Hír archívum: 2008. október

Más hónap

Zuschlag-per - Lados István másodrendű vádlott a fiktív tagbeléptetésekről is beszélt

2008.10.20.

Lados István, a Zuschlag-ügy másodrendű vádlottja a MSZP Vas megyei szervezeteinél történt fiktív tagbeléptetéseinél is részt vett az okiratok meghamisításában az elsőrendű vádlott utasítására - derült ki a vádlott hétfői kihallgatásán.

Perre mentek a jogvédők a kaposvári roma gyerekek integrált oktatásáért

2008.10.20.

Bírósághoz fordult az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány; keresetében azt kérte a Somogy Megyei Bíróságtól, hogy állapítsa meg a kaposvári Pécsi utcai iskolába járó roma gyerekek jogellenes elkülönítését, hátrányos megkülönböztetésüket, valamint kötelezze a fenntartót a szegregáció megszüntetésére és a roma diákok integrált oktatására. A polgári per hétfői első tárgyalásán mind a felperes, mind az alperes - a kaposvári önkormányzat - jogi képviselője fenntartotta álláspontját.

Móri bankrablás - zárt tárgyalással folytatódott a per

2008.10.20.

Zárt tárgyalással folytatódott a székesfehérvári Fejér Megyei Bíróságon hétfőn a nyolc halálos áldozatot követelő móri fegyveres bankrablással vádolt Weiszdorn Róbert büntetőpere.

Amerikai vízummentesség - Az államfő visszaküldte a parlamentnek az utolsó megállapodást

2008.10.20.

Sólyom László köztársasági elnök visszaküldte a parlamentnek az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodás kihirdetéséről szóló törvényt - közölte az elnöki hivatal hétfőn. A bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezményt egy hete ratifikálta az Országgyűlés.

Mi fenyegeti a Harmadik Köztársaságot?

2008.10.20.

2008. október 14-én tartották az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet és a Friedrich Ebert Stiftung Mi fenyegeti a Harmadik Köztársaságot? című rendezvénysoro­zatának Egy független ország című beszélgetését. A Jogi Fórum jelen volt a rendezvényen.

Az Európai Bíróság C 527/06. sz. ügyben hozott ítélete

2008.10.20.

Az Európai Bíróság C 527/06. számú ügyben hozott ítélete szerint a munkavégzés helye szerinti tagállamban adóköteles jövedelem kiszámítása során – bizonyos körülmények között – a lakóhely szerinti tagállamban fekvő lakóingatlanhoz kapcsolódó negatív jövedelmeket is figyelembe kell venni.

A gondnokság Toller esetében új választást hozhat

2008.10.20.

A több mint két évvel ezelőtt autóbalesetet szenvedett Toller László szocialista képviselő gondnokság alá helyezését kezdeményezte a múlt héten a szekszárdi gyámhivatal a bíróságnál. Ha a testület helyt ad a beadványnak, az éber kómában lévő képviselő elveszti mandátumát, és időközi választást kell tartani Pécsett.

Konkrét javaslatok a nemzeti csúcson

2008.10.20.

A kormány a törlesztőrészletek kordában tartásával segítene a devizahitelt felvett családokon, és átmeneti segítséget nyújtana azoknak, akik munkahelyük megszűnése miatt nem tudnak törleszteni - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a nemzeti csúcson.

Újabb eljárások Magyarország ellen

2008.10.20.

A Bizottság csütörtökön számos tagállam ellen indított szabálysértési eljárást, Magyarországot ezúttal három ügyben marasztalta el: a szakképesítések elismerése, a jegyzett társaságokra vonatkozó átláthatósági követelmények, valamint a biodiverzitásra vonatkozó jogszabályok végrehajtásának elmulasztása miatt.

Virágzik a holland kendertermesztés

2008.10.20.

A holland kendertermesztők évente mintegy 2 milliárd eurót keresnek a termény illegális exportjával. A legfrissebb rendőrségi adatok szerint évente mintegy félmillió tonna kender kerül a határon túlra. Összehasonlításképpen a holland virágkereskedelem exportja évente 5,5 milliárd eurót hoz a konyhára.

