Hír archívum: 2008. október

Más hónap

Környezetvédelmi termékdíj - általános vita

2008.10.15.

Orosz Sándor (MSZP) arra hívta fel a figyelmet a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvényjavaslat kapcsán, hogy a jelenlegi kormány minden korábbinál elkötelezettebb a betétdíjas rendszer mellett, míg Bencsik János fideszes képviselő a javaslat átláthatóságát, a befolyt pénz követhetőségét kérte számon az előterjesztés általános vitájában, kedden a parlamentben.

Magyar ügyek az Európai Bíróság előtt

2008.10.15.

Három új magyar vonatkozású ügy érkezett az Elsőfokú Bíróság elé. A témák: hosszú távú villamosenergia-vásárlási megállapodások, szerzői jogvédelem, védjegyjog.

Kriminológiai kutatás: a fiatalok számára elfogadott az erőszakos viselkedés

2008.10.15.

A fiatalok jelentős része úgy gondolja, hogy az erőszak hozzátartozik az élethez, az érvényesülésnek valamiféle szükséges eszköze - hangzott el az Országos Kriminológiai Intézet sajtótájékoztatóján kedden Budapesten, ahol a "Látens fiatalkori devianciák" című felmérés eredményét összefoglaló kötetet mutatták be.

A közrend és az igazságszolgáltatás védelméről - általános vita

2008.10.15.

Az elmúlt két évben a tömegrendezvényeken megjelent az erőszak, jól szervezett csoportok veszélyeztetik a személy és vagyonbiztonságot a fővárosban - mondta Balogh László (MSZP) a közrend, valamint az igazságszolgáltatás működésének védelme érdekében szükséges törvénymódosításokról szóló javaslat folytatódó általános vitájában kedden a parlamentben.

Büntetőjogszabályok módosítása, emberi méltóság védelme

2008.10.15.

Lezárult az egyes büntetőjogszabályok módosításáról, valamint az emberi méltóság védelméről szóló törvényjavaslat általános vitája kedden a parlamentben.

A szakmai szervezetek támogatják az előadóművészeti törvény tervezetét

2008.10.15.

Közös szándéknyilatkozatot adott át az előadóművészeti törvény tervezetének támogatásáról tizenhat szakmai szervezet képviselője Hiller István oktatási és kulturális miniszternek a budapesti Új Színházban.

Tételesen átvizsgálná a magyar-szlovák alapszerződés betartását Magyarország

2008.10.15.

Tételesen megvizsgálná Magyarország, hogy a magyar-szlovák alapszerződés pontjai közül mi teljesül és mi nem - mondta Göncz Kinga külügyminiszter kedden az MTI-nek.

Zuschlag-per: Lados István meghallgatásával folytatódott a tárgyalás

2008.10.15.

Lados István másodrendű vádlott meghallgatásával folytatódott a Zuschlag-per kedden Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Egy év börtön a vesztegető adóhivatali ügyintézőnek

2008.10.15.

Alacsonyabb illeték számítása fejében pénzt kért egy ingatlantulajdonostól az az adóhivatali ügyintéző, akit egy év börtönbüntetéssel sújtott a Pécsi Ítélőtábla kedden hozott jogerős határozatában.

Jogerősen elmarasztaló ítélet a szegedi kollégiumi beavatás ügyében

2008.10.15.

Jogerősen húsznapi közérdekű munkára ítélte a 2006-ban történt szegedi kollégiumi beavatás ügy - a másodfokú ítélet ellen egyedüliként fellebbező - vádlottját a harmadfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla kedden.

Méltóképpen, másképp - A fogyatékossággal élők emberi jogainak, érdekeinek érvényesítése

2008.10.13.

Szabó Máté ombudsman egy hétvégi rendezvényen jelentette be a "Méltóképpen, másképp" című programot, amely az "Emberi méltóság korlátok nélkül" projektsorozat részeként jövőre kezdődik. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának egyik fontos célja, hogy a nyilvánosság figyelmét a fogyatékossággal élőkre irányítsa, a maga eszközeivel, a problémák megfogalmazásával és a lehetséges megoldások ösztönzésével segítsen.

Alkotmányellenes az OÉT-törvény több rendelkezése

2008.10.13.

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői döntése szerint alkotmányellenes az Országos Érdekegyeztető Tanácsról szóló, valamint az ágazati párbeszéd bizottságokról és a középszintű szociális párbeszéd egyes kérdéseiről szóló törvények több rendelkezése - közölte az MTI-vel a testület sajtófőnöke.

Ombudsman: a rendőrség nem biztosította megfelelően a szeptember 20-i fővárosi rendezvényeket

2008.10.13.

