselők az Erasmus Mundus program jövőre induló második szakaszában. A programra 2009 és 2013 között 950 millió eurót szán az EU.

A gyalogosokat és a kerékpárosokat ellenőrzik Borsodban

2008.10.22.

Több mint háromezer gyalogost, illetve kerékpárost ellenőriztek a rendőrök október első három hetében, a fokozott ellenőrzés tapasztalatai között az fogalmazható meg, hogy figyelmetlenek és óvatlanok a gyalogosok a közutakon, a biciklisek pedig a legtöbb esetben nem a Kresz szabályai szerint közlekednek - közölte Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa kedden.

Adóellenőrzés, vagyonosodási vizsgálatok

2008.10.21.

A Jogi Fórum 2008. október 31-i rendezvénye a vagyonosodási vizsgálatok jogszabályi hátteréről, lefolyásáról, aktuális kérdéseiről, gyakorlatáról.

Új Ptk. - az általános vita folytatása

2008.10.21.

Az MSZP továbbra sem támogatja, hogy kikerüljön az új polgári törvénykönyvből (Ptk.) a bejegyzett élettársi kapcsolatokra vonatkozó szabályozás, a Fidesz viszont változatlanul aggályosnak tartja ennek szerepeltetését a kódexben. Erről az előterjesztés általános vitájának keddi folytatásában esett szó az Országgyűlésben.

Előadóművészeti törvény - a kulturális bizottság támogatta a tervezetet

2008.10.21.

Általános parlamenti vitára alkalmasnak találta az előadóművészeti törvény tervezetét az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága keddi budapesti ülésén.

Fél év alatt 64 jogsértést állapított meg a Független Rendészeti Panasztestület

2008.10.21.

Április óta 194 panasz érkezett a Független Rendészeti Panasztestülethez; eddig 109 panaszt vizsgáltak meg, és 64 esetben állapítottak meg rendőri intézkedéshez köthető jogsértést - közölte Kaltenbach Jenő, a testület elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

A szerzői jog védelme

2008.10.21.

A jövőben díj illeti meg a irodalmi és zeneművek szerzőit a nyilvános könyvtári kölcsönzések után - mondta expozéjában Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára kedden az Országgyűlésben.

ÁSZ - A közoktatási intézményeket fenntartó non-profit szervezetek normatív hozzájárulásának és támogatásának ellenőrzéséről

2008.10.21.

A közoktatási normatív hozzájárulások és támogatások 2007. évi igénybevétele alapján a non-profit fenntartói elszámolások 83%-a nem volt megbízható, az elszámolt támogatáshoz viszonyított pozitív és negatív irányú eltérések mértéke meghaladta a 13%-ot. A jogszabályoktól eltérő elszámolás miatt a non-profit szervezetek jogalap nélkül vettek igénybe 197 millió Ft-ot, illetve 79 millió Ft további támogatásra voltak jogosultak.

Az Európai Bíróság munkaprogramja (2008. október 20-tól október 31-ig)

2008.10.21.

A 2008. október 20-tól 24-ig tartó munkahéten az Európai Parlament tagjai mentelmi jogának felfüggesztése, a felsőfokú diplomák kölcsönös elismerése, a közszolgálati televíziók finanszírozása, és a terrorizmus elleni küzdelem kerülnek terítékre az Európai Bíróság előtt.

2006-os őszi zavargások - több ügyet szüntettek meg, mint amennyi jogerősen zárult

2008.10.21.

A rendőrség és az ügyészség által nyilvánosságra hozott statisztikából is az derül ki, hogy a 2006. őszi zavargásokkal összefüggésben indított eljárások közül jóval több nyomozást szüntettek meg, mint ahány ügy jogerős ítélettel zárult.

Késik, de lesz TEÁOR-os törvény

2008.10.21.

Ha az ígértnél később is, de még az idén hatályba léphet az a törvénycsomag, amelynek értelmében a TEÁOR-számok kikerülnek a cégjegyzékből - írta a keddi Világgazdaság az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumtól (IRM) kapott tájékoztatás alapján.

Szili: legkésőbb novemberben újra a Ház előtt az amerikai vízummentesség utolsó megállapodása

2008.10.21.

Még ebben a hónapban, de legkésőbb november elején újra szavazhat az Országgyűlés az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodás kihirdetéséről szóló törvényről, amelyet a köztársasági elnök hétfőn visszaküldött az Országgyűlésnek - jelentette ki Szili Katalin házelnök kedden a Napkeltében.

Újratárgyalja a Ház a "lex Molt"

2008.10.21.

Az Európai Bizottság kifogásai alapján az Országgyűlés mai ülésnapján a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő, valamint az azzal összefüggő egyes törvények - ismertebb nevén a "lex Mol" - módosítását tárgyalja.

Országgyűlés - Bűnügyi együttműködés az Európai Unió tagállamaival - részletes vita

2008.10.21.

Két törvényjavaslat részletes vitájában nem volt felszólaló, az Európai Unió tagállamaival való együttműködésről szóló törvény módosításához csak Avarkeszi Dezső igazságügyi és rendészeti államtitkár szólt hozzá a parlament hétfői ülésén.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2008.10.21.

Az ülésterem mennyezetének augusztusi beszakadása óta első alkalommal tartanak plenáris ülést Strasbourgban, ahová a héten Nicolas Sarkozy és José Manuel Barroso is ellátogatnak. A Tanács a héten két formációban ülésezik, a Bizottság pedig donorkonferenciát szervez Grúzia megsegítésére.

Jogerősen felfüggesztett börtönbüntetést kapott a tanárt bántalmazó anya

2008.10.21.

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszakért 10 hónap, felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Városi Bíróság hétfőn azt az asszonyt, aki két napja Érpatakon, az általános iskolában szidalmazta, majd megütötte gyermeke tanárát.

Internetes fogadások - A főtanácsnok indítványa a C-42/07. sz. ügyben

2008.10.20.

Bot főtanácsnok szerint az interneten keresztül történő fogadások tekintetében a Santa Casa számára kizárólagosságot biztosító portugál szabályozás bizonyos feltételek teljesülése mellett összeegyeztethető lehet a közösségi joggal.

Herczog Edit: Megengedhetetlen a diszkrimináció az internetes vásárlásoknál

2008.10.20.

Az interneten keresztül vásárló fogyasztók az EU-ban gyakran nem férhetnek hozzá adott szolgáltatásokhoz, illetve csak magasabb áron érhetik el azokat, ha nem a saját országukban akarnak vásárolni – mutatott rá Herczog Edit európai parlamenti képviselő az EU belső piaci biztosának feltett írásbeli kérdésében.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000