Több mint 170 eljárást indítottak az egyhetes Aquapol-akció során

2008.10.20.

Több mint 170 szabálysértést tárt fel a magyar rendőrség az Aquapol nevű európai vízi rendészeti szervezettel összehangolt, 13 tagországban egyidejűleg tartott egyhetes akció során, amelyen fokozottan ellenőrizték a veszélyes anyagok és a hulladékok szállítását - mondta Tóth Zoltán, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Vízirendészeti Rendőrkapitányságának vezetője vasárnap Budapesten.

Október 23-án taktikát válthat a rendőrség

2008.10.20.

A szélsőséges csoportok a korábbiakhoz képest több helyszínen tartanak rendezvényeket október 23-án, amire a rendőrök a korábbiakhoz képest új módszerekkel is válaszolhatnak - írta a hétfői Népszabadság.

A zöldek szerint erőtlenek Brüsszel erdőirtás elleni javaslatai

2008.10.20.

Az erdőirtások és az ipari léptékű illegális fakitermelés globális megakadályozására tett közzé két javaslattervezetet pénteken az Európai Bizottság, amely tiltaná az illegális irtásokból származó faanyagok bejutását, valamint az eddigieknél hatékonyabban küzdene a trópusi őserdők kipusztítása ellen. A WWF és a Föld Barátai zöld szervezetek szerint az EU célja nemes, javaslatai azonban erőtlenek és hatástalanok.

Közlekedési balesetek

2008.10.18.

Mennyit ér egy ember élete, egészsége? – fogalmazódott meg központi kérdésként a Jogi Fórum 2008. október 9-én 'Közlekedési balesetekkel kapcsolatos káresetek' témában megrendezett szakmai konferenciáján Budapesten.

Amerikai vízummentesség

2008.10.18.

Az amerikai elnök pénteken bejelentette, hogy újabb hét ország, köztük Magyarország csatlakozhat a vízummentességi programhoz. A döntésre reagálva a magyar miniszterelnök azt mondta, újabb falat bontottunk le, Göncz Kinga külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy vasfüggöny utolsó darabját vágtuk át. A csatlakozás pontos ideje egyelőre nem ismeretes, de várhatóan november közepétől-végétől utazhatnak majd vízum nélkül a magyarok az Egyesült Államokba. Az Európai Unió üdvözölte a vízumkényszer megszüntetését hat EU-tagország esetében, de elvárja, hogy Washington gyorsan terjessze ki a kedvezményt a többiekre is.

Kállai Ernő: a pártok nem akarják biztosítani a kisebbségek parlamenti képviseletét

2008.10.18.

Nyilvánvaló, hogy a pártok nem akarnak a 13 magyarországi kisebbségnek parlamenti képviseletet biztosítani - jelentette ki Kállai Ernő kisebbségi ombudsman pénteken egy budapesti konferencián.

Közbeszerzéseken csak környezetbarát autót

2008.10.18.

Nemcsak az árat, hanem a széndioxid-kibocsátást, a légszennyezést és az energiafogyasztást is figyelembe kellene venni a közbeszerzéssel vásárolt járműveknél. Az Európai Bizottság erről szóló irányelv-tervezetét kedden tárgyalja az Európai Parlament.

Cukrosbácsi-mentes internet

2008.10.18.

„Gyerekbiztos” megjelöléssel, szűrőkkel, forróvonallal és a tagállamok közötti szorosabb együttműködéssel védenék az EP-képviselők a gyerekeket és a fiatalokat az internetes zaklatástól és a rájuk leselkedő egyéb veszélyektől. Az EP hétfői strasbourgi plenáris ülésén tárgyalja az Európai Bizottság biztonságosabb internetezésről szóló javaslatát.

Szabó Máté várja Draskovics érdemi válaszát a szeptember 20-i rendezvényekkel kapcsolatos jelentésére

2008.10.17.

Szabó Máté ombudsman várja Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter érdemi, írásos válaszát harminc napon belül arra a jelentésre, amelyet a biztos a szeptember 20-i demonstrációkkal kapcsolatban fogalmazott meg. Szabó Máté a tárcavezetőhöz írt levelét pénteken az MTI-nek is eljuttatta.