A rendőrség nem akadályozta meg, hogy összetalálkozzanak a szeptember 20-án egy időben és egymás közelében folyó budapesti megmozdulások résztvevői, és azt sem tette lehetővé, hogy a rendezvények helyszínét mindenki biztonságban elhagyhassa - állapította meg Szabó Máté ombudsman abban a vizsgálatában, amelynek eredményéről hétfőn tájékoztatta az MTI-t.

Likviditás-bővítő lépés a bankok számára – módosult két számviteli kormányrendelet

2008.10.13.

A kormány annak érdekében, hogy a kereskedelmi bankok likviditása növekedhessen, két kormányrendeletet, amelyek alapvetően számviteli szabályokat tartalmaznak, szombati hatállyal módosított.

Gazdasági Versenyhivatal - A kakaófoltot a Vanish sem hozza ki

2008.10.13.

A televíziós reklámok állításaival ellentétben a Vanish klórmentes fehérítők sem alkalmazhatóak az összes színes ruhára és a kakaófolt eltüntetésére sem alkalmasak – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata. Így a fogyasztók megtévesztése miatt a Reckitt Benkiser Kft-nek 15 millió forint bírságot kell fizetnie.

Az Európai Bíróság munkaprogramja (2008. október 13-tól október 24-ig)

2008.10.13.

A 2008. október 13-tól október 17-ig, valamint október 20-tól október 24-ig tartó munkaheteken számos érdekes ügy kerül az Európai Közösségek Bíróságának napirendjére.

A sokarcú ORTT

2008.10.13.

Interjú Dr. Majtényi Lászlóval, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökével lassan féléves elnöki tevékenységéről, az intézményközi együttműködésekről és médiaszabályozás hazai modelljéről.

Nyílt vitanap a Legfelsőbb Bíróságon

2008.10.13.

A bírósági igazgatás és a bírói érdekvédelem jövője címmel – mintegy 150 bíró, titkár és fogalmazó részvételével – került sor a Magyar Bírói Egyesület rendezvényére.

Napirenden a bankbetétek biztonsága

2008.10.13.

A betétbiztosítási összeghatár emeléséről tárgyal ma, kétnapos ülésének első napján Országgyűlés.

A rendőrség vizsgálja a húszezer forint alatti lopásokat

2008.10.13.

Az egész országra kiterjedő vizsgálatot rendelt el az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főigazgatója az úgynevezett kisebb lopások ügyében - írja a Magyar Nemzet hétfői számában.

Nagyon sűrű napirend vár az EU-csúcs résztvevőire

2008.10.13.

Brüsszeli diplomáciai vélemények szerint néhány hete még attól tartottak Párizsban, nem tudják majd kellő tartalommal megtölteni a szerda-csütörtöki EU-csúcstalálkozót. Mostanra már az okoz gondot, hogy még megfelelő előkészítéssel sem lesz elég az idő minden téma alapos megvitatására.

Üvegzsebet adna a bankároknak a Parlament

2008.10.13.

Arra kéri az Európai Bizottságot az Európai Parlament, hogy december végéig álljon elő jogszabályjavaslattal a pénzügyi szolgáltató cégek tevékenységének szabályozási kontrolljának erősítésére, beleértve az ottani jövedelempolitika és különösen az igazgatósági javadalmazások nyilvánossá tételét.

Fogyatékosügy - Jogszabály-módosításokat sürgettek az érintettek a nyilvános meghallgatáson

2008.10.10.

A jogszabályok módosítását sürgették az érintettek a fogyatékkal élők foglalkoztatási lehetőségeiről pénteken a fővárosban rendezett nyilvános meghallgatáson. Szabó Máté ombudsman közölte: jövőre vizsgálatot indít a fogyatékkal élők emberi jogainak érvényesüléséről. Lévai Katalin szocialista EP-képviselő szerint a társadalomnak, a gazdaságnak ki kell használnia a fogyatékkal élő emberekben rejlő tehetséget és tudást.

Adatgyűjtési ügy - Rendőrök ellen rendelt el nyomozást az ügyészség

2008.10.10.

Hivatali visszaélés bűntette miatt rendelt el nyomozást a Budapesti Nyomozó Ügyészség pénteken az adatgyűjtési üggyel összefüggésben - tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség az MTI-t.

Világhálón kering egy hitelintézet ügyfélszolgálatáról kikerült felvétel - ombudsman vizsgálja az adatkezelők tevékenységét

2008.10.10.

Vizsgálatot indít az adatvédelmi ombudsman egy, a világhálón keringő hangfelvétel miatt, amelyen egy hitelintézet telefonos ügyfélszolgálatának munkatársa és egy hiteligénylő beszélget; az említett konkrét eseten túl az adatkezelők hasonló tevékenységét is megvizsgálják - közölte Jóri András pénteken.

Lezárult a nyomozás Benedek Fülöp ügyében

2008.10.10.

A Székesfehérvári Nyomozóügyészség lezárta a hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt indított nyomozást Benedek Fülöp, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese, az agrártárca volt szakállamtitkár ügyében; harminc nap van arra, hogy vádat emeljenek vagy megszüntessék az eljárást - közölte pénteken Juhász András Fejér megyei főügyész.

A MELASZ cégeljárással kapcsolatos jogszabálytervezeteket véleményezett

2008.10.10.

A Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség véleményezte a cégtörvény módosításáról, valamint a hivatalos iratok elektronikus kézbesítéséről és az elektronikus tértivevényről szóló jogszabálytervezeteket.

A koszovói kérdés újratárgyalásában reménykednek a szerb vezetők

2008.10.10.

A koszovói kérdés újratárgyalásában reménykednek a szerb vezetők, miután az ENSZ-közgyűlés megszavazta Belgrád javaslatát. Pristina szerint Koszovó függetlensége visszafordíthatatlan folyamat.

Az EP befogadta az uniós jelképeket

2008.10.10.

Az Alkotmánytervezetben még szerepeltek, a Lisszaboni Szerződésből azonban kikerültek az unió – egyesek szerint túlzottan föderalisztikus – szimbólumai. A képviselők tegnapi döntése értelmében ugyanakkor az Európai Parlament sajátjaként fogadta el az unió zászlaját, himnuszát és jelmondatát.

Szabó Máté: jogszerű volt a rendőrszakszervezeti aktivisták igazoltatása a Rebisznél

2008.10.10.

Szabó Máté ombudsman szerint indokolt volt, hogy igazoltatták és távozásra szólították fel az egyik rendőrszakszervezet munkatársait, akik engedély nélkül osztogatták szórólapjaikat a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) főbejáratánál és az objektumon belül. Az ombudsman állásfoglalásáról csütörtökön tájékoztatta az MTI-t.

Újra ülésezett a Fogyasztóvédelmi Tanács

2008.10.10.

A Fogyasztóvédelmi Tanács október 9-én tartotta második ülését, amelyen elfogadta a 2008. évre szóló munkaprogramját és az előzetesen megküldött ügyrend-tervezetet. Az ülésen részt vett Alexa György, a Parlament Fogyasztóvédelmi Eseti Bizottságának elnöke is.

Nincs nyertes

2008.10.10.

Több tízezer perrel a hátuk mögött is döntetlenre áll a lemezipar és a felhasználók évek óta zajló küzdelme az internetes zeneletöltés frontján.

A jegyzőkre hárítják a kisebb összegű bűnügyeket

2008.10.10.

Nem az esetek jogi megítélése, hanem az okozott kárérték alapján utalja át a rendőrség a jegyzők hatáskörébe a kisebb összegű bűnügyeket - írta a Magyar Nemzet pénteken.

Szlovákiai magyar alkotmánybírák a magyar fővárosban

2008.10.10.

Október 6-án, hétfőn háromnapos látogatásra Magyarországra érkezett a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságának küldöttsége. A delegációt, melynek tagja volt Milan L'alík elnökhelyettes, Peter Brňák, Ladislav Orosz és Lajos Mészáros alkotmánybírák, Ivetta Macejková elnök vezette.

Nincs megállapodás a közlekedési bírságokról

2008.10.10.

Nem közeledtek érdemben a más tagállamokban elkövetett közlekedési vétségek miatt kirótt bírságok behajtását lehetővé tevő jogszabály-javaslatról folytatott egyeztetések során a közlekedési miniszterek álláspontjai. Tajani biztos a következő tanácsülésre kompromisszumos javaslat elkészítését javasolta.

Felvizezték a „lex Gazpromot”

2008.10.10.

Lényegében egyetlen kérdés áll már csak a végleges megállapodás útjában a belső piaci energiacsomagról. A tagállamok szakminiszterei pénteken Luxembourgban megpróbálják átvágni a csomót. Az úgynevezett lex Gazprom is jelentősen felpuhult formában kerülhet elfogadásra.

A NOE tiltakozik a Ptk. módosítása és a családi pótlék megadóztatása ellen

2008.10.10.

Tiltakozik a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) a polgári törvénykönyv (Ptk.) tervezett módosítása és a családi pótlék tervezett megadóztatása ellen. Erről a egyesület képviselői beszéltek csütörtöki budapesti sajtótájékoztatójukon.

A GVH vizsgálja a Heti Választól kapott dokumentumokat

2008.10.10.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megkapta a Heti Válasz újságírójának Strabag-ügyben összegyűjtött dokumentumait, amelyek a lap szerint kartellezésre utaló kijelentéseket tartalmaznak.