Másodfokon is elítélték a kunmadarasi szülőket a gyereküknek járó védőoltások elmaradása miatt

2008.10.17.

A másodfokon eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság is bűnösnek találta azokat a kunmadarasi szülőket, akik elvi megfontolásból nem adatták be fiuknak a kötelezően előírt védőoltásokat - közölte a megyei bíróság szóvivője pénteken az MTI-vel.

Egység a válságban – törések máshol: véget ért az Európai Tanács ülése

2008.10.17.

Csütörtökön véget ért az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos, brüsszeli csúcstalálkozója. Az előzetes tervek szerint az Európai Tanács ülésén az éghajlatváltozás elleni intézkedésekről és az Oroszországgal való viszonyról tárgyaltak volna, ám a pénzügyi válság felülírta az eredeti forgatókönyvet. Több fontos kérdésben decemberre halasztották a végső döntést.

Javul az üdülni vágyók jogainak védelme

2008.10.17.

Az Európai Parlament által október 22-én megszavazandó új szabályozás szerint a fogyasztók Unió-szerte nagyobb védelmet élvezhetnek majd az üdüléssel kapcsolatban – azaz az időben megosztott használati jogok, illetve tengerjáró hajók, belvízi forgalomban közlekedő hajók és lakókocsik időben megosztott használati jogának a vétele vagy viszonteladása során, valamint a kedvezményes üdülési klubokkal kapcsolatban.

Életfogytig tartó fegyházbüntetés három idős ember brutális megöléséért

2008.10.17.

Életfogytig tartó tényleges fegyházbüntetésre ítélte pénteken meghozott nem jogerős ítéletében a "várdai rémként" ismertté vált P. Ferencet a Somogy Megyei Bíróság, amivel kizárta a vádlottat a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségéből.

Csaknem másfél száz gyanúsítottja van már a taktaközi szocpol-csalásos ügynek

2008.10.17.

Immár negyed éve van előzetes letartóztatásban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szerencsi építőhatóság vezetője, akivel szemben vezető beosztású dolgozó által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés és nagy kárt okozó csalás megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást az úgynevezett szocpolos lakások ügyében - írta pénteki számában az Észak-Magyarország.

Zuschlag-per: Lados István vallomása

2008.10.17.

Mások mellett Szilvásy György jelenlegi titokminiszterről, Arató Gergely oktatási államtitkárról és Baja Ferencről, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkáráról beszélt a Zuschlag-per másodrendű vádlottja csütörtökön a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó perben.

Jogerősen nem országos csatorna a VIASAT3

2008.10.17.

Jogerősen pert nyert a Viasat az ORTT ellen a VIASAT3 csatorna országossá nyilvánításának ügyében - tájékoztatta a kereskedelmi tévét működtető társaság csütörtökön az MTI-t.

Jóváhagyta a bíróság a somogyi tűzoltók túlóradíj-követelését

2008.10.17.

Jóváhagyta a somogyi tűzoltók túlóradíj-követelését a megyei munkaügyi bíróság - közölte Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) kaposvári ügyvivője a bíróság csütörtöki döntése után az MTI-vel.

Jogerősen pert veszített Sopron volt szocialista polgármestere

2008.10.17.

Jogerősen pert veszített Walter Dezső, Sopron volt szocialista polgármestere abban a polgári peres eljárásban, amelyet családi cégének ingatlanvásárlása ügyében indított a város önkormányzata - közölte Rádonyi László, az önkormányzat Fidesz-KDNP frakciójának vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón.

Az AB elutasította a solymászok indítványait

2008.10.17.

Az Alkotmánybíróság (Ab) október 13-án elutasította a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény, illetve a védett állatfajták védelmére, tartására, hasznosítására és bemutatására vonatkozó részletes szabályokról szóló 8/1998. (I. 23.) Korm. rendelet alkotmányosságát megkérdőjelező indítványokat.

Alkotmányellenes rendelkezések az OÉT-törvényben

2008.10.17.

A köztársasági elnök indítványára két, az Országgyűlés által elfogadott, de még ki nem hirdetett törvény alkotmányellenességének előzetes vizsgálatát végezte el az Alkotmánybíróság.

Az Alkotmánybíróság 2008. október 20-21-i teljes ülésének napirendje

2008.10.17.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülése elé kerül újra a Fidesz és a KDNP termőfölddel kapcsolatos népszavazási kezdeményezését. Több kifogást érkezett az Országos Választási Bizottság 170/2007. (VII. 18.) OVB határozata ellen, amely hitelesítette az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát.

A Bizottság fellép annak érdekében, hogy 12 tagállam végrehajtsa az uniós szabályokat

2008.10.17.

Az Európai Bizottság úgy döntött, jogsértési eljárást indít 12 tagállam ellen, mert nem hajtottak végre nemzeti jogrendszerükben egyes társasági joggal és vállalatirányítással kapcsolatos belső piaci irányelveket.

A Bizottság fellép tíz tagállammal szemben az EU-jog végrehajtása érdekében

2008.10.17.

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy jogsértési eljárást kezdeményez tíz tagállammal szemben ellen, amiért azok nem ültettek át nemzeti jogukba egyes, a belső piaccal kapcsolatos irányelveket. A Bizottság az Egyesült Királyságot, Lengyelországot, Luxemburgot, Magyarországot, Németországot és Svédországot a szakképesítések elismeréséről szóló irányelv végrehajtásának elmulasztása miatt fogja felelősségre vonni az Európai Bíróság előtt.

A Bizottság természetvédelmi hiányosságokra figyelmezteti Görögországot és Magyarországot

2008.10.16.

Az Európai Bizottság jogi lépéseket kezdeményez Görögországgal és Magyarországgal szemben a biodiverzitásra vonatkozó jogszabályok végrehajtásának elmulasztása miatt. Görögországgal szemben már folyt bírósági eljárás emiatt, de még mindig nem jelölt ki elegendő védett területet a vándorló, veszélyeztetett vadon élő madarak számára, megsértve ezzel a vadon élő madarak védelméről szóló uniós irányelvet.

Ír ígéret az uniós csúcson

2008.10.16.

Brian Cowen ír miniszterelnök az európai állam- és kormányfők találkozóján ígéretet tett arra, hogy a Lisszaboni Szerződés ratifikációjával kapcsolatos ír megoldási tervet az Európai Tanács decemberi ülésén ismerteti.

Befolyással üzérkedés Szegeden - Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán

2008.10.16.

A befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt M. F. L.ellen indított büntetőügyben a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa helybenhagyta az I. fokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 3 év börtön és 4 év közügyektől eltiltás lett. Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs.

Barroso úton a második ciklus felé

2008.10.16.

Az Európai Unió jobboldali vezetői informálisan támogatásukról biztosították José Manuel Barrosót, aki már korábban jelezte, szívesen betöltené újabb négy évre az Európai Bizottság elnökének posztját. A hivatalos döntést az év végén, az Európai Néppárt (EPP) csúcstalálkozóján hozzák majd meg.

Távközlés: A Bizottság egyszerűsíti a nemzeti szabályozó hatóságok által teljesítendő bejelentések eljárását

2008.10.16.

A Bizottság úgy határozott, hogy csökkenti azokat az adminisztrációs terheket, amelyeket a nemzeti távközlési szabályozó hatóságoknak viselniük kell a szabályozási intézkedéseik tervezetének a Bizottsághoz való benyújtása kapcsán.

A szolgáltatási irányelv hatályba lépését nem törheti meg a pénzügyi válság

2008.10.16.

Az új tagállamok, köztük Magyarország számára a jelenlegi gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy a szolgáltatási irányelv 2009-es bevezetése ne kerüljön veszélybe. Így kerülhető el, hogy a kelet-európai vállalkozók fizessék meg a pénzügyi válság következményeit – hangzott el a magyar szocialisták álláspontja az Európai Parlament szocialista frakciójának (PSE) kétnapos konferenciáján.