A GVH VKK által meghirdetett egyetemista tanulmányi pályázat nyertesei

2008.10.10.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az idén kilencedik alkalommal, a Versenykultúra Központ (VKK) gondozásában másodszor hirdette meg a "Versenyjog Magyarországon és az EU-ban" című tanulmányi pályázatát felsőoktatási intézmények tanulói számára. Az idén egy első és két második helyezettet jutalmazott a GVH.

Az ombudsman a rendőrszakszervezet panaszáról

2008.10.09.

A rendőrség nem lehetetlenítheti el a rendőrök jogait és érdekeit képviselő szakszervezet munkáját. A szakszervezet, illetve aktivistája ugyanakkor nem áll a jog felett, munkája közben nem akadályozhatja a rendőrség működését. Elvárható az aktivistáktól az is, hogy e tevékenységük során egyértelműen azonosíthatók legyenek. Ugyanakkor a rendőri vezetőknek hozzá kell járulniuk, hogy beosztottjaik tisztában legyenek a szakszervezet feladatával.

Uniós jogalkotást akar a parlament a pénzügyi szolgáltatások jobb szabályozására

2008.10.09.

Az pénzügyi szektor átláthatóságának növelését, az ágazat megfelelő működésének garantálását akarja az Európai Parlament. A képviselők az év végéig várnak uniós jogszabálytervezetet az Európai Bizottságtól.

Az Alkotmánybíróság 2008. október 13-14-i teljes ülésének napirendje

2008.10.09.

Az Alkotmánybíróság hétfői teljes ülésén immár kilencedszer foglalkozik a köztársasági elnöknek az Országgyűlés által elfogadott, még ki nem hirdetett törvények alkotmányellenességének előzetes vizsgálatára irányuló indítványaival.

Ismét magyar az év EP képviselői között

2008.10.09.

A The Parliament Magazine immár negyedik éve díjazza a szakterületükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó EP-képviselőket. Idén igazságügyi és polgári szabadságjogi kategóriában Gál Kinga néppárti európai parlamenti képviselő kapta e kitüntető címet.

Csak decemberben tisztulhat ki a kép a Lisszaboni Szerződés körül

2008.10.09.

Lényegében eldőltnek tekinthető, hogy a Nizzai Szerződés alapján zajlik majd a jövő évi európai parlamenti választás. Az Európai Bizottság esetében még nem kizárt, hogy a Barroso-testület mandátumát esetleg meghosszabbítják 2009 végéig - de tovább aligha.

Az Európai Bíróság C-404/07. sz. Katz ügyben meghozott ítélete

2008.10.09.

A Bíróság szerint a sértettnek lehetőséggel kell rendelkeznie arra, hogy vallomásával a büntetőeljárásban bizonyítékot szolgáltasson

Uniós központot hoznak létre az adócsalás ellen

2008.10.09.

Európai uniós központot hoznak létre az adócsalás elleni fellépés összehangolására - jelentette be Kovács László adópolitikai és vámuniós biztos az EU-tagországok pénzügyminisztereinek luxembourgi találkozóját követően.

Az ombudsman ismét a nemzetbiztonsági szolgálatok független ellenőrzését javasolja

2008.10.09.

Az elmúlt napok eseményei nem pusztán megerősítik, hanem kifejezetten igazolják az ombudsman korábbi felvetését, amely szerint lehetővé kell tenni a titkosszolgálatok gyors és hatékony, a végrehajtó hatalomtól ténylegesen is független, utólagos ellenőrzését. Ez derül ki abból – az immár második - levélből, amelyet Dr. Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa küldött az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága elnökének és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli miniszternek.

Fogházbüntetésre ítélték az ittasan gázoló rendőrt

2008.10.09.

Jogerősen 4 év és 10 hónap fogházbüntetésre ítélte a bíróság azt a rendőrt, aki halálos balesetet okozott 2006 februárjában Balassagyarmaton - közölte a Nógrád Megyei Bíróság szóvivője szerdán az MTI-vel.

A Bizottság az egész EU-ra kiterjedő vásárlói jogokat javasol

2008.10.08.

Az Európai Bizottság olyan uniós jogokra vonatkozó javaslatot terjesztett elő a mai napon, amelyek megkönnyítik a fogyasztók számára az internetes és a bolti vásárlást. Az új javaslat biztosítani fogja a fogyasztók számára, hogy már a szerződés aláírását megelőzően egyértelmű tájékoztatást kapjanak az árakról és a további költségekről és díjakról függetlenül attól, hogy hol vásárolnak az Európai Unión belül.

Szakmai Nap a Magyar Infokommunikációs Szakjogászok Egyesülete rendezésében

2008.10.08.

A Magyar Infokommunikációs Szakjogászok Egyesülete 2008. október 11-én 13.30 órai kezdettel Szakmai Napot tart a Pécsi Tudományegyetemen.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000