Már be sem panaszolják a műsorokat

2008.10.16.

A Magyar Rádió és az RTL Klub ellen emeltek legtöbbször panaszt az elmúlt negyedévben az Országos Rádió- és Televíziótestületnél (ORTT). A grémium tájékoztatása szerint, folyamatosan csökken azoknak a száma, akik kifogást emelnek a műsorszolgáltatók programjai ellen.

Népszava: nem megengedhető a pénztárosok megalázó motozása

2008.10.16.

Az adatvédelmi ország­gyűlési biztos szerint a pénztárosoknak nem kell eltűrniük, hogy munkaadójuk személyi motozásnak vesse alá őket, ha nagyobb hiány mutatkozik náluk a nap végén - írja a Népszava.

Ab: Ferencvárosnak a teljes nevét kell használnia

2008.10.16.

Ferencvárosnak a jövőben a teljes nevét kell használnia az Alkotmánybíróság (Ab) napokban hozott határozata értelmében. A városrész hivatalos neve "Budapest főváros IX. kerület Ferencváros", így az okmányain ezt kell használnia.

Átadták az idei Deák Ferenc-díjakat

2008.10.15.

Átadták az idei Deák Ferenc-díjakat; az elismerést hat neves jogász vehette át a Magyar Ügyvédi Kamara székházában szerdán Budapesten.

Távközlés: A Bizottság egyszerűsíti a nemzeti szabályozó hatóságok által teljesítendő bejelentések eljárását

2008.10.15.

A Bizottság ma úgy határozott, hogy csökkenti azokat az adminisztrációs terheket, amelyeket a nemzeti távközlési szabályozó hatóságoknak viselniük kell a szabályozási intézkedéseik tervezetének a Bizottsághoz való benyújtása kapcsán.

Az ORTT vallási meggyőződést sértő reklám közzétételét megállapító határozatának visszavonása

2008.10.15.

Az Országos Rádió és Televízió Testület az 1759/2008. (IX. 24.) számú határozatával visszavonta azt a határozatát, amellyel korábban törvénysértőnek minősített egy, a Klubrádión sugárzott reklám közzétételét.

Draskovics vitat néhány, a szeptember 20-i rendőri intézkedésekkel kapcsolatos ombudsmani megállapítást

2008.10.15.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a szeptember 20-i rendőri intézkedésekkel kapcsolatos ombudsmani vizsgálat megállapításai közül vitatta, hogy a rendezvények helyszínének biztonságos elhagyása ne lett volna biztosított, illetve hogy a fekete kámzsa nehezítené a rendőrök azonosítását - olvasható a tárcavezetőnek az MTI-hez szerdán eljuttatott, Szabó Máténak írt levelében.

Bűnügyi együttműködés az EU tagállamaival

2008.10.15.

Az Európai Unió tagállamaiban is végre lehet majd hajtani a magyar büntetőeljárásokban kiszabott elkobzást - mondta Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára kedden az Országgyűlésben.

Zuschlag-per - Lados István vallomásában alátámasztotta a vádhatóság állítását

2008.10.15.

Lados István, a Zuschlag-per másodrendű vádlottja kedden a bíró kérdéseire válaszolva alátámasztotta a vádhatóság állítását, mely szerint a civil szervezetek nevében folyó pályázati tevékenységet az elsőrendű vádlott koordinálta, és neki kellett elszámolni a pályázatokon elnyert összegekkel is.

Nemzeti csúcs - Az Ab elnöke nem vesz részt a találkozón

2008.10.15.

Az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke nem vesz részt a nemzeti csúcson, mert az általa irányított testület nem avatkozhat be a végrehajtó hatalomra tartozó politikai kérdések eldöntésébe - közölte az Ab sajtófőnöke kedden.

A villamos energiáról szóló törvényjavaslat - általános vita

2008.10.15.

Mind az MSZP, mind a Fidesz felszólalója fontosnak nevezte kedden a parlamentben, hogy megszülessen a villamos energiával összefüggő egyes kérdésekről szóló törvény; a javaslat általános vitáját kedden folytatták le az Országgyűlésben.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000